Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο πιο δημοφιλής… απατεώνας Ολγα Νικολαϊδου

Της Όλγας Νικολαΐδου
Πόσα χρόνια πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας απατεώνας για να …δικαιωθεί; Ο Μολιέρος, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια επίμονων αγώνων, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, τον «Ταρτούφο».
Αυτή η κωμωδία με πρωταγωνιστή έναν θρησκομανή απατεωνίσκο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1664 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ευγενών της εποχής που καμία ευγένεια απέναντι στην Τέχνη δεν έδειξαν αναγκάζοντας τον Λουδοβίκο ΙΔ’ να απαγορεύσει το έργο. Ο βασιλιάς πάντως είχε προειδοποιήσει τον Μολιέρο: «Μην τα βάζεις με τους θρησκόληπτους θα σε φάνε».
Ο Γάλλος συγγραφέας δεν πτοήθηκε. Έχοντας μάλιστα όχι μόνο την ηθική αλλά και την υλική συμπαράσταση του Λουδοβίκου ΙΔ’ – ο οποίος αύξησε το επίδομα που του έδινε από τις 1000 στις 6000 λίβρες- συνέχισε να γράφει.
Το καλοκαίρι του 1667 βγάζει νέα έκδοση του Ταρτούφου με τον τίτλο «Ο απατεώνας». Και πάλι χαμός! Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιδρά άμεσα με απαγόρευση, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος απειλεί με αφορισμό.
Τελικά, σαν σήμερα (5/2) του 1669 και ενώ πια οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «παλιάς αυλής» έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι του κύρους τους και της επιρροής που ασκούσαν, το έργο «Ταρτούφος, ή ο απατεώνας» παρουσιάζεται επίσημα και σημειώνει τεράστια επιτυχία.
Πρόκειται όχι μόνο για το πιο «πολυπαιγμένο» έργο του Μολιέρου, αλλά και για την πιο δημοφιλή, διαχρονικά, κωμωδία. Εδώ και αιώνες, ένας απατεώνας στο θέατρο σκορπάει το γέλιο. Στην ζωή βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά.
http://idreamteam.gr/cms/53082/o-pio-dimofilis-apateonas/