Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Καταλαβαίνετε τώρα τι μεγάλοι μαέστροι είναι στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.



Νάσος Αφύπνισης
224 ήταν οι Ρώσοι που σκότωσαν οι ίδιοι τρομοκράτες μόλις 15 μέρες πριν. Ακούσατε κανέναν να λέει: "Είμαστε όλοι Ρώσοι!";

Είδατε να πενθούν τα μνημονιακά βοθροκάναλα με το ίδιο πάθος που είδαμε να πενθούν για τα χτυπήματα στη Γαλλία;
Είδατε πορείες Πολιτικών Ηγετών και άλλων "ευαίσθητων";
Είδατε το Facebook να σας προτείνει να βάλετε τη Ρωσική Σημαία στο προφίλ σας;
Καταλαβαίνετε τώρα τι μεγάλοι μαέστροι είναι στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

 

Τα προβατα περιμένουν οδηγίες από τα κανάλια των πουλημένων απατεώνων εφοπλιστών και δημοσιογράφων για τη στάση και τη γνώμη που πρέπει να έχουν απέναντι στα γεγονότα.
Το σύστημα ορίζει τι θα είναι σημαντικό και τι ασήμαντο.
220.000 Σύριοι εδω και 4 χρόνια, 429 μωρά στη Γάζα πέρσι, 224 Ρώσοι πριν 15 μέρες, 44 Λιβανέζοι μόλις προχθές...δεν τους θρήνησε κανείς από τους συνήθεις καθυστερημένους που θρηνούν ...μόνο όταν θέλει το σύστημα και μόνο όταν αυτό γίνεται της μόδας.~~ΑΝΤΙ-ΝΤΠ~~


Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/11/blog-post_795.html#ixzz3tNSAm9Nr

Η VALERIE BOYER «ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ» ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Παρά τις επανειλημμένες απειλέςγια την ζωή της, παρά τα επανειλημμένα μηνύματα κατά της οικογένειας της από τους Τούρκους, η θαρραλέα Γαλλίδα βουλευτίνα Valerie Boyer, προχώρησε στη τελική φάση της ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από το γαλλικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Valerie Boyer βουλευτίνα της Μασσαλίας, κατάφερε να εγκριθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της γαλλικής βουλής το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας και έτσι τώρα προωθείται για τελική ψήφιση από το γαλλικό κοινοβούλιο. Στην κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ ψήφησαν 26 μελή, ενώ κατά μόνο 12.

Το νομοσχέδιο αυτό είχε συνταχτεί ακόμα από την εποχή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αλλά είχε καθυστερήσει να προωθηθεί καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Τώρα η Valerie Boyer κατάφερε να το φέρει στην γαλλική βουλή παρά την μεγάλη οργή των Τούρκων.
Υπενθυμίζεται ότι η Valerie Boyer είχε προκαλέσει ξανά την μεγάλη οργή των Τούρκων όταν τον Φεβρουάριο του 2013 είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλά η Κωνσταντινούπολη, και όχι η Istanbul, είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου χωρίς όμως… τους Τούρκους!
Ας πάρουν μαθήματα κάποιοι δικοί μας τουρκολάγνοι κ.λ.π. που διδάσκουν πώς να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι στον τουρκικό ιμπεριαλισμό, από την θαρραλέα αυτή Γαλλίδα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Προκαλούν οι Σκοπιανοί: Οι οικονομικοί μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σεσυνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, υπεραμύνθηκε της απόφασης για τον συρμάτινο φράχτη που υψώνει η χώρα του στα σύνορα με την Ελλάδα. Ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι προς το παρόν το μήκος του υπό κατασκευή φράκτη θα φτάνει περίπου τα έξι χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15 χλμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην κατασκευή του φράχτη οδήγησε η απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να μην αποδέχονται οικονομικούς μετανάστες, γεγονός που επιβάλλει τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ…
Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει π.χ. σε Πακιστανούς a priori να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν, ο κ. Πόποσκι απαντά ως εξής: «Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής».

Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ ζητά την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Πόποσκι απαντά πως η μοναδική συνοριακή γραμμή της ζώνης Σένγκεν, που δεν προστατεύεται από τη Frontex, είναι τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

http://greeknation.blogspot.gr/2015/12/blog-post_70.html

Λιθουανός επίτροπος: Σοκαρίστηκα με όσα είδα στην Ελλάδα

Λάδι στη φωτιά που έχει ξεσπάσει με τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αποβολής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν λόγω της διαχείρισης των προσφυγικών ροών ήρθε να βάλει η επιστολή του λιθουανού επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος βρέθηκε στη Λέσβο στις 19 Νοεμβρίου.
Στην επιστολή του προς το Κολέγιο των Επιτρόπων δηλώνει αποτροπιασμένος και περιγράφει την Ελλάδα περίπου ως τριτοκοσμική χώρα.
«Ημουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα.Σοκαρίστηκα, έφριξα…», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Το περιεχόμενο της επιστολής ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα, αφού ήδη υπήρχαν αναφορές περί εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του Σένγκεν και σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση του Κολεγίου την Τετάρτη ήταν δραματική και το κλίμα για την Ελλάδα ιδιαίτερα βαρύ. 
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή λέγοντας ότι η χώρα μας «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».
Επισήμως βέβαια η εκπρόσωπος της Κομισιόν, για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χθες ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους» και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».
Να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, υπήρξε και ηχηρή παρέμβαση του έλληνα επιτρόπου αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προειδοποιήσε ότι το τέλος της Συνθήκς του Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης.
http://newpost.gr/politiki/502348/h-epistolh-toy-lithoyanoy-epitropoy-kaiei-thn-ellada?utm_source=related&utm_medium=site&utm_campaign=articles

