Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Πάλι στο τούνελ! Το πολιτικό κλίμα βαραίνει επικίνδυνα

Πάλι στο τούνελ! Το πολιτικό κλίμα βαραίνει επικίνδυνα
http://www.dimokratianews.gr/content/29421/πάλι-στο-τούνελ-το-πολιτικό-κλίμα-βαραίνει-επικίνδυνα

Βόμβα έριξε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, αποκαλύπτοντας αυτό που κρύβει η κυβέρνηση, ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν βρεθεί για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα. Μάλιστα, από τις δηλώσεις του κ. Ράις προκύπτει ότι έχει συζητηθεί το θέμα των οριζόντιων περικοπών, όμως ο ίδιος είπε ότι μπορεί να αποφευχθούν. Το στοχευμένο νέο «ψαλίδισμα» αποδοχών είναι ένα από τα ζητούμενα που θέτει η τριμερής στο πλαίσιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου. Συνεπώς, δεν φαίνεται ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για τους Ελληνες πολίτες...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε χθες αν ο διεθνής οργανισμός ζητά μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και απάντησε: «Το Ταμείο στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί η Φορολογική Διοίκηση, στην οποία η χώρα μας «εξακολουθεί να υστερεί».

Η τρόικα

Ο κ. Ράις κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα προτού υπάρξουν απτά δείγματα προόδου από την ελληνική πλευρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Περιμένουμε από την Αθήνα το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής της και αυτό θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα και υποστήριζαν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επανέλθουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να αφιχθούν στις 4 Νοεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής ενδέχεται να ακολουθήσουν στις 7 Νοεμβρίου, εφόσον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πείσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 Νοεμβρίου, τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ράις συνέστησε την ένταξη της χώρας μας σε προληπτική γραμμή στήριξης, επειδή «η πρόσβασή της στις αγορές εξακολουθεί να είναι επισφαλής». Επίσης, είπε ότι «η απόφαση ανήκει στην Αθήνα» και πως «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο νέου τύπου Μνημόνιο. Για το θέμα αυτό Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Wall Street Journal» πως «όλοι συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει» στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, παρότι, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, «η Ελλάδα δεν θέλει να υπογράψει νέο Μνημόνιο συνεργασίας ή να υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ και επιθυμεί να ονομαστεί το πρόγραμμα “συμφωνία συνεργασίας”».


Μάριος Ροζάκος