Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς


Βιογραφία
Ο Αγιος Νικόλαος γεννήθηκε στη Νάξο το 1851 μ.Χ., από τον Ιωάννη και την Αυγουστίνα, το γένος Μελισσουργού. Οι ευσεβείς γονείς του τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Από την παιδική του ηλικία εξέφρασε την έφεση και την αγάπη του προς τα ιερά και τα όσια. Ήταν φιλακόλουθος και διακονούσε πάντοτε στο ιερό τον παππού του ιερέα Γεώργιο Μελισσουργό. Προορισμένος από τον Θεό να γίνει λειτουργός των Αγίων Μυστηρίων Αυτού μετείχε αδιάλειπτα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας με νηστεία, προσευχή και αγρυπνία.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του ήλθε με την μητέρα του και την αδελφή του στην Αθήνα, όπου έγινε προστάτης αυτών. Ενυμφεύθηκε, εχήρευσε όμως νωρίς. Η πρεσβυτέρα του απεβίωσε μόλις γεννήθηκε το παιδί τους, ο Γιαννάκης, που το μεγάλωσε μόνος.

Ο Κύριος δεν εβράδυνε να τον αναδείξει λειτουργό της Εκκλησίας Του και τον κατέστησε εύθετο και εύχρηστο στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Χειροτονείται διάκονος στις 28 Ιουλίου του 1879 μ.Χ., στο ναό Μεταμορφώσεως της Πλάκας, και μετά από πέντε χρόνια, στις 2 Μαρτίου 1884 μ.Χ., χειροτονείται Πρεσβύτερος στο ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στο Μοναστηράκι. Διακονεί στο ιερό θυσιαστήριο επί 50 χρόνια περίπου (1884 - 1932 μ.Χ.), στους ναούς και του Αγίου Παντελεήμονος, κοντά στον Ιλισσό ποταμό, και της ακόμη πτωχότερης και απόμερης τότε Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του λεγομένου «Κυνηγού», στη σημερινή οδό Βουλιαγμένης. Διακρίθηκε ως ο λειτουργικότερος ιερεύς, άνθρωπος προσευχής, του οποίου η ζωή υπήρξε και αναδείχθηκε συνεχής διακονία του Θυσιαστηρίου. Από «φυλακῆς πρωίας μέχρι νυκτός» παρέμενε στο ναό. Ήταν αφιλάργυρος κατά τον τρόπο και πλήρης έργων αγαθών και ελεημοσύνης. Του αρκούσε για τροφή λίγο ψωμί και λίγα χόρτα, τα οποία συνέλεγε ο ίδιος, και κάποιες φορές, λίγο γάλα που του πρόσφεραν βοσκοί στην ερημική τότε περιοχή της ενορίας του. Αλησμόνητες παρέμειναν οι αγρυπνίες τις οποίες ετελούσε στο ναό του Αγίου Ελισσαίου Αθηνών. Αναφέρονται και μαρτυρίες παιδιών, ότι τον έβλεπαν κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταρσιωμένο να στέκεται υπεράνω της γης. Μαρτυρίες δε περιφανών λογίων, όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρου Μωραϊτίδου, που έψαλλαν στις αγρυπνίες τις οποίες ετελούσε, εξαίρουν τη σπάνια και αγία ιερατική αυτού προσωπικότητα.

Ο παπα- Νικόλας, ο λεγόμενος «απλός», ζούσε μέσα στη χαρά της Θείας Ευχαριστίας, την οποία τελούσε ανελλιπώς κάθε ημέρα, όπως την όριζαν οι λειτουργικοί κανόνες, και την παρέτεινε επί πολλές ώρες, για να έχει την πνευματική της απόλαυση. Πάντα ανταποκρινόταν στο γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα και ετελούσε πανηγυρικά το Μυστήριο της ελεύσεως και παρουσίας του Αναστημένου Κυρίου, που αποκαλύπτει τον εαυτό Του, όπως τότε στο Μυστικό Δείπνο. Η χαρά της Αναστάσεως, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευχαριστίας, γινόταν οντολογική αναψυχή και αγαλλίαση στον φλεγόμενο από θεία Αγάπη Γέροντα. Η μέθεξή του στην πασχάλια χαρά τον συνέπαιρνε. Δεν ήταν γι αυτόν ένα απλό εφημερικό καθήκον. Πρόφαση ήταν το επί ώρες παρατεινόμενο μνημόσυνο των ζωντανών και των κοιμηθέντων, από τον όγκο των σημειωμάτων που κρατούσε πάντα σ' ένα δισάκι. Στην πραγματικότητα δεν ήθελε να διακόψει ποτέ τη χαρά της Τράπεζας της Ευχαριστίας, τη θέα του Αναστημένου Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Ο αείμνηστος Γέροντας, αφού έφθασε στα 82 του χρόνια και έδωσε πρωτοφανή στον αιώνα μας μαρτυρία ουρανίων χαρισμάτων, οσιότητος, ταπεινώσεως, απλότητος, διακρίσεως, ελεημοσύνης, ασκήσεως και κατά Θεόν σοφίας, αφού εστάθηκε ο μοναδικός προστάτης χιλιάδων ορφανών και πτωχών και έφθασε στο ύψος θείας τελειότητος, εκοιμήθηκε οσίως εν ειρήνη το 1932 μ.Χ. και τον έθαψαν μπροστά στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού.

Στις 29 Αυγούστου του 1992, τα ιερώτατα και θαυματουργά Λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά τοποθετήθηκαν σε ασημένια λάρνακα, που σήμερα βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ιερού αυτού Ναού.

Η Αγία μας Εκκλησία ανεκήρυξε και επισήμως ως άγιο τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά κατά την 135 η Συνοδική Περίοδο (1991 - 1992 μ.Χ.) του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, με εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Νικοδήμου, και βεβαίως με την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ.κ. Αμβροσίου.

Οι Ασματικές Ακολουθίες του Αγίου Νικολάου του Πλανά, οι οποίες ευρίσκονται σε λειτουργική χρήση, συντάχθηκαν από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο, και από τον Αρχιμ. Νικόδημο Παυλόπουλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η μνήμη του Αγίου ιερέως Νικολάου του Πλανά, τιμάται κατά την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, δια μεταθέσεως εκ της κυριώνυμης ημέρας αυτού, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα όμως με τον ιστοχώρο της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς εορτάζει κατά την καθιερωμένη Πανήγυρη της 2ας Μαρτίου. Εάν όμως η ημέρα της Εορτής συμπίπτει κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τότε η Μνήμη του εορτάζεται κατά την επομένη Κυριακή. Εμείς καταχωρούμε προσωρινά την εορτή του Αγίου Νικολάου Πλανά στις 2 Μαρτίου μέχρι να εξακριβώσουμε την ημερομηνία της εορτής του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τᾶς τοῦ πλάνου παγίδας ἐκφυγῶν, ἱερώτατε, ἀπλανῶς ἐπορεύθης διὰ βίου, πατὴρ ἠμῶν, Νικόλαε ἀοίδιμε Πλανᾶ, οὐράνια χαρίσματα λαβῶν, ἀγρυπνίαις καὶ νηστείαις, ἱερουργῶν ὁσίως τῷ Κυρίῳ σου. Ὅνπερ καθικετεύων ἐκτενῶς, Νάξιον ἱεράτευμα, πρέσβευε δωρηθῆναι καὶ ἠμὶν τὸ θεῖον ἔλεος.

