Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις»

«Πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις»

tsipras-630.jpg

Διάγγελμα του πρωθυπουργού«Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών» | EUROKINISSI
«“Ναι” σε όλα» ή «“Οχι” για την επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών»; Με αυτό το δίλημμα, αλλά και με σαφείς αιχμές σε όσους υποστηρίζουν το «ναι» ή την αναβολή του δημοψηφίσματος, περιέγραψε το πολιτικό διακύβευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωσή. Μετά και τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ, που ερμηνεύονται ως προτροπή να υπερισχύσει το «ναι» ώστε να απομακρυνθεί η σημερινή κυβέρνηση, αυτή με τη σειρά της επέλεξε να αποσαφηνίσει μέσω του πρωθυπουργού το σκεπτικό της λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη.
Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι είναι «σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής». Επιτέθηκε όμως, χωρίς να τους κατονομάσει, σε όσους «θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ». Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί ηγέτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη», αλλά «άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι».
Επέρριψε έπειτα τις ευθύνες στους εταίρους για το κλείσιμο των τραπεζών: «Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση, παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους».
Οι πολίτες καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις την ώρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργούΟι πολίτες καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις την ώρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε άλλωστε τους πολίτες «για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία» και δεσμεύτηκε ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν» και πως «οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών».
Επέμεινε δε στην ανάγκη δημοψηφίσματος, καθώς έχουν ακουστεί φωνές «όχι από υπουργούς», διαβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου, που εισηγούνται να εγκαταλειφθεί αυτή η επιλογή. «Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στον λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», είπε ο πρωθυπουργός.
Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να επιτεθεί σφόδρα στο εγχώριο κατεστημένο πολιτικό σύστημα. «Αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς που προσπαθούμε να σταματήσουμε την πορεία της καταστροφής. Και, μάλιστα, ονειρεύονται και την ολική τους επαναφορά», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε στο ότι «η δημοκρατία όμως δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα».
Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν χτες αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, ενώ το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στους θεσμούς, πέραν του αιτήματος για δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η συγκεκριμένη δέσμη, που απαιτείται ως κείμενο προαπαιτουμένων για τη σύναψη οποιουδήποτε δανείου, ήταν «απάντηση» στην πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους των θεσμών ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η δέσμη Τσίπρα διαφοροποιείται από τις προτάσεις των θεσμών ως προς τα εξής:

Διαφορετικές προτάσεις

♦ Διατήρηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ σε νησιά
♦ Να εφαρμοστούν σταδιακά και όχι άμεσα, με ορίζοντα το τέλος του 2017, η αύξηση της προπληρωμής φόρου για επιχειρηματίες και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών
♦ Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και νέα αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό τον Οκτώβριο
♦ Απόρριψη της πρότασης για άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ στο ανώτερο 20% των δικαιούχων
♦ Σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων από τον Οκτώβριο
♦ Ψήφιση του νέου πλαισίου για τα εργασιακά το φθινόπωρο του 2015
♦ Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές
♦ Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ
Η πρόταση αυτή, που αποδεχόταν τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, ουσιαστικά δεν έχει ισχύ, μια και όταν παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών δεν έδειξαν να επιθυμούν να συζητήσουν επ’ αυτής ούτε κατ’ ελάχιστον. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου θέλησε να δείξει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα πάντα για να πετύχει τη συμφωνία στο επίπεδο των προαπαιτουμένων, προσπάθεια η οποία όμως συναντά πλέον την κάθετη άρνηση των εταίρων.

Εντεκα αρχηγοί κρατών είναι μαζί μας

Εντεκα αρχηγοί κρατών της ALBA, ανάμεσά του οι πρόεδροι της Βενεζουέλα, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και του Ισημερινού, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωσή τους επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι εκφράζουν «την πιο ισχυρή στήριξη και την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, ενάντια στην αδηφάγο πολιορκία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους του, οι οποίοι με ασύμμετρη και αδίστακτη φιλοδοξία επιδιώκουν να κάμψουν την επιλογή αυτής της χώρας για μια αξιοπρεπή και δίκαιη ζωή».
http://www.efsyn.gr/arthro/praxikopima-einai-oi-dotes-kyverniseis

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ασφυξία στις τράπεζες από την έλλειψη ρευστότητας

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων ζητούσαν επίμονα τις προηγούμενες ημέρες να καταθέσουν χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στα ταμεία τους, ενώ χθες περισσότερα υποκαταστήματα άνοιξαν, ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους συνταξιούχους αλλά και να κάνουν δεκτές άλλες συναλλαγές, όπως καταθέσεις, αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών.
 
