Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας Από Θύμιος Νικολόπουλος Θύμιος Νικολόπουλος



Μια μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας γίνεται αφορμή για μια εκδήλωση μνήμης και αλλά και ανάλυσης του φαινομένου της μαζικής βίας.
Ως «Σεπτεμβριανά» έχουν μείνει στην ιστορία τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε ο όχλος τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας καταστήματα και σπίτια Ελλήνων και πυρπολώντας εκκλησίες, σχολεία και νεκροταφεία. 60 χρόνια μετά ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης (από 2 ως 8/9 ) για αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας, με εκθέσεις και εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, καθώς και μια έκθεση, στον ίδιο χώρο, με τίτλο «Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα Πρωτοσέλιδα»
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή (στις 2/9, ώρα 20.30 ), Η αφήγηση των τραγικών γεγονότων από τον Πρέσβη επί τιμή κ. Λ. Χρυσανθόπουλο και ο Ιερολοχίτη Στρατηγό κ. Κ. Κόρκα (3/9, ώρα 18.30 ) αλλά την ημερίδα με τίτλο «Οι ψυχικοί μηχανισμοί Δαιμονοποίησης του Άλλου και η καλλιέργεια μίσους κατά εθνοτικών-θρησκευτικών ομάδων». Στην οποία συμμετέχουν ο καθηγητής ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Χ. Παπαγεωργίου (συντονιστής ), ο αναπληρωτής καθηγητής. ΕΚΠΑ Ψυχιατρικής Γ. Βασλαματζής, η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ Θ. Δραγώνα και ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας ΕΚΠΑ Κ. Ναυρίδης (4/9, ώρα 18.30 ).
Από τις έως τις 8 Σεπτεμβρίου θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις 10.00-14.00. Οι είσοδοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό.
Το Πάρκο Ελευθερίας βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου (στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής )
http://www.athinorama.gr/events/article/ta_septembriana_sto_parko_eleutherias-2508938.html