Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ο ΟΠΕΚ πέταξε το γάντι: «Δεν μας νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο»

Ολική ανατροπή σκηνικού αποκαλύπτει ο de facto ηγέτης του καρτέλ. Στόχος δεν είναι η τιμή, αλλά το μερίδιο αγοράς. Πώς προσπαθούν οι Αραβες να βγάλουν εκτός αγοράς Ρώσους και Αμερικανούς και γιατί μιλούν για τιμές ως 20 δολάρια το βαρέλι!
Ο ΟΠΕΚ πέταξε το γάντι: «Δεν μας νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο»
Ο OPEC δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ακόμη κι αν η τιμή πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο de facto ηγέτης του καρτέλ, αποκαλύπτοντας μια δραματική μεταστροφή στρατηγικής, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή συνέντευξη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, «έσκισε» την παραδοσιακή στρατηγική του OPEC να κρατά τις τιμές ψηλά, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου, και την αντικατέστησε με τη νέα πολιτική που προβλέπει την προάσπιση του μεριδίου αγοράς του καρτέλ με κάθε κόστος.
«Οι παραγωγοί του OPEC δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή... Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο,» δήλωσε στο Middle East Economic Survey. Τόνισε επίσης ότι ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα $100.
Τα σχόλια, που προέρχονται από έναν άνδρα που θεωρείται η πιο σημαντική παρουσία στην ενεργειακή βιομηχανία, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο κ. Naimi εξηγεί λεπτομερώς την αλλαγή στρατηγικής.
Πρόκειται για μια «θεμελιώδη μεταβολή» στην στρατηγική του OPEC, που είναι πολύ πιο δραστική από οποιαδήποτε μετά την δεκαετία του 1970», σχολίασε ο Jamie Webster αναλυτής της IHS Energy. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή τρόμου για την αγορά πετρελαίου και για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη αστάθεια. Τα πάντα θα επηρεαστούν από αυτό».
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Σαουδική Αραβία «ρίχνει το γάντι» στις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου –από τα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα σχιστολιθικά των ΗΠΑ μέχρι τις εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στην Βραζιλία και την Αρκτική- σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει την απειλή που συνιστούν στο μερίδιο αγοράς της.
Ο κ. Naimi δήλωσε ότι, αν το βασίλειο μείωνε την παραγωγή του «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».
Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της μαζικής υπερβάλουσας προσφοράς που προκαλεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Ασία.
Στο παρελθόν, ο OPEC έκοβε την παραγωγή όταν οι τιμές έπεφταν, όπως έκανε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά στην συνεδρίαση του καρτέλ τον περασμένο μήνα στην Βιέννη, τα μέλη κράτησαν την παραγωγή σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στέλνοντας τις τιμές σε περιδίνηση.
Η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα και έχει υποχρεώσει τις πετρελαϊκές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να επανασχεδιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.
Ομως μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη τόνωση για την διεθνή οικονομία. Το ΔΝΤ πρόβλεψε χθες ότι μια παρατεταμένη μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,7% το 2015 και 0,8% το 2016. Η Κίνα θα απολαύσει τα μεγαλύτερα ευεργετήματα, καθώς το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2015 και 0,9% το 2016.
Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περαιτέρω χθες, καθώς η αγορά αφομοίωσε τα σχόλια του κ. Naimi. Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχώρησε 1,08 δολ. στα 60,30 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.
Στη συνέντευξή του στο MEES, ο κ. Naimi δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα είναι σε θέση να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών του αργού, κυρίως επειδή τα κόστη παραγωγής ήταν πολύ χαμηλά κάτω - μόλις 4 με 5 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αλλά δήλωσε ότι ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος για άλλες πετρελαϊκές περιοχές, όπως τα ανοιχτά της Βραζιλίας, η δυτική Αφρική και η Αρκτική, όπου τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα.
«Έτσι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν αντέξουν, τελικά οι οικονομικές τους συνθήκες θα περιορίσουν την παραγωγή», δήλωσε.
«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι χώρες με παραγωγή υψηλής αποδοτικότητας είναι αυτές που αξίζουν μερίδιο της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Naimi. «Αν η τιμή πέφτει, πέφτει... Άλλοι θα ζημιωθούν πολύ πριν αισθανθούμε εμείς πρόβλημα»
Η οξύτητα του μηνύματος του κ. Naimi εξέπληξε ακόμα και ώριμους παρατηρητές του OPEC. «Είμαι πιο απαισιόδοξος από τους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας την τιμή του πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπλήσσομαι από το πόσο επιθετικά είναι τα σχόλιά του σε αυτή τη ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Yasser Elguindi της Medley Global Advisors.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1287590/o-opek-petaxe-to-ganti-den-mas-noiazei-poso-tha-p.html

