Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Άγιος Ιωάννης: Συνδέει τον Πύργο με το Κάτακολο

Την τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννη, μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ως το ενδιάμεσο χωριό του πολιτισμού και της ιστορίας και, αυτό γιατί, βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση αφού απέχει 3 χλμ από την πόλη του Πύργου και 10 περίπου χλμ από το λιμάνι του Κατακόλου, στο οποίο «δένουν» εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια. Όμως η τοπική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, δεν είναι μόνο το κοντινότερο σημείο «απόδρασης» αλλά η πλούσια ιστορία του, αποτελεί σημείο κατατεθέν για τους κατοίκους του.
Ο Άγιος Ιωάννης (Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου - Δημοτική Ενότητα ΠΥΡΓΟΥ), ανήκει στον Δήμο Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Η επίσημη ονομασία είναι «Άγιος Ιωάννης», ενώ κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, ο Άγιος Ιωάννης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννου, του πρώην Δήμου Πύργου του Νομού Ηλείας.
Ο Άγιος Ιωάννης έχει υψόμετρο 16 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σε αυτόν εκτείνεται ένα μεγάλο μέρος της πρώην λίμνης Μουριάς, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για τον επαναπλημμυρισμό της. Παλιότερα στον Άγιο Ιωάννη, ευδοκιμούσαν πολλά προϊόντα και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι εκμεταλλεύονταν τα πλούσια εδάφη του χωριού. Η ιστορία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά από την πόλη Λέτρινα, η οποία πριν πολλά χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας (ο σημερινός Πύργος).
Μετά τη βύθιση της πόλης αυτής και την ανάδειξη της λίμνης Μουριάς, όπως αναφέρεται, ο Άγιος Ιωάννης, άρχισε να αποκτά τον δικό του τρόπο ζωής και την δική του προσωπικότητα. Το χωριό παλιότερα, αποτελούσε σημείο κατατεθέν, αφού από εκεί περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά της σταφίδας στο λιμάνι του Κατακόλου. Μέχρι και σήμερα τρένα της γραμμής Πύργος – Κατάκολο με εκατοντάδες τουρίστες να διαβαίνουν το χωριό θυμίζοντας τη μεγάλης σημασίας θέση του.
Βρίσκεται δίπλα από τουλάχιστον επτά παραλίες που απέχουν δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ σε αυτόν ανήκει και ο παραλιακός οικισμός «Κυανή Ακτή» τον οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται εκατοντάδες κόσμου.
Τι μπορεί κανείς να βρει
Στην περιοχή για πολλούς αιώνες βρίσκεται και η μονή της Παναγίας Εισοδιώτισσας με αρκετή επισκεψιμότητα, καθώς εκεί λειτουργεί η σχολή αγιογραφίας. Επίσης, λειτουργούν ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο που αποσκοπούν στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Άγιος Ιωάννης, διεξάγει κάθε χρόνο αποκριάτικες εκδηλώσεις με παραδοσιακή ταυτότητα. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος με εφημέριο τον ιερέα, Αθανάσιο Αγγελόπουλο.
Μεγάλη συμμετοχή στα έργα του χωριού έχουν οι εθελοντές κάτοικοι, οι οποίοι με δικά τους έξοδα και αμέριστη θέληση αναβαθμίζουν κάποια σημεία του χωριού τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρισθεί, καθώς με εθελοντική δουλειά έχουν δημιουργηθεί πολλά ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα σημεία στον Άγιο Ιωάννη.
Στον Άγιο Ιωάννη μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια και ταβέρνες, καφενεία και μίνι μάρκετ, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή για να περάσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης στα τρία μεγάλα μαγαζιά – μεζεδοπωλεία που υπάρχουν στο κέντρο του χωριού. Η μεγάλη πλατεία της τοπικής κοινότητας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί στον χώρο της κατοίκους και κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν σε ομάδες.
Σήμερα στο χωριό
Τα τελευταία χρόνια το χωριό ζει σε ήρεμους ρυθμούς και αν κανείς το δει από ψηλά θα διαπιστώσει τη μεγάλη του έκταση. Συνορεύει με τις τοπικές κοινότητες Βυτινεΐκων, Γρανιτσεΐκων και τη δημοτική ενότητα του Πύργου, ενώ ανάμεσά του περνά η επαρχιακή οδός Πύργου – Κατακόλου, η οποία έχει «χωρίσει» το χωριό σε δύο κομμάτια. Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Μανδαράκης, η ανάπτυξη μπορεί να έλθει αναβαθμίζοντας κάποια σημεία στο χωριό, μεταξύ των οποίων η επέκταση της πεζοδρόμησης – ένα έργο πολύ σημαντικό – ο ηλεκτροφωτισμός, ενώ αίτημα των κατοίκων είναι η αναβάθμιση και της πρώην λίμνης Μουριάς.
Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Μανδαράκη, το χωριό του Αγίου Ιωάννη έχει παίξει στρατηγικό ρόλο κατά τον Γερμανοϊταλικό πόλεμο, εξαιτίας της μικρής απόστασης από το λιμάνι. Εκεί, τα χρόνια τότε, οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει ένα φυλάκιο – αποθήκη πυρομαχικών, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο σημείο στον λόφο του Αγίου Ιωάννη. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ανέφερε πως το ιστορικής σημασίας μνημείο βρίσκεται ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Λίμνη Μουριάς και τουριστική ανάπτυξη
Ο κ. Μανδαράκης, μιλώντας για την λίμνη Μουριάς αναφέρει ότι: «Η λίμνη της Μουριάς θα μπορούσε να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς είτε ως ολιγόωρης στάσης είτε και ως ταξιδιωτικός προορισμός. Το αν θα επιτευχθεί αυτό έχει να κάνει με τα έργα ανάπλασης που θα εκπονηθούν και θα ενισχύσουν το όλο εγχείρημα. Τεχνικά έργα, όπως δημιουργία μικρών νησιών εντός της λίμνης τα οποία θα λειτουργήσουν ως βιότοπος για τα αποδημητικά πουλιά, θα έδιναν τη δυνατότητα για την ανέγερση παρατηρητηρίων άγριας ζωής και περιηγήσεων με πλωτά μέσα.
Περιμετρικά της λίμνης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με αγροτουριστικό, οικοτουριστικό περιεχόμενο.
Στον χώρο της εστίασης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εστιατόρια με εδέσματα προερχόμενα από τη λίμνη (η λίμνη ήταν πλούσια σε ψάρια και χέλια).
Καταλήγοντας ο κ. Μανδαράκης, επεσήμανε ότι: «Μπορούμε να αποτελέσουμε τον πρώτο σταθμό των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας με τροχόσπιτα. Με τη δημιουργία περιμετρικά της λίμνης κατάλληλων υποδομών μπορεί ο τόπος μας να αποτελέσει σταθμό πολυήμερης διαμονής τουριστών. Με τη διαμόρφωση χώρων που θα παρέχουν ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σκίαση (φυτεύοντας δένδρα) θα μπορούσε η λίμνη και κατ’ επέκταση ο Πύργος να ενταχθούν στους διεθνείς προορισμούς των αυτοκινούμενων τουριστών.
Το χωριό του Αγίου Ιωάννη άλλωστε έχει μεγάλη ιστορία όσον αφορά τη λίμνη Μουριά. Και αυτό γιατί όσο υπήρχε η λίμνη, όπως αναφέρουν κάτοικοι, υπήρχε ένας πλούτος πραγματικού υγροβιότοπου, ο οποίος με την αποξήρανση της λίμνης χάθηκε για πάντα. 
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/apodraseis/agios-ioannis-syndeei-ton-pyrgo-me-to-katakolo

Η οικογένεια Κένεντι "αδειάζει" ΗΠΑ και Λευκό Οίκο: "Εμείς φτιάξαμε το ISIS - Όλα έγιναν για τον αγωγό του Κατάρ"

