Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Στον κλοιό του πετρελαίου ξανά οι διεθνείς αγορές - Στο «κόκκινο» Wall και Ευρώπη

Η νέα πτώση του μαύρου χρυσού, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή ελπίδα ανάκαμψης, εκτός φυσικά εάν συμβεί κάποιο θαύμα, οδηγεί για μία ακόμη ημέρα στο «κόκκινο» τις διεθνείς αγορές.
Σε κλοιό πιέσεων οι μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, οι οποίοι άλλωστε ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη για το 2015 τα οποία είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.
Τελευταία παραδείγματα η BP, η οποία «είδε» τις ζημιές της να φθάνουν στα έξι δισ. ευρώ και τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 9%. Ακολούθως κατέφθασε η αμερικανική ExxonMobil τα κέρδη της οποίας υποχώρησαν κατά 58% και η μετοχή της κινείται κατά 2,6% χαμηλότερα.
Ο μαύρος χρυσός τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και σε αυτήν του Λονδίνου, παραμένει κοντά σε χαμηλά αρκετών ετών, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 4,6% και να βρίσκεται μία ανάσα πάνω από τα 30 δολάρια, ενώ το ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος brent υποχωρεί 4,7% στα 32,63 δολάρια.
Βουτιά στην Ευρώπη
Εν τω μέσω του παραπάνω κλίματος, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν φαίνεται να βρίσκουν κανένα στήριγμα, με τους επενδυτές πάντως να εμφανίζονται ελαφρώς πιο ψύχραιμοι σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις.
Μέση πτώση κοντά στο 2% για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 2,17%, με τις απώλειές του από τις αρχές του 2016 να φθάνουν στο 8,64%.
Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street
Πτώση άνω των 200 μονάδων με το... καλημέρα για τον Dow Jones, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται και οι δύο άλλοι βασικοί δείκτες της Wall Street, τους οποίους δεν κατορθώνει να σώσει ούτε η εξαιρετική πορεία για τη μετοχή της Alphabet.
Οι αναλυτές σπεύδουν να υπογραμμίζουν ότι όσο το πετρέλαιο δεν ανακάμπτει, τόσο οι επενδυτές θα παραμένουν εξαιρετικά διστακτικοί στο να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές και θα συνεχίσουν να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός αλλά και τα ομόλογα «ασφαλών» χωρών όπως είναι Γερμανία και ΗΠΑ.
http://www.newmoney.gr/agores/xrimatistiria/270291-ston-kloio-tou-petrelaiou-oi-diethneis-agores