Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Απαραίτητη η μετεγκατάσταση των μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής Εμβολιασμό ζητούν οι γιατροί για την αποτροπή της εκδήλωσης επιδημιών στους πρόσφυγες

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρά τη κινητοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και των εθελοντών ιατρών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι γιατροί, αφού υπενθυμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, δύο παιδιά από τη Συρία, 8 και 9 ετών, διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Α, προειδοποιούν ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και «εάν δεν ληφθούν μέτρα, είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων».

Ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τους γιατρούς, πρέπει να δοθεί στα παιδιά, ενώ απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, διαμονής, ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από την κατανάλωση της τροφής», επισημαίνουν οι γιατροί. Επίσης, τονίζουν ότι θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό.

«H δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν», καταλήγει ο ΠΙΣ.
http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/168441/emvoliasmo-enadi-tis-ipatitidas-a-zitoun-oi-giatroi-gia-tin-apotropi-tis-ekdilosis-epidimion-stous-prosfuges/

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Αλήθεια την κατεχόμενη κυπρο από τους τουρκους πως θα την ονομάσουμε κύριε ΜΟΥΖΑΛΑ . Η θρασύτητα σιωπή των Μ.Μ.Ε είναι ξεκάθαρη για μερικά πράγματα. Η Ελλάδα προχωρά χωρίς τους Έλληνες . Η αντιπολίτευση τούτη την κρίσιμη ώρα αντί με θέσεις να πάρει θέση για αλλαγή του υπουργού και ξεκάθαρο μήνυμα προς την ευρωπη ΣΙΩΠΑ . Η διπλωματία είναι κάτι μακρινό για το πασοκ και την Ν.Δ. Τους είναι αδιάφορο.... η εθνική πολιτική μιας χώρας ;;;

Σε μια εποχή που η Ευρωπη διαλύεται ΕΜΕΙς απλά στηρίζουμε ανόητους αδιάφορους πολιτικούς που με ανόητες δηλώσεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ τετελεσμένα. Η κατάσταση στην χώρα είναι τραγική όσο παραμένει  στην θέση του ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ δημιουργείτε προηγούμενο  . Θα φτάσουμε σε σημείο να λέμε τα ΣΚΟΠΙΑ ... ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ  

Reuters: Η Κομισιόν ζητά υποχωρήσεις από Ελλάδα-Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας πρόκειται να ζητήσει ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή από την Αθήνα και την Λευκωσία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό. Η νέα πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη και σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο προβλέπει:


Πηγή: Reuters: Η Κομισιόν ζητά υποχωρήσεις από Ελλάδα-Κύπρο έναντι της Τουρκίας | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/256710/reuters-i-komisio

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος του θεού η Ελλάδα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση .

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ με ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΜΟΥΖΑΛΑ

Αυτό το συμπέρασμα βγάζω από την δήλωση ΜΟΥΖΑΛΑ  . Τίποτα δεν είναι  τυχαίο . Δεν έκανε λάθος το είπε γιατί αυτό πιστεύει. Έτσι σε εκλογές μπορούμε να πάμε για εθνικό θέμα . Για τους Έλληνες είναι πολύ σοβαρό λάθος σχεδόν προδοσία αυτό που έκανε Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ . Αν ήταν ελληνας υπουργός θα ήξερε ότι δεν έχουμε αναγνωρίζει τα σκοπια με το όνομα που την ανέφερε . Δυστυχώς δεν είδα πάθος από την Ν.Δ. Που η ηγεσία της δεν έχει καμία διαφορά ως προς το όνομα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση θέλουν εκλογές ας πάμε .
ΟΙ φόροι στην Ελλάδα απο τις κυβερνησεις πασοκ και νδ εχουν πνηξει τον ελληνισμο η υπομονη του έχει φτάσει στα όρια της . Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ και σχεδόν όλοι η βουλή ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τους πρόσφυγες με την ευρωπη . Οι καινουργοι φόροι είναι φριχτοί . ΚΑΘΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ  ο κόσμος πρέπει να εκτονωθεί . ΜΟΥΖΑΛΑΣ έκανε το έργο που χρόνια τώρα κάνουν οι κυβερνήσεις . 6 ΧΡΟΝΙΑ μας κυβερνούν ΝΑΖΙΣΤΕΣ τους μάθαμε .
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Μητσοτακη από την εποχή που ηταν πρωθυπουργός θα έπρεπε να το είχαμε ξεχάσει το σκοπιανο.
 Η Ελλάδα βιώνει την τραγωδία .Εύχομαι σ κανένα λαό να μην βιώσει το δράμα των ελληνων .

Σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Twitter: Όλοι Μακεδονία λένε... και η ανάρτηση κατέβηκε

Σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Μουζάλα έκανε ο υπέυθυνος για τα social media του πρωθυπουργού, Ματθαίος Τσιμιτάκης. 
Ο κ. Τσιμιτάκης ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως: 
Όλοι Μακεδονία λένε πλην εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί
Λίγα λεπτά αργότερα πάντως η ανάρτηση του κ. Τσιμιτάκη διαγράφηκε από τον προσωπικό του λογαριασμό.  
http://newpost.gr/politiki/parapolitika/522245/symboylos-toy-prwthypoyrgoy-sto-twitter-oloi-makedonia-lene-kai-h-anarthsh-katebhke?utm_source=related&utm_medium=site&utm_campaign=articles

Εθνική ξεφτίλα: Ο Τσίπρας διατηρεί τον Μουζάλα στη θέση του!

Εξακολουθεί να καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός, παρά την οργή Καμμένου και σύσσωμου του ελληνικού λαού - Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι όποιες αποφάσεις για το θέμα, ανέφερε η Γεροβασίλη!
Στην παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα επέμεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τη δίωρη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος δήλωσε σε έντονο ύφος«Η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη μας ο κ. Μουζάλας».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι «ξεκάθαρες».
O κ. Καμμένος, αφού σημείωσε πως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας θα περιμένει τη λήξη της Συνόδου υπουργών σε λίγη ώρα και την επιστροφή του κ. Μουζάλα, για να ληφθούν αποφάσεις.
Η Όλγα Γεροβασίλη δεν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο κ. Μουζάλας έχει υποβάλει την παραίτησή του.
Το μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα ξεκίνησε με την απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».


 
H δήλωση του κ. Μουζάλα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και άφησε έκθετο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, αφού όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το προσφυγικό πρόβλημα, ούτε βεβαίως και τις ιδεοληψίες ορισμένων εκ των υπουργών της.
Η εικόνα που παρουσιάζει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνά τα όρια της ιλαροτραγωδίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του κυβερνητικού του εταίρου και παρά την οργή του ελληνικού λαού για τις δηλώσεις Μουζάλα, εξακολουθεί να καλύπτει τον μέχρι σήμερα υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής.
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση εκτός από πολιτικά ανίκανη, είναι και εθνικά επικίνδυνη, αφού όλο αυτό το φιάσκο θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της χώρας μας ως βασικό επιχείρημα στις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίου ηγέτες που παρακολουθούν μια κυβέρνηση να παραπαίει, μέσα σε κλίμα πολιτικής αστάθειας και ασυνεννοησίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/679285/ethniki-xeftila-o-tsipras-diatirei-ton-moyzala-sti-thesi-toy#ixzz434FOFxtk

