Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Νέα σφαλιάρα τον ΗΠΑ σε Τουρκία! Έντρομος ο Eρντογάν…



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια μαζί με άλλους 50 ηγέτες στον Λευκό Οίκο, την ώρα που όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα (ο Λευκός Οίκος μάλιστα πρότεινε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν), αλλά παράλληλα οι ΗΠΑ δεν του επιτρέπουν ούτε να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού με 2 μιναρέδες στις ΗΠΑ, το οποίο κόστισε στην τουρκική κυβέρνηση 100 εκατ. δολάρια!
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία, την οποία μέχρι πρότινος θεωρούσαν έναν εκ των πλέον στενών συμμάχων, κι αυτό γιατί όπως φαίνεται είναι ενοχλημένες από την στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελευθερία του Τύπου αλλά και για την συμπεριφορά της έναντι των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ανήκουν πλέον στους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους…
Η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μην συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και να μην δώσει το παρών στα εγκαίνια του τζαμιού, φέρεται να εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει το πρόγραμμά του.
Αξίζει να αναφερθεί, πως στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το ταξίδι δεν αναφέρεται καν ο Ομπάμα, αλλά μονάχα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει στην Ουάσινγκτον συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο σχετικά με τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη…
http://voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/64007-nea-sfaliara-ton-ipa-se-tourkia-entromos-o-erntogan.html

Αμαλιάδα: Διέλυσαν με τροχό φορτηγό για να το πουλήσουν για ανταλλακτικά!

Συνελήφθησαν χθες (28-3-2016) το βράδυ, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας τρεις ημεδαποί άνδρες ηλικίας 27, 21 και 18 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένης κλοπής.
Ειδικότερα οι τρεις δράστες, ενεργώντας από κοινού, προχθές (27-3-2016) τα ξημερώματα, στην Αμαλιάδα αφαίρεσαν σταθμευμένο φορτηγό 52χρονου ημεδαπού το οποίο διέλυσαν προκειμένου πουλήσουν τα μηχανικά, ηλεκτρολογικά και μεταλλικά μέρη του.
Από την άμεση και εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία των τριών δραστών οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί βρήκαν σε αρδευτικά κανάλια στο Παλαιοχώρι Αμαλιάδας αλλά και σε κοντινή απόσταση από την οικία του 27χρονου στην ίδια περιοχή πολλά μέρη του κλεμμένου οχήματος τα οποία αφού ανασύρθηκαν με τη βοήθεια γερανού αποδόθηκαν στον 52χρονο.
Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, μεταξύ άλλων, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:
  • Το μεταλλικό σκελετό του οχήματος (σασί),
  • Το ρεζερβουάρ καύσιμων,
  • Το εμπρόσθιο και το οπίσθιο σύστημα διεύθυνσης του οχήματος,
  • Το καπό και το μπροστινό προφυλακτήρα,
  • Τον κινητήρα,
  • Το κιβώτιο ταχυτήτων,
  • Ένα κάθισμα επιβάτη,
  • Μια μεταλλική καρότσα,
  • Δυο πόρτες,
  • Το ταμπλό με τα όργανα και τους δείκτες λειτουργίας,
  • Τις αναρτήσεις και την εξάτμιση,
  • Ένα τροχό με τη ζάντα του,
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
 http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/treis-syllipseis-gia-klopi-fortigoy-stin-amaliada

Οι λεηλασίες αρχαιοτήτων κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

«Το τραγικότερο θύμα των πολέμων και των κάθε λογήςεπιδρομών υπήρξαν τα κλασσικά μνημεία και έργα τέχνης και κυρίως η Ακρόπολη. Στον τρίτο αιώνα μ.χ., κατά την εισβολή των Γότθων και Ερούλων (το 267) στην Ελλάδα, αφανίσθηκαν πολλά αρχαία κτίρια και καλλιτεχνήματα. Οι Ερούλοι, γερμανικό φύλο, κατά τη διάβαση του Αιγαίου, κατέστρεψαν το Ηραίο της Σάμου. Λεηλάτησαν την Αθήνα, την Κόρινθο και την Ολυμπία. 
Το 395 οι Βησιγότθοι του Αλάριχου κατέστρεψαν το τείχος του ιερού της Ελευσίνας. Το 473 θα αφανισθούν πολλά μνημεία κατά την εισβολή των Οστρογότθων στη Μακεδονία. Οι βάρβαροι, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν την Ακρόπολη Αθηνών.

Οι αρχιτεκτονικοί θησαυροί της θα παραμείνουν ανέπαφοι σχεδόν ως την πτώση του Βυζαντίου. Το 1458, πέντε χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, η φραγκοκρατούμενη Ακρόπολη πολιορκείται επί μια διετία από δυνάμεις του Ομάρ Πασά. Και κατά τον Γερμανό ιστορικό Γρηγορόβιο «υπέστη άπαντα τα δεινά της υπό των βαρβάρων κατακτήσεως επειδή η καρτερική άμυνα εξήγειρε την μανίαν των γενιτσάρων». 
Ο Παρθενών, το θαυμαστότερο αρχαίο μνημείο, θα παραμείνει ακέραιο επί 21 περίπου αιώνες. Αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, κατά την πολιορκία των οχυρωμένων στην Ακρόπολη Τούρκων από τους μισθοφόρους των Βενετών – με αρχιστράτηγο τον Μοροζίνι – βλήμα πυροβόλου διατρυπά τη στέγη του ναού όπου είχαν εναποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Ο ναός καταρρέει.
Μηχανικοί του στρατού είχαν διανοίξει υπονόμους για την ανατίναξη του βράχου και την ισοπέδωση των τειχών και των μνημείων. Τη λύση όμως έδωσε το κανόνι. Προηγουμένως είχε ανατιναχθεί ένα τμήμα των Προπυλαίων όπου επίσης υπήρχε αποθήκη πυρίτιδος. Δεν ήταν τυχαία η καταστροφή του Παρθενώνος. Ένας Τούρκος λιποτάκτης έδωσε στον Μοροζίνι την πληροφορία ότι ο ναός ήταν κατάμεστος από εκρηκτικές ύλες. Προτίμησαν οι Οθωμανοί αυτόν τον χώρο για τα πυρομαχικά γιατί, όπως γράφει ο μισθοφόρος Γερμανός αξιωματικός Sobjevolski, πίστευαν ότι οι Ευρωπαίοι πολιορκητές θα απέφευγαν «από σεβασμό» να πλήξουν το αρχαίο μνημείο. Ακριβώς γι’ αυτό οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν καταφύγει στον ναό για προστασία και ασφάλεια.
Αμέσως μετά την έκρηξη κατέρρευσαν, μαζί με τη στέγη, έξι κίονες της νότιας πλευράς, οχτώ της βόρειας ενώ στην ανατολική απέμεινε μόνο ένας. Κατέπεσαν επίσης τα τρία πέμπτα των αναγλύφων της ζωφόρου. Οι κίονες παρέσυραν τα επιστύλια, τις μετόπες και τα τρίγλυφα. Ξέσπασε και πυρκαγιά που κράτησε 24 ώρες και ολοκλήρωσε την καταστροφή.
Σύμφωνα με έκθεση της Αρχαιολογικής Εταιρίας (21 Μαΐου 1842) η βόμβα «ανήψε την πυρίτιδα και τρομερά έκρηξις εκλόνισε το αρχαίον οικοδόμημα μέχρι των θεμελίων αυτού και αμφότεραι οι πλευραί του, τοίχοι και στήλαι, κατέπεσαν και τα πλείστα των αναγλύφων της τε ζωφόρου και των μετοπών και αετωμάτων κατεκρημνίσθησαν και ετάφησαν υπό σωρόν ερειπίων». 
O Μοροζίνι είχε αποφασίσει, μετά τη «νίκη» του, να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανατίναξη της Ακρόπολης με υπόγειες στοές ώστε να αχρηστευθεί εντελώς το φρούριο. Αλλά δεν είχε χρόνο – έπρεπε να κινηθεί το στράτευμα κατά του Ευρίπου – και έλειπαν τα αναγκαία τεχνικά μέσα.
Νέες συμφορές θα υποστούν τα αθηναϊκά μνημεία κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Στις δύο πολιορκίες της Ακρόπολης – η πρώτη το 1822 από τους Έλληνες, η δεύτερη το 1826 από τους Τούρκους – οι εμπόλεμοι συναγωνίζονται, με τους βομβαρδισμούς, στον αφανισμό των σεπτών λειψάνων της αρχαιότητας.
Μετά την επανάσταση των Αθηναίων οι Τούρκοι κατέφυγαν στην Ακρόπολη όπου δέχονταν καταιγισμό βομβών. Κανόνια από το λόφο του Φιλοπάππου, τον Άρειο Πάγο, το Θησείο και την Πύλη του Ανδριανού εξαπέλυαν κατά του φρουρίου χιλιάδες «τόπια» γκρεμίζοντας ή τραυματίζοντας τα μνημεία. Ο πόλεμος δεν αφήνει περιθώρια για πολιτιστικούς συναισθηματισμούς. Ο κίνδυνος ζωής, η ανάγκη, το μίσος, η οργή, η αυτοπροστασία εξαγριώνουν, τυφλώνουν, αποθηριώνουν. Τα μνημεία που κατακρημνίζονται, τα έργα τέχνης που θρυμματίζονται δεν προκαλούν ηθικές αναστολές. Η καταστροφή του αντιπάλου με όλα τα μέσα, η σωτηρία των μαχητών που απειλούνται με θάνατο κυριαρχούν σε κάθε πολεμική σύγκρουση.
Η επαναστατική κυβέρνηση έστειλε στην Αθήνα (Μάρτιος 1822) ομάδα ξένων εθελοντών με επικεφαλής τον Γάλλο συνταγματάρχη του πυροβολικού Olivier Voutier για τον συντονισμό του βομβαρδισμού. Ο υπουργός του Πολέμου Ιω. Κωλέττης, σε έγγραφό του προς τον διοικητή της αποστολής, τον καλεί με υποκρισία, ελαφρότητα και αναίδεια να φροντίσει ώστε οι μπάλες των κανονιών να μη βλάψουν τα μνημεία «και κυρίως τον Παρθενώνα»! Και προσθέτει: «Συνιστούμε στην αγάπη σας προς το ωραίον τα αριστουργήματα των προγόνων μας». Ωσάν να ήταν δυνατόν η χάλαζα των βομβών που έπεφτε νυχθημερόν σε ένα τόσο μικρό εμβαδόν κατάμεστο από αρχαιότητες να στοχεύει αποκλειστικά και με ακρίβεια τις κεφαλές των Τούρκων. Ανέξοδη επίδειξη ψευδοαρχαιολατρίας ενός εξαχρειωμένου πολιτικού – πρώην έμπιστου του Αλή πασά.
Και ιδού το αποτέλεσμα. Η πυροβολαρχία του Voutier κατέστρεφε τα μνημεία χωρίς να βλάπτει τους Τούρκους. Οι απώλειες τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ήταν μια γριά Αράπισσα σκλάβα. Ποιος αναλογιζόταν τον Παρθενώνα σε ώρα εξοντωτικού πολέμου; Οι Αθηναίοι που έβλεπαν τη φθορά των αρχαιοτήτων από τα ελληνικά κανόνια έλεγαν στον Γάλλο αξιωματικό: «Στην ανάγκη θα θυσιάσουμε τα μνημεία των προγόνων για να πετύχουμε την ελευθερία που θα αναστήσει τους Καλλικράτες μας».
Οι πολιορκημένοι Τούρκοι γκρέμιζαν τους κίονες των ναών και κυλούσαν τους σπονδύλους από το τείχος πάνω στα ελληνικά οχυρώματα. Οι Έλληνες έσκαβαν λαγούμια, τα γέμιζαν με μπαρούτη και προκαλούσαν σεισμικές εκρήξεις. Οι Τούρκοι θρυμμάτιζαν τα μάρμαρα των αρχαίων ναών, αφαιρούσαν τους γόμφους, τον συνδετικό μόλυβδο, και τον έλιωναν για την κατασκευή βλημάτων. Οι Έλληνες πολιορκητές κατέστρεφαν τα αρχαία υδραγωγεία για τον ίδιο σκοπό.