Κορυφαίες τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αν το όριο ρευστότητας υποχωρήσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 500 εκατ. ευρώ, το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών θα αναθεωρηθεί. Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «αναπνέει» μέσω Ευρωσυστήματος από το οποίο έχει λάβει σωρευτικά περίπου 130 δισ. ευρώ.
Τα τρία σενάρια για τον ELA που θα εξετάσει το Δ.Σ. την Δευτέρα είναι να κρατήσει τον ΕLA στα υφιστάμενα επίπεδα (μεταξύ 89-90 δισ. ευρώ) που είναι το καλό σενάριο, να απαιτήσει την επιστροφή των κεφαλαίων ρευστότητας, που είναι το «εφιαλτικό» σενάριο, ή να αυξήσει τον ΕLA, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και να δώσει επιπλέον ρευστότητα, που είναι και το ιδανικό.
Αυτή τη στιγμή τα μετρητά που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλήψεις έχουν περιοριστεί στα περίπου 80 εκατ. ευρώ ημερησίως (ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών) ενώ σε αρκετά ΑΤΜ, ελλείψει χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, το ημερήσιο όριο αναλήψεων έχει κατεβεί πρακτικά στα 50 ευρώ.
Παράλληλα, ε τις τράπεζες κλειστές τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους και περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί η ρευστότητα τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τις επιπτώσεις στην αγορά, οδηγεί σε οριακές καταστάσεις τα αποθεματικά του κράτους, τα οποία κινούνται πλέον κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων μάλιστα θα δαπανηθεί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Η κατάσταση στον προϋπολογισμό είναι απελπιστική, με τις εισπράξεις στα έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα η τρύπα -μόνο στις φορολογικές εισπράξεις- να διευρύνεται πέρα από τα 2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους, από 1,750 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο.
♦ Ολόκληρο το ρεπορτάζ των Α. Σπηλιώτη και Μ. Χριστοδούλου στις σελ. 18, της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.
http://www.efsyn.gr/arthro/asfyxia-stis-trapezes-apo-tin-elleipsi-reystotitas-0

Politico: Αλέξης Τσίπρας, ιδιοφυΐα ή τρελός;

Στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να μπει το διεθνούς κύρους περιοδικό πολιτικής ανάλυσης Politico. Ιδιοφυΐα ή τρελός; Ιδού η απορία
Η Ελλάδα έχει πέσει σε μια τρύπα που δημιούργησε η ίδια, αν όχι εξ' ολοκλήρου σίγουρα σε μεγάλο βαθμό, επισημαίνει ο David Patrikarakos σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Politico.
Το θέμα, πλέον, είναι ποιος θα βγάλει το φίδι από τη τρύπα.
Κατά τον αρθρογράφο, είναι ξεκάθαρο ότι όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ναυάγησε τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για τη Κυριακή 5 Ιουλίου, είχε αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι οι συνομιλητές του δεν επρόκειτο να συμβιβαστούν και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ούτε στον ελληνικό λαό ούτε στο ίδιο του το κόμμα.
Ο Τσίπρας εγκλωβίστηκε ανάμεσα στην υπόσχεσή του να βάλει τέλος στη λιτότητα και να φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα και την άρνηση των δανειστών να εκπληρώσουν τις επιθυμίες του.
Παγιδευμένος και παραγκωνισμένος, πέρασε στην επίθεση με έναν καθώς φαίνεται απρόσεκτο τρόπο, κάτι που συνηθίζεται άλλωστε στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας σόκαρε τους πάντες όταν έβγαλε την κάρτα του δημοψηφίσματος από το μανίκι.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ρητά τη δυσαρέσκειά τους την ώρα που οι Έλληνες παρατηρούσαν αποσβολωμένοι προσπαθώντας να κατανοήσουν τα κίνητρα αυτής της παράτολμης κίνησης.
Δεν είναι εύκολο όμως να καταιονήσεις τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά τώρα που έκανε ακόμα μία κωλοτούμπα. Την 1η Ιουλίου έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μία επιστολή, με την οποία αποδεχόταν σχεδόν όλους τους όρους τους, εκτός από κάποιες μικρής σημασίας απαιτήσεις. Στη συνέχεια, βγήκε στην κρατική τηλεόραση και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι θα διαφυλάξει μισθούς και συντάξεις, αποκαλώντας "ψεύτες" όλους όσους του προσάπτουν πως θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πιο διπολική άσκηση πολιτικής.
Είναι λοιπόν ο Τσίπρας ιδιοφυής ή τρελός; Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος ήταν μία φάρσα ή καθαρή ψύχωση;
"Προσωπικά θεωρώ ότι είναι τρελός ή ακατάλληλος" δήλωσε στο περιοδικό ένας Έλληνας οικονομολόγος που δεν ήθελε να κατονομαστεί. "Όμως και η ευφυΐα μπορεί να έχει πολλές όψεις. Μπορεί να τη χρησιμοποιεί για το καλό του λαού του ή για το καλό του κόμματός του. Πίστευα ότι ο Τσίπρας είναι πατριώτης πατριώτης, τους τελευταίους 6 μήνες που είναι στην εξουσία όμως, θεωρώ ότι βάζει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη φήμη του πάνω από την χρηστή διακυβέρνηση και το καλό του λαού".
Πηγή: Politico
http://news247.gr/eidiseis/politiki/alekshs-tsipras-idiofyia-h-trelos.3557409.html

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Πόσο διαφέρουν οι τελευταίες προτάσεις των δανειστών από της ελληνικής πλευράς. Τι θα συμβεί σε επίπεδο ΑΕΠ, την ανεργία, τις τιμές καταναλωτή και τις κατοικίες στο βασικό σενάριο παραμονής στο ευρώ και τι στην αντίθετη περίπτωση
Το τελευταίο διάστημα είναι έντονος ο διάλογος για το αν, τελικά, θα συνέφερε την Ελλάδα η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η ρήξη με την ΕΕ ή αν θα ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα η επίτευξη μίας συμφωνίας, εντός των πλαισίων που θέτει η πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες προτάσεις τους οι οποίες είναι, πλέον, όμοιες σε βαθμό που να δικαιολογεί τη δυνατότητα συμφωνίας (αλλαγή του 30% περίπου της συμφωνίας του 2012).
Είναι σίγουρα, ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι φανερώνουν οι μακροοικονομικές προσομοιώσεις πως θα συνέβαινε στην οικονομία της χώρας, τόσο σε περίπτωση μίας συμφωνίας στα παραπάνω πλαίσια, όσο και στην περίπτωση ρήξης, άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου απ’ το ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο, της παραμονής στο ευρώ, οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση μίας το δυνατό συντομότερης συμφωνίας, πριν η τραπεζική αργία προκαλέσει ζωτική βλάβη στην οικονομία.

