Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Το σχέδιο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός φέρνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το ΔΝΤ Στον αέρα διαπραγμάτευση, αξιολόγηση και χρέος - Εν αναμονή των ευρωπαϊκών αντιδράσεων, ο Τσίπρας ξεκινά επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες - Ολόκληρος ο διάλογος Τόμσεν- Βελκουλέσκου

Αν ένα πράγμα έχει καταστεί σαφές από τη διαρροή των Wikileaks για το ΔΝΤ με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο, είναι ότι ο Δον Κορλεόνε μπροστά στις μεθοδεύσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου μοιάζει με ανέμελη κορασίδα σε παιδική χαρά.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Η βραδυφλεγής βόμβα για το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη σχετική διαρροή είναι απασφαλισμένη και ικανή ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα όχι μονάχα τη διαπραγμάτευση αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως αποκαλύφθηκε και από την πρόθεση Τόμσεν και Βελκουλέσκου να οδηγήσουν σε ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, για να φέρουν την Ευρώπη προ μίας εκβιαστικής απειλής και να υποχωρήσει στις αιτιάσεις τους.
Ο «πατέρας» της διαρροής, όπως είναι λογικό, δεν έχει γίνει γνωστός, ενώ τέλος στα σενάρια για διαρροή από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έβαλε ο ίδιος ο ιστότοπος Wikileaks, με διάψευση των σεναρίων για τα ορθογραφικά λάθη που διακινήθηκαν από τον οικονομικό συντάκτη της Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ.
Το διακύβευμα στο οποίο πλέον καλούνται να απαντήσουν οι ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι κατά πόσο το ΔΝΤ θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων εταίρων στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό είναι διατυπωμένη η σύγκλιση Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης με τις μεταξύ τους αποστάσεις να έχουν γεφυρωθεί, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο άπαντες κατηγορούσαν μέχρι χθες ότι επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία.
Οι συσχετισμοί που δημιουργούνται ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και τα ερωτήματα αμείλικτα. Θα μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν ξεκαθαρίσει μέχρι πρότινος ότι είναι απαραίτητο; Πώς θα αντιδράσουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σε περίπτωση που αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα;
Σε περίπτωση που αποχωρήσει, θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;
Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπογράμμιζαν το Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks ότι ο στόχος να έχουν κλείσει όλα μέχρι τις 12 Απριλίου παραμένει. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν αμέσως με την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, προκειμένου να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, μετά και το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός των δεδομένων χρονοδιαγραμμάτων.

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας σε συνεργάτες του. Όπως αποκάλυψε το Έθνος της Κυριακής, σε οργισμένο ύφος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη».
Αυτά διεμήνυσε σε συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας, καθώς από το πρωί του Σαββάτου πέρασε σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο από το Μέγαρο Μαξίμου σε μπαράζ παράλληλων συσκέψεων για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τον συντονισμό της με τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ήταν το πρώτο σχόλιο πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε το πρωί του Σαββάτου πως «η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

«Πάρε θέση» στη Λαγκάρντ και μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΝΤΡΑΓΚΙ ΤΟΜΣΕΝ
Από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και μετά από διαδοχικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αλλά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αποφασίστηκε αφενός η άμεση διεθνοποίηση του ζητήματος και η αποστολή σχετικής επιστολής προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου.
Ως προς τη διεθνοποίηση των αποκαλύψεων των Wikileaks ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα - εάν δεν έχει γίνει ακόμα, πράγμα το οποίο δεν έχει μέχρι τη συγγραφή τούτου αποσαφηνιστεί, τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι.
Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:
Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα, εξέφραζαν έντονη ενόχληση από το γεγονός πως μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, «δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη βρετανικό δημοψήφισμα».

Αυθεντικός ο διάλογος Τόμσεν–Βελκουλέσκου

ΤΟΜΣΕΝ ΔΝΤ
Ωστόσο, μετά τη μουδιασμένη αντίδραση στον ορυμαγδό των εξελίξεων, το Ταμείο επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, πως ο διάλογος Τόμσεν–Βελκουλέσκου είναι αυθεντικός. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο Grexit και την χρεοκοπία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απλά διαπιστώνεται πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση ο κίνδυνος είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν διαπραγμάτευση λίγο πριν το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πηγές του Ταμείου υποστηρίζουν επίσης ότι η Αθήνα λέει συνεχώς όχι σε νέα μέτρα, αρνείται τα μέτρα που έχει υπογράψει και συναινεί μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση να νομοθετήσει μέτρα, ενώ επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους.

Παυλόπουλος: Να πάρει τη θέση του ΔΝΤ ο ESM

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εν τω μεταξύ, αστραπιαία ήταν τα αντανακλαστικά από την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί του Σαββάτου.
Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της χώρας ζήτησε να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), λέγοντας χαρακτηριστικά, «όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζητά άμεσα να πάρει θέση το ΔΝΤ ενώ κατηγορεί ευθέως ότι "κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη".
Παράλληλα σημειώνει πως «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη».