Σιμόν ντε Μποβουάρ 1908 – 1986

Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια, σύντροφος του σπουδαίου γάλλου υπαρξιστή φιλοσόφου και πολιτικού ακτιβιστή Ζαν Πολ Σαρτρ. Το πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» θεωρείται η βίβλος του φεμινισμού.
Η Σιμόν Λισί Ερνεστίν Μαρί Μπερτράν ντε Μποβουάρ (Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir) γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι, στους κόλπους μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Αφού έλαβε τη βασική μόρφωση σε ιδιωτικά σχολεία, σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη, όπου συνάντησε τον συμφοιτητή της Ζαν Πολ Σαρτρ (1905-1980), με τον οποίο δημιούργησε μία ελεύθερη σχέση, που κράτησε σε όλη τους τη ζωή. Από το 1931 έως το 1943 δίδαξε φιλοσοφία στη μέση εκπαίδευση και τον Οκτώβριο του 1945 εξέδωσε μαζί με τον Σαρτρ το μηνιαίο περιοδικό λογοτεχνικής και πολιτικής κριτικής «Temps Modernes» («Μοντέρνοι Καιροί»), με τον τίτλο του δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν.
Το 1949 εξέδωσε το φιλοσοφικό δοκίμιο «Το δεύτερο φύλο», που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Είναι μία εμπεριστατωμένη και φλογερή έκκληση για την κατάργηση εκείνου που αποκαλούσε μύθο του «αιώνιου θηλυκού». Τη δεκαετία του '60 το βιβλίο αυτό θεωρήθηκε ένα από τα κλασσικά έργα της φεμινιστικής λογοτεχνίας και βρισκόταν για πολλά χρόνια στη λίστα του Βατικανού με τα απαγορευμένα βιβλία (Index Librorum Prohibitorum). Η ντε Μποβουάρ υποστηρίζει ότι τα βασικά δικαιώματα του ατόμου πρέπει να στηρίζονται στην ισότητα δικαιωμάτων του άνδρα και της γυναίκας. Αυτά θεμελιώνονται στην κοινή δομή της ύπαρξής τους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους.
Από το λογοτεχνικό της έργο, το οποίο μπολιάζει με τις ιδέες του Υπαρξισμού, ξεχωρίζει το μυθιστόρημα οι «Μανδαρίνοι» (1954), που κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ. Αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ομάδας διανοουμένων μετά τον πόλεμο να εγκαταλείψουν την κοινωνική θέση των «μανδαρίνων» (της μορφωμένης ελίτ) και να αναλάβουν πολιτική δράση.
Ένα μεγάλο μέρος του συγγραφικού της έργου είναι αφιερωμένο σε αυτοβιογραφικά κείμενα, που εκτός από το προσωπικό ενδιαφέρον, αποτελούν ένα πορτρέτο της πνευματικής ζωής της Γαλλίας, από τη δεκαετία του '30 έως τη δεκαετία του '70 («Αναμνήσεις ενός καθωσπρέπει κοριτσιού», Η δύναμη της ζωής», «Η δύναμη των πραγμάτων»). Η ντε Μποβουάρ ενδιαφέρθηκε ακόμη και για το ζήτημα των γηρατειών. Το βιβλίο της «Ένας πολύ γλυκός θάνατος» (1964) αναφέρεται στο θάνατο της μητέρας της σ’ ένα νοσοκομείο του Παρισιού. Το 1981 έγραψε το βιβλίο «Η τελετή του αποχαιρετισμού», ένα γεμάτο πόνο απολογισμό των τελευταίων χρόνων του Σαρτρ. Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται, ακόμη, ταξιδιωτικά δοκίμια για την Κίνα και την Αμερική.
Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 από πνευμονία και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Κοιμητήριο Μονπαρνάς των Παρισίων.

Βιβλία της στα Ελληνικά

  • Το δεύτερο φύλο («Μεταίχμιο», «Γλάρος»)
  • Ένας πολύ γλυκός θάνατος («Μεταίχμιο», «Γλάρος»)
  • Οι αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης («Γλάρος»)
  • Για μια ηθική της αμφισβήτησης («Γλάρος»)
  • Η μεγάλη Πορεία: Δοκίμιο για την Κίνα («Γλάρος»)
  • Η δύναμη των πραγμάτων» («Γλάρος»)
  • Η δύναμη της ζωής («Γλάρος»)
  • Η Καλεσμένη («Γλάρος»)
  • Οι Μανδαρίνοι («Γλάρος»)
  • Προδομένη Γυναίκα («Γλάρος»)
  • Πύρρος και Κινέας («Γλάρος»)

Βιογραφία της στα Ελληνικά

  • «Σιμόν ντε Μποβουάρ» της Ιγκέτ Μπουσαρντό («Κίχλη»)


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/765#ixzz3OLrFrqbp

Υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία η Άντζελα Γκερέκου

Δεκτή  έκανε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για να είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια της Κέρκυρας η Άντζελα Γκερέκου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
"Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα. Καλώ τους συμπολίτες μου, να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Καϊλή: Θέμα πολιτικής ηθικής τάξης που θα κριθεί από τον κόσμο
"Είναι ένα θέμα που εκτός από το προσωπικό έχει και ένα θέμα πολιτικής ηθικής τάξης. Είναι ηθικό ζήτημα που θα κριθεί από τον κόσμο", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, για τη μετακίνηση της 'Αντζελας Γκερέκου στη ΝΔ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα".
Υπενθυμίζεται, ότι η πληροφορία πως η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός συζητούσε με το Μαξίμου το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφια με τη ΝΔ, προκάλεσε υπόγειο πόλεμο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε η ίδια η κ. Γκερέκου τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Η  διαδρομή μου στην πολιτική με δίδαξε ότι οι πολίτες αξιώνουν καθαρή θέση, συνεπή στάση, υπεύθυνη συμπεριφορά. Γι’ αυτό και δε θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο χρόνος θα δικαιώσει αυτή την προσπάθεια".
 http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ypopshfia-me-th-nea-dhmokratia-h-antzela-gkerekoy.3234959.html

ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ Απίστευτο: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ο Βασίλης Οικονόμου Πηγή: Απίστευτο: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ο Βασίλης Οικονόμου

