Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Αντιπαράθεση για την ημερομηνία των εκλογών

Μάχη χαρακωμάτων διαδραματίζεται, με αφορμή τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται στο να μην ενεργοποιήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στήνοντας κάπλες-εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης... παίζουν καθυστερήσεις, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται σε κάλπες-εξπρέςΗ πρόθεσή του βρίσκει αντίθετους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν οι εκλογές να διεξαχθούν το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη ενέργεια, με δεδομένη την άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, θα προβεί σε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ θα δοθεί η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή η το Σάββατο, με παράλληλη προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Μεϊμαράκης: «Απαράδεκτη η στάση Τσίπρα»

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι «είναι απαραίτητη η σύγκληση, όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου».

«Θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο ένας αρχηγός κόμματος που σήμερα είναι και πρωθυπουργός να μην θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε εάν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε κιόλας, ώστε να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό ακόμα και μετά τις εκλογές», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Λαφαζάνης: «Ο Παυλόπουλος δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου»

Παράλληλα, έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην επισπεύσει ακόμη περισσότερο τις «αυγουστιάτικες εκλογές», απηύθηνε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έχει αναλάβει. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του Μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου. Θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση». 

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου». 

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γεννηματά: «Να τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φώφη Γεννηματά, η οποία απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η μη σύγκλησή του είναι αντισυνταγματική και ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι στη συνεδρίαση αυτή διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συζητούνται οι προτάσεις για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Έχω τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα πολύ καθαρά. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι συνταγματικές προβλέψεις να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προβλέπεται και θα πρέπει να έχουν όλοι το θάρρος της γνώμης υπεύθυνα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθούν και να ακουστεί για άλλη μια φορά γιατί από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση και ποιος φέρει την ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.


http://www.zougla.gr/politiki/article/antipara8esi-gia-tin-imerominia-ton-eklogon