Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο Πάγκαλος έπειτα από 20 χρόνια αποκαλύπτει το ρόλο των Αμερικανών στα Ίμια

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την ελληνοτουρκική κρίση των Ιμίων προχώρησε το βράδυ ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να σταματήσουν τυχόν πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και με μπλοκάρισμα όλων των συστημάτων και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αρκετά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.
Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε τον διάλογο μεταξύ των δύο αντρών όπου ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ του αποκάλυψε ότι πλοία των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας και ήταν εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις μια από τις δύο χώρες αποφάσιζε να εκτοξεύσει πυραύλους θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα, όπως ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος. Δηλαδή τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριο του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.
Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας εάν γινόταν το μπραφ θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας» είπε με έμφαση.

http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/15/politiki-amyna_n_10477386.html?utm_hp_ref=greece

Οι συνεργάτες των Ναζί Τσάμηδες και ο φτωχός ελλαδικός λόγος




Θ. Μαλκίδης 

Οι συνεργάτες των Ναζί Τσάμηδες και ο φτωχός ελλαδικός λόγος

Η πρόσφατη επαναφορά του "ζητήματος" των Τσάμηδων από τον εθνικισμό που διαπερνά τα πολιτικά κόμματα  στην Αλβανία, προκαλεί για δύο λόγους: Πρώτον για το θράσος των συνεργατών των φασιστών που αιματοκύλισαν την Ελλάδα και δεύτερο για τον ελλαδικό φτωχό ακατέργαστο πολιτικό λόγο. 

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας, ο αλβανικός εθνικισμός έφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των συνεργατών των Ιταλών και των Γερμανών Ναζί Τσάμηδων. Το Μάρτιο του 1991 ιδρύθηκε ο «Πολιτικός-Πατριωτικός Σύλλογος «Τσαμουριά» (Camëria), με κύριο σκοπό την αναγνώριση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τσάμηδων.  Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει κόμματα το ένα συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση- ενώ ο  «Σύνδεσμος της Τσαμουριάς» δημιούργησε  100μελή "εξόριστη" βουλή, η οποία έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995. Διατείνονται επίσης ότι έχουν δημιουργήσει τον απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς  «με σκοπό την απελευθέρωση των εδαφών που τους ανήκουν»! 
 Το 1994 η αλβανική βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27η Ιουνίου κάθε έτους ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων»!  Σε ότι αφορά το ζήτημα των περιουσιών, η αξία τους σύμφωνα με τους Αλβανούς φτάνει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ με βάση το σύλλογο «Τσαμουριά» η συνολική αξία των περιουσιών στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 340 εκατομμύρια δολάρια, η οποία με την σημερινή αξία υπολογίζεται στα 2,5 δις. δολάρια.

Είναι γεγονός ότι το "ζήτημα" των Τσάμηδων αποτελεί για την αλβανική πλευρά θέμα που ξεπερνά τις εσωτερικές του διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την αλβανική εξωτερική πολιτική (παραστάσεις στους Έλληνες προέδρους της Δημοκρατίας το 2000 και το 2005, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στην Αλβανία και βεβαίως σήμερα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα και τις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών). 

Η στάση των κατά καιρούς αλβανικών κυβερνήσεων οι οποίες θέτουν το "ζήτημα" στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι υφίστανται σε όλες τις διαστάσεις του, περιουσίες, αποζημίωση, απόδοση ιθαγένειας, επιστροφή των Τσάμηδων και των απογόνων τους στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς διαχείριση ενός θέματος για εσωτερικούς λόγους συνοχής, την ώρα μάλιστα που συζητείται το μέλλον των αλβανικών πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο, στην πΓΔΜ, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Ελλάδα.

Από την άλλη η πρόκληση των Τσάμηδων και του αλβανικού εθνικισμού έφερε στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το φτωχό λόγο του ελλαδικού συστήματος.  Πολιτικού, κομματικού, διανοητικού. Απέναντι στους Ναζί και τους απογόνους τους, το σύστημα ή σιωπά ή ψελλίζει. Θλίψη και απογοήτευση από την  Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής, που δεν τολμά να μιλήσει ούτε για το δίκαιο και την ιστορία, ούτε για τη δολοφονία των προγόνων μας από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους που τώρα μας εγκαλούν.......




Για περισσότερα στοιχεία βλ.  Θ. Μαλκίδης   Όψεις του αλβανικού εθνικού ζητήματος, Θ. Μαλκίδης Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, (στην ελληνική, αγγλική, αλβανική γλώσσα)  και  Θ. Μαλκίδης, Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.





Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Κομοτηνή: «Δεν αντέχω, πεθαίνω» ούρλιαζε ο 50χρονος που έπεσε θύμα σκυλιών

«Τον δάγκωναν μία το ένα μία το άλλο, τον ξέσκιζαν στην κυριολεξία», λέει στο protothema.gr o αρχιπυροσβέστης της 4ης ΕΜΑΚ που έσωσε την τελευταία στιγμή τον τεχνικό - Τι λέει ο αδελφός του θύματος - Ασκήθηκε ποινική δίωξη στους ιδιοκτήτες των σκυλιών 

Λίγο καιρό μετά την τραγωδία στην Κοζάνη όπου ένας 5χρονος βρήκε τραγικό θάνατο από επίθεση δύο ροτβάιλερ ένα παρόμοιο περιστατικό διαδραματίστηκε στην Κομοτηνή στέλνοντας έναν 50χρονο άντρα βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας όταν ο άτυχος 50χρονος κλήθηκε να επιδιορθώσει την κεραία του σπιτιού ενός ζευγαριού που διαμένει εντός της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή. 

Ωστόσο φαίνεται πως δεν πρόλαβε καλά-καλά να βγει από το αυτοκίνητό του και τα δύο σκυλιά του ζευγαριού έπεσαν πάνω του και κυριολεκτικά τον κατασπάραξαν. 

Ο άτυχος 50χρονος μετά την επίθεση από τα δύο ροτβάιλερ




Μέσα στην ατυχία του, ο 50χρονος επαγγελματίας στάθηκε τυχερός αφού ένας άντρας από την 4η ΕΜΑΚ Κομοτηνής, άκουσε τις κραυγές της γυναίκας και έσπευσε στο σημείο να δει τι συμβαίνει.

«Ήμουν στην υπηρεσία, βγήκα να μιλήσω στο τηλέφωνο, άκουσα κραυγές και έτρεξα κατευθείαν να δω τι συμβαίνει. Είδα δύο καυκάσια σκυλιά και ένα τρίτο άλλης ράτσας. Τον δάγκωναν μία το ένα μία το άλλο, τον ξέσκιζαν στην κυριολεξία», λέει χαρακτηριστικά στο protothema.gr o αρχιπυροσβέστης της 4ης ΕΜΑΚ που έσωσε την τελευταία στιγμή τον άτυχο 50χρονο. 

Όπως λέει ο ίδιος η ιδιοκτήτρια προσπαθούσε να διώξει μάταια τα δύο σκυλιά ενώ ο 50χρονος βλέποντάς τον φέρεται να του είπε: «Δεν αντέχω πεθαίνω, βοήθα με». 

«Γύρισα στην υπηρεσία και έστειλα ένα πυροσβεστικό και εγώ κοίταξα να βάλω ότι πιο βαρύ ρούχο είχα. Έβαλα αυτά που φοράω στις φωτιές. Φοβήθηκα γιατί αν δεν έφευγαν ρίχνοντας τους λίγο νερό θα έπρεπε να μπω μέσα να πιάσω το ένα από το στόμα, θα ορμούσε το άλλο… Κάτι τέτοιο έπρεπε να κάνουμε ο άνθρωπος σε ένα λεπτό τελείωνε. Ήδη έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Έκανε τρίτο χειρουργείο σήμερα είναι χάλια του λείπει το 30% του μυικού ιστού του», εξηγεί ο αρχιπυροσβέστης που σαν από μηχανής Θεός έσωσε τη ζωή του 50χρονου επαγγελματία. 

Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο άνδρας διακομίστηκε στο ΠΓΝΕ της Αλεξανδρούπολης με ακατάσχετη αιμορραγία και πολλαπλά βαθιά δαγκώματα κυρίως σε χέρια και πόδια.  

Ο άνδρας, χειρουργήθηκε από τους αγγειοχειρουργούς του ΠΓΝΕ με επιτυχία και αποκαταστάθηκε και η κομμένη αρτηρία του ενός του χεριού. 

Την ίδια ώρα ο αδελφός του θύματος δηλώνει σοκαρισμένος από το περιστατικό και τονίζει: «Ήταν για μας κάτι αναπάντεχο και σοκαριστικό. Πέραν της τεχνικής ιδιότητας είμαστε και μουσικοί και τα χέρια μας είναι η ζωή μας. Έχουν γίνει οι επεμβάσεις αλλά σε τι κατάσταση θα βγει από το νοσοκομείο και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει στην καθημερινότητά του δεν ξέρω…».

Η κατάσταση της υγείας του 50χρονου παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό και τις ευθύνες των ιδιοκτητών των σκύλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα σκυλιά του ζευγαριού, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, στο παρελθόν έχουν επιτεθεί και σε άλλον ένα άντρα ενώ τους έχουν γίνει αρκετές φορές συστάσεις μια και είναι ιδιαίτερα άγρια και μεγαλόσωμα και δεν μπορεί κάποιος να τα απωθήσει εύκολα αν του επιτεθούν. 
http://www.protothema.gr/greece/article/587628/komotini-den-adeho-pethaino-ourliaze-o-50hronos-tehnikos-pou-epese-thuma-skulion/

Διακυβερνητική συνάντηση Κοσόβου και Αλβανίας. Εθνική ενοποίηση μέσω Ε.Ε.



