Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ (ΣΤΟ ΥΠΕΞ) ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ;

Κάποτε αυτή η χώρα πορεύτηκε με τη γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Εξω πάμε καλά». Χρόνια μετά διαπιστώνουμε -με θλίψη- πως ούτε μέσα, αλλά -κυρίως- ούτε έξω πάμε καλά. Και μεν τα μέσα με τον ένα τρόπο ή τον άλλον θα τα βελτιώσουμε, μια και ο λαός αυτός πέρασε και με λιγότερα χρήματα, αλλά τα όσα συμβαίνουν στα εθνικά θέματα δεν παίρνουν βελτίωση.
Μια και οι εθνικοί ακρωτηριασμοί που έχουν συμβεί στο παρελθόν ουδέποτε επουλώθηκαν και τα τραύματα του έθνους παραμένουν ανοιχτά. Αφορμή για τα παραπάνω είναι τα όσα συμβαίνουν γύρω μας τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα τις δύο προκλητικές κινήσεις των Αλβανών, που έχουν το θράσος να θέτουν θέμα «τσαμουριάς», αλλά και τα όσα πράττουν οι Τούρκοι στην Αγία Σοφία, οι οποίοι με το έτσι θέλουν τη μετατρέπουν σε τζαμί, αγνοώντας τις ελληνικές αντιδράσεις.

Και ρωτάμε, εάν αυτά είχαν συμβεί αντίστροφα, οι γείτονές μας θα είχαν αντιδράσει χαλαρά; Για τους μεν Αλβανούς -Τσάμηδες, συνεργάτες των ναζί- ήδη η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κινήσει τις διαδικασίες, ζητώντας αποζημιώσεις από όσα δολοφονικά διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων. Να εφαρμόσει, δηλαδή, η χώρα μας την ίδια τακτική με τα όσα ζητάμε στις γερμανικές αποζημιώσεις, ώστε να πάψουν οι απόγονοι των φονιάδων Νουρί και Μαζάρ Ντίνο να βγάζουν γλώσσα. Οι προδότες αυτοί, που έδωσαν λίστες στους ναζί για να καθαρίσουν τους χριστιανούς οι οποίοι ζούσαν στα ελληνικά χωριά της Ηπείρου. Ο Μαζάρ Ντίνο είχε την πλήρη στήριξη των ναζί διοικητών και όταν έφτασε η ώρα της εξόντωσης των προκρίτων της Παραμυθιάς, ξεκίνησε τις συλλήψεις συνοδευόμενος από Γερμανό αξιωματικό.

Αυτά όσον αφορά τους Αλβανούς και την ιστορική αλήθεια. Αλλά εκεί στο ΥΠΕΞ δεν ακούν τις καμπάνες της Αγίας Σοφίας, που ηχούν πάλι λυπητερά από τη νέα εισβολή των νεοοθωμανών;
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει ανακαλέσει τον πρέσβη μας και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να έχουν μπει μαζί σε ένα αεροπλάνο, να κάνουν τον γύρο των πρωτευουσών της Ευρώπης και να διαμαρτύρονται για την τουρκική πρόκληση κατά του Χριστιανισμού.
Να έχουν πάει σε Ουάσινγκτον και Μόσχα να καταγγείλουν αυτήν την ασέβεια στην Ιστορία, στον πολιτισμό και τον Χριστιανισμό.

Να έχουν ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών από τους Ελληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου και να σταλούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Τι άλλο περιμένουν για να κάνουν πραγματικά εξωτερική πολιτική με εθνικό πρόσημο, αντί να κατηγορεί ακόμη και για αυτό η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ.; Ας ακούσουν επιτέλους τις καμπάνες, μπας και ξυπνήσουν από τον λήθαργο....
Νίκος Ελευθερόγλου
 http://www.dimokratianews.gr/content/63184/den-akoyn-sto-ypex-tis-kampanes-tis-ag-sofias

Πως οι Γερμανοί άρπαξαν μαγαζιά των Ρωμιών στην Μικρασία και την Πόλη το 1914

Το 1914 ξεκίνησε ο πρώτος διωγμός των Ρωμιών στα παράλιατης Μικρασίας, με τη σφαγή της Φώκαιας. Μία σύντομη περιγραφή των γεγονότων. «Όλη τη μέρα του Σαββάτου 13 Ιουνίου, μέχρι τις επτά περίπου το βράδυ, εκτυλίσσονται ταυτόχρονα οι σκηνές των δυο μεγάλων πράξεων του δράματος: η οικτρή έξοδος και η αναίσχυντη λεηλασία. 
Τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι Έλληνες Οθωμανοί έφυγαν για τη Θεσσαλονίκη με το πρώτο πλοίο και δυο χιλιάδες περίπου με το δεύτερο για τον Πειραιά. Τηλεγράφησα ήδη από το πρωί στη Σμύρνη για να μας στείλουν κι άλλα πλοία. Υπάρχουν επτά χιλιάδες Έλληνες στην Παλαιά Φώκαια (7.077, σύμφωνα με την επίσημη τουρκική στατιστική του 1913). Πρόσφυγες από τα γύρω χωριά ενώθηκαν μαζί τους. Τα δυο πρώτα πλοία δεν μπορούσαν να τους χωρέσουν. Δυο ρυμουλκά που έστειλε αμέσως ένας γενναιόδωρος Γάλλος της Σμύρνης, ο κ. Γκυφραί, φτάνουν υπό τη σημαία μας το απόγευμα και ξαναφεύγουν φορτωμένα για τη Μυτιλήνη.»
Ο φόβος εξαπλώνεται στα παράλια της Ιωνίας. 300.000 εκδιωγμένοι, βρίσκουν καταφύγιο αρχικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο εσωτερικό οι Χριστιανοί πιέζονται δεινώς, εξισλαμίζονται, κορίτσια μεταφέρονται με τη βία στα χαρέμια και νεαρά αγόρια πωλούνται για λίγα μετζήτια στην αγορά του Ικονίου, εκεί που γίνεται πραγματικό σκλαβοπάζαρο!
Ολοκληρώνεται έτσι το πρώτο στάδιο της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των παραλίων και ο εμπνευστής του “λευκού θανάτου” Λίμαν Φον Σάντερς θέλησε να πάει να δει με τα μάτια του τα αποτελέσματα. Μετά το ταξίδι του αρχικά στη Σμύρνη και μετά στις παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας ο Λίμαν Φον Σάντερς, διαπίστωσε ότι είχαν παραμείνει στις εστίες τους αρκετές χιλιάδες Έλληνες διασκορπισμένοι και αγανακτισμένος λέει “ο πληθυσμός αυτός σε ενδεχόμενη εκστρατεία της Ελλάδος, μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να οπλιστεί και να χρησιμοποιηθεί σα στρατός μάχης, συνεπώς επιβάλλεται να συμπληρωθεί το έργο του διωγμού”.
Ο φόβος έχει κυριεύσει τους γηγενείς χριστιανικούς πληθυσμούς και τότε οι Γερμανοί βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής των περιουσιών τους. Έτσι τα μικρά και μεγάλα καταστήματα στη Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, περιέρχονται στην κατοχή τους. Η “Ντόιτς-Μπαγκ” , ανοίγει τα χρηματοκιβώτιά της και παρέχει όλα τα μέσα στους Γερμανούς που καταφθάνουν με τα πλοία κατά χιλιάδες στα παράλια, με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση και να αγοράσουν τα εμπορικά καταστήματα των Ρωμιών.

