Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Εμπορικό «μπλόκο» της Ευρωβουλής στην Κίνα

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να μην αναγνωρίσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά δεν είναι δεσμευτικό.
Η υπόθεση έχει προϊστορία: το 2001 η Κίνα προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με προοπτική να λάβει το «καθεστώς οικονομίας της αγοράς» μέσα σε 15 χρόνια. Η Κομισιόν καλείται να διασαφηνίσει τη στάση της μέχρι το φθινόπωρο. Τελικά, είναι η Κίνα «οικονομία της αγοράς»;
Για την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η απάντηση είναι σαφής: «Η απάντηση είναι ʻόχιʼ. Είναι ʻόχιʼ γιατί δεν τηρεί όλους τους κανόνες και τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Είναι ʻόχιʼ γιατί έχει εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις να κάνει υπερσυγκέντρωση προϊόντων χαμηλής τιμής, το λεγόμενο ʻντάμπινγκʼ. Να επιχειρεί δηλαδή να πουλήσει στην ΕΕ με τιμές χαμηλότερες, ακόμη και από τις τιμές που έχει στην εγχώρια ζήτηση η Κίνα. Θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα: τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, όπου η Κίνα έχει πάρει το 65% της παγκόσμιας παραγωγής και αυτό το οφείλει κυρίως σε πρακτικές ντάμπινγκ, και βεβαίως τον κλάδο του χάλυβα, όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: χάθηκαν 85.000 θέσεις εργασίας από το 2008, δηλαδή χάθηκε για την Ευρώπη το 20% της εργασιακής αγοράς εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που ασκεί η Κίνα».
Το παράδειγμα της χαλυβουργίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, και ο γερμανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κασπάρυ, αντιπροτείνοντας μία ισχυρή ευρωπαϊκή νομοθεσία αντι-ντάμπινγκ. «Είναι σαφές ότι η Κίνα δεν είναι οικονομία της αγοράς, αλλά κρατική οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και πολλές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» επισημαίνει ο γερμανός πολιτικός. «Πρέπει να μπορούμε να αμυνθούμε σε αυτές τις στρεβλώσεις, για εμάς τους Χριστιανοδημοκράτες αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ήδη πριν από πέντε χρόνια οι Κινέζοι είχαν πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με παπούτσια, πριν από δύο-τρία χρόνια είχαμε μία παρόμοια κατάσταση στα ηλιακά πάνελ, σήμερα την έχουμε στον χάλυβα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Θέλει δύο το «τανγκό» της εμπορικής συνεργασίας

Ιδιαίτερα ο κλάδος της χαλυβουργίας ασκεί έντονη πίεση στην Κομισιόν για την προστασία της εγχώριας παραγωγής απέναντι σε φθηνές κινεζικές εξαγωγές. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο εργάτες μετάλλου από τη Γερμανία διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο «άνοιγμα» προς την Κίνα έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Όπως επισημαίνει η Μαρία Σπυράκη, το γεγονός και μόνο ότι οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Κίνας φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα, δεν επαρκεί για να αναγνωριστεί η Κίνα ως «οικονομία της αγοράς». Πρέπει όμως να βρεθεί μία λύση, επισημαίνει, η οποία θα εξασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό και την πρόσβαση ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά. «Υπάρχουν μία σειρά προϊόντα από την πλευρά της ΕΕ, τα οποία πρέπει να προωθηθούν προς την Κίνα με ίσους όρους. Ένα από αυτά είναι και το γούνινο ρούχο, ενδιαφέρει πάρα πολύ τους εξαγωγείς της δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν όμως και μία σειρά προϊόντα από την πλευρά της Κίνας, τα οποία έρχονται στην Ευρώπη με πολύ χαμηλές τιμές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Για να χορέψουμε αυτό το τανγκό σε κάθε περίπτωση χρειάζονται δύο. Η ΕΕ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο. Είναι προς αμοιβαίο όφελος η Κίνα να συμμορφωθεί, να τηρήσει τους κανόνες και η Κομισιόν να το καταστήσει σαφές».
Εδώ όμως φαίνεται ότι υπάρχει μία παρεξήγηση: για το Πεκίνο η προσχώρηση στον ΠΟΕ αποτελούσε ρητή δέσμευση για παροχή «καθεστώτος οικονομίας της αγοράς» εντός 15ετίας, ενώ για πολλούς Ευρωπαίους η «οικονομία της αγοράς» προϋποθέτει και συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η αποφυγή πρακτικών ντάμπινγκ. Το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι το Πεκίνο δεν εκπληρώνει αυτά τα κριτήρια καθώς, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμά του, 56 από τα τρέχοντα 73 μέτρα αντιντάμπινγκ της ΕΕ εφαρμόζονται σήμερα σε εισαγωγές από την Κίνα. «Τι γίνεται όμως με την υπόσχεση που η Κίνα θεωρεί ότι έλαβε το 2001;» ρωτάμε τον Ντάνιελ Κασπάρυ.
«Δεν θα ήθελα να συζητήσω για το αν και τί είδους υποσχέσεις είχαν δοθεί εκείνη την εποχή, υπάρχουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες γι αυτό το ζήτημα» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Για μένα η ουσία είναι ότι δεν είναι οικονομία της αγοράς, είτε λάβουν την πλακέτα που λέει ʻοικονομία της αγοράςʼ είτε δεν τη λάβουν. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εργαλείο εμπορικής προστασίας».

«Ναι μεν, αλλά» από την Κομισιόν;

Θεωρητικά η Κομισιόν έχει τρεις επιλογές: να αναγνωρίσει την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς», να μην την αναγνωρίσει ή να συνδέσει την αναγνώριση με προσωρινούς μηχανισμούς προστασίας σε συγκεκριμένους κλάδους. Στις αρχές του 2016 πηγές της Κομισιόν ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι θεωρούσαν πιθανή αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε και η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, προειδοποιεί ο Ντάνιελ Κασπάρυ. «Αυτό ακριβώς θα πρέπει να αποφύγουμε. Γι' αυτό η παράκλησή μου είναι: ας μην αγωνιζόμαστε για συμβολικές νίκες. Ας μη ρισκάρουμε να έρθει αύριο η Κίνα και να απαγορεύσει τις εισαγωγές ελαιολάδου από την Ιταλία, κρασιών από τη Γαλλία, μηχανολογικού εξοπλισμού από τη Γερμανία, μόνο και μόνο για να μην αναγνωρίσουμε το καθεστώς ʻοικονομίας της αγοράςʼ. Πρέπει να διαπραγματευθούμε ως ίσος προς ίσον με την Κίνα, οι ίδιοι οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι πολύ απέχουν από το καθεστώς της «οικονομίας της αγοράς». Είναι καλύτερα να διαπραγματεύεσαι, παρά να επισείεις απειλές εμπορικού πολέμου».
 http://newpost.gr/oikonomia/534319/emporiko-mploko-ths-eyrwboylhs-sthn-kina

Κίνα: Έκδοση κρατικών ομολόγων στο Λονδίνο αξίας 3 δισ. γιουάν

Κίνα: Έκδοση κρατικών ομολόγων στο Λονδίνο αξίας 3 δισ. γιουάν

Την έκδοση ομολόγων 3 δισ. γιουάν (458 εκατ. δολαρίων) στο Λονδίνο ανακοίνωσε τοκινέζικο υπουργείο Οικονομικών.
Τα ομόλογα θα έχουν νόμισμα αναφοράς το γιουάν και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Η κινεζική τράπεζα Bank of China (UK) και η βρετανική τράπεζα HSBC θα είναι οι διεθνείς συντονιστές της έκδοσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Κίνα και η Βρετανία είχαν στενότερη συνεργασία τα τελευταία χρόνια για την προώθησητης διεθνούς χρήσης του γιουάν.
Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που εξέδωσε κρατικό ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το γιουάν και η πρώτη μεγάλη αναπτυγμένη χώρα που συμπεριέλαβε το κινεζικό νόμισμα στα συναλλαγματικά διαθέσιμά της.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξέδωσε ομόλογα, ύψους 5 δις γιουάν, πέρυσι στο Λονδίνο, σημειώνοντας την πρώτη έκδοση τέτοιου χρέους εκτός της Κίνας.
 http://newpost.gr/oikonomia/536072/kina-ekdosh-kratikwn-omologwn-sto-londino-aksias-3-dis-gioyan