Την απόφασή του να συστρατευθεί με τη ΝΔ κοινοποιεί με ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, στον οποίο μάλιστα θα δοθεί θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Με ανακοίνωσή του, που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα, τονίζει πως δηλώνει παρών «στον αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη και την Εθνική Συνεννόηση».
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται:
«Στη χώρα μας διεξάγονται οι πιο κρίσιμες εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης. Τα διακυβεύματα είναι πολλά για την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία και η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι κινδυνολογία. Είναι πραγματικός ο κίνδυνος να απομονωθούμε, να βρεθούμε εκτός της ευρωζώνης και να υποστούμε τεράστια κοινωνική και εθνική ζημιά με βαριές απώλειες για όλο το λαό και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.
Με αυτά ως δεδομένα ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού. Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είμαστε αποφασισμένες να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό γίνεται σίγουρα μόνο εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Γι αυτό θα δώσουμε σε αυτές τις εκλογές όλες μας τις δυνάμεις
Απευθύνω κάλεσμα εθνικής ευθύνης και συνεννόησης σε όλους τους πολίτες με τους οποίους έχουμε βρεθεί σε  κοινούς αγώνες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δυστυχώς για την Κεντροαριστερά σε αυτές τις εκλογές κυριαρχεί η διάσπαση και ο διχασμός. Για την Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια, είναι η κρίσιμη ώρα. Ας δώσουμε το παρών όλοι μαζί όχι στους εσωτερικούς εμφυλίους αλλά στη μάχη για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, διορθώνοντας λάθη και αδικίες της εποχής των μνημονίων, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για την έξοδο από την κρίση. Για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο κοινής λογικής των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στη χαοτική αβεβαιότητα μιας θολής πρότασης που διακινδυνεύει τα πάντα για το λαό μας. Συμπορεύομαι με τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την καθοριστική μάχη για την Πατρίδα μας».


Πηγή: Απίστευτο: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ο Βασίλης Οικονόμου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/185936/apisteyto-sto-psifodeltio-epikrateias-tis-nd-o-vasilis-oikonomoy#ixzz3OLnAdOhU

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι με «Το Ποτάμι» στην Ηλεία



Η τελική λίστα των υποψηφίων με το Ποτάμι στην Ηλεία:
Κανελλόπουλος Νίκος 
Μάλλιαρης Κώστας
Μανδαράκης Βασίλης
Παπανικολόπουλος Γιώργος
Παναγοπούλου Ευγενία
Σταγγουράκης Αλέξανδρος
Φρεζάδου Γεωργία

Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινώσει το ΠΟΤΑΜΙ και επισήμως τουςυποψηφίους του στην Ηλεία, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου, επί της οδού Μανωλοπούλου.
Ωστόσο, τα πρώτα ονόματα έχουν γίνει ήδη γνωστά. Πρόκειται για τους Βασίλη Μανδαράκη,Γιώργο Παπανικολόπουλο και Νίκο Κανελλόπουλο
Πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο πρόσωπα, αυτό του Κώστα Μάλλιαρη από τα Σαβάλια, και του Αλέξανδρου Σταγκουράκη, οινοποιού από τη Αμαλιάδα είναι πολύ ψηλά στη λίστα των επιλογών.
Με τα δύο αυτά ονόματα, αν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, απομένουν μόνο δύο θέσεις και όλοι στο ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε αναζήτηση γυναίκας.
Παναγοπούλου Ευγενία
Φρεζάδου Γεωργία 
Β.Σ.
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ekloges/menoyn-kenes-dyo-theseis-sto-potami-tis-ileias

ΗΛΕΙΑ Δολιοφθορά στη δεξαμενή νερού στο Λάττα! ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ (09/01/2015 1)


Εκτός λειτουργίας έθεσε τελικά η υπηρεσία υδάτινων πόρων του δήμου Ήλιδας την δεξαμενήσυγκέντρωσης νερού που υδροδοτεί την τοπική κοινότητα Λάττα, στο ύψος που βρίσκεται το τοπικό στάδιο ποδοσφαίρου. (σχετικό ρεπορτάζ)
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Πατρίς’ και την καταγγελία ότι η δεξαμενή έχει σοβαρά προβλήματα και το νερό που φθάνει στις βρύσες του χωριού είναι ακατάλληλο αφού διοχετεύονται διάφορες ουσίες στο δίκτυο καθώς έχουν πρόσβαση άπαντες, η αντίδραση της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν αστραπιαία.

Άλλα είχαν δει τον Δεκέμβριο
Χθες το πρωί έκαναν αυτοψία στο σημείο ο ίδιος ο διευθυντής της υπηρεσίας υδάτινων πόρων κ. Χρήστος Παπαγεωργίου και κλιμάκιο της υπηρεσίας, παρουσία και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Λάττα κ. Γιώργου Τσαρούχα.
Η εικόνα που αντίκρισε χθες το κλιμάκιο, ήταν πολύ διαφορετική από την εικόνα που είχε αντικρίσει το συνεργείο της υπηρεσίας στα τέλη Δεκεμβρίου και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για δολιοφθορά.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το συνεργείο είχε διαπιστώσει τη βύθιση της συγκεκριμένης δεξαμενής, η οποία είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οφείλεται σε δολιοφθορά και εκτιμάται ότι κάποιος ανεγκέφαλος την πάτησε με τρακτέρ, και είχε δρομολογηθεί η αποκατάστασή της.
Ωστόσο, χθες διαπιστώθηκε ότι πέρα από τη βύθιση, είχαν ξεβιδωθεί οι δύο τάπες από τις σωλήνες, με αποτέλεσμα να μπορεί να εισχωρήσει οτιδήποτε στο νερό, ενώ έλειπε και η βάνα στην κάτω πλευρά, γι’ αυτό και μεγάλες ποσότητες νερού κατέληγαν στο οδόστρωμα.