Σταθάκης: Αποτρόπαια η σκέψη του ΔΝΤ

ΣΤΑΘΑΚΗΣ
«Αποτρόπαια σκέψη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης το σχέδιο εκβιασμού της χώρας με πιστωτικό γεγονός ώστε να αναγκαστεί να αποδεχθεί μέτρα εκτός της συμφωνίας και του προγράμματός, όπως αποκαλύφθηκε στις συνομιλίες που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaks.
Συγκεκριμένα επεσήμανε στο κεντρικό δελτίο του Mega, ότι «σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μία στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός, οποιασδήποτε μορφής προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς προκείμενου να αποδεχθεί πράγματα που κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που αυτή τη στιγμή έχει η χώρα. Μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση, τέλος, αρχές και κανόνες και οι σκέψεις του κ. Τόμσεν ξεφεύγουν από το χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης».
Εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση είναι δικό τους θέμα πως θα το χειριστούν».

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης πήρε τη θέση του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
Εν τω μεταξύ, οργισμένη αντίδραση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε και η στάση την οποία τήρησε για το θέμα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που τοποθετήθηκε αργά το απόγευμα για το θέμα κάλεσε την κυβέρνηση να μην διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό με επικοινωνιακούς όρους.
«Ο κ. Μητσοτάκης άργησε μερικές ώρες να αντιδράσει αλλά τελικά κατέληξε να πάρει τη γνωστή και αναμενόμενη θέση: την σθεναρή υποστήριξη του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του.
Επί της ουσίας των σημερινών αποκαλύψεων φυσικά, απόλυτη σιωπή», αναφέρει σχόλιο του Μαξίμου για την αποψινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, καταλήγοντας: «Όσο για τις δημοσκοπήσεις για τις οποίες χαίρεται, προέρχονται από τους ίδιους που έδειχναν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου|.

