Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταδικάζουν το αιματοκύλισμα στη Γάζα στη Λωρίδα της Γάζας

Το ξέσπασμα βίας με τους δεκάδες νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό πριν από την τελετή «εγκαινίων» για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ καταδίκασε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, το κυβερνών κόμμα και το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και «ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».  «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» σημειώνεται.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών προκαλεί αποτροπιασμό. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 
 
»Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούνται να αναλάβουν άμεσα διεθνή πρωτοβουλία ειρήνευσης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ειρηνική συνύπαρξη των 2 κρατών.  Η ειρήνευση και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής».
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κατήγγειλε «τη νέα σημερινή δολοφονική επίθεση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που είχε σαν αποτέλεσμα, ήδη, να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εκατοντάδες παιδιά, από αυτή τη δολοφονική μηχανή που ονομάζεται Ισραήλ».
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ».
«Η κατάπτυστη παράνομη πρόσφατη απόφαση του Τραμπ, που στην πράξη, δηλαδή de facto, κατοχυρώνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ταυτόχρονα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία με το Ιράν, που έχουν κάνει με πολλές άλλες χώρες, καθώς κι οι συνεχιζόμενες επεμβάσεις και βομβαρδισμοί των Αμερικάνων ενάντια στο λαό της Συρίας, όλα αυτά δηλητηριάζουν, συνιστούν παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου άμεσο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και ξέρουμε ότι εδώ είναι η γειτονιά μας, και όταν έχει αρπάξει φωτιά το σπίτι του γείτονα, γρήγορα θα φτάσει και στο δικό μας σπίτι» τόνισε.
http://www.efsyn.gr/arthro/katadikazoyn-aimatokylisma-sti-gaza-sti-lorida-tis-gazas