Η ευκαιρία για τους Ρωμιούς φαντάζει μοναδική, αφού ο καθένας σκέπτεται ότι αν πουλήσει το κατάστημά του, θα μπορέσει να διαφύγει από τον κίνδυνο που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όσοι δεν είναι διατιθειμένοι να τα πουλήσουν, καταφεύγουν σε Γερμανούς εμπόρους ή σε άνεργους, ακόμα και σε ύποπτες γυναίκες και προτείνουν συνεταιρισμό με μόνο κεφάλαιο από μέρους τους τη χρήση του ονόματός.
Έτσι οι Γερμανοί γίνονται κάτοχοι, εκατοντάδων καταστημάτων. Στο Πέρα, στον Γαλατά, στον φραγκομαχαλά της Σμύρνης εκεί που ο επισκέπτης έβλεπε στο παρελθόν στις επιγραφές των καταστημάτων τα ονόματα, Ιωαννίδης, Παπαδόπουλος, Αλεξανδρόπουλος κλπ, τώρα διαβάζει Κάρολος Φρανκλάιν, Ερρίκος Φριτς, Γουλιέλμος Χολβενστάιν κλπ.
Οι νεότουρκοι μας έσφαξαν, λήστεψαν τις περιουσίες και τα σπίτια στα χωριά και τις μικροκωμοπόλεις και οι Γερμανοί την ίδια εποχή άρπαξαν τα καταστήματα στις πόλεις με τον πλέον φανερό τρόπο, χρησιμοποιώντας τον ΦΟΒΟ…

Θα αναρωτηθεί κάποιος, μα πως κατάφεραν όλα αυτά οι Γερμανοί; Είναι πολύ απλό»Μπούκωσαν» με χρυσό τους τούρκους ηγήτορες, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά. Μίζες τότε, μίζες έως και σήμερα, αρκεί να γίνει πράξη το «Deutschland uber alles»
 
http://greeknation.blogspot.co.ke/2016/06/1914_10.html

Πρόκληση του Έντι Ράμα – Αλβανικός χάρτης με ελληνικά εδάφη στολίζει το γραφείο του

Καμία αντίδραση από τον Νίκο Κοτζιά που πόζαρε κιόλας μπροστά στον «πειραγμένο» χάρτη

Το Newsbomb.gr έχει επισημάνει επανειλημμένα τη συνεχή και αυξανόμενη προκλητικότητα των «γειτόνων» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίσηκανείς δεν ασχολείται με τα εθνικά θέματα. Οι Τούρκοι κόβουν βόλτες ανενόχλητοι στο Αιγαίο, οι Σκοπιανοί πετούν με ελικόπτερα πάνω από τη βόρεια Ελλάδα και σηκώνουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οιΑλβανοί μπήκαν στο παιχνίδι της πρόκλησης με χάρτες που αμφισβητούν περιοχές της Ελλάδας.
Το θράσος των τελευταίων δεν έχει όρια καθώς, πέρα από τους γραφικούς εθνικιστές Αλβανούς και τους τσάμιδες, ακόμα και η αλβανική κυβέρνηση προκαλεί την Ελλάδα με χάρτες της Αλβανίας στους οποίους προλαμβάνονται ελληνικά εδάφη!
Ένας από αυτούς μάλιστα κοσμεί το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε την Τρίτη την Αλβανία και αφού αποδοκιμάστηκε εντόνως από τσάμιδες, ο Έντι Ράμα τον κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο ή αλλιώς «αίθουσα των χαρτών».
Στη φωτογραφία από την επίσημη συνάντηση Κοτζιά-Ράμα δεσπόζει ένας... περίεργος χάρτης με την Αλβανία και εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.
kotzias
Όπως ενημέρωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Favebook η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην "Αίθουσα των Χαρτών", η οποία διακοσμείται με ανάλογους χάρτες.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουν είναι το γεγονός ότι την ανάρτηση της φωτογραφίας στο Facebook του Έντι Ράμα ακολούθησε παροξυσμός σχολίων σχετικά με τους χάρτες και τα πραγματικά όρια της Αλβανίας.
rama
Ο κ. Κοτζιάς δεν αναρωτήθηκε τι χάρτης ήταν αυτός; Δεν παραξενεύτηκε με τις ελληνικές περιοχές που περιελάμβανε; Γιατί δεν αντέδρασε; Γιατί δεν ρώτησε τον Αλβανό πρωθυπουργό παρά επιδόθηκε σε φιλικά χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους;
Επισημαίνουμε ότι στην ίδια αίθουσα είχε συναντηθεί με τον Έντι Ράμα και ο πρώην υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ούτε τότε φυσικά είχε υπάρξει κάποια αντίδραση.
Τελικά, υπάρχει εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα; Υπάρχει ελληνική διπλωματία;
Ο ελληνικό λαός απαιτεί εξηγήσεις. Εδώ και τώρα το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει για το τι είδους χάρτης είναι αυτός που στολίζει το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού.
Επίσης να μας εξηγήσει, πώς είναι δυνατόν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να συνομιλεί και να χασκογελά με τον Αλβανό πρωθυπουργό κάτω από έναν χάρτη στο οποίο αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη.
Επιτέλους, αφού φοβάστε να δώσετε μια ηχηρή απάντηση στους προκλητικούς «γείτονες», δώστε μια απάντηση στους Έλληνες.
http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/703352/proklisi-toy-enti-rama-alvanikos-xartis-me-ellinika-edafi-stolizei-to-grafeio-toy

