Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Αγροτική

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Αγροτική

atebank.jpg

Υποκατάστημα της Αγροτικής ΤράπεζαςΤα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την οριστική αποτίμηση της Grant Thornton. | EUROKINISSI / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ



Περιουσιακά στοιχεία 7,47 δισ. ευρώ με τίμημα μόλις 95 εκατ. ευρώ απέκτησε η Τράπεζα Πειραιώς με την απόκτηση της «καλής Αγροτικής» καταγγέλλουν με ερώτησή τους 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνται την οριστική αποτίμηση της Grant Thornton. Στην ερώτησή τους επισημαίνουν πως, ενώ η αρχική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής είχε υπολογιστεί σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με την οριστική αποτίμηση η διαφορά των υγειών στοιχείων ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς αυξήθηκε στα 7,47 δισ. ευρώ.
Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2014 η τράπεζα έχει απαλλαγεί με σκανδαλώδη τρόπο από φόρους και τέλη μεταβίβασης ύψους 200 εκατ. ευρώ για τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ενώ επικαλούνται «αναφορές στον δημόσιο διάλογο» για πιθανή απαλλαγή από φόρους και τέλη μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας.
Με δεδομένο λοιπόν ότι αποτελεί διακηρυγμένη απόφαση της κυβέρνησης η αύξηση των εσόδων, αλλά μέχρι τώρα επιβαρύνονται μόνο τα συνήθη υποζύγια, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για το αν έχουν εισπραχθεί οι φόροι λόγω μεταβίβασης της Αγροτικής, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή καθώς και να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν στον υπουργό Οικονομικών ότι η συγχώνευση είναι μια διαδικασία ισότιμης διαπραγμάτευσης και οι μέτοχοι των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν χάνουν τις περιουσίες τους, αλλά γνωρίζουν ότι ανταλλάσσουν τις μετοχές τους με μετοχές του νέου πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει. «Η περίπτωση όμως της Αγροτικής χαρακτηρίζεται ως εξυγίανση, ενώ απλά χαρίζονται περιουσιακά στοιχεία από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, χωρίς ανταλλαγή μετοχών».

http://www.efsyn.gr/arthro/erotisi-syriza-gia-tin-agrotiki