Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέα βομβιστική επίθεση στη Ρωσία με τουλάχιστον 14 νεκρούς


Νέα βομβιστική επίθεση στη Ρωσία με τουλάχιστον 14 νεκρούς


Δεν πρόλαβε να συνέλθει η Ρωσία από τη χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ και νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί...
Τους 14 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση κατά του τρόλεϊ στο Βόλγκογραντ, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.
Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ με τη σημερινή επίθεση κατά του τρόλεϊ.
Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ από γυναίκα καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.
Οι αρχές ήδη μιλούν για νέα τρομοκρατική επίθεση. Και όλα αυτά ενώ η περιοχή του Βόλγκοκραντ έχει τεθεί σε επίπεδο αυξημένου αντιτρομοκρατικού συναγερμού για τις επόμενες 15 ημέρες.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν ό,τι απέμεινε από το κατεστραμμένο μπλε και λευκό τρόλεϊ με την οροφή του να έχει αποσπαστεί από το υπόλοιπο όχημα και πτώματα και συντρίμμια σκορπισμένα στο δρόμο.
Οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε αγορά στη συνοικία Ντζερζίνσκι, διενεργείται έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια και διακίνηση όπλων".

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται και μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.
Με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πηγαίνει στο Βόλγογκραντ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αλεξάντρ Μποτνίκοφ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, έπειτα από τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού, χθες, και του τρόλεϊ, σήμερα, στο Βόλγκογκραντ.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που διεξάγει τις έρευνες ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο εκρηκτικός μηχανισμός κατά του τρόλεϊ πυροδοτήθηκε από άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας, τμήματα του σώματος του οποίου περισυνελέγησαν και έχουν σταλεί στα εργαστήρια για γενετικές αναλύσεις.

Δεκαέξι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν μια γυναίκα ανατινάχθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ (νοτιοδυτική Ρωσία), κοντά στην ασταθή περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, αναβιώνοντας τους φόβους για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.
«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) κοντά στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πυροδοτήθηκε από μια γυναίκα-καμικάζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική επιτροπή έρευνας, ανακοινώνοντας την έναρξη έρευνας για «τρομοκρατική ενέργεια».
Αυτή η «τρομακτική» έκρηξη, όπως την περιέγραψαν μάρτυρες, η οποία συνέβη έξι εβδομάδες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, έγινε μπροστά στους ανιχνευτές μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του σταθμού, ο οποίος ήταν γεμάτος επιβάτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια των δύο πρώτων επιπέδων του κτιρίου αυτού με τα γκρίζα τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική δημόσια τηλεόραση.
Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν ισοδύναμη με εκείνη δέκα κιλών TNT, αποκάλυψαν οι ερευνητές.
«Η έκρηξη προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού, και περισσότεροι από 30 τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα παιδί εννέα ετών, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», ανέφερε η επιτροπή έρευνας.
Συνολικά, περίπου 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσαν ιατρικές πηγές και η αστυνομία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να «ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (...) ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι» για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και σε όλους τους κύριους σταθμούς και τα αεροδρόμια της Ρωσίας.
Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την περιοχή του Βόλγκοκραντ σε επίπεδο αυξημένου αντιτρομοκρατικού συναγερμού για τις επόμενες 15 ημέρες.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταδίκασαν την επίθεση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lifenews.ru, η γυναίκα που ανατινάχθηκε στο Βόλγκοκραντ είναι η Οκσάνα Ασλάνοβα, το κεφάλι της οποίας βρέθηκε στο χώρο της επίθεσης.
«Η Ασλάνοβα είχε παντρευτεί δύο φορές με αντάρτες. Οι δύο σύζυγοί της είχαν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις», γράφει η ιστοσελίδα.
Για τους ερευνητές, η καμικάζι είχε συνεργό ο οποίος προς το παρόν έχει αναγνωριστεί μόνο με το επίθετό του, Παβλόφ.
Καταζητούμενη από το 2012, η Οκσάν Ασλάνοβα ήταν φίλη μιας άλλης καμικάζι που σκότωσε έξι άτομα στο Βόλγκογκραντ τον Οκτώβριο όταν ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο γεμάτο φοιτητές, έγραψε η Lifenews.ru.
Εκείνη η επίθεση είχε ήδη προκαλέσει φόβους όσον αφορά την ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsit, Reuters (φωτογραφία)
http://epikaira.gr/,

