Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Η Αλβανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα λόγω τσάμιδων

Πολεμικές Αποζημιώσεις οφείλει η Αλβανία στην Ελλάδα λόγω της εγκληματικής δράσης των τσάμιδων κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και γιατί ως τμήμα της τότε Ιταλίας του Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940, είπε σε παρέμβασή του μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Απαντώντας άμεσα στις προκλήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα που τόλμησε να θέσει θέμα Τσαμουριάς και τσάμιδων και ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει χάσει τη μπάλα και στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε για άλλη μια φορά τον αλβανικό εθνικισμό.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «σήμερα ανήμερα της επετείου της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του ναζισμού ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε ένα παραλήρημα εθνικισμού έθεσε ζήτημα Τσαμουριάς εκπροσωπώντας όπως είπε Αλβανούς πολίτες απογόνους των τσάμιδων, αυτών δηλαδή που καταδικάστηκαν από την Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου μια και ως ένοπλα τμήματα συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής με τα ΕΣ-ΕΣ και τη Βέρμαχτ δολοφονώντας χιλιάδες Έλληνες αμάχους».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ήρθε λοιπόν η στιγμή η Ελλάδα να απαιτήσει Πολεμικές Επανορθώσεις και Αποζημιώσεις και από την Αλβανία για τις εγκληματικές πράξεις των τσάμιδων συνεργατών των ναζί ιδίως τώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναδέχθηκε επισήμως τα δήθεν δικαιώματα άρα και τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των τσάμιδων»
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Άλλωστε δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα το 1945 δεν αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Αλβανίας στη διεθνή διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων μια και η Αλβανία όπως άλλωστε και η Γερμανία είχε και συνεχίζει να έχει ευθύνες για την αποζημίωση της Ελλάδας. Τότε η Αλβανία αποτελούσε μέρος της Ιταλίας του Μουσολίνι που επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940 και παρέμεινε μέχρι το 1943 ως δύναμη κατοχής της Πατρίδος μου».
http://www.vimaorthodoxias.gr/politika/item/83123-νότης-μαριάς-στην-ευρωβουλή-η-αλβανία-οφείλει-πολεμικές-αποζημιώσεις-στην-ελλάδα-λόγω-τσάμιδων-βιντεο

Χουντής: Τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι απαιτητά «Ανησυχητική η σιωπή κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων για την απάντηση της Κομισιόν»

«Η απάντηση της Κομισιόν είναι σαφής σε ό,τι αφορά τα θαλασσοδάνεια που πήραν τα κόμματα. Τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν και αυτοί που λάμβαναν τις αποφάσεις πρέπει να διωχθούν», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά, με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή ότι τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διαγραφεί και επομένως είναι απαιτητά. «Η ερώτηση για να απαντηθεί έκανε 7 μήνες, κάτι που μας πονήρεψε ακόμη περισσότερο για πολιτικές παρεμβάσεις», προσέθεσε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο Νίκος Χουντής ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η ερμηνεία που εδίδετο μέχρι σήμερα και αυτή που έδωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ότι, με βάση τον ν. 4146/2013, τα δάνεια αυτά έχουν μπει στο αρχείο. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί η σημερινή κυβέρνηση προσχώρησε σε αυτή την ερμηνεία, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα διαλευκάνει την υπόθεση.
Η ερμηνεία που έδωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, που έχει πολιτικό βάρος, είναι ότι με τη διάταξη αυτή έχουν μπει στο αρχείο, τόσο το αξιόποινο της χορήγησης των δανείων όσο και το απαιτητό τους.
Η απάντηση όμως που έδωσε η Κομισιόν, με βάση την ερμηνεία του νόμου, λέει ότι δεν συγκροτείται λόγος διαγραφής των δανείων. Επομένως, και τα δάνεια είναι απαιτητά και το αξιόποινο υπάρχει.
Το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Άπτεται της διαπλοκής και του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων και ουσιαστικά της ύπαρξής τους.
Περιμένω τις πολιτικές αντιδράσεις και βεβαίως η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της.
Είναι κρίσιμο για το πολιτικό μας σύστημα. Περιμένω τις απαντήσεις για να προβώ και σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί.
Σε μια περίοδο που έχουμε κατάσχεση περιουσιών του απλού πολίτη ή κατάσχεση κατοικιών, δε μπορεί αυτό το μείζον πολιτικό θέμα διαπλοκής και αξιοπιστίας των κομμάτων να μένει στο απυρόβλητο. Και δυστυχώς, η πρώτη επίσημη κυβερνητική ερμηνεία, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, μας βάζει σε μεγαλύτερες ανησυχίες».

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2276373/chountis-ta-dania-nd-ke-pasok-ine-apetita

Οι Αλβανοί υπερασπίζονται επισήμως τους ναζί!

Το ΥΠΕΞ Αλβανίας υπερασπίστηκε τους Αλβανούς φιλάθλουςμετά τις καταγγελίες της Ελληνικής κυβέρνησης για το πανό που αναρτήθηκε κατά τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας – Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γκλεβιν Ντερβισι – Glevin Dervishi, το ΄΄ τσάμικο ΄΄ είναι ουσιώδες στις διμερείς σχέσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα πρέπει οι δύο χώρες να το χειριστούν με ρεαλισμό. Το Αλβανικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι τα διεθνή Μ.Μ.Ε έκαναν θετικές εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των Αλβανών φιλάθλων στον αγώνα Αλβανία – Ελβετία.

Οι δηλώσεις Ντερβίσι σε ακριβή μετάφραση :

«Εκφράζω τη λύπη για το γεγονός ότι αντί να επικεντρωθούν στο πράσινο γήπεδο και τη μαγεία του ποδοσφαίρου, αυτοί επικεντρώνονται στη θάλασσα των ερυθρό-μαύρων φιλάθλων χθες στο στάδιο, η συμπεριφορά των οποίων θεωρήθηκε ως άψογη και άριστη από τα γαλλικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ για το τσάμικο, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε την μη ορθολογική τους ανησυχία (irrational), για την λέξη Τσαμουριά. Το τσάμικο είναι ένα ουσιώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων και ουσιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός του με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σ΄ αυτό, θα ήταν απόδειξη σύνεσης στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού».

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ζήτησε από τις αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν το περιστατικό, το οποίο, σύμφωνα με την Αθήνα, βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.

H πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, θα εξετάσει τόσο την ανάρτηση του πανό όσο και τη ρίψη βεγγαλικών στο γήπεδο χθες από Αλβανούς φιλάθλους και η απόφαση σε βάρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας αναμένεται στις 21 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα
Πηγή: 
http://www.himara.gr

Σερβία: Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της χώρας

Η Σερβία θα συνεχίσει τη στρατηγική πορεία της προς την ΕΕ,καθώς και τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βούτσιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Tanjug.
 
Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Σερβία δεν αλλάζει τη στρατηγική της. Θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά θα διατηρήσει την άριστη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε με έμφαση.
Πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Σερβίας δεν αλλάζει με τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες  ή προσωπικές σχέσεις ενός ατόμου και προχωρά σε μια κατεύθυνση που θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους πολίτες», τόνισε ο Βούτσιτς.
Στην συνέντευξη τύπου ο Βούτσιτς απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για την ακύρωση  της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.
«Δεν υπάρχουν σημαντικές στρατηγικές διαφωνίες  στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
 
--
 

Λέμβος που κλάπηκε στην Ελλάδα βρέθηκε στην Αλβανία

Ένα φουσκωτό σκάφος το οποίο δηλώθηκε ως κλεμμένο στην Ελλάδα, βρέθηκε στην περιοχή Τσούκε στους Αγίους Σαράντα. Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από την Ίντεροπολ και την ελληνική αστυνομία, εντόπισε το κλεμμένο σκάφος σε εγκαταλειμμένο σπίτι, έξω από τους  Αγίους Σαράντα.
 
Βρέθηκε μέσω του συστήματος GPS που είχε εγκατασταθεί σε αυτό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος ανήκει σε Βρετανό λόρδο, ο οποίος είναι και συνεργάτης του Ιδρύματος του Βουθρωτού.
Μέχρι τώρα δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο δράστης της κλοπής, αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ναρκωτικών.
 
--

Ιστορία του Θωρακισμένου Καταδρομικού Γεώργιος Αβέρωφ



(Στις 30 Νοεμβρίου του 1909 επικυρώθηκε οριστική σύμβαση της αγοράς του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ).
Του Έφεδρου Ανθυποπλοιάρχου (Ο) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΝ
Το θωρακισμένο καταδρομικό Αβέρωφ, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως μέγιστο εθνικό σύμβολο και η ιστορία του έχει συνδεθεί στενά με την εθνική μας ιστορία κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους και η παρουσία του ήταν συνεχής σε όλα τα πολεμικά δρώμενα της χώρας μέχρι και το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η σημαία δεν έχει υποσταλεί για περισσότερα από εκατό χρόνια και είναι το μοναδικό ελληνικό έδαφος το οποίο δεν υποδουλώθηκε ποτέ στον ξένο κατακτητή.Στην ιστορία του Ελληνισμού ξεχωρίζουν διάφορες προσωπικότητες οι οποίες τάζουν την περιουσία τους και την ίδια το υς τη ζωή στην εθνική υπόθεση. Διαπνέονται από ένα ειλικρινές και ασυμβίβαστο πατριωτικό αίσθημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Γεώργιος Αβέρωφ.
Εικόνα από:www.balkanwars.gr
Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου την 15η Αυγούστου του 1818. Σε νεαρή ηλικία μετέβη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου επιδόθηκε στο εμπόριο. Η πρώτη του εμπορική επιτυχία είχε να κάνει με πώληση χρυσονημάτων. Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία, ο Γεώργιος Αβέρωφ προχώρησε σε διευρυμένες εμπορικές επιχειρήσεις και χάρη στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο, ό,τι άγγιζε μεταβαλλόταν σε χρυσό.Η εθνική του δράση ξεκίνησε αρκετά νωρίς και ήταν πολυδιάστατη. Αρχικά συντρέχει την ελληνική κοινότητα στην Αλεξάνδρεια με την ανέγερση νοσοκομείου για τους άπορους ομογενείς και την ίδρυση παρθεναγωγείου και γυμνασίου.
Φωτογραφία από την τελετή του Αγιασμού όπου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Σ. Καιροφίλας στο χώρο των ναυπηγείων υπέρ του θριάμβου του θωρηκτού « ΑΒΕΡΩΦ» λίγο πριν τη γιορτή της καθέλκυσης από:www.balkanwars.gr
Στην συνέχεια διαθέτει 1.500.000 δραχμές της εποχής εκείνης στο Μέτσοβο για κοινωφελή έργα. Αργότερα προσφέρει 500.000 φράγκα για την αποπεράτωση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Αναλαμβάνει τις δαπάνες ανεγέρσεως της Σχολής Ευελπίδων και των Εφηβείου Αθηνών (φυλακές ανηλίκων), ενώ έδωσε 1.000.000 δραχμές για την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνονταν στην Αθήνα.
Το κληροδότημα που άφησε υπέρ του Ταμείου Εθνικού Στόλου, που είχε ιδρυθεί το 1900 επί κυβερνήσεως Θεοτόκη, αξίας 2.500.000 χρυσών δραχμών, ήταν κεφαλαιώδες για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου. Το πλοίο αυτό, που θα έπαιρνε το όνομα του εθνικού ευεργέτη, ήταν προορισμένο να συνδέσει τη μοίρα του με αυτή του Ελληνισμού και να καταστεί σύμβολο της εθνικής ανδρείας και ναυτοσύνης.Το θωρηκτό Αβέρωφ, όπως συνήθως το αποκαλούμε, είναι ακριβέστερα θωρακισμένο καταδρομικό ή εύδρομο κατά την ορολογία της εποχής (σε αντιδιαστολή με τα ελαφρά εύδρομα, όπως για παράδειγμα το ελαφρύ εύδρομο Έλλη) αγοράστηκε στις 30 Νοεμβρίου 1909.
Φωτογραφία από την τελετή του Αγιασμού όπου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Σ. Καιροφίλας στο χώρο των ναυπηγείων υπέρ του θριάμβου του θωρηκτού « ΑΒΕΡΩΦ» λίγο πριν τη γιορτή της καθέλκυσης από:www.balkanwars.gr
Ήταν το τρίτο της ίδιας σειράς με τα Pisa και Amalfi που ναυπήγησε ο οίκος Orlando στο Λιβόρνο για το Ιταλικό Ναυτικό. Το μετέπειτα Αβέρωφ προσφέρθηκε πρώτα στους Τούρκους, με τους οποίους όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνία για λόγους οικονομικούς. Στη συνέχεια προσφέρθηκε στους Έλληνες από τους οποίους και τελικά αγοράστηκε.
Ο Αβέρωφ καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου 1910 και παρελήφθη στις 16 Μαΐου του 1911. Μετά την παραλαβή του, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Ι. Δαμιανό, έπλευσε με προορισμό την Αγγλία για να πάρει μέρος στις εορτές στέψης του Γεωργίου Ε΄, στο Πόρτσμουθ και για να εφοδιαστεί με πυρομαχικά.
Φωτογραφία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την παραλαβή του Θωρηκτού «Αβέρωφ» επί τω έργω από :www.balkanwars.gr
Προσάραξε όμως σε ύφαλο και χρειάστηκε να δεξαμενιστεί. Τότε δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια απειθαρχίας. Αυτό είχε ως συνέπεια ο κυβερνήτης του πλοίου να αντικατασταθεί από τον, πλοίαρχο τότε, Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος αποκατέστησε ταχύτατα την τάξη.
Στις 20 Αυγούστου απέπλευσε από την Αγγλία και έφθασε στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911. Έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τον ελληνικό λαό, ο οποίος σαν να συναισθανόταν ότι αυτό το πλοίο θα συντρόφευε τους αγώνες του Έθνους για περισσότερο από μισό αιώνα.Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων από κάθε άποψη ήταν τελείως διαφορετική από την Ελλάδα των προηγούμενων ατυχών πολεμικών περιπετειών, με αποκορύφωμα την ήττα του 1897. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είχαν εισέλθει σε μια περίοδο βαθύτατης αναδιοργάνωσης. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε ενεργά σε αυτή την φάση της αναδιοργάνωσης.
Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» καταδιώκει του θωρηκτό, ναυαρχίδα του Τουρκικού στόλου, «Haireddin Barbarossa», από:www.balkanwars.gr
Ο Στόλος βρισκόταν σε γυμνάσια υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Τόφνελ. Ο Αβέρωφ, τα τρία παλαιά θωρηκτά Ύδρα, Σπέτσαι και Ψαρά, οκτώ αντιτορπιλικά τύπου Νίκη και Θύελλα, που είχαν ναυπηγηθεί το 1906, μαζί με δύο ή τρία βοηθητικά αποτέλεσαν τον λεγόμενο «Στόλο του Αιγαίου» υπό την αρχηγία του πλοιάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Στη συνέχεια προσετέθησαν τα αντιτορπιλικά Νέα Γενεά και Κεραυνός και αργότερα τα αντιτορπιλικά Λέων, Πάνθηρ, Αετός και Ιέραξ. Αυτά τα τέσσερα τελευταία επειδή δεν κατέστη δυνατόν να προμηθευτούν τορπίλες και έμειναν χωρίς το βασικό τους όπλο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ονομάζονταν τότε «ανιχνευτικά».
Άρθρο της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» στην οποία παρουσιάζεται η καθέλκυση του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ». Επίσης, παρατίθεται η ομιλία του Ι. Μεταξά κατά την τελετή της καθέλκυσηςαπό:www.balkanwars.gr
Παρά τις όποιες ελλείψεις του, το Πολεμικό Ναυτικό ήταν καθ’ όλα έτοιμο να αγωνιστεί για τις τύχες του Ελληνισμού, ενώ το ηθικό ήταν ακμαιότατο, αφού όλοι ανεξαιρέτως πίστευαν στην τελική νίκη.Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα και τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου και του Υπουργού Ναυτικών Ν. Στράτου για να ευχηθούν στον Στόλο την νίκη, αναγνώσθηκε το Διάταγμα της προαγωγής του Κουντουριώτη σε Υποναύαρχο (Κατόπιν ο Υπουργός επιδίδει εις τον Πλοίαρχον Κουντουριώτη το Β. Διάταγμα της προαγωγής του εις Υποναύαρχον. Το αναγιγνώσκει με την ηχηράν του φωνήν ο Υποπλοίαρχος Παπαλεξόπουλος και αμέσως κατόπιν επαίρεται εις τον πρωραίον ιστόν του Αβέρωφ το ναυαρχικόν σήμα, υπό τους ήχους των χαιρετιστηρίων κανονιοβολισμών.
Τα πληρώματα και οι Αξιωματικοί ζητωκραυγάζουν και χαιρετίζουν την απαραίτητον, την δικαίαν, την ελπιδοφόρον προαγωγήν του Αρχηγού των. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός σφίγγουν θερμά το χέρι του νέου Ναυάρχου και τον εναγκαλίζονται «Σας εύχομαι να γυρίσετε Αντιναύαρχος» του λέγει ο Στράτος. Ο Ναύαρχος είναι συγκινημένος και άφωνος. -Δ. Φωκά, Ο Στόλος του Αιγαίου 1912-3 Έργα και Ημέραι).
Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» εν πλω, από:www.balkanwars.gr
Με την έναρξη του πολέμου ο Στόλος του Αιγαίου κατευθύνθηκε και κατέλαβε την Λήμνο, την 8η Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας το όραμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη για την δημιουργία προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης η οποία θα απέκλειε τον οθωμανικό στόλο στα Δαρδανέλια.
Αφού κατέλαβε τη νήσο Λήμνο και οργάνωσε την Ναυτική Βάση εκεί, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης ενήργησε στενό αποκλεισμό του υπέρτερου σε υλικό οθωμανικού στόλου και κατέλαβε το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου, που ήταν κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών.Καταναυμάχησε τον οθωμανικό στόλο δύο φορές. Στη Ναυμαχία της Έλλης, στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και στη Ναυμαχία της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου 1913. Σε αυτές τις δύο πολύ σημαντικές νίκες για την κυριαρχία στο Αιγαίο και την έκβαση του Α΄Βαλκανικού Πολέμου, έλαμψαν η ιδιοφυΐα του Παύλου Κουντουριώτη και οι ικανότητες του Αβέρωφ.