Η απίστευτη ιστορία του ζευγαριού που αιματοκύλισε την Καλιφόρνια

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Τετάρτη το πρωί, ο Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ, 28 ετών, και ηΤασφίν Μαλίκ, 27 ετών, άφησαν το μωρό τους ηλικίας έξι μηνών στην μητέρα του Φαρούκ, λέγοντας ότι έχουν ραντεβού με έναν γιατρό. Έως το μεσημέρι, φόρεσαν τα κατάλληλα ρούχα, εξοπλίστηκαν με τουφέκια και εισέβαλαν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο.  
Προτού βασιλέψει ο ήλιος και έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και οι δύο ήταν νεκροί, αφήνοντας πίσω τους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τα κίνητρά τους για τη σφαγή.
Ο Φαρούκ, γεννηθείς στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως ειδικός για θέματα Υγείας για την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και επιθεωρούσε εστιατόρια για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο που ασχολείται με τη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο της δουλειάς του, επιθεωρούσε επίσης πισίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και λέσχες. Στα αρχεία φαίνεται ότι ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι αρκετά πρόσφατα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλιο.
Χθες, ήταν παρών στην ετήσια εορταστική συγκέντρωση των εργαζομένων στην υπηρεσία του, αλλά κάποια στιγμή έφυγε, επιστρέφοντας αργότερα με όπλα και με την σύζυγό του Μαλίκ.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε ότι το μακελειό αυτό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης συναδέλφων είχε σίγουρα προγραμματιστεί εκ των προτέρων και σημείωσε ότι οι ύποπτοι άφησαν πίσω τους στον τόπο της σφαγής διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Η Σουάν Τσάπμαν, ταμίας και σερβιτόρα στο China Doll Fast Food, ένα εστιατόριο στο οποίο είχε πάει ο Φαρούκ για επιθεώρηση νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο της δουλειάς του για την κομητεία, είπε ότι όταν τον είχε δει δεν είχε καταλάβει κάτι το ασυνήθιστο.
«Ήταν πολύ ήσυχος», πρόσθεσε. «Έλεγξε το φαγητό και είπε ότι είχε έρθει επειδή κάποιος διαμαρτυρήθηκε. (...) Φαινόταν τελείως φυσιολογικός».
Ο Μπέργκουαν δεν γνώριζε αν οι Φαρούκ και Μαλίκ ήταν παντρεμένοι, αλλά στελέχη του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) που έχουν επαφή με την οικογένεια είπαν ότι ήταν παντρεμένοι.
Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για δυο χρόνια και είχαν ένα κοριτσάκι έξι μηνών, διευκρίνισε ο Χουσάμ Αϊλούς, επικεφαλής της πτέρυγας του CAIR για το Λος Άντζελες.
Το ζευγάρι άφησε το μωρό στη μητέρα του Φαρούκ, η οποία ζει στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, ο οποίος μιλούσε βάσει πληροφοριών που είχε από τον γαμπρό του Φαρούκ. Της είπαν ότι θα πήγαιναν σε ένα ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ, πρόσθεσε.
Ο Μπέργκουαν διευκρίνισε παράλληλα ότι η αστυνομία πήγε σε ένα σπίτι στο Ρέντλαντς χθες το μεσημέρι και είδε το ζευγάρι να αναχωρεί με ένα μαύρο SUV. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το ζεύγος ως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου ακολούθησε και η μάχη που άφησε πίσω της νεκρούς τον Φαρούκ και την Μαλίκ.
Η καταγωγή της οικογένειας του Φαρούκ είναι από τη νότια Ασία, ενώ η Μαλίκ πιστεύεται ότι κατάγεται από το Πακιστάν και είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αϊλούς. Ο Φαρούκ είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, πρόσθεσε επίσης ο Αϊλούς.
Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, ο Φαρούκ είχε μάλλον αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα κατά την παιδική του ηλικία.
Το 2006, η Ράφια Φαρούκ, η μητέρα, σύμφωνα με τα αρχεία, του Φαρούκ, είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε δικαστήριο του Ρίβερσαϊντ από τον σύζυγό της, που ονομαζόταν επίσης Σάγεντ Φαρούκ.
Αυτή απαριθμούσε στην αίτησή της πολλά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και δήλωνε ότι ο σύζυγός της «απειλεί καθημερινά ότι θα αυτοκτονήσει». Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, σημείωνε επίσης η μητέρα του Φαρούκ, ο γιος της μπήκε στη μέση "για να την σώσει".
http://newpost.gr/kosmos/502125/h-apisteyth-istoria-toy-zeygarioy-poy-aimatokylise-thn-kalifornia?utm_source=related&utm_medium=site&utm_campaign=articles

Λαβρόφ: Δεν άκουσα τίποτε καινούργιο από τον Τσαβούσογλου για την κατάρριψη

Λαβρόφ: Δεν άκουσα τίποτε καινούργιο από τον Τσαβούσογλου για την κατάρριψη

Συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, στη συνάντηση δεν άκουσε τίποτα καινούργιο από την τουρκική πλευρά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό κανείς να περιμένει ότι τα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας θα λύνονταν σε μία συνάντηση, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4110399915979246708#editor/target=post;postID=3673383276417433040