14 τελικά ο νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού
Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας είναι 14 άτομα.
Η καμικάζι βομβίστρια ανατίναξε τα εκρηκτικά της μπροστά από έναν ανιχνευτή μετάλλων στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Εικόνες στην τηλεόραση έδειξαν μια μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα.
"Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV. "Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει".
"Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη", είπε στο ρωσικό κανάλι Vesti 24 η Βαλεντίνα Πετριτσένκο, πωλήτρια σ' ένα κατάστημα του σταθμού.
Εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει αρχικά λόγο για 18 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Εκπρόσπωος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικόυς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.
Ωστόσο η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο μήνες αφότου μια γυναίκα καμικάζι είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που το Κρεμλίνο διατάσσει πάντα να αυξηθούν έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις.
Η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως "μαύρες χήρες" επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί, έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.
Το Βόλγκογκραντ --πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ-- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.
Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.
Η βία αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ότι η καμικάζι μπορεί να ήρθε από το Νταγκεστάν, την επαρχία που συνορεύει με την Τσετσενία και αποτελεί τώρα το κέντρο της εξέγερσης. Η καμικάζι που ανατίναξε τον Οκτώβριο το λεωφορείο ήταν από την ίδια περιοχή.
"Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.
"Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση", δήλωσε προς το Ρόιτερς. "Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ".
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Πρόσθεσαν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.
Ωστόσο ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. "Δημιουργούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων", εξήγησε.
ΑΜΠΕ

Προσάρτηση περιοχής στην κατεχόμενη Δ. Όχθη από το Ισραήλ προωθούν ακροδεξιά μέλη του Λικούντ

Προσάρτηση περιοχής στην κατεχόμενη Δ. Όχθη από το Ισραήλ προωθούν ακροδεξιά μέλη του Λικούντ

Η πρόταση του Ισραήλ να ενσωματώσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στα σύνορά του είναι το πρώτο βήμα που κάνει το Ισραήλ εδώ και χρόνια για να προσαρτήσει κάποια περιοχή που κατέλαβε το 1967.
Μία πρόταση νόμου η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων ενέκρινε επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.
Η πρόταση νόμου προβλέπει την προσάρτηση μιας περιοχής της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η οποία θα είναι πιθανόν το ανατολικό σύνορο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Η απόφαση αυτή, που προωθήθηκε από ακροδεξιά μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορούσε να επηρεάσει της ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών μερικές ημέρες πριν από άλλη μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή.
Όμως η κεντρώα υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, η οποία ηγείται επίσης των διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, εξέφρασε αμέσως τις αντιρρήσεις της και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο αφότου ο Κέρι επέβλεψε την επανάληψή τους τον Ιούλιο έπειτα από αδιέξοδο τριών χρόνων.
Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας "λύσης δύο κρατών" στην οποία το Ισραήλ και ένα νέο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούν να συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Η περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο μελλοντικό κράτος τους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρόσφατης διαφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει μια παρουσία ασφαλείας εκεί.
Ο Κέρι δήλωσε στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα πως η ανάγκη να επιλυθεί η διαμάχη για την Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι "ένα κρίσιμο πέρασμα της βελόνας που πρέπει να συμβεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία". Είπε πως συντονίζεται επίσης με την Ιορδανία.
Η πρόταση του Ισραήλ να ενσωματώσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στα σύνορά του, την οποία ενέκρινε η νομοθετική επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου, είναι το πρώτο βήμα που κάνει το Ισραήλ εδώ και χρόνια για να προσαρτήσει κάποια περιοχή που κατέλαβε το 1967.
Λίγο μετά τον πόλεμο αυτόν, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε παρακείμενη γη της Δυτικής Όχθης στην πόλη, την οποία θεωρεί πρωτεύουσά του.
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ προσάρτησε γη που είχε καταληφθεί το 1967 ήταν το 1981, όταν εφάρμοσε το δικό του νόμο στα Υψίπεδα Γκολάν της Συρίας, μια στρατηγική περιοχή που βρίσκεται βόρεια.
ΑΜΠΕ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Συνηθισμένα εκφραστικά λάθη σε συνηθισμένες εκφράσεις

Συνηθίζουμε κάποιες εκφράσεις και τις λέμε με τη σιγουριά ότι είναι σωστές. Δείτε όμως πόσες είναι λάθος!
 
*«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους…» και «επικοινωνεί με όλους όσους εκτιμάει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).
 
*Αντίγραψε ό,τι βλέπεις (και όχι αντέγραψε ό,τι βλέπεις) γιατί είναι προστακτική σύνθετου ρήματος.
 
*π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας), π.Χ.(=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού).
 
*Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)
 
*Με πολλή αγάπη (όχι με πολύ αγάπη), πολλή δουλειά (όχι πολύ δουλειά) αλλά πολύς κόσμος, πολύ νερό, πολλοί άνθρωποι, πολλά πράγματα.
 
*Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).
 
gn
*Ενήργησα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου (και όχι: στα πλαίσια).
 
