Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Κένυα

Η Κένυα είναι μία χώρα πλούσια σε φυσικό πλούτο, πολιτισμό, ιστορία, ομορφιά και φιλόξενους ανθρώπους.
Γεωγραφικά εμφανίζει έντονη ποικιλομορφία, από χιονισμένες κορυφές βουνών, τεράστιες δασικές εκτάσεις σε απέραντες πεδιάδες.
Κύριοι φυσικοί πόλοι έλξης αποτελούν η Κοιλάδα του Γκρέιτ Ριφτ (Great Rift), η οποία περιλαμβάνει ανενεργά ηφαίστεια και θερμές πηγές και η Κενυάτικη ακτογραμμή, η οποία συμπληρώνεται από υφάλους και εκπληκτικές παραλίες.
Το όρος Κιλιμάντζαρο (Mount Kilimanjaro), το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Τανζανίας. Μαγευτική θέα του Κιλιμάντζαρο μπορεί κανείς να θαυμάσει από το Εθνικό Πάρκο του Αμποσέλι (Amboseli National Park). Το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό - το Όρος Κένυα- βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας.
Τοποθεσία & Έκταση
Η Κένυα τοποθετείται στην Ανατολική ακτή της Αφρικής. Βρίσκεται στον ισημερινό και συνορεύει στα βόρεια με το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία και δυτικά με την Ουγκάντα και τη λίμνη Βικτώρια ενώ στα Νότια με την Τανζανία και το όρος Κιλιμάντζαρο. Βρέχεται στα Ανατολικά από τον Ινδικό Ωκεανό. Έχει έκταση 5 82.646 τ.μ.2, γεγονός που την καθιστά την 47η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.
Κλίμα
Το κλίμα της Κένυας είναι τροπικό με μέτριες θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο αγγίζουν τους 22 βαθμούς κελσίου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Υγρό και ζεστό στις ακτές, εύκρατο στο εσωτερικό της χώρας και ξηρό στα βόρεια και βορειοανατολικά.
Υπάρχουν δύο εποχές: των σύντομων βροχοπτώσεων (Οκτώβριος - Δεκέμβριος) και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (Μάρτιος - Ιούνιος). Η πιο ζεστή περίοδος είναι από Ιανουάριο - Μάρτιο.
Γενικά Στοιχεία
Επίσημη Ονομασία: Δημοκρατία της Κένυας,
Πρωτεύουσα: Ναϊρόμπι
Τοποθεσία: Ανατολική Αφρική
Έκταση: 582,000 τετρ.μέτρα,
Κλίμα: Τροπικό,
Πληθυσμός: 39,002,772 (ιθαγενείς Κενυάτες, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Άραβες)
Θρησκεία: Χριστιανοί - Προτεστάντες (45%), Ρωμαιοκαθολικοί (33%), Ισλαμιστές(10%),Ιθαγενείς θρησκείες (10%), άλλοι (2%)
Γλώσσα: Αγγλικά(επίσημη), Κισουαχίλι (επίσημη), πλήθος τοπικές διάλεκτοι
Νόμισμα: Κενυάτικο Σελίνι (KES)
Πολίτευμα: Δημοκρατία
Ιστορικά Στοιχεία
Ήδη από την προϊστορική εποχή, πριν από 4 εκ. χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις για τους πρώτουςκατοίκους της χώρας.Η σύγχρονη ιστορία, ωστόσο, ξεκινά από τη στιγμή που ρεύματα Αφρο-Ασιατών μετακινήθηκαν απότη Βόρεια Αφρική στη σημερινή περιοχή όπου βρίσκεται η Κένυα, περίπου το 2000 π.Χ.
Χιλιάδες χρόνια αργότερα, περίπου το 200 μ.Χ., η φυλή Μπαντού εγκαταστάθηκε διά μήκος της Κενυάτικης ακτογραμμής. Αργότερα, μεταξύ 10-14ο αιώνα, η φυλή των Νιλότικ κατέκτησαν την πεδιάδα
του Γκρέιτ Ρίφτ (Great Rift Valley).
Οι Άραβες έμποροι άρχισαν να επισκέπτονται συχνά την περιοχή της Κενυάτικης ακτογραμμής κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ. Έως το 700 μ.Χ. οικισμοί Αράβων βρίσκονταν διασκορπισμένοι
κατά μήκος της ακτογραμμής, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύναψη γάμων μεταξύ των Αράβων και των Μπαντού. Η εξέλιξη αυτή ήταν αρχή του πολιτισμού και της γλώσσας των Σουαχίλι που έχει διασωθεί στην Κένυα έως τις ημέρες μας.
