Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Οι ψηφοφόροι δεν είναι προκαταβολή για να επιστρέψουν

Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κωμικοτραγικό τρόπο η βαθιά κρίση στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν οφείλεται στο λογισμικό. Οι ψηφοφόροι θα αργήσουν να επιστρέψουν
Η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών λόγω τεχνικών προβλημάτων άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κωμικοτραγικό τρόπο τη βαθειά κρίση που δεν οφείλεται ασφαλώς στο λογισμικό.
Απλώς το φιάσκο έβγαλε στην επιφάνεια τα σοβαρά και πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών με ευθύνη όλων. Διότι είναι εύκολο να αποδίδονται οι ευθύνες στην Εφορευτική Επιτροπή και στην εταιρεία, καθώς και στην προσωρινή ηγεσία του κόμματος, αλλά αποτελεί υποκρισία το γεγονός ότι αποκρύπτονται επιμελώς τα πραγματικά προβλήματα.
Βεβαίως ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν ως προς την οργανωτική πλευρά του ζητήματος. Ήδη επεστράφη η προκαταβολή από την εταιρεία και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις-αν και εδώ που τα λέμε δεν νομίζω να έχει υπάρξει ανάλογη περίπτωση- θα υπάρξουν και οι παράπλευρες απώλειες. Αυτό που θα αργήσει να συμβεί είναι- μετά μάλιστα και την εικόνα θιάσου που εμφανίζουν στελέχη και "κύκλοι" υποψηφίων- να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στη Νέα Δημοκρατία.
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να φεύγουν από το 2007. Και οι περισσότεροι εξ αυτών είτε έχουν επιλέξει τους καναπέδες των σπιτιών τους είτε προσπαθούν να συνηθίσουν στην ιδέα "όλοι είναι ίδιοι" και ως εκ τούτου δεν χάλασε ο κόσμος να πάνε και λίγο αριστερότερα. Σε κάθε περίπτωση το φιάσκο-όπου κι αν χρεωθεί- αποκαλύπτει τα παθογόνα αίτια που ενώ όλοι οι παροικούντες γνώριζαν εν τούτοις κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να θεραπεύσει. Ακόμα και τώρα όλοι στρέφονται εναντίον όλων ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία εκτός από ηγεσία χρειάζεται ιδέες και προτάσεις που θα συγκινήσουν ώστε να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι.
Συνεπώς δεν έχει νόημα να συζητάμε γιατί δεν λειτούργησε το on line σύστημα, αλλά ακόμα κι αν λειτουργούσε τι θα άλλαζε σ' ένα κόμμα που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Σ' αυτό όφειλαν να απαντήσουν οι διεκδικητές της ηγεσίας και ευτυχώς γι αυτούς τους πρόλαβε ο ερασιτεχνισμός και οι κουτοπονηριές όσων ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας μια διαδικασία που εξ ορισμού παρουσίαζε πολλές δυσκολίες και εξ αντικειμένου σοβαρά προβλήματα.
Τώρα η διαδικασία ξεκινάει απ' την αρχή και ίσως αυτό αποτελέσει την ευκαιρία για όλους τους υποψηφίους να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Και ο κόσμος-ανεξάρτητα αν ψήφισε Νέα Δημοκρατία- δεν του καίγεται καρφί ποια κομματικά στελέχη θα βολευθούν γύρω απ' τον νέο πρόεδρο, αλλά αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να σταθεί επάξια στο θεσμικό της ρόλο. Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση φαίνεται ότι δύσκολα θα αντιπαρέλθει τα δικά της προβλήματα.
Δυστυχώς ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις απ' τη Νέα Δημοκρατία υποψιασμένος για όσα συνέβαιναν. Φοβάμαι πως τώρα, διαπιστώνοντας το σοβαρό έλλειμμα σε πρόσωπα και ιδέες, θα αρχίσει... να τρέχει. Προφανώς κάποιοι θα πρέπει από τώρα να προβληματίζονται, όποτε κι αν επαναληφθεί η διαδικασία σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο διάσπασης ή γελοιοποίησης λόγω απουσίας των ψηφοφόρων.
*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/haris-pavlidis/oi-pshfoforoi-den-einai-prokatavolh-gia-na-epistrepsoyn.3784229.html