Το Βαρθολομιό είναι κωμόπολη «δύο ταχυτήτων»: έξι μήνες το χρόνο είναι αγροτική και εμπορική περιοχή και τους υπόλοιπους έξι τουριστική και μάλιστα με παραλίες που φημίζονται ως οι καλύτερες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ιππότης που ονομαζόταν Βαρθολομαίος γνώρισε μια πολύ όμορφη κοπέλα που έβοσκε πρόβατα καθώς επιτηρούσε την επικράτειά του. Την ρώτησε πώς τη λένε και από ποιο χωριό κατάγεται και έδειξε το χωριό της στη κοιλάδα. Ο Βαρθολομαίος θαμπωμένος ζήτησε από το πατέρα του να παντρευτεί τη κοπέλα και εκείνος δέχτηκε. Το μέρος που είδε τη κοπέλα ονομάστηκε Καρδιακαύτι. Την μέρα του γάμου, ο Βαρθολομαίος εντυπωσιασμένος από τους κατοίκους της περιοχής τους έδωσε χωράφια και αυτοί σε ανταπόδοση ονόμασαν το χωριό τους Βαρθολομιό.
Το Βαρθολομιό δεν έχει ακόμη καταφέρει να αξιοποιήσει την τουριστική του ζώνη και αν αυτό συμβεί οι τοπικοί δείκτες της οικονομίας (και κατά συνέπεια και της Εθνικής) θα «ξεκολλήσουν» από το κόκκινο, προσφέροντας πάνω από όλα, νέες θέσεις εργασίας.
Στο Βαρθολομιό και την ευρύτερη περιοχή του υπάρχουν αρκετοί άνεργοι αφού έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν αρκετές βιοτεχνίες και οι δουλειές που υπάρχουν είναι εποχικού χαρακτήρα.
Ο επισκέπτης όχι μόνο δεν θα πλήξει στο Βαρθολομιό αλλά θα περάσει ευχάριστα. Βόλτα στο ιστορικό κέντρο, στις όμορφες πλατείες (Σπεντζάρη και Παναγίας), θα πιεί νερό από τον ιστορικό κρουνό του Αγίου Ιωάννη, θα απολαύσει τον καφέ του στις όμορφες καφετέριες ή σε πέντε λεπτά με το αυτοκίνητό του θα βρεθεί στις πανέμορφες παραλίες τις Θίνες, το Αρκούδι και τη Γλύφα.
Να σημειώσουμε ότι στο Βαρθολομιό το νερό από τις βρύσες δεν είναι κατάλληλο δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης οι οποίες δεν μπορούν να εντοπισθούν.
Οι Θίνες, το Αρκούδι και η Γλύφα
Μοναδικές για την ομορφιά τους οι Θίνες Βαρθολομιού, είναι μια αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρη θάλασσα ιδανική για κολύμπι.
Περιβάλλεται από το πανέμορφο και μοναδικό στην Ελλάδα τεχνητό δάσος των Θινών, που φυτεύτηκε με την πρωτοβουλία του Δασαρχείου περί το 1950 σε μια έκταση 16.000 περίπου στρεμμάτων.
Η παραλία των Θινών βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες των Καλυβίων (Μπούκας) και της Γλύφας. Απέχει 4 χλμ περίπου από το Βαρθολομιό με το οποίο συνδέεται με ένα δρόμο που διασχίζει το δάσος των Θινών.
Παρθένα τουριστικά περιοχή, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Στα μισά του δρόμου για την παραλία και στην αρχή του δάσους υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις Δημοτικές καθώς και ιδιωτικές.
Στην παραλία υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης, κέντρο διασκέδασης-αναψυκτήριο, περίπτερο και κινητή καντίνα.
Περιβάλλεται από το πανέμορφο και μοναδικό στην Ελλάδα τεχνητό δάσος των Θινών, που φυτεύτηκε με την πρωτοβουλία του Δασαρχείου περί το 1950 σε μια έκταση 16.000 περίπου στρεμμάτων.
Η παραλία των Θινών βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες των Καλυβίων (Μπούκας) και της Γλύφας. Απέχει 4 χλμ περίπου από το Βαρθολομιό με το οποίο συνδέεται με ένα δρόμο που διασχίζει το δάσος των Θινών.
Παρθένα τουριστικά περιοχή, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Στα μισά του δρόμου για την παραλία και στην αρχή του δάσους υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις Δημοτικές καθώς και ιδιωτικές.
Στην παραλία υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης, κέντρο διασκέδασης-αναψυκτήριο, περίπτερο και κινητή καντίνα.
Το Αρκούδι και η Γλύφα είναι επίσης άλλοι δύο υπέροχοι τουριστικοί προορισμοί με καταπληκτικές παραλίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.
Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού
Από το 1997 στο Βαρθολομιό έχει ιδρυθεί το Μουσικό Σχολείο και ήταν από τα πρώτα του είδους που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχει το Γενικό Γυμνάσιο Λύκειο ενώ επίσης υπάρχουν δύο εξατάξια δημοτικά σχολεία , δύο νηπιαγωγεία και δύο παιδικοί σταθμοί.
