Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Άνοια: Οι καθημερινές συνήθειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Με τον όρο «άνοια» αναφερόμαστε σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άνθρωποι με νοσήματα, που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.
Τα συμπτώματα αυτά είναι καταρχήν απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης.
Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ανθρώπου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η πλήρης αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια;

Ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Βόρειας Καρολίνα μαζί με επιστήμονες από το νοσοκομείο Johns Hopkins και το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μισισιπή, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 11.000 εθελοντών ηλικίας από 46 έως 70 ετών.
bigstock Memory Loss 86621588
Σε χρονικό διάστημα 12-14 χρόνων, 203 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης φάνηκε να έχουν οι παράγοντες που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής.
Συγκεκριμένα, όσοι κάπνιζαν εμφάνιζαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια ενώ όσοι είχαν σακχαρώδη διαβήτη παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο. Οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες για άνοια συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η αλλαγή του τρόπου ζωής και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου προκειμένου να προληφθεί η άνοια.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι απλές πνευματικές δραστηριότητες όπως η λύση σταυρολέξων ή το παιχνίδι με χαρτιά ενδεχομένως καθυστερούν την έκπτωση της μνήμης σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανίσει άνοια.



Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/341805-anoia-oi-kathimerines-synitheies-pou-pollaplasiazoun-ton-kindyno#ixzz44POCNvMZ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΟΤΑΝ ΧΑΡΙΖΕΙ


1. Στους εχθρούς του: Συγχώρεση
2. Στους φίλους του: Την καρδιά του
3. Στα παιδιά του: Παράδειγμα
4. Στους αντιφρονούντες: Ανοχή
5. Στον πατέρα του: Υπακοή
6. Στη μητέρα του: Τρυφερότητα
7. Στον εαυτό του: Αυτοσεβασμό
8. Στους γείτονες του: Καλούς τρόπους
9. Στους παραπαίοντες: Κατανόηση
10. Σε όλους Αγάπη

www.agiooros.net/ 

Γέροντας Σωφρόνιος για την προσευχή «Πάτερ ημών» Ένα κείμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την προσευχή «Πάτερ ημών» του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ.

Μία κυρία στο Παρίσι πριν από λίγα χρόνια μου έλεγε ότι δεν τολμούσε να απαγγείλει την προσευχή αυτή μετά τα λόγια «ελθέτω η Βασιλεία Σου».
Φοβόταν τόσο πολύ ώστε αν έλεγε στον Θεό έντιμα, «γεννηθήτω το θέλημά Σου», τότε όφειλε να δεχθεί «όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή» με την ετοιμότητα να τα υπομένει χωρίς γογγυσμό, χωρίς μικροψυχία και τα παρόμοια.

Πρόσφατα ένα άλλο πλάσμα μου έλεγε ακριβώς τα ίδια λόγια με σένα, σχετικά με το «και άφες ημίν... ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών».

Ο ίδιος όμως θεωρώ ότι, αν εμείς λέγαμε μόνο τις δύο πρώτες λέξεις της προσευχής αυτής, δηλαδή Πάτερ ημών, αντιλαμβανόμενοι το βαθύ τους νόημα, τότε όλη μας η ζωή σε όλα τα επίπεδα και τις εκδηλώσεις της θα άλλαζε ριζικά. Αν εγώ είμαι υιός τον άναρχου Πατρός, σημαίνει ότι βρίσκομαι έξω από την εξουσία του θανάτου, σημαίνει ότι δεν είμαι δούλος αλλά κύριος, κατ’ εικόνα της κυριότητος του ίδιου του Θεού, σημαίνει ότι αυθεντικά είμαι ελεύθερος με τη μοναδικά αληθινή έννοια της ελευθερίας. Παραμένοντας σε τέτοια κατάσταση, ο άνθρωπος δέχεται κάθε άλλον συνάνθρωπό του ως υιό αναστάσεως και παύει πλέον αυτός να είναι για μένα «μηδαμινός»» ή «ξένος», αλλά είναι ο αιώνιος αδελφός μου.