Πονούσαν οι Έλληνες αγωνιστές για την κατερείπωση των μνημείων από τους βομβαρδισμούς. Αποτελούν όμως γελοίο και χονδροειδές μυθολογήματα τα περί προσφοράς στους πολιορκημένους Τούρκους 4000 οκάδων μολυβιού για να παρασκευάσουν βόλια και να μη γκρεμίζουν και κατασυντρίβουν τους κίονες! Αυτό το ψεύδος αναφέρεται συχνά σε εθνικούς πανηγυρικούς και σε σχολικά βιβλία. (Και ο Κωλέτης, ο «λάτρης» των αρχαιοτήτων; Στις 4 Απριλίου 1822 εκφράζει με επιστολή στον Voutier την ευαρέσκειά του για την ολέθρια δράση του πυροβολικού. «Παρά τις βόμβες με τις οποίες τους κεραυνοβολείτε – τους αρχαίους ναούς, όχι τους Τούρκους! – οι εχθροί δεν δέχονται να συνθηκολογήσουν. Ελπίζουμε ωστόσο..» 
Το 1822 οι Επαναστάτες που πολιορκούσαν την Ακρόπολη έβλεπαν με σπαραγμό τα τόπια των ελληνικών κανονιών να αφανίζουν τα μάρμαρα των μνημείων. Το 1826, πολιορκημένοι οι ίδιοι, έπασχαν αντικρύζοντας τις φθορές που προκαλούσε στα λείψανα των αρχαίων ναών το τουρκικό πυροβολικό. Αλλά και οι μπάλες των ελληνικών κανονιών από το φρούριο κατεδάφιζαν τα γύρω αθηναϊκά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά. Διαβάζουμε στο ημερολόγιο του αυτόπτη αγωνιστή της φρουράς Νικ. Καρώρη: «21 Ιουλίου 1826. Με θλίψιν μας παρατηρούμεν να κτυπούν διάφοροι βόμβαι εις τον Παρθενώνα, εις το Πανδρόσιον και λοιπάς αρχαιότητας του φρουρίου και να βλάπτουν οπωσδήποτε αυτάς. Ομοίως και το μνημείον του Φιλοπάππου εις το Μουσείον κατακτυπιέται και αυτό από σφαίρας κανονίου από το φρούριον.. 22 Οκτωβρίου 1826. Εδούλευε κατά το σύνηθες το μικρόν εχθρικόν κανόνι, σκοπεύει δε πάντοτε το εδικόν μας κανονοστάσιον έμπροσθεν του μεγάλου Ναού, και αι σφαίραι κτυπούν αι περισσότεραι και συντρίβουν τα μάρμαρα του κτιρίου.. 23 Νοεμβρίου. Το δειλινόν ο εχθρός έρριψεν ολίγες κανονιές με το μικρόν του κανόνι κατά της ντάπιας του Ναού αι δε σφαίραι κτυπούν όλαι κατά δυστυχίαν εις τας στήλας του Ναού». 
Οι πολιορκημένοι Τούρκοι γκρέμιζαν το 1822 από την Ακρόπολη σπονδύλους κιόνων του Παρθενώνος στα ελληνικά οχυρώματα. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι πολιορκημένοι Έλληνες το 1826. Χρησιμοποιούσαν τα μάρμαρα ως βόμβες. Η ιδέα ήταν του Γάλλου τυχοδιώκτη Φαβιέρου που θεωρείται «μέγας φιλέλλην». Γράφει ο Καρώρης στο ημερολόγιο του (10 Δεκεμβρίου 1826): «Συνέλαβε την ιδέαν να κατασκευάση εις είδος βόμβας εν ολόκληρον κομμάτι στήλης του Παρθενώνος τρυπώντας το αρκετά εις την μέση και γεμίζοντάς το από βαρούτην και γρανάτες, να το ρίψη από τα τείχη του φρουρίου κάτω εις τα πλησίον οσπίτια όπου στέκουν οι Τούρκοι, δια να τους προκαλέση ανέλπιστον τρόμον». (Ο Ελβετός εθελοντής Em. Hahn που βρισκόταν στην Ακρόπολη κατά την πολιορκία του 1826-1827 γράφει στο χρονικό του πως σε μια μόνο μέρα έπεσαν στο κάστρο 530 βόμβες. «Καταστράφηκαν πολλά από τα θαυμαστά έργα της κλασσικής αρχαιότητας»)
Ο Φαβιέρος παραγέμισε με εκρηκτικά τρεις σπονδύλους. Και επειδή σχεδίαζε να εγκαταλείψει την Ακρόπολη μαζί με το τμήμα των ξένων εθελοντών, «εστοχάσθη», για να διασχίσει ακίνδυνα τις εχθρικές γραμμές, «να ρίψη πρώτον τα τρία κομμάτια της στήλης τα οποία εγέμισε με βαρούτην και βόμβας.. Αυτάς έμελλε να τας ρίψη από την ανατολικήν δεξιάν γωνίαν του φρουρίου, δια να κυλήσουν εις τα πλησιάζοντα οσπίτια της πόλεως και την εκκλησίαν της αγίας Παρασκευής και με το σκάσιμόν των να προξενήσουν τρόμον εις τους Τούρκους, και τότε να λάβη την ευκαιρίαν να περάση το σώμα».
Ένας από τους σπονδύλους θα ριχτεί από τα τείχη στις 31 Ιανουαρίου 1827. Και ένας άλλος στις 4 Φεβρουαρίου. «Η πέτρα έπεσεν εις τα οσπίτια της πόλεως κατά την αγίαν Παρασκευήν και εξερράγη ως βόμβα. Εις τους Τούρκους έδωκε τρόμον». Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της καταστροφής των κιόνων. Να προκαλέσει στιγμιαίο πανικό στους εχθρούς!..
Στις καταστροφές των μνημείων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αναφέρεται και ο Τύπος του Αγώνα. «Το αδιάκοπον πυρ του εχθρού κατά της Ακροπόλεως αφανίζει καθ’ εκάστην και ό,τι ακόμη εφείσατο ο πανδαμάτωρ χρόνος και η πολυχρόνιος βαρβαρότης, των αρχαίων λαμπρών και μεγαλοπρεπών λειψάνων της προπατορικής μεγαλουργίας. Τα Προπύλαια, ο Παρθενών, ο ναός του Ποσειδώνος και του Ερεχθέως κατασυντρίβονται αδιακόπως και τα μεγαλοπρεπή λείψανα του εκτός της Ακροπόλεως θεάτρου είναι κίνδυνος μη αφανισθώσι δι’ υπονόμου εχθρικού. Τι δε πάσχουσιν αι κατά την πόλιν σεβάσμιαι αρχαιότητες παρά των βαρβάρων χειρών, ημπορεί έκαστος να συμπεράνη». 
Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί των αρχαίων μνημείων στην Ακρόπολη είχαν προκαλέσει συγκίνηση και οργή στην ευρωπαϊκή Κοινή Γνώμη. (Το ανομολογεί ο ίδιος ο Τούρκος αρχιστράτηγος Κιουταχής σε αναφορά του προς την Πύλη: «Τούτο το φρούριον (η Ακρόπολη), επειδή είναι τόπος παλαιότατος, και παλαιόθεν εβγήκαν εξ αυτού του τόπου πολλοί περιβόητοι φιλόσοφοι και τα οποία έχει έργα τέχνης προκαλούν θαυμασμόν εις τους πεπαιδευμένους Ευρωπαίους δια τούτο όλοι οι Ευρωπαίοι και τα λοιπά έθνη των απίστων θεωρούσι το φρούριον τούτο ως ίδιαν αυτών οικίαν· και επειδή το νομίζουσιν ως προσκυνητήριον τόσον οι Ευρωπαίοι, καθώς και τα λοιπά έθνη των απίστων, των ονομαζομένων χριστιανών, το υπερασπίζουσι» (Διον. Σουρμελής, Ιστορία των Αθηνών κατά των υπέρ ελευθερίας Αγώνα, Εν Αθήναις 1853, σ. 159-160)). Και οι κυβερνήσεις των Δυνάμεων καλούν διαμέσου των πρεσβευτών τους στην Κωνσταντινούπολη την Πύλη να λάβει μέτρα προστασίας των αθηναϊκών αρχαιοτήτων. Ήταν μια ακόμα υποκριτική και δημαγωγική πρωτοβουλία. Θα τους μιμηθεί, με την ίδια πανουργία, ο βεζύρης της βούλλας προστάζοντας τον Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη να λάβει μέτρα σωτηρίας των καλλιτεχνικών θησαυρών! (Τη διαταγή απέδωσε ο Αυστριακός πρόξενος Gropius). Ποια μέτρα; Κάθε μέρα εκατοντάδες εκρήξεις ανάμεσα στα μνημεία σκόρπιζαν τον όλεθρο. Γκρέμιζαν, θρυμμάτιζαν, ακρωτηρίαζαν, τραυμάτιζαν τα μάρμαρα. Κανείς, ωστόσο, δεν ζητούσε τη διακοπή των βομβαρδισμών και τη λύση της πολιορκίας. Χυδαίο το φιρμάνι του βεζύρη, γράφει ο Thomas Gordon. «Για να προστατευθούν τα μνημεία έπρεπε να διαταχθεί από τον σουλτάνο η διακοπή των βομβαρδισμών». 
Η Πύλη επιθυμούσε απλώς να ικανοποιήσει τα φαρισαϊκά διαβήματα των φίλων και προστατών της. Και το επιχειρούσε με τους ίδιους θεατρινισμούς. Ο σερασκέρης, φυσικά, θα αγνοήσει τη «διαταγή» και θα επιταχύνει τις προπαρασκευές για ανατίναξη της Ακρόπολης με διαμπερή υπόνομο. Όλες οι ως τότε απόπειρες με τη διάνοιξη λαγουμιών και τη συσσώρευση χιλιάδων οκάδων εκρηκτικών υλών είχαν αποβεί άκαρπες. (Σε μια υπόνομο που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 1826 οι Τούρκοι τοποθέτησαν 2.800 οκάδες μπαρούτη. «Ήσαν δε τόσον βέβαιοι». Γράφει ο Σουρμελής, «εις την επιτυχίαν της υπονόμου, ώστε ήσαν της γνώμης οι πάντες ότι το ήμισυ του φρουρίου θέλει κατακυλισθή εις την έκρηξιν· διό και πολλοί από την πόλιν εξήλθον, μήπως καταπλακωθώσιν από τας πέτρας»). Οι εκρήξεις εκτονώνονταν από τα «αντιλαγούμια», πηγάδια βαθειά, που άνοιγαν οι Έλληνες αγωνιστές κοντά στις τουρκικές υπονόμους. («Ο ημέτερος προνοητικός υπονομοποιός», γράφει ο Σουρμελής, «προλαμβάνει και διατάττει να σκαρώσι περί την εχθρικής υπόνομον λάκκοι πολλοί και βαθείς, 12 τον αριθμόν και το βάθος των οργυιών εννέα». Και το αποτέλεσμα: Έβαλαν φωτιά οι Τούρκοι στο λαγούμι, «η πυρίτις εξεκάη άπασα αι δε φλόγες, αναπηδήσασαι έξω των 12 λάκκων, κατελάμπρυναν τον ορίζοντα.. Σημειούσθω ότι εις την έκρηξιν της υπονόμου εσείσθη η Ακρόπολις».
Τον Οκτώβριο του 1826 ο Κιουταχής ενημερώνει τον βεζύρη για το σχέδιο των τεχνικών του να ανατινάξουν την Ακρόπολη: «Τινές ειδήμονες με επληροφόρησαν ότι αν είχα εδώ τους μεταλλουργούς τους όντας εις Σκόπιαν, ηθέλαμεν τρυπήσει πέραν και πέραν (διαμπάξ) το φρούριον των Αθηνών δι΄υπονόμου. Διό και έστειλα επίτηδες πεζόν να φέρω δέκα απ’ αυτούς. Αυτοί δε υπεσχέθησαν να φθάσουν εις Αθήνας εις διάστημα 18 ημερών».
Ανοίγουν υπονόμους οι Τούρκοι για να «αναποδογυρίσουν» την Ακρόπολη, ανοίγουν και οι πολιορκημένοι λαγούμια για να «ξεθυμάνουν» οι εκρήξεις. Οι ανατινάξεις, ωστόσο, προκαλούν επικίνδυνες δονήσεις στον βράχο. Γράφει ο Σορμελής για την πυροδότηση ελληνικής υπονόμου: «Ο σεισμός διεδόθη εις τα πέριξ, ώστε εσείσθη ολίγον η Ακρόπολις».
Από τον πόλεμο των λαγουμιών ξεθεμελιώνονται και βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Τον Αύγουστο του 1826 οι Έλληνες ανοίγουν υπόνομο κάτω από την εκκλησία τους Αγίου Γεωργίου του Αλεξανδρινού, προχωρημένη θέση της αμυντικής περιμέτρου. Κι’ όταν οι Τούρκοι εξορμούν για να καταλάβουν τον ναό και να ζυγώσουν στο κάστρο πυροδοτούνται τα εκρηκτικά. «Αφού επυροβόλησαν (οι Τούρκοι) ικανώς εναντίον των αποκλειομένων», αφηγείται ο Σουρμελής, «.. μετ’ αλαλαγμού επιπίπτουσι· ημείς δε… αφού επλησίασαν εις τον ναόν, οι εν αυτώ ημέτεροι, προσποιούμενοι δειλίαν, έφυγον ευθύς. Αφού δε εισήλθον εις τον ναόν οι εχθροί και ίσταντο πολλοί έξωθεν, βάλλομεν πυρ εις την υπόνομον και εν τω άμα αναστρέφεται ο ναός, συνθαπτομένων πάντων εν αυτώ». Και ο Μακρυγιάννης: «Και πήγαν εις τον αγέρα η εκκλησία και οι Τούρκοι όλοι».
Αλλά δεν επιχειρεί μόνο ο Κιουταχής να ανατινάξει την Ακρόπολη. Και οι αρχηγοί των πολιορκημένων αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση εξόδουμ την καταστροφή του φρουρίου για να μη χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους. Κατά τη συνέλευση των διοικητών – 10 Μαρτίου 1827 – έγινε δεκτή, όπως γράφει ο αυτόπτης Καρώρης στο ημερολόγιό του, πρόταση του υπονομοποιού Κώστα Λαγουμιτζή «να κατασκευασθούν τρεις υπόνομοι, μία εις την τάμπιαν του νερού, μία εις τον πύργον και μία εις τον μεγάλον προδέκτην εις τα μαγαζιά (αποθήκες), αι οποίαι να είναι έτοιμοι, εάν κάμη χρείαν να παραιτήσωμεν το φρούριον, να το βλάψωμεν κατ’ αυτόν τον τρόπον με αυτάς, ώστε να μη ωφεληθή πολύ ο εχθρός μετά την κυρίευσίν του. Η συνέλευσις απεδέχθη την πρότασιν και απαφασίσθη να βιασθή το δούλεμα της βαρούτης, να γίνεται περισσοτέρα και τα αθηναϊκά σώματα να δώσουν κατ’ αναλογίαν τους αναγκαίους ανθρώπους εις το να αρχίση την εργασίαν των υπονόμων ο Κώστας καθώς αυτός γνωρίζει.
Αν δεν γινόταν συνθήκη για την έξοδο της φρουράς και πραγματοποιόταν το σχέδιο των αρχηγών θα ανατινάσσονταν από τους τρεις υπονόμους όλα τα μνημεία. Είναι αλήθεια ότι οι πολιορκημένοι αγωνιστές είχαν πλήρη συνείδηση της ολοκληρωτικής καταστροφής που απειλούσε τα λείψανα του προγονικού πολιτισμού. Έδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση μ’ όλο που αποδεκατίζονταν από τους βομβαρδισμούς, τις στερήσεις και τις κακουχίες. Απέρριψαν τη «διαταγή» του Άγγλου «αρχιστράτηγου» Τσωρτς για συνθηκολόγηση και ασφαλή έξοδο – «σας διατάττω να ακολουθήσετε την ρηθείσαν συνθήκην» [30 Απριλίου 1827] – και απάντησαν αυθημερόν: «Είμεθα Έλληνες αποφασισμένοι ν’ αποθάνωμεν ή να ζήσωμεν ελεύθεροι. Ο Κιουταχής αν θέλη τα άρματά μας, ας έλθη, αν είναι άξιος, να τα πάρη με την δύναμιν».
Τελικά δέχτηκαν τη συνθήκη της εξόδου «δια να σώσωμεν, ει δυνατόν, τα σωζόμενα ενταύθα λείψανα των θαυμαζομένων αρχαιοτήτων, έργα των αειμνήστων πατέρων μας.. Όθεν, ας είναι πεπεισμένη η Διοίκησις, ότι χάριν των πολυποθήτων και πολυτιμήτων λειψάνων της αρχαιότητος και χάριν της ελληνικής δόξης και τιμής θέλομεν ανθέξει μέχρις εσχάτης δυνάμεως εναντίον παντός αντιπολεμούντος δεινού».