Απαιτείται περίφραξη
Κατόπιν αυτών των ευρημάτων η υπηρεσία αποφάσισε να απομονώσει τη δεξαμενή και σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου δεν θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία εάν δεν δοθεί λύση στα προβλήματα. «Τα προβλήματα είναι οφθαλμοφανή και μπορεί να είναι και εσωτερικά. Εμείς απομονώσαμε τη δεξαμενή και δεν θα ξαναλειτουργήσει εάν δεν αποκατασταθούν οι βλάβες και εάν δεν τοποθετηθεί περίφραξη στο σημείο. Πλέον στέλνουμε νερό στο χωριό με ‘μπαι-πας’ που κάναμε σε βάνα που βρίσκεται πριν τη δεξαμενή, απευθείας από το Κακοτάρι» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Τσαρούχας, έκανε λόγο για δολιοφθορά και ανέφερε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’: «Είναι δολιοφθορά. Ξαφνικά είχαν κάνει όλα φτερά και για τη βύθιση φταίνε οι γνωστοί- άγνωστοι. Τη σφραγίσαμε και θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να διορθωθεί και θα παίρνουμε νερό από βάνα που υπάρχει πριν τη δεξαμενή». 

Μαρία Καραμπάτση

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/doliofthora-sti-dexameni-neroy-sto-latta

ΕΚΛΟΓΕΣ Ενας πλήρης οδηγός για τις βουλευτικές εκλογές - Τι πρέπει να γνωρίζετε ΠΟΛΙΤΙΚΗ (09/01/2015 00:53) 2015