Στις 3 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, στην Πρίστινα, έλαβε χώρα ησυνάντηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Isa Mustafa, και της Αλβανίας, Edi Rama μαζί με τα υπουργικά συμβούλια της κάθε κυβέρνησης. Σκοπός ήταν η συζήτηση πεπραγμένων μεταξύ των δύο χωρών και η επικύρωση συνολικά 9 καινούργιων διακρατικών συμφωνιών σε διαφορετικούς τομείς.
Η πραγματοποιηθείσα συνάντηση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην πόλη του Πρίζρεν. Η επιλογή της πόλης του Πρίζρεν παρουσιάζει σημειολογική σημασία καθώς το 1878 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των Αλβανών για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κατακερματισμού των περιοχών τους από τους Τούρκους και να δηλώσουν την κοινή τους επιθυμία για συνέργειες στόχων και επιθυμιών. Η δεύτερη συνάντηση έλαβε χώρα στα Τίρανα και η τρίτη, η τωρινή, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πρίστινας όπου μετατρεπόμενη ειδικά για την περίσταση έγινε ο χώρος επικύρωσης νέων συμφωνιών μεταξύ των υπουργείων της κάθε χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Isa Mustafa, στον εναρκτήριο λόγο του στη συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την επιθυμία του για την περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας και στο μέλλον. «H νέα μας ιστορία να είναι μια ομαλή ιστορία, σε μια περιοχή με σημασία την ένταξη, την ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η συνάντησή μας είναι ένδειξη ότι οι χώρες μας αλλά και όλη η περιοχή γίνεται ενεργό μέρος μιας προοδευτικής αντίληψης όχι μόνο των ευρωπαϊκών ενταξιακών πολιτικών και μιας οικουμενικής έννοιας μόνο γεωστρατηγικής και ευρωατλαντικής. Εμείς είμαστε ευσυνείδητοι και ευγνώμονες για αυτά τα ιστορικά προτερήματα της εποχής στην οποία ζούμε έτσι όπως είμαστε υπεύθυνοι ότι με το κυβερνητικό μας έργο και τις συνεχείς δεσμεύσεις μας θα τα αξιοποιήσουμε για το καλό των πολιτών των δύο κρατών και χωρών μας».
Μετά τη δήλωση του Mustafa, o Edi Rama προέβη σε μια επισκόπηση αποτελεσμάτων από την μέχρι τώρα συνεργασία, με απτά αποτελέσματα στη δημιουργία μιας κοινής αγροτικής αγοράς, κοινών σχολικών προγραμμάτων, στη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας μέσω υιοθέτησης ενός κοινού βιβλίου, στην ενίσχυση της επιστημονικής ανταλλαγής και κινητικότητας, στο περιβάλλον, στη δημόσια ασφάλεια και την αστυνομία.
Περίοπτη θέση στις συμφωνίες που υπογράφησαν, αποτελεί η εμβάθυνση της συνεργασίας για θέματα κοινής τελωνειακής και φορολογικής διαχείρισης, συνοριακής και διοικητικής συνεργασίας, εκσυγχρονισμού της οικονομίας και ανάπτυξης ενεργειών μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας μέσω του προγράμματος ΙPA CBC. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός τελωνειακού σταθμού του Κόσοβο στην πόλη λιμάνι Δυρράχιο της Αλβανίας και την σύνδεση του Κοσόβου με το ΤΑΠ δια μέσω της Αλβανίας. Στην ομιλία του ο Edi Rama υπογράμμισε το γεγονός ότι η συνάντηση εδραιώνει περαιτέρω τη διαδικασία της εθνικής ενοποίησης των δύο χωρών. «Το όνειρο της εθνικής ενοποίησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένη στην διαμόρφωση πολιτικής βάση πραγματικοτήτων και όχι βάση των συναισθημάτων ή των αναγκών που εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την δυσαρέσκεια των ανθρώπων αναδεύοντας τον πρωτόγονο εθνικισμό, είναι μια παντοτινή μας έμπνευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράμα.
Μετά τις κοινές δηλώσεις και τις συνεντεύξεις από τους πρωθυπουργούς και τα μέλη των υπουργικών συμβουλίων, έγιναν κοινές φωτογραφήσεις.
http://www.huffingtonpost.gr/vera-tika/-_6003_b_10393172.html?utm_hp_ref=diethnes