Στην αρχαία Κίνα έπιναν... μπίρα πριν από 5.000 χρόνια



Αντικείμενα και άλλα ίχνη που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπίρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια, με διαδικασίες όχι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πότε άρχισαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά μάλλον γλύκιζε.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.
Η έρευνα έφερε στο φως κεραμικά σκεύη ζυθοποιίας σε δύο σημεία στην περιοχή Μιτζιάγια, που χρονολογούνται στο 3400 έως 2900 π.Χ. Η περιοχή κατοικείτο από τον νεολιθικό πολιτισμό των Γιανγκσάο, οι οποίοι πιθανώς εξάπλωσαν στην υπόλοιπη Κίνα τη γνώση της ζυθοποιίας και τη συνήθειά τους να πίνουν μπίρα.
Κιτρινωπά χημικά υπολείμματα, σπόροι και φυτόλιθοι που βρέθηκαν σε κούπες, χωνιά και αμφορείς, δείχνουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση της μπίρας, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή της. Εστίες φωτιάς που υπήρχαν στον ίδιο χώρο, πιθανώς παρείχαν την αναγκαία θερμότητα για την πολτοποίηση της πρώτης ύλης.
Η ανάλυση των υπολειμμάτων μέσα στα σκεύη αποκαλύπτει μια απρόσμενη συνταγή μπίρας, με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση κριθαριού, κεχριού, διαφόρων βολβών (γλυκοπατάτας, κρίνων κ.α.) και «δακρύων του Ιώβ». Η παρουσία οξαλικού άλατος (οξαλάτης), ενός υποπροϊόντος της ζύμωσης της μπίρας που ανιχνεύθηκε με ειδική τεχνική ιοντικής χρωματογραφίας, υποστηρίζει την πεποίθηση ότι επρόκειτο για σκεύη ζυθοποιίας.
Η εύρεση υπολειμμάτων κριθαριού στην περιοχή Μιτζιάγια πριν 5.000 χρόνια είναι η αρχαιότερη στην Κίνα, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το κριθάρι -που πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κεντρική Ασία - χρησιμοποιείτο για την παραγωγή μπίρας πολύ πριν αποτελέσει εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια στην Κίνα 3.000 αργότερα.
Τα αρχαιότερα γραπτά κινεζικά κείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη μπίρας, ανάγονται περίπου στο 1.200 π.Χ. και προέρχονται από τη δυναστεία Σανγκ. Η Κίνα έχει μια μακρά παράδοση ζύμωσης αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη το ρύζι, με τις αρχαιότερες ενδείξεις να φθάνουν το 7000 π.Χ.
Το κριθάρι χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην παραγωγή μπίρας, επειδή διαθέτει υψηλά επίπεδα ενζύμων που μετατρέπουν τα άμυλα σε σάκχαρα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Μπίρα από κριθάρι μπορεί να παράχθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Μεσοποταμία πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια, ενώ χρησιμοποιείτο ευρέως για τη δημιουργία μπίρας και από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Πιστεύεται ότι η τεχνολογία παραγωγής μπίρας συνέβαλε στην ανάπτυξη πιο πολύπλοκων και ιεραρχικών κοινωνικών.
Μερικές σύγχρονες ζυθοποιίες, όπως η αμερικανική Dogfish, έχουν επιχειρήσει να αναβιώσουν μπίρες του μακρινού παρελθόντος.
http://newpost.gr/entertainment/paraksena/536223/sthn-arxaia-kina-epinan-mpira-prin-apo-5-000-xronia

Η Κίνα έριξε πάνω από 300 δισ. δολάρια στην αμερικανική αγορά ακινήτων

Οι κινεζικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, ξεπέρασαν τα 300 δισ δολάρια, ενώ εξακολουθούν ν' αυξάνονται παρά τους ελέγχους εξαγωγής συναλλάγματος που εφαρμόζονται στην Κίνα
Στην πενταετία μεταξύ του 2010 και του 2015, Κινέζοι αγοραστές αγόρασαν κατοικίες συνολικού οικονομικού ύψους 93 δισ δολαρίων, ενώ το οικονομικό ύψος των αγορών αποθηκευτικών και άλλων χώρων επαγγελματικής χρήσης καταγράφηκε στα 208 δισ δολάρια. Παράλληλα, κινεζικά οικονομικά κεφάλαια οικονομικού ύψους 17 δισ δολαρίωνδαπανήθηκαν για την αγορά ξενοδοχείων, επιχειρηματικών πύργων κι άλλων επιχειρηματικών υποδομών, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας (Rosen Consulting Group & Asia Society). 
Από την άλλη μεριά, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται για την αγορά περιουσιασκών στοιχείων στις ΗΠΑ, το οικονομικό ύψος της εισροής των άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κίνα, αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνόλου των επενδύσεων (FDI) που εισέρχονται στην αμερικανική οικονομία.

http://newpost.gr/oikonomia/534523/h-kina-erikse-panw-apo-300-dis-dolaria-sthn-amerikanikh-agora-akinhtwn

Προς ολοκλήρωση η γέφυρα που θα συνδέει Κίνα - Ρωσία

Προς ολοκλήρωση η γέφυρα που θα συνδέει Κίνα - Ρωσία
Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται το έργο της σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει τη χώρα με τη Ρωσία. 
Η Κίνα, μάλιστα, έχει ολοκληρώσει, από τη δική της πλευρά, το κύριο έργο της σιδηροδρομικής γέφυρας. 
Η γέφυρα, κατά μήκος του ποταμού Χέιλονγκ, που είναι γνωστός και ως ποταμός Αμούρ, συνδέει την πόλη της Τονγκ Γιανγκ στη βορειοανατολική επαρχία της Χέιλονγκ Γιανγκ με το Νιζνελενινσκόγιε στη Ρωσία. Η κύρια γέφυρα έχει μήκος 2.215 μέτρων, με τα 1.900 μέτρα της στην Κίνα και προβλεπόμενο ετήσιο όγκο φορτίων 21 εκατομμυρίων τόνων.
Η κατασκευή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Η κατασκευή από την κινεζική πλευρά ολοκληρώθηκε βασικά στο τέλος Απριλίου, με συνολικό κόστος 2,1 δις γιουάν (322 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με την εταιρεία China Railway Major Bridge Engineering Group Co.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων (China Railway Corporation, CRC) και την κυβέρνηση της επαρχίας Χέιλονγκ Γιανγκ.
 http://newpost.gr/kosmos/534651/pros-oloklhrwsh-h-gefyra-poy-tha-syndeei-kina-rwsia

Κίνα: Θα κατασκευάσει νοσοκομείο στο Τζιμπουτί

Η Κίνα θα κατασκευάσει περιφερειακό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και συγκεκριμένα στην Ταντζουρά, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο μέρος της χώρας, δήλωσε επίσημη πηγή που επεσήμανε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Μία κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη της Κίνας στο Τζιμπουτί, Φου Χουακιάνγκ, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Ντζάμα Ελμί Οκιέ, για να συζητήσουν τη μελέτη υλοποίησης του έργου.
Το νοσοκομείο θα κτισθεί σε μία έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων, θα έχει δυναμικότητα 120 κλινών, ενώ το κόστος κατασκευής του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Το έργο βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας του Τζιμπουτί και αποσκοπεί να καλύψει τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού στα βόρεια της χώρας.
Το 2012, η Κίνα κατασκεύασε το πρώτο περιφερειακό νοσοκομεία στην πόλη 'Αρτα, 40 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Τζιμπουτί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enikos.gr/international/390801,Kina-8a-kataskeyasei-nosokomeio-sto-Tzimpoyti.html

