Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Σεξουαλικές κακοποιήσεις σε δεκάδες ιδιωτικά σχολεία των ΗΠΑ Σάλος από αποκάλυψη της Boston Globe

Σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονταν, κατά τη διάρκεια δεκαετιών, σε πολλές δεκάδες ιδιωτικά σχολεία στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, περιστατικά για τα οποία οι υπεύθυνοι άργησαν να λάβουν μέτρα ή ακόμα κι αδιαφόρησαν παρά τις καταγγελίες και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των περισσότερων από 200 φερόμενων ως θυμάτων, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe.
Πολλά από αυτά τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Αγγλία, είναι ήδη γνωστά στις δικαστικές αρχές, διευκρινίζεται στο άρθρο, όπου γίνεται λόγος για περισσότερες από 90 προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Εξήντα επτά και πλέον ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλική παρενόχληση από το 1991, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Spotlight Team, η ομάδα των ερευνητών που αποκάλυψε τις υποθέσεις παιδεραστών ιερέων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, άλλες όμως εκτυλίχθηκαν αργότερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.
Το σχολείο St. George's στο Μιντλτάουν, στο Ρόουντ Άιλαντ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας. Η Boston Globe αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση ενός καθηγητή ο οποίος διέπραξε τα πρώτα του εγκλήματα το 1968 και εντούτοις συνέχισε να διδάσκει σε διάφορα σχολεία έως το 2003 και ταυτόχρονα να παρενοχλεί και να επιτίθεται σε εφήβους. 
Το 2003 ένας προπονητής στο σχολείο κατηγορήθηκε από 11 μαθητές ότι επιδιδόταν σε άσεμνες κινήσεις έως κι ότι τους παρενόχλησε σεξουαλικά. Η διεύθυνση τον απέλυσε, ωστόσο έκρινε, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε, ότι τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν δεν συνιστούσαν σεξουαλική επίθεση και επέλεξε να μην ενημερώσει τις δικαστικές αρχές. Ο προπονητής επαναπροσλήφθηκε.
Όταν παραιτήθηκε με δική του βούληση το 2011 το St. George's δεν ενημέρωσε για τα γεγονότα το νέο του εργοδότη, τη Σχολή Taft στο Κονέτικατ.
Η εφημερίδα καλεί τα πρόσωπα που διαθέτουν πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά με εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο να τις καταθέσουν.
Μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών παραγράφθηκε και δεν μπορούν πλέον να υπάρξουν προσφυγές παρά μόνο σε αστικά δικαστήρια.
http://www.news.gr/kosmos/hpa/article/264816/sexoyalikes-kakopoihseis-se-dekades-idiotika-shole.html

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις αποφάσεις του σημερινού έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έκβαση του Eurogroup είναι καλή για τη χώρα μας, καθώς η αξιολόγηση του προγράμματος κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επεσήμανε μάλιστα πως το μήνυμα του σημερινού Eurogroup είναι θετικό τόσο για τις αγορές, όσο και για τους Έλληνες πολίτες.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι πολίτες έχουν επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια και δικαιούνται μία ανακούφιση, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά του στην προώθηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποδεικνύει πως παραμένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία, κάτι που αποτελεί όπως είπε απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά για τα αποτελέσματα του Eurogroup τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη, ενώ τους είπε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Εξάλλου, το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ενημερώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/264821/tsipras-se-pavlopoylo-h-axiologhsh-kleinei-horis.html

Στα σκαριά το νομοσχέδιο με τον "κόφτη" και τα επόμενα μέτρα Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται τα "κόκκινα" δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης

Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. 

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, αλλά θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

Επίσης, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. “Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/264935/sta-skaria-to-nomoshedio-me-ton-kofth-kai-ta-epo.html

ΗΠΑ: Υπέρ της αύξησης της φορολογίας για τους πλούσιους τάχθηκε ο Τραμπ

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει στην «κρίση των πολιτειών» που συνιστούν τις ΗΠΑ, ν' αποφασίσουν για την αύξηση του κατώτερου μισθού
Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε την Κυριακή (08/05) ότι οι φόροι για τους πλούσιους πρέπει ν' αυξηθούν, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει και την αύξηση του κατώτερου μισθού.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει στην «κρίση των πολιτειών» που συνιστούν τις ΗΠΑ, ν' αποφασίσουν για την αύξηση του κατώτερου μισθού, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press», του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
«Για τους πλούσιους πιστεύω ειλικρινά ότι πρόκειται να ανεβεί και πρέπει να ανέβει η φορολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μεγιστάνας και πρόσθεσε πως θα ασχοληθεί περισσότερο με τη μεσαία τάξη, ως διαπραγματευτικό «πάτημα» που μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις του με το Κογκρέσο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/694380/hpa-yper-tis-ayxisis-tis-forologias-gia-toys-ploysioys-taxthike-o-tramp#ixzz485Lp8Bah