Και αν χαθεί κάθε ελπίδα; Αν το έθνος δεν μπορέσει να βοηθήσει τους πολιορκημένους; «Τότε θέλει δοθή το πυρ εις το Φρούριον και ας συναπολεσθώσι μεθ’ ημών και αυτά τα πολύτιμα της αρχαιότητος έργα». (Επιστολή των οπλαρχηγών προς τη Διοίκηση). Την άποψη αυτή είχε διατυπώσει λίγους μήνες πριν ο Μακρυγιάννης σε συνομιλία του με τον Γκούρα στην Ακρόπολη: «Και όταν έρθουν οι Τούρκοι και δεν μπορούμεν ν’ ανθέξωμεν βάνομεν φωτιά, και τον Σερπετζέ (το «παρατείχισμα» από το θέατρο του Διονύσου ως το θέατρο του Ηρώδη) στέλνομεν εις τον αγέρα και τους Τούρκους που θάναι εκεί. Και μ’ αυτόν τον τρόπον πηγαίνομεν πολεμώντας ως μέσα εις τον ναόν (στον Παρθενώνα) κι’ εκεί κάνομεν γενικόν λαγούμι και πάμε στον αγέρα κι’ εμείς και οι Τούρκοι και ο ναός». Και ο Μακρυγιάννης ήταν ο πιο συνειδητός λάτρης και πρόμαχος των αρχαιολογικών θησαυρών.
Ο πόλεμος και οι συνέπειές του, ο κίνδυνος ζωής και οι σκοπιμότητες είναι οι χειρότεροι εχθροί του πολιτιστικού πλούτου. Το είχε επισημάνει ο Κικέρων: «Οι νόμοι σιωπούν σε ώρα πολέμου». Και όχι μόνο οι νόμοι του κράτους. Σιγούν και οι ηθικοί νόμοι, γραπτοί και άγραφοι.»
«Η λεηλασία και καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων», Κυριάκος Σιμόπουλος
http://olympia.gr/2016/03/24/%ce%bf%ce%b9-%ce%bb%ce%b5%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85/