Καμμένος σε Τσίπρα: Ο Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ

Ο υπουργός Άμυνας εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες οι αποφάσεις Τσίπρα (Vid)
Εμμένει στην θέση του για παραίτηση Μουζάλα ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου. Μετά την ένταση που προέκυψε από την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ, ως Μακεδονία, ο υπουργός Άμυνας συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο κ. Καμμένος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις.
"Συζητήσαμε και το θέμα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Μουζάλα. Οι ΑΝΕΛ εμμένουν στη θέση τους, ζητούν την παραίτηση του". Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος, μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός να δήλωσε πως "προέβη σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παρά ταύτα το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επιμένουμε να υποβάλει για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του".
Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξήγησε πως ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής βρίσκεται στις Βρυξέλλες και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό μετά τη Σύνοδο των υπουργών που λαμβάνει χώρα εκεί. "Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών των ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση" είπε ενώ τόνισε σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής: "Οι σχέσεις με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρό είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν την έχει ο κ. Μουζάλας".
http://news247.gr/eidiseis/politiki/kammenos-se-tsipra-o-moyzalas-den-exei-thn-empistosunh-twn-anel.3958312.html

«ΛΑΓΟΣ» Ο κ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι αστείο να μας κάνουν κάποιοι να πιστεύσουμε ότι η πρωτοφανή διπλή δήλωση «Μακεδονία» του κυρίου Μουζάλα σε συνέντευξη του σε κανάλι πανελλήνιας εμβελείας έγινε κατά λάθος, ή ότι παρασύρθηκε, ή ότι «ξέχασε» το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα.
Είπαμε οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτα αλλά τόσο μεγάλες ποσότητες είναι αδύνατο να τις χωνέψουν ακόμα και… οι γάιδαροι!
slide_22
Το πιο πιθανό είναι ότι η δήλωση αυτή έγινε σκόπιμα για να προετοιμαστεί, για να καλλιεργηθεί κλίμα στο τεράστιο αυτό εθνικό θέμα στο οποίο υπήρξε (και σπάνιο αυτό για ελληνικές κυβερνήσεις), μέχρι σήμερα μια σταθερή γραμμή.
Γεγονός είναι πως ξεσήκωσε τις αντιδράσεις που έπρεπε και σίγουρα αυτές τις αντιδράσεις θα τις μετρούν τώρα με τον «πήχη», για να καταλάβουν το πόσο ακόμα είναι κοιμισμένος ο ελληνικός λαός.
Η προετοιμασία για την αποδοχή καινούργιας εθνικής μειοδοσίας στο θέμα της Μακεδονίας δεν θα προχωρήσει με όλα αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα γιατί το θέμα αυτό, άπτεται μιας ολόκληρης συγκεκριμένης περιοχής με μεγάλη παράδοση στην αντίσταση στην παράδοση του ονόματος και έχει την δυνατότητα να ξεσηκώσει πολύ κόσμο.
Το μόνο που τον σώζει είναι η άμεση παραίτηση και η εξαφάνιση του από το πολιτικό και δημόσιο στερέωμα.
Μονό έτσι ο λαγός θα πάει για… εκεί που «πρέπει» και μπορεί κάπως να ξεπεραστεί το ζήτημα.
Αρκετά!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει αρχίσει να θερμαίνεται πάλι μετά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των ηγετών Τουρκίας και Ουκρανίας, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή McCain ότι ο Πούτιν συγκεντρώνει στρατό στην αυτονομημένη ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με είδηση που μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, περί τις έξη χιλιάδες Ρώσοι κομάντος είναι έτοιμοι να εισέρθουν στην περιοχή του Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας που είναι υπό την κυριαρχία των αυτονομιστών Ρώσων, στην περίπτωση που το Κίεβο προχωρήσει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της αυτόνομης επαρχίας. Εκτός από τους κομάντος όπως ισχυρίζονται στο Κίεβο, άλλοι 40.000 ετοιμοπόλεμοι Ρώσοι είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα Ουκρανίας Ρωσίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στο Tkaçuk, ισχυρίστηκε ότι ήδη οι Ρώσοι έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται στην περιοχή του Donbas παραβιάζοντας την ουκρανική ακεραιότητα.
Προφανώς καλλιεργείται κλίμα για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Το Κίεβο έχει ενθαρρυνθεί να ανακινήσει ξανά θέμα ανατολικής Ουκρανίας μετά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Βίκτωρ Ποροσένκο στην Άγκυρα με τον Ερντογάν και εμφανίζετε διατιθέμενο να προχωρήσει στην ανάκτηση όπως αναφέρεται της ανατολικής Ουκρανίας και στην συνέχεια στην «απελευθέρωση» της Κριμαίας.