ΑΕΠ, ύφεση - ανάπτυξη

Στο βασικό σενάριο (α), η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 1,7% στο 2015 και κοντά στο 2,4% το 2016. Στη συνέχεια το ΑΕΠ αναμένεται να διατηρήσει μία αυξητική δυναμική και διαμορφωθεί κοντά στα 220 δις ευρώ (με τιμές 2010) το 2025.
Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β), το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,8%  το 2015 και 5,1% το 2016. Στη συνέχεια θα μπει σε μία αυξητική τροχιά η οποία θα το φέρει στα επίπεδα του 2015 μετά από τέσσερα χρόνια, στις αρχές του 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα έχει πλησιάσει αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το ΑΕΠ στην περίπτωση του βασικού σεναρίου.

Ανεργία

Στο βασικό σενάριο (α), η επίσημη ανεργία αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική τροχιά και να κυμαίνεται στο 24% στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια προβλέπεται να βρίσκεται στο 19,5% το 2020 και στο 13% το 2025.
Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) η επίσημη ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 31% (με το ποσοστό να επηρεάζεται πτωτικά ωστόσο από τη σημαντική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού εξαιτίας της μετανάστευσης του). Στη συνέχεια η ανεργία αναμένεται να κυμαίνεται στο 25,1% το 2020 και στο 15,5% το 2025.

Τιμές καταναλωτή

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά μέχρι το 2017 και να επιστρέψουν σε μία ήπια αύξηση μέχρι το 2025, όσο η οικονομία θα αναρρώνει.
Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 50% μέχρι το 2017, εξαιτίας της αντίστοιχης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Στη συνέχεια αναμένεται να μπουν σε μία ήπια αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα, παραμένοντας περίπου 50% υψηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’ μέχρι και το 2025.

 

Τιμές κατοικίας

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές κατοικίες αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά το 2016 με ήπια ανάρρωση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σταδιακή ανάκαμψη της τάξης του 20-25% μέχρι το 2025.
Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές κατοικίες αναμένεται να καταγράψουν πτώση της τάξης του 30-35% μέχρι το 2017 και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά, παραμένοντας, ωστόσο, μέχρι το 2025 χαμηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου β’.
Συμπερασματικά, στην περίπτωση του β’ σεναρίου η Ελλάδα θα ‘χάσει’ περίπου τέσσερα χρόνιαπριν επανέλθει στα επίπεδα του 2015 το 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πιο αρνητική κατάσταση απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/panos-panagiotou/aep-anergia-times-pws-tha-kinhthoun-an-meinoyme-h-an-vgoume-apo-to-eyrw.3557543.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Και τότε γιατί γίνεται δημοψήφισμα; Συμφωνία βλέπει ο Βαρουφάκης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μετά το δημοψήφισμα. "Αν είναι 'ναι' , τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το 'όχι', θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη" τόνισε

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News που μεταδόθηκε αργά χθες πως υπάρχει "100% πιθανότητα" να εξευρεθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
"Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα 'ναι' είτε ένα 'όχι' βγει από την κάλπη", δήλωσε.
"Αν είναι 'ναι' , τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το 'όχι', θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες", πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
"Έχουμε ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης στην Ευρώπη. Δεν είναι ο ορθός τρόπος διοίκησης μιας νομισματικής ένωσης. Είναι μια παρωδία. Μια κωμωδία λαθών εδώ και πέντε χρόνια", τόνισε. "Το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα αυτή και που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλλουν θα μείνει ως η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της οικονομίας", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/kai-tote-giati-ginetai-dhmopshfisma-symfwnia-vlepei-o-varoyfakhs-aneksarthta-apo-to-apotelesma.3558552.html

