Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

«Πράσινο» από ΟΗΕ στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά διακινητών στη Λιβύη

Το «πράσινο» φως στο σχέδιο της ΕΕ κατά των διακινητών ανθρώπων στα ανοιχτά της Λιβύης έδωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Βάσει του σχεδίου που εγκρίθηκε με  14 ψήφους υπέρ και μία αποχή από την πλευρά της Βενεζουέλας τα ευρωπαϊκά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες στηνανοικτή θάλασσα στα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες, όπως επίσης να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οιδιακινητές ανθρώπων.
Τα ευρωπαϊκά πολεμικά ωστόσο θα πρέπει να έχουν εκ των προτέρων τη συναίνεση των χωρών, τη σημαία των οποίων φέρουν τα ύποπτα σκάφη.
Οι μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτά θα μεταφέρονται στην Ιταλία όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου ενώ οι συλληφθέντες διακινητές θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν από την Τετάρτη τη στρατιωτική ναυτική επιχείρησήτους στα ανοιχτά της Λιβύης, στα διεθνή ύδατα, εναντίον των διακινητών ανθρώπων. Τα σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, που αποκαλείται «Σοφία» —από το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που περισυνελέγη από τη θάλασσα— περιορίζονταν ως τώρα να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών.
Η πρόταση, που είχε υποβληθεί από τη Βρετανία και ήταν υπό συζήτηση εδώ και πολλές εβδομάδες, προσδίδει διεθνή νομιμότητα στην επιχείρηση αυτή που έχει ως στόχο να περιορίσει την αδιάκοπη μεταναστευτική ροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.  
Με την απόφαση ζητείται από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τηΛιβύη και να παραπέμπουν συστηματικά στη δικαιοσύνη τους διακινητές. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια» και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει ισχύ ενός έτους και η επιχείρηση θα αφορά μόνο τη διακίνηση μεταναστών στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης.
http://newpost.gr/kosmos/491468/mhnysh-sth-merkel-apo-toys-eyrwskeptikistes-gia-emporia-anthrwpwn