Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ανοικτή επιστολή στη Διεύθυνση του ΡΙΚ


Του Ανδρέα Μορφίτη*










Παρακολούθησα με προσοχή, για δεύτερη φορά σε επανάληψη, το 4ο πρόγραμμα της σειράς ντοκιμαντέρ της Σούλας Χ'' Κυριάκου στο ΡΙΚ με τίτλο «Η δράση της ΕΟΚΑ Β΄ το 1974 σε βάρος των Τουρκοκυπρίων αμάχων» και πραγματικά έμεινα εμβρόντητος! Η παραγωγός του προγράμματος, σε μια προσπάθειά της να υπηρετήσει δήθεν την ιστορική αλήθεια, παρουσίασε με τον πιο ανηλεή, ετεροβαρή και εξευτελιστικό τρόπο τις δολοφονίες στη Μαράθα, Σανταλάρη, Aλόα και Τόχνη.


 Η κ. Σούλα Χ'' Κυριάκου περιόδευσε με «δέος» τα μνημεία της τουρκικής προπαγάνδας στην κατεχόμενη Κύπρο και άντλησε το υλικό της για να ρίξει τάχατες φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και στις ωμότητες που διεπράχθησαν πριν και μετά.



Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της ευφάνταστης παραγωγής της, έδειξε το σύνθημα που είναι γραμμένο στους τοίχους «Ελλάς - Κύπρος - Ένωσις» και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα συνθήματα μάς οδήγησαν στην προδοσία και στην καταστροφή». Αγνοεί, όμως, η κ. Χ'' Κυριάκου ή θέλει να παραβλέπει τη μεγαλύτερη ιστορική αλήθεια που δημιούργησε το κυπριακό πρόβλημα: Ότι η Τουρκία ανέκαθεν είχε στο στόχαστρό της τη διχοτόμηση ή την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου. Θυμίζω απλώς στην κ. Χ'' Κυριάκου τα αποκαλυφθέντα αρχεία, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία παρουσίαζε στους χάρτες της την Κύπρο διχοτομημένη κατά μήκος του 35ου γεωγραφικού παράλληλου -η σημερινή Πράσινη Γραμμή- και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες για εισβολή στην Κύπρο, οι οποίες εμποδίστηκαν από διάφορές κυβερνήσεις των ΗΠΑ (Τζόνσον κ.ά).



Αναφέρω ακόμα την πιο πρόσφατη χαρακτηριστική δήλωση του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι ακόμα και να μην υπήρχε στην Κύπρο ούτε ένας Τούρκος, η Τουρκία όφειλε να δημιουργήσει κυπριακό πρόβλημα γιατί πραγματικά το νησί ενδιαφέρει και εξυπηρετεί την τουρκική στρατηγική, προάγει τα τουρκικά συμφέροντα και είναι χρήσιμο για την εξωτερική πολιτική της χώρας του.



Το να προβάλλουμε τις ομαδικές δολοφονίες Τούρκων αμάχων με τον πιο ωμό και βάρβαρο τρόπο, ούτε τη συμφιλίωση προάγουμε -αντίθετα αναξένουμε πληγές και αναζωπυρώνουμε τα μίση και τα πάθη- αλλά ούτε και την ιστορική αλήθεια υπηρετούμε, αφού η αποκάλυψη είναι μονομερής, κοντόφθαλμη, συκοφαντική και ετεροβαρής. Αν η πρόθεση της κ. Χ'' Κυριάκου είναι να παραδειγματίσει και να νουθετήσει τους Έλληνες της Κύπρου με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο, θα της θυμίσω ότι έχουμε υποστεί πολλά από τις βαρβαρότητες των ιδίων των εισβολέων και κατακτητών μας και δεν χρειαζόμαστε το δικό της μαστίγωμα, που με τόση ελαφρύτητα αλλά και βαναυσότητα εκτόξευσε.



Σας προκαλώ ανοικτά και ευθέως να μας απαντήσετε, κ. Χ'' Κυριάκου, αν το σύνθημα «Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις», ένα σύνθημα που έβγαινε μέσα από τα σπλάχνα της Ιστορίας και των Ελλήνων της Κύπρου και διατηρήθηκε διά μέσου των αιώνων ως άσβεστος πόθος, ήταν αυτό που μας οδήγησε στην προδοσία και την καταστροφή.



Αν πράγματι εννοείτε αυτόν τον γελοίο, ανιστόρητο και υβριστικό ισχυρισμό, τότε σας θεωρώ υπόλογη έναντι της Ιστορίας και σας παραδίδω στην κρίση και τη συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου. Σας θεωρώ ένοχη απέναντι σ' αυτούς που έχυσαν το αίμα τους και θυσίασαν τη ζωή τους για να είστε σήμερα εσείς ελεύθερη και να νέμεστε αφειδώλευτα τα αγαθά, τα αξιώματα, την προβολή και τις θέσεις που εκμεταλλεύεστε από τη δική τους θυσία και μόνο!



Η περί ης ο λόγος τηλεοπτική «παραγωγή» σας -και άλλες παρόμοιες- μπορούν κάλλιστα ν' αποτελέσουν από μόνες τους εξαιρετικό και πολύτιμο υλικό για την τούρκικη προπαγάνδα (αλλά και των συμμάχων της). Αν μεταγλωττιστούν στην τουρκική γλώσσα και προβληθούν από τα τουρκικά ΜΜΕ -ή στην αγγλική γλώσσα και προβληθούν από το ΒΒC- θα συντείνουν και αυτά στη συντήρηση της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και της αγγλικής πολιτικής τού «διαίρει και βασίλευε». Τέλος θα συντείνουν και αυτά -όπως και οι ωμότητες που διαπράχθηκαν- στη συντήρηση του αιωνίου μίσους μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου και στην εμπέδωση του διαχωρισμού. Σ' αυτόν τον τόπο έχουμε χάσει προ πολλού το μέτρο, την ορθή κρίση και την ισορροπία και η εκπομπή της κ. Χ'' Κυριάκου αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία αυτής της πραγματικότητας.



*ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ

Πρόσφυγας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο



Υ.Γ. Οι Έλληνες της Κύπρου δεν έχουν ανάγκη τις εκπομπές της κ. Χ'' Κυριάκου αλλά του συναδέλφου της, Γιάννη Νικολάου, όπως το αφιέρωμα στην Κυρά της Λαπήθου. Και ο νοών νοείτω.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ", 14/8/2010

Την αντιγραφή επιμελήθηκε ο Μόδεστος για το christofias-watch

http://christofias-watch.blogspot.com/