Άκου Πύρο…

«Ως πολιτικό θα σε φτύνω...» Αρθρο - απάντηση στον ολυμπιονίκη πολιτικό από τον Γιώργο Κογκαλίδη...
Διάβασα το… παράπονό σου, ότι “μου είπανε ότι είμαι Αλβανός και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω“. Απ’ όπου κι αν είσαι έχεις δικαίωμα να μιλάς κι όποιος επιχειρήσει να σου το στερήσει είναι απλά ρατσιστής (δηλαδή βλάκας). Με άγγιξαν τα λόγια σου… Είπες: “Εγώ πράγματι μεγάλωσα στην Αλβανία. Κι επειδή έζησα ό,τι γινόταν εκεί, αρνούμαι την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία.
Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί, ή 10 αυγά, ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεως) κάθε μήνα, με ένα κουπόνι στο χέρι όπως στάθηκα εγώ. Αρνούμαι να μεγαλώσουν με έναν Χότζα πάνω απ’ το κεφάλι τους και τον φόβο στην ψυχή τους.
Επειδή ευτυχώς οι περισσότεροι από εσάς που με βρίζετε για προδοσίες και άλλου τέτοιου είδους ακρότητες, δεν το έχετε ζήσει, ελπίζω να το φαντάζεστε αλλά, να μην το ζήσετε ποτέ“.
Άκου Πύρρο. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι λίγο μεγαλύτερος (έξι χρόνια) από σένα και Χότζα δεν έζησα. Επειδή προέρχομαι από οικογένεια αγωνιστών, με τον παππού μου εξόριστο και τον πατέρα μου να παλεύει για τα δικαιώματα του εργάτη, φόβο δεν νιώσαμε στο σπίτι μας.
Άκου Πύρρο. Εγώ μεγάλωσα πηγαίνοντας στο Μινιόν τα Χριστούγεννα. Εσύ δεν το πρόλαβες. Οι περισσότερες από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν, προκειμένου να έρθουν ξένοι καπιταλιστέςνα εκμεταλλευτούν τον κόσμο της εργασίας. Όχι πως έχει διαφορά η εθνικότητα του αφεντικού, γιατί -κανονικά- αφεντικά έχουν μόνο οι σκύλοι.
Άκου Πύρρο. Εγώ τις μόνες ουρές που θυμάμαι ήταν όταν με πήγαινε η μητέρα μου να ψωνίσουμε παπούτσια στα πολυκαταστήματα και στην Ερμού. Από Έλληνες υποδηματοποιούς. Και ρούχα, όμορφα ρούχα. Μεκλωστοϋφαντουργία ανεπτυγμένη στη χώρα και εξαγωγές.
Άκου Πύρρο. Είχαμε πάντα άφθονο φαγητό. Μας έστελναν και Θείοι από την Κω, που είχαν τα χωραφάκια τους. Καλά να είναι, τα έχουν ακόμα, αλλά η αγροτιά μας σταμάτησε να παράγει προϊόντα πρώτηςανάγκης, για να βγάζει τρούφες μανιτάρια, που χρειάζονται στα γκουρμέ εστιατόρια της Ευρώπης. Κι έρχονται αυτοί, μέσα από τα λόγια σου, να μας απειλήσουν ότι θα πεινάσουμε.
Άκου Πύρρο. Εγώ μεγάλωσα πηγαίνοντας βόλτα μέχρι τα Ναυπηγεία. Ήταν τρία χρόνια, αφότου έφερες εσύ το χρυσό από τη Βαρκελώνη, που τα έκλεισε ο Αντρέας, το κόμμα του οποίου υπηρετείς.
Άκου Πύρρο. Είχαμε κι εργοστάσιο ζάχαρης, αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή από τη Σερβία. Την ίδια Σερβία που βομβάρδιζαν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας. Τώρα Πύρρο τη ζάχαρη τη φέρνουμε από τηΓερμανία. Της Μέρκελ.
Άκου Πύρρο. Όταν σηκώθηκες στη Βαρκελώνη και τραγούδησες (άτσαλα, αλλά δεν βαριέσαι, ποιος νοιάζεται) κλαίγοντας τον Εθνικό μας ύμνο, έκλαιγα στην εφημερίδα που δούλευα. Όταν σηκώθηκες στη Βουλή και φώναξες “ναι” στο μνημόνιο, χιλιάδες Έλληνες έκλαψαν. Όχι από περηφάνια Πύρρο, αλλά από καημό, γιατί έχασαν το βιος μιας ζωής, γιατί έκλεισε το μαγαζάκι τους, γιατί τους (ναι Πύρρο, εσύ) καταδίκασες στη φτώχεια.
Άκου Πύρρο. Όταν σου φώναξε ο Ιακώβου “κάτσε κάτω από την μπάρα” ανατρίχιασα. Γίγαντας έμοιαζες στα μάτια μου κι ας μας χωρίζουν αρκετοί πόνοι στο ύψος. Όταν ψέλλιζες “ναι” στο μνημόνιο έμοιαζες (πολιτικά) νάνος κι αναζητούσα τον γίγαντα. Πού ήταν αυτός κρυμμένος, γιατί δεν πετάχτηκε να σε σταματήσει;
Άκου Πύρρο. Είμαι σίγουρος ότι το κλάμα σου στον ΣΚΑΪ ήταν αληθινό. Είμαι σίγουρος ότι φοβάσαι για τα παιδιά σου/μας. Κι εγώ έχω δύο παιδιά. Δεν έχω τη δική σου οικονομική άνεση, αλλά δεν φοβάμαι για το μέλλον τους. Θα τη βρουν την άκρη τους. Γερά να είναι. Φοβάμαι μήπως όταν μεγαλώσουν λυγίσουν, τη στιγμή που θα πρέπει να πουν τα δικά τους ΟΧΙ, να οικοδομήσουν τα δικά τους Πολυτεχνεία, όταν θα σταθούν απέναντι στην εξουσία, να φάνε χημικά στη μούρη.
Άκου Πύρρο. Όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, η γυναίκα μου ήταν έγκυος στη μεγάλη μας κόρη. Όταν αργότερα είδαμε μαζί το DVD της τελετής έναρξης, προσπαθούσα να της μάθω (της κόρης μου) ποιοι ήσασταν εσείς με τη Φλόγα.
Της μιλούσα για τα κατορθώματά σας κι αν ακολουθήσει τον δρόμο του αθλητισμού, θα ήμουν περήφανος αν πετύχαινε το 1/1000 όσων εσύ πέτυχες. Αν πάλι θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική θα της πω “τον βλέπεις αυτόν; Κοίτα να μην γίνεις έτσι“.
Άκου Πύρρο. Η πείνα παλεύεται. Αυτή η χώρα, όπως και η Αλβανία, έχει αντέξει. Έχει πολεμήσει, έχειμεγαλουργήσει. Ήταν ενωμένη απέναντι στην πείνα κι αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του ΕΑΜ. Ότι οργάνωσε τον λαό, ότι περιόρισε το φαινόμενο των θανάτων από την πείνα στην Κατοχή. Και τότε ΟΧΙείπαμε, Πύρρο. Και δεν ήταν μόνο κομμουνιστές στο ΕΑΜ, Πύρρο. Η πείνα αντέχεται, η υποταγή δεν υποφέρεται.
Αν με ρωτάς αν προτιμώ να πεινάσω, ή να γίνω γιουσουφάκι των Ευρωπαίων, σου λέω με βεβαιότητα ότι θα πεινάσω, αλλά θα τους στείλω στον διάολο. Κι αυτούς κι όσους τους υπηρέτησαν.
Ως αθλητή θα σε τιμώ για πάντα. Μας έκανες να νιώσουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Κι όταν χαμογέλαγες την ώρα που σήκωνες τα βάρη, όταν γύριζες αριστερά και δεξιά το κεφάλι, αναρωτιόμουν “πόσα κιλά, Θεέ μου“. Και δεν εννοούσα αυτά που είχες στην μπάρα, αλλά αυτά που κουβαλούσες πάνω σου.
Ως πολιτικό θα σε φτύνω. Γιατί υπέγραψες την καταδίκη όσων σε λάτρεψαν. Και θα αναρωτιέμαι μια ζωή, αν τα… καλαμπαλίκια τα άφησες στο ταπί, ή αν στα έκοψαν οι σύντροφοί σου. Ελπίζω μια φορά στη ζωή σου να αναρωτηθείς αν άξιζε τον κόπο…
Πηγή: www.ebasket.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/parapolitika/story/602688/akoy-pyro#ixzz3eoFucFCp