Φωτογραφία. Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» μετά την επιθεώρηση του στόλου στο Φάληρο, στις 5 Οκτωβρίου 1912, έτοιμο προς απόπλου, από:www.balkanwars.gr
Στη συνέχεια ο Αβέρωφ συμμετείχε σε διάφορες αποστολές όπως η μεταφορά Βουλγαρικού στρατού από την Θεσσαλονίκη στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη). Κατά τον Β’ Βαλκάνικό πόλεμο υποστηρίζει τον Ελληνικό Στρατό που δέχεται επίθεση από τους Βουλγάρους στο Τσάγεζι (Λιμάνι Αμφίπολης), διενεργεί αποκλεισμό στις ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας μαζί με άλλα ελληνικά πολεμικά.Μαζί με το θωρηκτό Ύδρα και τα αντιτορπιλικά Λέων, Λόγχη, Ασπίς και το εξοπλισμένο εμπορικό Μυκάλη, συμμετείχε σε εικονική απόβαση στην Καβάλα με αποτέλεσμα την φυγή των Βουλγάρων και την κατάληψη της πόλης από ελληνικό ναυτικό άγημα.

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» εν πλω, από:www.balkanwars.gr
.
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (αρχείο σε μορφή . pdf)
https://averoph.wordpress.com/2014/11/30/ιστορία-του-θωρακισμένου-καταδρομικ/

Διαβάστε την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Εξεταστική επιτροπή για τις αλβανικές οφειλές ζητά ο Δ. Καμμένος

Μετά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας που εγείρει θέμα Τσάμηδων

Με εξεταστική επιτροπή απειλεί την αλβανική κυβέρνηση ο κ.Δημήτρης Καμμένος μετά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας που εγείρει θέμα Τσάμηδων.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητά να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τις αλβανικές οφειλές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξηγώντας ότι οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους ναζί και προχώρησαν σε θηριωδίες κατά των Eλλήνων.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καμμένου έχει ως εξής :
 
«ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση
ΘΕΜΑ: Δημιουργία Εξεταστικής για τις αλβανικές οφειλές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Η τελευταία πρόκληση των αυτοαποκαλούμενων Τσάμηδων στον αγώνα Ελβετίας-Αλβανίας με την ανάρτηση πανό πολιτικού περιεχομένου κατά της χώρας μας καταδεικνύει την προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας να εγείρει αξιώσεις σε ένα θέμα ιστορικά ανύπαρκτο. Αυτό που γεννά ερωτηματικά είναι ότι παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας και τα  έντονα διαβήματα της χώρας μας προς τη πρεσβεία της Αλβανίας δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα επίσημης καταδίκης της προκλητικής αυτής ενέργειας.
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για την πρώτη πρόκληση. Πριν 1 εβδομάδα και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στην γείτονα χώρα, μια ομάδα είχε συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα υπερ των πολεμικών αποζημιώσεων που υποτίθεται ότι η χώρα μας οφείλει να καταβάλλει ενώ έχουν ήδη καταθέσει φάκελο με τα αιτήματα τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Ιστορικά, ωστόσο, όπως άλλωστε είναι ευρέως γνωστό, οι ηγέτες των Τσάμηδων συμμάχησαν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με τους κατακτητές προβαίνοντας σε θηριωδίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, ειδικότερα στη Θεσπρωτία. Η πλειοψηφία κατέφυγε κατόπιν στην Αλβανία για να γλιτώσει από αποφάσεις των δικαστηρίων δωσίλογων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δέκα καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν προτείνω τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 144, επόμενα του Κ.τ.Β με θέμα ¨τη διερεύνηση των θηριωδιών των Τσάμηδων κατά της Ελλάδας και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων¨.
Ο Βουλευτής