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Aυτό που από την αρχή της συριακής σύγκρουσης είχαμε αποκαλύψει, επιβεβαιώνει τώρα η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια των ΗΠΑ, η οικογένεια Κένεντι:
«Ο πόλεμος μας ενάντια στον Άσαντ δεν ξεκίνησε λόγω των ειρηνικών διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011 αλλά το 2000 όταν το Κατάρ προσφέρθηκε να κατασκευάσει έναν αγωγό αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περνούσε τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία» δήλωσε ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, σε συνέντευξη του για το Politico, επιβεβαιώνοντας όσους από την αρχή υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δημιούργησαν εξόπλισαν και εφοδίασαν το ISIS αλλά και τις υπόλοιπες ένοπλες ομάδες της υποτιθέμενης συριακής αντιπολίτευσης.
"Η απόφαση των ΗΠΑ για ανατροπή του Μ.Άσαντ πάρθηκε όταν αρνήθηκε να δεχτεί το πέρασμα του αγωγού που θα πήγαινε από το Κατάρ προς την Ευρώπη", δήλωσε.
Από την αρχή είχαμε αποκαλύψει τους λόγους έναρξης αυτού του ατελείωτου "λουτρού αίματος" καθώς οι ΗΠΑ έλπιζαν ότι με τον αγωγό αυτόν θα μετέφεραν το καταριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και θα εξοβέλιζαν την Ρωσία από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
"Επειδή ο πατέρας μου δολοφονήθηκε από έναν Άραβα έκανα προσπάθεια να κατανοήσω το πως η αμερικανική πολιτική επηρεάζει την Μέση Ανατολή"
"Αντί να έχουμε βολικές εξηγήσεις περί θρησκείας και ιδεολογίας ας δούμε πως το δάχτυλο της ευθύνης στρέφεται κατά ημών των ιδίων. Λίγα πράγματα γνωρίζει ο αμερικανικός λαός για τις βίαιες αμερικανικές επεμβάσεις στην Συρία"
Το Κατάρ, είναι ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, όπου και βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ και τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης στη Μέση Ανατολή.
Για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας, ο Άσαντ αρνήθηκε να υπογράψει αυτή τη συμφωνία για χάρη ενός άλλου αγωγού που θα ξεκίναγε από το Ιράν και θα κατέληγε στον Λίβανο.
Φυσικά αυτό θα έβαζε το συμμαχικό προς-την Μόσχα- Ιράν σε θέση ισχύςο καθώς θα γίνοταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και μαζί με την Μόσχα θα είχανε τον απόλυτο έλεγχο.
"Αμέσως μετά την άρνηση του Άσαντ, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν να χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση στη Συρία και να προετοιμάζουν την ανατροπή του. Η CIA μετέφερε έξι δισ. δολάρια σε λογαριασμό βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού στη Συρία για να ξεκινήσει ρεπορτάζ υπέρ της ανατροπής του Άσαντ."
"Παρόλα αυτά ήταν λάθος η επιλογή των ισλαμιστών καθώς ο Άσαντ είναι περισσότερο διαλλακτικός από τα σουνιτικά ουαχαμπιστικά βασίλεια της περιοχής καθώς η χώρα του έχει κοσμική ελίτ σε αντίθεση με τις αντίστοιχες θεοκρατικές του Κατάρ και της Σ.Αραβίας. Άλλωστε ο Μ.Άσαντ έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη"
"Η CIA χρησιμοποίησε τους τζιχαντιστές για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για να ανατρέψει καθεστώτα στη Μέση Ανατολή από τα μέσα του 20ου αιώνα καθώς θεωρούσε πως οι θεοκρατικές δυνάμεις ήταν ένα αξιόπιστο αντίβαρο για την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή".
Ειναι γνωστό ότι οι Ταλιμπάν δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ για να χτυπηθούν οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν την δεκαετία του '80
Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο Ρ.Κένεντι ότι ηδη από το 1957 οι ΗΠΑ προσπάθησαν να προκαλέσουν εξεγέρσεις στη Συρία και να ανατρέψουν την τότε κυβέρνηση
"Άρα το ISIS είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών του παρελθόντος".
Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από την οικογένεια-μύθοςτων Δημοκρατικών και αποτελούν μεγάλο "χαστούκι" στον Μ.Ομπάμα και στην πολιτική που ακολούθησε. Η προεδρία του έχει πλέον σημαδευτεί από την εξαπλωση του ισλαμισμού σε όλον τον πλανήτη και την δημιουργία κλίματος φόβου παντού.
Συν τοις άλλοις χρεώνεται τις γενοκτονίες που έλαβαν χώρα σε Συρία και Ιράκ και την καταστροφή των Μνημείων με βάση τα οποία εξολοθρεύεται ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης Ιστορίας.
Πολύ άσχημα επιτεύγματα για έναν άνθρωπο που κάποιοι του έδωσαν Νόμπελ Ειρήνης το 2008 για αυτά που ΘΑ έκανε στο μελλον (το είδαμε κι αυτό).
http://tilegrafima.gr/world-security/item/20037-i-oikogeneia-kenenti-adeiazei-ipa-kai-lefko-oiko-emeis-ftiaksame-to-isis-ola-eginan-gia-ton-agogo-tou-katar

