Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κάρτα σίτισης, επίδομα ενοικίου: Όσα πρέπει να ξέρετε για ημερομηνίες και δικαιούχους

Πότε θα γίνει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάρτας σίτισης. Τι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας


Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, θα γίνει η 7η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ποσό των 2.708.149,49 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 20.823 ιδιοκτητών ακινήτων. Στους ανωτέρω περιλαμβάνονται 372 δικαιούχοι που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτήν την πληρωμή οι 262 εξ αυτών θα λάβουν τρεις δόσεις του επιδόματος και οι 110 τις τέσσερις πρώτες δόσεις του επιδόματος.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοινώνεται ότι αύριο Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 θα ενεργοποιηθεί, για όγδοη φορά, η κάρτα αλληλεγγύης. Το ποσό των 17.427.000,00 ευρώ θα πιστωθεί σε 147.981 δικαιούχους της κάρτας σίτισης.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πιστώσεις για τους 2.659 δικαιούχους που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτήν την πληρωμή οι 2.403 εξ αυτών λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί σε επιδότηση τριών μηνών (4η, 5η & 6η δόση) και 256 οι οποίοι θα λάβουν τις πρώτες έξι δόσεις της επιδότησης.
Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται, μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70–220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/karta-sitishs-epidoma-enoikioy-osa-prepei-na-kserete-gia-hmeromhnies-kai-dikaiouxoys.3924561.html

Τούρκος και όχι Σύρος ο βομβιστής της Άγκυρας: Το DNA διαψεύδει τον Ερντογάν Την επίθεση διέπραξε ο Αμπντουλμπακί Σομέρ, που γεννήθηκε στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία.


Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA από τον βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε 29 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα με 28 νεκρούς, δείχνουν ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν γεννηθείς στην Τουρκία και όχι Σύρος όπως αρχικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, η έκθεση υποδηλώνει ότι την επίθεση διέπραξε ο Αμπντουλμπακί Σομέρ, που γεννήθηκε στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία. 
«Η έκθεση του DNA εκδόθηκε… Το DNA του βομβιστή ταυτοποιήθηκε με εκείνο του πατέρα του Αμπντουλμπακί. Φαίνεται πως ο βομβιστής ήταν ο Αμπντουλμπακί Σομέρ, αυτό γράφει η έκθεση» είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας επειδή τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε αρχικά κατονομάσει τον βομβιστή αυτοκτονίας ως τον Σαλίχ Νετζάρ, έναν Σύρο πρόσφυγα.
Πάντως, οι τουρκικές αρχές επέμειναν εκ νέου στους «αδιαμφισβήτητους» δεσμούς του δράστη με τους Κούρδους παραστρατιωτικούς της Συρίας.
Το όνομα Σομέρ το είχε αναφέρει η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), όταν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της την Παρασκευή.
 http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/256271/toyrkos-kai-ohi-syros-o-vomvisths-ths-agkyras-to.html

Διχασμένη η Ευρώπη για τους πρόσφυγες, και στη μέση... η Ελλάδα Τι συμφώνησαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Διάσκεψη της Βιέννης, όπου η χώρα μας δεν ήταν προσκεκλημένη

Μία "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη, την οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως "θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων", ενώ η ίδια η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η "πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας", καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20 του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Γιούνκερ: Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία
Την εντελώς αντίθετη στάση κρατά την ίδια στιγμή η Κομισιόν, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τάσσεται σήμερα κατά των εθνικών λύσεων, που κατά τον ίδιο “μόνο εμπόδια μπορούν να φέρουν”.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε “διαμάχη” με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. “Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί “το μέλλον της Σένγκεν”.