Η κυριαρχία των Αράβων επικράτησε έως το τέλος του 1498 μ.Χ., όταν κατέφθασαν οι Πορτογάλοι και εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της Κενυάτικης ακτογραμμής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Πορτογάλοι έχτισαν το περίφημο Οχυρό του Ιησού (Fort Jesus) στην Μομπάσα το 1593. Οι Πορτογάλοι διατήρησαν τον έλεγχο στο περισσότερο μέρος της ακτογραμμής έως τα τέλη του 1600 μ.Χ.,όταν ο Ιμάμης του Ομάν τους νίκησε και επέβαλλε τον Ισλαμικό έλεγχο στην περιοχή.
Η ιστορία της αποικιοκρατίας στην Κένυα ξεκινά με το Συνέδριο του Βερολίνου το 1885, όταν τα Ευρωπαϊκά Έθνη μοίρασαν μεταξύ τους την Αφρική. Το 1894, η Βρετανική κυβέρνηση ανακήρυξε την Κένυα και την Ουγκάντα ως Προτεκτοράτο της Ανατολικής Αφρικής ενώ το 1920 το Προτεκτοράτο έγινε αποικία.
12 Δεκεμβρίου 1964, η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της και γίνεται Δημοκρατία. Ο Τζόμο Κενυάττα (Jomo Kenyatta) γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κένυας με τον Τζαραμότζι Ογκίγκα Οντίνγκα
(Jaramogi Oginga Odinga) ως αντιπρόεδρο.
Το 1992, το κοινοβούλιο ανακάλεσε το άρθρο του Συντάγματος που όριζε την Κένυα ως μονοκομματικό κράτος. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές.
Άνθρωποι
Ο λαός της Κένυας αποτελείται από 42 εθνικές ομάδες ή φυλές. Μεταξύ αυτών: Κικούγιου (Kikuyu 22%),Λουχούα (Luhya 14%), Λούο (Luo 13%), Καλενζίν (Kalenjin 12%), Κάμπα (Kamba 11%), Κισιί (Kisii 6%),Μερού (Meru 6%), άλλες Αφρικανικές φυλές -15%, μη Αφρικανικές φυλές (Ασιάτες, Ευρωπαίοι, Άραβες)- 1%.
Οι ιθαγενείς Κενυάτες κατατάσσονται σε τρεις κύριες γλωσσικές ομάδες: Μπαντού (Bantu), Νίλοτες (Nilotes) και Κουσίτες (Cushites). Οι Μπαντού μένουν κυρίως στην ακτογραμμή καθώς και στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας. Καταλαμβάνουν λιγότερο από το 30% της συνολικής έκτασης της Κένυας, ωστόσο διαμορφώνουν πάνω από 70% του πληθυσμού. Οι πιο αξιοσημείωτοι μεταξύ των Μπαντού είναι οι Κικούγιου, Λουχούα και Κάμπα. Οι Νίλοτες είναι παραδοσιακά κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Γκρέιτ Ριφτ και γύρω από τη λίμνη Βικτώρια.
Οι Μασάι, Τουρκάνα, Σαμπούρου, Λούο και Καλενζίν είναι αδιαμφισβήτητα οι πιο σημαντικές φυλές Νιλωτών. Οι Κουσίτες ζουν άγονες και ημιάγονες ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Κένυας.
Οι περισσότεροι είναι νομάδες κτηνοτρόφοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλα κοπάδια καμηλών, αμνοεριφίων και βοοειδών. Οι Κουσίτες διατηρούν στενούς δεσμούς με τις συγγενείς φυλές που βρίσκονται στις γειτονικές χώρες της Αιθιοπίας και Σομαλίας. Στην ουσία, οι Σομαλοί είναι η μεγαλύτερη φυλή Κουσιτών στην Κένυα. Άλλο ένα Κουσιτικό φύλο είναι οι Ρεντίλ.
Η Ασιατική κοινότητα στην Κένυα αποτελείται κυρίως από Ινδούς απογόνους των εργατών που μεταφέρθηκαν στην Κένυα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Κένυα - Ουγκάντα. Ζουν σε πολύ κλειστές κοινωνίες και είναι μεταξύ των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών στην Κένυα.
Οι Κενυάτες Άραβες διαμένουν κατά μήκος της Κενυάτικης ακτογραμμής στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι απόγονοι εμπόρων από την Υεμένη, το Ομάν και την Περσία που έφθασαν στην Κένυα στην προ-αποικιοκρατική εποχή.
Η πλειονότητα των Κενυατών Ευρωπαίων είναι Βρετανικής καταγωγής, αρκετοί από τους οποίους προτίμησαν να γίνουν Κενυάτες πολίτες μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1963.

http://www.kenyagreece.com/el/κενυα