Ολόκληρη η διαρροή των Wikileaks

WIKILEAKS
Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, δημοσιεύει το WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που ξεκινά τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου επιστρέφει το Σάββατο- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.
Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.
Ο διάλογος
Πολ Τόσμεν (διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ): Το γεγονός για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θέτουμε μία ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, τη στιγμή που μπορεί να μην έχουμε συμφωνία εντός της τρόικας για το πώς θα συνεχίσουμε
Ντέλια Βελκουλέσκου (εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο): Αλλά Πολ, εσύ το πρότεινες, άρα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε αυτό
Τόμσεν: Πώς μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω. Φυσικά δε θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα ημέρες θα μπορεί να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος από αυτή που βρισκόμαστε τώρα. (...) Και πιστεύω ότι στην επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι αυτό σχεδιάζουν... να έχουν μια καταληκτική ημερομηνία, σωστά; Σχεδιάζουν να τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι την εαρινή συνάντηση διότι αυτές οι υποτιθέμενες συνομιλίες για το χρέος θα γίνουν μέχρι την εαρινή συνάντηση. Επομένως, δεν ξέρω. Νιώθω ότι αυτή η πίεση θα επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο σε εμάς, έτσι... δεν ξέρω. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορεί να εξελιχθεί, αλλά θα πρέπει σε κάποια φάση να επιστρέψουμε
Τόμσεν: Αλλά γιατί; Εννοώ, μπορούμε... θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ακόμα συνάντηση όπως αυτή που είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουμε πώς να προχωρήσουμε
Βελκουλέσκου: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα έγγραφο, αλλά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί ,Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά την επόμενη ημέρα το εγκαταλείπουν. Το έχουμε ξανά και ξέρουμε ότι δεν κάνουν αυτό που λένε: δηλαδή ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε όλοι μαζί. Απλώς δεν λειτουργεί. Για αυτούς όλα υπόκεινται σε αλλαγή, αν οι αρχές το θέλουν
Τόμσεν: Μπορείς να το αλλάξεις ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, αρχές Απριλίου;
Βελκουλέσκου: Αυτό θα είναι καταστροφή αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε
Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, άρα... χαχαχα
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Ναι
Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου): Πολ, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5% γιατί δεν το βλέπει καλά η Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά, από τη δική σου πλευρά, η επιστροφή σε εκείνη την ημερομηνία θα είναι πραγματικά μία καταστροφή.
Τόμσεν: Λοιπόν, ρίξε την ευθύνη σε εμένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή;
Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου, άρα μία εβδομάδα. Είτε μέχρι τις 12 ή 13. Θυμήσου ότι στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση της Washington Group για το χρέος στο πλαίσιο του Euroworking Group και μετά...
Τόμσεν: Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις μέχρι τις 6
Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euroworking Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων. Επομένως, αυτοί ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν...
Τόμσεν: Ναι, αλλά οι εαρινές συναντήσεις ξεκινούν στη μέση της εβδομάδας, στις 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσεις μέχρι τις 8 ή 9 και να έχεις επιστρέψει ως τότε
Βελκουλέσκου: Ακριβώς πρέπει να τελειώσουμε μέχρι τις...όχι... τις 11 ή 12 ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατευθείαν για Ουάσινγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μία συμφωνία ή όχι, εννοώ ότι ενδέχεται να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα κατά κάποιο τρόπο. Και, ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θέλουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε
Τόμσεν: Για αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά;
Βελκουλέσκου: Ακριβώς, σωστά. Για αυτό πρέπει να το έχουμε -συμφωνώ μαζί σου- το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση για το στόχο 3,5 έναντι του 1,5. Διότι για εμάς και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο.
Τόμσεν: Θα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα
Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;
Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέους -αλλά δεν θα το πουν αυτό
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις (με ανθρώπους) στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, για το σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για το σκοπό της ελάφρυνσης χρέους
Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό... σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις και πεις ότι για αυτό το έτος για παράδειγμα θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1, ή κάτι τέτοιο;
Βελκουλέσκου: ....-0,5 ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα
Τόμσεν: Οκ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν...
Βελκουλέσκου: ... +0,5
(...)
Τόμσεν: Άρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους... ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους δικούς μας στόχους ως βασικό σενάριο και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα ότι θα υπεραποδώσει.
Βελκουλέσκου: Ναι, σωστά
Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό
Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα
Τόμσεν: Τηλεφωνική συνομιλία με ποιον;
Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι θα είναι Euroworking Group. Μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα... για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας
Τόμσεν: Θέλω να πω... μπορεί να οργανώσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι «δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι χαμηλώσουν τους στόχους τους στο 1,5 σε ό,τι αφορά το διάστημα μεταξύ των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, βάλτε κι άλλα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν θα το πουν, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν
Τόμσεν: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν το παιχνίδι ανοιχτό... και θα στείλουν πίσω την αποστολή
Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε σε αυτό το 2.5,απέχουμε πολύ κι από αυτό, εκτός αν συμφωνηθούν οι στόχοι
Τόμσεν: Λοιπόν, ναι μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις πιο σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5%, και είμαι σίγουρος ότι μερικά κράτη-μέλη θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα . Θα πούμε βέβαια, «δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό», θα πω ότι «πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5», αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να φτάσουμε εκεί.
Βελκουλέσκου: Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες (...)
Τόμσεν: Φυσικά, Ντέλια. Δεν μου αρέσει να σας έχω εκεί να περιμένετε, παιδιά, αν δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς να συνεχίσουμε
Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε για το πότε θα επιστρέψεις.... Θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε
Βελκουλέσκου: Θα έπρεπε
Τόμσεν: Αντί να τους περιμένουμε... Δεν θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται... Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι αυτά που θέλουμε
Βελκουλέσκου: Φυσικά, όχι κατανοητό. Τους έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε και αυτό που έχουμε σε αυτό το σημείωμα που συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους –οι οποίοι τώρα υπαναχωρούν– είναι πολύ απλό, είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η φορολογία εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό... Αυτά είναι. Αλλά σε κάθε θέμα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα που είναι όλα πολιτικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και το εάν θα συζητηθεί κάποια στιγμή.
Τόμσεν: ...Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι χρειάζεται για να φθάσουμε στο σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Και πιθανό αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συζητήσεις για ένα μήνα πριν το Brexit, επομένως σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα (στη Βρετανία)
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Τόμσεν: Αυτή είναι μια πιθανότητα. Μια άλλη πιθανότητα είναι αυτή που πίστευα ότι θα είχε ήδη συμβεί και εκπλήσσομαι που δεν έχει συμβεί, είναι ότι λόγω της κατάστασης με το προσφυγικό θα έπαιρναν μια απόφαση... ότι θα θέλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.... Και οι Γερμανοί θέτουν θέμα διαχείρισης... και βασικά εμείς εκείνη την ώρα λέμε: «Κοίταξε κ.Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ»- δεν θα ρωτούσε η Bundestag: «Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;»- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας; Σωστά. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα.
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Πότε θα συμβεί αυτό: Δεν ξέρω. Εκπλήσσομαι που δεν έχει ήδη συμβεί. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των υπολοίπων, να συμβεί το συντομότερο.
Βελκουλέσκου: Ελπίζω να συμβεί με αυτές τις συζητήσεις για το χρέος που θα αρχίσουν στα μέσα Απριλίου.
Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός (σημαντικό συμβάν). Αυτό δεν πρόκειται να τους αναγκάσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μπορεί απλώς να τις τραβάνε... γιατί τις τραβάνε; Γιατί δεν πλησιάζει κάποιο γεγονός, όποιο και να είναι αυτό.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Αλλά πιστεύω ότι ο Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να μην προκληθεί ένα γεγονός αλλά να ξεκινήσει με κάποιο τρόπο τη συζήτηση για το χρέος, πράγμα που στην ουσία αφορά το εάν τελικώς θα παραμείνουμε ή όχι στο τραπέζι
Τόμσεν: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και η συζήτηση για το χρέος μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον μέχρι κάποιο (καθοριστικό) σημείο... μέχρι να φθάσει η πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει κάτι σε αυτό που να εξωθήσει ένα συμβιβασμό. Σωστά; Αυτό μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.
Βελκουλέσκου: Θα συνεχίζεται, μέχρι τον Ιούλιο, εάν δεν συμβεί κάτι μέχρι τότε. Συμφωνώ.
Τόμσεν: Σύμφωνοι. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για χάρη των Ελλήνων ότι θα βρούμε λύση σύντομα... Δηλαδή, ας το παραδεχθούμε, δεν πρόκειται να φθάσουν... δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη και να δεχθούν τις απόψεις μας. Σωστά; Δεν πρόκειται να το κάνουν!
Βελκουλέσκου: Όχι δεν πρόκειται...
Τόμσεν: Και δεν είναι ούτε καν κοντά στο να τις δεχθούν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν... και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο
Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2,5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά... Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με τα ελάχιστα αιτήματα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Έλληνες μας λένε «δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε
Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν την εαρινή συνάντηση
Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω.
http://www.newsbeast.gr/financial/greek-financial/arthro/2192341/to-schedio-na-odigithi-i-ellada-se-pistotiko-gegonos-ferni-xekatharisma-logariasmon-me-to-dnt?ref=pop