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο διχασμός. “Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”, είπε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι “ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες”.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/256290/dihasmenh-h-evroph-gia-toys-prosfyges-kai-sth-mes.html

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι παραδέχθηκε ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τρομοκράτες

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους είχε αναλάβει αμέσως την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου, διευκρινίζοντας ότι είχε τοποθετήσει μια μικρή βόμβα στο εσωτερικό του.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι παραδέχτηκε σήμερα, για πρώτη φορά, ότι το ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τουρίστες από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη και συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στο Σινά, με αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή τους 224 άνθρωποι, καταρρίφθηκε από τρομοκράτες επιδίωξη των οποίων ήταν να βλάψουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
«Έχει τελειώσει η τρομοκρατία; Όχι, όμως θα τελειώσει αν ενωθούμε. Αυτός, όποιος κι αν είναι, που κατέρριψε το αεροσκάφος αυτό, τι επιδίωκε; Μονάχα να πλήξει τον τουρισμό στην Αίγυπτο; Όχι, να πλήξει τις σχέσεις μας με τη Μόσχα» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους είχε αναλάβει αμέσως την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου, διευκρινίζοντας ότι είχε τοποθετήσει μια μικρή βόμβα στο εσωτερικό του. Στις αρχές Νοεμβρίου ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ειδικοί που έκαναν επιτόπια έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.
Αμέσως μετά τη συντριβή του αεροπλάνου η Βρετανία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις με προορισμό το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και, όπως άλλωστε και η Ρωσία, προχώρησε στον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Βρετανών τουριστών από την Αίγυπτο.
Ο τουρισμός, που έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο, βρίσκεται πλέον σχεδόν σε νεκρό σημείο. 


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/673028/aigyptos-o-proedros-sisi-paradexthike-oti-to-rosiko-aeroskafos-katarrifthike-apo-tromokrates#ixzz416m8GRaZ

Πούτιν: «Ετοιμος ο Ασαντ να εφαρμόσει την εκεχειρία»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος «επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός»
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι «έτοιμος» να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο (27/02), σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το οποίο διεξήγαγε σήμερα πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον σύρο ομόλογό του, τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε τη συναφθείσα συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για την εφαρμογή της».
Mε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος «επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, «υπογράμμισαν τη σημασία που έχει μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ», πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν μειώσει σημαντικά την ένταση των πληγμάτων που πραγματοποιούν στη Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Στο μεταξύ, το τουρκικό βαρύ πυροβολικό συνεχίζει να βομβαρδίζει συριακές κοινότητες κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Κονασένκοφ είπε επίσης πως η Μόσχα περιμένει την απόκριση της Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου έδωσε στον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στη Ρωσία τις λεπτομέρειες για την κόκκινη γραμμή που εγκαθιδρύθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να βοηθήσει στον συντονισμό των ενεργειών στη βάση ενός αμερικανο-ρωσικού σχεδίου εκεχειρίας για τη Συρία.
Ερντογάν: Η εκεχειρία θα ωφελήσει μόνο τον Άσαντ
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση, τη Ρωσία και το Ιράν ότι επιδιώκουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Συρία και είπε ότι φοβάται πως το σχέδιο εκεχειρίας στο οποίο κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να ωφελήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάφεραν δυστυχώς να σταθούν στο ύψος της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Άγκυρα που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
«Αντίθετα, όλες αυτές οι χώρες, εξαιτίας των δικών τους υπολογισμών, έχουν επιτρέψει, άμεσα ή έμμεσα, τη δολοφονία σχεδόν μισού εκατομμυρίου αθώων ανθρώπων από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του», είπε.

Οι αντάρτες φοβούνται ότι η Ρωσία θα το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να τους βομβαρδίσει.
«Αν αυτή είναι μια εκεχειρία που είναι στο έλεος της Ρωσίας, η οποία έχει επιτεθεί βάρβαρα στη μετριοπαθή αντιπολίτευση και έχει συμμαχήσει με τον Άσαντ με το πρόσχημα ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, φοβόμαστε πως η φωτιά που πέφτει πάνω στους αθώους ανθρώπους δεν θα σταματήσει ποτέ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» την ιδέα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη, αλλά η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, λαμβάνει υποστήριξη γιατί πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και υποστήριξε ότι πρέπει να αποκλειστεί από τη συμφωνία εκεχειρίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/673035/poytin-etoimos-o-asant-na-efarmosei-tin-ekexeiria#ixzz416lRrCGW

«Έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες – Το αδιαχώρητο στον Πειραιά

ΑΠΕΡΑΝΤΟ HOTSPOT Η ΕΛΛΑΔΑ

Γεμάτα πούλμαν με πρόσφυγες και μετανάστες η εθνική οδός – Ασφυκτικά γεμάτα τα κέντρα υποδοχής – Νέο κύμα με πρόσφυγες στην Κοζάνη – Εικόνες χάους στην πλατεία Βικτωρίας
Κατά χιλιάδες συνεχίζουν να εισρέουν στα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις γειτονικές χώρες, με τελικό σκοπό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, το ταξίδι τους σταματά – προς το παρόν – στην Ελλάδα, καθώς από τη στιγμή που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους, είναι αδύνατον συνεχίσουν το δρόμο τους.