Αποσύρεται από την αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ Πωλείται το εργοστάσιο στο Αμύνταιο

Αγοραστή για το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο της Φλώρινας αναζητεί η ΦΑΓΕ, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από την κατηγορία του γάλακτος.
Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει από εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση του εργοστασίου που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και θεωρήθηκε τότε ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα -και όχι μόνο. Το εργοστάσιο, αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου». Έτσι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμυνταίου.
Η εταιρεία, πάντως, συνεχίζει να έχει επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό την οποία χρωστά στο γιαούρτι, προϊόν που κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς.
Η εταιρεία σκοπεύει να επικεντρωθεί στο γιαούρτι πρωτίστως και στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της διεθνούς αγοράς, αλλά και στα τυροκομικά.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2185673/aposirete-apo-tin-agora-galaktos-i-fage?ref=pop

Χουλιαράκης: Υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής «Απαραίτητη προϋπόθεση να συνεχιστεί η θετική εξέλιξη στην πορεία των εσόδων»

Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης, ότι αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια.
Προσέθεσε δε, ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.
Αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
«Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό βασίζεται για πρώτη φορά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε έως σήμερα τον πρώτο λόγο σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019, θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, θα ελαφρύνει σημαντικά από τα φορολογικά βάρη τη μεσαία τάξη.
«Αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη που έχει προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε το 2016 έτος καμπής για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες και εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ακολουθήσει η σταδιακή αλλά πλήρης άρση των τραπεζικών περιορισμών.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2186804/chouliarakis-iparchi-endechomeno-chalarosis-ton-metron-dimosionomikis-prosarmogis

Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ σε 36 δόσεις

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Απριλίου το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, που προβλέπει για μεταβατικό διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί νωρίτερα από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. 
Τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης είναι τα εξής:
1. Για διάστημα 4 μηνών (από 1.4.2016 μέχρι και 31.7.2016) όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.
Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.
2. Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών, ως εξής:
Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:
  • Προκαταβολή: 5% της συνολικής οφειλής
  • Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):
  • Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής
  • 18 μηνιαίες δόσεις
Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.
3. Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ανέφερε τα παρακάτω:
Όλοι έχουν πλέον την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της επιχείρησης, πράγμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ευρωστία. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επιχειρηματικών πελατών.
Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εκτός του ότι επιλύουν μια χρονίζουσα σοβαρή εκκρεμότητα, εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης που εγκαινιάζει η ΔΕΗ από 1ης Απριλίου με το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς επιχειρηματικούς πελάτες παρέχοντας έκπτωση 10% στην αξία του ρεύματος.
http://www.efsyn.gr/arthro/rythmisi-hreon-sti-dei-se-36-doseis