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΚΕΑ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου Μουζάλα, ότι μετατρεπόμαστε σε ΜΟΝΙΜΗ αποθήκη -για χρόνια- εκατοντάδων χιλιάδων κάθε λογής προσφύγων και μεταναστών, πράγμα που, σε συνδυασμό με την φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που (αν δεν οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών ή μεταναστών μεταξύ τους όπως έχουμε δει ήδη να συμβαίνει σε διάφορες πόλεις αλλά και καταυλισμούς—κάτι πολύ πιθανό, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) σίγουρα θα μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πολυεθνικό αχταρμά φτωχών και υποταγμένων δούλων.
Αποδεικνύεται έτσι σήμερα ότι οι ξένες και ντόπιες ελίτ επιφύλασσαν ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα σε σχέση ακόμη και με τις άλλες περιφερειακές χώρες της ΕΕ, δηλ. ως αποθήκη-διαμετακομιστικό κέντρο μεταναστών για όλη την Ευρώπη.
Αυτό όμως θα έχει δραματικές συνέπειες:
Οικονομικές γιατί θα πλήξει άμεσα τον τουρισμό από τον οποίο ζει όλη η Ελλάδα, πέρα από την παραπέρα συμπίεση μισθών και ημερομισθίων και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, αφού οι μετανάστες θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τη δουλειά τους κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.
Πολιτικές γιατί οι αναπόφευκτες συγκρούσεις  με τους ντόπιους θα αλείψει βούτυρο στο ψωμί των επαγγελματιών αντιφασιστών και αντιρατσιστών ώστε να τρωγόμαστε μεταξύ μας αντί να κτυπάμε την αίτια, δηλαδή τις Ευρωπαϊκές ελίτ, απαιτώντας την άμεση έξοδό μας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη ρήξη των δεσμών μας με την παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Πολιτιστικές γιατί θα γίνουμε η παγκοσμιοποιητική σούπα που επιδιώκουν οι Σόρος κλπ., με μια «κουλτούρα» τύπου Γιουροβίζιον και Χόλλυγουντ, όπως μας επιβάλλουν τα άθλια κανάλια.
Έτσι η Ελλάδα μετατρέπεται σταθερά, όχι απλά σε κανονικό προτεκτοράτο που είναι ήδη, αλλά πλέον και σε σκουπιδοτενεκέ ψυχών της Υπερεθνικής Ελίτ, με τις ευλογίες των ΜΜΕ και των «αντιρατσιστών», που με την άθλια καθημερινή προπαγάνδα τους για το «προσφυγικό» ασύστολα παραπλανούν την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και δημιουργούν ενοχές στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία φθάνουν να στερούνται την κάλυψη και βασικών τους αναγκών για να βοηθήσουν τους μετανάστες που μας στέλνουν οι Τούρκοι, ενώ οι τελευταίοι δεν κάνουν το παραμικρό να τους σταματήσουν στα σύνορά τους γιατί, όπως αποκάλυψε σήμερα το ΝΑΤΟ (βλ. σημερινούς Times), αυτό είναι το σχέδιο της Υ/Ε : να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία ότι με τους βομβαρδισμούς της δημιούργησε το προσφυγικό πρόβλημα!
Και έτσι θα ψηφιστούν όχι μόνο όλα τα νομοσχέδια καταστροφής των τωρινών και μελλοντικών γενεών, αλλά θα ακυρωθούν στην πράξη και όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης λαϊκού κινήματος.
Και αν οι ξένες και ντόπιες ελίτ «δικαιολογούνται» γιατί αυτό είναι το ταξικό τους συμφέρον σε συνθήκες καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και «απελευθέρωσης των αγορών», αναρωτιέται κανείς ποιο είναι το συμφέρον των διαφόρων «πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς» που διοργάνωσαν χθες 2/3 συλλαλητήριο για τους πρόσφυγες με συνθήματα ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΡΙΞΤΕ – ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΞΤΕ, ζητώντας δηλαδή η χώρα μας να γίνει ένα επίσημο Hot Spot διαβίβασης φτηνών εργατών για όλη την Ευρώπη (!!!), ενώ ακόμη και το ΚΚΕ την ίδια γραμμή περίπου κρατά, αφού δεν απαιτεί την άμεση επιστροφή των χιλιάδων μεταναστών στη χώρα τους και των προσφύγων στη Γερμανία, όπως οι ίδιοι ζητούν, με το παράλληλο κλείσιμο των συνόρων μας και την άμεση έξοδο από το Σένγκεν
Είναι λοιπόν πλέον ξεκάθαρος ο προδοτικός ρόλος όλων, από τα κόμματα εξουσίας (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ) και τα παρακλάδια τους ως την Παγκοσμιοποιητική «Αριστερά» :
  • με το να δέχονται όλοι τους να γίνουμε ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΠ. 
  • γιατί με την τακτική τους έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, πρώτον, για τη σταθερότητα στην περιοχή (που «κόπτονται» κατά τα άλλα), αλλά και για τον αγωνιζόμενο λαό της Συρίας που για κακή τους τύχη δεν την «κοπάνησε ακόμα»
  • γιατί προκάλεσαν την αναθάρρηση της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.
Ο απελπισμένος λαός μας με 3 μνημόνια και χρωστώντας σχεδόν 200% του ΑΕΠ στους διεθνείς τοκογλύφους, αλλά και με το ΝΑΤΟ στην θάλασσά του, δεν έχει καμία υποχρέωση ούτε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ούτε απέναντι στους μετανάστες. Το να φιλοξενείς άλλους λαούς τη στιγμή που ο ίδιος ψωμολυσσάς και χάνεις κάθε εθνική κυριαρχία είναι τουλάχιστον ανέκδοτο που μόνο στην ελληνική Μπανανία–όπως την καταντήσαν– μπορεί και εφαρμόζεται, με τις πλάτες και της “Αριστεράς”! Και αυτό, τη στιγμή που οι «πονόψυχοι» Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν για τα ελληνικά κορόιδα-καρπαζοεισπράκτορες που, για να μείνουν στην ΕΕ, είναι ικανοί να ξεπουληθούν ώστε να μη δυσαρεστήσουν τα αφεντικά τους !
Οι διάφοροι «αριστεροί» απολογητές της νέας βαρβαρότητας οι οποίοι απαιτούν από τον απελπισμένο λαό να δώσει και το παντελόνι του στον πρόσφυγα παίζουν το ρόλο του ιδεολογικού «μπάτσου» της Υπερεθνικής ελίτ και πρέπει άμεσα να απομονωθούν από όλους γιατί στο άμεσο μέλλον θα παίξουν προβοκατόρικο ρόλο όπως άλλωστε έχουν παίξει και σε άλλα κρίσιμα θέματα.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΩΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΥΣ

Γι’ αυτό ΑΜΕΣΑ και ΟΛΟΙ, όπου και αν βρισκόμαστε πρέπει να παλέψουμε για τα παρακάτω αιτήματα -αρχικά μέσω των Δήμων μας που πρέπει να μην δεχτούν τη μετατροπή της περιοχής μας σε ‘χωματερή ψυχών’-, αλλά και με την αποδοκιμασία των “βουλευτάδων” της περιοχής μας, όπου τους συναντάμε, οι οποίοι συναίνεσαν σε αυτή την εθνική προδοσία:

α) Άμεση έξοδο από την ΕΕ και επομένως αποδέσμευση από τη Συνθήκη Σένγκεν, Δουβλίνου κλπ. και το ΝΑΤΟ

β) Άμεσο κλείσιμο (δηλαδή κυριαρχικό έλεγχο) των συνόρων μας και επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ή ακόμη και στις χώρες προέλευσης τους αν αυτή δεν τους δέχεται. Ειδικές ρυθμίσεις για τους πραγματικούς Σύριους πρόσφυγες πολέμου.

γ) Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες εκτός ΝΑΤΟ για να εξασφαλίζουμε τη προστασία των συνόρων μας από τους γκάνγκστερς του ΝΑΤΟ

ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΜΕΚΕΑ

ΜΕΚΕΑ – 03/03/2016
http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2016/03/03/anakinosi-mekea-ochi-sti-metatropi-tis-elladas-se-apothiki-metanaston-ke-diametakomistiko-kentro/

Τι είναι και τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη;

Του Πατρός Νικολάου Λαγουμτζή
Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε την Πέμπτη 3 Μαρτίου.
 Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής!
Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Είναι μια μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεασσαρακοστής.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την νηστεία πριν από το Πάσχα:
την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας (από εγκράτεια και «φρενάρισμα» των θελημάτων μας), αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα (άμα είναι και βιολογικά, ακόμη καλύτερα)!!!
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω» ίσχυε η νηστεία καιέτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη έχουμε πάλι νηστεία, δηλαδή προετοιμασία για τα επερχόμενα.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή την Πέμπτη.
Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, ονομάζεται τσικνοπέμτη.
Εχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Ας θυμηθούμε όμως κάτι πολύ σημαντικό λόγω των γιορτινών συναντήσεων μας και των σχετικών τραπεζωμάτων. Καλή διασκέδαση να έχουμε και όσοι γευθούν το κρασάκι, αυτό ν αγίνει με το προβλεπόμενο μέτρο, τα ξέρετε άλλωστε, αλλά συγχωρέστε μου την επανάληψη, ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ και ασφαλώς ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ εφόσον τα εύγεστα ποτηράκια είναι πλέον των 1-2!! ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ!!! ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ!!! 
http://www.agioritikovima.gr/diafora/theologikos-log/diafora/item/77302-τι-είναι-και-τι-συμβολίζει-η-τσικνοπέμπτη

Έφτασε στο ΑΜΗΝ η Εκκλησία με τον κάθε Φίλη και πάει κατευθείαν στον Τσίπρα-Τι είπε η ΔΙΣ για αποτέφρωση, Μητροπολίτες σε σχολεία & προσφυγικό

Απηύδυσε η διοικούσα Εκκλησία με τα τερτίπια του κάθε Φίλη και μεταφέρει τα ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με την Πολιτεία σε ανώτερο επίπεδο.. Σε σημερινή ανακοίνωσή της σε αυστηρό ύφος η ΔΙΣ αναφέρει πως "άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.". Ασκεί δριμεία κριτική για το θέμα της υποχρεωτικηής εξοδίου ακολουθίας σε περίπτωση αποτέφρωση και επιπλέον σχολια΄ζει το θέμα του προσφυγικού. 
Αναλυτικά: 
Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
   Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

- Με αφορμή την αναφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επισκέψεις του σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, έγινε έντονη συζήτηση στη Δ.Ι.Σ., η οποία εξέφρασε ομοφώνως την έντονη δυσφορία της για τις αντιδράσεις αυτές. Γι’ αυτό αποφάσισε να υπάρξει επικοινωνία του Μακαριωτάτου Προέδρου Της με τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα, στον οποίο και θα επιδώσει σχετική επιστολή εκ μέρους της.
- Η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους. Την έκκλησή της αυτή η Ιερά Σύνοδος την συγκεκριμενοποιεί με σαφείς επιστολές προς τον κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή, να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει υπευθύνως να καταθέσει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν. Δηλώνει όμως, ότι κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την εκατόμβη των θυμάτων που ο πόλεμος και η προσφυγιά έχουν προκαλέσει και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων, αλλά και υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στο σύμπαντα κόσμο.
 
- Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.
Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές. Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διευκρινίζεται προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μην μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.
- Η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε επίσης με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
http://www.agioritikovima.gr/eklisia-elados/item/77186-συνοδοσ

Φίμωτρο στην Ορθοδοξία από την Πολιτεία

του Γιώργου Θεοχάρη
Η πρωτοφανής απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, να απαγορεύσει την είσοδο στους επιτόπιους Ιεράρχες και Ιερείς να εισέλθουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να κάνουν μία ομιλία στα Ορθόδοξα Ελληνόπουλα αποτελεί ξεκάθαρα πράξη εκφοβισμού και πλήρους απαξίωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Την ίδια στιγμή που ιδρύονται τμήματα ισλαμικών σπουδών στα πανεπιστήμια και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εκπαιδευτική μέριμνα των μουσουλμάνων προσφύγων στη χώρα μας η ελληνική πολιτεία διά του αρμοδίου υπουργού της πετάει έξω από τα σχολεία τον Λόγο του Θεού.
Την ίδια στιγμή  που η κυβέρνηση διά νόμου επιβάλλει την υποχρέωση των κληρικών να τελούν το μυστήριο της εξοδίου ακολουθίας σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση. Ο Ιησούς Χριστός ετάφη, εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο...
Η αντίδραση του συλλόγου διδασκόντων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΗΦΑΙΣΤΟΣ στις επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ σε σχολεία της περιφέρειας του προκάλεσε…
Γιατί προκάλεσε άραγε και ποιούς; Μέχρι σήμερα στην κοινή γνώμη ήταν διάχυτη η άποψη: Μέσα  σε αυτή την κατάρρευση των πάντων, αξιών και αρχών, που είναι οι Παπάδες; Τι κάνει η εκκλησία;
Η Εκκλησία λοιπόν βγήκε μπροστά και δέχτηκε... την κλωτσιά της αθεόφοβης κυβέρνησης μας.
Ο Φίλης μπορεί να είναι λίγο πριν το τέλος της θητείας του από όσο μαθαίνω αλλά αυτό και πάλι δεν θα αντιμετωπίσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας και της συγκυβένρησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η δυσαρέσκεια στους Ιεράρχες και στον απλό κλήρο έχουν μετατραπεί σε τσουνάμι… που μένει να σκάσει σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ!
Και φυσικά ουδείς μπορεί να μας προσάψει την παραμικρή κατηγορία ότι ως εκκλησιαστικά μέσα δεν επιθυμούμε αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα ήμασταν απόλυτα αντικειμενικοί, ίσως και παραπάνω από ότι έπρεπε… ως προς την αντιμετώπιση του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία.
Μας διέψευσε παταγωδώς απαξιώνοντας κάθε ιερό και όσιο.
http://www.agioritikovima.gr/arthrografia/item/77290

Ο κύκλος των Lotka και Volterra κλείνει τα σύνορα και επιλύει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

«Κλείνω τα σύνορα με την Ελλάδα επειδή δεν είμαι αφελής για να πιστεύω ότι η Αλβανία μπορεί να σώσει τον κόσμο». Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Ο «κύκλος των Lotka και Volterra» περιγράφει μαθηματικά την δυναμική εξέλιξη των ανταγωνιστικών συστημάτων, όπως π.χ. την πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των σαρκοβόρων και φυτοφάγων ζώων σε ένα κλειστό οικοσύστημα. Η προβολή του κύκλου των Lotka και Volterra στα κοινωνικά φαινόμενα και στην μετακίνηση πληθυσμών μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ότι οποιαδήποτε διατάραξη της πληθυσμιακής ισορροπίας σε έναν γεωγραφικό χώρο με περιορισμένα αποθέματα «τροφής» συνεπάγεται την αυτόματη σύγκρουση των «παλαιών» και των «νέων» πληθυσμιακών συνόλων. Συνεπώς, η άμεση καταστροφή των λεπτών κοινωνικών ισορροπιών θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μία μη αναστρέψιμη κοινωνική πανωλεθρία, με αποτέλεσμα, είτε την καταστροφή αμφοτέρων, είτε τον αφανισμό του ενός εκ των δύο πληθυσμών με την συνολική επικράτηση του βιολογικά ισχυρότερου. Ο βαθμός της κατανόησης σε πολιτικό και συλλογικό επίπεδο των συνεπειών της διατάραξης της ισορροπίας του κύκλου των Lotka και Volterra για το κοινωνικό σύνολο είναι αποτέλεσμα παιδείας και εξαρτάται προφανώς και από τον μέσο δείκτη ευφυΐας πολιτικών και λαού. Η κατανόηση της λειτουργίας του κύκλου έχει ωθήσει το σύνολο των επιτυχημένων Ευρωπαϊκών εθνών, πλην Ελλάδος, να πάρουν τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα ώστε να διατηρηθούν οι ισχύουσες κοινωνικές ισορροπίες στην επικράτειά τους.
Με εξαίρεση πιθανόν τον κ. Βαρουφάκη, είναι αμφίβολο αν έστω και ένας εγχώριος πολιτικός έχει ποτέ ακούσει να γίνεται λόγος για τον κύκλο των Lotka και Volterra, ή αν τον έχει ακούσει, μάλλον θα αδυνατεί να κατανοήσει την καταστροφική και σκοτεινή δυναμική του για την χώρα.
Αντιθέτως, όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του και τον γνωρίζουν καλά και τον έχουν κατανοήσει εις βάθος. Το αποτέλεσμα της γνώσης των είναι να κλείσουν πανικόβλητοι τα σύνορα των χωρών τους επειδή αντιλήφθησαν ότι οι ισορροπίες του κοινωνικού συστήματος έχουν αρχίσει να γίνονται ασταθείς κάτω από την πληθυσμιακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα μετατόπισαν μονίμως το όριο μεταξύ της Ελληνικής παράνοιας και του Ευρωπαϊκού ορθολογισμού στα βόρεια σύνορα της χώρας, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά τι είδους τρελάρες ζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο. Εδώ, συλλογικά λαός και πολιτικοί κατήργησαν τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα όλοι μαζί, επιβαίνοντες επί του οχήματος της «ψυχοπονιάς με τα χρήματα των άλλων», έχουν προσκαλέσει το σύνολο των έξη δισεκατομμυρίων δυστυχισμένων του τρίτου κόσμου να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Στην δεκαετία του 90, το πρώτο μαζικό κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης των ρηχών και ανθελληνικών μεγαλοαστικών ελίτ να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργασίας μισού εκατομμυρίου Αλβανών που θα εργάζονταν στα Ολυμπιακά έργα, ενώ ο λαός θα πλήρωνε για τα επόμενα πενήντα χρόνια τον λογαριασμό.
Σήμερα, η κατάργηση των ανατολικών συνόρων της χώρας με την Τουρκία είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων των ίδιων οικονομικών ελίτ, που για μια ακόμη φορά αποφάσισαν να θησαυρίσουν εκ νέου εις βάρος του λαού μέσω της διαχείρισης της υπερμεγέθους προσφυγικής μάζας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού π.χ. για την προμήθεια εμπορευματοκιβωτίων που θα χρησιμοποιηθούν για κατοικία αξίας 14 εκατομμύριων ευρώ εμφανίσθηκε μόνο για δέκα ώρες στην διαύγεια και αμέσως μετά κατοχυρώθηκε στους «συνήθεις ύποπτους». Η σίτιση 1-2 εκατομμυρίων ανθρώπων, η στέγασή των, η ιατροφαρμακευτική των περίθαλψη, η εκπαίδευσή των και η ικανοποίηση των αναγκών των ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο Ελληνικός λαός μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, της περικοπής μισθών και συντάξεων, της καταστροφής και προλεταριοποίησης της μεσαίας τάξης και της επιβολή νέων φόρων με τελικό στόχο να κατευθυνθεί και πάλι ο λιγοστός πλούτος που επέμεινε στα χέρια των πολιτών στις τσέπες των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, με όχημα αυτή την φορά προσφυγική κρίση και την ανέξοδη κενολογία της «ψυχοπονιάς», της «αλληλεγγύης των Εταίρων», των «Ευρωπαϊκών κεκτημένων» και όλων των άλλων καλολογικών στοιχείων με τα οποία εδώ και τρείς δεκαετίες «σιτιζόμεθα» σε καθημερινή βάση.
H διαταραχή της ισορροπίας του κύκλου των Lotka και Volterra προβλέπει ότι εντός ολίγων εβδομάδων από σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι απολύτως χαοτική. Η στέγαση της ανθρωπο-πλημύρας σε προσφυγικά στρατόπεδα και φαβέλες προφανώς είναι αδύνατη και μη διαχειρίσιμη. Συνεπώς, ο «ψυχοπονιάρης» λαός δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν θα αρχίσουν οι ταχύτατες κατασχέσεις των κενών σπιτιών και της δεύτερης κατοικίας μέσω νέων επαχθών φορολογικών μέτρων ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Άλλωστε, οι πολιτικοί μας ταγοί, μας καλούν να εκμεταλλευτούμε συλλογικά τις εισαγόμενες «βόμβες τεστοστερόνης» λόγω της πεσμένης λίμπιντο του Ελληνικού λαού από τα μνημόνια ώστε να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
http://www.dimokratianews.gr/content/59693/o-kyklos-ton-lotka-kai-volterra-kleinei-ta-synora-kai-epilyei-dimografiko-provlima-tis