Δημήτριος Κ. Καμμένος
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

http://www.protothema.gr/politics/article/587412/exetastiki-epitropi-gia-tis-alvanikes-ofeiles-zita-o-d-kammenos/

Οι γονείς του αδικοχαμένου εφήβου αντιδρούν στους ισχυρισμούς του θύτη Οργή στην οικογένεια του Τάσου: Τον βάζαμε στο σπίτι μας και τώρα μιλάει για «μπούλινγκ»;

Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του ο 14χρονος που έδωσε τέλος στη ζωή του Τάσου - Μακριά από τη Γέφυρα «κρύβεται» η οικογένεια του θύτη

Με την καθημερινή παρουσία ψυχολόγων, οι γονείς του άτυχου Τάσου προσπαθούν να εξηγήσουν στα άλλα δύο τους παιδιά γιατί ο αδερφός τους δεν υπάρχει πλέον στη ζωή. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο δίδυμο αδελφό του 14χρονου θύματος, ο οποίος παραμένει συνεχώς στο δωμάτιό του και δεν μιλά σε κανέναν. Οι γονείς έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο μετά και όσα ακούστηκαν από την πλευρά του θύτη περί «μπούλινγκ». 

Η οικογένεια εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με αυτό αφού ο 14χρονος που έδωσε τέλος στη ζωή του γιου τους είχε φιλοξενηθεί αρκετές φορές στο σπίτι τους, παίζοντας με τον άτυχο Τάσο. Οι γονείς του άτυχου 14χρονου προσπαθούν τώρα να συνειδητοποιήσουν τη νέα τραγική πραγματικότητα, ενώ περιμένουν και από το συνήγορο τους κ. Νίκο Χατζηνικολάου να τους μεταφέρει τα στοιχεία της δικογραφίας.

«Έχω δει την οικογένεια από κοντά, έχουμε μιλήσει και είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που επιθυμεί η οικογένεια είναι, με δίκαιο τρόπο να αποτυπωθεί η αλήθεια, τόσο σε σχέση με τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, όσο και σε σχέση με το παρελθόν του κατηγορουμένου και της οικογένειας του. Η οικογένεια δεν έχει κανένα εκδικητικό μένος, αλλά υπάρχει μια ιδιαίτερη ενόχληση σχετικά με όσα ακούστηκαν περί «μπούλινγκ» για το παιδί τους», είπε στο protothema.gr ο συνήγορος της οικογένειας κ. Νίκος Χατζηνικολάου. 

Την ίδια ώρα, χθες με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 14χρονος δράστης που σκότωσε τον καλύτερο του φίλο με ένα κουζινομάχαιρο αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της παρακολούθησης ψυχολογικού προγράμματος, της ανάθεσης υπεύθυνης επιμέλειας από τους γονείς του και της απαγόρευσης μετάβασης ή διαμονής του στο χωρίο Γέφυρα. Η μητέρα του και ο πατέρας του που ήταν παρόντες στην απολογία του γιου τους που κράτησε περισσότερο από δυόμιση ώρες στον ανακριτή, προσπάθησαν να τον στηρίξουν αλλά και τον παρότρυναν να πει όλη την αλήθεια στον λειτουργό της Θέμιδας. Μόλις άκουσαν την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών ζήτησαν από στενούς τους συγγενείς να μεταβούν στο σπίτι τους και να τους φέρουν τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζονταν για να περάσουν την πρώτη τους βραδιά μακριά από το χωρίο τους. «Οι γονείς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο χωριό και θα παραμείνουν δίπλα στο γιο τους. Είναι μια οικογενειακή τραγωδία η οποία τους έχει συγκλονίσει αφού με την οικογένεια του θύματος διατηρούσαν φιλικές σχέσεις», λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος του δράστη, Θοδωρής Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν άτομα που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια του ανήλικου δολοφόνου, τόσο οι γονείς του όσο και ο ίδιος θα μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα μακριά από τη Γέφυρα. Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες θα μετακομίσουν σε κοντινή πόλη έτσι ώστε να χαθούν μέσα στο πλήθος και να μην αποτελούν το πρώτο θέμα συζήτησης των επόμενων γειτόνων. Οι ψυχολόγοι που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται κοντά στο 14χρονο δράστη αναφέρουν ότι το παιδί βρίσκεται σε δύσκολή κατάσταση, ενώ ο πατέρας του που έσπασε τη σιωπή του μιλώντας στο protothema.gr, ρίχνει ευθύνες και στον εαυτό του για το αποτρόπαιο περιστατικό. «Έκλεισα δύο σπίτια δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Δεν μου είχε πει ποτέ ότι είχε πρόβλημα… Κάτι είχε αλλά το κράταγε μέσα του. Με την οικογένεια του Τάσου ήμασταν φίλοι, τώρα τι έγινε και από εκεί και μετά… παιδιά ήταν αυτά, δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο δικός μου» πρόσθεσε. 

Καρέ- καρέ οι τελευταίες στιγμές των δύο φίλων
Οι δείκτες του ρολογίου έδειχναν περίπου έντεκα και μιση το βράδυ του περασμένου Σαββατού, όταν ο Τάσος, ο δράστης και οι υπόλοιποι φίλοι τους βρίσκονταν στο αναψυκτήριο της περιοχής. Τα παιδιά αφού είχαν παρακολουθήσει κάποιο μέρος της συναυλίας που πραγματοποιούνταν, αποφάσισαν στη συνέχεια να παίξουν. Ετσι συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί σε κάποιο σημείο. Ομως το παιχνίδι τους γρήγορα σταμάτησε εξαιτίας της λογομαχίας που ξέσπασε μεταξύ του Τάσου και του κολλητού του φίλου. Ο 14χρονος και μετέπειτα δολοφόνος αποφάσισε να φύγει. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπολοίπων παιδιών τον ακολούθησε και ο Τάσος. Πλησίαζαν μεσάνυχτα Σαββάτου όταν τα δύο παιδιά, αφού διένυσαν μια απόσταση 500 μέτρων, έφτασαν έξω από το σπίτι του δράστη. «Καθόλη τη διαδρομή μου έλεγε διάφορα πράγματα. Του είπα να σταματήσει αλλά ο Τάσος συνέχιζε. Μόλις φτάσαμε στο σπίτι μου του είπα ότι θα μπω για λίγο μέσα και θα βγω πάλι. Του είπα να με περιμένει», ανέφερε τόσο στην απολογία στον ανακριτή όσο και στους αστυνομικούς ο δράστης. Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν ο 14χρονος δολοφόνος βγήκε από το σπίτι και συνάντησε πάλι το φίλο του, ο οποίος τον περίμενε στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του. Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε στους αστυνομικούς ο δολοφόνος, προέταξε το μαχαίρι που είχε πάρει από την κουζίνα της οικείας του ζητώντας από τον συνομιλητή του να σταματήσει να του επιτίθεται φραστικά αλλιώς θα τον χτυπήσει. «Ο Τάσος συνέχισε τα ίδια», λέει ο 14χρονος στους αστυνομικούς. Το αδικοχαμένο παιδί από ότι φαίνεται δεν πήρε στα σοβαρά τα όσα του έλεγε ο φίλος του και δεν πίστεψε ούτε για μια στιγμή ότι θα χρησιμοποιούσε το μαχαίρι. «Ο Τάσος συνέχισε να μου φωνάζει. Θόλωσα και του όρμηξα. Τον χτύπησα μια φορά. Παλέψαμε και όταν πέσαμε και οι δύο στο έδαφος τον έπιασα από το λαιμό. Απο εκεί και πέρα δεν θυμάμαι τίποτα.

