Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Καμμένος: Θεωρώ δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα

Στον ρόλο της Νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο αναφέρθηκε ουπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος, ενώ κατήγγειλε ότι η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε μέχρι τώρα τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. «Θεωρώ δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι θεωρεί δεδομένο πως κάποιες χώρες - μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη πάρει τη σχετική απόφαση.
Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, το ΝΑΤΟ πλέον θα διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρέπουν οι τουρκικές δυνάμεις στους διακινητές να φθάνουν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ έθεσε όρους για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ εξήγησε ότι η δράση του θα περιορίζεται μεταξύ των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων»

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, αλλά και ότι τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Υποστήριξε επίσης ότι η Νατοϊκή δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης. Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.

Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε και παρατήρησε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητα της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ερωτηθείς για τη Frontex, τόνισε ότι «θέλουμε να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Ο Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του στο Μπόντρουμ»

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ, κατά την μετάβασή του στο Ιράν, και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχετικά με το θέμα της πρότασης της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ.

Παρατήρησε επιπλέον ότι το αεροσκάφος δεν χρειάσθηκε να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, καθώς τα καύσιμα έφθαναν για την απόσταση από την Αίγυπτο στο Ιράν.

«Δεν υπήρχαν ξένα πλοία κοντά στην Κίναρο»

Αναφερόμενος στο δυστύχημα στην Κίναρο ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θρήνησαν για την απώλεια των τριών αξιωματικών.
Όσον αφορά στο θέμα των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι στην περιοχή διεξαγωγης της άσκησης δεν υπήρχαν ξένα πλοία.

Παράλληλα, εξήγησε ότι τα ελικόπτερα αυτού του τύπου - του 1981 - δεν επιδέχονται παρεμβολών στα όργανά τους, ωστόσο παρέπεμψε στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια για να μάθουν οι συγγενείς την αλήθεια, τόνισε. «Μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε ελληνική σημαία στα Ίμια», απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων στη Λιβύη. Το θέμα των διευκολύνσεων στη βάση του ΝΑΤΟ το επεξεργαζόμαστε και ενεργούμε αναλόγως, είπε.
  

onalert