 
Η εικόνα του προσφυγικού
Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, στο λιμάνι του Πειραιά φθάνουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες, στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας εκατοντάδες εξαντλημένοι πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν με τα πόδια στα σύνορα, ενώ τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν. Αυτή είναι περιληπτικά η εικόνα του προσφυγικού... που χειροτερεύει μέρα με την ημέρα!
Χιλιάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στον Πειραιά
Μόνο σήμερα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί της Τετάρτης (24/02/2016) δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Ωστόσο, τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, η πλατεία Βικτωρίας επίσης και επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι. 
Εξαντλημένοι έφθασαν στην Κοζάνη 350 πρόσφυγες
Με πέντε λεωφορεία, έφθασαν σήμερα στην Κοζάνη 350 πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου εθελοντές και συνεργεία του Δήμου προετοίμασαν τον χώρο.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από την Συρία και όπως ανέφεραν ταξιδεύουν με τα λεωφορεία προς την Ειδομένη εδώ και τρείς ημέρες. Τα σημάδια της κόπωσης και της εξάντλησης είναι εμφανή και πολύ περισσότερο στα μικρά παιδιά. Χρειάστηκε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε ορισμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσίαζαν σημάδια εξάντλησης, στο ιατρείο που λειτουργεί εντός του γυμναστηρίου από παθολόγους και παιδιάτρους του νοσοκομείου Κοζάνης.
IMG 2742
Από τους 350 πρόσφυγες, 155 είναι βρέφη και παιδιά από δύο μηνών έως επτά ετών, 85 γυναίκες από τις οποίες οι τέσσερις είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Για τις εγκύους και τις γυναίκες με βρέφη, για την καλύτερη διαμονή τους, έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος εντός του γυμναστηρίου.
Μόλις έφτασαν οι πρόσφυγες οι εθελοντές τους προσέφεραν πρόχειρο φαγητό, ενώ τα γεύματα έχει αναλάβει να ετοιμάζει και να πακετάρει εθελοντική ομάδα που λειτουργεί σε κτίριο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου.
Την ευθύνη της φιλοξενίας στο γυμναστήριο έχει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και την ευθύνη της προετοιμασίας των γευμάτων και πρόχειρου φαγητού έχει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Μανώλης Κουτσοσίμος.
Εξάλλου, στο νοσοκομείο Κοζάνης προσκομίστηκε σε κακή κατάσταση χθες το βράδυ ένας 16χρονος Αφγανός που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού πριν από πέντε μήνες, και οι γιατροί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γιαννακίδη, κάνουν ό,τι καλύτερο για να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία του.
Εικόνα χάους στην πλατεία Βικτωρίας
viktoria8
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ειδικά στην πλατεία Βικτωρίας είναι απελπιστική, αφού ολόκληρος ο χώρος έχει γεμίσει ασφυκτικά με πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και ανήλικα παιδιά.
Μάλιστα, έχουν εμφανιστεί διακινητές, οι οποίοι προτείνουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν καταλύσει στην πλατεία να τους περάσουν παράνομα από τα σύνορα με αντίτιμο έως και 4.000 ευρώ.
Σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα «στα Νέα», το παζάρι για το λαθραίο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων.
Την ίδια ώρα, η πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι γεμάτη από Αφγανούς μετανάστες. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, γύρω στους 200 Αφγανούς έφτασαν από το λιμάνι του Πειραιά. Άλλοι έστρωσαν υπνόσακους, άλλοι υποστρώματα, κάποιοι αυτοσχέδια χαλιά και προσπαθούσαν να ξεκουραστούν. Στόχος των Αφγανών είναι να παραμείνουν στην πλατεία, ώσπου να βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα.
Ακόμη και με τα πόδια φεύγουν οι πρόσφυγες για την Ειδομένη
Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Λίγο πριν τις 08:00 το πρωί σήμερα, Τετάρτη (24/02/2016) πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
DSC 0311
Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας, ψάχνοντας τρόπους, για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.
Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η Αστυνομία.
Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων
Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.
2475281
Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.
Κατά τα λοιπά, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέρχεται στις 9.000 οι οποίοι με δεδομένη την ασφυξία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη «διαλογή» που γίνεται στην Ειδομένη έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας.