Οι εκλογικές περιφέρειες είναι 57 (οι 51 νομοί-εκτός του Αγίου Όρους-, οι επί πλέον 4 στην Αττική, η επί πλέον μία στη Θεσσαλονίκη και η ενιαία «περιφέρεια» με τους 12 βουλευτές της επικράτειας). Ο συνολικός αριθμός των εδρών είναι 300.
Ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια, εκτός της επικράτειας (που ορίστηκαν αυθαίρετα), καθορίζεται από τον αριθμό των κατοίκων της, που απογράφηκαν το 2011.
Οι περιφέρειες, ανά αριθμό εδρών είναι:
(σε παρένθεση, το πλήθος τους, πανελλαδικά).
Μονοεδρικές (7): Γρεβενών-Ευρυτανίας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας-Λέσβου-Σάμου-Φωκίδας.
Υποψήφιοι: Μέχρι 3 – Εκλογικό μέτρο: Πλειοψηφικό.
Διεδρικές (7) : Θεσπρωτίας-Καστοριάς-Λασιθίου-Πρέβεζας-Ρεθύμνης-Φλώρινας-Χίου.
Υποψήφιοι: Μέχρι 4 - Εκλογικό μέτρο : 50%.
Τριεδρικές (12): Αργολίδας-Αρκαδίας-Άρτας-Βιωτίας-Δράμας-Κέρκυρας-Κιλκίς-Λακωνίας-Λέσβου-Ξάνθης-Ροδόπης-Χαλκιδικής.
Υποψήφιοι: Μέχρι 5 - Εκλογικό μέτρο : 33,3…%.
Τετραεδρικές (10): Έβρου–Ημαθίας-Καβάλας-Καρδίτσας-Κορινθίας -Κυκλάδων Πέλλας-Πιερίας-Τρικάλων-Χανίων.
Υποψήφιοι: Μέχρι 6 - Εκλογικό μέτρο : 25%.
Πενταεδρικές (6): Δω/νήσου-Ηλείας-Ιωαννίνων-Κοζάνης-Μεσσηνίας-Φθιώτιδας.
Υποψήφιοι: Μέχρι 7 - Εκλογικό μέτρο : 20%.
Εξαεδρικές (4): Α΄ Πειραιώς-Ευβοίας-Μαγνησίας-Σερρών.
Υποψήφιοι: Μέχρι 8 - Εκλογικό μέτρο : 16,6…%.
Επταεδρική (1): Αιτωλοακαρνανίας.
Υποψήφιοι: Μέχρι 9 - Εκλογικό μέτρο : 14,286…%.
Οκταεδρικές (4): Β΄ Πειραιώς-Αχαΐας-Ηρακλείου-Λάρισας.
Υποψήφιοι: Μέχρι 11 - Εκλογικό μέτρο : 12,5%.
Εννιαεδρική (1): Β΄ Θεσσαλονίκης.
Υποψήφιοι: Μέχρι 12 - Εκλογικό μέτρο : 11,1…%.
Δωδεκαεδρική: Επικρατείας.
Υποψήφιοι: Μέχρι 12 - Εκλογικό μέτρο: 8,3…%.
Δεκατετραεδρική (1): Α΄ Αθηνών.
Υποψήφιοι: Μέχρι 18 - Εκλογικό μέτρο : 7,143%.
Δεκαπενταεδρική (1): Υπ. Αττικής.
Υποψήφιοι: Μέχρι 19 - Εκλογικό μέτρο : 6,6…%.
Δεκαεξαεδρική (1): Α΄ Θεσσαλονίκης.
Υποψήφιοι: Μέχρι 20 - Εκλογικό μέτρο : 6,25%.
44εδρική (1): Β΄ Αθηνών.
Υποψήφιοι: Μέχρι 48 - Εκλογικό μέτρο : 2,273…%.
Μέγιστος αριθμός υποψήφιων βουλευτών, για κάθε κόμμα: 425!
Υπολογίζονται, πάντα, μόνον τα έγκυρα ψηφοδέλτια (χωρίς τα λευκά και τα άκυρα).
ΓΕΝΙΚΑ:
Από τις 300 έδρες αφαιρούνται οι 50, ως μπόνους για το πρώτο κόμμα (ανεξαρτήτως ποσοστού) και οι υπόλοιπες 250 έδρες μοιράζονταιμε απλή αναλογική, στα κόμματα που υπερβαίνουν το όριο του 3%, στο σύνολο των εγκύρων, όλων των κομμάτων (και αυτών, που δεν υπερβαίνουν το όριο).
Δεν υπάρχει κόμμα (συνδυασμός), που συμμετέχει στη βουλή, μετά τις εκλογές του 1993, που θεσπίστηκε το όριο 3%, με λιγότερες από 8 έδρες: {250χ3%]+.
Α. Πώς κατανέμεται το πλήθος των υπολοίπων 250 εδρών στα κόμματα:
Στην αρχή, βρίσκουμε πόσες έδρες «δικαιούται», συνολικά, κάθε κόμμα, σε όλη την ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
Το εκλογικό μέτρο για μία έδρα, είναι το ακέραιο πηλίκο του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων, μόνον των κομμάτων που υπερβαίνουν το 3%, δια του 250..
(Οι αδιάθετες έδρες διανέμονται στα κόμματα με τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα κλπ).
Με άλλα λόγια, αν μετείχαν όλα τα υποψήφια κόμματα στη διαδικασία της κατανομής των εδρών (απίθανο, να υπερβούν όλα το όριο του 3%), τότε, το εκλογικό μέτρο, για μία έδρα, θα ήταν 100/250=0,4% (περίπου 25.000 ψήφοι).
Η αυτοδυναμία, τότε, του πρώτου κόμματος θα επιτυχαίνονταν με 101χ0,4%=40,4%, που είναι και το ποσοστό, πάνω από το οποίο, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος.
Επειδή, όμως, λαμβάνονται υπόψη τα έγκυρα, μόνον των κομμάτων, που υπερβαίνουν το όριο του 3% και όχι και αυτών που μένουν εκτός βουλής, αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό μέτρο μειώνεται(κι έχουμε μεγαλύτερη αναλογικότητα).
Γενικά, για κάθε ποσοστό 1% των κομμάτων, που δεν συμμετέχουν, το όριο της αυτοδυναμίας 40,4%, μειώνεται κατά 1% αυτού, δηλαδή κατά 101/250=0,404%.
Για παράδειγμα:
α). Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 5%:
Τότε το εκλογικό μέτρο για μία έδρα είναι 95/250=0,38% και η «αυτοδυναμία» πετυχαίνεται με 101χ0,38=38,38%.
β). Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 10%:
Τότε το μέτρο είναι 90/250=0,36% και η «αυτοδυναμία» πετυχαίνεται με 101χ0,36=36,36%.
γ). Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 15%:
Τότε το μέτρο είναι 85/250=0,34 και το κόμμα με 3% εκλέγει 9 έδρες («απόλυτη» αναλογία) και η «αυτοδυναμία» πετυχαίνεται με 101χ0,34=34,34%.
δ). Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 20%:
Τότε το μέτρο είναι 80/250=0,32% και η «αυτοδυναμία» πετυχαίνεται με 101χ0,32=32,32%, κ.ο.κ.
Για να ισχύσει η «ανόθευτη» αναλογική για όλα τα κόμματα, πλην του πρώτου, που είναι προνομιούχο, πρέπει, όλα μαζί τα κόμματα, που μένουν εκτός βουλής, να έχουν άθροισμα ποσοστών 16,6…%.
Το εκλογικό μέτρο είναι, τότε, 83,3../250=0,33…% και η «αυτοδυναμία», πετυχαίνεται με 101χ0,33.=33,6…%.
Τα ποσοστά, βέβαια, όσων συνδυασμών δε λαμβάνουν έδρα, τα «καρπώνεται» όλα το πρώτο κόμμα.