Με λίγα λόγια το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου ετοιμάζεται να ανάψει νέες φωτιές στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς το σίγουρο είναι πως οι Ρώσοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Τα παιχνίδια με την Αρκούδα μάλλον θα τους βγουν ξινά!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΣΥΡΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με έντονη την ανησυχία παρακολουθούν στην Άγκυρα τις εξελίξεις και την σημερινή αναγγελία της ανακήρυξης ανεξάρτητου ομόσπονδου κουρδικού κράτους στην βόρειο Συρία, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανακηρύσσεται στην βόρειο Συρία ανεξάρτητο κουρδικό ομόσπονδο κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την ζώνη της βορείου Συρίας και συγκεκριμένα τις περιοχές Cezire, Haseke στα ανατολικά, Kobanı στο κέντρο και Afrın στα δυτικά, δηλαδή σε όλη την συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Συρίας.
Συγκεκριμένα από την πόλη του Kobanı που βρίσκεται υπό το έλεγχο των Κούρδων, ο εκπρόσωπος τους İdris Nassan, δήλωσε στο Reuters ότι ήρθε η ώρα για την ανακήρυξη της ανεξάρτητης κουρδικής εστίας που θα είναι ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της νέας Συρίας. Η «Κουρδική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» όπως την κατονόμασε θα περιλαμβάνει τρεις επαρχίες όπου ο κουρδικός πληθυσμός αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν ήδη θορυβήσει έντονα την Άγκυρα καθώς πλησιάζουμε και στις κρίσιμες ημερομηνίες του κουρδικού Newroz, όπου αναμένονται ιδιαίτερα έντονες διαδηλώσεις των Κούρδων της Τουρκίας.
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα νοικοκυριά της Ηλείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηλείας, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά του Νομού, κυρίως σε εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, η εικόνα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, όπου η κρίση έχει «εισβάλλει» στις ζωές των δανειοληπτών, είναι τραγική, καθώς εκτός από συμβουλευτική στήριξη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που επικοινωνούν με το Ινστιτούτο έχει άμεση ανάγκη και από ψυχολογική υποστήριξη.
Εκείνο που επισημαίνεται, είναι πως τουλάχιστον 6 στους 10 δανειολήπτες από την Ηλεία έχουν υποστεί και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ σύμφωνα με τη διαπίστωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ηλείας, μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με Ηλείους δανειολήπτες, φαίνεται πως η οικονομική κρίση, είναι αυτή που προκαλεί την αύξηση των διαζυγίων, αλλά και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
«Είναι γεγονός ότι κατά την καθημερινή μας επικοινωνία με τους Ηλείους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ηλεία αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που μόνο ως τραγικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Έξι στους 10 Δανειολήπτες, (ποσοστό άνω του 50%) που μας τηλεφωνούν, για να ρωτήσουν πως μπορούν να σώσουν την περιουσία τους με το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή αν μπορούν να υπαχθούν στο Νόμο 3869/2010 με τις νέες τροποποιητικές διατάξεις, εκτός από συμβουλευτική υποστήριξη θεωρούμε ότι χρειάζονται και άμεσα ψυχολογική υποστήριξη. Η Κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι δραματική και δε θα θέλαμε να σχολιάσουμε τίποτα παραπάνω, σεβόμενοι όλους αυτούς τους συμπολίτες μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος.
Στελέχωση των κοινωνικών δομών
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», το αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης της οικονομικής ύφεσης θα είναι η δραματική αύξηση των διαζυγίων καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας και για το λόγο αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία να στελεχώσει με εθελοντές ψυχολόγους τα τμήματα δομών της κοινωνικής πολιτικής.
«Δυστυχώς, το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης θα είναι η δραματική αύξηση των Διαζυγίων, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να διαπιστώσουμε όλοι, ότι αποτελεί πλέον «Εθνικό Καθήκον» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία, να στελεχώσει με εθελοντές Ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές τα τμήματα των δομών της Κοινωνικής πολιτικής πριν θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα «θύματα» λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από την Οικονομική ύφεση αλλά και από την ψυχολογική πίεση που δέχονται από τα πιστωτικά ιδρύματα (εισπρακτικές εταιρείες) λόγω των χρεών. Πιστεύουμε ότι είναι άμεση ευθύνη της πολιτείας και των Αιρετών να πράξουν τα δέοντα», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος και συνεχίζει «Εμείς από την μεριά μας ως Ινστιτούτο καταναλωτών Νομού Ηλείας με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το Νέο φαινόμενο που εξελίσσεται σε Λαϊκή Επιδημία με Ημερίδες, ενημερώσεις, πρωτοβουλίες, τοπικές εκδηλώσεις κλπ».