Δημοψήφισμα – Κοτζιάς: Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας

«To δημοψήφισμα είναι άσκηση Δημοκρατίας, την Κυριακή θα ψηφίσουμε επί μιας συμφωνίας που θεωρώ απαράδεκτη για τους Έλληνες. Είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με την Κεντρική Τράπεζα η οποία μείωσε την ρευστότητααναγκάζοντάς μας να κλείσουμε τις δικές μας τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, Μαρία Κουφάρο, αν τη Δευτέρα οι τράπεζες θα ξανανοίξουν, ο κ. Κοτζιάς είπε: «θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ρευστότητα για να ανοίξουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να το πράξουμε χωρίς νέα ρευστότητα. Ελπίζω να μην έχει κανείς συμφέρον στην Ευρώπη, να βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη, υπάρχει η Λιβυκή, αλλά και η ουκρανική κρίση».
Σε σχέση με τις επαφές και τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτει: «υπογράψαμε μια εμπορική συμφωνία. Όταν όμως πάει στην Μόσχα ο φίλος μου Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ή αν ο Γάλλος Φαμπιούς, πάει στην Μόσχα, λένε ότι είναι ικανοί και επιδέξιοι. Όταν η Άγκελα Μέρκελ συναντά τον Πούτιν είναι ένας άγγελος, αλλά, αν πάω εγώ στην Μόσχα να υπογράψω συμφωνία με παρουσιάζουν ως διάβολο. Οι Γερμανοί υπέγραψαν ανάλογη με την δική μας συμφωνία, για τον αγωγό North Stream και κανείς δεν μίλησε». Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί μας βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του».
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ήταν λάθος να μην περικοπεί ένα μέρος του χρέους το 2010, όπως και το να επιβληθούν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας. Τελικά, ετέθησαν εκτός κινδύνου οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αλλά όχι η Ελλάδα».
Σε σχέση με το "τι θα συμβεί την Δευτέρα" προσθέτει: «περιμένουμε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, περιμένουμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Μοιάζει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας, αλλά την Δημοκρατία».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/602750/dimopsifisma-kotzias-h-eyropi-prepei-na-stamatisei-na-paizei-mazi-mas#ixzz3eoF4mTM3

Δημοψήφισμα: Πώς φτάσαμε ως εδώ - Το Χρονικό από το 2010 έως το 2015 (Μέρος 2ο)

Στο πρώτο μέρος της έρευνας του Newsbomb.gr σας παρουσιάσαμε όλα έζησε ο ελληνικός λαός στο ξεκίνημα της κρίσης και τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών που ενώ αρχικά ήταν όλοι αντιμνημονιακοί, στη συνέχεια υπηρέτησαν με όλες τους τις δυνάμεις οδηγώντας τη χώρα στα δεσμά του ΔΝΤ και των τραπεζιτών της Γερμανίας.
Της Γεωργίας Λινάρδου
Το ελληνικό δράμα, είχε και συνέχεια. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν το ένα λάθος πάνω στο άλλο οδηγώντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην πυραμιδική ύφεση.
Τον Νοέμβριο του 2011 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καταλαβαίνει πως δε μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών. Ενώ βρίσκεται στις Κάννες θέτει θέμα δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό με το ερώτημα: «Μέσα ή έξω από το ευρώ;». Αποδοκιμάζεται. Παραιτείται. Ακολουθεί θρίλερ με τον σχηματισμό κυβέρνησης.