G7: Με το βλέμμα καρφωμένο στην Κίνα

Τουλάχιστον δύο φορές "φωτογραφίζει" ξεκάθαρα την Κίνα, χωρίς όμως να την κατονομάζει, το κοινό ανακοινωθέν των G7, η ετήσια σύνοδος των οποίων ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Σίμα της κεντρικής Ιαπωνίας, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αντίδραση του Πεκίνου. Άλλωστε, από προχθές και με τις αναφορές του Ντόναλντ Τουσκ για "μηδενική ανοχή" έναντι όσων εμπλέκονται σε εδαφικές διενέξεις, είτε αυτές είναι στη Νότια Σινική Θάλασσα είτε στην Ουκρανία, το Πεκίνο είχε γίνει έξαλλο, καλώντας τους ηγέτες της Δύσης να τηρούν ίσες αποστάσεις στα ακανθώδη διεθνή ζητήματα.
Οι έμμεσες αναφορές των G7 στην αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής της Κίνας στον κόσμο, με τις εδαφικές διενέξεις που έχουν φουντώσει στην Νότια Σινική Θάλασσα και τον φτηνό χάλυβα που έχει κατακλύσει τις αγορές της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, αν μη τι άλλο αντανακλούν τις εντεινόμενες ανησυχίες του δυτικού μπλοκ για την εδραίωση της Κίνας ως υπολογίσιμου ισχυρού παίχτη στη διεθνή σκακιέρα.
Οι ηγέτες των G7 εξέφρασαν τις "ανησυχίες" τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Σινική Θάλασσα, ζητώντας τη διευθέτησή τους χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία. Αν και στο κείμενο δεν αναφέρεται το όνομα οποιασδήποτε χώρας, είναι προφανές ότι το "καρφί" αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στο ίδιο μοτίβο, γίνεται λόγος για υπερβάλλουσα παγκόσμια προσφορά χάλυβα που οι G7 δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν, υπονοώντας κατά τα φαινόμενα την Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 90 εκατ. τόνους και σχεδιάζει περαιτέρω μείωσή της κατά 100 - 150 εκατ. τόνους έως το 2020.
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στα "καρφιά" των Δυτικών, δημιουργώντας την αίσθηση ότι περίμενε αυτή τη στοχοποίηση. Πιο "φαρμακερά" ήταν τα σχόλια για τις αναφορές του κοινού ανακοινωθέντος στις "εντάσεις" στη Νότια Σινική Θάλασσα, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί ανοιχτά το Τόκιο ότι εκμεταλλεύτηκε τη σύνοδο για να αναζωπυρώσει την πολεμική και να στρέψει τα πυρά κατά της Κίνας. «Η Κίνα είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με ό,τι έκαναν η Ιαπωνία και οι G7» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συνάδουν με τη θέση των G7 ως πλατφόρμας συννενόησης των ανεπτυγμένων οικονομιών. «Σφόδρα δυσαρεστημένο» δήλωσε το Πεκίνο και για την έρευνα που άρχισε η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (USITC) όσον αφορά καταγγελίες για χειραγώγηση των τιμών χάλυβα από κινεζικά χαλυβουργεία.
Κατά τα άλλα, το κοινό ανακοινωθέν των G7 εστιάζει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας -που, όπως αναφέρεται, έχει "απόλυτη προτεραιότητα- και στην αποφυγή ενός Brexit, καθώς θα συνιστούσε «σοβαρή απειλή» για την παγκόσμια οικονομία. Μακροπρόθεσμα, οι επτά μεγάλες οικονομικές δυνάμεις δεσμεύονται «να συμβάλουν στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και τον ρυθμό ανάπτυξης και να δώσουν το παράδειγμα αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα». Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε αναρίθμητες φορές από τη Γερμανία.
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Κυπριακό: Γιατί τηλεφωνήθηκαν ξανά Αναστασιάδης - Μπάιντεν

Νέα τηλεφωνική συνομιλία - τη δεύτερη σε δύο μέρες - είχαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό από την συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον διάλογο για το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά, σημείωσε, ότι εκτονώνεται η εμπλοκή, μετά και τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει ετοιμότητα για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, νοουμένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/700297/kypriako-giati-tilefonithikan-xana-anastasiadis-mpainten#ixzz49yclPpw0

Σε κλίμα κατάνυξης η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος

«ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο (28/05/2016) η επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα στο Άγιον Όρος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιον Όρος 
Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος και την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παίρνοντας τον λόγο, μετά την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας στις Καρυές.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε την Αθωνική Αδελφότητα για τη θερμή φιλοξενία που του επεφύλασσαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στο Άγιο όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και αξίες».
Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr την αντιφώνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι «το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας».
Αναλυτικότερα, κατά την προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε τα εξής: 
«Κύριε Πρόεδρε,
Με ειλικρινή συγκίνηση σας υποδέχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σ΄ αυτό το ιερό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, τη Χερσόνησο του Άθω, το Άγιον Όρος. Κοιτίδα και Λίκνο της Ορθοδοξίας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την Οικουμένη.
Κύριε Πρόεδρε όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και χθες κατά την συνάντησή μας, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις Αρχές και τις Αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη Χώρα του και το Λαό του. Κατά την Ορθοδοξία αυτοί οι δείκτες πορείας δεν είναι άλλοι από τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.
Γνωρίζετε πόσο εμείς οι Έλληνες, αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους δείκτες πορείας. Γνωρίζουμε επίσης πόσο η Ρωσία υπό την ηγεσία σας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Έχοντας κύριε Πρόεδρε αυτά τα εφόδια από το Άγιον Όρος σας εύχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας να οδηγείται τον φίλο Ρωσικό Λαό, της μεγάλης και φίλης χώρας σας της Ρωσίας στο δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας. Και πάλι καλωσορίσατε».
Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε στην Αθωνική Πολιτεία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο κ. Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες, Παρασκευή (27/05/2016) και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η αυτοκινητοπομπή έφτασε λίγο μετά τις 16:30 στον λιμενίσκο της Δάφνης, όπου από εκεί ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα για μια καθαρά προσωπική ολιγόωρη επίσκεψη.
Νωρίτερα, το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 14:15, η θαλαμηγός που μετέφερε τον Ρώσο πρόεδρο έφτασε στη Δάφνη. Μαζί του στο σκάφος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.
putinathos
Ο Πούτιν και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν στα θωρακισμένα τζιπ και από το λιμάνι κατευθύνθηκαν στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, όπου βρίσκεται το Πρωτάτο (το διοικητικό κέντρο της Αθωνικής Πολιτείας), για την επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέμεινε στις Καρυές μιάμιση ώρα, ενώ στο Ναό του Πρωτάτου έγινε η επίσημη υποδοχή, με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν έφτασε με δυσκολία στον Ιερό Ναό Πρωτάτου, αφού δεκάδες μοναχοί είχαν συγκεντρωθεί για να τον συναντήσουν.
1464439809164616
Στο συγκεκριμένο Ναό βρίσκεται η εικόνα του Άξιον Εστί.
upl574988ba45dc9
Ο Ρώσος πρόεδρος μόλις μπήκε στο Ναό και τον υποδέχτηκαν οι ιερείς, άναψε ένα κερί και προσκύνησε την εικόνα του Άξιον Εστί.
Το ευχαριστώ του Ρώσου προέδρου
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
1464439809627969
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
Η αντιφώνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν: «Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
2534552
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Το χρονικό της άφιξής του στο Άγιον Όρος
Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στη συνέχεια αναχώρησαν οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής, από όπου και μεταφέρθηκαν με σκάφος στο λιμάνι της Δάφνης και έπειτα στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έφτασε στο λιμάνι της Τρυπητής λίγα λεπτά πριν από τη 1 το μεσημέρι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με μπλόκα σε κάθε 100 μέτρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
HKJHKGHJKG
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιο Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονται τα πάντα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bomb-tv/politikh/story/700166/episkepsi-poytin-sti-thessaloniki-o-rosos-proedros#ixzz49ycDjriu