*πόσο πολλοί, τόσο πολλοί, πόσο πολλή (και όχι: πόσοι πολλοί, τόσοι πολλοί, τόση πολλή)
 
*κατ΄ αρχήν (=στα βασικά σημεία), Κατ΄ αρχάς (=αρχικά). Π.χ. «Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατ’ αρχήν», « Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε…»
 
*Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς)
 
*Οι μέθοδοι / παράμετροι αυτές (και όχι: οι μέθοδοι / παράμετροι αυτοί). Οι παλαιές οδοί, οι κεντρικές είσοδοι, οι πολλές ψήφοι (και όχι: οι παλιοί οδοί, οι κεντρικοί είσοδοι, οι πολλοί ψήφοι)
 
*Η αναπληρώτρια διευθύντρια /υπουργός (και όχι: η αναπληρωτής διευθυντής/υπουργός)
  Κλητική: «κυρία Πρόεδρε» (και όχι: «κυρία Πρόεδρος)
 
*«15 Σεπτεμβρίου» ή «15 του Σεπτέμβρη» (και όχι: «15 Σεπτέμβρη»)
 
*Το ουσ. λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός: π.χ. «λανθασμένη έκφραση» (και όχι: «λάθος έκφραση»).
 
*«έχω απαυδήσει» (και όχι: «έχω απηυδήσει», αλλά: «είμαι απηυδισμένος»).
 
*«Γενετικό υλικό» και όχι γεννητικό. Αλλά «προγεννητικός έλεγχος» και όχι προγενετικός
 
*Εξοκέλλω και όχι εξοκείλλω. Αλλά εξόκειλα, θα εξοκείλω, έχω εξοκείλει.
 
*Αποτείνομαι, μέλλ. θα αποταθώ (και όχι: αποτανθώ).
 
*«Η λέξη αυτή απαντά συχνά στον Όμηρο» (και όχι: απαντάται).
 
*«Στο βιβλίο του πραγματεύεται το θέμα των κοινωνικών θεσμών» (και όχι: διαπραγματεύεται). Αλλά: «Ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύεται τους όρους της ειρήνης».
 
*«Απολαύει της εμπιστοσύνης» (και όχι: απολαμβάνει).
 
*Το ρήμα προοιωνίζομαι δεν έχει ενεργητική φωνή. Π.χ. «Η τακτική αυτή προοιωνίζεται την ήττα» (και όχι «προοιωνίζει την ήττα»).
 
*Το «αυξάνω» χρησιμοποιείται πολύ συχνά λανθασμένα: « Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται» (και όχι:«τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνουν», αλλά: «η κυβέρνηση αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας»). Ομοίως, «αυξάνονται οι συντάξεις» (και όχι: «αυξάνουν οι συντάξεις», αλλά «τα ταμεία αυξάνουν τις συντάξεις»).
 
*Τα ρήμα διαρρέω και λειτουργώ είναι αμετάβατα: «διέρρευσε από πολιτικούς κύκλους η πληροφορία ότι…» ή: «πολιτικοί κύκλοι φρόντισαν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι…» (και όχι: «πολιτικοί κύκλοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι…»). «Θα θέσω το μηχάνημα σε λειτουργία» (και όχι: «θα το λειτουργήσω»).
 
fgd
*Ασχολούμαστε, ασχολούμασταν (και όχι: ασχολιόμαστε κλπ. διότι το ρήμα είναι ασχολούμαι και όχι ασχολιέμαι).) Στον παρατατικό όμως, ασχολιόταν
 
*«Αυτός επανέλαβε (αόρ.) την προσπάθεια χτες» – «Εσύ επανάλαβε (προστκτ.) την προσπάθεια αύριο». Οι προστακτικές δεν παίρνουν χρονική αύξηση. Ομοίως, «παρήγγειλα ένα ποτό» – «παράγγειλέ μου ένα ποτό» (ποτέ στην προστακτική:παρήγγειλε ένα ποτό), «αυτός αντέγραψε τις σημειώσεις» – «αντίγραψέ μου τις σημειώσεις», «αυτός απέρριψε την πρότασή του» – «εσύ απόρριψε την πρότασή του»
 
*Επαναλαμβάνω (και όχι: ξαναεπαναλαμβάνω).
 
*Πριν από την έναρξη (και όχι: πριν την έναρξη).
 
*Οποιοσδήποτε, οτιδήποτε (και όχι: ο οποιοσδήποτε, το οτιδήποτε).
 
*Τέως πρόεδρος: ο μέχρι πρo τινος πρόεδρος, ο προηγούμενος (από το σημερινό) πρόεδρο. Πρώην πρόεδρος: ο πριν από πολύ καιρό πρόεδρος.
 