Αληθινά ψέματα ή ψεύτικες αλήθειες για την νατοϊκή επιχείρηση

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου - Έχουμεομολογουμένως εμπεδώσει ότι η απόσταση των λόγων που εκφέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με την πραγματικότητα τις περισσότερες φορές είναι τεράστια. Πως θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση και το θέμα της νατοϊκής ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο για το προσφυγικό πρόβλημα; Tο δημοσίευμα όμως της «Hurriyet» έρχεται να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να αμφισβητήσει όλα αυτά τα «ηρωικά» με τα οποία μας . «βομβαρδίζει» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Η έγκριτη και αντιπολιτευόμενη λοιπόν «Hurriyet» ενημερώνει τους αναγνώστες τους και μαζί με αυτούς εμάς στην Ελλάδα ότι Τούρκοι αξιωματούχοι σε δήλωση τους στην εφημερίδα κατέστησαν σαφές ότι η Άγκυρα παραμένει συνεπής στην πολιτική της στο Αιγαίο (δηλαδή ..αναθεωρητισμός) και δεν πρόκειται κανείς να της επιβάλει αλλαγή θέσεων (τις ονομάζει.νομικές απόψεις). Οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιείται σε .διεθνή και όχι διαφιλονικούμενα ύδατα(sic!).
Και φυσικό είναι κάποιος να αναρωτηθεί και να πει «καλά, οι Τούρκοι λένε τα δικά τους όπως λέμε και εμείς τα δικά μας». Έλα ντε όμως που οι θέσεις των πλοίων που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα επιβεβαιώνουν την τουρκική πλευρά και όχι τις θριαμβολογίες στην Μεσογείων. Όλα τα πλοία βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα και μάλιστα η Τουρκική Φρεγάτα «Barbaros» . δυτικά της Ρόδου! Πολύ σωστά διαβάσατε, δυτικά της Ρόδου! Μήπως για τους παραπάνω λόγους, δεν καθορίσθηκε με συντεταγμένες η περιοχή που επιχειρεί η νατοϊκή ναυτική δύναμη και έτσι η Τουρκία μπορεί «να κάνει παιχνίδι»; Μήπως ούτε στο πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο, αν τελικά ολοκληρωθεί μέχρι 30 Μαρτίου όπως εκτιμάται πάλι δεν θα υπάρχουν συντεταγμένες. Και αφού βρίσκονται εκεί που.βρίσκονται, η απορία μας είναι πως θα αναγνωρίζουν, επιτηρούν και παρακολουθούν τα παράνομα περάσματα (illegal crossings) όπως αναγράφονται στις Στρατηγικές Οδηγίες του SACEUR που βρίσκονται μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ελληνικών νησιών; Μέχρι σήμερα βέβαια εκτός από λήψη φωτογραφιών δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια δραστηριότητα της νατοϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2 ενώ αναμένεται και μεγάλη επικοινωνιακή φιέστα στο Γερμανικό πλοίο Διοίκησης και Υποστήριξης Bonn στο οποίο επιβαίνει ο Διοικητής Υποναύαρχος Klein.
Τέλος οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι αν και δόθηκε από εμάς διπλωματική άδεια διέλευσης του προαναφερθέντος Γερμανικού πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι Τούρκοι δεν έδωσαν για τα δικά τους, γιατί οι Γερμανοί θα υπέβαλλαν σχέδιο πτήσεως στην Αθήνα για το Ελικόπτερο που θα απονηωνόταν από το πλοίο τους για να μεταφέρει τον Γερμανό Τακτικό Διοικητή στην Τουρκία. Έτσι αναγκάσθηκε το γερμανικό πλοίο να μην τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να περάσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να τον παραλάβει Ελικόπτερο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. «Κερδάμε»? Δεν νομίζω!
http://www.liberal.gr/arthro/35657/amyna--diplomatia/2016/alithina-psemata-i-pseutikes-alitheies-gia-tin-natoiki-epicheirisi.html

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία

Οι εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Ερντογάν, έχουν δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σχεδόν σε πόλεμο με τη Συρία, έχει μια πολύπλοκη σχέση με το Ιράκ και συγχρόνως διεξάγει έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο με τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας που κρατούν μια πεισματική αντίσταση. Η χώρα σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα έχει επιθέσεις με δεκάδες θύματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους πολίτες των ΗΠΑ, ότι το ταξίδι στην Τουρκία, ενδέχεται να κρύβει κινδύνους και είναι προτιμότερο να αποφεύγουν το ταξίδι τους στην Τουρκία.Σημειώνεται ότι στη χώρα μόνο τον Φεβρουάριο υπήρξαν δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η πρώτη συνέβη στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όπου σκοτώθηκαν 28 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 61. Η έκρηξη έγινε στο διοικητικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας  κοντά στο Γενικό Επιτελείο και στο Κοινοβούλιο. Η δεύτερη έγινε στις 18 Φεβρουαρίου όταν αντάρτες κατέστρεψαν μια στρατιωτική φάλαγγα.
Τα κύματα βίας στην Τουρκία είναι συχνά, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
 

Η Τουρκία απαγορεύει προσγείωση ελικοπτέρου στη Μυτιλήνη με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας

«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλητικέςενέργειες», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα, «τώρα δεν επιτρέπει ούτε την προσγείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου, όπως σημειώνουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η πτήση της υπουργού είχε προγραμματισθεί για τις 6 Μαρτίου». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την επίσκεψη στη Μυτιλήνη, η υπουργός θα πετάξει με το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ στο γερμανικό πλοίο «Bonn» που συνεχίζει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη μείωση της ροής των προσφύγων.
 