Ο Μίκης έσπασε την σιωπή του: Είμαστε θύματα μίας τραγικής φαρσοκωμωδίας

Κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη
Το γεγονός ότι σήμερα έχει καθήσει στην πλάτη μας ένα αριστεροδεξιό πολιτικό μόρφωμα συντριπτικής εκλογικής και λαϊκής μειοψηφίας, το οποίο υπακούοντας στις εντολές των ξένων καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αδίστακτα, άβουλα, υπεροπτικά και χωρίς ντροπή και έχοντας -όπως φαίνεται- συνείδηση, δηλαδή γνωρίζοντας απολύτως το κακό που προκαλεί, το γεγονός αυτό βασίζεται πάνω σε μια πρωτοφανή στρέβλωση της κοινοβουλευτικής τάξης.
Στο Σύνταγμα του 1974 υπήρχε άρθρο με το οποίο οριζόταν σαφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε σε περίπτωση που υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στη λαϊκή θέληση, να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Το άρθρο αυτό το έβγαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986.
Όμως για να μπορέσει να το κάνει, χρειαζόταν και τις ψήφους του ΚΚΕ. Όταν μαθεύτηκε ότι προτίθεται να προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοφανή παραμόρφωση του Συντάγματος που είχε ως άμεση συνέπεια την κατάργηση του Λαού ως θεματοφύλακα της ουσιαστικής δημοκρατικής τάξης στην χώρα μας, θυμάμαι ότι βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη ως βουλευτής του ΚΚΕ για μια πολιτική εκδήλωση. Έσπευσα λοιπόν να δηλώσω στον τύπο ότι το ΚΚΕ θα έδινε την ψήφο του μόνο βάζοντας τους δικούς του όρους, ότι φυσικά δεν θα περιοριζόταν στην απόρριψη της μεταβολής του Πολιτεύματος από Προεδρικό σε Πρωθυπουργικό αλλά και θα έθετε ως όρο να καθιερωθεί η απλή Αναλογική, που ήταν και το πάγιο αίτημα της Αριστεράς.
Μόλις γύρισα στην Αθήνα, μου ασκήθηκε κριτική από το Π.Γ., γιατί μίλησα έτσι χωρίς να τους ρωτήσω. Ζήτησα να μου πουν, πού έκανα λάθος και τότε κατάλαβα ότι είχαν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν ό,τι τους πει ο Ανδρέας, χωρίς όρους. Διαμαρτυρήθηκα και ζήτησα συνάντηση με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που μου είπε ότι θεωρούν πως η δύναμη του κόμματος δεν ήταν τόση, ώστε να θέσει όρους στο ΠΑΣΟΚ. Διαφώνησα και είπα ότι παρά την κομματική γραμμή θα καταψηφίσω αυτές τις αλλαγές του Παπανδρέου, γιατί τις θεωρώ αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές.
Ειδικά η αρχή ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, υπήρχε κίνδυνος να αντιστραφεί και να βρεθούμε στην πρωτοφανή θέση να κυβερνά μια μειοψηφία και η πλειοψηφία απλά να ελέγχει, όπως τελικά γίνεται σήμερα. Όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για συνταγματικούς δήθεν λόγους παρακολουθεί χωρίς ουσιαστικά δικαίωμα να παρέμβει και εφαρμόζει τις όποιες αποφάσεις μιας μειοψηφίας ουσιαστικά, αποφάσεις που αφορούν την μοίρα μας, την μοίρα της πατρίδας μας και την μοίρα των εγγονών μας.
Πρόκειται δηλαδή για ένα τερατούργημα, έργο του σάπιου πολιτικού μας συστήματος με το οποίο κάποιοι καταπατούν την θέληση του ελληνικού λαού, φορώντας το ένδυμα μιας κουρελιασμένης νομιμότητας.
Και μου προξενεί πραγματικά κατάπληξη η ανοχή όχι μόνο του Λαού αλλά και όλων των υπολοίπων θεσμών και γενικά όσων κατέχουν κάποιο αξίωμα ή κάποια υπεύθυνη θέση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο προκάτοχός του, έχει δεμένα τα χέρια από την περίφημη αυτή αναθεώρηση που προήλθε από μια κωμικοτραγική συνεδρία της Βουλής, όπου οι Βουλευτές εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν με χίλιους δυο εκβιασμούς και γελοία μέσα.
Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα χρωματιστά ψηφοδέλτια του Ανδρέα; Τις απειλές της Αυριανής; Την μεταβολή της αίθουσας της Βουλής σε πλατό γυρίσματος κινηματογραφικού έργου, με τους εκατοντάδες προβολείς -σχεδόν ένας σε κάθε βουλευτή για να φιλμάρονται οι κινήσεις του, ώστε τρομοκρατούμενος να βάζει το «καλό», έγχρωμο ψηφοδέλτιο;
Μια τραγική κωμωδία που πραγματικά είναι σαν να έγινε για να μπορεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να κομπάζει δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, ενώ στην ουσία δεν τον ακολουθεί ούτε το 20% των Ελλήνων.
Θυμάμαι καλά την αποφράδα εκείνη μέρα. Εμείς του ΚΚΕ μπήκαμε εν σώματι τελευταίοι στην αίθουσα της Βουλής. Λέω στον σ. Χαρίλαο:
-Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Να κολυμπήσουμε;
Πράγματι, με τους εκατοντάδες προβολείς νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Σταμάτησα να προχωρώ.
Τι κάνεις; με ρωτά ανήσυχος ο σύντροφος Γραμματέας.
Πες τους να κλείσουν τις … «φωταψίες», ειδεμή εγώ γδύνομαι…
Και άρχισα να βγάζω το σακάκι… 
Σε παρακαλώ, Μίκη, δεν βλέπεις ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω μας;
Ακριβώς γι’ αυτό…
Ο Χαρίλαος και οι άλλοι Βουλευτές του ΚΚΕ κάθησαν στα έδρανα. Εγώ όρθιος. Μου λέει ψιθυριστά ο Χαρίλαος:
Σε παρακαλώ, κάτσε.
Εγώ όμως άρχισα να ξεκουμπώνω το παντελόνι μου.
Είναι γελοίο τους φώναζα, Πρέπει να ντρέπεστε.
Έσβησαν μερικοί προβολείς. Τέλος κάθησα πλάι στον Χαρίλαο που ήταν έτοιμος πια να με πνίξει. Τελικά έγινε η ψηφοφορία της ντροπής και βρέθηκαν στην καταμέτρηση δύο άκυρα ψηφοδέλτια: Το δικό μου και του Παναγούλη.
Εδώ θα πρέπει να πω ότι από το 1975, τότε που δήλωσε ο Ανδρέας «Με τον Θεοδωράκη δεν μιλώ πολιτικά αλλά μόνο για καλλιτεχνικά» έως σήμερα, δεν με πλησίασε ούτε ένας πολιτικός συντάκτης. Και αν ποτέ «κάλυψαν» κάποιες πολιτικές μου δραστηριότητες ή δημοσίευαν πολιτικές μου δηλώσεις, ανέθεταν το σχετικό ρεπορτάζ στους καλλιτεχνικούς συντάκτες. Διότι εγώ γι’ αυτούς δεν είμαι πολιτικός. Είμαι καλλιτέχνης, μπουζουξής, ανάξιος να μιλήσει μαζί τους πολιτικά.
Γι’ αυτό αφιερώνω σ’ όλους αυτούς την ΑΚΥΡΗ ΨΗΦΟ μου, που σήμερα αναδεικνύεται σε πράξη τόσο μεγάλης πολιτικής σημασίας, όσο μεγάλο είναι το πολιτικό αδιέξοδο που κυριολεκτικά μας σέρνει πίσω από μια ομάδα νομιμοφανών, που μας οδηγούν στο χάος οχυρωμένοι πίσω από μια εκλογική παρωδία που ουσιαστικά δολοφόνησε τη Δημοκρατία στην χώρα μας.
Επιδόρπιον
Λίγο αργότερα και αφού για μια ακόμα φορά οι κομμουνιστές έπεσαν έξω, με αναζήτησε ο Υπουργός Λάζαρης:
Θέλω να κανονίσεις να φάμε ένα βράδυ σπίτι σου με τον Φλωράκη.
Πράγματι, Φλωράκης, Καλούδης, Λάζαρης κι εγώ βρεθήκαμε ένα βράδυ να τα πίνουμε μπροστά στο τζάκι του σπιτιού μου στην Ακρόπολη.
Πριν ακόμα καθήσουμε, μας λέει ο Υπουργός:
Αλήθεια, γιατί δεχθήκατε ασυζητητί τους όρους του Ανδρέα;
Ο Χαρίλαος με κοίταξε με νόημα και για να αλλάξει θέμα φωνάζει στην Μυρτώ:
Μυρτώ, πεινάμε, γιατί αργείς;
Εγώ στρέφομαι στον Λάζαρη και τον ρωτώ
Λοιπόν;
Λοιπόν, λέει αυτός, έγραφα το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος. Κάποια στιγμή μου τηλεφωνεί ο πρόεδρος και με ρωτά αν έχουμε κανένα νέο απ’ το ΚΚΕ. Του απάντησα αρνητικά. «Περίεργο» μου απάντησε. «Κι επειδή δεν θέλω να αλλάξω κάτι μετά από δική τους απαίτηση, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι υποχωρώ, βάλε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα». Μετά από λίγες μέρες μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε «Επειδή φαίνεται ότι οι φίλοι μας (και βεβαίως δεν είπε “οι φίλοι μας”» αλλά μια πολύ κακή και συνηθισμένη λέξη) δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν τίποτα, άφησε το κείμενο ως είχε και δεν χρειάζεται επομένως ούτε να βάλεις την απλή αναλογική».
Στο σημείο αυτό μπήκε μέσα η Μυρτώ με τα σουτζουκάκια και σταμάτησε η συζήτηση γι’ αυτή την τόσο θλιβερή αποκάλυψη.
Τελειώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι ναι μεν σιωπώ, όμως και η σιωπή έχει τα όριά της. Ομολογώ ότι είμαι έτοιμος να εκραγώ, γιατί έχω την αίσθηση ότι με έχουν δέσει (μαζί με όλο το κοπάδι) με μια τριχιά σάπιων και παράνομων νόμων και μας σέρνουν όλους μαζί μια φούχτα σαϊνια στο σφαγείο.