Συναγερμός στη Γαλλία από τη γρίπη των πτηνών

Οκτώ χώρες, μεταξύ των η Ιαπωνία και το Μαρόκο, ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικώναπό τη Γαλλία, καθώς ανιχνεύτηκε ο θανατηφόρος ιός H5N1 (γρίπη των πτηνών) στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έδρα παραγωγών πουλερικών και φουά γκρά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.
Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός έχει σκοτώσει 22 από τις 32 κότες σε μια οικογενειακή φάρμα στη περιοχή Περιγκόρ, είπαν οι αρχές στις 25 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη επιδημία σε οκτώ χρόνια να ξεσπάσει στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο γεωργικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρκετές περιπτώσεις έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε άλλες φάρμες στην περιοχή Ντορντόν, για πρώτη φορά από το 2007.
Αξιωματούχος στο υπουργείο Γεωργίας είπε πως η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία επίσης ανέστειλαν τις εισαγωγές. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

http://newpost.gr/kosmos/502280/synagermos-sth-gallia-apo-th-griph-twn-pthnwn

«Ετοιμότητα δράσης» για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών «Πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας και αποφάσεις που οξύνουν την κόντρα με τη Ρωσία

«Πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας και αποφάσεις που οξύνουν την κόντρα με τη Ρωσία
Πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναζητά η συγκυβέρνηση, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναζητά η συγκυβέρνηση, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Η παραπέρα προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο της κόντρας των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με τα μονοπώλια της Ρωσίας, καθώς και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε προχτές Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με την ελληνική κυβέρνηση να προσυπογράφει και αυτήν τη φορά όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, καθώς αναζητά ενεργότερο ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, επιδιώκοντας την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου.
Οι τρεις άξονες της ΝΑΤΟικής «στρατηγικής καθοδήγησης»
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου και την ενότητα υπό το γενικό τίτλο«προσαρμογή της Συμμαχίας στις προκλήσεις από το Νότο», βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η «πρόοδος της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», τα μέτρα από τη Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο πόλεμος στη Συρία, καθώς και η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Για όλα τα παραπάνω, ανέφερε, «δώσαμε στρατηγική καθοδήγηση στους στρατιωτικούς διοικητές μας στη βάση τριών αξόνων»:
1) «Διασφάλιση της συλλογικής άμυνας». Επιβεβαιώνοντας όλο το «τόξο», στο οποίο εστιάζουν τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, ο γγ της λυκοσυμμαχίας σημείωσε ότι «βελτιώνουμε την ετοιμότητα και τη δυνατότητα ανταπόκρισης (responsiveness) των δυνάμεών μας, να αντιμετωπίζουμε απειλές από το νότο, καθώς και από την ανατολή».
«Μόλις πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη άσκησή μας εδώ και μια δεκαετία στα νότια της Συμμαχίας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture», που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην «πρόοδο στη ναυτική και πυραυλική άμυνα»,καθώς και στα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ενέκρινε «μια νέα στρατηγική για τον υβριδικό πόλεμο» (ως τέτοιος ορίζεται η στρατιωτική στρατηγική που αναμειγνύει συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο με κυβερνοπόλεμο, πλήγματα σε πληροφοριακά συστήματα, προπαγάνδα μέσω διαδικτυακών μέσων κ.ά.), χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία γι' αυτήν, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
2) «Διαχείριση κρίσεων». Με αυτόν τον τίτλο «βαφτίζει» το ΝΑΤΟ τιςιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να... υπερηφανεύεται ότι «η Συμμαχία διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη «συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι«η αποτελεσματικότητα της συμμαχίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων τους που έχει οικοδομηθεί στη διάρκεια πολλών χρόνων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ»...
3) «Συνεργατική ασφάλεια». Ως τέτοια ορίζεται η «βοήθεια» που δίνει το ΝΑΤΟ στους «εταίρους» του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να«αναπτύξουν τις ικανότητες να υπερασπίζονται τον εαυτό τους». Ειδική αναφορά έγινε στη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ σε ΙράκΙορδανία και Τυνησία.
Σε «τρεις συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχει δυνατότητα για παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ, αναφέρθηκαν εξάλλου, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ,Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σε αυτούς συμπεριέλαβαν τις «υβριδικές απειλές», την «ενίσχυση των εταίρων» σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καθώς και την «ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ευρωπαίων συμμάχων», με τον γγ του ΝΑΤΟ να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην απόφαση της λυκοσυμμαχίας για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κάθε κράτους - μέλους στο 2% του ΑΕΠ (με την Ελλάδα, θυμίζουμε, να είναι μία από τις λίγες χώρες της λυκοσυμμαχίας που «πιάνει» τον εν λόγω στόχο...).
«Πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας...
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο και στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, η αναγγελία «πρόσθετων μέτρων στήριξης» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ - στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή - καθώς και συνολικότερα οι αποφάσεις που αντικειμενικά οξύνουν την κόντρα με τη Ρωσία, ήταν οπωσδήποτε τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη στάση της Τουρκίας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από το τουρκικό μαχητικό, επανέλαβε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και τον εναέριο χώρο της», για να τονίσει χαρακτηριστικά στη συνέχεια: «Η σύμμαχός μας Τουρκίας είναι κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Εχουμε μακροχρόνια σχέδια υπεράσπισης της Τουρκίας. Τα έχουμε υπό συνεχή αξιολόγηση και τα ενισχύουμε παραπέρα».
Θυμίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ότι έχει αναγγελθεί ήδη συμβολή απόΗΠΑΒρετανίαΓερμανία και Δανία, με αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες βδομάδες»...
...και «πολιτική ανοιχτών θυρών» σε Βαλκάνια και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες
Η κόντρα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με τα αντίστοιχα ρωσικά για τον έλεγχο αγορών και στρατηγικών διαύλων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων εκφράζεται, άλλωστε, και με την «πολιτική ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, η οποία εστιάζει στα Βαλκάνια και τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας, η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τοΜαυροβούνιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στη λυκοσυμμαχία (σ.σ. πρόκειται για το τελικό στάδιο στη διαδικασία ένταξης μιας υποψήφιας χώρας στο ΝΑΤΟ).
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ειδική δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ«επιβεβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών» και αναφέρουν ότι η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και για τις άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΠΓΔΜΓεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Κατά τ' άλλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις της Ρωσίας στις αποφάσεις που προωθούν τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβονίου στο ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση να προσκαλέσουμε το Μαυροβούνιο δεν κατευθύνεται ενάντια σε κάποιον» και πως «αυτό δεν αφορά τη Ρωσία, αφορά το Μαυροβούνιο και το ΝΑΤΟ».
Η στρατηγική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία βρέθηκε, εξάλλου, στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και κατά τη συζήτηση του ειδικού θέματος της Συνόδου για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Μεταξύ όσων ειπώθηκαν, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτά «πολιτικά κανάλια» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας (το οποίο, όπως ανέφερε, έχει συναντηθεί δύο φορές από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία), έσπευσε να προσθέσει ότι «είμαστε πολύ σαφείς στο ότι η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στη δύναμη και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα»...
Ο γγ του ΝΑΤΟ, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «οι προκλήσεις από τις δράσεις της Ρωσίας στην ευρω-ατλαντική περιοχή θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό», ενώ προσδιόρισε ως προτεραιότητα την «αποκατάσταση της προβλεψιμότητας στις σχέσεις μας (...) για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, λανθασμένους υπολογισμούς και περιστατικά που μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου».
Κυβέρνηση: Να μην εμπλακεί... η ταμπέλα του ΝΑΤΟ στη Συρία!
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι συνυπογράφει όλες τις παραπάνω επικίνδυνες αποφάσεις, διεκδικώντας «μερίδιο» για την ελληνική αστική τάξη.
Ετσι, σε δελτίο του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως ο Ν. Κοτζιάς,κατά τη συζήτηση «πρότασης που υπήρξε από ορισμένα κράτη - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του ISIS στη Συρία», τόνισε ότι «η σύναψη συμμαχιών κατά της τρομοκρατίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη», αλλά ταυτόχρονα «υποστήριξε πλήρως τις θέσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τη μη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο αραβικός κόσμος δεν έχει την καλύτερη εικόνα για το ΝΑΤΟ και, γι' αυτό το λόγο, η Συμμαχία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εμπλακεί στη Συρία».
Στην πραγματικότητα, πέρα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας για το ποια αστική τάξη θα βγει περισσότερο κερδισμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή (γεγονός που συνδέεται και με τη μορφή που θα πάρουν οι «συμμαχίες» που θα τις φέρουν σε πέρας), τα περί... «μη εμπλοκής του ΝΑΤΟ» στη Συρία (γιατί δεν έχει καλή... εικόνα!), είναι τουλάχιστον προκλητικά, όταν ήδη ο πυρήνας της περιβόητης «συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών» που επιχειρεί στη Συρία αποτελείται από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και τους «εταίρους» τους...
Κατά τ' άλλα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ν. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με τον Τούρκο και τον Αλβανό ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου και Ντ. Μπουσάτι, αντίστοιχα. Για τη μεν πρώτη ανακοινώθηκε γενικώς ότι «έγινε μια επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησής τους», ενώ για τη δεύτερη ανακοινώθηκε ότι «έγινε μια επισκόπηση της διμερούς συνεργασίας» των δύο χωρών, «ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του επόμενου έτους».
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8693803