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι  το ελληνικό νησί της Λέσβου είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη και η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτο την προσγείωση εκεί στρατιωτικού ελικοπτέρου.
Η Τουρκία έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, η οποία ήθελε να επισκεφθεί τις τουρκικές ακτές και να εκτιμήσει προσωπικά την κατάσταση των προσφύγων και τις δραστηριότητες των διακινητών τους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Ιράν. 
Η Άγκυρα απαγόρευσε την πτήση του Έλληνα πρωθυπουργού στον εναέριο χώρο της, εάν αυτό προσγειωνόταν  για ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Η Αθήνα άλλαξε το πρόγραμμα πτήσης. Μετά τον εφοδιασμό στη Ρόδο, πέταξε το αεροπλάνο προς το Ιράν μέσω της Αιγύπτου.
Τα ελληνικά ΜΜΕ κατηγορούν την Άγκυρα ότι τορπιλίζει τη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα χωρικά της ύδατα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αυτό.
Η Τουρκία δεν δείχνει τον παραμικρό ζήλο να δεχθεί τους πρόσφυγες που διασώζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αποστολής του, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
--
 

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ζητά «θυσία» της Ελλάδας για το καλό της Ε.Ε. «Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα»

Συνεχίζονται οι απίστευτες προκλήσεις από τις χώρες του Βίζεγκραντ, με βασικό ζήτημα τους πρόσφυγες, οι οποίες μάλιστα κλιμακώνονται με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Μιλώντας στη «Hospodarske Noviny», ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας έκανε λόγο για «θυσία» της Ελλάδας στο βωμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απευθυνόμενος προς τον Τσίπρα δήλωσε: «Αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα».
«Η Ελλάδα επιβίωσε από την κρίση του χρέους. Παρά το ότι τα εμφανή σημάδια συνδέονται απευθείας με την ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση, επιβίωσαν. Αν κάποιος νομίζει ότι το ελληνικό σήριαλ τελειώνει κάνει λάθος», είπε ο Ρόμπερτ Φίτσο και συνέχισε: «Η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη στην κρίση και τώρα μπορεί να σπάσει το σβέρκο της με τη προσφυγική κρίση. Είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον Τσίπρα, δήλωσε: «Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες απολύτως τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2156069/o-slovakos-prothipourgos-zita-thisia-tis-elladas-gia-to-kalo-tis-e-e?ref=pop

Μουζάλας: Δεν γνωρίζω πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα «Σχεδιάζουμε με βάση το χειρότερο σενάριο»

Για «παρερμηνεία» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης. Τόνισε δε, ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως «θα είναι πολύ λιγότεροι από τις 150.000 που ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Κοτζιάς» και επισήμανε ότι «θα είναι ένα πρόβλημα διαχειρίσιμο».
«Οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.
«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2157028/mouzalas-den-gnorizo-posous-metanastes-bori-na-antexi-i-ellada

Πεντακόσιοι πέρασαν, 10.000 παραμένουν στην Ειδομένη Στους 4.000 οι πρόσφυγες σε Καβάλα και Κιλκίς

Πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα με αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την αστυνομία στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά στα χωράφια έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2157041/pentakosii-perasan-10-000-paramenoun-stin-idomeni

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε: ΔΕΚΟ και δόσεις δανείων μετράνε Για το πολύπαθο αφορολόγητο

Το πολύπαθο αφορολόγητο δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο όριο θα διαμορφωθεί καθώς τώρα οι δανειστές απαιτούν τη σημαντική μείωση του. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την πρόταση και καταρτίζει νέο σχέδιο με φορολογικές κλίμακες αλλά και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και αποδείξεις οι οποίες θα προσμετρώνται για να χτιστεί το αφορολόγητο, το οποίο – για την ώρα- παραμένει στις 9.545 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα» υπόψιν για το αφορολόγητο θα λαμβάνονται οι αποδείξεθς από τις ΔΕΚΟ, τις μεταφορές αλλά και για πρώτη φορά οι δόσεις των στεγαστικών δανείων αλλά και τα ενοίκια.
Παλαιότερα, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων (για την πρώτη κατοικία) έφερναν έκπτωση στο φόρο. Πλέον αυτή έχει καταργηθεί και οι φορολογούμενοι από εφέτος θα μπορούν να συμπεριλάβουν τα ποσά αυτά στο «καλάθι» των συνολικών αποδείξεων.

Ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία:

Από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων κ.τ.λ.
Ολες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών: Από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές, περίπτερα.
Ολα τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα.
Λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Δόσεις δανείων και δόσεις ενοικίων.
Ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Φαρμακευτική δαπάνη.
Ασφάλιστρα αυτοκινήτων, αγορά καυσίμων κ.τ.λ.
Κοινόχρηστα.
http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/257128/poies-apodeixeis-prepei-na-mazefoyme-deko-kai-dos.html

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - η στάση των Ευρωπαϊκών χωρών



Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
πώς έδρασαν οι Ευρωπαϊκές χώρες στην επέλαση του Άξονα
(συνοπτική ιστορική μελέτη)

του φιλόλογου Δημήτρη Ζαχαρίου




            Στην παρούσα μελέτη, που βασίστηκε σε ιστορικά αρχεία και διαδικτυακές Εγκυκλοπαίδειες, παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά οι χώρες της Ευρώπης και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λαίλαπα του Άξονα Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας.
            Σκοπός μου δεν είναι να γράψω ιστορικό έργο, αλλά να παρουσιάσω συνοπτικά και συγκριτικά τη συμβολή κάθε Ευρωπαϊκού κράτους στην αντίσταση κατά του ναζισμού και φασισμού, αλλά ταυτόχρονα να φανεί και το μέγεθος της εθελόδουλης υποταγής λαών και κυβερνήσεων, που προτίμησαν τη ντροπιαστική υποδούλωση στις ορέξεις των κατακτητών.      

Αλβανία: Η ιταλική εισβολή στην Αλβανία (7 Απριλίου 1939 - 12 Απριλίου 1939) ήταν μια σύντομη στρατιωτική εκστρατεία…

Αυστρία: Ο Χίτλερ απέστειλε τελεσίγραφο στον Καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτ φον Σούσνινγκ στις 11 Μαρτίου, με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει την εξουσία στους Εθνικοσοσιαλιστές, διαφορετικά θα επακολουθούσε εισβολή στη χώρα. Εκείνος απλά παραιτήθηκε και την επόμενη μέρα, η 8η Στρατιά της Βέρμαχτ πέρασε τα σύνορα της Αυστρίας, όπου την ανέμενε μια μεγάλη έκπληξη: Αντί να αντιμετωπίσει την αντίσταση του αυστριακού στρατού, έγινε δεκτή με ναζιστικές σημαίες, χιτλερικούς χαιρετισμούς και λουλούδια, επονομάζοντας, έτσι, την εκστρατεία Blumenkrieg ("Πόλεμο των λουλουδιών").

Βουλγαρία: έγινε σύμμαχος της Γερμανίαςυπογράφοντας το Σύμφωνο Τριμερούς Συνεργασίας την 1η Μαρτίου 1941 παρέχοντας το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για τις γερμανικές μονάδες που επιχειρούσαν κατά της Γιουγκοσλαβίαςκαι της Ελλάδας. Στη Βουλγαρία παραδόθηκαν τμήματα της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας για να εκπληρώσει το όνειρο της «Μεγάλης Βουλγαρίας».