Επικίνδυνο εθνικιστικό «παραλήρημα» από Αλβανία και Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ – ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – Η ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διάχυτη είναι η αίσθηση πλέον ότι η Ελλάδα πλασάρεται ως μια χώρα εξαιρετικά αδύναμη στο γεωγραφικό «σταυροδρόμι» της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αφενός να κάνει διφορούμενες δηλώσεις, όπως αυτή του Νίκου Ξυδάκη, για το εάν θα πρέπει ή όχι να αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αφετέρου να ποζάρει με χαμόγελα στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με φόντο χάρτη της αλβανικής επικράτειας στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και ελληνικά εδάφη!
Όχι, δεν είναι ο γιαλός στραβός, αλλά η ελληνική εξωτερική πολιτική που ασκείται πλημμελώς, τη στιγμή που τόσο οι βόρειοι όσο και οι ανατολικοί γείτονες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σκηνικό σύγκρουσης με την Ελλάδα.
Ξεκινώντας από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επαναφέρει καταστάσεις που θυμίζουν πολύ το κλίμα λίγο πριν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όταν η Ελλάδα ηττήθηκε και υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση με τους εξ ανατολών γείτονες.
Αιτία στέκεται, τούτη τη φορά, η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μεταδώσουν σε ζωντανή μετάδοση το Κοράνι, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, από το χώρο της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μέσα στο παγκόσμιο μνημείο και στο «φάρο» της Ορθοδοξίας - στην ουσία - το ανώτατο θρησκευτικό σύμβολο του Ισλάμ.
Οι αρχικές αντιδράσεις της Ελλάδας ήταν πολύ χλιαρές, ενώ περίεργη ήταν και η αρχική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος, αν και αρχικά είπε ότι η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν είναι κάτι τραγικό, εν συνεχεία το «μάζεψε», λέγοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο και είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί».
Ακολούθησε η προκλητικότατη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήριζε «απαράδεκτη» την αντίδραση της Αθήνας για την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς, σεαπαράδεκτο ύφος, έσπευσε να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα μας, μιλώντας για ασέβεια και αδιαφορία της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης: «Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».
Η ανταπάντηση της Αθήνας ήταν εκ νέου άνευρη και χλιαρή και δεν ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά μέσω κύκλων: «Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές απέρριψαν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη». Επιπλέον, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωναν πως «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».
Εξοργισμένος ο Πούτιν
Ο Ερντογάν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δίχως ουσιαστικά κανέναν αντίπαλο, αλλά με την Ρωσία και ειδικότερα τονΒλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται εξοργισμένος με την ιερόσυλη ασέβεια του «σουλτάνου».
Η Μόσχα έχει αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι βουλευτές της ρωσικής Δούμας (Βουλή), προκάλεσαν διακομματικό ψήφισμα, με αίτημα να επιστραφεί η Αγία Σοφία στον φυσικό της δικαιούχο: το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης.
Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός
Τη στιγμή που η Άγκυρα ακολουθεί το δρόμο της σύγκρουσης με την Ελλάδα, και οι βόρειοι γείτονές μας αρχίζουν να γίνονται εκ νέου προκλητικοί. Ήδη από τη Δευτέρα (06/06/2016), όταν ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Τίρανα, οι Τσάμηδες διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα.
Εκείνο που προξένησε εντύπωση, αρχικά, ήταν το γεγονός ότι η διαδήλωση έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Όμως κι αυτό είχε την εξήγησή του, καθώς στην κυβέρνησή του συμμετέχει και το κόμμα των Τσάμηδων (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας), το οποίο οργάνωσε τη διαμαρτυρία.
Σε αντίθεση με τη στάση που επέδειξε προς τον Ερντογάν, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία καυτηριάζει τη διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και επιπλέον θυμίζει προς τη μικρονοϊκή πολιτική ηγεσία των Τσάμηδων, γιατί όχι και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι οι Τσάμηδες του 1941-1944 συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς ναζί, πραγματοποιώντας βιαιοπραγίες, καταστροφές περιουσιών αλλά και φόνους εις βάρος Ελλήνων της Ηπείρου. Παράλληλα, με τον τερματισμό της ιταλογερμανικής εισβολής εγκατέλειψαν περιφρονημένοι την Ελλάδα ακολουθώντας αυτοβούλως τους εισβολείς.
Όμως, παρά την ανακοίνωση αυτή, η πρόκληση παραμένει ενεργή και συντηρείται ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Ράμα. Όταν την Τρίτη ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκαν από κοινού στην «Αίθουσα των Χαρτών», με φόντο έναν χάρτη που απεικονίζει την Αλβανία να επεκτείνεται και σε εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι αμείλικτα και, προς ώρας, παραμένουν αναπάντητα:
Ο κ. Κοτζιάς δεν αναρωτήθηκε τι χάρτης ήταν αυτός; Δεν παραξενεύτηκε με τις ελληνικές περιοχές που περιελάμβανε; Γιατί δεν αντέδρασε; Γιατί δεν ρώτησε τον Αλβανό πρωθυπουργό παρά επιδόθηκε σε φιλικά χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους; Πώς είναι δυνατόν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να συνομιλεί και να χασκογελά με τον Αλβανό πρωθυπουργό κάτω από έναν χάρτη στο οποίο αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη;
Η «Μεγάλη Ιδέα» της Αλβανίας αρχίζει να καλλιεργείται εκ νέου, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις αλυτρωτικές κινήσεις των Τούρκων. Εάν η ελληνική πλευρά εξακολουθήσει την τακτική της «χαλαρής» αντιμετώπισης, τότε διαλέγει ένα διπλωματικό μονοπάτι με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τα θρησκευτικά όσο και για τα γεωγραφικά κεκτημένα της.
http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/703436/epikindyno-ethnikistiko-paralirima-apo-alvania-kai-toyrkia-se-varos-tis-elladas

Μοχάμεντ Άλι: Ενοχλημένος ο Ερντογάν, επιστρέφει στην Τουρκία χωρίς να παρευρεθεί στην κηδεία

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του, αλλά και να αποχωρήσει χωρίς να παρευρεθεί στην κηδεία του Αμερικανού πυγμάχου;
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να παρευρεθεί στην κηδεία τουΜοχάμεντ Άλι, αποφάσισε να συντομεύσει την παραμονή του στο Λούιβιλ (Κεντάκι, κεντρικές ΗΠΑ), ενοχλημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οργανωτές, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι οργανωτές είχαν ήδη αρνηθεί στον Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του, να πάρει τον λόγο κατά την τελετή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας, συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι και στη συνέχεια αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που αρχικά επρόκειτο να παραταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News, η οποία επικαλείται πηγές στο προεδρικό γραφείο, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.
Εξάλλου φαίνεται πως υπήρξε κάποια διένεξη ανάμεσα στους σωματοφύλακες του αρχηγού του τουρκικού κράτους και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα και το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σ' ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη και υπερασπίσθηκε σ' όλη τη ζωή του τις ειρηνικές και παγκόσμιες αξίες του ισλάμ.
Το ταξίδι του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για απολυταρχικές τάσεις, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επλήγη αυτή την εβδομάδα από βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι κούρδοι αντάρτες και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ

«Πνίγεται» στα σκουπίδια το Κατάκολο Δυσαρέσκεια εκφράζουν τουρίστες και ναυτιλιακές εταιρείες

«Πνίγεται» στα σκουπίδια το Κατάκολο

Τα σκουπίδια που βρίσκονται εκτεθειμένα στο κέντρο του λιμανιού του Κατάκολου «υποδέχονται» καθημερινά τους χιλιάδες των τουριστών που φτάνουν στην περιοχή με τα κρουαζιερόπλοια.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Το πρόβλημα με τις σωρούς που βρίσκονται έξω από τα τοπικά καταστήματα και σε μικρή απόσταση από το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο αλλά και όσα βρίσκονται κατά μήκος της Επαρχιακής Οδού Κατάκολου - Πύργου, έχουν γίνει το σήμα «κατατεθέν», με τους τουρίστες καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους ως προς την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» ήδη ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν ζητήσει εγγράφως από την αρχή της τουριστικής σεζόν, την μέριμνα των τοπικών φορέων για την αποκομιδή των απορριμμάτων εκφράζοντας την πλήρη δυσαρέσκειά τους, για την κατάσταση που επικρατεί.
Από την άλλη, επαγγελματίες του Κατάκολου, κάτοικοι και εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου, σε δηλώσεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην τοπική κοινότητα του Κατάκολου και τα σκουπίδια να μαζευθούν άμεσα.
Στο μεταξύ πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρξει η στήριξη όλων των φορέων έτσι ώστε οι 40 τόνοι που απομακρύνονται καθημερινά για μεταφορά στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, να αυξηθούν ούτως ώστε η αποκομιδή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και από το Κατάκολο και από την άλλη να υπάρξει η ενημέρωση των πολιτών ώστε τα ημερήσια σκουπίδια να τα εναποθέτουν στους κάδους απορριμμάτων, από τους οποίους γίνεται η περισυλλογή από την Υπηρεσία Καθαριότητας καθημερινά. Αυτό, όπως συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να γίνεται καθώς τα σάπια σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά, παρά μόνο στον ΧΥΤΑ Παλαίρου που ισχύει η προγραμματική σύμβαση, καθώς σε τέτοια περίπτωση το έργο της ενδιάμεσης θα «τιναχθεί» στον αέρα.
Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2269741/pnigete-sta-skoupidia-to-katakolo