Deutsche Welle: «Αντίο για πάντα» είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν

Με το ετήσιο διάγγελμά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτινκατέστησε σαφές και δημοσίως πως ο Ταγίπ Ερντογάν διέσχισε την «κόκκινη γραμμή» και κάθε φιλική σχέση ανήκει πλέον στο παρελθόν, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της εφημερίδας, ο Πούτιν χρησιμοποίησε την καθιερωμένη ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως πλατφόρμα για να καταστήσει σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν διέσχισε την «κόκκινη γραμμή» : «Ο Πούτιν χρησιμοποίησε το ετήσιο διάγγελμά του, για να ανακοινώσει δημοσίως ότι ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεν ανήκει πλέον στους φίλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η Deutsche Welle υπενθυμίζει πως πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 στον εναέριο χώρο της Συρίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ ζεστές.  «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν στη Μόσχα το μεγαλύτερο τζαμί στη Ρωσία. Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε συχνά για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι το επίπεδό τους αυξανόταν σταθερά από έτος σε έτος» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο χθεσινό διάγγελμά του ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία για προδοσία, για πισώπλατη μαχαιριά στολαό της Ρωσίας, την οποία η Αγκυρα θα πληρώσει πολλαπλά και πολύ ακριβά, ενώ επανέλαβε πως η Μόσχα δεν ξεχνά τη διαπλοκή της κυβέρνησης Ερντογάν με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κρατους, καταλήγοντας πως «ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κυβερνητική κλίκα της Τουρκίας, στερώντας της διανοίας και λογικής».
«Αυτό σημαίνει πως είπε στον Ερντογάν “αντίο για πάντα”», καταλήγει το δημοσιευμα της Deutsche Welle.