Πώς μπορώ να φονεύσω τέτοιον αδελφό; Αλλά μαζί του ούτως ή άλλως συναντιέμαι στην αιωνιότητα, έξω από την οποία είναι αδιανόητη η ύπαρξη ακόμη και του ιδίου του χρόνου. Ή όπως έλεγε ο Γέροντας Σιλουανός, «ο αδελφός μου είναι η ζωή μου». Σε τέτοια κατάσταση ο άνθρωπος εύκολα και με φυσικό τρόπο συγχωρεί σε όλους τα πάντα και αγαπά πραγματικά τους εχθρούς του. Αλλά την αληθινή αυτή ευαγγελική κατάσταση κατορθώνουν μόνον όσοι πραγματικά πιστεύουν.

 Η προσευχή που απορρέει από τέτοια παιδική πίστη αμεσότητας αποκαλύπτει στον άνθρωπο άλλους ορίζοντες, μπροστά στους οποίους όλα τα υπόλοιπα στερούνται νοήματος ... 

Σου είναι γνωστή η πορεία αυτή της σκέψεως. Ας μεταφερθούμε σε άλλο θέμα... Αν ο άνθρωπος δεν πιστεύει στην ανάσταση, αν η μικρή αυτή και ελεεινή ζωή είναι η μοναδική γι’ αυτόν και μετά από αυτήν καταλήγει σε πλήρη εκμηδένιση, πώς μπορεί να συγχωρεί εκείνους που τον βλάπτουν στη φτώχια του; Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του από τα πλήγματα μισεί τους εχθρούς, αποστρέφεται κάθε άνθρωπο που τον εκβιάζει.
Ακόμη χειρότερα, θέλει στη μηδαμινότητά του να δοκιμάσει τον εαυτό του ως δεσπότη και ισχυρό, και έτσι φθάνει στην εγκληματική βία εναντίον του αδελφού του. Από εδώ προκύπτουν ατελείωτες συγκρούσεις, αδελφοκτονίες και αλληλοκτονίες σε πολέμους, που ποτέ δεν σταματούν. Και κατά τη συνείδησή μου η μοναδική οδός προς την αυθεντικά «διαφανή» και αληθινά «ανθρώπινη» ειρήνη είναι να γίνει όλη η ανθρωπότητα κατ’ εικόνα του Ανθρώπου-Χριστού.
http://proskynitis.blogspot.gr/2016/04/blog-post_92.html

Οι Τούρκοι άφησαν «κόκκαλο’ και τον Περιφερειάρχη Αν.Μακεδονίας – Θράκης

Τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,Γιώργο Παυλίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη, επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κατά την πρώτη μέρα της περιοδείας στην Θράκη, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς.
Μετά τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu όπου έθεσε Ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, γκρίζων ζωνών και αμφισβητούμενων βραχονησίδων ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, σε μια επίδειξη δύναμης ο Τούρκος πρέσβης στις δηλώσεις παρόντος του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη ανέφερε: «Είναι καλό και για τις δύο χώρες να έχουμε μία συνεργασία και ξέρουμε ότι αν έχει η μειονότητα μας κάποια προβλήματα αυτά βρίσκονται σε καλά χέρια»
Ο Περιφερειάρχης της ΑΜΘ είτε δεν αντιλήφθηκε την δήλωση  του Τούρκου Πρέσβη με ευθεία αναφορά σε μειονότητα, είτε δεν θέλησε να απαντήσει αναφέροντας με την σειρά του το ενδιαφέρον της Περιφέρειας στην συνεργασία του τουρισμού με την γείτονα χώρα.
Στην αναφορά του για το προσφυγικό ο κ. Γιώργος Παυλίδης σημείωσε: «δεδομένου ότι ο κλειστός διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων, δημιουργεί ανθρωπιστικά προβλήματα, πιέσεις στην χώρα αλλά και πολιτικές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη». Θέλω να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην φιλία των δύο λαών και στην βελτίωση των σχέσεων την οποία την θεωρώ δεδομένη».

viadiplomacy

Σκόπια- Ελλάδα: «Διπλωματική πίεση για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου»

Αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων αναφέρει στην ίδρυσηΟργάνου «Διπλωματικής Πίεσης», που σκοπό έχει την επιβολή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου απονομής Δικαιοσύνης της Χάγης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, Roni Abraham.