Εκκλησίες και Πολιτισμός
Στο Βαρθολομιό υπάρχουν δύο μεγάλοι ιεροί ναοί. Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ομοιάζει αρχιτεκτονικά με τον Άγιο Νικόλαο Γστούνης και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στη πλατεία του τελευταίου ναού βρίσκεται και το Ηρώον.
Στο Βαρθολομιό υπάρχει λαογραφικό μουσείο με σπουδαία εκθέματα καθώς και πολλοί Πολιτιστικοί σύλλογοι με πλούσια δραστηριότητα.
Σύντομα θα ολοκληρωθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο, έργο της δημοτικής αρχής του Αλέξη Καστρινού.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι δύο. Είναι ο «Ηλειακός Βαρθολομιού» και η «Ελπίδα». Περιφερειακά υπάρχει και ο «Άρης Δήμητρας». Υπήρχε και ο «Ιωνικός Λυγιάς», ο οποίος δεν κατεβαίνει πλέον στο πρωτάθλημα.
Αδαός Στέφανος
Πρ. Δήμαρχος Βαρθολομιού
«Σημαντικό πρόβλημα είναι ο βιολογικός καθαρισμός ο οποίος έχει κατασκευαστεί από το 2002 και δεν λειτουργεί. Επίσης ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μη ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ιστό της πόλης. Επίσης είχε δρομολογηθεί κάποτε ένα αναπτυξιακό σχέδιο αλλά δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητες πηγές του Βαρθολομιού και της ευρύτερης περιοχής. Να σημειωθεί ότι δυστυχώς το δάσος των Θινών λειτουργεί ως χωματερή και ακόμη αν η παραλιακή ζώνη αξιοποιηθεί θα είναι ότι καλύτερο για το Βαρθολομιό»
Άγγελος Μπράτης
Γεν. Γραμματέας Επιμελητηρίου Ηλείας
και δημοτικός σύμβουλος
«Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, που είναι σημείο αναφοράς για την Ηλεία, στεγάζεται δυστυχώς σε κοντέινερς . Πρέπει εντός του 2016 να αποκτήσει τη δική του στέγη δεδομένου ότι υπάρχει το οικόπεδο και έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και από τον δήμαρχο κ. Αλέξη Καστρινό.
Η οδός Βαλεριάνου, (περνά δίπλα από το 1ο δημοτικό σχολείο) η οδός που ξεκινά από την καινούργια γέφυρα και φθάνει μέχρι την οδό Λουτρών Κυλλήνης, πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία. Επί δημαρχίας Αρβανίτη, σκεπάστηκε ο μικρός χείμαρρος του Βαρθολομιού, και απομένει ένα μικρό τμήμα της οδού να διανοιγεί, αφού γίνουν κάποιες απαλλοτριώσεις μικρής έκτασης. Έτσι οι παράλληλοι δρόμοι για το Βαρθολομιό θα είναι ο κεντρικός δρόμος, ο πεζόδρομος που είναι μονόδρομος και η Λουτρών Κυλλήνης που τώρα είναι διπλής κατεύθυνσης και η οποία θα πρέπει να μονοδρομηθεί. Η δρόμος Βαλεριάνου είναι δρόμος τουριστικής ανάπτυξης.
Ακόμη να πω εν συντομία πως πρέπει να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός, να παραμείνουν οι τράπεζες και το αστυνομικό τμήμα που εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή και να γίνουν βήματα προς την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης με σεβασμό στο περιβάλλον».
Τσερεμές Γιώργος
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
«Το σημαντικότερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου στο Βαρθολομιό είναι το «κλειστό» στα χαρτιά ΧΑΔΑ. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Έχουν γίνει κάποιες συνδέσεις αλλά δεν λειτουργεί το εργοστάσιο στη Γαστούνη. Έχουν κλαπεί τα μηχανήματα που βρίσκονταν εκεί, υπάρχει μεγάλο θέμα με την εργολαβία και γενικότερα το θέμα είναι προβληματικό. Σημαντικό έργο που έχει γίνει είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου του Βαρθολομιού, το Πολιτιστικό Κέντρο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και θα είναι στολίδι και σημείο αναφοράς για τον τόπο μας φιλοξενώντας πολλές δραστηριότητες. Το καλοκαίρι η εμπορική δραστηριότητα είναι ανεβασμένη και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στους ετεροδημότες που προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις.»
Λυμπέρης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος
«Το Βαρθολομιό, αγροτική αλλά και τουριστική περιοχή, είναι από τις καλύτερες και ωραιότερες κωμοπόλεις του νομού. Θα μπορούσε βέβαια να είχαν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του αλλά ελπίζω να γίνουν στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως το Βαρθολομιό διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Οι Θίνες είναι «χρυσός» γι α την τοπική και εθνική οικονομία αλλά δεν τις αξιοποιούμε. Δυστυχώς έχουν κλείσει πολλές βιοτεχνίες στο Βαρθολομιό, οι οποίες απασχολούσαν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, περίπου το 40%. Σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους αναζητούν εργασία. Η καλύτερη εποχή για μας εδώ στο Βαρθολομιό, είναι από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο».
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/apodraseis/vartholomio-i-komopoli-ton-dyo-tahytiton