Κοντάκιον
Ήχος βαρύς. Επί του όρους μετεμορφώθης.
Εν παντί έθνει, καιρώ και χρόνω Θεός αμάρτυρον ουκ αφήκεν Αυτού την θείαν δόξαν και την θειότητα× τους δε όντας αγίους εν τη γη αυτού και Πλανάν τον Νικόλαον εδόξασε× και ημίν εδωρήσατο πρεσβευτήν, πατέρα και θερμόν εν ανάγκαις αντιλήπτορα.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις, του Προδρόμου δούλος πιστός, των αγρυπνιών τε ο εργάτης ο θαυμαστός, χαίροις, εκκλησίας προφήτου Ελισσαίου το σέμνωμα και δόξα, πάτερ Νικόλαε!
http://www.saint.gr/3878/saint.aspx

Ρόρι Γκάλαχερ

Ιρλανδός μουσικός του μπλουζ - ροκ. Μέγας δεξιοτέχνης της ηλεκτρικής κιθάρας, με πολλούς και πιστούς θαυμαστές και στη χώρα μας.
Ο Γουίλιαμ Ρόρι Γκάλαχερ (Willian Rory Gallagher) γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1948 στο Μπαλισάνον και μεγάλωσε στο Κορκ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του εργαζόταν στην τοπική ηλεκτρική εταιρεία και ενθάρρυνε τον Ρόρι και τον αδελφό του Ντάνιελ στις μουσικές τους αναζητήσεις.
Ο Ρόρι έμαθε κιθάρα και μετά το σχολείο έπαιζε σε τοπικές μπλουζ μπάντες. Το 1963 σχημάτισε το συγκρότημα «Fontana» και στη συνέχεια τους «Impact», με τους οποίους έδωσε συναυλίες και εκτός των ιρλανδικών συνόρων. Το 1966 δημιούργησε τους «Taste», με τη συμμετοχή του ντράμερ Τζον Γουίλσον και του μπασίστα  Ρίτσαρντ ΜακΚράκεν. Το 1968 μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου έως το 1970 που διαλύθηκαν, ηχογράφησαν για την Polydor μία σειρά από άλμπουμ, με σημαντικότερο το «On The Boards» του 1970.
Όταν ο ΜακΚράκεν και ο Γουίλσον αποχώρησαν για να φτιάξουν τους «Stud», ο Ρόρι προχώρησε το 1971 στη δημιουργία ενός προσωπικού σχήματος, με τη συμμετοχή των Τζέρι ΜακΑβόι στο μπάσο και του Γουίλγκαρ Κάμπελ στα ντραμς. Μέσα στο χρόνο κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ («Rory Gallagher», «Deuce»), που δεν πέρασαν απαρατήρητα. Μεγαλύτερη επιτυχία είχε το «ζωντανό» άλμπουμ του 1972 «Live In  Europe», καθώς είχε αρχίσει να δημιουργεί όνομα με τις συναυλιακές εμφανίσεις του. Την ίδια χρόνια, ο Ρόρι συμμετείχε στο άλμπουμ του Μάντι Γουότερς «In London».
Το 1973 o Ροντ Ντε Αθ αντικατέστησε τον Κάμπελ στα ντραμς, ενώ στο σχήμα προστέθηκε και ο Λου Μάρτιν στα κίμπορντς, που επηρέασε ιδιαίτερα τον ωμό και σκληρό ήχο του Γκάλαχερ. Το συγκρότημα του Γκάλαχερ ως κουαρτέτο πλέον θα ηχογραφήσει τα άλμπουμ «Blueprint» (1973), «Tattoo» (1973), «Irish Tour '74» (1974), «Against the Grain» (1975) και «Calling Card» σε παραγωγή του Ρότζερ Γκλόβερ των Deep Purple (1976). Ενδιάμεσα είχε αλλάξει δισκογραφική εταιρεία, υπογράφοντας στην Chrysalis, το 1975.
Οι εσωτερικές αλλαγές στο γκρουπ του συνεχίστηκαν. Μετά την αποχώρηση των Ντε Αθ και Μάρτιν και την προσθήκη του ντράμερ Τεντ ΜακΚίνα, ηχογράφησε ως τρίο τα άλμπουμ «Photo-Finish» (1978), «Top Priority» (1979) και το λάιβ «Stage Struck» (1980). Στις 12 Σεπτεμβρίου 1982 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του αθηναϊκού κοινού στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, σε μία αλησμόνητη όσο και επεισοδιακή συναυλία.
Ο Γκάλαχερ συνέχισε να ηχογραφεί, αν και πιο αραιά, λόγω και των προβλημάτων υγείας που παρουσίαζε. Διατήρησε, πάντως, την επαφή του με το κοινό του στην Ευρώπη με μία σειρά από συνεπή, αλλά και προβλέψιμα άλμπουμ: «Jinx» (1982), «Defender» (1987) και «Fresh Evidence» (1990). 
Ωστόσο, η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό με τα φάρμακα που έπινε για να καταπολεμήσει τον φόβο του για τα αεροπορικά ταξίδια, του προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ, με αποτέλεσμα στην τελευταία του συναυλία στην Ολλανδία στις 10 Ιανουαρίου 1995 να είναι εμφανή τα σημάδια της κόπωσης. Λίγο αργότερα εισήχθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου και στις 14 Ιουνίου ο σπουδαίος Ιρλανδός ρόκερ άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 47 ετών

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/san-simera/gennietai-san-simera-o-megas-dexiotehnis-tis-ilektrikis-kitharas-rori

Κολοσσιαίο στράτευμα σε πρόβα εισβολής στην Συρία: 450.000 άνδρες παρέταξαν Τουρκία, Σ.Αραβία κλπ - Μόνο πυρηνικά τους σταματούν | Εικόνες

Του Βασίλη Καπούλα

Η εκεχειρία δεν ισχύει για όλους στην Συρία: Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τις σαουδαραβικές συγκέντρωσαν ένα κολοσσιαίο για τα σύγχρονα δεδομένα στράτευμα 350.000 ανδρών και ξεκίνησαν πρόβα εισβολής στην Συρία. 
Όπως μεταδίδουν τα σαουδαραβικά ΜΜΕ η άσκηση "North Thunder" είναι προσομείωση εισβολής στην Συρία και διαίρεσης της σε τρία κομμάτια: Tο αλαουιτικό, το κουρδικό και το σουνιτικό.