Το μαχαίρι του το έδειξα για να τον τρομάξω. Δεν ήθελα να του κάνω κακό. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω».

Περίπου μισή ώρα από τη στιγμή που έφυγαν από το αναψυκτήριο ο Τάσος κείτονταν νεκρός σε μια λίμνη αίματος, ενώ ο 14χρονος δράστης αφήνοντας στον πανικό του το φονικό όπλο στον τόπο του εγκλήματος πήγε στην τουαλέτα του σπιτιού του προκειμένου να πλυθεί αλλά και να κρύψει τα ρούχα του που έφεραν κηλίδες αίματος.

Ο παππούς του, του έλεγε «ό,τι σε ενοχλεί, το σκοτώνεις»
Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο είχε μεγαλώσει το 14χρονο παιδί που έβαψε με αίμα τα χέρια σε τόσο μικρή ηλικία δεν έχουν σταματημό. Ενας από τους συγγενείς τους ανήλικου δολοφόνου στρέφει τα πυρά του εναντίον του παππού του αγοριού, καθώς όπως αναφέρει παρότρυνε τον εγγονό του να προβαίνει σε πράξης που δεν ταίριαζαν με την ηλικία του.

«Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι καλό για αυτό το παιδί αλλά δεν μπορώ. Πρέπει να πω την αλήθεια. Έσφαξε τον Τάσο σαν να ήταν ζώο. Ο παππούς του τού έλεγε "ό,τι σε ενοχλεί και δεν σου αρέσει να το σκοτώνεις". Γαλουχήθηκε με αυτό τον άσχημο τρόπο» λέει στο protothema.gr ο συγγενής του 14χρονου και συνεχίζοντας προσθέτει: «Είμαστε συγγενείς δεύτερου βαθμού και με πονάει η κατάληξη αυτού του παιδιού. Του έλεγε ο παππούς σφάξε τη κότα, σκότωσε το σκύλο για να γίνεις άντρας. Ηταν λάθος αυτό που έκανε ο παππούς του. Κυκλοφορούσε στο σχολείο με σουγιά. Ένα τέτοιο παιδί δεν το κοροϊδεύεις, το φοβάσαι, και εμένα το παρουσιαστικό του με τρόμαζε πολύ παρόλο που είναι μόνο 14 ετών. Αν περνούσε ένα σκυλάκι έξω από το σπίτι του, το σκότωνε. Δεν ήταν φυσιολογικό παιδί κάτι του έφταιγε και ξεσπούσε με αυτό το τρόπο. Οι γονείς όφειλαν να είχαν δει το πρόβλημα του». 
http://www.protothema.gr/greece/article/587306/oikogeneia-14hrounou-tasou-ton-vazame-sto-spiti-mas-kai-tora-milaei-gia-bouling-/

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποιεί τους πρόσφυγες για τους γάμους ανηλίκων και την πολυγαμία

Ανησυχία για φαινόμενα πολυγαμίας και γάμων μεταξύ ανηλίκων με την άφιξη μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Heiko Maas, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.
Όπως ο ίδιος είπε, η γερμανική νομοθεσία δεν πρόκειται να αλλάξει και οι γάμοι ανήλικων παιδιών ή οι περιπτώσεις πολυγαμίας δεν θα αναγνωρίζονται. Οι παραβάτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη. 
«Όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τον νόμο, ανεξάρτητα από το εάν μεγάλωσαν εδώ ή μόλις έφτασαν», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα.
«Δεν θα ανεχτούμε πάνω από όλα τους αναγκαστικούς γάμους, εάν επηρεάζουν ανήλικα κορίτσια», τόνισε.
Σύμφωνα με την Bild, μόνο στη Βαυαρία έχουν καταγραφεί ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες 550 περιπτώσεις παντρεμένων κοριτσιών που είναι κάτω από 18 ετών και 161 που είναι κάτω των 16.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κορίτσια είχαν παντρευτεί πριν φτάσουν στη Γερμανία.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/15/diethnes-germania-prosfyges-_n_10479546.html?utm_hp_ref=diethnes

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός για τους Λατίνους

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος

 Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ
Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Μητροπολίτης Εφέσου, υπήρξε ατρόμητος ομολογητής της πίστεως στην Σύνοδο της Φερράρας - Φλωρεντίας, αφού δεν υπέκυψε στις παπικές πιέσεις και τους εκβιασμούς και παρέμεινε μέχρι τέλους ομολογητής της πίστεως. Όχι μόνον κατά την Σύνοδο εκείνη απέδειξε τις πλάνες των Λατίνων, αλλά ταυτοχρόνως απέδειξε και τις νοθείες που έκαναν οι Λατίνοι στα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας.

 Στην αρχή, βεβαίως, ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός συμπεριφέρθηκε με ευγένεια, αλλά αργότερα, όταν διεπίστωσε τις αλχημίες, τις πιέσεις, τις νοθείες, τους εκβιασμούς και τις πονηρίες των Λατίνων, υπήρξε ομολογητής της πίστεως. Η στάση του ήταν πέρα για πέρα Ρωμαϊκή, γιατί οι αληθινοί Ρωμηοί είναι αριστοκράτες του πνεύματος, μπορούν να συνδιαλέγωνται με νηφαλιότητα, ηρεμία και ευγένεια, αλλά όταν πρόκειται για απομάκρυνση από την αποκαλυπτική αλήθεια, και όταν βλέπουν τις αλχημίες των άλλων, τότε γίνονται ομολογηταί της πίστεως. Γιατί ο Χριστός δεν θέλει απλώς αναζητητάς, αλλά ομολογητάς.

 Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός είχε σαφή γνώση του πράγματος. Γνώριζε δηλαδή ότι εμείς απεκόψαμε τους Λατίνους από το Σώμα της Εκκλησίας, γιατί οι Λατίνοι υπέπεσαν στην αίρεση του Filioque. Θα παραθέσω ένα κείμενό του που είναι αρκετά εκφραστικό. Γράφει ο άγιος Μάρκος:

«Την μεν αιτίαν του σχίσματος εκείνοι δεδώκασι, την προσθήκην εξενεγκόντες αναφανδόν, ην υπ' οδόντα πρότερον έλεγον. ημείς δε αυτών εσχίσθημεν πρότεροι, μάλλον δε εσχίσαμεν αυτούς και απεκόψαμεν του κοινού της Εκκλησίας σώματος. Δια τι ειπέ μοι: Πότερον, ως ορθήν έχοντας δόξαν, ή ορθώς την προσθήκην εξενεγκόντας; Και τις αν τούτο είποι, μη σφόδρα τον εγκέφαλον διασεσεισμένος; Αλλά ως άτοπα και δυσσεβή φρονούντας και παραλόγως την προσθήκην ποιήσαντας. Ουκούν ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν και δια τούτο αυτών εχωρίσθημεν... αιρετικοί εισιν άρα, και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν».