Economist: Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι Έλληνες όχι... Η Ελλάδα πιθανόν να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και το Grexit τον Ιούλιο, εκτιμά το οικονομικό περιοδικό

“Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι Έλληνες όχι”. Με αυτήν την ατάκα από την ταινία “Γάμος αλά Ελληνικά 2” σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

“Το αν κάποιος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει δει την ταινία, πόσω μάλλον αν έχει εντοπίσει κάποια ομοιότητα με τις εν εξελίξει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, είναι άγνωστο. Αλλά με τις νέες κόντρες για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, με απειλές για πρόωρες εκλογές αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν, έχει την οσμή ενός κακού sequel”, αναφέρει στο άρθρο του το Economist.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη την επόμενη δόση του προγράμματος, “όμως δεν θα πάρει τα χρήματα μέχρι οι δανειστές να ολοκληρώσουν” την αξιολόγηση. “Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει με δυσκολία αρκετά χρήματα (με επιδρομή σε ανεξάρτητους δημόσιους φορείς) για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, ίσως ακόμα και τον Ιούνιο. Αλλά στις 20 Ιουλίου, όταν ωριμάζει ένα ομόλογο 2 δισ. ευρώ, η χώρα είναι και πάλι αντιμέτωπη με χρεοκοπία και ίσως με μία αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο κίνδυνος του Grexit δεν επέστρεψε ακριβώς – ποτέ δεν έφυγε, στην πραγματικότητα”, σημειώνεται.

Στο άρθρο τονίζονται οι διαφορές των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι απαιτήσεις του τελευταίου για προληπτικά μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει τέτοια προληπτικά μέτρα δε βασίζεται τόσο στο ότι αυτό δεν θα ήταν σύννομο, αλλά στις πολιτικές προεκτάσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση, αναφέρεται στο άρθρο: “Το πακέτο προληπτικών μέτρων πιθανότατα θα περιείχε περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, μία άμεση επίθεση στη βάση του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μία ανταρσία 53 δικών του βουλευτών, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η Νέα Δημοκρατία τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές. Υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το πακέτο λιτότητας των 5,4 δισ. ευρώ (επειδή επιβάλλει πολλά φορολογικά μέτρα και λίγες μεταρρυθμίσεις), ούτε και τα επιπλέον προληπτικά μέτρα”.

Σύμφωνα με το περιοδικό, λόγω των πολλαπλών επιπλοκών που έχουν παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις, η πιο πιθανή λύση “όπως πάντα” είναι μία ασαφής συμφωνία: “Μία συμφωνία που θα δίνει στους δανειστές επαρκή ικανοποίηση για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση, χωρίς να θέτει την οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμα θεμέλια ή να επιλύει τα πιο φλέγοντα ζητήματα”.

“Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η οικονομία υποφέρει. Οι τράπεζες είναι ακόμη ζόμπι, πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις [...] έχουν αναβληθεί και οι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη του ευρώ δε θέλουν να μιλήσουν για ελάφρυνση χρέους. Οι Έλληνες φαίνεται πως δεν είναι οι μόνοι που δεν αλλάζουν”, καταλήγει το δημοσίευμα.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/264491/economist-oi-anthropoi-allazoyn-oi-ellhnes-ohi.html

Χιλιάδες οι κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία! Αυτοί θα διαλύσουν το καθεστώς!