Αθήνα, 21.5.2016
Μίκης Θεοδωράκης
Κυριακή 22 Μαίου 2016 

[Πηγή: Mignatiou.com, 25/05/2016]

Γαλλία: Βελτιώνεται ο εφοδιασμός σε καύσιμα αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως η κρίση, όσον αφορά τα καύσιμα βελτιώνεται, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει
Η κατάσταση στη Γαλλία όσον αφορά τον εφοδιασμό σε καύσιμα βελτιώνεται αλλά η κρίση που προκάλεσαν οι απεργίες δεν έχει τελειώσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.
"Σε κάποιες περιοχές η κατάσταση έχει επανέλθει σχεδόν στο κανονικό", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
"Σε άλλες περιοχές παραμένουμε προσεκτικοί, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει".
Ο Βιντελί πρόσθεσε πως οι παρεμβάσεις προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός αποθηκών καυσίμων μπορεί να συνεχιστούν αν είναι απαραίτητο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/gallia-veltiwnetai-o-efodiasmos-se-kausima-alla-h-krish-den-exei-teleiwsei.4084531.html

Οι πρώτες δηλώσεις του Κώστα Κόκλα μετά το εξιτήριο



Ο γνωστός ηθοποιός υπέστη οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, κατά την διάρκεια της παράστασης που έπαιζε στην Θεσσαλονίκη. Οι δηλώσεις του μετά το εξιτήριο

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" της Θεσσαλονίκης πήρε ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας.
Ο ηθοποιός, είχε καλή διάθεση κατά την έξοδο του και μάλιστα μίλησε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, δηλώνοντας πως αισθάνεται αρκετά καλά και πως ανυπομονεί να αναρρώσει πλήρως.
"Όλα πήγαν καλά. Είμαι καλύτερα από πριν. Ήταν ημέρες ξεκούρασης, έτυχε όλο αυτό να γίνει στο τέλος της σεζόν, τώρα ακολουθεί ξεκούραση με τους δικούς μου ανθρώπους. Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας. Ήταν κάτι πολύ ξαφνικό, ευτυχώς επειδή ήταν κοντά (το θέατρο) ήταν κάτι που πέρασε και όλα είναι καλά".
Ο Γ. Τσούμος, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, δήλωσε από τη δική του μεριά: "Ο κ. Κόκλας φεύγει σε πολύ καλή κατάσταση. Μετά από δέκα δεκαπέντε ημέρες θα είναι πάλι μάχιμος. Θα μείνει κλινήρης για δέκα μέρες για να επανέλθει η καρδιά από αυτό το οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, όπως το λέμε εμείς. Ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου που αντιμετωπίστηκε άμεσα και ακαριαία. Ο άνθρωπος θα είναι από εδώ και πέρα σαν να μη συνέβη τίποτα".
Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός μεταφέρθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς υπέστη έμφραγμα στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της παράστασης "Γαμπροί για πούλημα", όπου πρωταγωνιστεί. Ο κ. Κόκλας είχε αισθανθεί αδιαθεσία και είχε έντονη εφίδρωση. Αφού ολοκλήρωσε τη σκηνή του, οι πόνοι έγιναν αφόρητοι με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι του να διακόψουν την παράσταση.
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/celebrities-news/oi-prwtes-dhlwseis-toy-kwsta-kokla-meta-to-eksithrio.4084287.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η συγγνώμη του Πούτιν στους Αθηναίους

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τους πολίτες της Αθήνας για τη θερμή υποδοχή, αλλά τους ζήτησε και συγγνώμη! Διαβάστε γιατί
Είναι σύνηθες, όποτε κάποιος ηγέτης επισκέπτεται την Αθήνα, οι πολίτες της να δεινοπαθούν στους δρόμους, λόγω των μέτρων ασφαλείας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Ποτέ όμως στο παρελθόν κάποιος από αυτούς τους ηγέτες, δεν σκέφτηκες να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία!
Και όμως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν παρέλειψε να το αναφέρει. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τους Αθηναίους και ζήτησε συγγνώμη!


"Να ευχαριστήσω τους κατοίκους της Αθήνας για τη θερμή υποδοχή και θα ήθελα να τους ζητήσω συγνώμη για ορισμένα προβλήματα που ενδεχομένως τους δημιουργήσαμε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/parapolitiki/h-syggnwmh-toy-poutin-stoys-athhnaioys.4083856.html

Η δήλωση που πέρασε «στα ψιλά»: Σε ποιες χώρες απηύθυνε σοβαρές προειδοποιήσεις ο Πούτιν

Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στις εξαγγελίες οικονομικής φύσηςκατά τις κοινές δηλώσεις Πούτιν- Τσίπρα, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, «μετρ» της γεωπολιτικής, δεν παρέλειψε να προβεί και σε δηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όσον αφορά στις εντάσεις με το ΝΑΤΟ και την Τουρκία- «στοχοποιώντας» συγκεκριμένες χώρες.
Αναλυτικότερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, προέβη στις εξής δηλώσεις- κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Ρουμανία και την Πολωνία.
«Οι ΗΠΑ, σε μια μονομερή ενέργεια, αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας.Θα πω ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε συνεχώς τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας. Δεν ακούμε τίποτα το εποικοδομητικό εκτός από γενικολογίες. Το μόνο που ακούμε είναι ότι οι ενέργειές τους (των Αμερικανών) δεν στρέφονται εναντίον της Ρωσίας, δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, αλλά θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι οι ενέργειές τους δικαιολογούντο από την απειλή που προήρχετο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πού είναι τώρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Μα, ασφαλώς, δεν υπάρχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής αντιπυραυλικής άμυνας παραμένουν.Τι είδους είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Πρόκειται για ραντάρ και συστήματα εκτοξεύσεως ειδικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων. Βεβαίως, αυτά τα συστήματα απειλούν εμάς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εκεί μπορούν να εγκατασταθούν εξοπλιστικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Και – πιστέψτε με – δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η αλλαγή των οπλικών συστημάτων. Ακόμη και οι Ρουμάνοι δεν θα το προσέξουν».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, «αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε απειλή για εμάς, για αυτό και αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντιστοίχως. Θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μέτρα έρχονται ως απάντηση. Το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Θα περιμένουμε να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και στην Πολωνία. Βεβαίως, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε, πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική χώρα».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στη Συρία «όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις δυνατότητες του Ναυτικού μας. Επίσης διαθέτουμε το πυραυλικό σύστημα ISKANDER εμβέλειας 500 χιλιομέτρων. Στο εν λόγω σύστημα μπορούν να εγκατασταθούν και πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς» επεσήμανε.
Το μόνο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα της Συρίας είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αρκεί οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και συγκεκριμένες επί του εν λόγω θέματος, συμπλήρωσε- ενώ, όσον αφορά στην Τουρκία και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, είπε ότι « οι δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικό κανονικό στρατό, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να πλήξει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Δεν ακούσαμε λέξη για αποζημίωση. Ακούσαμε μόνον για την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις. Και εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία».