το 323 π.Χ. πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.
Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.
Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.
Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.
Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.
Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.
Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.
Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.
Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.
Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας - Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.
Ο Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν' απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς. Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.
Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες. Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες. Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ', ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.
Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του. Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμός στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.
Πηγή: sansimera.gr

Ρωσία: Νέα στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Δημοσιογράφος του Reuters επισκέφθηκε τη ρωσική πόλη Κλίντσι, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουκρανία είδε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, μεγάλο αριθμό νεοαφιχθέντων στρατιωτών και στρατιωτικά οχήματα. 
Η Ρωσία κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική βάση, που είναι η τελευταία σε μια σειρά νέων στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των σημείων, που σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αποτελεί πρώτη γραμμή, στην αυξανόμενη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ενώ δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία δημιουργεί μια στρατιωτική γραμμή στα δυτικά της σύνορα σε μια εποχή που η Βορειοατλαντική Συμμαχία διοργανώνει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και αυξάνει τις δυνάμεις της στις ανατολικές χώρες.
Δύο στρατιώτες με καμουφλάζ που είχαν δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου στο δάσος απομάκρυναν τον δημοσιογράφο, λέγοντας ότι φρουρούσαν μια«ειδική στρατιωτική περιοχή».
Πέρυσι, δημοσιογράφοι του Ρόιτερ- οι οποίοι, προφανώς, παίζουν και το ρόλο κατασκόπου- είχαν αναφέρει την κατασκευή άλλων δύο στρατιωτικών βάσεων νοτιότερα στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κλίντσι, που συνήθως η περιοχή είναι χώρος στάθμευσης των οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ωστόσο, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, δήλωσε ότι στην περιοχή έχουν έρθει περίπου 240 στρατιώτες.
«Τι να κρύψουμε; Ότι έχουν έρθει; Εδώ είναι» είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Όλεγκ Κλέτνι.
Όταν ολοκληρωθεί η βάση θα είναι η τελευταία μιας σειράς που δημιουργήθηκαν κατά μήκος των συνόρων που εκτείνονται από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
http://www.newsbomb.gr/ellada/amyna/story/703501/rosia-nea-stratiotiki-vasi-konta-sta-synora-me-tin-oykrania

Ευρω-βόμβα για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Νέα «βόμβα» έτοιμη να σκάσει η πρόταση του Ευρωδικαστηρίου γιααπελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα.
Με κατάρρευση απειλείται άμεσα το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 33 χρόνια για τιςομαδικές απολύσεις, ύστερα από εισαγγελική πρόταση-σοκ προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με την οποία κρίνεται αντίθετο προς το κοινοτικό δίκαιο ως περιοριστικό της επιχειρηματικής ελευθερίας. 
Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες από το ΔΕΕ (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν) θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για τη σταδιακή «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να μπορεί στο εξής να παρεμβαίνει για το ζήτημα αυτό ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Το ενδεχόμενο αυτό, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ένα από τα πλέον δύσκολα, ανοικτά θέματα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Αφορμή των προτάσεων του εισαγγελέα ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.
Στις προτάσεις του, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Νιλς Βαλ επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 (Νόμος 1387/1983, ως τροποποιηθείς ισχύει), που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση, έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα.
«Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα», επισημαίνει συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας.
Την ίδια στιγμή επέκρινε ιδιαίτερα την πρόβλεψη ότι οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μία προστασία που ουσιαστικά μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να πτωχεύσει και συνεπώς να μη δώσει αποζημιώσεις στο προσωπικό της.

http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/703790/eyro-vomva-gia-tis-omadikes-apolyseis-stin-ellada?utm_source=www.patrisnews.com&utm_medium=newswidget

«Παράθυρο» για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο

Το δρόμο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εκτιμάται ότι ανοίγει μια νέα δικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα με αφορμή προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής,ο γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τοποθετούμενος επί της υποθέσεως των ομαδικών απολύσεων στις οποίες προέβη το 2013 η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, αποφάνθηκε ότι δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία η οποία απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις. Η νομοθεσία εξαρτά την έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχειρήσεως και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
Αφορμή των προτάσεων του εισαγγελέα ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.
http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/703701/parathyro-gia-apeleytherosi-ton-omadikon-apolyseon-stin-ellada-apo-to-eyrodikastirio?utm_source=Newsbomb.gr&utm_medium=Related%20Stories&utm_campaign=Newsbomb.gr

Στρίβειν δια των... θεσμικών ζητημάτων ο Τσίπρας!

ΜΕΣΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται, γιατί τόση πρεμούρα καλοκαιριάτικα από το Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τηναλλαγή του εκλογικού συστήματος, οι απαντήσεις είναι δύο. Και είναι μάλλον εύκολα κατανοητές.
Αφενός ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί γι αυτές τις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες. Και προβάλλουν το επιχείρημα, ότι τώρα που τέλειωσαν και τα δύσκολα της πρώτης αξιολόγησης, μπορούν να ασχοληθούν και με άλλα θέματα, θεσμικά, σοβαρά εκ των πραγμάτων.
Αφετέρου η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας μεταθέτει την ατζέντα απ’ τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τα οικονομικά. Και την πάει στα θεσμικά, όπου η κυβέρνηση πιστεύει ότι αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο γι’ αυτήν.
Και μάλιστα εκτιμά, ότι δεν αποκλείεται σε αυτά τα ζητήματα να πετύχει ευρύτερες συσπειρώσεις, κοινωνικές αλλά και πολιτικές και να οδηγήσει σε απομόνωση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για παράδειγμα στο νέο εκλογικό νόμο, αφού αισιοδοξεί ότι στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής μπορεί να συσπειρώσει και άλλα κόμματα (Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ίσως και Το Ποτάμι).
Μάλιστα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως στο χειρισμό του νέου εκλογικού νόμου είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές κι έτσι να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά στα της αναθεώρησης του Συντάγματος, η κατεύθυνση είναι να προταθεί ένα Σύνταγμα πιο δημοκρατικό, υπό την έννοια ενίσχυσης του λαϊκού παράγοντα.
Για παράδειγμα, μέσω της ενίσχυσης του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όπου θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του εφόσον το σχετικό αίτημα συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων.
Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται και η διεξαγωγή γνωμοδοτικού δημοψηφίσματος για ορισμένα άρθρα και την αναθεώρησή τους, όπως για παράδειγμα η αλλαγή ή όχι του άρθρου 16 για τη λειτουργία ή μη ΑΕΙ μη κρατικών.
Πάντως σε ό,τι αφορά στην ίδια την αναθεώρηση, ξεκαθαρίστηκε οριστικά (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr) ότι αποκλείεται το δημοψήφισμα και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι πρόνοιες του άρθρου 110 του ισχύοντος Συντάγματος.
Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τα δύο αυτά μείζονα θέματα (εκλογικό σύστημα, συνταγματική αναθεώρηση) τα «πήρε πάνω του» ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας…
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/703768/strivein-dia-ton-thesmikon-zitimaton-o-tsipras

Οι Ναζί σκότωσαν ακόμα και μωρό με ξιφολόγχη και χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στο πρόσωπό του. Η σύγκρουση με τους αντάρτες και η σφαγή των αμάχων στο Δίστομο. Η εντολή ήταν: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα»...