*Το άρα δεν είναι σωστό να συνοδεύεται από το λοιπόν(όχι: «άρα λοιπόν») ούτε υποκαθίσταται από το άραγε(!)
 
*Δεν χρησιμοποιείται το «κύριος» ή το «κυρία» για πρόσωπα που έχουν πεθάνει (παρατίθεται απλώς το όνομα ή προηγείται το «αείμνηστος» ή «μακαρίτης», αν χρειάζεται)
 
*Δεν χρησιμοποιούμε το «κύριος» ή το «κυρία» όταν παρουσιάζουμε τον εαυτό μας (και όχι: «γεια σας, είμαι ο κύριος Βάγγος»). Η μόνη εξαίρεση του κανόνα που είναι ανεκτή είναι όταν μιλάμε σε μικρά παιδιά
 
*Το «κ.κ.» χρησιμοποιείται μόνο στο γραπτό λόγο . Γράφουμε «οι κ.κ. ομιλητές» αλλά εκφωνούμε «οι κύριοι ομιλητές» (και όχι: «οι κύριοι κύριοι ομιλητές»)
 
*Το «μέσα» μπροστά από «σ» γίνεται «μες» (αλλά όχι απαραίτητα, μπορεί να μείνει «μέσα»), ποτέ όμως «μεσ’». Π.χ. «Μεσ’ από το δάσος», αλλά «μες στο δάσος» ή «μέσα στο δάσος».
 
*Ψιλή κυριότητα (νομικός όρος) και όχι υψηλή κυριότητα
 
*Της προσεχούς προβολής (όχι της προσεχής προβολής) γιατί τα δικατάληκτα επίθετα σε -ης/ -ης/ -ες, σχηματίζουν τη γενική ενικού του θηλυκού σε -ους
 
*Αντεπέξερχομαι στις δυσκολίες (και όχι ανταπεξέρχομαι) καθώς το ρήμα είναι σύνθετο από τα αντί+επί+εκ+έρχομαι.
 
* Ο ενδιαφέρων άνθρωπος (όχι ο ενδιαφέρον) και τον ενδιαφέροντα άνθρωπο (όχι τον ενδιαφέρον)
 
Προσοχή στη διάκριση «σαν» και «ως»: το «σαν» χρησιμοποιείται για παρομοιώσεις , ενώ το «ως» χρησιμοποιείται για πραγματικές ιδιότητες.
Έτσι για παράδειγμα όταν αναφερόμαστε σε ενέργειες δικηγόρων, γιατρών κλπ που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματός τους, τότε λέμε «ενήργησε ως δικηγόρος», «θεωρεί, ως γιατρός». Για ανάλογες ενέργειες ατόμου που δεν ασκεί το επάγγελμα χρησιμοποιούμε το «σαν» : «μίλησε σαν δικηγόρος» (χωρίς να είναι), «τον φρόντισε σαν γιατρός».
Σημειωτέον ότι το «ως» ακολουθείται από κατηγορούμενο που πρέπει να μπει στην κατάλληλη πτώση, π.χ. «η εκλογή του ως καθηγητή» (και όχι: «ως καθηγητής»), «οι ενέργειές του ως δικηγόρου», «η γνωμάτευσή του ως ιατρού».
 
πηγή: schooltime.gr

Οι δέκα τροφές που καταπολεμούν το άγχος -Διπλό το όφελος, μειώνουν και το τσιμπολόγημα

Ο φαύλος κύκλος είναι γνωστός, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να τον σπάσουν. Μπορούν όμως να μειώσουν το άγχος, αλλά και το τσιμπολόγημα που αυτό προκαλεί, με τον ίδιο τρόπο: τρώγοντας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Σούζαν Αλμπερς, υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες που αισθάνεται κάποιος. Παράλληλα, με την κατανάλωσή τους ουσιαστικά ο καθένας εφαρμόζει ένα πιο υγιεινό πλάνο διατροφής και συγχρόνως μειώνει το τσιμπολόγημα των λιπαρών που δεν βοηθούν το σώμα αλλά ούτε και τη διάθεση, όπως επισημαίνει στην Huffington Post.
Οι 10 τροφές που μειώνουν το άγχος:
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Βρώμη
  • Ακτινίδιο
  • Σπανάκι
  • Απαχο γάλα
  • Σολωμός
  • Μαύρο τσάι
  • Αβοκάντο
  • Ξινά κεράσια
  • Φιστίκια Αιγίνης

