Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές – Στον αέρα η υποδόση του ενός δισ.

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και σα να μην έφτανε αυτό, οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ!
Αυτό, διότι επικαλούνται «μαύρη τρύπα» στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι κατατέθηκε (σ.σ. ο προϋπολογισμός) χωρίς τη συναίνεσή τους, καθώς και ότι είναι υπερτιμημένες οι εκτιμήσεις για τα έσοδα που θα προκύψουν από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.
Με τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν πάντως, το συνολικό τίμημα ανεβαίνει στα 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα δείχνουν θρίλερ για γερά νεύρα έως την προθεσμία της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης.
Εμπλοκή με τον ΕΟΠΥΥ 
Βασικό αγκάθι στην εκταμίευση της δόσης είναι και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με το Euro2day.gr.
Πρόκειται για την (βασική) εκκρεμότητα που έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.
Το επιχείρημα (που μεταφέρθηκε ήδη στους δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση των δύο προηγούμενων εβδομάδων) είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.
«Τις ξαναστήνουμε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά. Ενα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντραπου δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν («προσωρινά»...) τις τιμές.
Αποτέλεσμα δεν υπήρξε μέχρι χθες. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την εμπλοκή, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με κυβερνητικά στελέχη να αισιοδοξούν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος» καθώς θα πρέπει τη Δευτέρα να δοθεί από τον ESM το πράσινο φως για την εκταμίευση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Newpost: Στον «αέρα» η πρώτη αξιολόγηση και η χρηματοδότηση
Την εμπλοκή που έχει προκύψει, ανέφερε χαρακτηριστικά στο newpost, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δυστυχώς όμως», όπως λέει, «διάφορα προαπαιτούμενα από τα συμφωνημένα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η συμφωνία», συμπλήρωσε.
Όπως πρόσθεσε πάντως μπορεί το πρόβλημα να λυθεί στις αρχές της εβδομάδας.
Από κει και πέρα όμως φαίνεται πως αρχίζουν τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση καθώς οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση θα πρέπει να συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση.
Προς το παρόν στην πρώτη αξιολόγηση όπως είναι γνωστό περιλαμβάνονται δύο μεγάλα αγκάθια όπως είναι το ασφαλιστικό αλλά και τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση είναι στον αέρα, ενώ όπως αποκαλύπτει «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ορίσουμε τα απαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης».
http://newpost.gr/politiki/505324/potami-pros-ti-tosoi-panhgyrismoi