«Άγνωστα άτομα παροτρύνουν πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας» Εμφανίζονται ως μέλη ΜΚΟ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να είναι «εγλωβισμένοι» σε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης, όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Τσατσουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι άτομα που δηλώνουν ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παροτρύνουν πολλές φορές τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.
Ο κ. Τσατσουλής, ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων και προσέθεσε ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες συλλέγει στοιχεία από τους συναδέλφους του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι ο καταυλισμός κάθε μέρα μεγαλώνει και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Αναφερόμενος στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα νησιά του Αιγαίου, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί αν αυτό οφείλεται στη συμφωνία με την ΕΕ ή στα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, και προσέθεσε ότι οι λιμενικοί αυτή τη στιγμή δρουν βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και οι γείτονες να κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί και υπογράψει.
Ο κ. Τσατσουλής, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πέντε νησιά που θεωρούνται ως πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως), μίλησε για ελλείψεις στο στελεχιακό δυναμικό του Σώματος, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί του εργάζονται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνονται τις περισσότερες φορές υπερωρίες, ενώ με όσα αντικρίζουν πέρα από τη σωματική να αντιμετωπίζουν και ψυχολογική κόπωση.
Κάλεσε την Πολιτεία, παρά τις δυσκολίες των δημοσιονομικών, να αναζητήσει κονδύλια εκτός Ελλάδας για προσλήψεις στο λιμενικό σώμα, το οποίο -όπως είπε- προσφέρει ευρωπαϊκό έργο αναγνωρισμένο διεθνώς.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε λιμενικό στη Λέρο, ενώ άλλοι 20 έχουν προσβληθεί από ιό της φυματίωσης μέσα στο 2015 στη Χίο, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια.
Παράλληλα, για το στελεχιακό δυναμικό των λιμεναρχείων είπε ότι οι ελλείψεις στη Μυτιλήνη φθάνουν στο 50% της οργανικής σύνθεσης, στη Σάμο από τα 50 άτομα υπηρετούν τα 36, ενώ στην Κω η σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα.
Την ίδια ώρα, οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να παρουσιάζουν μικρή μείωση, ωστόσο οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από διάφορα κέντρα φιλοξενίας επιστρέφουν στο συγκεκριμένο σημείο.
Η κατάσταση δε γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πολλά μικρά παιδιά κατά της ώρες αιχμής φόρτωσης των πλοίων, παίζουν μπάλα ή τρέχουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους. Το περασμένο Σάββατο 26/03 ένα 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, που είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, από απροσεξία έπεσε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, μπροστά σε διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή λιμενικού που κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2. Και τα λεωφορεία του ΟΛΠ έχουν μηδενίσει τις ταχύτητες κατά τη διέλευσή τους από τους επιβατικούς σταθμούς όπου έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα. Το μεσημέρι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 124 πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ αύριο το πρωί αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί αν μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2186884/agnosta-atoma-parotrinoun-prosfiges-na-min-pigenoun-se-domes-filoxenias

Απομακρύνουν οικογένειες στρατιωτών και διπλωματών από τη νότια Τουρκία οι Αμερικανοί Εντολή από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια στην περιοχή

Εντολή για την αποχώρηση των οικογενειών Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού από τμήματα της νότιας Τουρκίας εξέδωσαν σήμερα ο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, εξαιτίας φόβων για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.
Αναμένεται να απομακρυνθούν με δαπάνη της αμερικανικής κυβέρνησης οι οικογένειες του πολιτικού προσωπικού που υπηρετούν στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα και του στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται στη βάση του Ιντζιρλίκ, τη Σμύρνη και τα Μούγλα.
Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι η απομάκρυνση γίνεται «εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή».
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2186946/apomakrinoun-ikogenies-stratioton-ke-diplomaton-apo-ti-notia-tourkia-i-amerikani

Νυχτερινή αποστολή: Κωδικός «άδειασμα σκουπιδιών»

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Μαρτίου, η πιο «άγρια» ώρα, τρία μεγάλα φορτηγά που κινούνται στην ΕΟ Πύργου Πατρών, στρίβουν λίγο μετά τα φανάρια της Βάρδας με κατεύθυνση την Κώμη Βάρδας, έναν μικρό οικισμό, με περίπου 15 αραιοκατοικημένα σπίτια και ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό.
Τα τρία φορτηγά μόλις περνούν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, ελαττώνουν  ταχύτητα, χαμηλώνουν τα φώτα και συνεχίζουν μέχρι που φθάνουν στο παλιό εργοστάσιο του Σκαρτσώρα. Εκεί σταματούν  για δύο τρία λεπτά. Σβήνουν τα φώτα τους όχι όμως και τις μηχανές. Αίφνης  ένα-ένα αρχίζουν και κάνουν μικρούς ελιγμούς. Ανατρεπόμενα και τα τρία αδειάζουν το περιεχόμενό τους στο έδαφος και με γρήγορες κινήσεις «μαζεύουν» την καρότσα, βγαίνουν στον επαρχιακό δρόμο , ανάβουν τα φώτα και παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής.
Πίσω τους έχουν αφήσει μερικούς τόνους σκουπίδια! Με το πρώτο φώς της ημέρας η εικόνα σοκάρει κάποιον από τους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής. Ειδοποιεί και κάποιους άλλους οι οποίοι αγανακτισμένοι επικοινωνούν με  το δήμο. «Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό…» λέει κάτοικος της περιοχής λέγοντας παράλληλα από πού έχουν έρθει τα απορρίμματα. Λίγη ώρα αργότερα αυτοκίνητα του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης βρίσκονται στο σημείο και μαζεύουν τα ξενόφερτα απορρίμματα .

Του Κώστα Ζαφειρίου
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/nyhterini-apostoli-kodikos-adeiasma-skoypidion

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο ασθενής χαρακτήρας που εύκολα πέφτει στην κατάκριση; -

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο ασθενής χαρακτήρας που εύκολα πέφτει στην κατάκριση;


O άνθρωπος που εύκολα κατηγορεί, το κάνει γιατί συνήθισε λανθασμένα να ερευνά τις ξένες πράξεις και σκέψεις παρά τις δικές του.
Λησμόνησε τα λόγια της Γραφής «μή κρίνετε, ίνα μή κριθήτε» (Ματ. 7,1) και το «εν ω κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε» (Ματ. 7,2).
H τόσο εύκολη συνήθεια της κρίσεως ξένων λόγων και πράξεων είναι ψυχική αρρώστια που προέρχεται από πώρωση της λογικής δυνάμεως του νού, που είναι μάλλον γέννημα του εγωισμού.
H εσωστρέφεια, που συνοδεύεται από την αυτομεμψία, κρίνεται απαραίτητη για τη διάγνωση και επίγνωση των δικών μας σφαλμάτων και λαθών. Aπαραίτητος κανόνας και δόγμα της ζωής είναι η ευαγγελική νομοθεσία, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν ορθοποδεί. O «νόμος του πνεύματος της ζωής» (Ρωμ. 8,2), που είναι σε θέση να απελευθερώσει από το θάνατο στον οποίο κατρακυλήσαμε, μας χαράζει τους καινούργιους δρόμους της ζωής. H αγάπη ενώνει τα «διεστώτα εις έν», δημιουργεί ένα δεσμό, μια κοινωνία. Μάς διδάσκει ότι «οφείλομεν τάς ψυχάς υπέρ των αδελφών ημών τιθέναι» (A΄ Ιω. 3,16) και «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε» (Γαλ. 6,2) και «πάντα ημών εν αγάπη γινέσθω» (A΄ Kορ. 16,14).
H άγνοια της ευαγγελικής διδασκαλίας επιτρέπει την επίδραση του παραλόγου και απομακρύνει τη θεία Χάρη. Eπειδή ο άνθρωπος δεν έχει γνώση του Θεού και άρα δεν έφτασε ακόμη στο φωτισμό, πλανάται στις κρίσεις του. Aπ' εδώ αρχίζει το δικαίωμα του «γιατί;», του «άν» και του «μήπως;» και ξεκινά η κατάκριση, η αντίσταση, η απείθεια, το μίσος και γενικά η κακία.
Aναίρεση σε όλα αυτά μπορεί να προσφέρει ο Kύριός μας με το λόγο του: «εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους» (Ιω. 13,34) και «εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιω. 13,35). Oποιος φρόντισε να κρατήσει το νόμο της ευαγγελικής αγάπης σύμφωνα με την εντολή του Kυρίου μας, απαλλάσσεται από την περιεκτική κακία. ∆ότε ούτε κρίνει, ούτε επιβουλεύεται, ούτε κακοποιεί. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια απαλλάσσεται από τον παλαιό άνθρωπο και από όλο το νόμο της διαστροφής, αφού όλα τα ρυθμίζει η αγάπη.
- See more at: http://ekklisiaonline.gr/arxontariki/item/12755-pos-borei-na-therapeftei-o-asthenis-xaraktiras-pou-eykola-peftei-stin-katakrisi#sthash.J8WbTwZh.dpuf

