Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα νοικοκυριά της Ηλείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηλείας, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά του Νομού, κυρίως σε εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, η εικόνα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, όπου η κρίση έχει «εισβάλλει» στις ζωές των δανειοληπτών, είναι τραγική, καθώς εκτός από συμβουλευτική στήριξη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που επικοινωνούν με το Ινστιτούτο έχει άμεση ανάγκη και από ψυχολογική υποστήριξη.
Εκείνο που επισημαίνεται, είναι πως τουλάχιστον 6 στους 10 δανειολήπτες από την Ηλεία έχουν υποστεί και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ σύμφωνα με τη διαπίστωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ηλείας, μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με Ηλείους δανειολήπτες, φαίνεται πως η οικονομική κρίση, είναι αυτή που προκαλεί την αύξηση των διαζυγίων, αλλά και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
«Είναι γεγονός ότι κατά την καθημερινή μας επικοινωνία με τους Ηλείους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ηλεία αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που μόνο ως τραγικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Έξι στους 10 Δανειολήπτες, (ποσοστό άνω του 50%) που μας τηλεφωνούν, για να ρωτήσουν πως μπορούν να σώσουν την περιουσία τους με το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή αν μπορούν να υπαχθούν στο Νόμο 3869/2010 με τις νέες τροποποιητικές διατάξεις, εκτός από συμβουλευτική υποστήριξη θεωρούμε ότι χρειάζονται και άμεσα ψυχολογική υποστήριξη. Η Κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι δραματική και δε θα θέλαμε να σχολιάσουμε τίποτα παραπάνω, σεβόμενοι όλους αυτούς τους συμπολίτες μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος.
Στελέχωση των κοινωνικών δομών
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», το αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης της οικονομικής ύφεσης θα είναι η δραματική αύξηση των διαζυγίων καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας και για το λόγο αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία να στελεχώσει με εθελοντές ψυχολόγους τα τμήματα δομών της κοινωνικής πολιτικής.
«Δυστυχώς, το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης θα είναι η δραματική αύξηση των Διαζυγίων, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να διαπιστώσουμε όλοι, ότι αποτελεί πλέον «Εθνικό Καθήκον» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία, να στελεχώσει με εθελοντές Ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές τα τμήματα των δομών της Κοινωνικής πολιτικής πριν θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα «θύματα» λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από την Οικονομική ύφεση αλλά και από την ψυχολογική πίεση που δέχονται από τα πιστωτικά ιδρύματα (εισπρακτικές εταιρείες) λόγω των χρεών. Πιστεύουμε ότι είναι άμεση ευθύνη της πολιτείας και των Αιρετών να πράξουν τα δέοντα», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος και συνεχίζει «Εμείς από την μεριά μας ως Ινστιτούτο καταναλωτών Νομού Ηλείας με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το Νέο φαινόμενο που εξελίσσεται σε Λαϊκή Επιδημία με Ημερίδες, ενημερώσεις, πρωτοβουλίες, τοπικές εκδηλώσεις κλπ».

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