Γιατί δεν υπάρχουν ονόματα Αμερικανών στα Panama Papers; Το μυστήριο πίσω από την αποκάλυψη

Δικαιολογημένα πλέον η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.
Οι αποκαλύψεις αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα, πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.
Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλυδωνίζεται, λόγω των αποκαλύψεων ότι ο νυν πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.
Όσο περνάει όμως η ώρα και αναζητά κανείς τα στοιχεία έχει μια συγκεκριμένη απορία. Πού είναι η Αμερική; Είναι δυνατόν να υπάρχει το όνομα κάποιους δισεκατομμυριούχου ή κάποιου πολιτικού από την Αμερική σε μια τέτοια μεγάλη λίστα;
Μάλιστα αν μπει κανείς στα Panama Papers θα διαπιστώσει ότι στην κατηγορία που εμφανίζονται τα πρόσωπα, αν επιλέξει να δει τα πρόσωπα ανά χώρα, δεν υπάρχει πουθενά η Αμερική! Εμφανίζονται περισσότερες από 50 χώρες, αλλά όχι η Αμερική.
dfff

Απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό είναι δύσκολο να δώσει κανείς. Όλη η ιστορία των Panama Papers αποκαλύφθηκε από τον οργανισμό International Consortium of Investigative Journalists, έναν φορέα εκατοντάδων ερευνητικών δημοσιογράφων που ασχολούνται με υποθέσεις εγκλημάτων τα οποία ξεπερνούν τα σύνορα μιας και μόνο χώρας.
Ανάμεσα στους ιδιώτες που στηρίζουν το έργο του με δωρεές είναι γνωστά ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος, της οικογένειας Ροκφέλερ (Αμερικανοί βιομήχανοι από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους στον κόσμο) αλλά και άλλα ιδρύματα μεγάλων εταιρειών που φαίνονται εδώ.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι Αμερικανοί να επιλέγουν άλλους προορισμούς και όχι τον Παναμά, ενώ δημοσιογράφος της Wall Street Journal επικαλείται τον αρχισυντάκτη της SZ που αναφέρει «περιμένετε και θα δείτε» για τα ονόματα των Αμερικανών.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2193324/giati-den-iparchoun-onomata-amerikanon-sta-panama-papers?ref=pop

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αποφασίστηκε η ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxisnet


Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece

Εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxisnet. Μοναδικές εκκρεμότητες είναι ο καθορισμός της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και ο αριθμός των δόσεων για τους βεβαιωμένους φόρους.

 
Εντός της εβδομάδος και το πιθανότερο την Τετάρτη θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Taxisnet, σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης.
Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2016, που λόγω της αργίας του Πάσχα των Ορθοδόξων ουσιαστικά επεκτείνεται έως τις 3 Μαΐου, δεν θεωρείται από τους φοροτεχνικούς επαρκής χρόνος προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Στη βάση αυτή η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 , χρόνος που θεωρείται επαρκής.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσουν κυβέρνηση και θεσμοί και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.
Η κυβέρνηση θέλει να «απλώσει» την αποπληρωμή των φόρων σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών.
Πάντως ήδη από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των θεσμών για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.


Πηγή: http://www.cnn.gr/money/story/27622/forologikes-diloseis-apofasistike-i-imerominia-poy-tha-anoixei-to-taxisnet#ixzz44ssK689D

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τα wikileaks

«Διαμάχη» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τις αποκαλύψεις των wikileaks για τις απόρρητες συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ.
Στις πηγές του Μαξίμου που ανέφεραν ότι η ΝΔ ευθυγραμμίζεται με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει.
«Να αφήσουν τα κακόγουστα αστεία με πολύ σοβαρά και ζωτικής σημασίας θέματα για το λαό και τη χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία.
«Δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν, ούτε και έχουν οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματά μας, που τα θέτουν και όλοι οι Έλληνες», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
«Οι Έλληνες, που καθόλου δεν γελάνε, αλλά αντίθετα ντρέπονται και κλαίνε με την τραγική κατάσταση της πατρίδας μας, των ιδίων και των οικογενειών τους. Για όλα αυτά υπόλογοι είναι μόνον αυτοί. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου. Πρέπει να φύγουν», καταλήγει η ανακοίνωση.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/685025/kontra-maximoy-nd-gia-ta-wikileaks#ixzz44sreU0nt

Πειραιάς: Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες από το λιμάνι (photos