Για μεγαλύτερο ποσοστό «αποτυχίας», από το 16,6…%, τα ποσοστά των κομμάτων που δεν «πιάνουν» το όριο του 3%, τα «καρπώνονται», αναλογικά, και τα υπόλοιπα κόμματα.
Πρακτικά:
Ο αριθμός των εδρών κάθε κόμματος, που υπερβαίνει το όριο του 3%, είναι:
Το ακέραιο πηλίκο του γινομένου του ποσοστού του με το 250, δια του αθροίσματος των ποσοστών όλων των κομμάτων μαζί, που υπερέβησαν το παραπάνω όριο.
Παράδειγμα: Αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων, που υπερέβησαν το όριο είναι 87% (δηλαδή, το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής είναι 100-87=13%), τότε ο ελάχιστος συνολικός αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα, που έλαβε ποσοστό π.χ. 7%, είναι: 250χ7/87=20,1…
Αναφέρεται ο ελάχιστος αριθμός εδρών, γιατί μπορεί να αυξηθεί κατά 1 έδρα, ανάλογα με τα δεκαδικά υπόλοιπα, έναντι των υπολοίπων των άλλων κομμάτων…
Για την ιστορία:
Στις εκλογές του 1993, το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής ήταν 4,4%. (και εισήλθαν στη βουλή 4 κόμματα).
Στις εκλογές του 1996, το ποσοστό ήταν 5,2%. (και εισήλθαν 5 κόμματα).
Στις εκλογές του 2000, το ποσοστό ήταν 4,7. (και εισήλθαν 4 κόμματα).
Στις εκλογές του 2004, το ποσοστό ήταν 4,9%. (και εισήλθαν 4 κόμματα).
Στις εκλογές του 2007, ήταν μόνον 3,1. (και εισήλθαν 5 κόμματα).
Στις εκλογές του 2009, ήταν 10,5%. (και εισήλθαν 5 κόμματα).
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ήταν 19,1% και ένα μήνα μετά,
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ήταν 6%. (το 2012 εισήλθαν 7 κόμματα).
Δηλαδή, στις εκλογές του Μαΐου του 2012, η αυτοδυναμία επιτυχαίνονταν με ποσοστό: (100-19,1)χ101/250=32,74%!!!, μόνον..
Βέβαια, το πρώτο κόμμα, «αυξάνει», ψυχολογικά, το ποσοστό του, από τη βραδιά των εκλογών!
Για κάθε «πονηρή» αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα αποτελέσματα αποδείχτηκαν, διαχρονικά, μπούμερανγκ για το κόμμα του εκάστοτε συντάκτη!
Το μπόνους των 40 εδρών του κ. Σκανδαλίδη το «καρπώθηκε» η Ν.Δ., που το μετέτρεψε ο κ. Παυλόπουλος σε 50 έδρες και συγχρόνως, μάλιστα, έθεσε και το «απαγορευτικό» της προεκλογικής συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, στον υποτιθέμενο τότε «κίνδυνο» των αριστερών συμμαχιών, που τώρα μπορεί να αποδειχτεί για το κόμμα του «καταστροφικό», γιατί θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κλπ….
Το ίδιο συνέβαινε και παλαιότερα με άλλους νόμους...
Πάντως, δεν εφαρμόζεται ενιαία λογική, συγχρόνως και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ενώ, εκλέγεται πρωθυπουργός και κυβέρνηση με 40%, ο Δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης χρειάζεται 50%+, έστω με τη δεύτερη Κυριακή, μετά την κατάργηση, από τον κ. Παυλόπουλο, του ελαχίστου ορίου του 42%.
Ενώ, δηλαδή, την πρώτη Κυριακή κάποιος υποψήφιος δήμαρχος πρώτευσε (ακόμα και με 49,9%), κερδίζει το Δήμο ή την περιφέρεια, ο δεύτερος υποψήφιος με πολύ μικρότερο ποσοστό, από τον πρώτο! και παρατηρούνται πολλές …. «συναινετικές» συναλλαγές…
Β. Πώς διανέμονται οι έδρες που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ανά εκλογική περιφέρεια:
Κάθε περιφέρεια έχει το «δικό» της εκλογικό μέτρο και λαμβάνονται υπόψη, όπως είπαμε, μόνον τα έγκυρα ψηφοδέλτια, όλων των κομμάτων (εδώ, και των αποτυχόντων).
Για την περιφέρεια επικράτειας, όμως, (εξαίρεση χωρίς σημασία) λαμβάνονται υπόψη τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων, που υπερέβησαν το όριο του 3%.
Στις μονοεδρικές περιφέρειες, που θεωρούνται αυτοτελείς, το σύστημα είναι πλειοψηφικό και όποιο κόμμα πλειοψηφήσει, κατοχυρώνει τη μοναδική έδρα, που δεν διεκδικείται από κανένα άλλο κόμμα, στη συνέχεια.
Δηλαδή, μπορεί, θεωρητικά, το τελευταίο, σε εκλογική δύναμη, κόμμα, που έλαβε ποσοστό π.χ. 3%, να «καταλάβει» όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες και μία έδρα (για τον πρώτο υποψήφιό του) από τη λίστα του των 12 υποψηφίων της επικράτειας!
Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, στην πρώτη αναλογική διανομή, για όσα κόμματα υπερβαίνουν το εκλογικό μέτρο κάθε περιφέρειας (που είναι, σχετικά, μεγάλο), καταλαμβάνονται από αυτά οι ανάλογες έδρες, που είναι «εξασφαλισμένες» και δεν «μεταβιβάζονται», με κανένα τρόπο, σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, στη συνέχεια..
Δηλαδή, για τη σίγουρη εξασφάλιση έδρας (ή περισσοτέρων) από ένα κόμμα σε μία περιφέρεια, πρέπει αυτό το κόμμα να υπερβεί το εκλογικό μέτρο της περιφέρειας….
Διαφορετικά, συμβαίνουν τραγελαφικά φαινόμενα..
Είναι επόμενο, βέβαια, να παραμένουν αδιάθετες (υπόλοιπες) έδρες από την πρώτη αναλογική διανομή, γιατί δεν συμπληρώνεται ο συνολικός αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα, πανελλαδικά, έχοντας υπόλοιπο ψήφων, σε κάθε περιφέρεια.
Η συμπλήρωση αρχίζει από το «τελευταίο» κόμμα και συνεχίζεται «ανοδικά».
Το τελευταίο κόμμα, λοιπόν, αρχίζει να συμπληρώνει τις έδρες που του λείπουν από την πρώτη αναλογική διανομή (σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο), στις περιφέρειες που έχει τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων, όχι σε σχέση με τα άλλα κόμματα, αλλά σε σχέση με τα δικά του, σε κάθε περιφέρεια, αρχίζοντας από την περιφέρεια που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπό του και ούτω καθεξής.