Τεράστιος είναι πλέον ο αριθμός των κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία, ενώ πλέον οι ίδιοι οι Τούρκοι δε διστάζουν να μιλήσουν για την πραγματικότητα αυτή, αν και κατά το παρελθόν απέφευγαν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση ή αναφορά. 
Έτσι λοιπόν, η Τουρκάλα συγγραφέας, Yasemin Güç, προς τιμήν την αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία και για τόνισε πως υπάρχουν χιλιάδες χριστιανικές οικογένειες, οι οποίες κρύβονται, υπό το φόβο τιμωριών και βασανιστηρίων για τη θρησκεία τους.
«Στην Ανατολία υπάρχουν χιλιάδες κρυμμένες από το παρελθόν χριστιανικές οικογένειες», ήταν ο τίτλος του άρθρου.
Ορμώμενη από ένα περιστατικό δολοφονίας ενός ζευγαριού, όπου ο γαμπρός ήταν μουσουλμάνος και η νύφη χριστιανή, η συγγραφέας αναφέρεται στη συνθήκη τη Λοζάννης το 1923, η οποία εξανάγκασε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που ζούσαν στην Ανατολία να έρθουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, 500.000 μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία. 
Επρόκειτο για μία από τις πρώτες ανταλλαγές πληθυσμών. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί χριστιανοί δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο και τα σπιτικά τους. Έτσι λοιπόν έμειναν εκεί δηλώνοντας μουσουλμάνοι, αν και στην ουσία είναι χριστιανοί.
Σήμερα ζουν στην Τουρκία οι απόγονοι των Ελλήνων εκείνων, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ακόμη και σήμερα πως είναι μουσουλμάνοι, καθώς ο φόβος σκεπάζει τις ζωές τους. Στα σπίτια τους όμως κρύβουν χριστιανικές εικόνες και οι ίδιοι τηρούν με ευλάβεια τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις.
Η συγγραφέας αναφέρει πως πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα σοβαρό για την Τουρκία. Οποιαδήποτε κίνηση που θα φέρει στο φως τα πιστεύω τους, ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να τους θέσει σε άμεσο κίνδυνο.
Στην Τουρκία δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία. Για αυτόν τον λόγο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η πτώση της χώρας θα επέλθει από τους κρυπτοχριστιανούς, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος, αποκαθιστώντας έτσι τη δικαιοσύνη.

http://voicenews.gr/index.php/diethni/67699-xiliades-oi-kryptoxristianoi-stin-tourkia-aftoi-tha-dialysoun-to-kathestos.html

Το έγκλημα του PSI+ που αποδεκάτισε τράπεζες και οικονομία

Ποιες είναι οι ευθύνες τις κυβέρνησης; Πως επηρέασε το «κούρεμα» του χρέους την ελληνική οικονομία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους; Ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζιτών; Η λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μπει ως μέτοχος στις τράπεζες μέσω της αποκατάστασης της ζημίας που προκάλεσε το «κούρεμα» του χρέους. «οι επιπτώσεις στις τράπεζες και όχι μόνο από το ελληνικό χρέος, θα είναι αρνητικές και θα απαιτήσουν, ούτως ή άλλως, κρατική παρέμβαση που ακυρώνει το σκοπό της λύσης αυτής», είχε τονίσει ο Γ. Στουρνάρας τον Ιανουάριο του 2011
To «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI+) διεκδίκησε η τότε ελληνική κυβέρνηση το 2011, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου και έτσι, το ντόμινο των επιπτώσεων, έφτασε έως και τον Έλληνα εργαζόμενο και φορολογούμενο πολίτη.
Χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο λάθος κυβέρνησης της χώρας μας καθώς οδήγησε σε συνολικές ζημίες προ φόρων των εγχώριων τραπεζών, ύψους 38 δις. ευρώ, την ίδια ώρα που τα συνολικάκεφάλαια τους ανέρχονταν σε περίπου 29 δισ. ευρώ…