Θα είναι η πρώτη φορά που Άγκυρα και Ριάντ ενώνουν τις δυνάμεις τους οι οποίες είναι πράγματα εντυπωσιακές και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή που να μπορεί να τους ανακόψει, πλην πυρηνικού πλήγματος: Συνολικά 350.000 στρατιώτες από την Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου και άλλες 100.000 από την Τουρκία.

Το σενάριο προβλέπει τέσσερις άξονες εισβολής: Έναν από τη πλευρά της Τουρκίας από την επαρχία Χατάι, έναν από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή νότια του Ντιχιάρμπακιρ και της επαρχίας Σιρνάκ, ένα από τα νοτιοανατολικά από την Ιορδανία και έναν δυτικότερα προς την Δαμασκό.

Υπολογίζεται ότι θα έχουν εκπληρώσει τους αντικειμενικούς τους στόχους εντός 72 ωρών το πολύ.

Η άσκηση ξεκίνησε από την περιοχή Hafer al-Batin στην βόρεια Σαουδική Αραβία στα σύνορα με Ιορδανία και λαμβάνουν μέρος 2,540 μαχητικά, 20,000 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ, και 460 ελικόπτερα από 25 χώρες μεταξύ των οποίων μέχρι και το Πακιστάν, το οποίο η Τουρκία το έφερε στην ισλαμική συμμαχία...

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και μακράς η μεγαλύτερη στον αραβικό κόσμο μετά τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Η άσκηση θα διαρκέσει 18 ημέρες και ο εναέριος χώρος πάνω από την βόρεια Σ.Αραβία θα κλείσει. 

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σ.Αραβίας η άσκηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της περιοχής και λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την αναγγελία του Ριάντ για εισβολή στην Συρία.

Η Σ.Αραβία έχει σχηματίσει συνασπισμό 34 χωρών σουνιτικών

Μόλις χτες η Σ.Αραβία αποκάλυψε ότι οι υπουργοί Άμυνας του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συζήτησαν την πιθανότητα εισβολής στην Συρία στις Βρυξέλλες. 

"Συζητήθηκε πριν δυο εβδομάδες στις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο αλλά δεν έφτασε στο στρατιωτικό" είπε ο Στρατηγός Ahmed Asseri σε τηλεφωνική συνέντευξη του από το Ριάντ.

"Μόλις συζητηθεί και οργανωθεί θα αποφασιστεί πόσα στρατεύματα, πως και που θα πάνε. Ετοιμάζουμε το σχέδιο επέμβασης και θα είμαστε σύντομα έτοιμοι". 

Τέλος οι ΗΠΑ  υπό το φως των νέων δραματικών εξελίξεων εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία να αποφύγουν οι Αμερικανοί την νοτιοανατολική Τουρκία και ειδικά τις περιοχές στα σύνορα με την Συρία λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων και "αυξημένων απειλών" λόγω του...συριακού πυροβολικού!

Συγκεκριμένα η οδηγία ισχύει για τις περιοχές Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis και Elazığ.


















http://stergiog.blogspot.com/2016/03/450000.html

Τέλος ο Ερντογάν για τις ΗΠΑ! Τα σενάρια ανατροπής του Είναι “τελειωμένος” ο Ταγίπ Ερντογάν για τους Αμερικανούς; Επιθυμούν οι ΗΠΑ την ανατροπή του;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά σ΄ ένα ενδιαφέρον άρθρο του ο έμπειρος δημοσιογράφος και ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Το κείμενο από την ιστοσελίδα του mignatiou.com έχει ενδιαφέρον για την τύχη του Ταγίπ Ερντογάν:

Αυτοί που διαρρέουν τις φήμες υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στήσει παγίδα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι μία επανάσταση, που την χαρακτηρίζουν «πολύχρωμη», είναι πλέον πιθανή στη χώρα, όπου πλέον κυριαρχούν οι ιδέες των φανατικών του Ισλάμ. Αυτή πιστεύω είναι μία υπόθεση… Οι φυλακές γέμισαν με αντιπάλους του ισλαμιστή ηγέτη. Και η κατάσταση εξελίσσεται με δραματικό τρόπο για την Τουρκία. Με αφορμή των απελευθέρωση των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ από τα μπουντρούμια του Ερντογάν, πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο τον ισλαμιστή ηγέτη της χώρας, ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Μπορεί η δήλωση αυτή να είναι και η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι; Ισως, αν και όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για το τέλος του -ή αν θέλετε το μέλλον του- ήταν λανθασμένες. Πόσες φορές τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίξαμε, αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες, ότι “έφτασε το τέλος του Ερντογάν”. Και όμως. Ζει και βασιλεύει και κυρίως δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως στους συμμάχους της χώρας του: Στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους. Αυτά που συμβαίνουν και αυτά που ζούμε, είναι τρομακτικά.

Η Τουρκία δημιούργησε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με την καθοδήγηση και τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας, και ο Ερντογάν είναι αυτός που σχεδίασε την προσφυγική καταστροφή. Από τις 16 Μαίου του 2013 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε διακόψει κάθε σχέση με τον Ερντογάν. Εκείνη την ημέρα, που χαρακτηρίστηκε από την περίφημη φωτογραφία με τις ομπρέλες, ο κ. Ομπάμα απάντησε με θυμω΄μένο τρόπο στον Τούρκο πρόεδρο όταν ο τελευταίος εισηγήθηκε τη χρήση χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Άλλαξε στάση όταν εκβιάστηκε από τις εξελίξεις στη Συρία. Αρνήθηκε μεν, και αρνείται μέχρι σήμερα, να λάβει μέρος σε επίθεση με χερσαίες δυνάμεις, αλλά εάν συμβεί αυτό, όπως πιέζει η Σαουδική Αραβία και ο Ερντογάν, θα συνδράμει με αεροπορική υποστήριξη. Βεβαίως, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Αμερικανός ηγέτης είναι αφοσιωμένος στην εκεχειρία και δεν θα σπάσει τη συμφωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτός εάν η Ρωσία την παραβιάσει.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι τελειωμένος για την Αμερική ο Ταγίπ Ερντογάν;

