Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Προσοχή! Μικρόβια

Η υγεία δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή και την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και από παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος ζει και κινείται καθημερινά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι τα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς για να γίνει και να παραμείνει υγιής δεν περιλαμβάνουν μόνο την εγγραφή στο γυμναστήριο και την καλή διατροφή, αλλά και την απόκτηση συγκεκριμένων συνηθειών, όπως ο σωστός εξαερισμός του χώρου, η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού και ο τρόπος με τον οποίο φυλάσσει το φαγητό που δεν καταναλώνει άμεσα.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, το φαγητό που διατηρείται στο ψυγείο θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινα σκεύη και να καταναλώνεται σε διάστημα μικρότερο των τριών ημερών, κυρίως αν περιλαμβάνει κρέας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στα είδη μακιγιάζ, όπως κραγιόν, μάσκαρες και προϊόντα σε υγρή μορφή, τα οποία από τη στιγμή που ανοίγονται πρέπει να χρησιμοποιούνται και όχι να φυλάσσονται για πολλούς μήνες, επειδή συχνά συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας τονίζει ότι τα προϊόντα για τα μάτια δεν πρέπει να μένουν ανοιχτά για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, καθώς, όταν χρησιμοποιούνται, μεταφέρουν τα μικρόβια στον οργανισμό.

Το ίδιο ισχύει και για τους φακούς επαφής, οι οποίοι, όταν φυλάσσονται σε θήκες που δεν είναι απολύτως καθαρές, ευθύνονται για μολύνσεις. Οι θήκες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που καθαρίζονται σχολαστικά.
Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται επίσης από τα σφουγγάρια της κουζίνας και του μπάνιου που δεν είναι καθαρά - μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να έχει τα περισσότερα μικρόβια που υπάρχουν σε οικιακό αντικείμενο! Πολλά μικρόβια συγκεντρώνονται και σε άλλα αντικείμενα, όπως οι πλαστικοί δίσκοι κοπής, οι οποίοι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, θα πρέπει να αντικαθίστανται από ξύλινους, επειδή το ξύλο περιέχει ρητίνες που παρουσιάζουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
http://www.dimokratianews.gr/content/34640/prosohi-mikrovia