Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοί είναι οι 7 Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2015

Επτά Έλληνες ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2015, σύμφωνα με το Thomson Reuters. Στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού
Επτά Έλληνες ακαδημαϊκοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 3.000 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters.
«Είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή. Όχι μόνο για μένα, αλλά και για το ίδρυμά μας και φυσικά για τη χώρα μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας από τους επτά Έλληνες επιστήμονες που διακρίθηκαν.
Οι υπόλοιποι έξι είναι ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, επίσης, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος, καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και - από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - οι καθηγητές Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχος Πολυσίου.
Το μέγεθος της διάκρισης γίνεται αντιληπτό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.
Το βασικό κριτήριο επιλογής για την κατάρτιση της λίστας των 3.000 ήταν όχι μόνο ο όγκος των δημοσιεύσεων που έχει κάθε ένας από αυτούς τους επιστήμονες, αλλά και η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους ως πηγή από τους συναδέλφους τους.
Ως προς τη χώρα προέλευσης των επιστημόνων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τα πανεπιστήμια των οποίων προέρχονται περισσότεροι από τους μισούς διακριθέντες, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.
Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, την πρωτοκαθεδρία έχει η Ιατρική και ακολουθούν η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική.
Τέλος, στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην πρώτη θέση είναι το University California System των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως, ο Χριστόδουλος Φλούδας από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Γιώργος Γιαννάκης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Τζον Κληρονόμος από το University British Colυmbia του Καναδά.

Τράπεζες: Τι κρύβει το… τρενάκι του τρόμου

Γιώργος Α. Σαββάκης 
Στα όρια πανικού οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στο ταμπλό για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και τι δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Η βύθιση των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων και η στάση των διεθνών επενδυτών.
Τράπεζες: Τι κρύβει το… τρενάκι του τρόμου
Οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο συνεχίζουν σε ρυθμούς «panic mode», με την πτώση από τις αρχές του χρόνου να έχει διαμορφωθεί στο 55% για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +7,14%, στο 58% για την Εθνική Τράπεζα, στο 63% για τη Eurobank και στο 64% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή, από τις πρόσφατες τιμές αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν -και που αρκετοί πείστηκαν ότι θα ήταν και οι τελευταίες-, οι απώλειές τους ανέρχονται έως και στο 69% της αρχικής αξίας, με καλύτερη περίπτωση την Alpha Bank ΑΛΦΑ +7,14%, που σημειώνει πτώση 44%.
Το σκηνικό μοιάζει «κολασμένο». Η επιστροφή σε αποτιμήσεις distress των τραπεζικών τίτλων και η σφοδρότητα της πτώσης έχει αρχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία και τις διαθέσεις ακόμα και αυτών που τοποθετούν τους εαυτούς τους στους μακροπροθέσμους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη πίεση επηρεάζει αρνητικά και τις τιμές των λοιπών εταιρειών του Χρηματιστηρίου, οι οποίες αρχίζουν και σημειώνουν και αυτές χαμηλά 52 εβδομάδων, αν και μέχρι πρόσφατα «έδειχναν» χαρακτήρα. Η ρηχότητα της εγχώριας αγοράς και η έλλειψη εγχωρίων επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, μεγεθύνουν εκθετικά το πρόβλημα των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες.
Σε πρώτη ανάγνωση, το μίγμα που έχει τροφοδοτήσει την πτώση έχει δύο σκέλη. Στο εσωτερικό του τμήμα, οι ρευστοποιήσεις εδράζουν στο τέλος των προσδοκιών ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σχετικά γρήγορη θετική αξιολόγηση. Συνεπώς, το επενδυτικό στόρι της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία έχει πλέον απομακρυνθεί. Η επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αρνητικών αντιδράσεων, με βασικότερη όλων την επιστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας στο ναδίρ.