Η απάντηση αποτελεί προσωπική γνώμη και έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα με βάση συζητήσεις που έχω στην Ουάσιγκτον και πληροφοριών που συλλέγω στο πλαίσιο της εργασίας μου. Δεν έχω βρει ούτε ένα άνθρωπο που να τρέφει καλά αισθήματα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας εκτός 2-3 πληρωμένων ξένων αναλυτών, οι οποίοι παραποιούν την πραγματικότητα. Δυστυχώς εργάζονται σε σημαντικά ινστιτούτα και οι ισχυρισμοί τους έχουν την “ταμπέλα” αυτών των ινστιτούτων, αλλά είμαι βέβαιος ότι περισσότερο έχουν γελοιοποιηθεί, παρά έχουν εισακουστεί. President Barack Obama and Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan of Turkey participate in a working dinner in the Red Room of the White House, May 16, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza) Οποιος παρακολουθεί τις ενημερώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποί του απαντούν στα επιθετικά ερωτήματα Τούρκων δημοσιογράφων καταλαβαίνουν από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι οι Αμερικανοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διεθνή ταραξία, ο οποίος απειλεί την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι εάν ο κ. Ομπάμα αποδεχόταν το αίτημα του κ. Ερντογάν για χερσαία εισβολή στη Συρία, η Ρωσία -όπως απέδειξε από το καλοκαίρι- θα αντιδρούσε και θα είχαμε μία αμερικανο-ρωσική σύγκρουση. Μοιραία, θα αναμειγνύονταν και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και το Ιράν, που διαθέτει τους δικούς του πόλους επιρροής στη Συρία. Για να ειπωθούν τα πράγματα ως έχουν, η Συρία για τη Μόσχα και τη Τεχεράνη είναι “δικό τους έδαφος” και ο Ασαντ δικός τους άνθρωπος. Δεν θα τον εγκαταλείψουν. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο Πούτιν στη Συρία, χρησιμοποιώντας τα βομβαρδιστικά του αλλά και τις ειδικές δυνάμεις, απέδειξε και κάτι άλλο: ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί περί εσωτερικής κατάρρευσης της Ρωσίας, διότι μία χώρα που έχει τα μύρια τόσα προβλήματα, όπως τα παρουσιάζουν τα δυτικά ΜΜΕ, δεν αντέχει την καθημερινότητα ενός τέτοιου πολέμου. Και οι Δυτικοί παραδέχονται πιά ότι είναι λόγω της Μόσχας που η ήττα των τρελών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι εξαιρετικά κοντά. Ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί καθημερινά τους Αμερικανούς με τις επιθέσεις εναντίον των γνησίων συμμάχων τους, που είναι οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι έχουν πολεμήσει με ηρωϊσμό εναντίον των τζιχαντιστών και έχουν καταλάβει και εδάφη που ίσως να μην περιλαμβάνονται στα ιστορικά σύνορα του Κουρδιστάν. Η πραγματικότητα επιβάλλεται μερικές φορές στον πόλεμο και δύσκολα αλλάζει. Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον του συριακού Κουρδιστάν έχουν θυμώσει τους Αμερικανούς και οι αναγνώστες θα το διαπιστώσουν εύκολα βλέποντας τα βίντεο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Είμαι εκεί και αρκετές φορές τρίβω τα …μάτια του, καθώς δύσκολα πιστεύει κανείς αυτά που συμβαίνουν. Οι εκπρόσωποι “βομβαρδίζονται” από Τούρκους δημοσιογράφους, αλλά επιμένουν στην κυβερνητική γραμμή, ότι οι Κούρδοι είναι εταίροι τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και αυτή είναι η πραγματικότητα… Και τούτη φορά οι Κούρδοι δεν θα δεχθούν την προδοσία των Αμερικανών, όπως συνέβη το 1974 με τον πατριάρχη της οικογένειας Μπαρζανί, και μετά τον Περσικό Πόλεμο του πατέρα Μπους, όταν οι Κούρδοι έδωσαν τη νίκη στους Αμερικανούς χωρίς αυτοί να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Για τους Κούρδους της Συρίας το αυτόνομο Συριακό Κουρδιστάν, θα είναι μία πραγματικότητα. Χωρίς αμφιβολία, οι Αμερικανοί προτιμούν την μουσίτσα τον Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κάνουν ένα λάθος: Αυτοί οι δύο είναι δίδυμο που συμφωνούν σε όλα, και προσωπικά πιστεύω ότι “μαζί θα πέσουν”. Μαζί ανδρώθηκαν στο Ισλαμικό Κόμμα, μαζί σχεδίασαν την άλωσή του, μαζί εξαφάνισαν από το πολιτικό προσκήνιο τον Αμντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος αποτελεί χρυσή εφεδρεία για τους Αμερικανούς και τη “νέα Τουρκία” μετά τον Ερντογάν. Στην περίπτωση που ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου πέσουν υπό το βάρος των εξελίξεων στη Συρία, η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί μία “ήρεμη δύναμη”, για να επιβληθεί του “όχλου”, που θα ωρύεται, και αυτός είναι ο Γκιούλ, ο οποίος φέρεται να επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα και να είχε επαφές με την αμερικανική ηγεσία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ:

Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, απολυταρχικός και απόλυτος. Βεβαίως λόγω και της οξείας κλειστοφοβίας που τον ταλαιπωρεί, είναι και επικίνδυνος επειδή δείχνει ότι πρόκειται και για “ψυχιατρική περίπτωση”. Αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε ένα πρωί και ο στρατός του να έχει εισβάλει στη Συρία. Φοβούνται στην Ουάσιγκτον ότι μπορεί να συμβεί; Βεβαίως… Και τον έχουν προειδοποιήσει. Για να εισβάλει στη Συρία, με στόχο βέβαια τους Κούρδους, πρέπει να συναινέσουν οι στρατηγοί.

ΒΑΣΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ελέγχει όμως τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις; Διίστανται οι απόψεις και θα επιλέξω να δεχθώ τη θεωρία Τούρκου αναλυτή, ο οποίος πιστεύει πως είναι μύθος ότι τον υποστηρίζει ο στρατός. Οι Τούρκοι στρατηγοί δεν θα αναλάβουν την ευθύνη, μου είπε, επειδή η αποτυχία θα χρεωθεί σε αυτούς. Πολλοί συνάδελφοί τους φυλακίστηκαν από τον Ερντογάν “χωρίς λόγο και αιτία”, και εάν η στρατιωτική επιχείρηση αποτύχει στη Συρία, δεν θα τους φυλακίσει, αλλά θα τους τουφεκίσει για να σωθεί ο ίδιος. Τίθεται ακόμα ένα ερώτημα: Θα του το επιτρέψουν οι Αμερικανοί; Παρά το γεγονός ότι πιστεύω πως πέρασαν οι εποχές που η Ουάσιγκτον με ένα τηλεφώνημα επέβαλλε την άποψή της, πιστεύω ότι θα επιχειρήσουν να τον αποτρέψουν. Ηδη τους έχει δημιουργήσει μύρια προβλήματα και η αποτυχία της “Αραβικής Ανοιξης” έχει χρεωθεί αποκλειστικά σε αυτόν. Μετά το φιάσκο της Αιγύπτου, η οποία τελικά “σώθηκε” από τους στρατηγούς επιβάλλοντας στυγνή δικτατορία, αλλά και ειδικά της Λιβύης, η οποία κατέστη άνδρο των τρομοκρατών του Ισλαμικού Στρατού, η Μέση Ανατολή δεν θα άντεχε και την άλωση της Συρίας, έστω και αν οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες λένε στους Αμερικανούς πως έχουν έτοιμη τη νέα κατάσταση. Διότι δεν την έχουν… Με βάση την παραπάνω υπόθεση, οι Αμερικανοί θα τον σταματήσουν… Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή.

Εάν όντως επιθυμούν να φύγει και να αντικατασταθεί από “μία δική τους κατάσταση” οι Αμερικανοί θα υποθάλψουν την τρέλα του, τη μεγαλομανία του και τις δικτατορικές εξουσίες του. Ετσι θα τον οδηγήσουν σε πολιτική αυτοκτονία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, και κινητοποίηση του στρατού. Το σίγουρο είναι ότι ένας πόλεμος δεν θα έχει θύματα μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και σ’ αυτούς που τον προκαλούν. Αναλυτές με καλή μνήμη των διεθνών γεγονότων, των υπόγειων και δημόσιων σχεδιασμών, θυμίζουν σε όσους τους αμφισβητούν ότι ήταν οι Αμερικανοί αυτοί που ενθάρρυναν τον Σαντάμ Χουσεΐν να προκαλέσει τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά και την εισβολή στο Κουβέιτ. Είναι ένας κυνικός ισχυρισμός, αλλά ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει με στοιχεία και πειστικά επιχειρήματα; Δεν ήταν η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βαγδάτη April Glaspie που έγνεψε θετικά όταν την ρώτησε ο τότε δικτάτορας του Ιράκ; Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν τον εμπιστεύονται. Και θα αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου υπερβολικό το συμπέρασμα, ότι ήδη σκέφτονται την επόμενη πολιτική κατάσταση που θα προκύψει στην απρόβλεπτη Τουρκία.

crashonline.gr

 http://stergiog.blogspot.com/2016/03/blog-post_54.html

Τώρα και τα παιδιά μπορούν να μηνύσουν τους γονείς αν «ανεβάζουν» φωτογραφίες τους στο ίντερνετ

ΚΟΣΜΟΣ
Ακόμη και με φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι γονείς στη Γαλλία επιμένουν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους.
Τα παιδιά μπορούν να τους κάνουν μήνυση, για έκθεση προσωπικών δεδομένων ή επικαλούμενοι ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους βάσει των νόμων περί απορρήτου στη Γαλλία.
Υπό τη γαλλική νομοθεσία, οι γονείς μπορεί να τιμωρηθούν με ένα χρόνο φυλάκιση ή πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί ότι δημοσίευσαν
ευαίσθητες λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής άλλων, ακόμη κι αν πρόκειται για τα παιδιά τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
«Σε λίγα χρόνια, τα παιδιά εύκολα θα μπορούν να πάνε τους γονείς τους στο δικαστήριο για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τους από μικρότερη ηλικία», δήλωσε στην Le Figaro ο Ερίκ Ντελκρουά, ειδικός στη νομοθεσία του διαδικτύου.
Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς της Γαλλίας, τα παιδιά που μηνύουν τους γονείς τους για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής μπορούν να κερδίσουν σημαντική αποζημίωση. Οι άνθρωποι, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να σκέφτονται το πώς τα παιδιά τους θα αισθανθούν μεγαλώνοντας, για τις φωτογραφίες τους ως βρέφη ή έφηβοι οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα παιδιά, σε συγκεκριμένες φάσεις, δεν θέλουν να τα φωτογραφίζουν και κυρίως να δημοσιεύονται αυτές οι φωτογραφίες», τόνισε ο Ντελκρουά
γονείςπαιδιάsocial mediaΓαλλίαίντερνετHas
http://www.inewsgr.com/122/tora-kai-ta-paidia-boroun-na-minysoun-tous-goneis-an-anevazoun-fotografies-tous-sto-internet.htm

«Ο τοίχος της καλοσύνης» Δράμας: Δείτε σε ποια σημεία έχουν τοποθετηθεί οι 24 πρώτες κρεμάστρες

Οι 24 πρώτοι τοίχοι της καλοσύνης στην Δράμα είναι έτοιμοι! 

Τα μέλη της ομάδας του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας, τοποθέτησαν τις 24 πρώτες κρεμάστρες σε ισάριθμους "Τοίχους της καλοσύνης" μέσα στην πόλη. 


Τα "ναι" και τα "όχι" του τοίχου: δείτε μερικά παραδείγματα για το τι μπορείτε να αφήσετε στις κρεμάστρες και τι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε. 



Δείτε τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί κρεμάστρες στην πόλη της Δράμας: 