Φρικτό έγκλημα στα Πετράλωνα: Τοξικομανής σκότωσε τη μητέρα του!

Ιστορία βγαλμένη από ταινία τρόμου σημειώθηκε στα Πετράλωνα όπου ένας τοξικομανής έσφαξε τη μητέρα του. Πληροφορίες λένε πως ο άνδρας, που είχε ψυχολογικά προβλήματα, πήγε ο ίδιος στη θεία του και ομολόγησε το φρικτό έγκλημα που είχε διαπράξει. Το συγγενικό πρόσωπο του τοξικομανούς κάλεσε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον μητροκτόνο.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Με το ζόρι χαιρέτισαν την απελευθέρωση της Παλμύρας οι Η.Π.Α.

Μετά από δύο ημέρες αναγκάστηκε τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη την ήττα των δικών της τζιχαντιστών την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας.
«Για να απαντήσω εν συντομία, ναι, θεωρούμε ότι είναι καλό (...) το ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ελέγχει πλέον» την Παλμύρα, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, χωρίς πάντως να συγχαρεί τον συριακό στρατό για την επιτυχία του.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κάθε ενδεχόμενο το καθεστώς υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ να «συνεχίσει να τυραννάει τον συριακό λαό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Χάρη στους Ρώσους τελειώνουν με την Daesh

Η ανάκτηση της Παλμύρας είναι μια μεγαλειώδης νίκη, αναφέρει το γαλλόφωνο europe1. Είναι μια σημαντική νίκη και ο συριακός στρατός με την στήριξη του Ρώσου συμμάχου ανέκτησε την Κυριακή τη φημισμένη πόλη της Παλμύρας από τα χέρια της Daesh. Αυτή είναι η νίκη η πιο σημαντική του συριακού κράτους έναντι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έπειτα από την παρέμβαση 2015, της Ρωσίας του ακλόνητου συμμάχου του προέδρου Bachar al-Assad.
 
Ενδυναμωμένος από την επιτυχία του ο συριακός στρατός θα είναι η βάση ορμητήριο για να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις κατά της ISIS  κυρίως στη Deir Ezzor και στη  Raqa, πρωταρχικά οχυρά της οργάνωσης. Σκοπός να κοπούν οι δρόμοι ανεφοδιασμού, να τις ανακτήσουν από τους τρομοκράτες και να βάλουν ένα τέλος στην ύπαρξη τους στη Συρία.
 
Ο Maamoun Abdelkarim, αρχαιολόγος στην Παλμύρα δήλωσε ότι: «αν έχουμε την έγκριση της Unesco, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων  μνημείων στην αρχαία πόλη της Palmyre».
 
Από την άλλη πλευρά των συνόρων στο Ιράκ, λαμβάνει χώρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση του στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να ανακτηθεί η Μοσούλη με την αεροπορική υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας.
 
Η Liberation χαρακτηρίζει την ελευθέρωση της Παλμύρα, νίκη συμβολικής και στρατηγικής σημασίας. Το φιλοδυτικό (OSDH) εκτιμά ότι χάνοντας την Παλμύρα «η ISIS χάνει αυτόματα τη μεγάλη συριακή έρημο », και πλέον ο στρατός μπορεί να προχωρήσει προς τα σύνορα με το Ιράκ που σε ένα μεγάλο μέρος τους ελέγχονται από την Daesh.
 
Η ανάκτηση της Παλμύρα ανακόπτει τον επεκτατισμό του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και είναι αποτέλεσμα της καθοριστικής μαζικής εμπλοκής της Ρωσίας, που έφτασε την Daesh στα όρια των δυνατοτήτων της και στον ``αφανισμό`` της στην περιοχή. Μια ακόμα νίκη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Ετοιμάζουν παγκόσμια συκοφάντηση του Πούτιν, με δήθεν φιλορωσικά κόμματα, ψευσοσκάνδαλα και ΜΚΟ


11623prisonplanetgr
Η μεγάλη δημοτικότητα του Πούτιν σε όλη τη Δύση και όχι μόνο, προβληματίζει τα τσιράκια της νέας τάξης και η FSB έχει διασταυρωμένες πληροφορίες, για το ότι έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια με πολύ χρήμα για την κατασυκοφάντηση του Πούτιν, μέσω κομμάτων που δήθεν θα είναι φιλορωσικά και που δήθεν θα έχουν δημιουργηθεί με την έγγριση του Πούτιν και που θα ενεργούν ωστόσο με εντολές του Τζωρτζ Σόρρος, με ΜΚΟ που δήθεν θα ενεργούν κατόπιν εντολών του και με ψευδοσκάνδαλα που θα διαρρεύσουν δήθεν στα ΜΜΕ.
Τα άτομα, τα κόμματα και οι οργανώσεις, που θα λένε ότι δήθεν ενεργούν για λογαριασμό και με εντολές του Πούτιν, θα προκαλέσουν την απογοήτευση και την οργή του κόσμου, την οποία μετά τα ΜΜΕ θα μεταφέρουν πάνω στον πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας Βαλδίμηρο Πούτιν
΄Εχουν ενημερωθεί όλοι οι διπλωμάτες της ρωσικής ομοσπονδίας για να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε με το που θα δούν τα όποια γνωστά ντόπια λαμόγια να ενεργούν δήθεν για λογαριασμό του Πούτιν να προβαίνουν σε δημόσιες διαψεύσεις.
 http://www.prisonplanet.gr/ρωσια-ηπα/115341-ετοιμάζουν-παγκόσμια-συκοφάντηση-του-πούτιν,-με-δήθεν-φιλορωσικά-κόμματα,-ψευσοσκάνδαλα-και-μκο

Σήμανε η ώρα της αντίστασης! Σύμμαχοι μαζευτείτε!» Συγκλονιστική ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού …

Untitled-1-26

…Εχθρός μας είναι ο φανατικός διεθνισμός των Βρυξελλών. Δικό τους σχέδιο είναι η μεταναστευτική πλημμυρίδα. Θέλουν να μας αναμίξουν...