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Της αρετής η στάσις, κακίας έστιν αρχή

«Της αρετής η στάσις, κακίας έστιν αρχή».Ιωαν. Κορναράκη, Ομοτ. Καθηγητού Παν/μίου Αθηνών

Πολλοί καλοπροαίρετοι χριστιανοί και ίσως πραγματικοί πνευματικοί αγωνιστές κυριαρχούνται συχνά από την αίσθηση μιας πνευματικής αυτάρκειας.

Ίσως ο αστικοποιημένος τρόπος εκκλησιαστικής ζωής αλλά και άλλοι ασφαλώς παράγοντες, προσδιοριστικοί πάντως του είδους και της ποιότητας της ατομικής πνευματικότητος και ευσέβειας, συντελούν συχνά σε μια αίσθηση ικανοποιητικού, κατά περίπτωση, τρόπου πνευματικής μας ζωής.

Σκεπτόμαστε δηλ σε πολλές περιπτώσεις (ενσυνείδητα ή «λεληθότως»), ότι με τις πνευματικές μας προσπάθειες, που έχουμε ήδη καταβάλει, έχουμε προχωρήσει σε κάποιο ανώτερο επίπεδο πνευματικής ζωής. Εξάλλου η τάση να αντιλαμβανόμαστε την εικόνα του εαυτού μας σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, μας δίνει, επίσης συχνά την αίσθηση ενός βαθμού «υπεροχής»! Έτσι καταλήγουμε σε κάποιο είδος πνευματικής αυτοσυνειδησίας, το οποίο, όπως νομίζουμε, μας ταιριάζει «αναπαυτικά»! Μας ικανοποιεί στο βαθμό μιας αυτάρκειας αγωνιστικής!

Το αποτέλεσμα τέτοιων ενδόμυχων σκέψεων και διαλογισμών ή αισθημάτων αντανακλά ένα στερεοποιημένο τύπο πνευματικής ζωής, με εσώτερο συναισθηματικό πυρήνα την αυτάρκεια. Σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται σαν να σταματήσαμε τον αγώνα μας σε κάποιο σημείο της πνευματικής μας πορείας. Σαν να κάναμε κάποια στάση διαρκείας, με το δικαίωμα που (δήθεν) μας δίνει η αίσθηση των πνευματικών αγώνων και κόπων, που έχουμε ήδη καταβάλει!

Για μια τέτοια περίπτωση ακριβώς, ο άγιος Μάξιμος θα σημειώσει· «Της αρετής η στάσις κακίας εστίν αρχή». Αφορμή για τη διατύπωση της βασικής αυτής αξιωματικής αρχής της ορθοδόξου πνευματικότητας έδωσε στον άγιο Μάξιμο ερώτηση του μαθητού του αββά Θαλασσίου, σχετικά με μια απορία σε χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης.

