Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Οι δηλώσεις Ομπάμα για την παραίτηση Χέιγκελ

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ σχετικά με την παραίτηση που υπέβαλλε ο δεύτερος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Χέιγκεν, τονίζοντας ότι αποχαιρετά έναν «φίλο» και «εξαιρετικό συνεργάτη» τον οποίο ήταν «τυχερός να έχει στην ομάδα του».

Όσον αφορά στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν μια οικειοθελής και αναμενόμενη διαδικασία δεδομένου ότι τελειώνει η διακυβέρνησή του. «Ο Τσακ ήρθε πριν από ένα μήνα στο γραφείο μου και με ρώτησε σχετικά με το τελικό τρίμηνο της κυβέρνησής μου ενώ δήλωσε ότι είναι καιρός και για τον ίδιο να αποχωρήσει». 

Ο Μπάρακ Ομπάμα επαίνεσε τη σταδιοδρομία του 24ου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πολέμησε στο Βιετνάμ, ήταν συνεχώς στο πλευρό των αμερικανών στρατιωτών και έθεσε την επιβίωσή τους ως προτεραιότητα. Επισήμανε ότι ήταν υπόδειγμα συνεργάτη, και ότι παρόλο που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, πάντα εξέφραζε χωρίς δισταγμό τις απόψεις του.



Με τη σειρά του, όταν πήρε τον λόγο, ο Τσακ Χέιγκελ ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν καθώς και τους συνεργάτες του στο Πεντάγωνο. Τόνισε ότι είναι περήφανος για το έργο του, τόσο ως προς τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ όσο και για τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων εθνικής άμυνας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι διπλωματικές αυτές κινήσεις θα έχουν αντίκτυπο και στα επόμενα χρόνια ενώ ειδική μνεία έκανε για τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν,

Σημειώνεται ότι αμερικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως ο Χέιγκελ παραιτήθηκε έπειτα από τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, για μια σειρά από ζητήματα, εκ των οποίων και η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, καθώς όπως είπε ένας αξιωματούχους που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, «δεν ήταν ικανός να κάνει τη δουλειά».

Ο Χέιγκελ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικανός στην ομάδα της Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ομπάμα και ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού στρατού στο υπουργείο Αμύνης, που διετέλεσε υπουργός από τον Φεβρουάριο του 2013.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-dilosis-ompama-gia-tin-paretisi-xeigel