 
…Εχθρός μας είναι ο φανατικός διεθνισμός των Βρυξελλών. Δικό τους σχέδιο είναι η μεταναστευτική πλημμυρίδα.
Θέλουν να μας αναμίξουν, να εξαλείψουν κάθε τι εθνικό, να φτιάξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και να μας κάνουν δούλους»
Ομιλία του  Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán στις 15 Μαρτίου 2016, επ’ ευκαιρία του εορτασμού για τα 168 χρόνια από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία εναντίον των Αψβούργων (1848–49):
Η μοίρα των Ούγγρων έχει γίνει συνυφασμένη με εκείνη των εθνών της Ευρώπης και έχει εξελιχθεί να είναι τόσο πολύ μέρος της Ένωσης ώστε σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας λαός – συμπεριλαμβανομένου του ουγγρικού λαού – που να μπορεί να είναι ελεύθερος, αν η Ευρώπη δεν είναι ελεύθερη. Και σήμερα η Ευρώπη είναι τόσο εύθραυστη, αδύναμη και ασθενική σαν «ένα λουλούδι που κατατρώγεται από ένα κρυφό σκουλήκι».
Σήμερα, 168 χρόνια μετά τους μεγάλους πολέμους της Ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών λαών, η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι δεν είναι ελεύθερη! Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη δεν είναι ελεύθερη. Επειδή η ελευθερία αρχίζει με το να λες την αλήθεια. Σήμερα στην Ευρώπη, είναι απαγορευμένο να πεις την αλήθεια. Ακόμη και αν είναι κατασκευασμένο από μετάξι, ένα φίμωτρο είναι φίμωτρο.
Απαγορεύεται να πεις ότι αυτοί που φθάνουν δεν είναι πρόσφυγες, αλλά ότι η Ευρώπη απειλείται από τη μετανάστευση. Απαγορεύεται να πεις ότι δεκάδες εκατομμύρια είναι έτοιμοι να έρθουν προς τα εδώ.
Απαγορεύεται να πεις ότι η μετανάστευση φέρνει έγκλημα και τρομοκρατία στις χώρες μας. Απαγορεύεται να επισημάνεις ότι οι μάζες που καταφθάνουν από άλλους πολιτισμούς θέτουν σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας, τον πολιτισμό μας, τα έθιμά μας και τις χριστιανικές παραδόσεις μας.
Απαγορεύεται να επισημάνεις ότι εκείνοι που έφτασαν νωρίτερα έχουν ήδη δημιουργήσει τον δικό τους νέο, ξεχωριστό κόσμο για του ίδιους, με τους δικούς του νόμους και τα ιδανικά του, ξεχωριστά από τις χιλιόχρονες δομές της Ευρώπης.
Απαγορεύεται να επισημάνεις ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία και ακούσια αλυσίδα συνεπειών, αλλά μια προσχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη επιχείρηση.Μάζες ανθρώπων που κατευθύνονται προς εμάς.
Απαγορεύεται να πεις «ότι στις Βρυξέλλες επινοούν συστήματα για να μεταφέρουν αλλοδαπούς εδώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να εγκατασταθούν εδώ ανάμεσά μας.
Απαγορεύεται να επισημάνεις ότι ο σκοπός της εγκατάστασης ανθρώπων εδώ είναι η αναμόρφωση του θρησκευτικού και πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης, και η επανα-δημιουργία των εθνοτικών θεμελίων της – εξαλείφοντας έτσι το τελευταίο φράγμα για τον διεθνισμό: τα έθνη-κράτη.
Απαγορεύεται να πεις ότι οι Βρυξέλλες ύπουλα πλέον καταβροχθίζουν όλο και περισσότερες φέτες της εθνικής μας κυριαρχίας, και στις Βρυξέλλες πολλοί κάνουν τώρα σχέδια για τιςΗνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης – κάτι για το οποίο κανείς δεν τους έδωσε ποτέ άδεια. Κυρίες και κύριοι, οι σημερινοί εχθροί της ελευθερίας είναι διαφορετικής πάστας από τους βασιλικούς και τους αυτοκρατορικούς κυβερνήτες των παλαιών εποχών, ή εκείνους που κυβερνούσαν στο σοβιετικό σύστημα.
Χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό σύνολο εργαλείων για να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε. Σήμερα δεν μας φυλακίζουν, δεν μας μεταφέρουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και δεν στέλνουν τανκς για να καταλάβουν χώρες που είναι πιστές στην ελευθερία.
Σήμερα οι βομβαρδισμοί των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι καταγγελίες, οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι αρκετοί. Οι λαοί της Ευρώπης σιγά-σιγά αφυπνίζονται, ανακατατάσσονται και θα ανακτήσουν σύντομα το έδαφος.
Οι λαοί της Ευρώπης μπορεί να κατάλαβαν τελικά ότι το μέλλον τους βρίσκεται σε κίνδυνο: Τώρα όχι μόνο η ευημερία τους, η καλή ζωή τους, οι θέσεις εργασίας που διακυβεύονται, αλλά η ίδια η ασφάλειά μας και η ειρηνική τάξη της ζωής μας απειλούνται.
Επιτέλους, οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι κοιμήθηκαν μέσα στην αφθονία και την ευημερία, έχουν κατανοήσει ότι οι αρχές της ζωής πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η Ευρώπη βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.
Η Ευρώπη είναι η κοινότητα των χριστιανικών, ελεύθερων και ανεξάρτητων εθνών, της ισότητας ανδρών και γυναικών, του θεμιτού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης, της υπερηφάνειας και της ταπεινοφροσύνης, της δικαιοσύνης και του ελέους.
Αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν μας επιτίθεται όπως γίνεται με τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές, ξαφνικά τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Η μαζική μετανάστευση είναι μια αργή ροή νερού που επίμονα διαβρώνει τις ακτές.
Είναι μεταμφιεσμένη ως ένας ανθρωπιστικός σκοπός, αλλά η αληθινή φύση της είναι η κατάληψη των εδαφών. Και το έδαφος που κερδίζεται γι’ αυτούς χάνεται από μας. Κοπάδια από εμμονικούς υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινούνται από έντονη επιθυμία να μας επιπλήξουν και να μας καταγγείλουν.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους είμαστε εχθρικοί ξενοφοβικοί, αλλά η αλήθεια είναι, ότι η ιστορία του έθνους μας είναι και ιστορία ένταξης και ιστορία σύζευξης πολιτισμών. Όσοι έχουν προσπαθήσει να έρθουν εδώ ως νέα μέλη της οικογένειας, ως σύμμαχοι, είτε ως εκτοπισθέντες φοβούμενοι για τη ζωή τους έχουν γίνει δεκτοί να κάνουν εδώ ένα νέο σπίτι.
Αλλά εκείνοι που έχουν έρθει εδώ με την πρόθεση να αλλάξουν την χώρα μας, να διαμορφώσουν το έθνος μας σύμφωνα με την δική τους εικόνα, όσοι έχουν έρθει με τη βία και ενάντια στη θέλησή μας – βρίσκουν πάντα αντίσταση. Κυρίες και Κύριοι, στην αρχή μιλάνε για μόνο μερικές εκατοντάδες, χιλιάδες ή δύο χιλιάδες άτομα που θα μετεγκατασταθούν.
Αλλά ούτε ένας υπεύθυνος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα τολμούσε να ορκιστεί ότι αυτές οι δυο χιλιάδες δεν θα γίνουν δέκα ή διακόσιες χιλιάδες. Αν θέλουμε να σταματήσει αυτή η μαζική μετανάστευση, πρώτα πρέπει να περιορίσει τις Βρυξέλλες.
Ο κύριος κίνδυνος για το μέλλον της Ευρώπης δεν προέρχεται από εκείνους που θέλουν να έρθουν εδώ,αλλά από τον φανατικό διεθνισμό των Βρυξελλών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις Βρυξέλλες να θέσουν τον εαυτό τους υπεράνω του νόμου.
Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν το πικρό καρπό της κοσμοπολίτικης μεταναστευτικής πολιτικής τους. Δεν πρέπει να εισάγουμε στην Ουγγαρία το έγκλημα, την τρομοκρατία, την ομοφοβία και τον αντισημιτισμό που καίει συναγωγές.
Δεν πρέπει να υπάρχουν αστικές περιοχές που δεν θα τις αγγίζει ο νόμος, δεν πρέπει να υπάρχουν μαζικές ταραχές. Ούτε εξεγέρσεις μεταναστών. Και δεν πρέπει να υπάρχουν συμμορίες που θα κυνηγάνε τις γυναίκες και τις κόρες μας.
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους να μας πουν ποιον θα αφήσουμε να μπει στο σπίτι και τη χώρα μας, με ποιον θα ζήσουμε και με ποιον θα μοιραστούμε τη χώρα μας. Γνωρίζουμε που πάει το πράγμα.
Πρώτα τους επιτρέπουμε να μας πουν ποιον πρέπει να δεχτούμε, μετά θα μας αναγκάσουν να υπηρετήσουμε τους ξένους στη χώρα μας. Στο τέλος θα βρούμε τον εαυτό μας να μας λένε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε από την δική μας χώρα.
Γι’ αυτό απορρίπτουμε το αναγκαστικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, και δεν θα ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς, ούτε απειλές. Έχει έρθει η ώρα για να χτυπήσει ο κώδωνας της προειδοποίησης. Έχει έρθει η ώρα για αντίθεση και αντίσταση.
Έχει έρθει η ώρα για να συναχθούν οι σύμμαχοί μας. Έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε τη σημαία των περήφανων εθνών. Έχει έρθει η ώρα για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Ευρώπης, και να σώσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες, καλούμε κάθε πολίτη της Ουγγαρίας να ενωθεί και καλούμε κάθε ευρωπαϊκό έθνος να ενωθεί.
Οι ηγέτες και οι πολίτες της Ευρώπης δεν πρέπει πλέον να ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ενότητα της Ευρώπης. Εμείς οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορεί να είμαστε ελεύθεροι ατομικά αν δεν είμαστε ελεύθεροι μαζί. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα πετύχουμε.
Αν τραβήξουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, θα αποτύχουμε. Ενωμένοι είμαστε δύναμη, διχασμένοι είμαστε αδύναμοι. Ή μαζί, ή τίποτα – σήμερα αυτός είναι ο νόμος. Για τους Ούγγρους, το 1848 στο βιβλίο της μοίρας γραφόταν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει εναντίον της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
Αν τα είχαμε τότε παρατήσει δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα, η μοίρα μας θα είχε σφραγιστεί, και η γερμανική θάλασσα θα είχε καταπιεί τους Ούγγρους. Το 1956, στο βιβλίο της μοίρας έγραφε ότι επρόκειτο να παραμείνουμε μια κατεχόμενη και σοβιετοποιημένη χώρα, μέχρι ο πατριωτισμός να σβηστεί από τον τελευταίο Ούγγρο.
Αν τότε τα είχαμε παρατήσει δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα, και η μοίρα μας θα είχε σφραγιστεί, και η Σοβιετική θάλασσα θα είχε καταπιεί τους Ούγγρους. Σήμερα είναι γραμμένο στο βιβλίο της μοίρας, ότικρυφές, απρόσωπες παγκόσμιες δυνάμεις θα εξαλείψουν κάθε τι που είναι μοναδικό, αυτόνομο, πανάρχαιο και εθνικό.
Θέλουν να αναμίξουν πολιτισμούς, θρησκείες και πληθυσμούς, μέχρι που η πολύπλευρη και περήφανη Ευρώπη μας να γίνει τελικά αναιμική και υπάκουη. Και αν τα παρατήσουμε τώρα, η μοίρα μας θα σφραγιστεί, αλωθούμε και θα καταλήξουμε στην τεράστια κοιλιά των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Το έργο που περιμένει τον ουγγρικό λαό, τα έθνη της Κεντρικής Ευρώπης και τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη που δεν έχουν ακόμη χάσει την κοινή λογική είναι να νικήσουμε, να ξαναγράψουμε και να αλλάξουμε την τύχη που προορίζεται για εμάς. Εμείς, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό.
Έχουμε διδαχθεί ότι μπορεί ένας μόνο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, αρκεί να είναι γενναίος. Ως εκ τούτου, πρέπει να ανασύρουμε την αρχαία αρετή του θάρρους μέσα από το βούρκο της λήθης.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βάλουμε χάλυβα στη σπονδυλική στήλη μας, και πρέπει να απαντήσουμε με σαφήνεια, με μια φωνή αρκετά δυνατή για να ακουστεί όσο γίνεται πιο μακριά, το κύριο, το πιο σημαντικό ερώτημα που καθορίζει την μοίρα μας: Το ερώτημα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης: «Θα είμαστε σκλάβοι ή ελεύθεροι – Αυτό είναι το ερώτημα. Δώστε εσείς την απάντηση!».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%b7-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%ce%b9-%ce%bc.html#ixzz44DOqDQNh