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Τα «νούμερα» των ζημιών των τραπεζών δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία από μόνα τους, όσο αποκτούν με τις πραγματικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Επιπλέον, με το «κούρεμα» του χρέους εξανεμίστηκαν τα κεφάλαια των ξένων και Ελλήνων επενδυτών που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και των μετόχων των τραπεζών.
Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι η λύση αυτή άργησε να υλοποιηθεί καθώς οι αρχιτέκτονες του PSI+ «ειδοποίησαν» τις γαλλογερμανικές τράπεζες να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν τότε, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες τους. Αυτό ωστόσο δε συνέβη με τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα επιχειρήματα που  η Γερμανία απαίτησε το «κούρεμα» του χρέους ήταν ότι έπρεπε η Ελλάδα να «ματώσει» με αυτήν την διαδικασία, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Οι «τρύπες» που δημιούργησε το PSI+, μεταξύ των οποίων και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία τις επιχειρήσεις, σε «λουκέτο» εταιρειών, σε απολύσεις εργαζομένων, σε φόρους, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υποτίμηση των αξιών και σε διάφορα άλλα μέτρα που ήταν καταστροφικά για την οικονομία.  Ουσιαστικά, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση μετέτρεψε το χρέος των ιδιωτών σε διμερή δάνεια.
Η πιστωτική ασφυξία επήλθε καθώς αμέσως μετά τις ζημιές των τραπεζών το τραπεζικό σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί και ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές στις επιχειρήσεις αφού την πιστωτική επέκταση διαδέχθηκε συρρίκνωση και η οικονομία στέγνωσε αφού ρευστότητα δεν υπήρχε.
Οι ευθύνες όμως δεν σταματούν εδώ. Το ελληνικό κράτος ήρθε να αποκαταστήσει την ζημία που προκάλεσε στις τράπεζες και επένδυσε ως μέτοχος, χάνοντας τελικά την αξία των συμμετοχών του και εξανεμίζοντας τα κεφάλαια που τοποθέτησε. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να έχει εφαρμόσει το μοντέλο των προνομιούχων μετοχών, περίπτωση κατά την οποία οι τράπεζες θα όφειλαν να γυρίσουν πίσω τα κεφάλαια στο κράτος, όπως αυτό έγινε από τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς για τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το ελληνικό δημόσιο από την εποχή του υπουργού οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.
Η επιλογή της κυβέρνησης να συμμετάσχει ως μέτοχος με κοινές μετοχές μέσω του ΤΧΣ ανέλαβε αυτόματα και τον κίνδυνο της επένδυσής του στο χρηματιστήριο. Και μάλιστα συμμετείχε με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, αν και ήταν μέτοχος πλειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες.

Η ευθύνη των τραπεζιτών

Οι τράπεζες συμμετείχαν στο PSI+ και στην επαναγορά ομολόγων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ομολογιακά δάνεια ύψους 50 δις. ευρώ.
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ευθύνη για την ανεκτίμητη αυτή ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία, φέρουν και οι τραπεζίτες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα και ομολογιακά δάνεια μεγαλύτερης συνολικής αξίας από τα ίδια κεφάλαιά τους. Ο αντίλογος των τραπεζιτών σε αυτήν την κριτική ήταν και παραμένει ότι, τα ομόλογα της χώρας που δραστηριοποιείται η κάθε τράπεζα είναι μηδενικού ρίσκου. Δηλαδή, τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της μία ελληνική τράπεζα είναι μηδενικού ρίσκου, όπως αντιστοίχως συμβαίνει πχ στις ισπανικές τράπεζες για τα ισπανικά ομόλογα, στις γαλλικές τράπεζες για τα γαλλικά ομόλογα, κοκ.

Μία διεκδίκηση που δεν έγινε ποτέ

Το κλείσιμο των αγορών και η αποσπασματική έως ανύπαρκτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προέβλεπαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας προμήνυαν τις συνθήκες ύφεσης που ακολούθησαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντί για το PSI+ και τον αποδεκατισμό της οικονομίας, καμία από τις κυβερνήσεις που ήρθαν στην εξουσία μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, δεν διεκδίκησαν κεφάλαια για τις τράπεζες, με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Τουναντίον, οι κυβερνήσεις επιδόθηκαν στις προσπάθειες οριζόντιας προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν κακοπληρωτές από τη μία πλευρά και απόγνωση σε αυτούς που δεν μπορούσαν πραγματικά να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους λόγω των επιπτώσεων από την κρίση. Για 6 ολόκληρα χρόνια, καμία συνολική λύση δε δόθηκε στο θέμα, ενώ κάθε τρίμηνο από την αρχή της κρίσης ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων «χτυπούσε» τον κώδωνα του κινδύνου. Και ο κίνδυνος δε σχετιζόταν και δε σχετίζεται μόνο με την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά και με την κοινωνική συνοχή.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον οι τράπεζες είχαν στη διάθεσή τους ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε σε λιγότερα κεφάλαια από αυτά που διέγραψαν λόγω του «κουρέματος» του χρέους, τότε και οι τράπεζες θα είχαν βελτιωμένη καθαρή θέση, αλλά και οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, μετά από την εφαρμογή διαφόρων λύσεων.