Ν.1: Πάρκο των Κομνηνών
Ν.2: Οδός Μελενίκου και Νικηφόρου Φωκά γωνία
Ν.3: Οδός Παπανικολή και Τσιμισκή γωνία
Ν.4: Πάρκινγκ Νοσοκομείου
Ν.5: Οδός Ραιδεστού και Λεωφόρος Στρατού γωνία (απέναντι από το Στρατόπεδο Παπαργύρη)
Η φωτογραφία διαγράφηκε, γιατί ίσως η κρεμάστρα μεταφερθεί απέναντι στο πάρκο...
Ν.6: Οδός Γράμμου και Φωκίωνος γωνία
Ν.7: ΙΚΑ (Οδός Αγαμέμνωνος)
Ν.8: Πετρελαϊκή (Οδός Βεργίας και Πηλέως γωνία)
Ν.9: Οδός Χρυσοβέργη μετά τις γραμμές των τρένων
Ν.10: Προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, οδός Εθνικής Αμύνης και Πλούταρχου γωνία
Ν.11: Οδός Αναστ. Μακρή και Κορυτσάς γωνία
Ν.12: Οδός Σμόλικα και Αμύντα (πρώην Ρεμπέτικο, δίπλα στο ιδιωτικό πάρκινγκ της Βενιζέλου)
Ν.13: Οδός Αγ.Βαρβάρας 46 (απέναντι από τη λίμνη)
Ν.14: Οδός Γρηγορίου Ε' 17 (πίσω από την Μητρόπολη)
Ν.15: Εκπαιδευτήρια (οδός Μακεδονομάχων)
Ν.16: Εργατικές κατοικίες Αρκαδικού
Ν.17: Διοικητήριο
Ν.18: 16ο Νηπιαγωγείο (οδός Αγ.Δημητρίου και Καππαδοκίας γωνία)
Ν.19: Γηπεδάκια, δίπλα στο skatepark
Ν.20: 2ο Δημοτικό (οδός Ουρανίας)
N.21: Στοά Ντινάκη
Ν.22: Περιοχή Δικαστηρίων, οδός Περικλέους 9
Ν.23: Οδός Μπιζανίου και Κάσσου γωνία
Ν.24: Οδός Αγχιάλου (όπισθεν Δασαρχείου)
Πώς μπορείς να συμμετέχεις στον τοίχο της καλοσύνης
Η δράση αυτή είναι συλλογική και βασίζεται στην καλή διάθεση και στις αγνές προθέσεις όλων μας.
Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος της ομάδας μας, μπορείς να κάνεις τα εξής:
1. Κάνε like στη σελίδα μας «Ο τοίχος της καλοσύνης-Δράμα» και ενεργοποίησε το κουμπί των ενημερώσεων, ώστε να παρακολουθείς τις εξελίξεις.
2. Ακολούθησε την δράση και στο instagram: toixoskalosynhs_drama
3. Κάνε κοινοποιήσεις των ανακοινώσεων της σελίδας στον προσωπικό σου τοίχο, ώστε να διαδοθεί καλύτερα η δράση μας.
4. Διάβασε τα αρχεία της ομάδας, ώστε να μπορείς να ενημερώνεις κι εσύ σωστά με τη σειρά σου κι άλλους.
5. Μίλησε για την δράση σε γείτονες, συγγενείς,φίλους και συνεργάτες και εξήγησέ τους ποιος είναι ο στόχος μας.
6. Ενημερώσου από τον διαδραστικό χάρτη της σελίδας μας για τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί κρεμάστρες και όποτε μπορείς άφησε κι εσύ κάτι σε κάποια από αυτές.
7. Πρότεινέ μας σημεία ή γίνε «ανάδοχος» κρεμάστρας: μπορείς να «αναλάβεις» μια κρεμάστρα, να ρίχνεις μια ματιά πού και πού, να παρατηρείς αν οι σακούλες βρίσκουν παραλήπτη, να μας στέλνεις φωτογραφικό υλικό και φυσικά να μας ενημερώνεις αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο ή αν κρίνεις πως η θέση της κρεμάστρας είναι «άκυρη».
8. Μπες στην εθελοντική μας ομάδα στέλνοντάς μας σε προσωπικό μήνυμα τα στοιχεία σου (όνομα και τηλέφωνο), ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου μόλις χρειαστούμε βοήθεια.

Από τη σελίδα Ο τοίχος της καλοσύνης- Δράμα στο Facebook.
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=24777%3Ao-toihos-ths-kalosynhs-dramas-deite-se-poia-shmeia-ehoyn-topotheththei-oi-24-protes-kremastres&Itemid=177

Γερμανία, Pro Asyl: «Η Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει ηθικά»

Οι Ευρωπαίοι μετέτρεψαν «το πανέμορφο Αιγαίο σε ένα θαλάσσιο νεκροταφείο», «η Ελλάδα αφέθηκε μόνη», ενώ «η Ε.Ε. απλώς κοίταγε την εξέλιξη της ανθρωπιστικής καταστροφής και μόνον όταν οι πρόσφυγες έφτασαν μαζικά στην Κεντρική Ευρώπη σκέφτηκε, επιτέλους, ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού», λέει ο Καρλ Κοπ, εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης "PRO ASYL" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ΕCRE) στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη.
Ο Καρλ Κοπ χαρακτηρίζει την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ως «μια ακόμα αηδιαστική επίθεση κατά της Ελλάδας και ένα χτύπημα στην ενότητα της Ευρώπης. Έχουμε σήμερα την παράλογη κατάσταση η Ελλάδα να διαπομπεύεται και ο Ορμπάν με το φράχτη του στην Ουγγαρία να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της λύσης. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση», λέει και προσθέτει ότι «η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι διαφορετικό από εκείνη των χερσαίων συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει ότι πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου, ότι προέχει η σωτηρία ανθρώπινων ζωών». Επισημαίνει δε ότι «ότι με το που είπε η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι δεν απωθούμε βίαια (τους μετανάστες) πίσω στην Τουρκία και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές, άρχισε η κριτική».
Επικρίνει ως παρακμιακό το γεγονός ότι «οι Ευρωπαίοι επικροτούν σιωπηρά όσους υψώνουν φράχτες, όταν κλείνονται σύνορα, απωθούνται λέμβοι», ενώ «στην Ελλάδα, η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο, επιτίθενται με έναν ανήκουστο τρόπο, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Πιστεύει ότι «η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα», ότι «όλες οι αξίες της Ευρώπης θρυμματίζονται μπροστά στα μάτια μας», η «Αυστρία παρανομεί» και η «μικρή Ελλάδα» εξωθείται «να παραβιάσει μαζικά το διεθνές δίκαιο», πράγμα το οποίο αποδεικνύει πως «η Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει ηθικά» και την καλεί «να ταχθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «απέτυχε η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, όχι η μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην οποία δεν παρασχέθηκαν όσα ζήτησε για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Ο Κοπ προειδοποιεί επίσης ότι «όποιος καλεί μονίμως την Ελλάδα σε διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μετά θέλει και να την εκδιώξει και από τη Σένγκεν υποτροπιάζει στον εθνικό εγωισμό».
«Πρόκειται για επάνοδο σε κακές εποχές», ενώ θεωρεί ότι η σύγκληση διάσκεψης (της Βιέννης) χωρίς την Ελλάδα και η συμφωνία κατά μιας χώρας της Ε.Ε. «είναι το plan B, δηλαδή στην πράξη, μια συνοριακή γραμμή κατά της Ελλάδας και των προσφύγων» και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντιευρωπαϊκή και απάνθρωπη».
Αναφερόμενος στη συνθήκη του Δουβλίνου επισημαίνει ότι «το να εξαναγκάζεται η μικρή Ελλάδα να δίνει άσυλο στον κύριο όγκο των προσφύγων είναι εντελώς λανθασμένο. Το Δουβλίνο απέτυχε, δεν ήταν ποτέ έντιμο, είναι απάνθρωπο», λέει και τονίζει ότι απαιτείται «ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό δεν μπορεί να είναι το Δουβλίνο».
Κατά τον κ. Κοπ «η γερμανική κυβέρνηση ήταν φλογερός υποστηρικτής του Δουβλίνου, διότι ήταν βολικό να γίνει το προσφυγικό πρόβλημα ιταλικό ή ελληνικό», ενώ αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ λέει ότι «στο θέμα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδα δεν έδειξε απαραιτήτως μεγαλοψυχία» αλλά «πολύ αργότερα αποφάσισε να επιτρέπεται να έλθουν πρόσφυγες στη Γερμανία», υπογραμμίζει δε πως «αν κλείσει ο βαλκανικός δρόμος, τότε η Ελλάδα θα καταρρεύσει και αυτό η Μέρκελ θέλει να το αποτρέψει».
Προτείνει «ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ε.Ε., μια «συμμαχία των προθύμων» εν ονόματι της Ευρώπης, των αξιών της και της αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας», αλλά χαρακτηρίζει την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως «ακόμα ένα ολίσθημα» αφού «η επαναπροώθηση είναι παράνομη κατά το δίκαιο της Ε.Ε., μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το δραματικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε το θάνατο στο Αιγαίο», προσθέτει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «η βιομηχανία των δουλεμπόρων αποκομίζει τεράστια κέρδη επειδή η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά τους», ενώ εκφράζει τον φόβο «ότι θα δημιουργηθούν γύρω από την Ευρώπη πολλά άλλα θαλάσσια νεκροταφεία».
Η πλήρης συνέντευξη του Kαρλ Κοπ στο AΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