 Από το κείμενο αυτό μπορούμε να σχολιάσουμε μερικές αλήθειες.

 Πρώτον, ότι οι Λατίνοι φανέρωσαν την αίρεση του Filioque, την οποία  προηγουμένως πίστευαν μυστικώς, την έλεγαν κάτω από τα δόντια τους.

 Δεύτερον, εμείς οι Ορθόδοξοι χωρισθήκαμε με την θέλησή μας από τους Λατίνους, πράγμα το οποίο ισοδυναμεί με το ότι τους απεκόψαμε από το κοινό της Εκκλησίας Σώμα, ως φρονούντας δυσσεβή δόγματα, και επειδή πρόσθεσαν την λέξη Filioque στο Σύμβολο της Πίστεως παραλόγως.

 Τρίτον, οι Λατίνοι με την προσθήκη του Filioque είναι αιρετικοί και ως αιρετικούς απεκόψαμε από την Εκκλησία. Όσοι ισχυρίζονται ότι ορθώς πιστεύουν οι Λατίνοι και ορθώς εξέφρασαν το δόγμα περί του Filioque, αυτοί είναι «σφό­δρα τον εγκέφαλον διασεσεισμένοι». Δηλαδή έχουν πάθει διάσειση εγκεφάλου.

 Επομένως, κατά την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, όπως το εκφράζει ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, οι Λατίνοι είναι αιρετικοί, αποκεκομμένοι από την Εκκλησία και φυσικά είναι εκτός της Εκκλησίας και δεν έχουν μυστήρια.

Ιούνιος 2001

ΠΗΓΗ: "ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ"
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΔΑΧΗΣ
ΕΤΟΣ Γ  .  ΤΕΥΧΟΣ 3  .  ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001
http://www.impantokratoros.gr/464586A6.el.aspx

Πρώτη φορά κάτω από το μηδέν η απόδοση των γερμανικών ομολόγων, λόγω φόβων για Brexit

Οι Boris Johnson και Alex Salmond διαφώνησαν στο θέμα της μετανάστευσης, με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου να προειδοποιεί ότι το θέμα οδηγεί στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και με τον πρώην δήμαρχο της Σκωτίας να τον κατηγορεί ότι λέει «ασυναρτησίες».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού «bund» έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν πρωτοφανή επιθυμία για «haven assets».
Σημειώνεται πως, με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία εισέρχεται στην ολιγομελή ομάδα των χωρών με αποδόσεις δεκαετών ομολόγων κάτω του μηδενός. «Κανείς δεν αγοράζει bunds σε αυτά τα επίπεδα αποδόσεων επειδή τα θεωρεί ελκυστικά» είπε ο Τζούσι Χιλγιάνεν, στέλεχος της SEB AB στη Στοκχόλμη. «Η ζήτηση για haven assets ωθείται από τους φόβους για Brexit και προβληματισμούς για την ανάπτυξη. Οι επενδυτές αγοράζουν bunds ως “φράγμα” απέναντι στην αβεβαιότητα».
Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού bund έπεσε κατά τρεις μονάδες βάσεις, έχοντας αγγίξει το -0,033%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το 30ετές ομόλογο της βρετανικής κυβέρνησης έπεσε κάτω από το 2% για πρώτη φορά. Επίσης, στην Ελβετία, σχεδόν όλη η αγορά του κυβερνητικού χρέους έπεσε κάτω από το μηδέν, με το 30ετές ομόλογο να προσφέρει ετήσια απόδοση πέντε μονάδων βάσης. Επίσης, στις ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, στο 1,6%, όδευε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2012.
Η κατάρρευση των αποδόσεων ομολόγων σε όλο τον κόσμο ακολουθεί μια κλιμάκωση των πολιτικών τόνωσης από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ μέσα στο έτος. Ταυτόχρονα, ο προβληματισμός σχετικά με τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας ωθεί τους επενδυτές σε πιο ασφαλή «καταφύγια».
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/14/germania-omologa-apodosh_n_10458280.html?utm_hp_ref=oikonomia

Πως η «σατανική» οικιακή βοηθός νάρκωνε ηλικιωμένους. Μορφίνη στο τσάι, στο νοσοκομείο τα θύματα

Μία «σατανική» οικιακή βοηθός από τη Βουλγαρία, η οποία νάρκωνε τους ηλικιωμένους που φρόντιζε μέσα στο σπίτι τους για να τους αφαιρεί χρήματα και αντικείμενα αξίας, συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για μία 47χρονη που έβρισκε τα θύματά της μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών που αναρτούσαν οικογένειες για τη φύλαξη του παππού ή της γιαγιάς. Σε καθέναν από τους πελάτες της –οι οποίοι συνήθως είχαν βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν- συστηνόταν με διαφορετικό όνομα και χρησιμοποιούσε διαφορετικά κινητά τηλέφωνα, ενεργοποιημένα σε ψεύτικα στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, για να μην αφήνει ίχνη.
Μόλις περνούσαν λίγες ημέρες και έβρισκε που κρύβει ο ιδιοκτήτης μετρητά και κοσμήματα αναλάμβανε δράση. Έριχνε υπνωτικό χάπι ή την ουσία ‘βενζοδιαζεπίνη’ (κύριο συστατικό των υπνωτικών χαπιών) ή μορφίνη στον καφέ, το νερό ή το τσάι των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα τη νάρκωσή τους. Τα θύματα ξυπνούσαν μετά από πολλές ώρες και αντιλαμβάνονταν ότι η οικιακή βοηθός τους έχει αδειάσει το σπίτι.
Η επίδραση των χαπιών σε συνδυασμό με το βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι να καταλήγουν στο νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα. Οι αστυνομικοί ερευνούν ξεχωριστά μία περίπτωση κατά την οποία ένα θύμα της «σατανικής» Βουλγάρας απεβίωσε. Αναζητούν το κατά πόσο ο θάνατος προήλθε από την επίδραση του φαρμάκου ή από άλλον άσχετο λόγο.
Η Αστυνομία εξιχνίασε μέχρις στιγμής έξι περιπτώσεις σε Καισαριανή, Αγίους Αναργύρους, Άλιμο και Κυψέλη, ενώ από τη δημοσίευση της φωτογραφίας της αναμένεται να βρεθούν και άλλα θύματα.
Η σύλληψή της έγινε στις 11 Ιουνίου 2016 ύστερα από έρευνες που ακολούθησαν από καταγγελία ληστείας στις 5 Ιουνίου σε διαμέρισμα ηλικιωμένου στην Καισαριανή. Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, μέχρι και την ημέρα της σύλληψης η 47χρονη έψαχνε σε ηλεκτρονικές αγγελίες για ενδιαφερόμενους που ζητούν οικιακή βοηθό. Οι αστυνομικοί επενέβησαν για να τη συλλάβουν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη λίγο πριν ρίξει υπνωτικό στο τσάι ανυπεράσπιστης γυναίκας που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/15/oikiaki-vohthos-morfini-hlikiwmenous-narkone_n_10471766.html?utm_hp_ref=koinonia

