Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Απαγόρευση της μπούρκας και του μπουρκίνι θέλουν οι Βρετανοί Πάνω από 1 στους 2 θέλουν απαγόρευση της μπούρκας

Την απαγόρευση της μπούρκας και του μπουρκίνι θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 6 στους 10 Βρετανούς (ποσοστό 57%) θέλουν να απαγορευτεί το ισλαμικό γυναικείο ένδυμα που καλύπτει το σώμα και το πρόσωπο, η μπούρκα. Αντιθέτως 1 στους 4 (ποσοστό 25%) διαφωνεί με το μέτρο.
Αντιστοίχως 1 στους 2 (ποσοστό 46%) θέλει απαγόρευση του μαγιώ μπουρκίνι. Αντίθετοι με την απαγόρευση δηλώνουν 1 στους 3 (ποσοστό 30%).
Μεγάλη απόκλιση παρουσιάζουν πάντως οι γνώμες ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι θετικοί απέναντι στην απαγόρευση της μπούρκας (78%), ενώ μόνο το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών συμφωνεί με το μέτρο αυτό. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για το μπουρκίνι: στους άνω των 65 ετών συμφωνεί με την απαγόρευση το 63%, ενώ στην ομάδα 18-24 συμφωνεί μόνο το 26%.
Στη Μεγάλη Βρετανία κανένας νόμος δεν απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα. Το 2007 ωστόσο το υπουργείο Παιδείας με οδηγία του επέτρεψε στους διευθυντές σχολικών μονάδων να απαγορεύουν το νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια. Βρετανοί δικαστές έχουν επίσης αρνηθεί σε γυναίκες καλυμμένες με μπούρκα να καταθέσουν σε δικαστήρια γιατί το ένδυμά τους καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/278620/apagorefsh-ths-mpoyrkas-kai-toy-mpoyrkini-theloyn-o.html