Distomo_Nazi2

Το καλοκαίρι του 1944 οι Γερμανοί είχαν αποδυναμωθεί αρκετά. Εκτός από τις μάχες, είχαν αρχίσει να χάνουν και την ψυχραιμία τους. Έτσι μπροστά στην απειλή των αντάρτικων δυνάμεων, χτυπούσαν τα χωριά και σκότωναν τους ανυπεράσπιστους κατοίκους ως αντίποινα. Ένας από τους στόχους τους, ήταν και το Δίστομο, το οποίο βρισκόταν σε μια νευραλγική θέση μεταξύ Ελικώνα και Παρνασσού, όπου δρούσαν αντάρτες.... 

 Distomo_Nazi

Στις 10 Ιουνίου δυνάμεις των Ες Ες ξεκίνησαν την πορεία τους προς το χωριό ντυμένοι μαυραγορίτες. Είχαν επιτάξει δύο ελληνικά φορτηγά και χρησιμοποίησαν τα ρούχα, αλλά και τον οπλισμό που βρήκαν για να προκαλέσουν τους αντάρτες. Στην πορεία ενώθηκαν με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανούς και άρχισαν να σκορπούν τον θάνατο. Σκότωσαν 5 αγρότες και συνέλαβαν άλλους 12. Λίγο αργότερα μπήκαν στο Δίστομο και ξεκίνησαν την αναζήτηση ανταρτών, αλλά και το πλιάτσικο σε σπίτια και μαγαζιά. Όταν τελείωσαν, άρχισαν να κατευθύνονται προς το διπλανό χωριό. Εκεί μια ομάδα 11 ανταρτών προσπάθησε να αντισταθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού στη «Μηχανή του Χρόνου», ακολούθησε μάχη που κράτησε περίπου 2 ώρες, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 40 Γερμανοί και χτυπήθηκε ο επικεφαλής των δυνάμεων τους. Οι αντάρτες όμως υποχώρησαν γιατί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους πολυάριθμους άνδρες της Βέρμαχτ. Οι Γερμανοί επέστρεψαν στο Δίστομο και λίγο αργότερα ο επικεφαλής τους ξεψύχησε. Τα τελευταία του λόγια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα». Οι άντρες του υπάκουσαν με υπερβάλλοντα ζήλο τις εντολές. Ο απολογισμός της σφαγής του Διστόμου είναι 220 άμαχοι. Ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και βρέφη. Σε μια περίπτωση, οι σφαγείς σκότωσαν ένα μωρό με την ξιφολόγχη και χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στο πρόσωπό του. Το έγκλημα, όπως συνέβη και σε άλλα μαρτυρικά χωριά στην Ελλάδα, έμεινε ατιμώρητο. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων, που αν και ήταν τότε παιδιά, οι σκηνές της σφαγής έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-nazi-skotosan-akoma-ke-moro-me-xifologchi-ke-charaxan-ton-agkiloto-stavro-sto-prosopo-tou-i-sigkrousi-me-tous-antartes-ke-i-sfagi-ton-amachon-sto-distomo-i-entoli-itan-den-tha-afisete-oute-ga/

Παναγιώτης Μαυρίκος: Το σοκαριστικό σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του!

Βαρύ πένθος για την εφημερίδα «Ακρόπολη», ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο χτες, Πέμπτη (09/06/2016) στην Αττική Οδό.
Στο σημερινό (10/06/2016) της πρωτοσέλιδο, η «Ακρόπολη» κάνει λόγο γιαδολοφονία του γνωστού εκδότη, ενώ έχει δημοσιεύσει και σχετικά θέματα από διάφορες ιστοσελίδες, που αφήνουν να εννοηθεί ότι το τροχαίο δεν ήταν φυσιολογικό και ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω...


Τι εξετάζει η Ασφάλεια Αττικής για την υπόθεση – θρίλερ – Του έστησαν παγίδα ή τον πρόδωσε το αυτοκίνητο; Τι αναφέρει στοNewsbomb.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
«Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, δεν φαίνεται να έχει τοποθετηθεί βόμβα που να προκάλεσε έκρηξη στο πολυτελές τζιπ μάρκας Porsche Cayenne που οδηγούσε ο εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη" Παναγιώτης Μαυρίκος. Οι πυροτεχνουργοί που ερεύνησαν το σημείο όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο εκδότης, ο οποίος είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για υπόθεση εκβιασμών, δεν εντόπισαν κρατήρα, ενώ από μαρτυρίες οδηγών, αλλά και από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας της Αττικής Οδού δεν προκύπτει να έχει γίνει έκρηξη. Φαίνεται δηλαδή σιγά - σιγά να κόβει ταχύτητα το τζιπ και να σταματά πάνω στο τσιμεντένιο τοιχίο από την πλευρά του οδηγού, να εκδηλώνεται φωτιά στο μπροστινό μέρος χωρίς να καταφέρνει να απεγκλωβιστεί ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Το τζιπ έχει μεταφερθεί ήδη και εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήριατης αστυνομίας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δολιοφθορά, ενώ απαντήσεις περιμένουμε κι από τα αποτελέσματα της νεκροτομής. Εάν δεν αποδειχτεί ότι κάποιος ή κάποιοι έστησαν παγίδα θανάτου στον εκδότη, τότε η πυρκαγιά προκλήθηκε από μηχανική βλάβη, πιθανότατα λόγω διαρροής καυσίμου. Γι' αυτό θα ερευνηθεί πότε η Porsche Cayenne έκανε τελευταία φορά service, αλλά και το ιστορικό του αυτοκινήτου».
mavrikos
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας στο Νewsbomb.gr για την αιτία που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο τζιπ του Παναγιώτη Μαυρίκου.
Τα ερωτήματα που έχουν «γεννηθεί» είναι πολλά. Γιατί δεν κατάφερε οΠαναγιώτης Μαυρίκος να βγει από το φλεγόμενο αυτοκίνητο; Είχε μπλοκάρει η πόρτα στο τοιχίο ή είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του λόγω των αναθυμιάσεων από τη φωτιά; Οι αστυνομικοί θα εξετάσουν που πάρκαρε ο εκδότης το αυτοκίνητο της γυναίκας του, για να διαπιστωθεί αν μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση από κάποιους που ενδεχομένως θα ήθελαν να προκαλέσουν δολιοφθορά για να τον βγάλουν από τη μέση.
mavrikos3
Η τυπική αναγνώριση της σορού του εκδότη θα γίνει σήμερα, Παρασκευή (10/06/2016) με τη μέθοδο του DNA, καθώς το πτώμα είναι απανθρακωμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η σύζυγος του εκδότη αναγνώρισε κάποια προσωπικά του αντικείμενα, όπως το ρολόϊ, τη βέρα και το κινητό του τηλέφωνο.
Ο 42χρονος εκδότης είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι να γίνει η δίκη. Είχε προηγηθεί ησύλληψη του μαζί με δύο άλλους δημοσιογράφους, τον 35χρονο Χρήστο Φράγκο και τον 50χρονο Τάκη Μουσά, στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται ότι διέπραττε εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων.
H έρευνα της υπόθεσης - θρίλερ για τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου ανατέθηκε στην ασφάλεια Αττικής που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.
Ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέριόταν το αυτοκίνητο του Παναγιώτη Μαυρίκου κινούνταν στην Αττική Οδό στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο εκδότης είχε ξεκινήσει από το Μαρούσι και θα έβγαινε στην Εθνική Οδό προκειμένου να φτάσει στα γραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολη».
Στο ύψος της εξόδου για το Ηράκλειο, το αυτοκίνητο έκοψε ταχύτητα, σταμάτησε πάνω στο στηθαίο από την πλευρά του οδηγού και πήρε φωτιά.
maurikos01
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός επιχείρησε να βγει από το όχημα αλλά δεν τα κατάφερε καθώς η πόρτα από την πλευρά του ήταν εγκλωβισμένη στο στηθαίο ενώ και οι διερχόμενοι οδηγοί που επιχείρησαν να τον βοηθήσουν δεν τα κατάφεραν καθώς οι υπόλοιπες πόρτες ήταν κλειδωμένες και σύντομα το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες κάνοντας αδύνατο το να το πλησιάσει κάποιος.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και να απεγκλωβίσουν ένα απανθρακωμένο πτώμα.
mavrikos2
Η σωρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου κλήθηκε η σύζυγος του εκδότη (είχε διαπιστωθεί νωρίτερα ότι το όχημα ανήκε σε αυτήν)προκειμένου να αναγνωρίσει τη σορό. Όπως έγινε γνωστό, αναγνώρισε το ρολόι του Παναγιώτη Μαυρίκου και τη βέρα του.
Σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα DNA, για την ταυτότητα του θύματος, ώστε να υπάρξει επίσημη αναγνώριση, αν και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής δεν έχουν αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο.
maurikos1
Τραγική φιγούρα η μητέρα του η οποία φώναζε συνεχώς «σε φάγανε Τάκη μου, σε φάγανε... Ποιος μας το έκανε αυτό;» έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου, με τους συγγενείς και τους φίλους να προσπαθούν να της δώσουν κουράγιο.
http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/703703/panagiotis-mayrikos-mixaniki-vlavi-i-dolofonia