Επίπληξη από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε παρουσιαστές του Mega για το δημοψήφισμα

Ποινές επίπληξης για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας την περίοδο του δημοψηφίσματος επέβαλε στους δημοσιογράφους του Mega, Μαρία Σαράφογλου, Όλγα Τρέμη και Μανώλη Καψή το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ενώ όσον αφορά στον Γιάννη Πρετεντέρη έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβίασε τη δεοντολογία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η Μαρία Σαράφογλου κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παρεβίασε την δεοντολογία και δέχθηκε επίπληξη, η Όλγα Τρέμη κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι σε δύο περιπτώσεις δεν παραβίασε τη δεοντολογία, ενώ για δύο άλλες υπάρχει παράβαση και δέχθηκε επίπληξη, ο Μανώλης Καψής κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παραβίασε την δεοντολογία.
Για την κ. Σαράφογλου το σκεπτικό ήταν ότι λειτουργούσε με προπαγανδιστική συμπεριφορά.
Για την συν. Όλγα Τρέμη αναφέρεται ότι στις 02.07.15 στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του “Mega” με καλεσμένο τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Δρίτσα και σε παρατήρησή του ότι πουθενά δεν προβάλλονται και υποστηρικτές του «ΟΧΙ» από τους αναμένοντες στα ΑΤΜ, η κ. Τρέμη απαντά: «Δεν βρήκαμε ούτε έναν, σας βεβαιώ, ούτε έναν…».
Επίσης σύμφωνα με την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, στο δελτίο ειδήσεων της 03.07.15 του ίδιου σταθμού, υπήρχε ο τίτλος «Δήλωση-Βόμβα από την Λούκα Κατσέλη. Τα λεφτά φτάνουν μέχρι τη Δευτέρα». Το ρεπορτάζ μετέδιδε η συν. Σοφία Δήμτσα με την επισήμανση ότι: «Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι υπάρχουν χρήματα στις τράπεζες έως τη Δευτέρα».
Στην πραγματικότητα η κα. Κατσέλη με τη δήλωσή της ήθελε να διαβεβαιώσει ότι ήδη μέχρι τη Δευτέρα 06.07.15, υπήρχε απόλυτη κάλυψη των καθορισμένων ποσών προς ανάληψη. Όμως, η συν. Τρέμη έσπευσε να συνδέσει την εξέλιξη αυτή με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας:
«Πάντως αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εξαρτήσει τις αποφάσεις τους από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με ό,τι αυτό σημαίνει».
3) Δέχθηκε σε δελτία ειδήσεων της ίδιας περιόδου την προβολή φωτογραφίας με πρόσωπα αναμένοντα σε ΑΤΜ, η οποία ενώ προερχόταν από την Νότια Αφρική παρουσιαζόταν ότι ήταν φωτογραφία από την Ελλάδα.
4) Σε βραδινή εκπομπή στις 05.07.15 στον Τ/Σ “Μega” και σε διαμαρτυρίες για προπαγανδιστική συμπεριφορά από τον καλεσμένο τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρεσύρθη σε εξυβριστική αντιπαράθεση με τις φράσεις «Δεν πάτε με τα καλά σας», «Είστε άθλιος», «Είστε αθλιότατος», πλήττοντας τη δημοσιογραφική της λειτουργία.
Για τον Γιάννη Πρετεντέρη,
Το σκεπτικό είναι ότι σε βραδινή εκπομπή της 05.07.15 στον Τ/Σ “Μega” και σε διαμαρτυρίες για προπαγανδιστική συμπεριφορά από τον καλεσμένο τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε φραστική αντιπαράθεση, παρεκκλίνοντας από το δημοσιογραφικό του έργο και τη δεοντολογία ανέφερε: «Κύριε Κουρουμπλή, εγώ τον ανεψιό μου δεν τον διόρισα με φωτογραφική διάταξη στο ΕΣΥ», και ο κ. Κουρουμπλής να προσθέτει: «Είστε άθλιος, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπήρξε…».
Για τον Μανώλη Καψή,αναφέρεται ότι ως διευθυντής σύνταξης ειδήσεων του Τ/Σ “Mega” δεν παρενέβη, ως όφειλε, σε ενημερωτικές εκπομπές και σε δελτία ειδήσεων που καταγγέλθηκαν ως προπαγανδιστικά.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/14/media-esiea-mega-dimopsifisma_n_10453752.html