 
Η νέα κυβέρνηση με διορισμένο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο σχηματίζεται με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας αλλά τελικά και του ΛΑΟΣ.
Τι πίστευε τότε ο Α.Σαμαράς για την συγκυβέρνηση; Φάσεις και αντιφάσεις.


 
Δεν είναι λίγοι που χαιρετίζουν τη «νέα εποχή» ανάληψης της χώρας από... τεχνοκράτες. Ο Παπαδήμος γνωρίζει καλά την οικονομία. Λες να μπορεί να βάλει τέλος στον Γολγοθά της ελληνικής κοινωνίας; Πάντως, στις δημοσκοπήσεις της εποχής, συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό θετικών απαντήσεων στην ερώτηση: ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Τον Γενάρη του 2012 η ελληνική Βουλή ψηφίζει και άλλο Μνημόνιο. Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία ο Παπαδήμος δε διστάζει να περιγράψει το πώς θα ήταν η χώρα μας σε μία άτακτη χρεοκοπία. Αυτό μετράει κι αυτό αρκεί για να σπείρει τον φόβο και να περάσει και το δεύτερο μνημόνιο.
Σε διάγγελμά του στον ελληνικό λαό τον Φεβρουάριο του 2012, αναφέρει προσεκτικά: «Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια, θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου κοινωνικού χάους και κοινωνικής έκρηξης, οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν, το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψεις στοιχειώδεις λειτουργίες όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Καθώς έχει πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ., δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούσαν να καλύψουν τις δαπάνες ακόμη κι αν παύαμε, να εξυπηρετούμε το χρέος».


 
Ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς ενώ δήλωνε δημοσίως ότι δε θα ψηφίσει το Μνημόνιο Νούμερο 2, εν τέλει το ψήφισε.

 
Ο Οίκος Moody’s υποβαθμίζει τον Μάρτιο του 2012 την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας με τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο Α.Σαμαράς γενικώς «περιφέρεται» εναντίον του Μνημονίου:


 
Στις 4 Απριλίου του 2012 σημειώνεται η πρώτη αυτοκτονία των Μνημονίων. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας πλησιάζει στην πλατεία Συντάγματος. Στέκεται δίπλα από ένα δέντρο και αυτοκτονεί. Πίσω του αφήνει ένα όπλο και ένα σημείωμα που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκαιο μου, δεν μπορώ να βρω άλλο αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου».
Στις 11 Απριλίου ο Λουκάς Παπαδήμος παραιτείται και προκηρύσσονται εκλογές οι οποίες και διεξάγονται στις 6 Μαΐου. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η ΝΔ συγκεντρώνει 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6%, το ΚΚΕ 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97% και η ΔΗΜΑΡ 6,1%.
Οι εκλογές επαναλαμβάνονται στις 17 Ιουνίου. Μέχρι τότε, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.
Από τις εκλογές σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, το ΠΑΣΟΚ 12,88%, οι ΑΝΕΛ 7,51%, η Χρυσή Αυγή 6,92%, η ΔΗΜΑΡ 6,25% και το ΚΚΕ 4,50%.
Τον Οκτώβριο του 2012 οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την ψήφιση νέου πακέτου μέτρων 13,5 δις ευρώ. Τον επόμενο μήνα η Βουλή με 153 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά την αποχή της ΔΗΜΑΡ ψηφίζει το νέο πακέτο που προβλέπει επιπλέον στραγγαλισμό μισθών και συντάξεων. Είναι το Μνημόνιο με τον αριθμό «3»!
Πανεπιστημιακοί αξιολογούν την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας και καταλήγουν ότι σε αυτά συμπυκνώνεται η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και πως περισσότερο απέβλεπαν στην πλήρη απαξίωση της εργασίας και της καθίζησης των κυριαρχικών και εργασιακών δικαιωμάτων και λιγότερο στο να σωθεί η ελληνική οικονομία.
Τον Δεκέμβριο του 2012 ολοκληρώνεται η επαναφορά ελληνικών ομολόγων αξίας 31,9 δισ. ευρώ από την οποία προκύπτει καθαρή διαγραφή 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα αποφασίζεται η εκταμίευση δόσης ύψους 52,5 δισ, ευρώ.
Ο Γενάρης του 2013 πιστοποιεί και επίσημα πλέον πως αυτό που εφάρμοσε στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν λάθος! Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τότε, παραδέχεται : «Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010, αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Γιατί; Εξηγήθηκε νομίζω και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριελάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθ’ εαυτής. Αλλά και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Και τα δύο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε. Όταν έγινε εμφανές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ’ ότι υπολογίστηκε, εμείς βεβαίως κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να επικαιροποιήσουμε τον πολλαπλασιαστή μας... και η κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική». (Δηλώσεις Πολ Τομσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ).