Η γραφική απορία του αββά Θαλασσίου ανεφέρετο στο Έξοδ. δ’ 25 εξ. όπου σημειώνεται ότι, πορευόμενος ο Μωϋσής προς τον Φαραώ, για να μεταφέρει τις εντολές του Θεού, σχετικά με την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από τη δουλεία των Αιγυπτίων και ενώ ευρίσκετο σε κάποιο κατάλυμα, στο οποίο στάθμευσε για να αναπαυθεί από την κόπωση της πορείας, «άγγελος Κυρίου εζήτει αυτόν αποκτείναι».

Η απορία του αββά Θαλασσίου είναι εύλογη· εφόσον ο Θεός απέστειλε τον Μωϋσή σε επιτέλεση έργου τόσο σπουδαίου, πώς «άγγελος Κυρίου» ζητούσε να τον φονεύσει μέσα στο κατάλυμα;

Ο άγιος Μάξιμος, διά της μεθόδου της αναγωγής των ιστορικών γεγονότων σε σχήματα και διαδικασίες πνευματικής ζωής, «ως προκάλυμμα περιαιρών το γράμμα του πνεύματος», μας βοηθεί να κατανοήσουμε «νοεροίς όμμασιν» την «εν πνεύματι δύναμιν» της ιστορίας.

Ο Μωϋσής, κατά τον άγιο Μάξιμο, είναι στην προκειμένη περίπτωση «ο νους»! Ο τελευταίος, εφόσον αγωνίζεται εναντίον των αισθητών και δημιουργεί ήθος ψυχικής καθαρότητας, όπως είναι «η παθών εστερημένη έξις», γίνεται επιδεκτικός μιας παιδαγωγίας εκ μέρους του Θεού, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μετοχή του στη θεωρία των όντων. Σ’ αυτή την κατάσταση επιτρέπει ο Θεός στο νουν να μεταλάβει γνώσεως «κρυφίας τε και μυστικής, κατά το αφανές της καρδίας».

Αλλά ο προικισμένος με τη χάρη αυτής της γνώσεως νους, «ως διατελών οπωσδήποτε εισέτι υπό την κυριαρχία της ανθρωπείας φύσεως», εφόσον δηλ. φορεί ακόμη σάρκα και ευρίσκεται «καθ’ οδόν» προς την απόκτηση της αρετής διά της εργασίας των εντολών, καλείται «να εξέλθη εκ της γης της Αιγύπτου», από τη δουλεία στη σάρκα και την αίσθηση.

Κατά τον άγιο Μάξιμο, ο χαριτωθείς με την μετοχή του στη θεωρία των όντων νους είναι κάτοχος «των θείων νοημάτων», τα οποία, στην περίπτωση αυτή, είναι εγκλωβισμένα στον πηλό της σάρκας, «ανοήτως πονούμενα». Όπως οι Ισραηλίτες καταπονούνταν και ταλαιπωρούνταν, κάτω από τη δουλεία των Αιγυπτίων και αναζητούσαν την ελευθερία τους, έτσι και τα θεία αυτά νοήματα, βιούμενα υπό τη δεσποτεία της «υλικής συνθέσεως της υπάρξεως», τρόπον τινά, ταλαιπωρούνται και υποφέρουν, χωρίς νόημα λυτρωτικό.

Για τον τελευταίο αυτό λόγο, ο νους καλείται να αγωνίζεται για την έξοδό του από τη δουλεία των παθών, με τη συνεργεία και βοήθεια πρώτον της σοφίας, που έχει αποκτήσει από τη γνώση της θεωρίας των όντων και δεύτερον «του εξ’ αυτής γεννηθέντος ευγενούς τρόπου τε και λογισμού, της κατά τον βίον σεμνής πολιτείας». Με αυτούς τους ορούς καλείται να βαδίσει την οδόν της αρετής «την μηδαμώς επιδεχομένην των εν αυτή βαδιζόντων στάσιν αλλ’ αεικίνητον και οξύν εχόντων κατά σκοπόν της ψυχής, προς το βραβείον της άνω κλήσεως τον δρόμον. Επειδή της αρετής η στάσις, κακίας εστίν αρχή…»!