Η απλή αναλογική προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας με την υιοθέτηση ενός συστήματος απλής και άδολης αναλογικής προβληματίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, όπως φάνηκε, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος με σαφώς μικρότερο μπόνους από το ισχύον των 50 εδρών - ένα μπόνους 28 εδρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν Τα Νέα, το κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για την περίπτωση που θα ισχύσει το σύστημα της απόλυτης απλής αναλογικής. 
Και άκουσε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που θέλει την εφαρμογή ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με μπόνους 28 εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει από τις εκλογές. 
Προϋπόθεση για διάθεση του μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι η επίτευξη ενός ποσοστού γύρω στο 40% ή αλλιώς η χορήγησή του μπορεί να γίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει μεν μετά τις κάλπες, εφόσον όμως προεκλογικώς τα κόμματα που θα συνεργαστούν θα το έχουν δηλώσει.
«Αν ωστόσο κανείς δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, τότε με την τρίτη κατανομή πάμε απευθείας στην απλή αναλογική, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής με τις αξιακές του αντιλήψεις και αρχές» επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου.
Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό και δεδομένο αφού χθες στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια πρώτη συζήτηση παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη. 
Είναι σαφές ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και πιθανότατα και στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το διήμερο 25-26 Ιουνίου για να λάβει αποφάσεις. Αποφάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα στηριχθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η επιτροπή σοφών του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές αλλαγές στο κράτος.
 
 
 
Newsroom ΔΟΛ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Γαλλική πρεμιέρα του Euro με σκουπίδια, απεργίες στα τρένα και δρακόντεια μέτρα