Γαλλία: την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Η Γαλλία κηρύσσει αρχικά πόλεμο κατά της Γερμανίας και επιστράτευση στις 22 Σεπτεμβρίου του 1939, 72 μεραρχίες Γάλλων παρατάσσονται στη γραμμή Μαζινό, αλλά για όλο το χειμώνα του 1939 Γάλλοι και Γερμανοί έμεναν αδρανείς δίνοντας την εντύπωση ότι οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας είχαν συμφωνήσει να μη γίνει επίθεση, για να μην πληγούν οικονομικά και στρατιωτικά δύο χώρες. Στις 10 Μαΐου 1940τα ξημερώματα, ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον της Ολλανδίας, του Βελγίου και τηςΓαλλίας και μέχρι τις 14 Ιουνίου οι γερμανικές φάλαγγες πεζικού μπήκαν στο Παρίσι.

Γιουγκοσλαβία:  η εισβολή στη Γιουγκοσλαβία (γνωστή ως Επιχείρηση 25) άρχισε στις 6 Απριλίου 1941 και έληξε με την άνευ όρων παράδοση του Βασιλικού Γιουγκοσλαβικού Στρατού στις 17 Απριλίου. Οι εισβάλλουσες δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν και διαμέλισαν το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας σε κράτος της Κροατίας, της Σερβίας και βασίλειο του Μαυροβουνίου, ενώ άλλες περιοχές διαμοιράστηκαν στη Γερμανίατην Ιταλίατη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. ΟιΓιουγκοσλάβοι σύντομα ανέπτυξαν οργανωμένα κινήματα αντίστασηςτους Παρτιζάνουςμε επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίαςκαι το μοναρχικό τσέτνικς με αντικρουόμενα όμως συμφέροντα και στόχους. Οι Τσέτνικ συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Άξονα εναντίον των Παρτιζάνων.

Δανία: παρέμεινε επίσημα ουδέτερο κράτος αλλά οι Γερμανοί εισέβαλαν, χωρίς κήρυξη πολέμου, στις 9 Απριλίου 1940 έπειτα από μάχη λίγων ωρών. Η κυβέρνηση της Δανίας παρέμεινε στην Κοπεγχάγη μέχρι το 1943 και υπέγραψε τοΣύμφωνο Άντι-Κομιντέρν. Στις 29 Αυγούστου 1943 η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στο βασιλιά και διαλύθηκεως απάντηση στα γερμανικά αιτήματα για περισσότερες παραχωρήσεις.

Ελβετία: μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η χώρα κινητοποιήθηκε πλήρωςμέσα σε τρεις ημέρεςΑν και προγραμματίστηκε ναζιστική εισβολή για το 1940, δεν συνέβη ποτέεπειδή ο Χίτλεραποφάσισε πως μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν σπατάλη πόρων. Η Ελβετία διέθετε ισχυρή στρατιωτική δύναμη καιορεινή γεωγραφική θέση που θα δυσκόλευε την εισβολή. Παρά την ουδετερότητά της έγιναν εχθροπραξίες με αρκετά γερμανικά αεροσκάφη να καταρρίπτονται για παραβίαση του ελβετικού εναέριου χώρου, αεροσκάφη και από τις δύοπλευρές να προσγειώνονται λόγω βλαβών, ενώ αρκετές πόλεις της Ελβετίας βομβαρδίστηκαν κατά λάθος και από τις δύο πλευρές.


Εσθονία: Το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης άφησε την Εσθονία στησοβιετική σφαίρα επιρροής. Τον Ιούνιο του 1940 ο κόκκινος στρατός υποβοήθησε πραξικόπημα και στις 2 Ιουλίου1940 ανακηρύχθηκε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας. Καταλήφθηκε από τη Γερμανία το 1941, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης και τότε 70.000 Εσθονοί εντάχθηκαν στη γερμανική πλευρά για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς. Το Σεπτέμβριο του 1944 ανακαταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση όπου παρέμεινε μέχρι το 1991.

Ηνωμένο Βασίλειο: ήταν ένας από τους αρχικούς Συμμάχους εναντίον του Άξονα και μπήκε στον πόλεμο το 1939 για να τηρήσει τις εγγυήσεις του προς την ΠολωνίαΜετά την πτώση της Γαλλίαςτο Ηνωμένο Βασιλείου ήταν το μόνοελεύθερο έθνος που είχε απομείνει στην Ευρώπη. Οργάνωσε μέτωπα αντίστασης στη Δυτική Ευρώπη, στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Διατηρώντας στενούς δεσμούς με τους λαούς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι δυνάμεις των χωρών αυτών συχνά ενσωματώνονταν σε βρετανικές στρατιωτικέςεπιχειρήσεις (Κύπρος, Αίγυπτος, Ινδία).

Ισλανδία: ήταν ημι-ανεξάρτητο κράτος υπό τον βασιλιά της Δανίας. Μετά την εισβολή των Γερμανών στη Δανία προσπάθησε να διατηρήσει ουδέτερη στάση, όμως οι βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στις 10 Μαΐου 1940 για ναεξασφαλίσουν βάσεις και να αποτρέψουν τον έλεγχό της από τη Γερμανία. Στις 7 Ιουλίου 1941, ο έλεγχος της Ισλανδίαςμεταφέρθηκε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ που δεν είχαν ακόμα εμπλακεί στον πόλεμο. Η Ισλανδία στη συνέχεια παρείχεπολύτιμες υπηρεσίες στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό με στρατιωτικές βάσεις.

Ισπανία: η κυβέρνηση του δικτάτορα Φράνκο αναρριχήθηκε στην εξουσία με ιταλική και γερμανική παρέμβαση καιυποστήριξηΗ Ισπανίαη οποία υπέφερε από τις συνέπειες του εμφυλίου που τελείωσε πρόσφατα, δε διέθετε πόρουςγια συμμετοχή σε πόλεμο. Παρά την ουδετερότητά του το καθεστώς του Φράγκο απέστειλε εθελοντές για ναπολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Καθώς όμως οι Σύμμαχοι διαφαίνονταν νικητές, το καθεστώς έσπευσε να δηλώσει ουδετερότητα τον Ιούλιο του 1943.

Κροατία: Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας έγινε μέλος του Άξονα στις 10 Απριλίου του 1941 και εντάχθηκε στοΤριμερές Σύμφωνο στις 15 Ιουνίου 1941. Ο στρατός της πολέμησε στο πλευρό του Άξονα κυρίως για την καταπολέμηση των Παρτιζάνων της Σερβίας και ξεκίνησε εκστρατεία γενοκτονίας των Σέρβων στην Κροατία και τη Βοσνία. Δημιούργησαν γι’ αυτό το σκοπό στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το στρατόπεδο θανάτου του Γιασένοβατς.

Κύπρος: βρισκόταν κάτω από βρετανική κατοχή ήδη από το 1878 και παρόλο που αντιμετώπιζε τους Άγγλους ως κατακτητές 30.000 περίπου Κύπριοι κατατάχτηκαν εθελοντικά στα αποικιακά στρατεύματα που στάλθηκαν σε εκστρατείες του Δυτικού Μετώπου (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική Γαλλία και αλλού).

Λετονία: Μετά την ολοκλήρωση του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, η Λετονία αναγκάστηκε να δεχθεί ΣοβιετικέςφρουρέςΣτις 16 Ιουνίου 1940, η Σοβιετική Ένωση εξέδωσε τελεσίγραφο, ζητώντας να αντικατασταθεί κυβέρνηση και να δεχτεί απεριόριστο αριθμό σοβιετικών στρατευμάτων. Η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις και τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χώρα στις 17 Ιουνίου του 1940 και αμέσως μετά η Λετονία προσαρτήθηκε στη Σοβιετική ΈνωσηΤο επόμενο έτος οι σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας της Λετονίαςθανάτωσαν έστειλαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας 35.000 - 50.000 Λετονούς, οπότε, όταν οι 
γερμανικές δυνάμεις μπήκαν στη Ρίγα την 1η Ιουλίου του 1941, έγιναν δεκτοί ως απελευθερωτές! Η Ρίγαανακαταλήφθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις στις 13 Οκτωβρίου 1944 και αποτέλεσε στο εξής Σοβιετική Δημοκρατία.