Όταν το «τελευταίο» κόμμα (δηλαδή, με το μικρότερο πανελλαδικό ποσοστό) συμπληρώσει το συνολικό αριθμό των εδρών που δικαιούται πανελλαδικά, από την κατανομή των εδρών, συνεχίζεται η ίδια διαδικασία με το προτελευταίο κόμμα κ.ο.κ.
Έτσι, το πρώτο κόμμα καταλήγει να πάρει όλα τα «περισσεύματα»…
Το παραπάνω είναι άδικο και δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση της κάθε περιφέρειας.
Ειδικά, όμως, για τις διεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες, όπου το μέτρο (της πρώτης αναλογικής διανομής) είναι σχετικά υψηλό, 50%! και 33,3%, αντίστοιχα, εξομαλύνεται κάπως η κατάσταση και τις αδιάθετες έδρες της πρώτης αναλογικής φάσης, τις καταλαμβάνουν τα κόμματα που έχουν, κατά σειρά, τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπα στις παραπάνω περιφέρειες,θεωρούμενες κι αυτές ως αυτοτελείς, γιατί, διαφορετικά, το πρώτο κόμμα και πανελλαδικά και στην περιφέρεια, μπορεί να μην καταλάμβανε καμία έδρα, παρόλο που στην περιφέρεια αυτή τα ποσοστά του είναι μεγαλύτερα όλων των άλλων κομμάτων μαζί!
Η παραπάνω «τακτοποίηση» έπρεπε να ισχύει και για τις υπόλοιπες περιφέρειες, τουλάχιστον με τροπολογία, αφού διαπιστώθηκαν τέτοια φαινόμενα.
Ας δούμε μερικές «παρεκτροπές», που προκύπτουν από διάφορες «καραμπόλες»…
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΕΒΡΟΥ: Ιούνιος 2012. ΑΝΕΛ 8,1% με 1 έδρα και ΣΥΡΙΖΑ 14,9% καμία έδρα!
ΗΜΑΘΙΑΣ: Μάιος 2012. ΚΚΕ 9% με 1 έδρα, Ν.Δ. 21,4% καμία έδρα!
Ένα μήνα μετά: Ιούνιος 2012. Ν.Δ. 30,1% με 3 έδρες, ΑΝΕΛ 8,8% με 1 έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 21% καμία έδρα, ΠΑΣΟΚ 14,9% καμία έδρα.
ΚΑΒΑΛΑΣ: Μάιος 2012. Ν.Δ. 24,1% (δεν «έπιασε» ούτε καν το μέτρο) με 3 έδρες!, ΣΥΡΙΖΑ 14,3% με 1 έδρα, ΠΑΣΟΚ 16,5% καμία έδρα.
Ιούνιος 2012 (ένα μήνα μετά): Ν.Δ. 34,6%, έλαβε και τις 4 έδρες!
ΣΥΡΙΖΑ 21,2% καμία έδρα και ΠΑΣΟΚ με 14,9% καμία έδρα.
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ήταν πενταεδρική με μικρότερα προβλήματα. Τώρα, αυξάνονται.
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Μάιος 2012. Χ.Α. 12% με 1 έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 14,7% με 1 έδρα, ΠΑΣΟΚ 15,4% καμία έδρα!
Ιούνιος 2012. Ν.Δ. 31% με 3 έδρες, Χ.Α. 10% με 1 έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 24,7% καμία έδρα και ΠΑΣΟΚ 14%, καμία έδρα!
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Ήταν τριεδρική και τώρα αναμένονται παράξενα κι εκεί.
ΠΕΛΛΑΣ: Μάιος 2012. ΑΝΕΛ 9,8% με 1 έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 10% καμία έδρα!.
Ιούνιος 2012. Ν.Δ. 35,8% με 3 έδρες, ΠΑΣΟΚ 17,2% με 1 έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 18,4% καμία έδρα!
ΠΙΕΡΙΑΣ: Μάιος 2012. Ν.Δ. 27,2% με 3 έδρες, ΑΝΕΛ 12,4% με 1 έδρα, ΠΑΣΟΚ 16% καμία έδρα!
Ιούνιος 2012. Ν.Δ. 35,8% 4 έδρες (όλες!). ΣΥΡΙΖΑ 18,6%, ΠΑΣΟΚ 15% καμία!
ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ήταν πενταεδρική, οπότε, αυξάνουν τα προβλήματα που είχε.
ΧΑΝΙΩΝ: Μάιος 2012. ΣΥΡΙΖΑ 17,2% με 1 έδρα, Ν.Δ. 8,4% (πολύ κάτω του μέτρου) με 3 έδρες!!! ΠΑΣΟΚ 13,9% και ΑΝΕΛ 9,9% καμία έδρα!
Ιούνιος 2012.ΣΥΡΙΖΑ 33,8% με 1 έδρα, Ν.Δ. 20,4% (κάτω του μέτρου) με 3 έδρες!
Είναι περιττό να συνεχίσουμε με τα παρατράγουδα, που προσωπικά τα είχαμε επισημάνει σε όλους-μα όλους- τους αρμόδιους υπουργούς, χρόνια τώρα (και για τις Δημοτικές, αλλά καμία ανταπόκριση και είναι ανεξήγητο φαινόμενο, αφού δεν επηρεάζεται η συνολική κατανομή των εδρών).
Ίσως, να υπάρχουν «φωτογραφίες» μερικών, που συμπαρέσυραν το όλον σύστημα, το οποίο είναι σχετικά καλό (δε χρειάζεται η περιβόητη θέσπιση της «απλής» αναλογικής), αρκεί να γίνουν οι παραπάνω «εξομαλύνσεις», με μικρότερες και περισσότερες τις περιφέρειες και να μειωθεί το μπόνους σε 30 έδρες, ώστε όλα τα κόμματα (κυρίως τα μικρά και να μην διαμαρτύρονται) να μοιράζονται καθαρά αναλογικά τις έδρες (σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 εδρών).
Βέβαια, το πρώτο κόμμα θα έχει ένα προβάδισμα, δικαιωματικά, για να έχει και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, για το σχηματισμό κυβέρνησης κλπ..
Και σ’ αυτή την περίπτωση, του μπόνους των 30 εδρών, με ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής 10%, καταλήγουμε και πάλι στο ποσοστό 40%, για την «αυτοδυναμία»..
Σημείωση: Επειδή μεσολάβησε διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών από τις τελευταίες εκλογές θα ισχύσει η σταυροδοσία και όχι η λίστα, όπως συνέβη τελευταία, όπου οι σημερινοί βουλευτέςεξελέγησαν όλοι χωρίς σταυρό προτίμησης!
Στις περιφέρειες από 1 έως 3 έδρες, θέτουμε μέχρι 1 σταυρό προτίμησης.
Από 4 έως 7 έδρες, μέχρι 2 σταυρούς, από 8 έως 12 έδρες, μέχρι 3 σταυρούς και για περισσότερες έδρες, μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης.
Οι υποψήφιοι της Επικράτειας, προτείνονται από τα κόμματα με λίστα και δεν ψηφίζονται. Αυτά, για το τεχνοκρατικό μέρος της υπόθεσης.