Η 74 χρονη ιστορία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων

Η 74 χρονη ιστορία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων

http://eistorias.wordpress.com/,  
Ένα ακόμη από τα πλέον γνώριμα και ίσως αγαπημένα εμβλήματα και λογότυπα θα εκλείψει στις ημέρες μας, φέρνοντας στην επιφάνεια ποικίλες αναμνήσεις, σε όλους όσοι παρακολούθησαν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία από το 1937 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ο οποίος καταργείται με το πρωτοφανές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει -από τις αρχές του επόμενου χρόνου-το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας «Διόφαντος», που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
Η 74χρονη ιστορία του Οργανισμού ξεκινά το 1937, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά, όταν με Αναγκαστικό Νόμο ιδρύεται ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ). Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόταν στην εποπτεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την εκπαίδευση και γενικότερα το βιβλίο, το οποίο αποτελούσε τη μόνη βασική πηγή γνώσης, ιδιαίτερα για τον παιδικό και νεανικό πληθυσμό. Το κράτος διασφάλιζε τον απόλυτο έλεγχο του σχολικού βιβλίου και ακύρωνε το κατοχυρωμένο από το 1917 δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το ανθολόγιο που θα χρησιμοποιήσουν, επαναφέροντας το ένα και μόνο «υποχρεωτικό βιβλίο». Τα πρώτα «Αναγνώσματα» που εκδόθηκαν από τον ΟΕΣΒ (1938-1939) χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1950. Στους σκοπούς του Οργανισμού περιλαμβανόταν και η έκδοση και διάθεση των συγγραμμάτων των καθηγητών των Πανεπιστημίων.
Τη δεκαετία 1960 μετονομάζεται σε Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και σκοπός του είναι η έκδοση και δωρεάν διάθεση των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και στα
ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Το 1985 ξεκίνησε και η δωρεάν διάθεση μέρους των συγγραμμάτων των ΑΕΙ. Μαζί με τον Οργανισμό θα φύγει παραπονεμένη και η κουκουβάγια που κοσμούσε τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του.

Σαν σήμερα το 1951 — Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων αναλαμβάνει την έκδοση και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε χαμηλές τιμές.

ΟΕΔΒ1951.—Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων αναλαμβάνει την έκδοση και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε χαμηλές τιμές. Η  ιστορία του Οργανισμού, ξεκίνησε το 1937, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά, όταν με Αναγκαστικό Νόμο ιδρύθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ). Την δεκαετία 1960, μετονομάσθηκε σε Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και σκοπός του ήταν η έκδοσις και δωρεάν διάθεσις των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδος, Κύπρου, καθώς και στα ελληνικά σχολεία της ομογενείας. [Ο Οργανισμός καταργήθηκε επισήμως στις 31/3/ 2012 με τον ν. 3966/2011].



http://eistorias.wordpress.com/

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Για «αναλγησία» κατηγορεί ο Μαριάς την κυβέρνηση

Για «αναλγησία» κατηγορεί ο Μαριάς την κυβέρνηση

Για «αναλγησία» κατηγορεί ο Ν. Μαριάς την κυβέρνηση, καθώς λόγω των μέτρων της «παγώνει ο ελληνικός λαός και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία»...
«Τα φετινά κάλαντα της μνημονιακής λιτότητας συνοδεύονται από την αναλγησία της κυβέρνησης που επιμένει στην αποτυχημένη πολιτική του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα να παγώνει ο ελληνικός λαός και να κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία από το νέφος της αιθαλομίχλης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
ΑΜΠΕ

