Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Με αερολογίες το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής απαντάει σε ανάρτησή μας

Ένα ολόκληρο κατεβατό μας έστειλε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής. «Σε απάντηση του παρακάτω δημοσιεύματος, αποστέλλουμε συνημμένη την απάντηση της Περιφέρειας, παρακαλώντας για τη δημοσίευσή της», μας γράφει το μαιηλ που μας ήλθε.

Αναφέρει ένα σωρό αερολογίες χωρίς να λέει λέξη για την ταμπακιέρα.  Σε τι απαντάει το γραφείο τύπου της περιφέρειας στην δική μας ανάρτηση, ή στο δημοσίευματου «Ριζοσπάστη» που έχει ως εξής;:

Προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας

Ετοιμάζει δράσεις για τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας, που αποκρύπτουν την προσφορά του ΚΚΕ και των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ.

Μια «επέτειο απελευθέρωσης» της Αθήνας, «αποφορτισμένη» από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ ετοιμάζεται να πλασάρει η περιφέρεια Αττικής, με δράσεις στις οποίες κατέληξε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με φανερή την προσπάθεια της ιστορικής παραχάραξης, της εξασφάλισης κλίματος «εθνικής ενότητας», και προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμβούλων του ΚΚΕ, η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε και αποφάσισε να εορταστεί ποικιλοτρόπως η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, αποκρύπτοντας όμως οτιδήποτε έχει σχέση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ. Μια κίνηση που βεβαίως ήταν αρκετή, για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και από τους χρυσαυγίτες περιφερειακούς συμβούλους!

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος στην Περιφέρεια, στηλίτευσε την απαράδεκτη προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στις μεθοδεύσεις κράτους και ΕΕ για εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Τόνισε ότι η απελευθέρωση της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένη με τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και όποιος προσπαθεί να το κρύψει, παραποιεί την Ιστορία. «Αυτό δεν είναι προσφορά στις νέες γενιές. Είναι αποκοίμιση και αποχαύνωση και γι' αυτό στηρίζεται και από τους απόγονους των συνεργατών των ναζί», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα.

_____________

Και η κενολογία από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας

Απάντηση σχετικά με τον εορτασμό της Επετείου Απελευθέρωσης της Αθήνας

Οι αιτιάσεις της κομματικής εφημερίδας του ΚΚΕ, «Ριζοσπάστη» σχετικά με δήθεν «ιστορική παραχάραξη», «παραποίηση», «απόκρυψη» της Ιστορίας, με αφορμή την έγκριση, την Πέμπτη 24/9, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σειράς δράσεων για τον εορτασμό της Επετείου Απελευθέρωσης της Αθήνας, είναι καθ’ όλα αβάσιμες. Και τούτο γιατί πρόκειται για έναν εορτασμό που θα λάβει χώρα για πρώτη φορά, μέσα από σειρά δράσεων ιστορικής μνήμης, τις οποίες διοργανώνει ο Κεντρικός Τομέας της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με την ΕΡΤ,  το Δήμο Αθήνας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά, οι δράσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, σήμανση κτιρίων και τόπων ιστορικής σημασίας στο κέντρο της πρωτεύουσας (τοπόσημα), ιστορικό περίπατο για την περίοδο της Κατοχής, θεματικά σενάρια για εκπαιδευτική χρήση, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καθώς και τη δημιουργία ιστότοπου για την προβολή των εκδηλώσεων αλλά και για την ελεύθερη πρόσβαση από πολίτες και φορείς σε αρχειακό, οπτικοακουστικό και εκπαιδευτικό υλικό.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς (σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της αντιπεριφερειάρχη Ε. Κυπριανίδου) πρόκειται για μία πολύπλευρη, πλήρη και ιστορικά άρτια προσέγγιση των τόπων μνήμης στο πλαίσιο της συλλογικής ιστορίας. Μια προσέγγιση επικεφαλής της οποίας είναι ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος εξειδικεύεται στην περίοδο της Κατοχής καθώς και στην τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας. Η συγκεκριμένη δε προσπάθεια έρχεται να καλύψει, υπομνηματίζοντας ιστορικά και τεκμηριωμένα, το κενό εορτασμού σχετικά με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την απελευθέρωση της Αθήνας.

Προκαλεί δε εύλογες απορίες το γεγονός ότι ορισμένοι σπεύδουν να «κατακεραυνώσουν» εκ των προτέρων έναν εορτασμό πριν καν αυτός υλοποιηθεί, αποδίδοντάς του αυθαίρετα προθέσεις! Ίσως γιατί υπηρετούν μία εργαλειακή αντίληψη περί Ιστορίας που παραχαράσσει, συσκοτίζει και παραπληροφορεί, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε, μετά από την ολοκλήρωση του εορτασμού, ανασκευή των αβάσιμων κατηγοριών.http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/09/blog-post_189.html