Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

«Ονειρεμένη Φρουτοπία» επί σκηνής!

Για τους περισσοτέρους -όπως ακριβώς έλεγε και το τραγούδι της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς- είναι «μια πόλη μακρινή. Μια πολιτεία φανταστική. Οπου ζουν μονάχα φρούτα και λαχανικά».

Κι όμως πολλοί θα εύχονταν η «Φρουτοπία», η ουτοπική κοινωνία που σκαρφίστηκε πριν από χρόνια ο Ευγένιος Τριβιζάς και έθρεψε τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, να υπάρχει σε κάποια γωνιά της Γης, δίνοντας σάρκα και οστά στην αστείρευτη φαντασία ενός λογοτέχνη. Η θρυλική ιστορία, που μεταφέρθηκε με απόλυτη επιτυχία στην τηλεόραση, η περίφημη «Φρουτοπία», επιστρέφει στο σανίδι του θεάτρου Rex σε μια παράσταση που σκηνοθετεί και χορογραφεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Ο δαιμόνιος Πίκος Απίκος, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, η Μάτα η Ντομάτα, ο Βλάσης το Βλίτο καθώς και οι υπόλοιποι ήρωες του ευφάνταστου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά μάς παίρνουν από το χέρι και μας ταξιδεύουν στη συναρπαστική χώρα της Φρουτοπίας, πιάνοντας το νήμα της ιστορίας 30 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του τετραπέρατου ρεπόρτερ.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης στις 20 Δεκεμβρίου, ο πρωταγωνιστής της Λεωνίδας Καλφαγιάννης μιλά για το «ζιζάνιο» της δημοσιογραφίας που καλείται να ενσαρκώσει, τον Πίκο Απίκο, και εξηγεί γιατί η Ελλάδα μοιάζει πολύ με τη μακρινή «Φρουτοπία», την περιοχή της ίντριγκας και της συνωμοσίας.

«Πιστεύω πως η σύνδεσή τους είναι άμεση» λέει. «Καταρχάς είναι ένα έργο γραμμένο από Ελληνα συγγραφέα, επηρεαζόμενο από την ελληνική πραγματικότητα, η οποία παραμένει σχεδόν ίδια εδώ και χρόνια, έστω κι αν αλλάζουν τα πρόσωπα και τα προσωπεία. Ιντριγκα πάντα θα υπάρχει -και όχι μόνο στην Ελλάδα-, αφού τη βλέπουμε και ανάμεσα στα φρούτα, κάποια από τα οποία εποφθαλμιούν την εξουσία συνωμοτώντας.


Στο τέλος όμως νικητής βγαίνει η αλήθεια και αυτό εύχομαι να γίνει και στη χώρα μας κάποια στιγμή, ακόμη κι αν ακούγεται ουτοπικό. Ακόμη κι αν παρεκκλίνει πλήρως από τη Φρουτοπία. Αν καταλάβουμε ότι η χώρα μας είναι ευλογημένη, ίσως τραγουδήσουμε κι εμείς κάποια στιγμή ένα τραγουδάκι. Οπως κάνουν και τα φρούτα για τη δική τους: Είναι μία, μόνο μία, ονειρεμένη Φρουτοπία, είναι μία, μόνο μία, δεν υπάρχει άλλη καμία».

Κρατώντας το δημοσιογραφικό μπλοκάκι του και το ψηφιακό κασετοφωνάκι του ανά χείρας (πλήρως εναρμονισμένος στο κλίμα της εποχής), ο Πίκος Απίκος καλείται να επιστρέψει και πάλι στη μακρινή περιοχή, προκειμένου να λύσει ξανά το μυστήριο της εξαφάνισης του περιβόητου μανάβη. Πολύτιμοι συμπαραστάτες του για την εξιχνίαση του μυστηρίου θα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της μαγικής αυτής πόλης.

Info: Η παράσταση «Φρουτοπία» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Rex στις 20 Δεκεμβρίου. Κάθε Σάββατο και Κυριακή.


«Εχω μεγαλώσει με το έργο αυτό»

Ηταν όμως η «Φρουτοπία» το αγαπημένο έργο και ανάγνωσμα του Λεωνίδα Καλφαγιάννη; «Μην ξεχνάμε ότι τη δεκαετία του '80 υπήρχαν μόνο τα τρία κρατικά κανάλια. Κυρίως βρισκόμουν στους δρόμους παίζοντας νεραντζοπόλεμο, κρυφτό, κουτσό και μήλα. Αλλά όταν έβλεπα τηλεόραση, η Φρουτοπία, η φωνή του Δημήτρη Πιατά και τα λαχανικά γίνονταν οι φίλοι μου μέσα στο σπίτι. Εχω μεγαλώσει με το έργο αυτό. Οφείλω στον κ. Τριβιζά, που είχα την τιμή να τον γνωρίσω, ένα σημαντικό κομμάτι της παιδείας μου».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Κωνσταντίνος Ρήγος καταπιάνεται με τη «Φρουτοπία», αφού πριν από εννέα χρόνια είχε παρουσιάσει ξανά το εν λόγω έργο. Τη μουσική των τραγουδιών έχει γράψει ο Δήμος Αναστασιάδης και τους στίχους ο Ευγένιος Τριβιζάς, ενώ τον υπόλοιπο θίασο απαρτίζουν οι Θεόδωρος Ελευθεριάδης, Ελένη Ευθυμίου, Πέτρος Ιωάννου, Δαμιανός Νικολαΐδης και ακόμη πολλοί ηθοποιοί.


Γιώτα Βαζούρα

http://www.dimokratianews.gr/content/30639/%C2%AB%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1%C2%BB-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%AE%CF%82