Σε πολιτική αιθαλομίχλη Ελλάδα - Τουρκία Σαμαράς - Ερντογάν σε βούρκο

Αστάθεια. Αυτό επικρατεί πλέον ξεκάθαρα στο «Τρίγωνο των Βερμούδων» της Α. Μεσογείου, από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη έως το Κάιρο. Οσο και να προσπαθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς να πείσει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι «εγγύηση σταθερότητας», η αβεβαιότητα κυριαρχεί, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως κοινωνικά. Σε μια περιοχή που καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στη λίστα του Economist για πιθανότητα εξεγέρσεων.
Στις χώρες όπου είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος ξεσπάσματος κοινωνικών αναταραχών το 2014 περιλαμβάνει την Ελλάδα το περιοδικό Economist, μαζί με Αίγυπτο και Τουρκία.
Αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23.10 το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζει τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα με σκάνδαλα να βγαίνουν στην επιφάνεια χωρίς να έχουν κλείσει τα παλιά (π.χ. λίστα Λαγκάρντ κ.α.), ενώ κυριαρχούν στο διεθνή τύπο οι τριγμοί που προκαλεί σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης στην Τουρκία. Για «βούρκο του Ερντογάν» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung.
Στην Ελλάδα, η επιστροφή στην ομαλότητα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενόψει της προεδρίας της ΕΕ και η προαναγγελία ανάκαμψης το 2014 διαψεύδονται πανηγυρικά από την ίδια την οικονομία, που γνωρίζει απρόσμενο πισωγύρισμα τους τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα: πρωτοφανής αποπληθωρισμός, αμείωτα υψηλή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ εξαγωγών, επιδείνωση βιομηχανικής ύφεσης και νέα τούμπα οικοδομικής δραστηριότητας συνθέτουν τη μαύρη εικόνα του δ' τριμήνου 2013, προοιωνίζοντας συνέχεια ύφεσης για το 2014.
«Όχι» στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε εκ νέου η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γ.  Στουρνάρα, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Α.Γεωργιάδη και Ενέργειας Γ. Μανιάτη την Τετάρτη νωρίτερα.
Για ανησυχητική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να είναι ανακουφισμένος τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά όχι αμέριμνος. Μπορεί το κοινοβούλιο στην Αθήνα να ψήφισε δύο σημαντικούς νόμους, ωστόσο ένας βουλευτής απαρνήθηκε την κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του (σ.σ. κυβερνητικού) συνασπισμού θρυμματίζεται κι άλλο», σχολιάζει ο αρθρογράφος με αφορμή τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην ψήφιση του φόρου ακινήτων και του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έπρεπε μέχρι την τελευταία στιγμή να τροποποιήσει αρκετές φορές τα νομοσχέδια για να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία». Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Την ώρα που ο Σαμαράς πρέπει να ανησυχεί για την πλειοψηφία, για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα φυσά ούριος άνεμος». Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κλείνοντας με την επισήμανση ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καθιερώθηκε ως τρίτη δύναμη».
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των Ελλήνων κυριαρχούν σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις της κρίσης στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Για πολλούς Έλληνες οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων είναι ζοφερές» παρατηρεί ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα». Το ρεπορτάζ απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία: «Το δώρο των Χριστουγέννων δεν καταβάλλεται, το αυτοκίνητο ακριβαίνει. Στους φτωχούς θα δίνεται κάποιες μέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από την καύση ξύλων».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης με την υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρεται επίσης στην οικονομική στενότητα, επισημαίνοντας: «Κυρίως τα Χριστούγεννα πολλές ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν στενότητα. Όλο και λιγότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν το ‘δώρο’ στους εργαζομένους, υποστηρίζουν τα συνδικάτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 6 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το επίδομα των Γιορτών. Σε κάποιες από αυτές οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι έλαβαν το επίδομα στο χέρι, χωρίς να το έχουν πάρει», υπογραμμίζει το n-tv.
«Η φτώχια στον αέρα»
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις». Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης». Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.
Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».
Τουρκία - Ερντογάν
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: ReutersΟ γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς και το ευρύ σκάνδαλο διαφθοράςπου διαταράσσει την πολιτική και κοινωνική ομαλότητα στην Τουρκία. Για «βούρκο του Ερντογάν» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει:
«Όσο περισσότερο εξακολουθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργεί στην υπόθεση διαφθοράς με σύνθημα ότι φταίνε οι άλλοι, τόσο πιο ύποπτη καθίσταται η κυβέρνησή του.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η ΕΕ ή ένας ισλαμιστής κήρυκας με παγκόσμια κοινότητα πιστών – η αναζήτηση κακών από πλευράς Ερντογάν φέρει είτε δόσεις παράνοιας είτε είναι μία υπολογισμένη πρόκληση που στοχεύει στον εξοικειωμένο στις θεωρίες συνομωσίας (σ.σ. τουρκικό) λαό».
Η αρθρογράφος εκτιμά ότι το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται γιοί υπουργών και ο επικεφαλής τουρκικής κρατικής τράπεζας, είναι εξόχως επικίνδυνο για το ισλαμιστικό συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν. Όπως διευκρινίζει, το AKP «οφείλει την πρώτη του εκλογική επιτυχία, το 2002, κυρίως στην υπόσχεσή του να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Rundschau, η οποία σχολιάζει: «Με κάθε νέα αντίδραση στο ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς ο τούρκος πρωθυπουργός χάνει άλλη μία ευκαιρία να βγει αλώβητος από αυτό. Ήδη έχει σπαταλήσει τη δυνατότητά του να παρουσιαστεί ως καθαρός» επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επιμονή του να διατηρεί στη θέση τους τα εμπλεκόμενα στελέχη της κυβέρνησής του.
Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο η αστάθεια δεν έχει φύγει από το κόκκινο από την εναρξη της επανάστασης που έριξε τον Μουμπάρακ, αλλά και ο Μόρσι που τον διαδέχθηκε είχε την ίδια τύχη δίνοντας ευκαιρία στο στρατό να παρέμβει ξανά και τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού σκληρής πόλωσης.
Οι αρχές της Αιγύπτου ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση» την Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να διαδηλώνουν στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας αυτής που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το "Τρίγωνο των Βερμούδων" στο μαλακό υπογάστριο της Α. Μεσογείο βράζει.
με πληροφορίες Deutsche Welle, ΑΠΕ, FP

