Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Διαστάσεις μάστιγας έχει πάρει ο διαδικτυακός εκφοβισμός μεταξύ ανηλίκων Cyber bullying: «Το θύμα άλλαξε πόλη και σχολείο, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το σοκ»

«Το διαδικτυακό σεξ μιας 13χρονης με έναν 14χρονο κατέληξε σε θρίλερ. Το αγόρι κατέγραψε τις ερωτικές σκηνές και τις ανέβασε στο Διαδίκτυο. Το θύμα άλλαξε πόλη και σχολείο, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ». Με αυτά τα λόγια αστυνομικός περιγράφει τα όσα έζησε μια 13χρονη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, η οποία έπεσε θύμα της ραγδαία εξελισσόμενης μορφής bullying που ασκείται μέσω Διαδικτύου και προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανήλικοι επιτίθενται ηλεκτρονικά σε συμμαθητές τους, στους οποίους ασκούν τεράστια ψυχολογική πίεση, καθώς τους εκβιάζουν για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων τους. Το cyber bullying, το οποίο σαρώνει εδώ και πολλά χρόνια τα σχολεία των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, εξαπλώνεται σαν μάστιγα και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, από το 2010 έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 12 σοβαρές περιπτώσεις cyber bullying με θύματα και θύτες ανήλικους.

«Οι δράστες είναι παιδιά μικρής ηλικίας, 8 έως 15 ετών, κάποια εκ των οποίων είναι εθισμένα στο χάκινγκ. Αλλά απλώς θέλουν να εκδικηθούν τους συμμαθητές τους για διάφορους λόγους και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα social media ή άλλες εφαρμογές του Διαδικτύου. Ασκούν bullying με τρόπο που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον ευφυή παιδιά της Ευρώπης και έχουν έφεση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών», λέει ανώτατο στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οπως αναφέρει ο αξιωματούχος: «Δεν πρέπει να τα στοχοποιούμε. Βλέπουμε 12χρονους να χακάρουν υπολογιστές φίλων τους. Τότε δοκιμάζονται τα όριά τους. Αν δηλαδή θα το κάνουν για πλάκα ή αν θα προβούν σε αξιόποινες πράξεις. Μία από αυτές είναι το χάκινγκ της κάμερας που έχουν οι φορητοί υπολογιστές. Παρακολουθούν τους χρήστες κρυφά χωρίς εκείνοι να αντιληφθούν οτιδήποτε».

Το φαινόμενο ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα, όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη για να προστατεύσει 13χρονο μαθητή της Α’ Γυμνασίου στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Το παιδί εμφάνιζε τάσεις φυγής από το σχολείο του και είχε αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ο λόγος, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, είναι ότι ένας συμμαθητής του από την Αλβανία είχε χακάρει τον υπολογιστή του και υποδυόμενος τον ανυποψίαστο ανήλικο εξαπέλυε εις βάρος μαθητών του σχολείου του σεξιστικά σχόλια μέσω Διαδικτύου.

Ο ανήλικος κατάφερε να εισβάλει ηλεκτρονικά μέσω Skype στον υπολογιστή του 13χρονου. Παραβίασε τους κωδικούς πρόσβασης του λογαριασμού και απέκτησε για έξι ημέρες την απόλυτη διαχείρισή του. Ετσι, κατάφερε να υποκλέψει όλα τα αρχεία και -το σημαντικότερο- να καθυβρίζει τους συμμαθητές του εμφανιζόμενος ως ο 13χρονος. Εμφάνιζε το παιδί να προβαίνει σε υποτιμητικά σχόλια για τον εαυτό του και για τους συμμαθητές του, συνοδευόμενα από μηνύματα και βίντεο.

Ο πατέρας του θύματος κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Αρχικά εντοπίστηκαν γεωγραφικά τα ηλεκτρονικά ίχνη του χάκερ σε οικία 48χρονου αλλοδαπού και στη συνέχεια από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 13χρονου γιου του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δράστης εμφάνισε αυτή την επιθετική και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στο συμμαθητή του λόγω ερωτικής αντιζηλίας.

Τρία σοβαρά κρούσματα που e-ξιχνίασε η Αστυνομία
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παραθέτουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τα τρία πιο σοβαρά περιστατικά cyber bullying που έχουν αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να αναφέρουν, για λόγους διασφάλισης προσωπικών δεδομένων, λεπτομέρειες που θα πρόδιδαν την ταυτότητα των ανήλικων θυμάτων.

1 Μία 13χρονη μαθήτρια έκανε διαδικτυακό σεξ με 14χρονο αγόρι το οποίο γνώριζε από το σχολείο της. Το κορίτσι ήταν ερωτευμένο και έκανε ό,τι του έλεγε ο ανήλικος. Εκείνος, ωστόσο, κατέγραψε τις σκηνές που απεικόνιζαν τη μαθήτρια γυμνή να κάνει cyber sex και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο Διαδίκτυο για να το δουν οι συμμαθητές τους. Το αποτέλεσμα ήταν η 13χρονη να υποστεί ψυχολογικό σοκ. Ζήτησε μάλιστα από τους γονείς της να αλλάξουν τόπο διαμονής και σχολείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το κορίτσι ζει σε πόλη της επαρχίας και ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει αυτό που του συνέβη.

2 Σε σχολείο μεγάλης πόλης της περιφέρειας 16χρονη κατήγγειλε ότι συμμαθητής της πήρε φωτογραφία που είχε στο προφίλ της σε σελίδα στα social media και έπειτα από μοντάζ την εμφάνιζε να συμμετέχει σε ταινία πορνό. Το βίντεο το είδαν οι φίλοι και οι φίλες του θύματος με αποτέλεσμα να του ασκηθεί τεράστια ψυχολογική πίεση. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης βρίσκοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του 16χρονου δράστη και κατεβάζοντας από το Διαδίκτυο το επίμαχο υλικό.

3 Σε πόλη της Πελοποννήσου 14χρονος χάκαρε την κάμερα που είχε ανήλικη φίλη του στο φορητό υπολογιστή της. Ετσι, κατάφερε να παρακολουθεί κρυφά όλες της τις κινήσεις και να τις καταγράφει σε βίντεο. Είχε κρατήσει τις σκηνές που η μαθήτρια ήταν γυμνή στο δωμάτιό της και τις είχε κάνει βίντεο, το οποίο απειλούσε ότι θα ανεβάσει στο Διαδίκτυο. Το κορίτσι μίλησε στους γονείς της για τις απειλές και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αστυνομία.
http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/133414/cyber-bullying-to-thuma-allaxe-poli-kai-sholeio-alla-pote-den-xeperase-to-sok/