Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Υπόσχονται μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Υπόσχονται μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Θυμίζοντας προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση βγάζει όλους τους «άσους» από το μανίκι, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τη συζήτηση για μείωση φόρων και αύξηση παροχών. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό, έχει ξεκινήσει την επικοινωνιακή αντεπίθεση «αμφισβητώντας» τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο, το οποίο έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό.
Για παράδειγμα, χθες, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έθεσε ευθέως το θέμα της αναθεώρησης του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο απέτυχε.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η «αποκάλυψη» έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος μαζί με τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο Δεκέμβριο είχε χαρακτηρίσει επιτυχημένο το μέτρο.
Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευτεί τη μείωση του ΕΦΚ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε 71% και τα έσοδα από τον ΕΦΚ αυξήθηκαν 59,2%, ενώ στη διάρκεια της περσινής περιόδου τα έσοδα από ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση ήταν στο 1/3 σε σχέση με πρόπερσι.
Ως εκ τούτου τα έσοδα από ΕΦΚ την τελευταία τριετία διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 φέτος, τα οποία όμως είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες από το ΦΠΑ, λόγω πτώσης της κατανάλωσης, που έφτασαν τα 300 εκατ.
Η αντίστοιχη σύγκριση σε σχέση με φέτος δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, αλλά, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, βρισκόμαστε και πάλι χαμηλότερα σε σχέση με τους στόχους.
Βάσει αυτών των στοιχείων ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές».
Αντίθετα από την κατάργηση του αυξημένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από το ΦΠΑ στην εστίαση είναι ενθαρρυντικά, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα τα απόλυτα μεγέθη.
Η τάση ωστόσο που καταγράφεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι δεν χάθηκαν έσοδα και το γεγονός αυτό ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, όπως λένε στλέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ελπίδες και για περισσότερες περικοπές φόρων καθώς διαδίδει ότι τον Σεπτέμβριο στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συζητηθεί το θέμα της υπεραπόδοσης των στόχων, ώστε να επέλθει μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως αναφέρει και η έκθεση του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η φημολογία για μείωση ή ακόμα και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι αυτή τη στιγμή «το έκτακτο μέτρο ισχύει μέχρι και το 2014».
http://www.enet.gr/,