Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 8 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΠΟΧΗΣ «Ζωντανεύουν» το έπος

Ενα πρωτότυπο θέαμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι παρακολουθήσουν την παρέλαση για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων θα παρελάσει για πρώτη φορά ένα άγημα 8 ατόμων που θα φέρει στρατιωτική ενδυμασία και εξοπλισμό της εποχής του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Μια φωτογραφία-σύνδεση του χθες με το σήμερα. «Μασκότ»  της Ομάδας Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 (αριστερά) είναι  η «Αθήνα»,  ένα άλογο  που βρέθηκε  να περιφέρεται εγκαταλειμμένο. Δεξιά, ιστορικό ντοκουμέντοΜια φωτογραφία-σύνδεση του χθες με το σήμερα. «Μασκότ» της Ομάδας Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 (αριστερά) είναι η «Αθήνα», ένα άλογο που βρέθηκε να περιφέρεται εγκαταλειμμένο. Δεξιά, ιστορικό ντοκουμέντο Πρόκειται για μέλη της Ομάδας Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940, η οποία φέτος θα συμμετέχει στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Θεσσαλονίκη.
Τι ακριβώς όμως είναι η Αναβίωση ή Reenacting, όπως είναι η αγγλική της ονομασία; Είναι η οργανωμένη ομαδική προσπάθεια για να ζωντανέψει ξανά ένα γεγονός ή μια περίοδος της Ιστορίας. Η αναβίωση αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη δραστηριότητα στις χώρες του εξωτερικού, όπου ήδη από τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν οργανωμένες ομάδες. Η θεματική τους εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Το 2010 στην Ελλάδα σχηματίστηκαν οι πρώτες ομάδες αναβίωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες λάμβαναν μέρος σε παιχνίδια αεροσφαίρισης (airsoft). Αρχικά τα μέλη τους έφεραν στολές και εξοπλισμό ξένων στρατών εκείνης της περιόδου. Αργότερα όμως αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας αναβίωσης του ελληνικού στρατού του 1940, η οποία σήμερα αριθμεί 12 άτομα. Η «μασκότ» της είναι η «Αθήνα», ένα θηλυκό άλογο το οποίο βρέθηκε να περιφέρεται εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του. Ενα μέλος της ομάδας το περισυνέλεξε και πλέον χρησιμοποιείται σε φωτογραφήσεις και αναπαραστάσεις στρατιωτών του ιππικού.
Η ομάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 2013, στην παρέλαση που διοργάνωσε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου για την εθνική επέτειο. Αργότερα συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Πολεμικού Μουσείου Αθήνας για τη Μάχη του υψώματος 731, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έλαβε μέρος στους εορτασμούς για τη Μάχη των οχυρών, αφού μετέβη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο οχυρό Ιστίμπεη. Φέτος, η ομάδα θα συμμετέχει για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του διοικητή του Γ' σώματος στρατού, στρατηγού Ηλία Λεοντάρη.
Ο σχηματισμός της ομάδας δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα, όπως δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ένα από τα μέλη της, ο Γεώργιος Κρικέλας. Για το σκοπό αυτό απαιτήθηκε κόπος, χρόνος και χρήμα, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Η έρευνα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και σε ιδιωτικές συλλογές, όπως και η μελέτη φωτογραφιών από την εποχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κρίθηκαν απαραίτητες. Τα όπλα είναι αεροβόλα τυφέκια, αντίγραφα αυτών που χρησιμοποίησαν οι Ελληνες όταν πολεμούσαν τους Ιταλούς εισβολείς.
Βασικός στόχος της Ομάδας Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 είναι η εμπέδωση του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα από τον κόσμο, μέσω της συμμετοχής της ακόμα και σε σχολικές εκδηλώσεις. Ενας επίσης στόχος των Ελλήνων αναβιωτών είναι η συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό, όπου λαμβάνουν μέρος χώρες από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ομάδα αναβίωσης του ιταλικού στρατού του 1940, η οποία κάλεσε την αντίστοιχη ελληνική σε κοινή εκδήλωση!
Ο κ. Κρικέλας πιστεύει ότι η ομάδα αναβίωσης θα συμβάλει στο να ασχοληθεί ο κόσμος με τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και να μάθει σωστά την ιστορία του. «Πρέπει να θέσουμε το έπος του '40 στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν έφτανε μόνο η λεβεντιά για τη νίκη. Υπήρχε οργάνωση, υπήρχε ηθικό, είχε γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία. Τίποτα δεν έγινε τυχαία». Η γνώση της Ιστορίας θα καταστήσει σαφές το μήνυμα του έπους του '40 που παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρο. «Οι Ελληνες, αν παραμερίσουν τις διαφορές τους και ενωθούν για κάτι, θα το καταφέρουν ακόμα κι αν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κρικέλας.