-Κύριε Κοπ, τι ακριβώς κάνει η οργάνωση PRO ASYL;
Είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και υποστηρίζαμε αρχικά πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο στη Γερμανία. Από το 1998/99 έχουμε ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό προσανατολισμό, διότι μόνο με ευρωπαϊκές λύσεις είναι δυνατή η προστασία τους. Τα 21.000 μέλη εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία να ασκούμε απεριόριστα κριτική υπέρ τους.
Και στην Ελλάδα;
Είμαστε παρόντες στην υπέροχη χώρα σας συνεχώς από το 2007. Η Ελλάδα διαθέτει γενικώς πολύ ικανούς ανθρώπους και με αυτούς συνεργαζόμαστε. Θέλουμε να συμβάλουμε, όχι να επιβάλουμε. Υποστηρίζουμε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταφραστές, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς, τη δουλειά των hot spots, διότι όταν καταφθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πρέπει να βοηθηθούν για το πώς να ταξιδέψουν λ.χ. νόμιμα στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή τρέχει το «πρόγραμμα προστασίας προσφύγων στο Αιγαίο» με συνεργάτες στη Χίο, την Λέσβο την Αθήνα αλλά και στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
Στο Καστελόριζο προ ημερών έφτασαν πολλαπλάσιοι των κατοίκων πρόσφυγες. Τι μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιες καταστάσεις;
Καταρχάς πρέπει να πει κανείς ότι πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία της Ε.Ε. Ξέραμε ήδη από την αρχή της περασμένης χρονιάς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ότι θα γίνει η κύρια είσοδος των προσφύγων. Είναι εκπληκτικό το ότι η Ε.Ε. αλλά και τα ίδια τα κράτη μέλη, δεν της προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια εγκαίρως για να οργανώσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των προσφύγων για να μη έχουμε το φαινόμενο της βαλκανικής οδού. Η Ελλάδα αφέθηκε μόνη, οι πρόσφυγες επίσης και εκείνοι απλώς κοίταγαν την εξέλιξη της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Πως εξηγείτε την καθυστέρηση;
Η Ελλάδα και η Ιταλία προειδοποιούσαν εδώ και καιρό…Κι εμείς την καταγγέλλαμε. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν μέχρι πρότινος φλογερός υποστηρικτής του Δουβλίνου, διότι ήταν βολικό να γίνει το προσφυγικό πρόβλημα ιταλικό ή ελληνικό, κάτι το οποίο όμως δεν ήταν ποτέ. Επρόκειτο απλώς για μια γεωγραφική σύμπτωση. Μόνον όταν έφτασαν μαζικά στην Κεντρική Ευρώπη σκέφτηκε επιτέλους η Ε.Ε ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από αυτό. Αυτή είναι η δραματική διαπίστωση. Σε αυτήν την απορριπτική στάση των Ευρωπαίων οφείλεται η όξυνση της κατάστασης, η οποία εν τω μεταξύ έχει οδηγήσει στον να μετατραπεί το πανέμορφο Αιγαίο σε ένα θαλάσσιο νεκροταφείο. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Νομίζω ότι η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα σταδιακά, ήδη από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, και τώρα με την προσφυγική κρίση, ότι η Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει ηθικά.
Μερικοί προτείνουν ακραίες και απάνθρωπες λύσεις. Τι σχέση έχουν με τις περίφημες ευρωπαϊκές αξίες;
Απολύτως τίποτα. Όλες οι αξίες της Ευρώπης θρυμματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Η Αυστρία με την ποσόστωση των 80 προσφύγων, παρανομεί, αφού απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ακόμα χειρότερα, το κόμμα «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», αλλά και άλλοι, προτείνουν να πυροβολούν τους πρόσφυγες ή εισηγούνται την πολιτική των κανονιών. Υπενθυμίζω και αυτό που είπαν πολλοί Ευρωπαίοι στον κ. Μουζάλα να απωθούνται βίαια αμέσως, κάτι το οποίο είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το γεγονός ότι εξωθούν την μικρή Ελλάδα να παραβιάσει μαζικά το διεθνές δίκαιο περιγράφει σαφώς σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτές τις χώρες τις ενδιαφέρει να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από τα εδάφη τους πάση θυσία.
Και η διάσκεψη στη Βιέννη;
Η σύγκληση διάσκεψης χωρίς την Ελλάδα και η συμφωνία κατά μιας χώρας της Ε.Ε. αποσκοπεί στο να κατασκευάσουν ήδη από τώρα μια δεύτερη συνοριακή γραμμή στην περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αποτύχει. Είναι το plan B, δηλαδή στην πράξη μια συνοριακή γραμμή κατά της Ελλάδας και των προσφύγων. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντιευρωπαϊκή και απάνθρωπη.
Την Ελλάδα ορισμένοι την δείχνουν με το δάχτυλο στην Ευρώπη κ. Κοπ….
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που είπε η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι δεν τους απωθούμε βίαια πίσω στην Τουρκία και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές, άρχισε η κριτική. Σιωπηρά οι ευρωπαίοι εταίροι επικροτούν όσους υψώνουν φράχτες, όταν κλείνονται σύνορα, απωθούνται λέμβοι. Στην Ελλάδα, η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο, επιτίθενται με έναν ανήκουστο τρόπο, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό αποτυπώνει πόσο παρακμιακή είναι η κατάσταση εν τω μεταξύ.
Τη στάση της κ. Μέρκελ πως την κρίνετε;