Στην ιστορική αφήγηση της στάσεως του Μωϋσή στο κατάλυμα, ως λόγος απειλής θανάτου του, εκ μέρους του αγγέλου του Θεού, προβάλλεται η ακροβυστία του υιού της Σεπφώρας, της γυναίκας του Μωϋσή. Ο τελευταίος, πριν αναλάβει το έργο της εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, είχε προσταχθεί από το Θεό «να καθαρθεί διά περιτομής». Αλλά στο κατάλυμα (κατά τη «στάση») «απέκτησε υιόν ακρό­βυστο».

Αναγωγικά, δηλ. ως προς τον καθαρθέντα από τα πάθη νουν, ο λόγος της απειλής του με θάνατο, είναι η απόκτηση, κατά τη στάση του στην οδό των αρετών, εμπαθούς λογισμού («ακροβύστου υιού»).

Ο νους, εφόσον σταματήσει, κατά την πορεία του στην οδό των αρετών, μοιραίως, (κατ’ αναπόφευκτο τρόπο) ελκύεται από τα εκατέρωθεν της οδού υλικά πράγματα και επομένως ασχολείται εμπαθώς με τα αισθητά. Στην περίπτωση αυτή «τον καθαρόν και διόλου (τελείως) περιτετμημένον τρόπον τε και λογισμόν της ευσεβούς διαγωγής», καθιστά ακρόβυστο (εμπαθή) και βέβηλο.

Τότε ακριβώς ο λόγος (η δημιουργική αιτία του νου), ο οποίος παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία του νου στην οδό των αρετών, ως «άγγελος κατά συνείδησιν», απειλεί θάνατο, για το γεγονός ότι «η κατ’ αρετήν στάσις» γίνεται αιτία αποκτήσεως εμπαθούς λογισμού.

Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της «στάσεως», κατά την πορεία του πνευματικού αγωνιστή, στην οδό των αρετών, ο άγιος Μάξιμος επισημαίνει την ανεπίγνωστη (ασυνείδητη) υποκλοπή του νου από τους εμπαθείς λογισμούς.

Η στάση, ενώ μερικές φορές κατανοείται εύλογα ως ανάπαυση από τους κόπους των πνευματικών αγώνων και ως αναγκαία αναψυχή για την περαιτέρω συνέχιση των αγώνων αυτών, εντούτοις, κατά την πατερική αντίληψη, έχει πάντοτε τον κίνδυνο της επιστροφής στην αιχμαλωσία των εμπαθών λογισμών.

Ο κίνδυνος αυτός είναι συχνά θανάσιμος, επειδή ακριβώς «λεληθότως» διολισθαίνει ο πνευματικός αγωνιστής στο «κατά διάνοιαν πάθος», κατά την στάση της αρετής. Η εμφατική χρησιμοποίηση από τον άγιο Μάξιμο δύο φορές του επιρρήματος «λεληθότως», για την επισήμανση της ανύποπτης αυτής επιστροφής στην κυριαρχία εμπαθών λογισμών, ύστερα από κάποιες πνευματικές κατακτήσεις στην περιοχή της ψυχικής καθαρότητας, υπογραμμίζει την ανάγκη της εγρηγόρσεως και της νήψεως, ως υπέρβαση ασυνείδητων παθογόνων ενδοψυχικών διεργασιών, που απειλούν άμεσα τον αναπαυόμενο στις πνευματικές δάφνες του…πνευματικό αγωνιστή!

πηγή Ελληνικά καί Ορθόδοξα
http://kivotosorthodoxias.blogspot.co.ke/2014/10/blog-post_47.html