 
Απέραντο hot spot χθες η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί ήταν οι χθεσινές εικόνες από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου μετατράπηκε σε ένα απέραντο hotspot. Λεωφορεία με πρόσφυγες που κινούνταν προς την Ειδομένη ακινητοποιήθηκαν από την ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα περίπου 2.000 πρόσφσυγες, οι 500 στο ύψος των Θηβών και οι υπόλοιποι 1.500 σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού και στην είσοδο της Λαμίας να έχουν εγκλωβιστεί εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις, το αν θα τους επιτραπεί να πάνε δηλαδή στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ή θα τους γύρισουν πίσω στο Σχιστό ή στα Διαβατά.
Παρόμοια ήταν εικόνα και σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και η Κατερίνη, με εκατοντάδες μετανάστες να οδηγούνται χωρίς καμία προετοιμασία μετά το μπλόκο από τις αρχές των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελλάδα.
Και όλα αυτά ενώ σήμερα συγκαλείται, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/673030/emfragma-sti-xora-me-toys-prosfyges-to-adiaxorito-ston-peiraia#ixzz416kRju2m

Κομοτηνή: Δικογραφίες σε βάρος δύο ατόμων για απόπειρες βιασμού

Σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος 2 ατόμων για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απόπειρας βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πρόκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.

Η ενδελεχής έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, οδήγησε στα ίχνη ενός ημεδαπού και ενός αλλοδαπού, οι οποίοι ενέχονται σε ξεχωριστές υποθέσεις απόπειρας βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πρόκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 29χρονο ημεδαπό και 23χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Ουκρανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν αντίστοιχες δικογραφίες για τα παραπάνω αδικήματα.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 14-2-2016, στην Κομοτηνή, ο 29χρονος επιτέθηκε σε 20χρονη ημεδαπή και με τη χρήση σωματικής βίας επιχείρησε να τη βιάσει, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε την πράξη του και τράπηκε σε φυγή.
Ο ίδιος δράστης, τον Οκτώβριο του 2015, εισήλθε στην είσοδο πολυκατοικίας, στην Κομοτηνή, μαζί με 19χρονη ημεδαπή και προέβη ενώπιον της σε ακόλαστη πράξη, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την αιδώ της.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε επίσης ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες  της 13-1-2016, στην Κομοτηνή, ο 23χρονος δράστης πλησίασε 22χρονη ημεδαπή και προέβη σε ασελγείς χειρονομίες σε βάρος της, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την γενετήσια αξιοπρέπεια της.
Σημειώνεται ότι, από τις τρεις υποθέσεις, μόνο η μία είχε καταγγελθεί στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές, ενώ οι υπόλοιπες προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα.
Οι δικογραφίες, που σχηματίσθηκαν σε βάρος των δραστών, υποβάλλονται στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=24709:komothnh-dikografies-se-baros-dyo-atomon-gia-apopeires-biasmoy&Itemid=178

Πολιτικός Αρμενίας: Σε πόλεμο Ρωσίας – Τουρκίας, είμαστε στρατιωτικοί σύμμαχοι της Ρωσίας




Ο πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας τηςΑρμενίας και νυν επικεφαλής του κόμματος «Αρμενική Αναγέννηση», ο Αρτούρ Μπαγντασιάν σε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», δήλωσε ότι σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας- Τουρκίας, η Αρμενία θα συμμετάσχει στρατιωτικά  στο πλευρό της Ρωσίας.
«Θα σας κάνω μια απευθείας ερώτηση», είπε ο δημοσιογράφος, «Εάν γίνει Ρωσο-τουρκικός πόλεμος στη Συρία ή στη χειρότερη επιλογή- εκτός Συρίας, η Αρμενία πως θα συμπεριφερθεί;»
 
