22 Σεπτεμβρίου 2014, 12:37
Πάνω από 9.000 αντιπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων και επενδυτές επισκέφθηκαν το φετινόΔιεθνές Επενδυτικό Φόρουμ που ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες του στο Σότσι, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, όπως ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Κόζακ, καθώς και ο διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων Κύριλλος Ντμίτριεφ.
Στα στρογγυλά τραπέζια και τις συζητήσεις που διοργανώθηκαν συμμετείχαν 265 ξένοι επενδυτές από 47 χώρες, ενώ τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για 13 συνεχόμενη χρονιά στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας παρακολούθησαν πάνω από 1.250 δημοσιογράφοι των εγχώριων και των διεθνών μαζικών μέσων ενημέρωσης.
Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες επενδυτών ήταν από την Κίνα, τη Γερμανία, την Τουρκία, τηΓαλλία, την Ελβετία και την Ιαπωνία. Επίσης συμμετείχαν 14 διεθνείς διπλωματικές αποστολές.
Στο Φόρουμ παρουσίασαν τα νέα επενδυτικά τους σχέδια 79 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η περιφέρεια του Κρασνοντάρ που φιλοξενεί τη διοργάνωση υπέγραψε 310 επιχειρηματικές συμφωνίες, ύψους 350 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες υπέγραψαν άλλες 88 συμφωνίες με επιχειρήσεις, με ύψος επενδύσεων άνω των 250 δισ. ρουβλίων. Σύμφωνα με δήλωση του Ντμίτρι Κόζακ, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις με ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια ρούβλια, τονίζοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Στις κυρώσεις και στις επιπτώσεις αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο και ο Μεντβέντεφ στην εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Η Ρωσία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία: μια νέα περιφερειακή πολιτική στη σύγχρονη Περιστάσεων». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την νέα κατάσταση ως «σημείο εκκίνησης μιας νέας ιστορικής καμπής και αφετηρία μιας νέας εποχής»επισημαίνοντας πως στο επόμενο διάστημα η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει τον αναπροσανατολισμό προς την Ασία: «Η προσέγγιση Ρωσίας και Ασίας είναι μια φυσιολογική διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε πριν από περίπου 10 χρόνια. Πρόκειται για τη συνεργασία με χώρες όπως την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, καθώς και με κράτη που διαθέτουν μικρότερες οικονομίες».