Του Ανδρέα Τσολακόπουλου, μαθηματικού
Νεάπολη Κοζάνης

Πηγή: www.alfavita.gr
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ekloges/enas-pliris-odigos-gia-tis-voyleytikes-ekloges-ti-prepei-na-gnorizete

Παρίσι: Μακελειό από τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» με 12 νεκρούς Νεκροί 10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί - Σε κόκκινο συναγερμό η Γαλλία - Ηχητικό ντοκουμέντο από την επίθεση - To βίντεο της απόλυτης φρίκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  07/01/2015 13:16 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  07/01/2015 18:08Παρίσι: Μακελειό από τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» με 12 νεκρούς


Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού κόμικ «Charlie Hebdo» στο Παρίσι.
Νεκροί είναι 10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων ατόμων είναι και ένας αστυνομικός.
Οι κομικογράφοι Charb, Cabu, Wolinski και  Tignous είναι νεκροί.
«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας.
«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα».
«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ» είπε.
«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».
«Καλώ στο Προεδρικό Μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό κάλεσε τους πολίτες σε σιωπηλή διαμαρτυρία την Πέμπτη το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος) στο κέντρο της πόλης.
Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση ξεκίνησε στις 11.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), όταν τρεις άνδρες που φορούσαν κουκούλες και ήταν οπλισμένοι με αυτόματο όπλο καλάσνικοφ και με ατομικό εκτοξευτήρα ρουκετών, εισέβαλαν στο κτήριο του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie-Hebdo στην οδοόΝικολά Απέρ 10, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Εφτασαν γρήγορα στην αίθουσα υποδοχής κοινού και αμέσως άνοιξαν πυρ. Από τα 12 θύματα για τα οποία κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, τα 10 σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου και ένα στο εξωτερικό.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία εντόπισε το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Κατά τη διαφυγή τους οι δράστες έβγαλαν έναν οδηγό από το αυτοκίνητό του,  έκλεψαν το όχημα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τραυμάτισαν έναν περαστικό.

Λόγω παλαιότερων απειλών εναντίον του περιοδικού, με αφορμή την εμμονή της συντακτικής ομάδας να δημοσιεύει σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, το κτήριο φυλασσόταν επί 24ώρου βάσεως από την αστυνομία. Αφού σκόρπισαν το θάνατο οι δύο ένοπλοι βγήκαν στο δρόμο, όπου δόθηκε μία σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τους αστυνομικούς, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαρύτατα τουλάχιστον ένας αστυνομικός ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο δρόμο ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.

Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν το επίταξαν επιτόπου ή εάν το οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την επιχείρηση διαφυγής απώθησαν βίαια έναν πεζό, τον οποίον επίσης τραυμάτισαν.

«Είναι μια αληθινή σφαγή...» δήλωσε αστυνομικός που συμμετείχε στην ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δύο ενόπλους και μετά εισήλθε στα γραφεία του περιοδικού. Αρκετοί από τους ευρισκόμενους στο κτήριο σώθηκαν καταφεύγοντας στην ταράτσα.

Στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανυέλ Βαλς.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση στη Γαλλία από το 1835


Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835 και οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών.

Το περιοδικό βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, την οδό Νικολά Απέρ 10.
«Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.
Μετά το χτύπημα η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.
«Nous sommes Charlie»/ «Je suis Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie»/ «Είμαι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.
Το hashtag έγινε trending topic στο Twitter.
Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που είχαν κριθεί προσβλητικά.

Ενδεικτικά, λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»)

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας εφημερίδα της Δανίας
Η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας μετά από την επίθεση στο Παρίσι.

Η εφημερίδα ενημέρωσε τους εργαζόμενους με e-mail.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την επίθεση στο Παρίσι


Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου»
, ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγkελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, από την οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 12 άνθρωποι, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι καταδικάζει απόλυτα «την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.


Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «φρικιαστική» επίθεση, είπε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του βρίσκονται με τους πολίτες της Γαλλίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η Γαλλία και το Παρίσι «θα αντέξουν πέρα από το μισητό όραμα αυτών των δολοφόνων» και πρόσφερε βοήθεια στη Γαλλία για τη σύλληψη των «τρομοκρατών».

«Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC.

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σήμερα στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη".

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.
Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».
«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα» σημειώνει η ανακοίνωση.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=665027