Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Φοροληστεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Τα επτά από τα 10 ευρώ που εισέπραξαν πέρυσι καλούνται να καταβάλουν φέτος στην Εφορία δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι! Πρόκειται για μια απίστευτη φοροκλοπή των επιτηδευματιών και των αυτοαπασχολούμενων από το υπουργείο Οικονομικών, που τους αναγκάζει να πληρώσουν τσουχτερό φόρο ακόμα και για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν ποτέ!
Η αναλγησία της Εφορίας αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά των επιτηδευματιών, που παγιδεύονται με τα τεκμήρια, τους υψηλούς συντελεστές, την προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρονιά) και την εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα και η προκαταβολή φόρου 55% εκτινάσσουν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που προκύπτουν αντιστοιχούν στο 50%-70% των δηλούμενων εισοδημάτων. Και αυτό γιατί τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σ’ επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αυτοπασχολούμενου που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία». Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, με πραγματικό φορολογητέο εισόδημα 6.045,60 ευρώ το 2013, φέτος καλείται να πληρώσει φόρο 4.114,82 ευρώ! Και αυτό γιατί δέχθηκε τέσσερα σκληρά χτυπήματα από την Εφορία στο εισόδημα που δήλωσε:
1. Η Εφορία με τα τεκμήρια και τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του πρόσθεσε στα 6.045,60 επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 2.551,99 ευρώ.

2. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα των 8.600 ευρώ φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ (δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο). Ετσι ο φόρος εισοδήματος διαμορφώνεται στα 2.235,37 ευρώ.
3. Στον φόρο εισοδήματος υπολογίζεται και ένα επιπλέον 55% ως προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά (δηλαδή επιπλέον 1.229,45 ευρώ). Αρα, ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στα 3.464,82 ευρώ.
4. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος ο αυτοαπασχολούμενος καλείται να πληρώσει και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος. Αρα, ο συνολικός λογαριασμός της Εφορίας φτάνει στα 4.114,82 ευρώ.
Δηλαδή, η Εφορία υφαρπάζει από τον αυτοαπασχολούμενο το 70% του πραγματικού εισοδήματός του ή το 50% του τεκμαρτού, το οποίο όμως είναι, σε μεγάλο βαθμό, χρήματα τα οποία δεν εισέπραξε στην πραγματικότητα. Σημειωτέον ότι αν τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου ξεπερνούσαν τα 12.000 ευρώ, τότε θα θα έπρεπε να πληρώσει και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Θεωρητικά ο αυτοαπασχολούμενος για ν’ αμφισβητήσει τα τεκμήρια μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ομως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική και το αποτέλεσμα εναπόκειται στην κρίση του εφόρου.
Στους μεγάλους χαμένους του νέου φορολογικού συστήματος περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και ειδικά όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Φέτος, η νομοθεσία προβλέπει επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετήσιου εισοδήματος, που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.


Στέλιος Κράλογλου