Ως προς το κουρδικό κράτος, είπε ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του κουρδικού λαού. Είναι θέμα κυβερνήσεων εκείνων των χωρών, όπου μένουν οι Κούρδοι. Εμείς ασχολούμαστε με την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων και με τη διατήρηση των νόμιμων εξουσιών, για να μην δούμε στη Συρία τα γεγονότα στη Λιβύη ή ακόμη χειρότερα τα γεγονότα στη Σομαλία». 
http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/28/putin-nato_n_10177588.html?1464421933&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Έτσι σφαγιάστηκαν 22 εκατομμύρια Κινέζοι από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Αδιανόητα εγκλήματα...

Το Δεκέμβριο του 1937, ο Ιαπωνικός στρατός κατέλαβε και λεηλάτησε την Κινεζική πρωτεύουσα Ναντσίνγκ. Ακολούθησε γενοκτονία του πληθυσμού. Οι Ιάπωνες στρατιώτες προχώρησαν σε βιασμούς γυναικών και εν ψυχρώ δολοφονίες αιχμαλώτων και αμάχων κατοίκων της πόλης με τρόπο βάναυσο. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλά βρέφη. Οι παροπλισμένοι Κινέζοι αποκεφαλίζονταν με συνοπτικές διαδικασίες και τα κομμένα κεφάλια στοιβάζονταν για παραδειγματισμό ή θάβονταν ζωντανοί . Στο διάστημα 1937- 1938, οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000. Αποτροπιασμός. Από τη σφαγή της Ναντσίνγκ δεν γλίτωσαν ούτε τα βρέφη. Επρόκειτο για γενοκτονία. Η σφαγή στη Σιγκαπούρη Στις 15 Φεβρουαρίου του 1942, η Σιγκαπούρη έπεσε στα χέρια των Ιαπώνων. Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής οι Ιάπωνες εφήρμοσαν επιχείρηση εκκαθάρισης. Στόχος τους, η συστηματική εξόντωση όσων θεωρούνταν εχθρικοί προς το καθεστώς. Όλοι οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 50 ετών έπρεπε να περάσουν από τα κέντρα διαλογής που έφτιαξαν, προκειμένου να περάσουν από έλεγχο για τα αντι-ιαπωνικά τους αισθήματα. Καμιά φορά έστελναν σ’ αυτά και γυναικόπαιδα. Η επιθεώρηση που ακολουθούσε, θύμιζε παρωδία και δεν τηρούσε φυσικά κανένα κανόνα και μεθοδολογία. Βασίζονταν είτε σε πληροφοριοδότες με κουκούλες, είτε στο προσωπικό «ένστικτο» του κάθε Αξιωματικού, που έκρινε από τη φυσιογνωμία. Οι πρώτοι που λόγω ιδιότητας βρέθηκαν ένοχοι για Αντι- Ιαπωνισμό, ήταν οι δάσκαλοι, οι δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι. Κάποιοι από αυτούς φυλακίστηκαν, οι περισσότεροι όμως εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Ιάπωνες βασάνιζαν τους αιχμαλώτους με κάθε τρόπο. Συνηθισμένο βασανιστήριο ήταν η ξιφολόγχη. Όσοι κατάφερναν να «περάσουν» από τον έλεγχο, λάμβαναν ένα χαρτί που έγραφε «Εξετάστηκε» ή σφραγίζονταν με μια τετράγωνη σφραγίδα στα χέρια και στα πουκάμισα. Όσοι αποτύγχαναν στην «επιθεώρηση», σφραγίζονταν με τριγωνικά σημάδια και στοιβάζονταν σε φορτηγά, πριν οδηγηθούν σε απόμερες τοποθεσίες, όπου και εκτελούνταν. Οι εκτελέσεις ήταν μαζικές και έφτανα ακόμη και στα 300 άτομα ανά ημέρα. Οι δολοφονίες στη Σιγκαπούρη υπολογίζονται σε 90.000 . Το Ασιατικό Ολοκαύτωμα Οι Ιάπωνες μεγάλωναν τα παιδιά τους, με την πεποίθηση ότι οι Κινέζοι ήταν κατώτεροι και από γουρούνια. Ήταν μια από τις αρχές της πατρώας θρησκείας, του Σιντοϊσμού, που ήταν βαθιά ρατσιστική. Μόνο έτσι δικαιολογούνται σήμερα τα 22 εκατομμύρια των Κινέζων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τις θηριωδίες του αυτοκρατορικού Ιαπωνικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Β’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου, από τις 7 Ιουλίου του 1937 έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 1945. Τα εγκλήματα πολέμου, που διέπραξαν οι Ιάπωνες στρατιώτες εισβάλλοντας στις Επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ήταν τέτοια που με δύο λέξεις περιγράφονται ως «Ασιατικό Ολοκαύτωμα». Η σύγκριση των εγκλημάτων με αυτά που διέπραξαν οι Ναζί στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη. Η σφαγή στην κινεζική πρωτεύουσα Ναντσίνγκ ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία. Οι κτηνωδίες δεν περιορίστηκαν μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και προς τους Κινέζους αμάχους. Στη διάρκεια του πολέμου υπήρξε κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μαζικές δολοφονίες, ιατρικά πειράματα πάνω σε ανθρώπους, συστηματικούς βιασμούς γυναικών και νεαρών κοριτσιών, καταναγκαστική εργασία, λεηλασίες πόλεων ακόμη και κανιβαλισμό. Βιολογικά και χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά των αμάχων κατά τη διάρκεια εναέριων επιθέσεων της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας. Ωστόσο, οι πιλότοι ήταν οι μόνοι που εξαιρέθηκαν αργότερα από τον μακρύ κατάλογο των στρατιωτικών δυνάμεων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Το γεγονός οφείλονταν στην απουσία συγκεκριμένων διεθνών ανθρωπιστικών νόμων που να απαγορεύουν τη χρήση τους από αέρος. Την αποτρόπαια τακτική που ακολούθησε ο ιαπωνικός στρατός, είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο, με την εντολή του «Σκοτώστε τους όλους. Κάψτε τα όλα. Λεηλατήστε ελεύθερα». Ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Χιροκίτο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Μετά τη λήξη του πολέμου, πολλοί Ιάπωνες στρατιώτες παραδέχθηκαν εν ψυχρώ δολοφονίες, ενώ στα αποτρόπαια εγκλήματα έλαβαν μέρος Κορεάτες και στρατιώτες της Ταιβάν, που αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν στο πλευρό της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες στρατιώτες έθαβαν ζωντανούς τους Κινέζους αμάχους. Το τέλος του πολέμου Η αρχή του τέλους για το Β’ Σινοϊαπωνικό πόλεμο έγινε στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, με τον Βομβαρδισμό στο Πέρλ Χάρμπορ. Την επόμενη ημέρα οι Η.Π.Α. κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία και ακολούθησαν οι πυρηνικοί βομβαρδισμοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Ιαπωνία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της, το 1945.  ... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/etsi-sfagiastikan-22-ekatommiria-kinezi-apo-ta-iaponika-stratevmata-adianoita-egklimata/

Το πρόβλημα της ταυτότητας της Μολδαβίας

Αν και η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα, σφηνωμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρουμανία, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 4 εκατομμύρια,  η γεωπολιτική της θέση, όπως και οι εσωτερικές της αντιθέσεις τής προσδίδουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιοχή αυτή, άλλωστε, έπαιξε και ιστορικά σημαίνοντα ρόλο τόσο στην επέκταση της Ρωσικής αυτοκρατορίας, όσο και στην κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η Μολδαβία, όπως και η Γεωργία, όπου διακρίνουμε κοινά χαρακτηριστικά, καθίστανται πεδία  ανταγωνισμού επιρροής και ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.