Η απόφαση για το PSI+ ελήφθη από τους Γερμανούς

Ωστόσο, η  απόφαση ουσιαστικά είχε ληφθεί περίπου ένα χρόνο πριν υλοποιηθεί (τον Ιανουάριο του 2011), σε μία ημερίδα στο Βερολίνο στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σε ένα κλειστό τραπέζι 39 οικονομολόγων από όλη την Ευρώπη, προσκεκλημένοι του γερμανικού ινστιτούτου IFO και του ευρωπαϊκού -αλλά γερμανικής επιρροής- Bruegel για να συζητηθεί τότε, το μέλλον του ευρώ σε συνάρτηση με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σε αυτήν την συνάντηση το ντιμπέιτ ήταν ιδιαίτερα σκληρό και οι σύμμαχοι του κ. Στουρνάρα που επιχειρηματολογούσε ενάντια στο PSI+ ήταν πολύ λίγοι… H άποψη που υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας ήταν ότι ο νέος οργανισμός στήριξης EFSF, θα αναλαμβάνει στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του, να εκδίδει ευρω-ομόλογα να αγοράζει κρατικά χρέη, τόσο από την πρωτογενή, όσο και από τη δευτερογενή αγορά και να προβαίνει γενικά σε πράξεις διευκόλυνσης του δανεισμού των υπό πίεση χωρών. Επιπλέον, θα αναλάμβανε την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών που βρίσκονται σε πίεση και δημιουργούν συστημικό κίνδυνο στη χώρα τους. Θα λειτουργούσε δηλαδή, είτε ως ένας οργανισμός δημοσίου χρέους με πλήρεις αρμοδιότητες, είτε ως ένα ευρωπαϊκό, νομισματικό ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
H αντίπαλη άποψη η οποία τελικά επικράτησε ήταν να μην ενισχυθεί ο EFSF και έθεσε ως προϋπόθεση της όποιας παρέμβασής του, τη συντονισμένη και με βάση συγκεκριμένους κανόνες διαγραφή μέρος του χρέους, όταν μία χώρα σε πίεση δεν μπορεί να πείσει τις αγορές για τη μακροχρόνια φερεγγυότητά της. Θεωρήθηκε μάλιστα τότε ότι οι επιπτώσεις αυτής της λύσης δεν μπορούν να προσδιοριστούν αυτή τη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Στουρνάρας είχε τονίσει μάλιστα τότε ότι «οι επιπτώσεις στις τράπεζες και όχι μόνο τις ελληνικές και όχι μόνο από το ελληνικό χρέος, από τη δεύτερη λύση (σ.σ. το «κούρεμα» του χρέους), θα είναι αρνητικές και θα απαιτήσουν, ούτως ή άλλως, κρατική παρέμβαση που ακυρώνει το σκοπό της λύσης αυτής».
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/to-egklhma-toy-psi-poy-apodekatise-trapezes-kai-oikonomia.3805730.html

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Προωθείται στη Βουλή η καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Στη Βουλή προωθεί το υπουργείο Οικονομικών τη ρύθμιση για την καταβολή τελών κυκλοφορίας οχημάτων ή μοτοσυκλετών από ένα μήνα με το κόστος του τέλους ωστόσο να είναι μεγαλύτερο, καθώς για ένα μήνα θα καταβάλλεται τέλος ίσο με δύο μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας.
- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας.
- Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Επίσης, προβλέπεται πως μόνο μία φορά μέσα στο 2016 θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ή μοτοσυκλετών να προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή των αναλογούντων τελών.  
http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/96046/prootheitai-sti-voyli-i-katavoli-telon-kykloforias-me-mina

Πρόεδρος Σερβίας: Η Δύση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη νίκη του σοβιετικού στρατού στη ναζιστική Γερμανία

Η Δύση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως δημοσιεύει το ‘Κρος’ επικαλούμενο δημοσίευμα του ‘Sputnik’.


Σήμερα η Ρωσία γιορτάζει τα 71 χρόνια της Ημέρας της Νίκης- μία ημέρα αργότερα από τους δυτικούς συμμάχους της,  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η σημερινή γιορτή  στη Ρωσία, σε άλλες χώρες συμπίπτει με την 66η επέτειο της  Ημέρας της Ευρώπης.

«Προσπαθούν να διαγράψουν  την 9η Μαΐου, τη μεγαλύτερη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία, αλλά τίποτε δεν μπορεί να σβήσει αυτή τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, τη νίκη των Σοβιετικών κατά του κακού», είπε ο Νίκολιτς.

Μία έρευνα της IFop* και Populus**- πριν από τον εορτασμό - έδειξε ότι, φέτος, μόνο το 14 των Αμερικανών, Γάλλων, Γερμανών και Βρετανών, πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση έχει πράξει τα μέγιστα στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Νίκολιτς τόνισε ότι η ΕΕ έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η Σερβία δεν πρόκειται να θυσιάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά την προθυμία του Βελιγραδίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος αναμένει σύντομα από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας.

--

* The Institut français d'opinion publique (IFOP)


--