Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Το Δημόσιο βάζει «χέρι» στις καταθέσεις μετά τις εκλογές

Εφορία και Ταμεία ελέγχουν τραπεζικές κινήσεις σε βάθος 10ετίας.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν αμέσως μετά τις εκλογές οι οφειλέτες του Δημοσίου, τόσο της Εφορίας όσο και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που αποκτούν πλέον τη δυνατότητα για αυθημερόν δέσμευση των καταθέσεων και κατασχέσεις-εξπρές, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα!
Το μέτρο, ενταγμένο στο πλέγμα των φοροεισπρακτικών παρεμβάσεων του τρίτου μνημονίου, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο κιόλας μήνα και σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα capital controls θα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Το σχέδιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ επιταγή των εφαρμοστικών νόμων του 3ου μνημονίου, τόσο αυτών που ψηφίστηκαν όσο και αυτών που θα πρέπει να κατατεθούν το φθινόπωρο, θα ενεργοποιηθεί σειρά μέτρων με στόχο την αύξηση των εισπράξεων από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων στην οποία λιμνάζουν περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, αν προστεθούν οι οφειλές προς την Εφορία αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το έργο των φορολογικών αρχών από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή των νέων νόμων θα είναι σαφώς ευκολότερο σε σχέση με το παρελθόν. Πρώτον, διότι τους παρέχεται η δυνατότητα να δεσμεύουν ποσά απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με διαδικασίες εξπρές και δεύτερον, διότι οι οφειλέτες δεν έχουν πολλά περιθώρια αντιδράσεων λόγω της επιβολής των capital controls.
Τα βήματα
Το νέο σχέδιο κατασχέσεων εξπρές περιγράφεται με λεπτομέρεια στο νέο Μνημόνιο και εκτυλίσσεται σε τρία βήματα:
1. Η ΓΓΔΕ θα στέλνει ηλεκτρονικά στις τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.
2. Οι τράπεζες, υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.
3. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η Φορολογική Διοίκηση, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβληθείσης δέσμευσης.
Πρακτικά λοιπόν, από την ώρα που οι τράπεζες θα λάβουν την ηλεκτρονική ειδοποίηση από τη ΓΓΔΕ, την ίδια μέρα πρέπει να δεσμεύσουν το λογαριασμό του πελάτη τους, μέσα σε δύο ημέρες να ενημερώσουν τη ΓΓΔΕ, η οποία με τη σειρά της μέσα σε πέντε ημέρες πρέπει να ολοκληρώσει την κατάσχεση. Συνολικός χρόνος, μία εβδομάδα!
Τα όρια κατασχέσεων
Να σημειώσουμε πως μετά την ψήφιση του Μνημονίου άλλωστε έρχονται αλλαγές και στο ακατάσχετο όριο. Το κατώτατο όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων, και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών, μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ. Με βάση τις νέες διατάξεις επιτρέπεται η κατάσχεση των ανωτέρω απαιτήσεων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, σε ποσοστό το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο ½ επί του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερα οικονομικές τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Οι αλλαγές αυτές όμως έχουν και αναδρομική ισχύ. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων για ποσά δηλαδή άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών. Όσον αφορά στις καταθέσεις, επίσης μειώνεται στα 1.250 ευρώ το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.
Μαύρες λίστες και αδήλωτες καταθέσεις
Στο μεταξύ όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες, θα πρέπει να προετοιμαστούν για δημόσια διαπόμπευση από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται η δημοσιοποίηση καταλόγου των οφειλετών για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για περισσότερους από τρεις μήνες.
Εξάλλου έως το Νοέμβριο θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη «χωρίς αμνηστευτική διάταξη» των αδήλωτων καταθέσεων, η καθιέρωση περιουσιολογίου ενώ τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας.
 http://www.financialbox.gr/eidiseis/trapezes/11499-το-δημόσιο-βάζει-«χέρι»-στις-καταθέσεις-μετά-τις-εκλογές.html