Το σχέδιο των Βρετανών για την εξόντωση του Άρη Βελουχιώτη

Μάιος του 1944. Ο Χίτλερ κυριαρχεί στην Ευρώπη. Ένα μήνα προτού πραγματοποιηθεί η συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, η Βρετανική αποστολή στην Ελλάδα προτείνει την απόσπαση χιλιάδων συμμάχων στρατιωτών από τις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών, προκειμένου να αιχμαλωτιστεί ένας και μόνο ένας αντάρτης, ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Αθανάσιος Κλάρας. Τον Ιούνιο του 2015, στην εβδομηκοστή επέτειο από τον θάνατό του μπορούμε να μεταφέρουμε το παρασκήνιο γύρω από ένα περίεργης έμπνευσης σχέδιο με σκοπό την σύλληψή και εξουδετέρωση του ηγέτη, ενός εκ των μεγαλύτερων αντιστασιακών κινημάτων στην Ευρώπη.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, (O.S.S., Office of Strategic Services) κινητοποιούνται προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου. Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκαλούν το σχέδιο αυτό με λέξεις όπως «καταστροφικό» και «ολέθριο». Αν το συγκεκριμένο Βρετανικό σχέδιο πραγματοποιούνταν η ιστορία θα έγραφε πως η πρώτη συμμαχική εισβολή σε κατεχόμενο έδαφος από τους Ναζί έγινε όχι για να ηττηθούν οι Γερμανοί, αλλά οι Έλληνες που τους πολεμούσαν.
Ο επικεφαλής της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, Christopher M. Woodhouse επικουρούμενος από τον Αμερικανό, δεύτερο στην ιεραρχία της Συμμαχικής Αποστολής Gerald K.Wines, πρότεινε την αποστολή δύναμης 3.000 στρατιωτών στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ελλάδα, υποστηριζόμενη από στρατιωτικά αεροσκάφη και ισχυρό οπλισμό με αντικειμενικό σκοπό την σύλληψη του Άρη ή αν οι αντάρτες αντιστεκόντουσαν, την κατάληψη του αρχηγείου του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ. Αυτές οι αποκαλύψεις προκύπτουν από ένα «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» Αρχείο του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών ( Γ.Σ.Υ. - O.S.S.) των Η.Π.Α. το οποίο μόλις πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε και εντοπίστηκε.
Οι εκθέσεις προειδοποιούσαν ότι ο Woodhouse, με την υποστήριξη του Wines, πρότειναν να«διεισδύσουν στην Ελλάδα με μία βαριά οπλισμένη δύναμη 3.000 συμμαχικών στρατιωτών, το ισοδύναμο μιας ταξιαρχίας». Αυτή η δύναμη εισβολής θα χρησιμοποιούνταν προκειμένου «να στηρίξει το αίτημα των εκπροσώπων των συμμάχων ( του Woodhouse και του Wines) στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για παράδοση του Άρη». Αν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αρνούνταν να τον παραδώσει, τότε οι στρατιώτες κατά πάσα πιθανότητα Βρετανοί θα έπρεπε «να τον συλλάβουν με την βία και αν κριθεί απαραίτητο να καταληφθεί το αρχηγείο του ΕΛΑΣ» σύμφωνα με την μοναδική καταγραφή του σχεδίου αυτού, η οποία βρέθηκε από τους συγγραφείς σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών αρχείων.
Οι ειδικοί για την Ελλάδα του Τμήματος Έρευνας και Ανάλυσης στήριξαν την διαφωνία τους με τα παρακάτω επιχειρήματα. Το σχέδιο αυτό θα αποδυναμώσει το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, θα ενισχύσει το αντιβρετανικό κλίμα στην Ελλάδα και θα επιβεβαιώσει την Ναζιστική προπαγάνδα, ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα μόνο ως πεδίο μάχης για την μεταπολεμική σύγκρουση με την Σοβιετική Ένωση.
Συγκεκριμένα ο William Langer, επικεφαλής των κεντρικών του Τμήματος Έρευνας και Ανάλυσης του Γ.Σ.Υ. στην Washington, γράφει στον Donovan 10 Μάιου 1944 μετά την παραλαβή της έκθεσης από τον Hadas ότι «παρακολουθώντας την πιθανότητα να ληφθούν καταστροφικές αποφάσεις, θεωρώ πως πρέπει να ενημερωθείτε άμεσα». Παρουσίασε τους τρεις λόγους για τους οποίους το Τμήμα Έρευνας και Ανάλυσης διαφωνούσε έντονα με το Βρετανικό σχέδιο.
Πρώτον, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν θα παρέδιδε έτσι απλά τον Άρη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θα αντισταθεί στις συμμαχικές απαιτήσεις και θα πολεμήσει. Από στρατιωτικής άποψης η σχεδιαζόμενη επιχείρηση θα αποδειχθεί δύσκολη». «Ακόμα και αν η δύναμη εισβολής με 3.000 άνδρες, άρματα μάχης και αεροπορική υποστήριξη έχει μία πιθανότητα να υπερκεράσει την Αντίσταση, το πράγμα είναι αρκετά αμφίβολο». Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ηγείται 30.000 ανδρών και γυναικών και παρόλα που οι Ναζί διαθέτουν 40.000 ή 50.000 άνδρες, και κάποιες φορές εφτά ή οκτώ μεραρχίες «δεν ήταν ποτέ σε θέση να τους υποτάξουν ή έστω να ελέγξουν τις περιοχές όπου το ΕΛΑΣ δραστηριοποιείται. Το έδαφος είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για εκπαιδευμένους αντάρτες οι οποίοι αντιστέκονται σε βαριά οπλισμένο στρατό».
Η δεύτερη σημαντική αιτία που ώθησε τους Αμερικανούς να διαφωνήσουνείναι η πεποίθηση πως η εισβολή αυτή «θα έδινε τέλος στην ένοπλη αντίσταση κατά των Γερμανών η οποία αυτή την στιγμή πραγματοποιείται αρκετά αποδοτικά, αν όχι εξ ολοκλήρου από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ».
Τέλος το υπόμνημα υποστηρίζει πως η προτεινόμενη συμμαχική εισβολή «θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για τις πολιτικές επιχειρήσεις των Γερμανών» καθώς «θα χρησίμευε ως πειστική απόδειξη του Γερμανικού ισχυρισμού πως οι Σύμμαχοι είναι οι αληθινοί εχθροί της Ελλάδος». Ο Langer συνεχίζει στο υπόμνημά του πως: «Η θέα των συμμαχικών στρατιωτών στην πρώτη τους εμφάνιση στην κατεχόμενη Ευρώπη (Η Ιταλία ήταν φυσικά σύμμαχος των Γερμανών) να πολεμούν όχι τους Γερμανούς αλλά τους γηγενείς κατοίκους θα χρησιμοποιούνταν επιτυχημένα από τον εχθρό σε όλη την Ευρώπη, πιθανώς και στην ανατολική Ασία».
Παρέχοντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την κρίση που έχει προκύψει, το υπόμνημα εξηγεί στον στρατηγό Donovan πως η ιδέα για την σύλληψη του Άρη «προέκυψε από τις αυξανόμενες κακές σχέσεις μεταξύ των Βρετανών και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ» στην συνέχεια της ανακωχής μεταξύ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ. Η διάλυση της ΕΚΚΑ από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ «θεωρείται από την ηγεσία της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής ως ένα πλήγμα στο βρετανικό κύρος το οποίο δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο». Οι Βρετανοί θα τερμάτιζαν την υποστήριξη και την προμήθεια του ΕΛΑΣ με στρατιωτικό υλικό, αλλά ο Woodhouse θεωρούσε πως αυτό δεν ήταν αρκετό.
Παρότι οι ενέργειες του Γ.Σ.Υ. ήταν καταλυτικές στην αποτροπή της βρετανικής επίθεσης εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Άρη γνωρίζουμε από την ιστορία πως ο Άρης θα έχει τελικά χειρότερη μοίρα. Ένα χρόνο αργότερα ο Άρης θα ήταν νεκρός, θύμα του ακροδεξιού εξτρεμισμού και όπως ο ίδιος προέβλεψε, θύμα της Αγγλικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πέθανε «με την κάπα στον ώμο».
Από το υπόμνημα αυτό καθώς και από άλλα αρχεία του Γ.Σ.Υ. για την Ελλάδα προκύπτουν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα ( ή ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες). Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι Βρετανοί και η αντίθεση τους σε σχέση με τους Αμερικανούς. Οι Βρετανοί συμπεριφέρονται ως αυτοκρατορία και οι επιλογές τους έχουν πάντοτε μακροπρόθεσμο γνώμονα, την μεταπολεμική Βρετανική κυριαρχία στα Βαλκάνια καθώς και τον αντισοβιετικό αγώνα. Αντίθετα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δείχνουν πως ακόμα δεν έχουν συνηθίσει τον ρόλο τους ως υπερδύναμη και κρίνουν ως πιο σημαντικό τον αντιναζιστικό αγώνα παρά τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.
Τι θα γινόταν αν το σχέδιο αυτό είχε προχωρήσει; Η ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θα είχε παραδώσει τον πιο γνωστό της καπετάνιο στους Βρετανούς; Τι θα γινόταν αν είχαν αντισταθεί και ο «δεύτερος γύρος» δεν είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 κάτω από συνθήκες όπου το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, αλλά στα βουνά 6 μήνες νωρίτερα στο φυσικό περιβάλλον των ανταρτών;
Το Αρχείο αναγνωρίζει ξεκάθαρα τον σημαντικό ρόλο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στον πόλεμο κατά των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και την μεγάλη του συμβολή στο συμμαχικό αγώνα. Το δε μένος των Βρετανών εναντίον του Άρη προερχόταν διότι γνώριζαν πολύ καλά ότι ήταν αδιάλλακτος με την πολιτική τους και αποφασισμένος να τους πολεμήσει μέχρι εσχάτων για να αποφευχθεί η αποικιοποίηση της Ελλάδος.http://www.huffingtonpost.gr/elias-vlanton/-_646_b_7711502.html?utm_source=News247&utm_medium=DiabasteAkoma_article&utm_campaign=24MediaWidget