Στο θέμα της λεγόμενης οικονομικής κρίσης της Ελλάδα δεν έδειξε απαραιτήτως μεγαλοψυχία. Με τη συμπεριφορά της εμφάνισε μάλλον το πρόσωπο μιας ιδιαίτερα κυρίαρχης, ψυχρής Γερμανίας. Πολύ αργότερα αποφάσισε ότι επιτρέπεται να έλθουν πρόσφυγες στη Γερμανία. Ήταν μια πολύ ανθρωπιστική κίνηση και οδήγησε στον να μείνει ανοιχτός ο λεγόμενος βαλκανικός δρόμος. Και παραμένει σημαντική, διότι αν κλείσει και δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν οι πρόσφυγες τότε η Ελλάδα θα καταρρεύσει και αυτό η Μέρκελ θέλει να το αποτρέψει. Την πιστεύω.
Εσείς τι προτείνετε για το προσφυγικό;
Χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ε.Ε. Να γίνει μια «συμμαχία των προθύμων» εντός της Ε.Ε., εν ονόματι της Ευρώπης, των αξιών της και της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.
Και οι χώρες που δε τους θέλουν;
Τότε, όπως συμβαίνει με όλα στην Ευρώπη, θα πρέπει να συμμετάσχουν οικονομικά.
Ποια είναι η γνώμη σας για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
Η στρατικοποίηση είναι ακόμα ένα ολίσθημα. Η επαναπροώθηση είναι παράνομη κατά το δίκαιο της Ε.Ε., διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά δυνατότητα να ελεγχθεί το αίτημά τους για άσυλο. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί, αλλά θα ήταν μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Φοβόμαστε ότι αυτή η αρμάδα θα οδηγήσει και σε άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δραματικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε το θάνατο στο Αιγαίο.
Η αιτιολόγηση είναι ότι θα παρεμποδισθούν οι δουλέμποροι και οι διασωζόμενοι θα επιστρέφουν στην Τουρκία ασφαλείς και κυρίως ζωντανοί…
Η βιομηχανία των δουλεμπόρων αποκομίζει τεράστια κέρδη επειδή η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά τους. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη διότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Μόνη λύση για να αποδυναμωθεί αποτελεσματικά είναι οι νόμιμοι δρόμοι προς την Ευρώπη, διαφορετικά οι δουλέμποροι θα αλλάξουν διαδρομές, θα γίνουν ακριβότερες και θα κερδίζουν ακόμα περισσότερα. Υπάρχουν τόσα πολλά σημεία επιβίβασης και αποβίβασης στις ακτές του μικρού Αιγαίου που είναι αδύνατον να τα τις στεγανοποιήσουν. Πρόκειται για παραφροσύνη. Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν γύρω από την Ευρώπη πολλά άλλα θαλάσσια νεκροταφεία. Η φύλαξη θαλασσίων συνόρων είναι κάτι διαφορετικά από εκείνη των χερσαίων συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει ότι πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου, ότι προέχει η σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Η επαναπροώθηση όλων των προσφύγων την οποία προτείνει η Πολωνία, ακόμα κα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, είναι μια συλλογική εγκατάλειψη του ατομικού δικαιώματος του ασύλου.
Για τη συνθήκη του Δουβλίνου τι γνώμη έχετε;
Το να εξαναγκάζεται η μικρή Ελλάδα να δίνει άσυλο στον κύριο όγκο των προσφύγων είναι εντελώς λανθασμένο. Το Δουβλίνο απέτυχε, δεν ήταν ποτέ έντιμο, είναι απάνθρωπο, είναι σε κώμα όπως λέει η Κομισιόν. Δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα αλληλέγγυο ανθρώπινο σύστημα για τους πρόσφυγες.
Να καταργηθεί δηλαδή;
Το βασικό είναι να καταργηθεί η υποχρέωση του κράτους υποδοχής να κρατά τους πρόσφυγες ώστε μετά τη καταγραφή τους να μπορούν να πάνε ελεύθερα στη χώρα την οποία επιθυμούν με νόμιμα έγγραφα. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε μια παρόμοια πρόταση στην Κομισιόν, δηλαδή ένα οργανωμένο διαφανές σύστημα, όχι το νόμο της ζούγκλας, το οποίο να εμποδίζει τα πλουτισμό των δουλεμπόρων, να μην αναγκάζει τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους να διακινδυνεύουν. Θέλουμε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό δεν μπορεί να είναι το Δουβλίνο.
Δεν φοβάσθε όμως ότι θα ενισχυθούν οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη με τις προτάσεις σας;
Φυσικά. Αν περιμένουμε μέχρι να έρθουν οι πρόσφυγες τότε αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο στους λαϊκιστές.
Τι γνώμη έχετε για την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν;
Πρόκειται για μια ακόμα αηδιαστική επίθεση κατά της Ελλάδας και για ένα χτύπημα στην ενότητα της Ευρώπης. Έχουμε σήμερα την παράλογη κατάσταση η Ελλάδα να διαπομπεύεται και ο Ορμπάν με το φράχτη του στην Ουγγαρία να παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της λύσης. Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση. Η Ευρώπη πρέπει να ταχθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Απέτυχε η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, όχι η μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην οποία δεν παρασχέθηκαν όσα ζήτησε για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το σωστό θα ήταν να έλεγαν σας βοηθάμε και τα κάνουμε όλα μαζί, τα συγχρηματοδοτούμε. Να έλεγαν ότι δεν είναι δικοί σας πρόσφυγες, είναι πρόσφυγες όλων μας. Τα παιδιά που έρχονται στην Ελλάδα είναι τα προσφυγόπουλα όλων μας. Όποιος καλεί μονίμως την Ελλάδα σε διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μετά θέλει και να την πετάξει και από τη Σένγκεν υποτροπιάζει στον εθνικό εγωισμό, στην επάνοδο στα εθνικά κράτη, έχει μεταφερθεί χρονικά προ του εγχειρήματος δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης. Πρόκειται για επάνοδο σε κακές εποχές...


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/674973/germania-pro-asyl-h-eyropi-exei-xreokopisei-ithika#ixzz41kANonMf