Μία εβδομάδα μετά τη σέντρα στο επετειακό Κόπα Αμέρικα, το οποίο εξελίσσεται στα γήπεδα των ΗΠΑ, η σκυτάλη περνά στη «Γηραιά Ήπειρο» και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία, εκεί όπου από σήμερα ξεκινούν οι μάχες του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, 24 ομάδες (αριθμός-ρεκόρ) θα δώσουν τις δικές τους μάχες, διεκδικώντας το στέμμα της βασίλισσας της Ευρώπης.
Ένα στέμμα που, από το 2008 δεν λέει να το αποχωριστεί η Ισπανία, η οποία θέλει να διευρύνει το σερί της, αν και οι μπουκμέικερς την θωρούν τρίτο φαβορί πίσω από την Γερμανία (μαζί με τους Ισπανούς έχουν από τρεις κατακτήσεις, αλλά η τελευταία είναι το μακρινό 1996) και τη διοργανώτρια Γαλλία, η οποία, πέραν του ότι διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα, αγωνίζεται στην έδρα της, όπου έχει 100% επιτυχία! 
Το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που κατέκτησαν οι Γάλλοι ήταν το 1984, όταν είχαν φιλοξενήσει τη διοργάνωση και η ομάδα του Μισέλ Πλατινί (είχε ανοίξει το σκορ) κέρδισε με 2-0 την Ισπανία, ενώ το 1998 φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και κατέκτησαν το μοναδικό τους τίτλο.
Για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες (2004, 2008, 2012) απούσα από τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι η Εθνική Ελλάδας, πληρώνοντας την τραγική παρουσία της στην προκριματική διαδικασία.
Αλλάζοντας τρεις προπονητές (Ρανιέρι, Μαρκαριάν, Τσάνας) και κυρίως αλλάζοντας τη νοοτροπία της ομάδας που μας είχε οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 2004 αλλά και στις εξαιρετικές πορείες στο Euro 2012 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε δύο φορές από τα Νησιά Φερόε (και όχι μόνο) και μαζί να χάσουμε μια πρόκριση που φάνταζε πολύ εύκολη... Κι όσο κι αν μας πειράζει, θα απολαύσουμε τους αγώνες χωρίς άγχος από την τηλεόραση (τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανήκουν στην ΕΡΤ).
Το Euro στη σκιά της τρομοκρατίας
Πριν όμως περάσουμε στην οποιαδήποτε αγωνιστική ανάλυση, το βασικό θέμα συζήτησης και η μεγαλύτερη έγνοια όλων των εμπλεκομένων είναι η ασφάλεια ή αν προτιμάτε ο φόβος πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος στη διάρκεια των αγώνων.
Οι επιθέσεις στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2015 και αυτές που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες πριν από τρεις μήνες δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, ωστόσο οι διοργανωτές δηλώνουν πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο και η αλήθεια είναι ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας (η οποία βρίσκεται και σε απεργιακό κλοιό) είναι σε επιφυλακή.
Οι αριθμοί πραγματικά είναι εντυπωσιακοί και θυμίζουν… εμπόλεμη κατάσταση, καθώς στη διάρκεια του τουρνουά (όπου αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες περίπου 8.000.000 φίλαθλοι) θα βρίσκονται επί ποδός: 42.000 αστυνομικοί, 30.000 χωροφύλακες, 10.000 στρατιώτες, αλλά και άλλοι 10.000 σεκιούριτι (τους οποίους απαίτησε η UEFA), οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του ελέγχου στους χώρους του γηπέδου, με τις ζώνες ασφαλείας να ξεκινούν από απόσταση δύο χιλιομέτρων.
Οι Γάλλοι πέρασαν με επιτυχία το τεστ του Ρολάν Γκαρός, όπου -σε πολύ μικρότερη κλίμακα, βέβαια- λειτούργησαν οι ζώνες ασφαλείας και οι έλεγχοι με ανιχνευτές μετάλλων, ωστόσο τα μεγέθη στο Euro είναι απείρως μεγαλύτερα.
Κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε όλες τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, θα υπάρχουν διάσπαρτοι ελεύθεροι σκοπευτές (κυρίως στις περιοχές κοντά στα ξενοδοχεία των αποστολών και στα γήπεδα).
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν επεξεργαστεί 30 διαφορετικά σενάρια (με τις ανάλογες ασκήσεις), τα οποία περιλαμβάνουν από επιθέσεις βομβιστών μέχρι επίθεση με χημικά -είτε στα γήπεδα είτε στο κέντρο των πόλεων.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα προειδοποιεί τον κόσμο για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης (αυτή η ιδέα προέκυψε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι).
Φαβορί υπάρχουν, αλλά…
Μετά από πολλά χρόνια, είναι ίσως η πρώτη φορά όπου σε ένα τόσο μεγάλο τουρνουά δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Σίγουρα Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία είναι τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τρομάζουν πριν την έναρξη των αγώνων.
Κι όταν η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών αυτών των ομάδων προέρχονται από μια εξαντλητική αγωνιστική περίοδο με τους συλλόγους τους, λογικό είναι να υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστούν αλλά και να δημιουργούνται σκέψεις για εκπλήξεις.
Εξάλλου, το Euro έχει και μια σχετική προϊστορία, με αποκορύφωμα το ελληνικό έπος της Πορτογαλίας (2004) και το θαύμα της Δανίας (1992), όταν οι «βίκινγκς» μαζεύτηκαν από τις παραλίες για να πάρουν τη θέση της αποκλεισμένης Γιουγκοσλαβίας (λόγω του εμφυλίου) και κατέκτησαν τον τίτλο.
Μια κατηγορία κάτω από τις τρεις ομάδες που προαναφέραμε είναι η Αγγλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία (του δικού μας Φερνάντο Σάντος) και το Βέλγιο, ενώ το ερώτημα είναι ποια ομάδα μπορεί να εξελιχθεί στην έκπληξη της διοργάνωσης.
Από τις πρωτοεμφανιζόμενες η Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ ίσως μπορεί να παίξει το ρόλο της «Σταχτοπούτας», αν και η Αυστρία, που έχει βγάλει μια πολύ καλή φουρνιά παικτών, φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες.
Όλα αυτά όμως είναι ασκήσεις επί χάρτου και το τι πραγματικά ισχύει θα φανεί από σήμερα το βράδυ στο χορτάρι, όταν στο Σταντ Ντε Φρανς θα ακουστεί το πρώτο σφύριγμα του αγώνα Γαλλία-Ρουμανία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά όλα θα είναι στα χέρια ή για να ακριβολογούμε στα πόδια των ποδοσφαιριστών…
Οι όμιλοι της διοργάνωσης
Α' Όμιλος: Γαλλία, Ρουμανία, Ελβετία, Αλβανία
Β' Όμιλος: Αγγλία, Ρωσία, Ουαλία, Σλοβακία
Γ' Όμιλος: Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Β. Ιρλανδία
Δ' Όμιλος: Ισπανία, Κροατία, Τσεχία, Τουρκία
Ε' Όμιλος: Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Ιρλανδία
ΣΤ' Όμιλος: Πορτογαλία, Αυστρία, Ισλανδία, Ουγγαρία
Το σύστημα διεξαγωγής
Οι 24 φιναλίστ έχουν χωριστεί σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων και στην επόμενη φάση όπου αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια προκρίνονται οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.
Σε περίπτωση ισοβαθμιών για τις καλύτερες τρίτες τα κριτήρια των ισοβαθμιών είναι τα εξής: 1) Βαθμοί, 2) Διαφορά γκολ, 3) Καλύτερη επίθεση, 4) Βαθμός FairPlay, 5) Θέση στο ranking της UEFA. 