Το πρωί της Δευτέρας (04/04), δύο πούλμαν έφτασαν στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, με στόχο να παραλάβουν πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Φωτογραφίες - βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης
Παράλληλα, από τα μεγάφωνα ακούγονταν προτροπές προς τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στα λεωφορεία, ώστε να μεταφερθούν σε πιο φιλόξενους χώρους όπου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα ήταν πολύ καλύτερες από αυτές τις οποίες αντιμετωπίζουν στο λιμάνι του Πειραιά.
Εκείνοι όμως εμφανίζονταν αρνητικοί για μια ακόμα φορά να επιβιβαστούν στα πούλμαν, εκφράζοντας έτσι τη δυσπιστία και την ανασφάλειά τους, για την «επόμενη ημέρα».
peiraias 04.04c2
Κάποιοι ανέφεραν ότι επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, αρκεί εκεί να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης, ενώ αρκετοί εξέφραζαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη, θα ξεχαστούν από όλους.
Ομοεθνείς τους, που έχουν ήδη φύγει από τον Πειραιά, τους έχουν στείλει φωτογραφίες από τις δομές φιλοξενίας στις οποίες έχουν μεταφερθεί, αναφέροντάς τους ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, και τους προτρέπουν να μη φύγουν από το λιμάνι.
Οι προσπάθειες να μεταπειστούν οι πρόσφυγες συνεχίζονται όλη την ημέρα και σήμερα.
Παράλληλα, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
Εν τω μεταξύ, οδηγός πούλμαν, κατήγγειλε σήμερα ότι ήταν μάρτυρας περιστατικού με εθελόντρια η οποία συμβούλευε τους πρόσφυγες να μην φύγουν από τον Πειραιά, «υποσχόμενη» ότι θα τους δοθεί άσυλο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/684948/peiraias-ametakinitoi-oi-prosfyges-apo-to-limani-photos-video#ixzz44sqoDkVK

«Αστακός» το Hilton για τις διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου - Θεσμών

Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται περιμετρικά του Ηilton όπου συναντώνται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των Θεσμών
Στην επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε καθαρά θέμα προσωπικής ασφάλειας των στελεχών της μετά την «διαμάχη» Αθήνας- ΔΝΤ για τη διαρροή στα WikiLeaks, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να θυμίζει φρούριο, καθώς η συγκέντρωση των αστυνομικών δυνάμεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
«Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου στον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα έχουν αναπτυχθεί δεκαπέντε κλούβες με ΜΑΤ από την οδό Βεντήρη μέχρι τη Βασιλέως Αλεξάνδρου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/684974/astakos-to-hilton-gia-tis-diapragmateyseis-tsakalotoy-koyartetoy#ixzz44sqC0LFF

ΣΥΡΙΑ:Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι έφθασαν στο μέτωπο της Quaryatayn για την απελευθέρωση της χριστιανικής πόλης …πληροφορίες ότι ο στρατός μπήκε στην πόλη

Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι έφθασαν στην ΝΑ επαρχία τηςΧομς και αναπτύχθηκαν στην έδρα του συριακού στρατού για να καθοδηγήσουν την επιχείρηση του  για την απελευθέρωση της χριστιανικής ασσυριακής πόλης Quaryatayn.
Περισσότεροι από 4500 σύριοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο μέτωπο του Ανατολικού Qalamoun και ο συριακός στρατός ετοιμάζεται για την τελική του επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Quaryatayn από τους τρομοκράτες της ISIL.
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν την ευθύνη της πραγματοποίησης αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας ενώ οι ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι που διαδραμάτισαν έναν ουσιαστικό ρόλο στη νίκη του κυβερνητικού στρατεύματος στην Παλμύρα (Tadmor), ομοίως θα επιθεωροούν και θα εποπτεύουν τις επιχειρήσεις.Την Παρασκευή οι ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι ήταν καθ΄οδόν προς τη σημαντική αυτή πόλη Quaryatayn.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή από το στρατιωτικό αεροδρόμιο T-4 στο ανατολικό τμήμα της Aéroport Homs, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη που πρόσφατα συνέβαλαν για την απελευθέρωσή της την Παλμύρα για να συμβουλέψουν τους ΄συριους στρατιώτες στη μάχη για την Quaryatayn.Αυτοί οι ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα έχουν την ευθύνη για να κάνουν κλήσεις σε αεροπορικές επιδρομές αλλά και άμεσα θα έχουν την ευθύνη του συριακού στρατού στη μάχη.fars 2.3.16
Σύμφωνα με κάποιες πρωταρχικές πληροφορίες ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση μεγάλης κλίμακας και μπήκε στην πόλη Qaryatain στην επαρχία της Χομς…..

Συγκλονιστικές στιγμές στη Χάμα οι ελληνορθόδοξοι της Εθνικής Άμυνας υψώνουν το Χριστό και το λάβαρο της Αντίστασης - ΦΩΤΟ

Συγκλονιστικές στιγμές στη Χάμα οι ελληνορθόδοξοι της Εθνικής Άμυνας υψώνουν το Χριστό και το λάβαρο της Αντίστασης - ΦΩΤΟ


Συγκλονιστικές στιγμές από την εκκλησία της Παναγίας σεπεριοχή της περιφέρειας της Χάμα στη Συρία. Εν πομπή σε καρότσα ημιφορτηγού περιβαλλόμενος από τιμητική φρουρά μαχητών των Μονάδων της Εθνικής Άμυνας οδηγείται ολόσωμη εικόνα του Χριστού στην εκκλησία της Παναγίας.
Με τα λάβαρα στα χέρια η εκκλησία ντυμένη στο χακί από τους πατριώτες αντιστασιακούς που αντιπαρατάχθηκαν με σθένος στην εισβολή των χιλιάδων μουτζαχεντίν από ολη την οικουμένη. Οι στιγμές είναι κρίσιμες αλλά η ελπίδα υπερισχύει η πίστη περισσεύει.Μια αγκαλιά όλοι μαζί ο διοικητής των Μονάδων Εθνικής Άμυνας της Χάμα ελληνορθόδοξος και οι κληρικοί που ηρωικά φέρουν την αποστολή της μαρτυρίας τους στην χειμαζόμενη από τις τόσες ανυπέρβλητες δοκιμασίες συριακή γη.12670540_483920421816048_9030731927634582211_n11218156_483921291815961_1771278015990640566_n12670734_483921155149308_917807710464951858_n12932860_483921005149323_920226314839491631_n9164_483920718482685_7713388931275331560_n1480542_483921268482630_5095199418900126763_n12512337_483921505149273_6452919776764098051_n12495150_483921338482623_429187640635363497_n12670502_483921595149264_8516502481766493869_n
Ομοψυχία σθένος πίστη αγώνας ως την τελική Νίκη …..
www.dimpenews.com