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης

Eκπρόσωπος της ελαφράς μουσικής και πολυγραφότατος, ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια. Από την αρχή ώς το τέλος, κινήθηκε σε ένα ευρύ δημιουργικό πεδίο, καθώς συνέθεσε εκατοντάδες τραγούδια, από λαϊκά και θεατρικά έως ρεμπέτικα.
«Να το πάρεις το κορίτσι», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Αγαπούλα, αγαπούλα», «Τικ-Τακ», «Έχω μιαν αρραβωνιάρα», «Την αγαπούσα, το παραδέχομαι», «Πού να 'ναι ο ίσκιος σου, Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου», «Του χωρισμού η ώρα είναι τώρα» είναι μερικές μόνο από τις πασίγνωστες μελωδίες που έγραψε στα δεκάδες άλμπουμ της καριέρας του.
Σε αυτά αλλά και στο θέατρο συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα, όπως οι: Βέμπο, Βάνου, Βοσκόπουλος, Πάριος, Δενάρδου, Χρηστάκης, Σαπουτζάκη, Πολυμέρης, Μπελίντα, Λίντα, Βλαχοπούλου κ.ά.
Και στην τηλεόραση, όμως, είχε δουλέψει (είχε γράψει μουσική για δύο ιστορικές τηλεοπτικές σειρές, το «Λούνα Παρκ» του Γ. Δαλιανίδη (1976) και τη «Λάμψη» του Ν. Φώσκολου (1992).
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιακόμπ Μπενβενίτσε, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με πατέρα έμπορο.
Στην κατοχή η οικογένειά του συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί έζησε τρία βασανιστικά χρόνια.
Αργότερα, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έφυγε για να καταταγεί στον στρατό εθελοντής.
Για πολλά χρόνια διηύθυνε την Ελαφρά Ορχήστρα του τότε ΕΙΡ.
 http://www.efsyn.gr/arthro/efyge-apo-ti-zoi-o-synthetis-zak-iakovidis

Πολύνεκρη επίθεση σε εστιατόριο του Καΐρου

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μολότοφ σήμερα, σε εστιατόριο του Καΐρου.
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, δράστης της επίθεσης είναι ένας εργαζόμενος που είχε απολυθεί από το εστιατόριο που βρίσκεται στη συνοικία Αγκούζα, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Από την επίθεση προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο κτίριο, απ' όπου αναδύεται ακόμη πυκνό σύννεφο καπνού.
Τα θύματα κάηκαν ζωντανά ή πέθαναν από την εισπνοή καπνών μέσα στο κτίριο. Το εστιατόριο, που είναι και ντισκοτέκ, βρίσκεται σε υπόγειο και δεν έχει έξοδο διαφυγής.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ντισκοτέκ. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή για τον εντοπισμό τους. Αιτία της επίθεσης ήταν πιθανόν ένας διαπληκτισμός μεταξύ εργαζομένων στη ντισκοτέκ και ομάδας νεαρών, δήλωσε άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σπάνια σημειώνεται επίθεση σε νυκτερινό κέντρο στην Αίγυπτο, μια χώρα που πλήττεται από τη βία εξτρεμιστικών οργανώσεων κυρίως εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ισλαμιστές μαχητές έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με βόμβες και πυροβολισμούς στην Αίγυπτο, οι περισσότερες έχουν σημειωθεί εναντίον μελών των υπηρεσιών ασφαλείας από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την άσκηση της εξουσίας του.
 http://www.efsyn.gr/arthro/polynekri-epithesi-se-estiatorio-toy-kairoy

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας με... άρωμα «Φάρου» Ποντίων

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας με... άρωμα «Φάρου» Ποντίων

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» στο περίπτερό του τους χιλιάδες επισκέπτες, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της πολιούχου της πόλης Αγίας Βαρβάρας που διοργανώνονται από το Δήμο. Ο «Φάρος», με ανάρτηση στο facebook, καλεί όλους να τιμήσουν τη μνήμη της Πόντιας Αγίας (από τη Μερζιφούντα του Πόντου – κατ’ άλλους από τη Νικομήδεια Μικράς Ασίας).

Το περίπτερό μας στήθηκε!
H εμφιάλωση του κρασιού μας έγινε! Το ζυμάρι μας για τα πιροσκίφούσκωσε! Τα ωτία μας με χρυσαφένιο χρώμα τηγανίστηκαν! Και είμαστε έτοιμοι… στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα.
Όσοι θέλετε να επισκεφθείτε το περίπτερο των Ποντίων, βρίσκεται στο ύψος των οδών Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Λαύρας, Αγ. Βαρβάρα Αττικής.
  • Οι φωτογραφίες είναι από το λογαριασμό του συλλόγου στο Facebook.

  • http://www.pontos-news.gr/article/144195/i-giorti-tis-agias-varvaras-me-aroma-faroy-pontion

Τσακαλώτος: 50-50 να έχουμε capital controls και το 2016 "Να δούμε το ταβάνι του 15% που προτείνουν οι δανειστές"

Τσακαλώτος: 50-50 να έχουμε capital controls και το 2016

Χρησμός... Πυθίας οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με το αν θα συνεχιστούν ή θα αρθούν πλήρως τα capital controls μέσα στο 2016. "Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016... Νομίζω ότι είναι 50-50", δήλωσε σχετικά, στο Reuters, ο ΥΠΟΙΚ.
Επίσης, εκτίμησε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων το επόμενο έτος.
Σχετικά με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι αυτή θα ανοίξει το Φεβρουάριο του 2016 ενώ τόνισε πως μια μακροπρόθεσμη λύση είναι αναγκαία για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι: "Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα".
Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές ένα "καθαρό ορίζοντα".
"Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια", είπε.
O υπουργός είπε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε δε, ότι: "Εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους".

http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/246713/tsakalotos-50-50-na-ehoyme-capital-controls-kai-t.html

Καμμένος: Υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. που θα στηρίξουν την κυβέρνηση Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό είναι απολύτως έντιμη