 
Τον Μάρτιο του 2013 επιστρέφουν στο Σύνταγμα οι Αγανακτισμένοι. Τον Απρίλιο του 2013 ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα από τις οποίες προκύπτει συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο, 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014, χωρίς την απαίτηση λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κατάσταση κοινωνικής και παραγωγικής καθίζησης. Οι δύο αυτές σοβαρές συνέπειες των Μνημονίων έχουν δημιουργήσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας.
Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για «βαθύτατη αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος».


 
Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ήταν το πιο φανερό και πιο ξεκάθαρο σημάδι αυτής της εξέλιξης. Από το 45% δημοσκοπικά βρέθηκε στο 6 με 7%. Κατάρρευση, δηλαδή, του κεντρώου αριστερού χώρα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπήρξε ανησυχητική άνοδος της Χρυσής Αυγής. Και η Νέα Δημοκρατία, όμως, παρουσίασε εκλογική κατάρρευση. Αναλυτές της εποχής επεσήμαναν μεταξύ άλλων: «Οι παλιοί κομματικοί μηχανισμοί ξέρετε είναι πάρα πολύ ενσωματωμένοι μέσα στις συνειδήσεις των ανθρώπων και έχουν τέτοιες συνδέσεις με την πολιτική και την οικονομική ζωή αυτού του τόπου που το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, παρά τις προσπάθειες που κατά διαστήματα βλέπετε ότι γίνονται, να έχουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα με την ανάδυση νέων κομμάτων με πιθανότητες να κυβερνήσουν».
Νέοι σχηματισμοί κομμάτων στη διάρκεια της κρίσης, όπως γεννήθηκαν, έτσι κι έσβησαν. Από το «προσπαθούμε να το κάνουμε διαφορετικά» (Στ.Θεοδωράκης, Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του νέου κόμματος «Το Ποτάμι») μέχρι το... τα κάνουμε όλα ίδια, αποδείχθηκε μια ανάσα δρόμου. Ήταν σε εκείνη την συνέντευξη τύπου –την πρώτη- που ο Στ.Θεοδωράκης προσπαθούσε να πείσει ψευδόμενος πως «η Ευρώπη υπερασπίζεται την ενότητα του διαφορετικού».
Ένα μικρό πέρασμα από την Υγεία, την Ασφάλιση, την Εργασία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Ιδιωτικό Τομέα, την Ανεργία, τις Αυτοκτονίες και, και, και... αρκεί κάποιος για να καταλάβει το πόσο η Ευρώπη υπερασπίζεται το «διαφορετικό». Το πόσο εύκολο είναι να στήσεις νέα καριέρα, ψευδόμενος...
Τέτοιες στιγμές πολύτιμο απάγκιο οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου στο «Μάνα μου Ελλάς»... «Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι/εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη/και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς/το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/602768/dimopsifisma-pos-ftasame-os-edo-to-xroniko-apo-to-2010-eos-to-2015-meros-2o#ixzz3eoEeAkQJ

Πρόντι: Είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ μετά τις αστοχίες της Τρόικας

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά από τις αστοχίες της Τρόικας
«Αν κερδίσει το “ναι”, αλλά και αν κερδίσει το “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της Τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης».
«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα σαν και αυτό της Ελλάδας, νομίζετε ότι θα είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα διεθνή προβλήματα;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έστελνε στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα ότι δεν είναι πια Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Πρόντι, «ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ ήθελε να λάβει υπόψη του τις τελευταίες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπήρξε γερμανικό βέτο. Υπερίσχυσε η αδιαλλαξία του Βερολίνου, διότι η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στους Βαυαρούς συμμάχους της που θα ήθελαν μια ακραία προσέγγιση και στις διεθνείς πιέσεις που της ζητούν να δείξει κατανόηση».
«Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση», ολοκλήρωσε ο Ρομάνο Πρόντι.
(Πηγή: ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/pronti-einai-adunaton-na-diwksoyn-thn-ellada-apo-to-eyrw-meta-tis-astoxies-ths-troikas.3558283.html