http://www.conflicts.rem33.com/images/moldova/mold_his_3_files/image006.gif
Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941-1944

Η Μολδαβία ως γεω-πολιτισμικός χώρος λειτούργησε πάντοτε ως πύλη επικοινωνίας των χριστιανικών Βαλκανίων με τον ρωσικό κόσμο, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως επιρροές και από τις δύο πλευρές. Επί πλέον η γεωγραφική μάλιστα κατανομή του πληθυσμού της είναι κατά βάση διαιρεμένη με σύνορο τον Δνείστερο. Δυτικά, στην Βεσσαραβία κατοικεί ο ρουμανόφωνος πληθυσμός, ενώ ανατολικά, στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, κατά πλειοψηφία σλαβικός. Η πραγματικότητα αυτή καθορίζει τις ιστορικές εξελίξεις εδώ και δύο αιώνες, δημιουργώντας μια διελκυστίνδα μεταξύ της Ρουμανίας που διεκδικεί τον χώρο αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι του ρουμανικού έθνους και της Ρωσίας που παραδοσιακά το αντιμετώπιζε ως την δυτική εσχατιά του κράτους.
Μετά την ίδρυση της ΕΣΣΔ, καθώς η Βεσσαραβία παραχωρείται στη Ρουμανία, η Μόσχα δημιούργησε στην ανατολική όχθη του Δνείστερου την «της «Αυτόνομη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας», με 30% ρουμανόφωνο πληθυσμό, ενταγμένη στην Ουκρανία με προφανή σκοπό την ανάκτηση της Βεσσαραβίας.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη το 1940, όταν και η Βεσσαραβία εντάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση ως αποτέλεσμα του μυστικού πρωτοκόλλου που συμπεριελαμβάνετο στο «Σύμφωνο Μη Επίθεσης» του 1939 με την Γερμανία. Στις 2 Αυγούστου 1940 η σοβιετική κυβέρνηση δημιούργησε μια σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας, με πρωτεύουσά της την πόλη του Κισινιόφ (Chisinau στα ρουμανικά), ενώνοντας τις δύο περιοχές αλλά με τη βόρεια Μπουκοβίνα και τη νότια Βεσσαραβία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, να εντάσσονται στην Ουκρανία, αποκλείοντας την Μολδαβία από την θάλασσα.
Σύντομα, όμως, η Ρουμανία, ως σύμμαχος των δυνάμεων του άξονος, καθώς στις επιλογές του Βουκουρεστίου στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο κυρίαρχο ρόλο έπαιξε ο ρουμανικός ιρρεδετισμός, επανακτούν τα εδάφη αυτά έως τις όχθες του νοτίου Μπουγκ. Μετά την νίκη της ΕΣΣΔ, η Υπερδνειστερία μαζί με την Βεσσαραβία συστήνουν την «Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας».
Εντούτοις, οι ρουμανόφιλες κινήσεις δεν έπαψαν για αρκετό καιρό και μάλιστα κατά την διάρκεια της περιόδου 1950-1952, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ σαν Α΄ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μολδαβίας, κατέστειλε μια τέτοια εξέγερση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Μολδαβία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις περισσότερο ευνοημένες περιοχές ως προς την εθνική κατασταλτική πολιτική από πλευράς της κεντρικής εξουσίας. Η «εύνοια» αυτή στόχευε στη δημιουργία συνθηκών εμφάνισης μιας νέας μολδαβικής ταυτότητας, ως αποτρεπτικό παράγοντα της ενίσχυσης φιλορουμανικών κινήσεων και αντίστοιχων ρουμανικών διεκδικήσεων. Άλλωστε και οι αναμείξεις εθνικών πληθυσμών σε μια θεσμοθετημένη οντότητα ήταν μια πάγια τακτική του κράτους που στόχευε στην αποφυγή εθνικών αποκλίσεων.   