Ισραήλ: Εκλεισε την εμπορική δίοδο με τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ έκλεισε την κύρια εμπορική δίοδο που συνδέει το έδαφός του με τη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη μετά το θάνατο ενός Ισραηλινού από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή στα σύνορα που ακολούθησε ένας γύρος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε αντίποινα με αποτέλεσμα ένα κορίτσι 4 ετών να χάσει τη ζωή του.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν διέταξε το μεθοριακό πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ να κλείσει μέχρι νεωτέρας λόγω των επεισοδίων βίας.
Το κλείσιμο του περάσματος αυτού αναστέλλει τις παραδόσεις καυσίμων στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα και συνεχείς διακοπές της ηλεκτροδότησης αφού ο αιγυπτιακός στρατός κατέστειλε την μεταφορά προμηθειών μέσω υπόγειων στοών στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.
Ο Ιχάμπ αλ Γουσέιν, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε το κλείσιμο του περάσματος αυτού ένα μέτρο «συλλογικής τιμωρίας».
Στο μεταξύ η υπηρεσία αρωγής στους παλαιστίνιους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) κατήγγειλε σήμερα την καταστροφή από τις ισραηλινές δυνάμεις παλαιστινιακών οικημάτων στην Δυτική Όχθη, που συνεχίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, καλώντας να «σταματήσουν αμέσως».
Η UNRWA «καταδικάζει τις τελευταίες κατεδαφίσεις στην Δυτική Όχθη οι οποίες εκτόπισαν 68 ανθρώπους οι πιο πρόσφατες από τις οποίες έγιναν το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ο Κρις Γκάνες, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
«Οι κατεδαφίσεις αυτές έγιναν στην Άιν Αγιούμπ, κοντά στη Ραμάλα, και στη Φασάγιλ αλ Γούστα, κοντά στην Ιεριχώ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη», διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που εκτοπίστηκαν (46) είναι πρόσφυγες και ανάμεσά τους «περίπου οι μισοί (32) είναι παιδιά». Ως σήμερα, τουλάχιστον 1.103 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί το 2013 από τις 663 κατεδαφίσεις «οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», περιλαμβανομένων των κατεδαφίσεων 259 κατοικιών στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζει η UNRWA.
Η υπηρεσία αυτή «καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις κατεδαφίσεις» αυτές.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «οι κατασκευές αυτές ήταν παράνομες διότι ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια» και ότι «το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα» των Παλαιστίνιων οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι εντολές κατεδάφισης.

Πέθανε ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Δημητράτος


Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νίκος Δημητράτος, σε ηλικία 71 ετών, ξημερώματα 26ης Δεκεμβρίου 2013, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Η κηδεία του θα γίνει Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, στις 2.30 μ.μ.
Η οικογένειά του επιθυμεί, αντί στεφάνων, προσφορά χρημάτων στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ''Κιβωτός του Κόσμου''.

Κάλαντα Ηπείρου


Κάλαντα Κερασούντος


Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι εδώ Ουδεμία αντίσταση υπάρχει πλέον στη μαζική ανθρω-ποφαγία

