Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΖΗΤΗΣΕ, ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΖΗΤΗΣΕ, ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»




Πληρώστε ή στέλνω μετανάστες

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ «Θα μας δίνετε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλιώς η Ευρώπη θα γίνει Αφρική». Πώς αλλιώς παρά ως ωμός εκβιασμός ερμηνεύεται η τελευταία έκπληξη του Μουαμάρ Καντάφι, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη γηραιά ήπειρο; Με φόντο ευηδείς γυναίκες (από γραφείο συνοδών), βεδουίνους και αμαζόνες, ο Λίβυος ηγέτης διατύπωσε την προκλητική αξίωσή του, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Ουδέν σχόλιον».



Αν η Ευρώπη δεν δώσει 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, στη Λιβύη, «αύριο με την επέλαση εκατομμυρίων μεταναστών, μπορεί να μετατραπεί σε Αφρική», είπε ο Μουαμάρ Καντάφι, έχοντας στο «πλευρό» του τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτ. ΑΠΕ)

Κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι το χειρότερο αυτής, της τρίτης στη Ρώμη επίσκεψης του Καντάφι, θα ήταν η πρόσκληση προς τον λαό να ασπαστεί το Ισλάμ, ο ισόβιος ηγέτης του βορειοαφρικανικού έθνους τούς διέψευσε.



«Η Λιβύη με την υποστήριξη της Ιταλίας αξιώνει από την Ε.Ε. 5 δισ. ευρώ τον χρόνο», είπε, έχοντας στο πλευρό του τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το συμφέρον της Ευρώπης είναι να εκπληρώσει αυτή την αξίωση, διαφορετικά, «αύριο με την επέλαση εκατομμυρίων μεταναστών μπορεί να μετατραπεί σε Αφρική». «Η Ευρώπη... μπορεί ακόμα και να είναι μαύρη... δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ποια θα είναι η αντίδραση των λευκών και χριστιανών Ευρωπαίων απέναντι σε τούτη τη ροή πεινασμένων και ακαλλιέργητων Αφρικανών», εξήγησε... φιλικά και αλληλέγγυα προς τους Ευρωπαίους ο Καντάφι. Και προχωρώντας περαιτέρω την έκφραση εκτίμησης προς τους συμπατριώτες του είπε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η Ευρώπη παραμείνει μια προηγμένη και ενωμένη ήπειρος ή εάν θα καταστραφεί όπως είχε γίνει μετά τις επιδρομές των βαρβάρων».



Χλιαρές αντιδράσεις



Οπως θα περίμενε κανείς, κύμα διαμαρτυρίας διατυπώθηκε, κυρίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον Τύπο και ορισμένους σκεπτόμενους πολιτικούς. Τους οποίους πάντως συλλήβδην ο Ιταλός πρωθυπουργός έβαλε στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι «είναι δέσμιοι παρωχημένων ιδεών».



Οπως η ιδέα που διακηρύττει η οργάνωση αρωγής σε πρόσφυγες Pro Asyl ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεργάζεται με μια δικτατορία που δεν τρέφει κανέναν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ή η Διεθνής Αμνηστία, που καλεί παγίως τον εταίρο του Καντάφι, Μπερλουσκόνι, να του ασκήσει πιέσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και απλώς η Λιβύη φροντίζει να εμποδίσει τους λαθρομετανάστες συνεργαζόμενη με την Ευρώπη, γιατί η Τρίπολη διέταξε τον περασμένο Ιούνιο να κλείσει η βάση της Διεθνούς Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λιβύη; Και γιατί η Ιταλίδα εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Λόρα Μπολντρίνι, οικτίρει τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στη Μεσόγειο και επαναπροωθούνται στη Λιβύη, όπου πολλοί από αυτούς εξαφανίζονται;



Η Κομισιόν, πάντως, για την ώρα δεν σχολιάζει την ουσία της αξίωσης Καντάφι και διά του εκπροσώπου Μάθιου Νιούμαν επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι «με τον διάλογο και τη συνεργασία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σε αυτό το πεδίο».



Στρίβειν διά του αρραβώνος και για τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. «Μέχρι τώρα, το θέμα δεν έχει εξεταστεί. Θα το δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φαντάζομαι ότι θα αντιμετωπιστεί κατά την ευρω-αφρικανική σύνοδο του Νοεμβρίου στη Λιβύη», είπε.



Δύο τελικές επισημάνσεις: πρώτη, ότι στο δείπνο όπου ο Καντάφι ζήτησε το ρευστό, συνδαιτυμόνες ήταν δεκάδες επιχειρηματίες και δεύτερη, ότι ο καβαλιέρε ήταν τόσο χαρούμενος που ακόμα και όταν έφυγε ο Λίβυος φιλοξενούμενός του εκείνος έμεινε για να τραγουδήσει με την υπόλοιπη παρέα.

 http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=198339