Η μετασοβιετική Μολδαβία
Όπως και σε όλη την εθνογεωγραφία της ΕΣΣΔ, και στην μολδαβική περίπτωση, στο περιβάλλον της περεστρόικα, την δεκαετία του 1980, αναδύονται ενισχυμένες εθνικές διεκδικήσεις, οι οποίες στην σταδιακή όξυνση μιας γενικευμένης κρίσης οδηγούνται στο μαξιμαλισμό των επιδιώξεών τους. Η αυτή εθνική αφύπνιση, μια μάλλον ανακριβής έκφραση καθώς η ιστορική μελέτη αποδεικνύει ότι και στην Σοβιετική Ένωση δεν είχαν πάψει ποτέ οι εκδηλώσεις του εθνικού ζητήματος, προκάλεσε σοβαρότατες συνέπειες στην μικρή Δημοκρατία της Μολδαβίας. Πολεμικές συγκρούσεις έλαβαν χώρα ανατολικά του ποταμού Δνείστερου, που κατέληξαν στην επέμβαση του ρωσικού στρατού και στην απόσχιση της Υπερδνειστερίας. Συγκρούσεις όμως έγιναν και στην περιοχή των χριστιανών τουρκόφωνων Γκαγκαούζων.
Την περίοδο αυτή η σύνθεση του πληθυσμού θα είναι: Μολδαβοί-ρουμανόφωνοι 64.5%, Ουκρανοί 13.8%, Ρώσοι 13%, Εβραίοι 1.5%, Βούλγαροι 2%, Γκαγκαούζοι 5.2% (Αντιθέτως, η θρησκευτική ομοιογένεια είναι υψηλή:  Ορθόδοξοι 98%).
Το ζήτημα, το οποίο θα λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα το 1989-1992, θα είναι το γλωσσικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των μη Μολδαβών κατοίκων της χώρας, έχοντας ως κύρια γλώσσα τη ρωσική, αγνοούν την μολδαβική-ρουμανική (μόνο το 4% δηλώνει σαν δεύτερη γλώσσα του τα ρουμανικά). Η καθιέρωση της μολδαβικής, ως μοναδικής επίσημης γλώσσας στα όρια της Δημοκρατίας, και μάλιστα με αλλαγή της γραφής από την κυριλλική στην λατινική, σήμαινε αυτομάτως την στελέχωση όλου του κρατικού μηχανισμού μόνον από Μολδαβούς και τον υποβιβασμό των υπολοίπων κατοίκων της Δημοκρατίας σε πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας, που ως συνέπεια του θα είχε την μαζική μετανάστευσή τους. Επιπροσθέτως, γίνονταν θέμα χρόνου η ενσωμάτωση της Μολδαβίας στην Ρουμανία, η οποία γίνονταν ο προμηθευτής όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών και πληροφοριακών εργαλείων (π.χ. σχολικά βιβλία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ.).
Επίσημος πολιτικός φορέας των παραπάνω στόχων εμφανίζεται το «Λαϊκό Μέτωπο της Μολδαβίας». Το Μάιο του 1990 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Μολδαβίας, η οποία μετονομάστηκε σε Μόλδοβα, και στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Μολδαβία το «Λαϊκό Μέτωπο» κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών.
Ως αντίδραση στην αυξανόμενη ρουμανόφιλη στάση τμήματος των Μολδαβών οι Σλάβοι της Υπερδνειστερίας από το 1988 δημιουργούν το κίνημα της Ένωσης (Yedinstvo-UnitateaIntermovement) και οι Γκαγκαούζοι στο νότο το κίνημα Gagauz Halk. Σύντομα, 2 Σεπτεμβρίου 1990, η μολδαβική περιοχή στην αριστερή όχθη του Δνείστερου ανακηρύχθηκε σε Σοβιετική Δημοκρατία (σε έκταση 3,567 χλμ² και με πληθυσμό 633.600, όπου η εθνοτική σύνθεση είναι: Μολδαβοί: 43%, Ουκρανοί: 28%, Ρώσοι: 25%, Γκαγκαούζοι 1%).
Το 1992 η κατάσταση οξύνθηκε και περίπου 50.000 οπλισμένοι εθελοντές Μολδαβοί εθνικιστές επιτίθενται  στην Υπερδνειστερία. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν στοίχισαν την ζωή σε 1.500 περίπου ανθρώπους, για να σταματήσουν τελικά μετά την επέμβαση της 14ης ρωσικής στρατιάς  που εδρεύει στο Κισινιόφ από το 1956.
Έκτοτε, η παρουσία του ρωσικού στρατού, που δρα ως ειρηνευτική δύναμη, ενισχύει στην ουσία την Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, καταργώντας στην πράξη την οποιαδήποτε δικαιοδοσία του μολδαβικού κράτους σε αυτές τις περιοχές αλλά και εξασφαλίζει μια συνέχεια στην οριογραμμή του ρωσικού «εγγύς εξωτερικού», ή αλλιώς στην στενή σφαίρα επιρροής της.
Η διάθεση απόσχισης, όμως, εκδηλώθηκε και στο λαό των Γκαγκαούζων, ο οποίος αν και τουρκόφωνος έχει ως θρησκεία του τον ορθόδοξο χριστιανισμό (όπως και η εθνότητα των Τσουβάσων στη Ρωσία), προβάλει την βυζαντινή του καταγωγή και διατηρεί φιλορωσικές τάσεις. Οι Γκαγκαούζοι που κατοικούν στην Μολδαβία αριθμούν περίπου τις 150.000 και στην Ουκρανία τις 31.900. Η περιοχή που διαβιούν ονομάζεται Boudzak με πρωτεύουσα την πόλη Komrat, όπου την περίοδο της πρώτης ρωσικής επανάστασης (1905-1907) είχαν ανακηρύξει μια ολιγοήμερη ανεξάρτητη Δημοκρατία. Αυτό επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του 1990, καθώς η Γκαγκαουζία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη ως " Gagauz-Yeri ". Τόσο ο στρατιωτικές δυνάμεις της Υπερδνειστερίας, όσο και ο ρωσικός στρατός βοήθησαν τους Γκαγκαούζους να γλιτώσουν από την εκκαθάριση που επεδίωξαν να διαπράξουν οι ρουμανόφωνοι Μολδαβοί. Τελικώς το 1994 η περιοχή δέχθηκε ένα καθεστώς αυτονομίας, και με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας που εκμεταλλεύτηκε την περίσταση, αν και οι εντάσεις μεταξύ του Κισινιόφ και του Κόμρατ δεν έχουν εκλείψει.  
Η περίοδος που ακολούθησε την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Μοδαβίας  θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη για την πλειοψηφία των κατοίκων της, καθώς θα βρεθεί στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Σχεδόν το 78% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (με μισθό 50 δολάρια τον μήνα) και η μετανάστευση έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις: φθάνει το 25%! Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ στον πίνακα για ανθρώπινη εξέλιξη, η Μολδαβία από την 68η  θέση το 1989, έπεσε στην 108η το 2002. Το ίδιο διάστημα εμφανίζεται και ένα νέο στρώμα πλουτοκρατών που απόκτησαν κρατική περιουσία, ενισχύοντας την ταξική πόλωση. Δεν είναι άλλωστε συμπτωματικό, ότι κατά την διάρκεια της κρίσης της Υπερδνειστερίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση με αδιαφανή τρόπο.
Το αρνητικό αυτό περιβάλλον επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στις εθνοτικές σχέσεις. Ο αγροτικός χαρακτήρας της μολδαβικής οικονομίας, εξαρτημένος από τις σημαντικές υποδομές της Υπερδνειστερίας (το 1990 η Υπερδνειστερία παρήγαγε το 40 % του ΑΕΠ της Μολδαβίας και διέθετε το 90% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος) αλλά και την ρωσική αγορά (το 2003 οι εξαγωγές κατευθύνονταν προς την Ρωσία 39% και την Ρουμανία 11,4%) καθιστούσαν ακόμη πιο ασφυκτικά τα όρια των κινήσεων.
Οι ρουμανόφιλες τάσεις σε μεγάλο βαθμό συρρικνώθηκαν και επικράτησαν πιο μετριοπαθείς δυνάμεις που εκφράστηκαν μέσα από το Κ.Κ. Μολδαβίας. Συνάμα, προωθήθηκε και ένα ομοσπονδιακό κρατικό μοντέλο, με την στήριξη ακόμη και των ΗΠΑ, που άρχισαν να έχουν άμεση συμμετοχή στα τεκταινόμενα. Βεβαίως κάποιοι κύκλοι από όλες τις πλευρές κινήθηκαν ενεργητικά εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής, όπως ο Τζ. Σόρος που δήλωνε τον Οκτώβριο του 2002 ότι η ομοσπονδιοποίηση θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ενός ρωσικού προτεκτοράτου στην Μολδαβία.

Μολδαβία και «πορτοκαλί επανάσταση»
Τα πάντα φάνηκαν να ανατρέπονται με την εκδήλωση της «πορτοκαλί επανάστασης» στην γειτονική Ουκρανία. Η φιλοδυτική στροφή του Κιέβου για την μολδαβική ηγεσία έδινε μια εναλλακτική επιλογή που θα παρείχε προστασία τόσο απέναντι στους ρώσική επιρροή όσο και στις ρουμανικές βλέψεις.
Κομβικό γεγονός των ανακατατάξεων αποτέλεσαν οι εκλογές του Μαρτίου του 2005 (Κ.Κ. Μολδαβίας 46.1%, Δημοκρατικό Μπλοκ Μολδαβίας 28.4%, Λαϊκό Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα (ρουμανόφιλοι) 9.1%). Σε αυτές παρατηρούνται τα εξής χαρακτηριστικά:
α. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Προέδρου Βορονίν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων με συνθήματα φιλοευρωπαϊκά, αντιρωσικά και προπαγανδίζοντας ανοικτά τον νέον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Yushenko.
β. Οι εθνικιστές του Λαϊκού Χριστιανικοδημοκρατικού Κόμματος εγκατέλειψαν το σύνθημά τους για επανένωση με την Ρουμανία και υποστήριξαν την είσοδο της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ρουμανία.
γ. Εκφράστηκε μια γενικευμένη διάθεση για τελικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, τάση που εμφανώς ενισχύθηκε από διεθνείς κύκλους, που επιδιώκουν την αναδιαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη σε μια ευνοϊκή συγκυρία γενικευμένων ανακατατάξεων. Απόδειξη αυτού η ενεργητική συμμετοχή της Μολδαβίας στην αντι-ρωσική συμμαχία της GUAM (Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία). Η ευφορία που δημιουργεί αρχικώς η νέα πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία επισπεύδει την λήψη μέτρων εναντίον της Υπερδνειστερίας, καθώς με αυστηρά μέτρα που λαμβάνει το Κίεβο για τις εξαγωγές από το έδαφός της επιχειρείται να στραγγαλιστεί το καθεστώς στο Τιράσπολ. Ταυτοχρόνως, η Μολδαβία ζήτησε από τον πρόεδρο Γιούσενκο να μεταφέρει η Ουκρανία τις δικές της ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία αντικαθιστώντας τις ρωσικές.
Εν μέσω συνομιλιών με δέσμες προτάσεων από διάφορες πλευρές, η Μόσχα απάντησε άμεσα και με δυναμικό τρόπο στην πολιτική του Κισινιόφ: αύξησε την τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου και, ακόμη πιο επώδυνα για την μολδαβική οικονομία, μπλόκαρε την εισαγωγή μολδαβικού κρασιού, του κυριότερου προϊόντος της χώρας, στην Ρωσία.
Η ρωσική αντεπίθεση, όπως εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε μια ατμόσφαιρα ενός νέου ψυχρού πολέμου και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την πανηγυρική επάνοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στην εξουσία σε μια εύθραυστη συγκατοίκηση με τον Γιούσενκο, περιέπλεξαν  τα προβλήματα για την Μολδαβία.
Χωρίς την ξεκάθαρη ουκρανική στήριξη το Κισινιόφ δεν δύναται να επιβάλει οποιαδήποτε λύση μη επιθυμητή στους αποσχισθέντες κατοίκους της Υπερδνειστερίας. Στους τελευταίους δε η διάθεση για ένωση με τη Ρωσία φαίνεται ακόμη πιο ενισχυμένη από τις τελευταίες εξελίξεις. 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Νέα Πολιτικη", 2007

http://sotiriosdemopoulos.blogspot.co.ke/2013/09/blog-post.html