Απόπειρα ληστείας σε σούπερ μάρκετ στη Λυκόβρυση

Δύο άνδρες αποπειράθηκαν να ληστέψουν χρηματαποστολή σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Λυκόβρυση
Η απόπειρα ληστείας απέτυχε, καθώς ένας από τους άνδρες ασφαλείας τηςχρηματαποστολής έβγαλε πιστόλι και τους απείλησε, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι ληστές να τραπούν σε φυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγαν με μηχανή
http://newpost.gr/ellada/524938/apopeira-lhsteias-se-soyper-market-sth-lykobrysh

Έληξε η αεροπειρατεία στη Λάρνακα, παραδόθηκε ο δράστης

Παραδόθηκε λίγο μετά τις 2 και μισή ο αεροπειρατής που κατέλαβε το πρωί αεροπλάνο της Egypt Air και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.


Αν και αρχικά υπήρξε σύγχυση με το όνομα τους δράστη, τελικά ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου και συνάντηση με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
Πριν παραδοθεί στις αρχές, απελευθερώθηκαν με ασφάλεια όλοι οι όμηροι. Μάλιστα ένας από τους αυτούς πήδηξε από το παράθυρο του πιλοτηρίου για να απελευθερωθεί, σύμφωνα και με τις εικόνες που μετέδωσε το ΡΙΚ. 
Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλούσε να αντιναχθεί. Όμως, οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης,  διαπιστώθηκε ότι τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές πάντως, δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.
Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
 Οι αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
Επισημαίνεται ότι, παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου, καταλήγει η ανακοίνωση
http://www.news.gr/kosmos/kypros/article-wide/260253/elhxe-h-aeropeirateia-sth-larnaka-paradothhke-o.html

Κύπρος: Selfie με τον αεροπειρατή έβγαλε χαμογελαστός όμηρος! Τέλος καλό, όλα καλά σκέφτηκε ο επιβάτης πριν εγκαταλείψει το αεροπλάνο και βγήκε μια αναμνηστική με τον ψυχοπαθή, ερωτευμένο αεροπειρατή

Τέλος καλό, όλα καλά σκέφτηκε προφανώς ένας από τους ομήρους πριν εγκαταλείψει το αεροπλάνο και βγήκε μια αναμνηστική με τον ψυχοπαθή, ερωτευμένο αεροπειρατή!

Ο 59χρονος Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά ισχυριζόταν ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλούσε να αντιναχθεί , αν δεν παρέδιδε έναν φάκελο στη σύζυγό του. Οι κυπριακές αρχές τον χαρακτήρισαν "ψυχολογικά ασταθή" ενώ η ζώνη με τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικη. 
Ο 59χρονος τελικά παραδόθηκε αφού άφησε ελεύθερους όλους τους ομήρους. Τα κίνητρά του ακόμα παραμένουν άγνωστα. 
http://www.news.gr/kosmos/kypros/article/260262/kypros-selfie-me-ton-aeropeirath-evgale-hamogelas.html

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν από την Τουρκία "το ταχύτερο δυνατό" Τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να ετοιμάζουν νέες επιθέσεις εναντίον τουριστών, αναφέρεται στην οδηγία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανεβάζει το επίπεδο επιφυλακής για τους πολίτες του όσον αφορά την Τουρκία και συνέστησε στους Ισραηλινούς που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν "το ταχύτερο δυνατό".
Το Ισραήλ αποφάσισε να περάσει από ένα "πρώτο επίπεδο συγκεκριμένης απειλής σε αυξημένο επίπεδο συγκεκριμένης απειλής, να συστήσει εκ νέου στο κοινό να αποφεύγει τα ταξίδια στην Τουρκία και, για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί, να φύγουν το ταχύτερο δυνατό", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ξένοι τουρίστες, ανάμεσά τους τρεις Ισραηλινοί.
Οι ισραηλινές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες προχώρησαν από τότε σε μια νέα εκτίμηση της κατάστασης. Η επίθεση της 19ης Μαρτίου "φέρνει στο φως την απειλή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) εναντίον των τουριστών και αποδεικνύει την αυξημένη ικανότητα (του ΙΚ) να πραγματοποιεί νέες επιθέσεις", αναφέρει η ισραηλινή κυβέρνηση.
"Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία εξακολουθούν να ετοιμάζουν νέες επιθέσεις εναντίον τουριστών, περιλαμβανομένων και Ισραηλινών", ανέφερε.
Οι τουρκικές αρχές είχαν αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση της 19ης Μαρτίου στο ΙΚ και είχαν ταυτοποιήσει τον δράστη ο οποίος ήταν, σύμφωνα με την Άγκυρα, ένας Τούρκος που είχε διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση.
Ο τελευταίος ανατινάχθηκε σε έναν δρόμο από τον οποίο περνούν κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί, από τους οποίους οι δύο είχαν και την αμερικανική υπηκοότητα, και ένας Ιρανός, και τραυματίστηκαν περίπου 40 άνθρωποι, κυρίως ξένοι.
http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/260134/to-israhl-kalei-toys-polites-toy-na-fygoyn-apo-thn.html