Αποκάλυψη: Συντονισμένες με ένα... SMS ήταν οι εξεγέρσεις στις προσφυγουπόλεις από Ειδομένη μέχρι Χίο!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου - Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές υπηρεσίες από την δραστηριότητα ορισμένων ΜΚΟ και μεγάλου αριθμού προσφύγων και παράνομων προσφύγων στις σουνιτικές προσφυγουπόλεις όλης της Ελλάδας. 

 
Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι τελευταίες εξεγέρσεις στις προσφυγουπόλεις που ατά σύμπτωση έγιναν, την ίδια ημέρα ήταν προϊόν μια συντονισμένης κίνησης μέσω SMS που ελήφθη την προηγούμενη ημέρα της εξέγερσης, από άγνωστο αποστολές.
 
Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί: Κατ'αρχήν αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εισερχομένων παράνομων μεταναστών στην χώρα, πλην της Συρίας δηλαδή που οι παράνομα εισερχόμενοι στην χώρα καταγράφονται ως "πρόσφυγες".
 
Η ίδια καταγραφή ως "πρόσφυγες" ισχύει και για τους πολίτες του Ιράκ, αλλά οι τελευταίοι είναι πλεόν ελάχιστοι και αντίθετα.
 
Επίσης αυξάνεται και το ποσοστό των ανδρών σε σχέση με αυτό τον γυναικών και των παιδιών και ειδικότερα των ανδρών ηλικίας 20-40 ετών.
 
Στις αρχές του 2015, όταν ξέσπασε το πρώτο μεγάλο κύμα εισόδου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως το 90% των εισερχομένων ήταν πρόσφυγες, αλλά αυτή την στιγμή επίσημα το ποσοστό αυτό  καταγράφεται σε 30% μόλις, καθώς η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία έχει μειώσει τον αριθμό των Σύρων οι οποίοι φεύγουν από τις εστίες τους.
 
Ετσι ή αλλιώς από τα περίπου 2,5 εκατομ. χριστιανών (το 80% ήταν Ελληνορθόδοξοι και οι υπόλοιποι Καθολικοί, Αρμένιοι, Μαρωνίτες κλπ), οι περισσότεροι έμειναν να πολεμήσουν τους ισλαμιστές, ένα σημαντικό ποσοστό, περί το 20% κατέφυγε στον Λίβανο και από τους Αλαουίτες, που αποτελούσαν το 16% του πληθυσμού κάπου 3.600.000 ψυχές, ένα ποσοστό 10% μετακινήθηκε προς τον Λίβανο και οι υπόλοιποι έμειναν για να πολεμήσουν στην Συρία, αλλά το 40% μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας προς την Δαμασκό, την Καττάκεια, την Ταρτούς κλπ για να αποφύγουν την σφαγή.
 
Αρα σχεδόν το σύνολο των προσφύγων από την Συρία αυτή την στιγμή, αφορά σουνίτες και αυτό έχει την σημασία του... 
Οπως έχει την σημασία του και το γεγονός που έγινε αντιληπτό από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην χώρα, ότι εσχάτως εμφανίζονται οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις εξέγερσης μεταξύ των διάφορων προσφυγικών ομάδων, από την Ειδομένη μέχρι την Λέρο.
 
Την προηγούμενη ημέρα της εξέγερσης των προσφύγων και των παράνομων μετανσστών στην Ειδομένη, εντοπίστηκε ένα SMS το οποίο παραλήφθηκε από 1.500 πρόσφυγες και λάθρο.
 
Το ξέσπασμα της βίας των προσφύγων - παράνομων μεταναστών, την επομένη της λήψης αυτού του μαζικού μηνύματος έδωσε απαντήσει για το περιεχόμενό του. 
 
Από την Ειδομένη, μέχρι την Χίο, ο συνοτνισμός τους εντυπωσίασε τις υπηρεσίες ασφαλείας και όταν αναζητήθηκε το ηλεκτρονικό ίχνος από δύο κινητά τηλέφωνα που έπεσαν στα χέρια των αρχών, διαπιστώθηκε ότι ο αποστολέας ήταν άγνωστος και μη εντοπίσιμος καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρα της Ασίας! 
 