Αρτούρ Μπαγντασιάν:
Εάν η Ρωσία χρειασθεί την Αρμενία, θα την υποστηρίξει- έχουμε κοινά σύνορα με την Τουρκία- θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη σύμμαχό μας Ρωσία.
«Εννοείτε και στρατιωτική υποστήριξη; Οι Αρμένιοι είναι εξαιρετικοί πολεμιστές»
 
Αρτούρ Μπαγντασιάν:
Φυσικά στρατιωτικά. Όχι μόνο μπορούμε να υποστηρίξουμε αλλά θα εμπλακούμε άμεσα. Έχουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων μας. Στο έδαφος της Αρμενίας έχει αναπτυχθεί η 102η ρωσική στρατιωτική βάση. Νομίζω ότι  η παρουσία της είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ασφάλειας. Εμείς με τη σειρά μας, είμαστε δεσμευμένοι.
Πρέπει να σας πω ότι οι Τούρκοι άρπαξαν τα εδάφη μας.
Μιλάμε για την επιστροφή  των ιθαγενών αρμενικών εδαφών.
Πόλεις όπως η Καρς και το Αστραχάν. 
Οι Τούρκοι μας άρπαξαν τα δυτικά εδάφη μέσω μια γενοκτονίας.
 Όπως κάνουν τώρα.
 Υπάρχει μια νέα γενοκτονία των Κούρδων.
 Στο Ντιγιαρμπακίρ (πρώην Tigranakert) επί μήνες πυροβολούν τα άρματα μάχης και το πυροβολικό των Τούρκων.
Το βλέπουμε αυτό, αλλά είμαστε σιωπηλοί. Είναι ένα ακόμη λόγος για να θυμόμαστε ότι στα ίδια εδάφη σφαγιάστηκαν ολόκληρες οικογένειες Αρμενίων».
 

Ο Ολάντ παραδέχθηκε την ευθύνη της Γαλλίας στις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών στην Πολυνησία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε τηνευθύνη της Γαλλίας για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια στην Πολυνησία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde’. «Είναι γνωστό ότι είχαμε πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, αλλά τώρα θέλω να παραδεχθώ επίσημα τα αποτελέσματα. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το 1960 έως το 1996, είχαν αντίκτυπο στο περιβάλλον και παρουσιάστηκαν υγειονομικές συνέπειες», δήλωσε ο Ολάντ στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών στη Γαλλική Πολυνησία, στην πρωτεύουσα του διαμερίσματος της Παπέετε, στο νησί της Ταϊτής.
 
Ανακοίνωσε την εντατικοποίηση της διαδικασίαςσς της εξέτασης των αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής για την αποζημίωση των ζημιών, από τις οποίες οι πιο εμφανείς είναι στους κατοίκους  αφούπαρουσιάζεται πληθώρα περιπτώσεων καρκίνου.
Η ομιλία του Ολάντ διακόπηκε αρκετές φορές από χειροκροτήματα και επευφημίες από τους ιθαγενείς κατοίκους.
 
--

Εμπλοκή: Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο - Με βέτο απειλεί ο Καμμένος



Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας, μετά τιςπροκλητικές διεκδικήσεις της γείτονος στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. 
Η Τουρκία με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου! Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.
Η προκλητική αυτή στάση της Τουρκίας θέτει στον «στον αέρα» με ευθύνη της την απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.
Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας
Η στάση αυτή της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.
Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

Με βέτο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ απειλεί η κυβέρνηση αν η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είπε ότι η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος.Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, δεν θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της 
Επίσης κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν με νόημα πως οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται ομόφωνα. 

Νέος κύκλος επαφών του Πάνου Καμμένου

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.
Ο κ. Καμμένος θα έχει, επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 7.00 το απόγευμα για το θέμα και νωρίτερα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας. Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, αντιναύαρχο James Foggo ΙΙΙ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως διεφάνη ότι η απόφαση είναι υπέρ της Ελλάδας, γιατί –όπως είπε, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι.
http://newpost.gr/politiki/517820/emplokh-h-toyrkia-amfisbhtei-thn-kyriarxia-ths-elladas-sto-aigaio-me-beto-apeilei-o-kammenos