Το πρόγραμμα του Euro 2016
Όμιλος Ημ/νία Ώρα Αγώνας 
Α' 10 Ιουνίου 22:00 Γαλλία - Ρουμανία 
Α' 11 Ιουνίου 16:00 Αλβανία - Ελβετία 
Α' 15 Ιουνίου 19:00 Ρουμανία - Ελβετία 
Α' 15 Ιουνίου 22:00 Γαλλία - Αλβανία 
Α' 19 Ιουνίου 22:00 Ρουμανία - Αλβανία 
Α' 19 Ιουνίου 22:00 Ελβετία - Γαλλία 
Β' 11 Ιουνίου 19:00 Ουαλία - Σλοβακία 
Β' 11 Ιουνίου 22:00 Αγγλία - Ρωσία 
Β' 15 Ιουνίου 16:00 Ρωσία - Σλοβακία 
Β' 16 Ιουνίου 16:00 Αγγλία - Ουαλία 
Β' 20 Ιουνίου 22:00 Σλοβακία - Αγγλία 
Β' 20 Ιουνίου 22:00 Ρωσία - Ουαλία 
Γ' 12 Ιουνίου 19:00 Πολωνία - Β. Ιρλανδία 
Γ' 12 Ιουνίου 22:00 Γερμανία - Ουκρανία 
Γ' 16 Ιουνίου 19:00 Ουκρανία - Β. Ιρλανδία 
Γ΄ 16 Ιουνίου 22:00 Γερμανία - Πολωνία 
Γ' 21 Ιουνίου 19:00 Β Ιρλανδία - Γερμανία 
Γ΄ 21 Ιουνίου 19:00 Ουκρανία - Πολωνία 
Δ΄ 13 Ιουνίου 16:00 Τουρκία - Κροατία 
Δ΄ 13 Ιουνίου 16:00 Ισπανία - Τσεχία 
Δ΄ 17 Ιουνίου 19:00 Τσεχία - Κροατία 
Δ΄ 17 Ιουνίου 22:00 Ισπανία - Τουρκία 
Δ΄ 21 Ιουνίου 22:00 Κροατία - Ισπανία 
Δ΄ 21 Ιουνίου 22:00 Τσεχία - Τουρκία 
Ε΄ 13 Ιουνίου 19:00 Ιρλανδία - Σουηδία 
Ε΄ 13 Ιουνίου 22:00 Βέλγιο - Ιταλία 
Ε΄ 17 Ιουνίου 16:00 Ιταλία - Σουηδία 
Ε΄ 18 Ιουνίου 16:00 Βέλγιο - Ιρλανδία 
Ε΄ 22 Ιουνίου 22:00 Σουηδία - Βέλγιο 
Ε΄ 22 Ιουνίου 22:00 Ιταλία - Ιρλανδία 
ΣΤ΄ 14 Ιουνίου 19:00 Αυστρία - Ουγγαρία 
ΣΤ΄ 14 Ιουνίου 22:00 Πορτογαλία - Ισλανδία 
ΣΤ΄ 18 Ιουνίου 19:00 Ισλανδία - Ουγγαρία 
ΣΤ΄ 18 Ιουνίου 22:00 Πορτογαλία - Αυστρία 
ΣΤ΄ 22 Ιουνίου 19:00 Ισλανδία - Αυστρία 
ΣΤ΄ 22 Ιουνίου 19:00 Ουγγαρία - Πορτογαλία
Το πρόγραμμα των νοκ άουτ του Euro 2016:
Η φάση των 1625/6: 2ος Ομίλου Α - 2ος Ομίλου Γ (37)
25/6: 1ος Ομίλου Δ - 3ος Ομίλου Β/Ε/ΣΤ (39)
25/6: 1ος Ομίλου Β - 3ος Ομίλου Α/Γ/Δ (38)
26/6: 1ος Ομίλου ΣΤ - 2ος Ομίλου Ε (42)
26/6: 1ος Ομίλου Γ - 3ος Ομίλου Α/Β/ΣΤ (41)
27/6: 1ος Ομίλου Ε - 2ος Ομίλου Δ (43)
26/6: 1ος Ομίλου Α - 3ος Ομίλου Γ/Δ/Ε (40)
27/7: 2ος Ομίλου Β - 2ος Ομίλου ΣΤ (44)
Η φάση των 830/6: Νικητής 37 - Νικητής 39 (45)
01/7: Νικητής 38 - Νικητής 42 (46)
02/7: Νικητής 41 - Νικητής 43 (47)
03/7: Νικητής 40 - Νικητής 44 (48)
Ημιτελικοί06/7: Νικητής 45 - Νικητής 46 (49)
07/7: Νικητής 47 - Νικητής 48 (50)
Τελικός10/07: Νικητής 49 - Νικητής 50
Τα γήπεδα του Euro
Οι 51 αγώνες της τελικής φάσης του Euroθα φιλοξενηθούν σε 10 γήπεδα σε εννιά πόλεις της Γαλλικής επικράτειας.
Το μεγαλύτερο είναι το Σεν Ντενί του Παρισιού (80.000 η χωρητικότητα του), εκεί όπου η Γαλλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 1998 κι ελπίζουν ότι στις 10 Ιουλίου θα κατακτήσουν και το τρίτο Ευρωπαϊκό (θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης), ενώ στο Παρίσι θα διεξαχθούν αγώνες και στο Παρκ Ντε Πρενς (49.000) που ήταν η προηγούμενη έδρα των «τρικολόρ» και το αρχαιότερο γήπεδο στη χώρα.
Το δεύτερο πιο παλιό γήπεδο είναι το ΖοφρουάΓκισάρ, έδρα της Σεν Ετιέν το οποίο ανακαινίστηκε για τις ανάγκες της διοργάνωσης φτάνοντας πλέον στις 42.000 θέσεις, ενώ μεγαλύτερο είναι το Παρκ Ολυμπίκ της Λιόν που η χωρητικότητα είναι 59.000 θεατές (παραδόθηκε ανακαινισμένο το 2015).
Στη Βόρειο Γαλλία θα γίνουν αγώνες στην έδρα της Λανς , ΦελίξΜπολάρ (38.000) και στο εκπληκτικό Σταντ Πιερ Μορουά, το οποίο φιλοξενεί 50.000 φιλάθλους αλλά το 2015 μετατράπηκε σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ φιλοξενώντας τον τελικό του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Στην πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει το Ματμούτ Ατλαντίκ ή Νέο στάδιο της Μπορντό που μπορεί να φιλοξενήσει 42.000 κόσμο, ενώ στη Μεσόγειο οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Μασσαλία (Βελοντρόμ – 68.000) , Νίκαια (35.000) και Τουλούζη (Μουνισιπάλ – 33.000).
Ο τελικός όπως προαναφέραμε θα διεξαχθεί στο Σταντ Ντε Φρανς και οι δύο ημιτελικοί, στο Ολυμπίκ Παρκ στηΛιόνκαι στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας.
Η ιστορία του θεσμού
Το Euroεπιστρέφει στη χώρα όπου ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του καθώς στα γήπεδα της Γαλλίας φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά οι αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Η ιδέα για τη δημιουργία του Euroείχε πέσει το 1927 αλλά η πολιτικο-οικονομική κατάσταση στη Γηραιά ήπειρο δεν το επέτρεψε κι αφού πέρασε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος το 1957 (κι ενώ ήδη στις άλλες ηπείρους είχαν ξεκινήσει ανάλογες διοργανώσεις) η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή του «Κυπέλλου Εθνών».
Μια διοργάνωση που δεν την είδαν με καλό μάτι οι Βρετανοί (απείχαν οι τέσσερις ομοσπονδίες από την παρθενική έκδοση), αλλά και άλλες χώρες και συνολικά από τα 31 μέλη της UEFAσυμμετείχαν τα 17.
Το 1960 όμως το Euroήταν μια πραγματικότητα με τη Σοβιετική Ένωση του ΛεβΓιασίν να κατακτά τον τίτλο στα γήπεδα της Γαλλίας. Από το 1960 έως το 1976 οι ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση ήταν τέσσερις, για να αυξηθούν σε οκτώ το 1980 (όταν η Ελλάδα εξασφάλισε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της και αγωνίστηκε στα γήπεδα της Ιταλίας).
Το 1996 οι ομάδες της τελικής φάσης έγιναν 16, αριθμός που ίσχυε μέχρι το 2012 για να φτάσουμε στη φετινή έκδοση όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 24.
Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι η Γερμανία με 11 παρουσίες (ακολουθεί η Ισπανία με 9), ενώ στη φετινή έκδοση υπάρχουν και πέντε χώρες οι οποίες εκμεταλλευόμενες την αύξηση των ομάδων έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα καθώς Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία και Σλοβακία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.
Η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι χώρες που έχουν κατακτήσει από τρεις φορές το τρόπαιο, η Γαλλία είναι η μόνη που έχει 2 τίτλους, ενώ από μία φορά έχουν πανηγυρίσει η Ρωσία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Δανία  και φυσικά, η Ελλάδα το 2004.
Οι τελικοί του Euro
1960 (Γαλλία): Σοβιετική Ένωση – Γιουγκοσλαβία 2-1 (παράταση)1964 (Ισπανία): Ισπανία – Σοβιετική Ένωση 2-1 (παράταση)
1968 (Ιταλία): Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 2-0 (1-1 ο πρώτος αγώνας)
1972 (Βέλγιο): Δυτική Γερμανία – Σοβιετική Ένωση 3-0
1976 (Γιουγκοσλαβία): Τσεχοσλοβακία – Γερμανία 2-2 (5-3 πέναλτι)
1980 (Ιταλία): Δυτική Γερμανία – Βέλγιο 2-1
1984 (Γαλλία): Γαλλία – Ισπανία 2-0
1988 (Δυτική Γερμανία): Ολλανδία – Σοβιετική Ένωση 2-0
1992 (Σουηδία): Δανία – Γερμανία 2-0
1996 (Αγγλία): Γερμανία – Τσεχία 2-1 (παράταση)
2000 (Βέλγιο / Ολλανδία): Γαλλία – Ιταλία 2-1 (παράταση)
2004 (Πορτογαλία): Ελλάδα – Πορτογαλία 1-0
2008 (Αυστρία / Ελβετία): Ισπανία – Γερμανία 1-0
2012 (Πολωνία / Ουκρανία): Ισπανία – Ιταλία 4-0