Λιθουανία: ως αποτέλεσμα των Μολότοφ-Ρίμπεντροπ μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσηςη Λιθουανία είχε καταληφθεί από τον Κόκκινο Στρατό και με τη βία προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση χωρίς στρατιωτική αντίσταση.

Λουξεμβούργο: όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Γαλλία μέσω των Κάτω Χωρών την άνοιξη του 1940το Λουξεμβούργο,παρά την ουδετερότητά του και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβραδύνει τις γερμανικές δυνάμεις προώθησης, παραδόθηκε με μικρή αντίσταση. Η κυβέρνηση κατέφυγε σε εξορία, αλλά ποτέ δεν κήρυξε τον πόλεμο κατά του Άξονα. Το Λουξεμβούργο παρέμεινε υπό γερμανικό έλεγχο έως ότου απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους στο τέλος του1944.

Μάλτα: ήταν βρετανική αποικία και από τον Ιούνιο του 1940 έως το Δεκέμβρη του 1942, βομβαρδίστηκε ανελέητα από τη γερμανική αεροπορία. Αποτέλεσε θέατρο αποφασιστικών αγώνων του Πολέμου ώστε πολλοί ιστορικοί την αποκαλούν «το Στάλινγκραντ της Μεσογείου».

Νορβηγία: παρέμεινε ουδέτερη μέχρι την εισβολή της Γερμανίας στις 9 Απριλίου 1940. Η νορβηγική κυβέρνησηεγκατέλειψε την πρωτεύουσα και μετά από δύο μήνες μαχών κατέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία και συνέχισε τον αγώνα της στην εξορίαΗ νορβηγική ναυτιλία συνέβαλε σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων.

Ολλανδία: δήλωσε ουδετερότητα το 1939 όμως το Μάιο του 1940Ρότερνταμ και Middelburg βομβαρδίστηκαν βαριά από τους Γερμανούς και έτσι οι Ολλανδοί προσχώρησαν στους Συμμάχους και συνέβαλαν με τις ένοπλες δυνάμειςτους στην υπεράσπιση της Ανατολικής Ασίας. Μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1945οι Ολλανδοί πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων σε όλο τον κόσμο.

Ουγγαρία: ήταν μια σημαντική σύμμαχος των Γερμανών γιατί υπέγραψε το Τριμερές Σύμφωνο στις 20 Νοεμβρίου1940 και πήρε μέρος στην εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το επόμενο έτος.


Πολωνία: από εδώ ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939 έπειτα από επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πολλοί Πολωνοί πολίτες και στρατιώτες διέφυγαν, αναδιοργανώθηκαν και πήραν μέρος στη Μάχη τηςΓαλλίας. Άλλοι ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις της Βρετανίας και πολωνοί πιλότοι διακρίθηκαν στη Μάχη της Βρετανίας.Η Πολωνία ήταν η μόνη κατεχόμενη από τους Γερμανούς χώρα που ποτέ δεν είχε επίσημη συνεργασία με τους Ναζί. Το πολωνικό Κίνημα Αντίστασης, ήταν το μεγαλύτερο αντι-ναζιστικό σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη και το μόνομη-κομμουνιστικό μεταξύ των σλαβικών χωρών.

Πορτογαλία: κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμουη Πορτογαλία ήταν υπό τον έλεγχο του δικτάτορα Antóniode Oliveira SalazarΣτις αρχές Σεπτεμβρίου του 1939, η Πορτογαλία διακήρυξε ουδετερότητα για να αποφευχθεί μιαστρατιωτική επιχείρηση στο πορτογαλικό έδαφος από τον άξονα ή τους Συμμάχους. Η γερμανική κατάληψη της Γαλλίας έφερε τους Ναζί στα Πυρηναία όπου ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία για εξαγωγή βολφραμίου που τους είναι απαραίτητο για τον πόλεμο. Οι απειλές και οι βυθίσεις πορτογαλικών πλοίων αναγκάζουν τον Salazar να υπογράψει το 1942 συμφωνία για την πώληση βολφραμίου στη ΓερμανίαΤον Ιούνιο του 1943 η Βρετανία ζητά τη χρήση των πορτογαλικών Αζορώνγια να δημιουργήσει αεροπορική και ναυτική βάση και οι Σύμμαχοι υπόσχονται κάθε δυνατή βοήθεια σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΠορτογαλίαςΕπιπλέονοι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία εγγυώνται την ακεραιότητα των κτήσεων της ΠορτογαλίαςΤο 1944η Πορτογαλία ανακοίνωσε την πλήρηαπαγόρευση των αποστολών βολφραμίου στη Γερμανία.

Ρουμανία: συμμετείχε πρώτη στον πόλεμο με την παροχή δικαιωμάτων διέλευσης για τα μέλη της πολωνικήςκυβέρνησης και πολωνικών στρατευμάτων το 1939. Κατά τη διάρκεια του 1940απειλήθηκε με σοβιετική εισβολή καιπαραχώρησε έδαφός της στη Σοβιετική Ένωσητην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Μετά από εσωτερική πολιτική αναταραχή εντάχθηκε στον Άξονα και συμμετείχε με πάνω από 600.000 άνδρες στη γερμανική εισβολή της ΣοβιετικήςΈνωσης. Η Ρουμανία ήταν επίσης μια σημαντική πηγή πετρελαίου για τη ναζιστική Γερμανία μέσω τωνπετρελαιοπηγών της  στο ΠλοέστιΜε την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στη Ρουμανία τον Αύγουστο του 1944εντάχθηκε στους Συμμάχους και διέθεσε κατά του Άξονα 567.000 άνδρες σε 38 μεραρχίεςΜετά τον πόλεμο έγινε βίαιαΛαϊκή Δημοκρατία, πέρασε στη σοβιετική σφαίρα επιρροής και εντάχθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

 Σουηδία: διατήρησε ουδετερότητα στη διάρκεια του πολέμουαν και ορισμένοι σουηδοί εθελοντές συμμετείχαν στονπόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Τσεχοσλοβακία: διαμελίστηκε από τη ναζιστική Γερμανία το 1938 σε Τσεχία (προτεκτοράτο της Βοημίας και τηςΜοραβίας) και Σλοβακική Δημοκρατίαένα ναζιστικο-εξαρτώμενο καθεστώς. Από το 1940η κυβέρνησή της βρισκόταν σε εξορία στο Λονδίνο και αναγνωρίστηκε ως Συμμαχική δύναμηΣλοβακική Εθνική Εξέγερση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1944κατεστάλη από τις γερμανικές δυνάμεις στο τέλος του Οκτωβρίου, ενώ αντάρτες συνέχισαν να μάχονται στα βουνά μέχρι το τέλος του πολέμου.

Φινλανδία: περιελήφθη στη σοβιετική σφαίρα ενδιαφέροντος του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και όταν αρνήθηκενα επιτρέψει στη Σοβιετική Ένωση στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός τηςδέχθηκε επίθεση από τις σοβιετικές δυνάμειςστο Χειμερινό Πόλεμο (30 Νοεμβρίου 1939 - 13 Μαρτίου 1940). Μετά τον πόλεμοη Φινλανδία ζήτησε ανεπιτυχώςπροστασία από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη σοβιετική πίεσηπριν στραφεί προς τη βελτίωση των σχέσεων με τη ναζιστική Γερμανία. Επειδή, τελικά, συνεργάστηκε με τη Γερμανία,Βρετανία και Καναδάς της κήρυξαν πόλεμο το Δεκέμβριο του 1941. Στις 26 Ιουνίου του 1944 υπέγραψε συμφωνία συμμαχίας με τη ναζιστική Γερμανία.




Πηγές:






http://zachariou99.blogspot.co.ke/2014/10/blog-post.html