Το ΔΝΤ που μπλόκαρε τη συμφωνία τώρα δήθεν προτείνει λύση

Τρίτο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 52 δισ. μέχρι το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ
Τρίτο δάνειο τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ έως το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Στην έκθεσή του ΔΝΤ, υπό τον τίτλο "Greece - Preliminary draft debt sustainability analysis", τονίζεται πως η Ελλάδα έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ επιμένει για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την Ελλάδα.
Όπως προειδοποιούν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 1%, το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα (haircut).
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζει πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Δεδομένου του εύθραυστου του χαρακτήρα της δυναμικής του ελληνικού χρέους, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον προτείνουν παρεμβάσεις όπως:
- παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων
- χορήγηση νέων δανείων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μέσω της έκθεσής του (ημερομηνίας 26 Ιουνίου) εισηγείται πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια 20ετή περίοδο χάριτος προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το χρέος, αλλά και οι τελικές πληρωμές χρέους να μην πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2055.
Το προφίλ του χρέους
Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, μέχρι και την τελευταία αναθέωρηση του ελληνικού προγράμματος (Μάιος 2014), το ελληνικό χρέος θεωρείτο βιώσιμο, αλλά εξαιρετικά ευάλωτο.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ υπολογιζόταν να μειωθεί στο 120% έως το 2020 και στο 117% έως το 2022.
Όμως οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ σημαντικοί.
Το ελληνικό χρέος είναι έκθετο σε μια σειρά από σοκ που συνδέονται με την πορεία της ανάπτυξης και της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μεσοπρόθεσμο προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βελτιωθεί έως και 13% του ΑΕΠ.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια το Ταμείο, οι μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν - σε όρους ασκούμενης πολιτικής - κατά το τρέχον έτος είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες για το διάστημα Οκτωβρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2018 εκτιμώνται στα 50-52 δισ. ευρώ.
Από ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται φρέσκα κεφάλαια τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ σε αυτόν τον ορίζοντα 3ετίας (έως το 2018).
Αποκρατικοποιήσεις
Σε εξαιρετικά αυστηρούς τόνους το ΔΝΤ βάλλει κατά των ελληνικών αρχών για τον πλήρη εκτροχιασμό και τις εξαιρετικά φτωχές επιδόσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (τα έσοδα σε διάστημα πέντε ετών δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ), ήρθε πλέον η ώρα για πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν τελικά ποιες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να προχωρήσουν.
Για τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ετησίως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές
Η αδυναμία εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναγκάζει το Ταμείο να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει το εύρος του 1,5-2% τα επόμενα χρόνια, ενώ για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο απαιτείται επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαρμογή ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.
Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι απίθανο να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, είναι αναγκαία η συμβολή των Ευρωπαίων με χορήγηση δανείου, ύψους 36 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ekthesh-katapelths-toy-dnt-trito-daneio-52-dis-xreiazetai-ews-to-2018-h-ellada-kai-gennaia-elafrynsh-xreoys.3558052.html

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Η απόλυτη ξεφτίλα

Ακόμη κι αν επικρατήσει το «ναι», ακόμη κι αν η συνέπεια αυτής της απόφασης του ελληνικού λαού είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού και η εγκατάσταση μιας άλλης κυβέρνησης που θα διαχειριστεί τη συμφωνία, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τη στάση της μιντιακής ελίτ και το ρόλο της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας.
Ξεφτίλα πρώτη: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξοργίστηκαν γιατί η κυβέρνηση μιας μικρομεσαίας και καταχρεωμένης χώρας είχε το θράσος να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου αυτός να εκφράσει τη γνώμη του για το πώς θέλει να ζήσει. Αφού δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το δημοψήφισμα όρισαν με το έτσι θέλω το περιεχόμενο του: «ναι» σημαίνει ευρώ, «όχι» δραχμή. Καταλάβαμε πώς εννοούν τη δημοκρατία και τη λαική κυριαρχία. Ελπίζουμε να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αντιλαμβανόμαστε επίσης και το βασικό σχέδιο τους: θέλουν να απαλλαγούν πάση θυσία και με κάθε μέσο απ' αυτήν την κυβέρνηση. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν. Ο Μάρτιν Σουλτς το είπε ωμά: να κερδίσει το «ναι», να παραιτηθεί ο Τσίπρας και μέχρι να γίνουν εκλογές να διοριστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών για να διαπραγματευόμαστε. Τέτοια ξετσιπωσιά. Στην εποχή της αποικιοκρατίας οι κυβερνήσεις των μητροπόλεων ήταν πιο διακριτικές με τις δοτές διοικήσεις των περιφερειών.
Ξεφτίλα δεύτερη: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υιοθετήσουν το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που έδωσαν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ, νομιμοποιώντας έτσι το όποιο αποτέλεσμα, δηλαδή και το «όχι» που κατά την άποψη τους θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη. Άγνοια του κινδύνου ή πλήρης και εθελούσια υποδούλωση στις διαταγές των δανειστών;
Ξεφτίλα τρίτη: Η απόλυτη και συντεταγμένη ταύτιση των μεγάλων δικτύων ενημέρωσης με το «ναι» και η δαιμονοποίηση του «όχι» εκτός από αντιδημοκρατική είναι ανήθικη και αντιαισθητική. Τέτοιο ξεσάλωμα δεν έχουν ξαναδεί τα ματάκια μας την περίοδο της μεταπολίτευσης. Τόσο ασφυκτική και μονόπλευρη προπαγάνδα δεν θυμάμαι προσωπικά. Η ΥΕΝΕΔ μπροστά τους ήταν παράδεισος πλουραλισμού. Βεβαίως, είναι δικαίωμα του κάθε μέσου να παίρνει θέση, οφείλει όμως, να δίνει χώρο και στην άλλη άποψη. Με μια πρόχειρη στατιστική προκύπτει ότι η υπεροχή του «ναι» έναντι του «όχι» είναι συντριπτική. Αγγίζει το 90%. Ούτε ο Τσουσέσκου τέτοιες επιδόσεις! Οφείλουν τα μέσα ενημέρωσης να μην κινδυνολογούν, να μην τρομοκρατούν, να μην παραποιούν και κυρίως να μην κατασκευάζουν «γεγονότα». Οφείλουν επίσης να μην ξεχνούν ότι λειτουργούν γιατί τους έχει επιτραπεί να κατέχουν δημόσιες συχνότητες χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο και γιατί με τη μεσολάβηση των κολλητών τους στις διάφορες εξουσίες έχουν πάρει δάνεια χωρίς εγγυήσεις από τις τράπεζες, τις οποίες, για να μην ξεχνιόμαστε, έχει σώσει το κράτος, φορτώνοντας το βάρος με τη μορφή του χρέους στους Έλληνες πολίτες.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-apolyti-xeftila