Η βαριά εικόνα στην Ευρώπη

Στη διεθνή παράμετρο, η πτώση στις τιμές των εγχώριων τραπεζών συμπίπτει με τηνπολύ πιο αρνητική προσέγγιση για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, ο οποίος υποαποδίδει αισθητά όλων των υπολοίπων κλάδων των ευρωπαϊκών μετοχών, με πτώση 25% από τις αρχές του έτους.
Οι σημαντικές εκροές κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ETFs και οι απώλειες που καταγράφουν τα hedge funds, δημιουργούνται από τους φόβους ότι οι μεγάλες επενδυτικές ευρωπαϊκές τράπεζες όπως π.χ. η Deutsche Bank και η Credit Suisse έχουν πολύ «μεγάλα ανοίγματα»σε επίφοβες για default επιχειρήσεις. Με τις συνθήκες να έχουν γίνει risk-off και την παραμονή των επιτοκίων σε τόσο χαμηλά επίπεδα, πλήττονται καίρια οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους, προσθέτοντας έναν ακόμα μοχλό πίεσης στις τιμές.
Πλην όμως των μετοχών της Deutsche Bank και της Credit Suisse, οι οποίες σημειώνουν απώλειες 39% και 35% από τις αρχές του έτους αντίστοιχα, σε πολλές περιφερειακές τράπεζες, η πτώση ξεπερνά το 30% και σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Εκτός των ελληνικών τραπεζών, οι ιταλικές τράπεζες Banca Monte dei Pachi, UBI Banca, Unicredit και Banca Pop Emilia Romagna σημειώνουν απώλειες από 40%-57%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου

Τέλος, το ερώτημα που πλέον απασχολεί ανοικτά την εγχώρια επενδυτική κοινότητα είναι αν κρύβεται κάτι περισσότερο στην πτώση των τιμών των τραπεζών, πλην της εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της αξιολόγησης και του αρνητικού περιβάλλοντος που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι από τα ασφάλιστρα έναντι του κίνδυνου χρεοκοπίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα περιβόητα CDS, που δείχνουν ότι στις αγορές δεν υπάρχει καμία επιπρόσθετη ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα αποτυπώνεται και μείωση του ρίσκου σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές των CDS των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως των 50-100 μονάδων βάσης, μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που παρακολουθεί ο αμερικανικός οίκος Moody's.
Πλέον για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +7,14%, που είναι ξεκάθαρα στην καλύτερη θέση βάσει των τιμών των CDS, το srpead διαμορφώθηκε στις 3/2 στις 826 μ.β., από 879 μ.β. στις 27/1.
Για την Εθνική Τράπεζα, το spread διαμορφώθηκε στις 3/2 στις 1.527 μ.β., από 1.624 μ.β. στις 27/1.
Για τη Eurobank, το spread διαμορφώθηκε στις 3/2 στις 1.534 μ.β., από 1.631 μ.β. στις 27/1.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, το spread διαμορφώθηκε στις 3/2 στις 1.584 μ.β., από 1.684 μ.β. στις 27/1.
Μάλιστα η μείωση στα spreads των CDS έλαβε χώρα σε μια χρονική στιγμή που η αντίστοιχη τιμή για τη χώρα κινήθηκε αρνητικά. Για την ακρίβεια, από τις 1.201 μ.β. στα τέλη Ιανουαρίου, η τιμή στις 3/2 σημείωσε άνοδο στις 1.247 μονάδες.

Τα επίπεδα distress στις αποτιμήσεις

Το βασικότερο πάντως στοιχείο είναι οι αποτιμήσεις που προκύπτουν βασιζόμενοι στις προβλέψεις τους για τις ελληνικές τράπεζες. Βάσει όλων τωντελευταίων εκθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποτιμημένες σε επίπεδα χρεοκοπίας, παρότι εμφανίζουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί σε όρους κερδοφορίας για άλλους να εμφανίζονται ως ευκαιρίες και για άλλους όχι, αφού οι τελευταίοι αμφισβητούν την πιθανότητα κερδοφορίας για φέτος, ωστόσο η πραγματική ευκαιρία και distressed αποτίμησή τους, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, είναι σε όρους ενσώματης αξίας (tangible book value).
Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι δείκτες παραμένουν οι χαμηλότεροι όχι μόνο σε σχέση με τις ισπανικές, τις ιταλικές και τις πορτογαλικές τράπεζες αλλά και σε σχέση με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών. Με μέσο δείκτη P/TBV για το 2016 στη 0,15 φορά φαίνεται να κινούνται πολύ χαμηλότερα από την Ευρώπη, η οποία διαμορφώνεται στη 0,69 φορά, ενώ το discount αυξάνεται αρκετά και το 2017.