Ερωτηθείς πως βλέπει την υπόθεση της FYROM με την Ελλάδα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για παραβίασης της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, αναμένουν την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις εφαρμόζονται αυθόρμητα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
»Μερικές φορές, ορισμένες χώρες για οποιαδήποτε λόγους καθυστερούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων», είπε ο Αβραάμ (Abraham).
Ο ίδιος θα προσθέσει ότι:
«Σε γενικές γραμμές, οι διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται  από την απόφαση  του Δικαστηρίου, οδηγούν στο κράτος να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου».
--

Άσαντ: Οι Δυτικοί είναι ανέντιμοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που πήραμε στην Συρία

Στον σύγχρονο κόσμο δεν υφίσταται το Διεθνές Δίκαιο ή ταχρηστά ήθη στην πολιτική, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επιλέξουμε  έναν εταίρο ο οποίος θα μας υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της κρίσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.


ΔΑΜΑΣΚΟΣ 3 Απριλίου -. RIA Novosti ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι τις  δυτικές χώρες δεν μπορούμε  να τις  εμπιστευθούμε  – είναι ανέντιμες και οι  πολιτικές τους είναι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.
Το πιο σημαντικό μάθημα που έχουμε μάθει, αλλά νομίζω ότι το έχουμε αντιληφθεί εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι η Δύση δεν είναι ειλικρινής. Οι  Δυτικές χώρες είναι ανειλικρινείς. Έχουν πολιτικές μακριά από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών. Στη Δύση δεν μπορεί να γίνει επίκληση για την επίλυση τυχόν προβλημάτων όσο  περισσότερους φίλους έχουμε, τόσο πιο γρήγορα και με ελάχιστες απώλειες βγαίνει η απόφαση, επομένως, κάθε πολιτικός πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει  ένα φιλικό κράτος, το οποίο θα είναι μαζί  του σε περιόδους κρίσης », -. είπε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον Άσαντ, ο ίδιος δεν επιθυμεί σε οποιοδήποτε κράτος και στους ανθρώπους του  να περάσουν αυτά που πέρασε η  Συρία.
Έπρεπε να περάσουμε από τόσες  απάνθρωπες δοκιμασίες. Ωστόσο, ζούμε σε έναν κόσμο όπου σήμερα δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ή τα χρηστά ήθη στην πολιτική. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά αυτό που θέλω να πω από την εμπειρία μας στη Συρία, κατά πρώτον ότι οποιαδήποτε εκδήλωση φανατισμού, είτε είναι θρησκευτική, πολιτική, ή η εμμονή σε οποιουδήποτε ιδέα – είναι καταστροφική για την κοινωνία και είναι αναγκαίο   να αποφευχθεί ο φανατισμός για την οικοδόμηση των  κοινωνιών, είναι καθήκον του κράτους, καθώς και η  ευθύνη όλων των υφιστάμενων στοιχείων της κοινωνίας, και το καθήκον του κάθε πολίτη ». – είπε.
«Ένα άλλο πράγμα – αν αυτό συμβεί,  αυτή ή  κάποια  άλλη κρίση σε μια χώρα, το πρώτο πράγμα που κάθε πολιτικός πρέπει να γνωρίζει είναι  ότι η άμυνα της χώρας του  είναι οι άνθρωποι και η επιλογή ενός σχεδίου δράσης για την επίλυση της κρίσης, που είναι απαραίτητο ότι πληροί τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού. ., την ιστορία του,  τα οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες του, διότι η  λύση δεν μπορεί να έρθει από το εξωτερικό , από το εξωτερικό μπορεί να έλθει βοήθεια από φίλους όπως συνέβη σήμερα  από τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά αν δεν υπάρχει εσωτερική θέληση και οι καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του κράτους. είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση », – κατέληξε ο ο πρόεδρος της Συρίας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης  δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ria.ru [1]. ένα κομμάτι βίντεο της συνέντευξης θα μεταδοθεί   την Κυριακή στο πλαίσιο του προγράμματος «Vesti Nedeli’, του οποίου συγγραφέας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του  -MIA «Η Ρωσία σήμερα»-  Ντμίτρι Kiselev, ο οποίος μίλησε με τον  Άσαντ.
Εξέλιξη της κατάστασης – σε ένα ειδικό  κεφάλαιο της RIA Novosti ‘Ο πόλεμος στη Συρία [2]’

αναφορές

  1.  Το Πλήρες text Η Της συνέντευξης Δημοσιεύθηκε που Της ΣΤΗΝ Ιστοσελίδα ria.ru 
       (http://ria.ru/interview/20160330/1399837425.html)
  2.  □ Ο πόλεμος στη Συρία 
       (http://ria.ru/syria/)
http://ria.ru/