Ποιος και πώς είναι σε θέση να γνωρίζει τους αριθμούς των τηλεφώνων των προσφύγων και των παράνομων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και πώς επικοινωνεί μαζί τους μαζικά; 
 
Πόσο συμπτωματικό μπορεί να είναι το συγκεκριμένο γεγονός με την μαζική ειδοποίηση - κάλεσμα στα τηλέφωνα μαθητών κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου 2008, τότε που κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Αθήνα;
 
Ενα ερώτημα που έχουν οι αρχές ασφαλείας είναι πώς οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να έχουν σύνδεση στα κινητά τους;
 
Δηλαδή ποιος πληρώνει τον λογαρισμό χιλιάδων δολαρίων του κάθε κινητού κάθε μήνα (για χώρες εκτός ΕΕ το κόστος κλήσης μπορεί να φτάσει και πέντε δολάρια το λεπτό) και αντίστοιχα πανάκριβη είναι η σύνδεση διαδικτύου. 
Πριν μερικές εβδομάδες ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μοιρασαν κάρτες δωρεάν σε πολλούς από αυτούς σε δύο προσφυγουπόλεις, τουλάχιστον, της βόρειας και βορειοδυτικής Ελλάδας. Ποιος είχε καταβάλει το κόστος αυτών των καρτών;
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν κάποιοι ευσυνείδητοι υπάλληλοι των ελληνικων αρχών ασφαλείας ερευνούν την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων πέφτουν επανω σε... ΜΚΟ (στο PRONEWS Απριλίου που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να πληροφορηθείτε το ρόλο και το πώς κινούνται οι ΜΚΟ αυτές).
 
Τα μέλη των οποίων αρνούνται να καταγραφούν σε φωτογραφικές μηχανές ή κάμερες, ενώ παράγουν ανθρωπιστικό έργο και φυσικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, προκειμένου να προσελκύσουν εθελοντές...
 
Οτι έχουμε δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στις προσφυγουπόλεις, είναι κάτι πασιφανές. Και φυσικά οι μισές-τουλάχιστον-ΜΚΟ δουλεύουν άμεσα ή έμμεσα για ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οι υπόλοιπες απλώς θησαυρίζουν...

 - See more at:http://www.pronews.gr/portal/20160403/defencenet/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-sms-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82#sthash.MP4mguJi.dpuf

ΣΥΡΙΑ: Της Σταυροπροσκυνήσεως στη Σαιντανάγια …….

Στην Παναγία την Σαιντανάγια στο Μέγα Μοναστήρι με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή αυτή της Σταυροπροσκύνησης. Τα κάστρα της ορθοδοξίας πνευματικά οχυρά,τα διοικητήρια του πνεύματος αλύγιστα υψώνουν το σταυρό σύμβολο νίκης …….Συμβάλουν ανερμήνευτα στο γλυκοχάραμα της λευτεριάς και της δικαιοσύνης …….
12928415_1160034314030743_4380923660116986750_n12321689_1160034417364066_3880098611720261898_n12932649_1160034437364064_3015618819434733816_n12592526_1159678344066340_3052583633387673350_n (1)12931242_1160034394030735_1607726269123674071_n12932786_1160034337364074_1118783634702018204_n12932680_1160034377364070_7291645549136820618_n

Η Διεθνής Αμνηστεία δεν καταδίκασε την Τουρκία - Την συγκάλυψε

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΜΚΟ

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατήγγειλε ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στέλνοντας σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους, μπορεί να παρουσιάζεται ως «κόλαφος κατά της Τουρκίας», συγκαλύπτει όμως την κτηνώδη σκοπιμότητα της Τουρκίας.
Το προηγούμενο διάστημα λοιπόν, η Τουρκία δεχόταν πρόσφυγες, όταν προέλαυναν οι δυνάμεις των ισλαμοφασιστών της ISIS και των «ανταρτών». Των δυνάμεων που στηρίζονται από την ίδια την Τουρκία δηλαδή. Η Τουρκία λοιπόν δεχόταν τους πρόσφυγες που η ίδια δημιουργούσε, για προφανείς λόγους, από τους οποίους 18,000 προσφυγόπουλα τουλάχιστον, κομματιάστηκαν για όργανα από το τουρκικό παρακράτος. Έτσι εκκένωσε τις περιοχές που ήλεγχαν οι ισλαμοφασίστες βοηθώντας τους να λειτουργούν χωρίς αντίσταση. Τακτική που θυμίζει τις τουρκικές γενοκτονίες όπου οι τσέτες κατέσφαζαν και όσοι γλίτωναν κατέληγαν στα στρατόπεδα των ταγμάτων εργασίας, εκκενώνοντας έτσι τις πατρογονικές τους εστίες.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία – όπως ορθά γράφει η έκθεση – έχει σφραγίσει τα σύνορα απαγορεύοντας στους πρόσφυγες να εισέλθουν ακόμα και δια της βίας. Ποιοί ειναι όμως στα αλήθεια αυτοί οι πρόσφυγες;
Μα φυσικά Σουνίτες ή τουρκμένοι, φιλικοί προς την Τουρκία πληθυσμοί, οι οποίοι συνεργάζοντο με τους ισλαμοφασίστες και εγκαταλείπουν τώρα τις εστίες τους λόγω της προέλασης του Συριακού και κουρδικού στρατού με την υποστήριξη του Ρωσικού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών!
Εάν αυτοί εγκαταλείψουν, τότε η Τουρκία χάνει οποιοδήποτε έρεισμα στην Συρία εν όψει μαλιστα των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εκβιάζει λοιπον με αυτόν τον τρόπο τους «δικούς της» να μείνουν εντός Συρίας ώστε να συνεχίσει να έχει λόγο η τουρκική εισβολή.
Όπως τα πολυβόλα του Κεμάλ θέριζαν τους Τούρκους που υποχωρούσαν εμπρός στην προέλαση του Ελληνικού στρατού.
Η Διεθνής Αμνηστεία λοιπόν αποκρύπτει τον λόγο της τουρκικής θηριωδίας, που αποτελεί και την πραγματική θηριωδία, προκειμενου να μην αποκαλύψει και τις τεράστιες ευθύνες της: Αποσιωπούσε επί χρόνια την εισβολή των τουρκικών – σαουδικών – καταριανων δυνάμεων και την σφαγή που προξένησαν ρίχνοντας τις ευθύνες στο «καθεστως Άσαντ».