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο Mega, είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετά ισχυρή.
Δεν απέκλεισε ωστόσο αυτή να αυξηθεί, όπως εξηγεί παρακάτω.
Ερωτηθείς σχετικά, αφού πρώτα είπε ότι θλίβεται για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Νέα Δημοκρατία, συνέχισε λέγοντας ότι "υπάρχουν στην ΝΔ εξαιρετικές μονάδες που δεν μπορεί να μην στηρίξουν μια συμφωνία την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι".
Πρόσθεσε στην εκτίμηση αυτή ότι "καραμανλικοί και άλλοι βουλευτές" θα στηρίξουν την κυβέρνηση και, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά αποστασία.
"Αποστασία θα ήταν αν (ο βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίσει) άλλαζε την πολιτική του γραμμή", είπε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν την χώρα.
Επίσης, ανέφερε ότι και οι πολίτες "στο καφενείο, στην γειτονιά" που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήξεραν ότι υπάρχει συμφωνία με προαπαιτούμενα.
"Αν η ΝΔ απαλλαγεί από το σύστημα Σαμαρά και όσους έφερε απο τον ΛΑ.Ο.Σ, μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη", είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπήρχε για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης, "αν ο κ. Μεϊμαράκης είχε απαλλαγεί από τους Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και τους 'Μπαλτάκους'".
Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ "αν η κ. Γεννηματά είχε απαλλαγεί απο τον Ε. Βενιζέλο".
Χαρακτήρισε "εκπληκτικό" το να τον αποκαλεί "ακροδεξιό" η κ. Γεννηματά "που χειροκροτούσε όρθια τον κ. Βορίδη "με το τσεκούρι" και συνεργαζόμενη με τον βιβλιοπώλη που πωλούσε βιβλία κατά του Ολοκαυτώματος" και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει ποτέ τέτοιο δικαίωμα.
"Οι ΑΝΕΛ έχουν πατριωτικές θέσεις και αυτό δεν είναι ακροδεξιό", είπε ο κ. Καμμένος.
Στην παρατήρηση ότι για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία "για τους άλλους, οι ΑΝΕΛ είναι το εμπόδιο", είπε πως "αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός πως δεν επιθυμεί άλλο την συνεργασία μαζί μας, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες (πολιτικοί)".
Διασαφήνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η επικράτηση των προσωπικών απόψεων του κ. Φίλη, ή αν τα Σκόπια ονομαστούν Μακεδονία, ή "παροχή ασύλου" στον Ε. Βενιζέλο για τα υποβρύχια ή συνεργασία με την ΝΔ "του Σαμαρά", ή οποιοδήποτε "κουκούλωμα σκανδάλων", ο ίδιος φεύγει.
Επισήμανε καθυστερήσεις σε ορισμένες από τις 19 υποθέσεις που έχει στείλει στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως "ανοιχτές" αυτήν την στιγμή είναι οι οκτώ.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό είναι απολύτως έντιμη.
Ερωτηθείς τι θα πράξει αν ο κ. Τσίπρας του πει πως "οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας 'δεν βγαίνουν'", είπε "αν είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα 'γίνουν πλακάκια' για να καλυφθούν υποθέσεις, εγώ δεν μένω".
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, κατέθεσε στην συζήτηση πρόταση για αύξηση των εισφορών και των εργοδοτών και των εργαζομένων - περίπου 1% εκατέρωθεν - ενώ σε ότι αφορά τα "9 σημεία" που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε οτι "κάποια από αυτά έχουν λογική".
Ερωτηθείς για την χρεία συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με δεδομένο ότι κανείς δεν επιθυμεί περικοπή συντάξεων, είπε ότι μια κοινή απόφαση των κομμάτων δίνει μεγαλύτερη ισχύ στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές.
Επισήμανε ότι οι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφέρονται για την μη περικοπή συντάξεων και πρόσθεσε οτι "οι αστερίσκοι στις ανακοινώσεις δεν τους εκφράζουν όλους".
Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το PSI, αλλά και της εξέτασης ύπαρξης ενδεχόμενου δόλου για τις τράπεζες.
Ο κ. Καμμένος εκτίμησε οτι είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, βασίζοντας την εκτίμησή του αυτή στο υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοιου μεγέθους διαδικασία, και πρόσθεσε ότι το καλύτερο θα ήταν να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος.
Ανέφερε ότι "ο Σαμαράς θέλει να διαλυθεί η ΝΔ", προσθέτοντας οτι "ο Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα και αυτό πάνε να ανατρέψουν".
Ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς σχετικά, είπε οτι θεσμικά ενημερώνει και συνομιλεί με τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, είπε οτι η κατάρριξη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους έγινε εντός της Συρίας, "γεγονός που παραδέχεται πλέον και η Τουρκία, η οποία εξάλλου, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, θα είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ως χώρας-μέλους της Συμμαχίας που δέχεται επίθεση".
Είπε οτι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αν η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ήταν εσκεμμένη ή ατύχημα, επισημαίνοντας πως "κατάρριψη αεροσκάφους προϋποθέτει εντολή από το έδαφος" και υπογραμμίζοντας πως ακόμα σοβαρότερο ήταν το γεγονός της δολοφονίας του πιλότου "από Γκρίζους Λύκους".
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε οτι στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και ενώ διάφορες χώρες - "ιδιαίτερα πρώην κομμουνιστικές" - μιλούσαν για προβλήματα στον Βόρειο Τομέα, φοβούμενες πυραυλικές επιθέσεις, με την Ελλάδα να συμφωνεί ακόμα και σε συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις αν το επιθυμούν, εντούτοις η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει πως το πρόβλημα βρίσκεται στον Νότιο Τομέα της Συμμαχίας.
Έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομου πετρελαίου στην περιοχή, ενώ είπε οτι "αν η Ρωσία είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, θα παίρναμε θέση υπέρ της Τουρκίας".
Τόνισε ότι θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά μαχητικά και επανέλαβε "η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν θα παίρναμε το μέρος της Ρωσίας αν προέβαινε σε παραβιάσεις".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι πως δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα συνταχθεί κατά του ISIS και πρόσθεσε οτι η χώρα αυτή "ισλαμοποιείται".
Ανέφερε ότι αύριο θα υποδεχθεί τον σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, και ότι κλείνουν τα θέματα καθορισμού της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
"Μακάρι οι Τούρκοι να κάθονταν, αντί να κάνουν παραβιάσεις..." είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα όσα είχε πει περί παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, τόνισε οτι η ΕΥΠ είναι εθνική υπηρεσία, πως δεν συμφωνεί με την στρατιωτικοποίησή της, και πρόσθεσε πως "οι όποιες συνεννοήσεις δεν μπορεί να γίνονται εξωθεσμικά, ούτε να ανταλλάσσουν πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον διοικητή της ΕΥΠ με αυτόν τον τρόπο".
"Μακάρι να λέει ψέμματα ο κ. Πανούσης ότι διαθέτει αντίγραφα διαλόγων, είναι λάθος να κυκλοφορούν τέτοιοι διάλογοι, αν υπάρχει 'χαρτί' το βλέπεις και το καταστρέφεις", είπε ο κ. Καμμένος.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Ελλάδα "δέχθηκε επίθεση, τις πρώτες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, όμως αποδείχθηκε, τελικά, διείσδυση αυτών των οργανώσεων σε πολίτες ευρωπαϊκών χωρών".
Δεν απέκλεισε ότι μέσω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών "θα προσπαθήσουν να περάσουν και τέτοια άτομα" και πρόσθεσε ότι "κατεγράφησαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να πιστοποιηθούν και στην χώρα του τελικού προορισμού τους".
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και εκτίμησε ότι θα λυθεί το ζήτημα μετά την τελική συμφωνία που προβλέπει να καταγράφονται στην Τουρκία και από εκεί να φεύγουν για τις χώρες τελικού προορισμού.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "φράχτες όπως αυτός στα Σκόπια, είναι κατά μιας κοινής πολιτικής".
Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του περί "εσωτερικής ασφάλειας της χώρας με τον στρατό", αποσαφήνισε ότι "ο στρατός δεν μπορεί να εμπλακεί στο εσωτερικό της χώρας, παρά μόνο αν αυτή κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας, πράγμα που εύχομαι να μην συμβεί ποτέ. Φυλάσσοντας όμως τα σύνορα δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας. Λόγω αλλαγής του (αμυντικού) δόγματος είχαν μεταφερθεί μονάδες ανατολικά. Επειδή, όμως, δυτικά είχαμε είσοδο κακοποιών στοιχείων, ανασυστήσαμε φυλάκια στην Ήπειρο και την Μακεδονία".
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κ. Ξουλίδου, είπε πως το γεγονός ότι ο ίδιος είχε πει να χρησιμοποιηθεί η κ. Ξουλίδου "δεν σημαίνει ότι θα την διορίσω".
Σε ότι αφορά την κ. Ραχήλ Μακρή είπε ότι "για την κ. Μακρή το μετάνιωσε και ο Τσίπρας", ενώ για τον κ. Ν. Νικολόπουλο είπε ότι "ήξερε τα πάντα και αν είχε μπει στο κυβερνητικό σχήμα, ζήτημα για το οποίο είχε αντίρρηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ψηφίσει υπέρ".
Τέλος, ερωτηθείς αν θεωρεί την έκφραση "στα τέσσερα" που είχε πει από το βήμα της Βουλής "κάπως βαριά", ο κ. Καμμένος είπε ότι "αυτή την φράση την είχε πει ο Σαμαράς στον Νικολόπουλο, εκείνο που εγώ θέλω να πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται όρθια, και δημόσια θα πω ότι σε αυτό βοήθησε η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου Ολάντ το καλοκαίρι".
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/246507/kammenos-yparhoyn-voyleftes-ths-nd-poy-tha-sthri.html