Τι σημαίνει το "άνοιγμα" της Ελλάδας στο Ιράν Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και η Αθήνα “βλέπει” νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή

Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων αναμένεται να καταλήξουν τη Δευτέρα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.

Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη από χθες για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα “βλέπει” νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-κλειδί. 

Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες. 

Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη. Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα “έδειξε ευαισθησία στις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία”.

Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα “Μνημόνιο Κατανόησης”, ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
http://www.news.gr/politikh/exoterikh-politikh/article/254058/ti-shmainei-to-anoigma-ths-elladas-sto-iran.html

Εξανάγκαζε τη γυναίκα του να κάνει χρήση ναρκωτικών και να εκδίδεται Συνελήφθη ο 46χρονος και αναζητούνται τρεις συνεργοί του

Συνελήφθη, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 46χρονος για σωματεμπορία. Ο συλληφθείς εξανάγκαζε τη σύζυγό του να κάνει χρήση ναρκωτικών και να εκδίδεται. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις συνεργοί του.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σωματεμπορίας, της μαστροπείας, του βιασμού και της απειλής, καθώς και για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
 Ειδικότερα, ύστερα από διερεύνηση καταγγελίας 34χρονης, εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς, ο οποίος είναι εν διαστάσει σύζυγός της, από τον Δεκέμβριο του 2013, με τη χρήση απειλών, σωματικής και ψυχολογικής βίας την παρέδιδε στα άτομα που αναζητούνται, προκειμένου να μεσολαβήσουν για την πραγματοποίηση ερωτικών ραντεβού έναντι χρηματικής αμοιβής. Επιπλέον, για να κάμψει τις αντιστάσεις της, την εξανάγκαζε στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, ενώ το σύνολο των εσόδων τα παρακρατούσε ο ίδιος.
Στην γυναίκα παρασχέθηκε προστασία και αρωγή, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
http://www.news.gr/ellada/astynomiko-deltio/article/254460/exanagkaze-th-gynaika-toy-na-kanei-hrhsh-narkotiko.html

Οδηγός στο Χαμόγελο του Παιδιού με γυναικεία ρούχα και σουτιέν Συνελήφθη από την αστυνομία στη Ζωφριά

Ντυμένος γυναίκα συνελήφθη οδηγός στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Παρά τις αρχικές υπόνοιες για παιδεραστία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για προσωπική του επιλογή, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.
Ο οδηγός, ηλικίας 35 ετών, συνελήφθη ντυμένος με γυναικεία ρούχα στη Ζωφριά.

Κάτοικος της περιοχής τον εντόπισε μέσα στο αυτοκίνητό του, να φορά γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στηθόδεσμο και ειδοποίησε αμέσως και άλλους κατοίκους της περιοχής, ενώ στο σημείο έσπευσαν άντρες της ομαδας ΔΙΑΣ, κάνοντας το νεαρό άντρα να φοβηθεί και να προσπαθήσει να δραπετεύσει. Τελικά, συνελήφθη. 

Ο ίδιος φέρεται να  είπε στους αστυνομικούς, πως του αρέσει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα και να κυκλοφορεί με αυτό τον τρόπο.

Ο 35χρονος είναι οδηγός, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για τη μεταφορά τροφίμων στο «Χαμόγελο του Παιδιού» -γι' αυτό άλλωστε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν σοκολάτες και παιδικά γλυκίσματα, τα οποία, έκλεβε από τις αποθήκες τις οργάνωσης.
http://www.news.gr/ellada/astynomiko-deltio/article/254401/odhgos-sto-hamogelo-toy-paidioy-me-gynaikeia-royha.html

Δεν άντεξε το κουτσομπολιό και έσφαξε τη μάνα του Τυφλωμένος από θυμό, κατά τη διάρκεια του καυγά που είχε με το μικρότερο αδερφό του