olympia

ΧΙΟΣ > ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ -

Άγριες συμπλοκές, μεταξύ κατοίκων των Ταμπάκικων και διμοιρίας των ΜΑΤ, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 21:30 της Κυριακής στη Χίο.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Χωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της Αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους, στέλνοντας μάλιστα τρεις από αυτούς στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.
50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από κει στο Δικελί της Τουρκίας.
Δείτε παρακάτω τα στιγμιότυπα από την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους.
Πηγή: polittischios.gr

Πηγή: Αγριο ξύλο στη Χίο: ΜΑΤ εναντίον πολιτών – Τρεις στο νοσοκομείο [βίντεο] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/260093/agrio-xylo-sti-hio-mat-enantion-politon-treis-sto-nosokomeio-vinteo#ixzz44nc1ocsG

Πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι

Πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι

Της Όλγας Νικολαΐδου
Θυμάστε πώς ξεκινάει το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους Νίκου Γκάτσου «Κεμάλ»;
«Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ
ενός νεαρού πρίγκηπα της Ανατολής,
απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού,
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ
και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων».
Και πώς τελειώνει;
«Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»
Για φωτιά και όχι μαχαίρι, αλλά «για φωτιά και τσεκούρι», έκανε λόγο και ο γεννημένος σαν σήμερα (3/4) του 1770 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η ιστορικής σημασίας αυτή φράση ειπώθηκε από την μάλλον πιο εμβληματική μορφή της Επανάστασης του 1821, ακριβώς πάνω στην φάση εκείνη που τα ιδανικά και τα ιδεώδη της διακυβεύτηκαν. Και είχε πολύ συγκεκριμένο αποδέκτη : Τον Δημήτρη Νενέκο που ενώ ξεκίνησε ως σημαντικός οπλαρχηγός του απελευθερωτικού κινήματος, τελικά συνέδεσε το όνομά του με την απαξίωση και την προδοσία, όταν το 1826 συνεργάστηκε με τον Ιμπραήμ. Όταν μ’ άλλα λόγια προσκύνησε τον μέχρι πρότινος εχθρό συμπαρασύροντάς κι άλλους μαζί του. Τότε λοιπόν ο «Γέρος του Μοριά», την στιγμή που όπως ο ίδιος έχει γράψει φοβήθηκε για την έκβαση της Επανάστασης, είπε, για την ακρίβεια έγραψε, τα εξής:
«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ” ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον».
Σύμφωνα με τον Φωτάκο, τον υπασπιστή του Κολοκοτρώνη τέτοιο άχτι τον είχε ο Στρατηγός τον Νενέκο που «…ωρκίσθει παρρησία ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν, ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου, και αν τον εύρισκε πουθενά με τα ίδια του τα χέρια τον εφόνευεν, πράγμα πολύ παράξενον και πρωτάκουστον απο το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλή περί φόνου, και ότι μόνος του θέλει να τον κάμη». Τελικά η εκτέλεση του Νενέκου έγινε το 1828, όχι από τον Κολοκοτρώνη, αλλά κατ” εντολήν του.
Τί άλλο ωραίο είπε ο Γέρος του Μοριά, ίσως με μια δόση αυτοσαρκασμού;
«Κι ευγενέστατο, κι ενδοξότατο, κι εκλαμπρότατο, κι εξοχώτατο, και μεγαλειότατο, και μονάχα παναγιώτατο δε μ’ ωνομάσανε».
Διότι ακριβώς αυτοί που τον αποκαλούσαν και ενδοξότατο και εκλαμπρότατο και όλα τα προαναφερθέντα τον στείλανε στη φυλακή δύο φορές. Μία κατά την διάρκεια του Εμφυλίου και μία το 1833 που εξαιτίας των διαφωνιών του με την Αντιβασιλεία οδηγήθηκε στο Ιτς Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Στις 25 Μαΐου του 1834 καταδικάστηκε σε θάνατο. Μια ποινή που ευτυχώς δεν εκτελέστηκε. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας επιστρέψει από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα. Άρα, πέθανε μάλλον χαρούμενος.
Άλλωστε σε αντίθεση με τον Κεμάλ του τραγουδιού, εκείνος κάτι κατάφερε να αλλάξει. Όχι χωρίς κόστος, όχι χωρίς να σφραγίσει το πέρασμά του από αυτόν τον κόσμο με την βαριά σφραγίδα του αίματος. Όπως εκείνος το έθεσε :
«Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα δια την ελευθερίαν της πατρίδος μας».
Ή όπως αναγράφεται στην επιγραφή του αγάλματός του που δεσπόζει στη Σταδίου :
«Γενναίε Στρατηγέ διδάσκων τους λαούς πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι»
http://idreamteam.gr/cms/62059/pos-i-douli-ginonte-eleftheri/