Εκλογές στη ΝΔ: Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο

Προβάδισμα Τζιτζικώστα


Προβάδισμα στον Απόστολο Τζιτζικώστα έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δίνει δημοσκόπηση μετά το φιάσκο της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.
 
Στη δημοσκόπησης της εταιρείας e-voice για τον Ελεύθερο Τύπο, στην πρόθεση ψήφου ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 27,1%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 23%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 20% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 8,8%. 
 
Όταν η ερώτηση «εάν ψηφίζατε για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα ψηφίζατε;» απευθύνεται σε πολίτες που δήλωσαν ότι θα πάνε για να ψηφίσουν, ο κ. Τζιτζικώστας προηγείται με 34% με οριακή διαφορά από τον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος συγκεντρώνει 33,1%, ο κ. Μητσοτάκης με 22,2% και ο κ. Γεωργιάδης 9%.
 
Όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά στο παρελθόν ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει ποσοστό 29,2%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 25,8%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 20,7% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 8,4%.
 
Στην ερώτηση ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους μπορεί να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαφθορά, μπροστά βρίσκεται ο κ. Τζιτζικώστας με ποσοστό 23,6%, ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης με 18,7%, ο κ. Μητσοτάκης με 14,7$ και ο κ. Γεωργιάδης με 7,2%. 
 
Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων (52,8%) απάντησε ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου της ΝΔ που θα γίνουν στις 20 Δεκεμβρίου.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/246793/ekloges-sth-nd-ti-deihnei-h-proth-dhmoskophsh-met.html

Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα για την οικονομία και την ανάπτυξη Σε εξέλιξη συνάντηση με Κοτζιά για ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το προσφυγικό και μεταναστευστικό

Περισσότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα-Κέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αυτή την ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομιλεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. 
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, που πραγματοποιούνται με φόντο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, αλλά και μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο, αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το προσφυγικό και μεταναστευστικό ζήτημα, το θέμα της ασφάλειας, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στη Συρία και το ενεργειακό, καθώς υπάρχει ιδαίτερο ενδιαφέρον από την αμερικανική πλευρά για τους αγωγούς ΤΑP και IGB.
"Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάτπυξη.
Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». 
«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/246838/keri-sthrizoyme-thn-ellada-gia-thn-oikonomia-kai.html

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Σύμφωνα μέ τό θρύλο πού τυλίγει τίς πηγές τῆς πόλης, κατά τούς Βυζαντινούς χρόνους ὑπῆρχε στό χῶρο ὅπου βρίσκεται σήμερα ἡ λίμνη ἕνα ἐκκλησάκι ἀφιερωμένο στήν Ἁγία Βαρβάρα. Οἱ Τοῦρκοι, ὅταν κατέλαβαν τήν πόλη τό 1380, τό γκρέμισαν καί στή θέση του προσπάθησαν νά φτιάξουν ἕνα τζαμί. Μέ θαῦμα, ὅμως, τῆς Ἁγίας Βαρβάρας πλημμύρισε ἡ περιοχή κατά τήν ἡμέρα τῆς γιορτῆς της καί τό τζαμί δέν ὁλοκληρώθηκε ποτέ.
Ἀπό τότε ἡ Ἁγία Βαρβάρα ἔγινε ἡ πολιοῦχος τῆς Δράμας καί ἀκριβῶς ἀπέναντι ἀπό τή λίμνη μέ τά θεμέλια, χτίστηκε ἡ καινούρια ἐκκλησία πού ἀφιερώθηκε στήν Ἁγία πού ἔσωσε τό ἐκκλησάκι της. Ἔκτοτε, στίς 4 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο ἡ πόλη τῆς Δράμας τιμᾶ τή μνήμη τῆς πολιούχου της.
Τό θρύλο αὐτό ἀκολούθησε τό ἔθιμο μέ τά καραβάκια, οἱ ἐκδοχές τοῦ ὁποίου εἶναι δύο. Σύμφωνα μέ τήν πρώτη, τήν παραμονή τῆς Ἁγίας Βαρβάρας μετά τή λιτανεία, ὁ κόσμος ἔστελνε στό βυθισμένο ἐκκλησάκι τό κεράκι του γιά τήν Ἁγία πάνω σέ ἕνα σανίδι ἀπό ξύλο.
Ἡ δεύτερη ἐκδοχή βασίζεται στό ὅτι ἡ Ἁγία Βαρβάρα ἐκτός ἀπό προστάτιδα τοῦ πυροβολικοῦ ἦταν καί ἡ προστάτιδα τῶν κοριτσιῶν πού τίς φύλαγε ἀπό τή γλωσσοφαγιά καί βοηθοῦσε τά «τυχερά» τοῦ γάμου τους. Ἔτσι ὅλα τά ἐλεύθερα κορίτσια στίς 3 Δεκεμβρίου, κατά τή διάρκεια τοῦ ἑσπερινοῦ καί μόλις σκοτείνιαζε, ἄναβαν κεριά στόν ἀνατολικό τοῖχο τῆς λίμνης. Κάποιες κοπέλες ἔβαζαν τά κεράκια τους πάνω σέ σανίδες ξύλου καί μαζί μέ μία εὐχή τά ἔστελναν στό βυθισμένο ἐκκλησάκι τῆς Ἁγίας Βαρβάρας.
Ἡ πορεία τῆς σανίδας στή λίμνη ἔδειχνε ἄν ἡ εὐχή θά μποροῦσε νά πραγματοποιηθεῖ. Ἄν τό κεράκι ἔσβηνε, θεωροῦνταν ἀποτυχία ἀλλά ἡ ἐλπίδα ἔμενε, καθώς τό ἑπόμενο πρωί ὅλα τά κορίτσια κατέφθαναν καί πάλι στή λίμνη, γιά νά πλυθοῦν μέ τό νερό πού ἡ Ἁγία Βαρβάρα εἶχε ἁγιάσει τό προηγούμενο βράδυ.
Τά χρόνια πού πέρασαν ἀπό τότε εἶναι πολλά καί οἱ ἐποχές ἐκεῖνες ἔφυγαν ἀνεπιστρεπτί. Καί ὅμως τό ἔθιμο μέ τά κεράκια στή λίμνη ἔμεινε. Μόνο πού τά κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σέ καράβια φτιαγμένα ἀπό παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μία πανέμορφη καί μοναδική ἀτμόσφαιρα. Ὅ,τι καιρό καί νά ἔχει, χιόνι, βροχή ἤ τσουχτερό κρύο, πάντα στίς 3 Δεκεμβρίου μόλις σουρουπώσει οἱ μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στίς θέσεις τους καί καμαρώνουν τό καράβι τους, μέχρι νά καεῖ ἤ νά πλεύσει μακριά μαζί μέ τά ὑπόλοιπα…
Τό ὄνομα τῆς περιοχῆς εἶναι συνδεδεμένο μέ τήν ἐκκλησία τῆς Ἁγίας Βαρβάρας, πολιούχου τῆς Δράμας, πού ὑπάρχει στήν περιοχή. Ἡ σημερινή ἐκκλησία κτίστηκε τό 1920 πάνω ἀπό τή λιμνούλα. Τό καμπαναριό της ἀντικατοπτρίζεται στό βυθό τῶν νερῶν, στό χῶρο πού λένε ὅτι ὑπῆρχε τό παλιό ἐκκλησάκι. 

http://www.imdramas.gr/news/?id=1125