Τυφλωμένος από θυμό, κατά τη διάρκεια του καυγά που είχε με το μικρότερο αδερφό του για ψιθύρους που αφορούσαν τους γονείς τους, ο 22χρονος στο Αγρίνιο δολοφόνησε τη μητέρα του όταν πήγε να τους χωρίσει μέσα στο σπίτι τους στην περιοχή Παραβόλα.
Την ώρα του φονικού ο πατέρας είχε πάει να πάρει από το φροντιστήριο τη μικρότερη κόρη, ηλικίας 16 ετών (η 20χρονη κόρη σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη).
Ο 22χρονος, σύμφωνα με την Espresso φαίνεται ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ και η συμπεριφορά του ήταν επιθετική, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αρπάξει ένα κουζινομάχαιρο και να τραυματίσει στον ώμο τον αδερφό του. Έντρομη 44χρονη μητέρα προσπάθησε να απομακρύνει τον πρωτότοκο γιο της από τον αδερφό του, χωρίς να φαντάζεται ότι θα δεχόταν μαχαιριές. Δευτερόλεπτα αργότερα έπεφτε νεκρή έχοντας δεχτεί τρία χτυπήματα, δύο στην κοιλιά και ένα κάτω από το στήθος.
Ο γιος-δολοφόνος κλαίει και οδύρεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αγρινίου. «Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω» λέει στους δικηγόρους του. Ο 18χρονος αδερφός του που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγρινίου ζήτησε να μη διωχθεί ποινικά ο 22χρονος.
«Έχω μετανιώσει. Εγώ, δυστυχώς, θα φορτωθώ τη μεγαλύτερη καταδίκη, να ζήσω σε αιώνιες τύψεις» φαίνεται ότι είπε στο δικηγόρο του Ν. Καζαντζή. Σύμφωνα με τον τελευταίο σε ισχυρό σοκ κ βρίσκεται και ο πατέρας, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του πρωτότοκου γιου του.

http://www.news.gr/ellada/astynomiko-deltio/article/254399/den-antexe-to-koytsompolio-kai-esfaxe-th-mana-toy.html

Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί μπορεί να κλείσουν τα σύνορα Περιμένουμε μονομερείς ενέργειες από άλλες χώρες

Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί μπορεί να κλείσουν τα σύνορα


Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».
 
Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", αλλά εκτίμησε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα 50.000 μετανάστες, όπως ανέφερε.   «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο κ. Μουζάλας.
 
Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε.
 
Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.
 
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε το προσφυγικό ζήτημα ως "πόλεμο" που δίνει με συνέπεια η χώρα μας, τονίζοντας στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.
 
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία του hot spot στην Κω επισήμανε: «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot, ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».
 
Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε ότι ελέγχονται οι χώροι που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

http://www.news.gr/politikh/exoterikh-politikh/article/254429/moyzalas-prepei-na-eimaste-etoimoi-giati-mporei-n.html

10 ΦΛΕΒΑΡΗ,ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ.ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ.


Ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Η ζωή του ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στον Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον. Όταν το 198 ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός έφερε μπροστά του το Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολύ σκληρά, για να αρνηθεί τον Χριστό.
Ο γέροντας ιερέας χαμογέλασε και απάντησε: «Εμείς οι χριστιανοί είμαστε εξοικειμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους, όπως οι γενναίοι στρατιώτες δεν επιθυμούν τον ήσυχο θάνατο στο κρεβάτι, αλλά τον δοξασμένο της μάχης. Σε μένα υπάρχουν τα γηρατειά, αλλά να μάθετε καλά ότι στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντα ανθηρά και νέα. Αμφιβάλλεις, έπαρχε; Δοκίμασε. Και θα δεις ότι με τη χάρη του Κυρίου μου Ιησού Χριστού θα κουραστούν όλοι οι ακμαίοι δήμιοί σου, χωρίς ο ιερέας Χαράλαμπος να ζητήσει την επιείκειά σου».

Εκνευρισμένος από τα λόγια αυτά ο έπαρχος, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Αυτός, όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο δοξολογούσε τον Θεό για την αντοχή που του έδινε. Τότε πολλοί δήμιοι, που έβλεπαν αυτό το θαύμα, πίστεψαν στον Χριστό. Φοβισμένος ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο. Αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα μαζί του, τον αποκεφάλισε σε ηλικία 113 ετών.