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι εδώ

Ουδεμία αντίσταση υπάρχει πλέον στη μαζική ανθρω-ποφαγία

Η αισιοδοξία που έφερε η πρώιμη μεταπολεμική εποχή (1950-1960), μετά τη φρίκη του ναζισμού, είχε οδηγήσει αρκετούς ιστορικούς να αποφανθούν τότε ότι είναι απίθανο να συμβεί στο μέλλον ένας τόσο καταστροφικός πόλεμος, όσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος, σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Φαίνεται ότι τελικά βιάστηκαν να οδηγηθούν σε αυτά τα συμπεράσματα εφ' όσον, με βάση αυτά που συμβαίνουν σήμερα, η Ενωμένη Ευρώπη του 2013 έχει μάλλον εισέλθει στην πλέον ξεδιάντροπα απάνθρωπη περίοδο από αρχής της Ιστορίας.
Ο οικονομικός πόλεμος που βιώνει σήμερα ο ευρωπαϊκός Νότος, χωρίς να ακούγονται κλαγγές των όπλων, έχει καταργήσει κάθε μορφή ηθικής και έχει εισάγει πρωτοποριακές τεχνικές ανθρωποφαγίας. Πλέον ο αδύναμος, ο άπορος, ο ασθενής, ο ηλικιωμένος, το παιδί, όχι μόνον δεν υποστηρίζονται από την κρατική μέριμνα, αλλά αντιθέτως διώκονται και εξοντώνονται οριστικά. Ετσι τίποτε πλέον δεν θα θυμίζει στον ευκατάστατο, νομοταγή και ευυπόληπτο Ευρωπαίο πολίτη ότι υπάρχουν σήμερα αναξιοπαθούντες.
Οι παρακάτω ειδήσεις είναι απόλυτα αληθινές και συμβαίνουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα: «Με πρόστιμο που θα αγγίζει τα 750 ευρώ, θα τιμωρούνται οι άστεγοι στη Μαδρίτη. Στην Ισπανία, οι περιφέρειες είναι ελεύθερες να νομοθετούν κατά το δοκούν για την επαιτεία. Η Ana Botella, δήμαρχος της Μαδρίτης, αποφάσισε να ποινικοποιήσει τη φτώχεια και να επιβάλει "νόμιμο σαδισμό" σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν εισόδημα. Ετοιμάζει επίσης σχέδιο νόμου, που θα επιφέρει κυρώσεις στους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο, να ζητιανεύουν ή να πλένουν παρμπρίζ αυτοκινήτων για να επιβιώσουν.
»Ακόμη, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και πρόστιμο 750 ευρώ για όσους ζητιανεύουν στις εισόδους εμπορικών κέντρων, γραφείων, σχολείων και νοσοκομείων, κοιμούνται σε παγκάκι ή πωλούν χαρτομάντιλα στα φανάρια, για να εξασφαλίσουν ένα γεύμα».
Ολα αυτά συμβαίνουν τώρα στην Ισπανία, αφού έχουν προηγηθεί εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, αλλά και από το Δημόσιο Στεγαστικό Φορέα της χώρας, όπου μπορούσαν να φιλοξενούνται όσοι το είχαν ανάγκη.
Σύμφωνα με την Ισπανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 1 στους 5 ζει σε συνθήκες φτώχειας, πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά δεν σιτίζονται κανονικά και περίπου το 30% των νοικοκυριών είναι υποθηκευμένα λόγω απλήρωτων στεγαστικών δανείων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται με πλειστηριασμό ακινήτου. Γρηγορείτε λοιπόν και προσεύχεσθε διότι αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Ισπανία έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς και στη νυν στενάζουσα Ψωροκώσταινα. Με τις ευλογίες του δικομματισμού και τις πιέσεις της τρόικας χιλιάδες Ελληνες θα χάσουν τα σπίτια τους εντός του 2014.
Οι βαθιά άρρωστες ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν οδηγηθεί σε πλήρη απάθεια, έτσι ουδεμία αντίσταση υπάρχει πλέον στη μαζική αυτή ανθρωποφαγία. Στην Ισπανία τοποθετούν μάλιστα καρφιά στα πλατύσκαλα της εισόδου των κατοικιών για να μην μπορούν να ξαπλώσουν πάνω τους οι άστεγοι, οι φωτογραφίες στο Διαδίκτυο είναι απίστευτες και συγκλονιστικές. Εδώ θυμήθηκα το χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Μια άπορη και άστεγη μικρούλα, χωρίς κανέναν στον κόσμο, που πουλούσε σπίρτα στο δρόμο.
Κανείς δεν αγόραζε σπίρτα και εκείνη άρχισε να καίει ένα ένα τα σπίρτα για να ζεσταθεί μέσα στην παγωνιά. Αποκαμωμένη και θλιμμένη, κούρνιασε κάποια στιγμή στο πλατύσκαλο της πόρτας ενός πλούσιου σπιτιού. Κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα και οι νοικοκυραίοι βρήκαν το κορίτσι να κοιμάται πάνω στο χιονισμένο πλατύσκαλο, παγωμένη και τριγυρισμένη από αναρίθμητα σπίρτα. Συγκινήθηκαν και πήραν στην αγκαλιά τους τη δύστυχη μικρή, την έβαλαν στο σπίτι τους.
Ο κόσμος άλλαξε πολύ από τότε, το κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν θα μπορούσε σήμερα να ξαπλώσει στο παγωμένο πλατύσκαλο γιατί εκεί οι νοικοκυραίοι θα είχαν τοποθετήσει καρφιά, έτσι κανείς άστεγος δεν θα μπορούσε να σταθεί. Το πολύ πολύ να «την έβγαζε» σε κάποιο κρατητήριο, αναγκαστικά, γιατί δεν θα μπορούσε βέβαια να πληρώσει το πρόστιμο για τους άστεγους. Καημένε, Αντερσεν, τι είδους παραμύθια θα έγραφες άραγε σήμερα με αυτά που θα έβλεπες; Πιθανά να είχες γίνει αυτόχειρας.