Σύγχρονα  θαύματα του Αγίου Χαραλάμπους πολιούχου του Πύργου της Ηλείας
Η διάσωση των κατοίκων του Πύργου από την φοβερή επιδημία πανώλης το 1860.Η νόσος αυτή εξαλείφθηκε από τον Αγιο Χαράλαμπο μετά από θερμή προσευχή προς αυτόν και παράκληση.Λένε μάλιστα ότι οι Πύργιοι είδαν καταπληκτικό θέαμα.Ο Αγιος με την ράβδο του εσπρωχνε ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό μέχρι που το έρριψε στην θάλασσα.Ηταν η ασθένεια που καταδίωξε ο Αγιος.Και σε άλλα μέρη όμως κατά καιρούς ήταν εμφανής η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους στην εκδίωξη της πανώλης,όπως στην θεσσαλία στο χωριό Σαβάλια και στη Δημητσάνα όπου μετονομάστηκε ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου σε Ναό Αγίου Χαραλάμπους ,εξαιτίας της θαυματουργικής παρέμβασης του Αγίου.
Στον Αγιο Χαράλαμπο αποδόθηκε η εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918,από την Ηλεία και την Ελλάδα,εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
Το 1687 οι Αγαρηνοί με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη,πολιόρκησαν τον Πύργο.Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον Αγιο Χαράλαμπο,επεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν,με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και να σωθεί η πόλη από την πολιορκοία.
Το 1821 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι και πολιόρκησαν τον Πύργο με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να καθαρίσουν την περιοχή από τα επαναστατικά στρατεύματα.Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης,προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο με τις άμαξες και τον οπλισμό τους.Ομως στα περίχωρα του μικρού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους είχε λάβει θέσεις ένας μικρός αριθμός  αποφασισμένων ελλήνων στρατιωτών,οι οποίοι με τη βοήθεια του Αγίου εκδίωξαν τους πολυάριθμους Τούρκους.Τώρα οι Τούρκοι θα πρέπει για εβδομάδες να ψάχνουν άλλα περάσματα για να φτάσουν στην Τριπολιτσά.Το μόνο πέρασμα που έχει μείνει είναι το ηρωικό Πούσι,όπου οι Ελληνες έχουν παραταχθεί οργανωμένα,λόγω της καθυστέρησης των Τουρκων στον Πύργο και δίνουν το αποτελειωτικό χτύπημα στον εχθρό.
Στον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941,λίγες ώρες πριν γίνει,δημιουργόταν ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό του Πύργου με αποτέλεσμα τη συνεχή αναβολή του και τελικά τη ματαίωση του και τη διάσωση της πόλης.Πρίν καταλάβουν οι Γερμανοί τον Πύργο είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός.Κανείς όμως από τους κατοίκους δεν έπαθε τίποτα,γιατι οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη και πολλές δεν εξεράγησαν καθόλου.
Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου στις 14:10Ωρα διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5 και 5,8και από άποψη χρόνου 3 λεπτά κενό  μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων,με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές.Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο.Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια,σαν προειδοποίηση ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού.Την ώρα του σεισμού πολλά μικρά παιδάκια με τα αθώα μάτια τους είδαν όπως λένε τον <<παππού>> να κρατάει με απλωμένα τα χέρια του τα σπίτια του Πύργου για να μην πέσουν.Μετά το σεισμό πολλοί κάτοικοι είδαν στον ύπνο τους τον Αγιο Χαράλαμπο να τους αναφέρει ότι με δική του παρέμβαση ο μεγάλος σεισμός χωρίστηκε σε δύο μικρότερους και για αυτό έγινε και περιφορά της εικόνας του Αγίου στην πόλη.
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του την 10η Φεβρουαρίου.
Απολυτίκιο
Ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος της οικουμένης, σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες. έλαμψας εν τω κόσμω δια του μαρτυρίου, έλυσας και ειδώλων την σκοτόμαιναν μάκαρ. διο εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.
http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/01/10-flebarh-eorth-toy-agioy-haralampoy-bios-kai-thaymata.html