Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας σε Κουτσούμπα: Θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο

Ήταν μια πραγματικά μαραθώνια συνάντηση αυτή του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν από τις 12 έως τις 2 και σύμφωνα με το Μαξίμου συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως η πορεία της διαπραγμάτευσης, οι εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, το Κυπριακό, και η προσφυγική κρίση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως επίσης και για το επικείμενο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με σεβασμό στις γνωστές ιδεολογικές διαφορές έγινε ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, τονίζει το Μαξίμου.
Βγαίνοντας ο κ. Κουτσούμπας έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συναίνεσης...
«Ήταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα. Επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πώς αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση σήμερα», είπε.
Και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο. Έχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα τα μέτρα που έρχονται, εκτός από αυτά που ήδη έχουν περάσει από τη Βουλή, αλλά αυτά που έρχονται τώρα, όπως είναι το ασφαλιστικό ή και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη φορολογία, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει δυναμικά. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς, οι εργάτες του ιδιωτικού και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε την ελάχιστη συναίνεση στην κυβέρνηση, ενόψει των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό κ.α, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δε συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο, μόνο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές έχει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα».
http://www.newsit.gr/politikh/Tsipras-se-Koytsoympa-THa-allakso-ton-eklogiko-nomo/501265

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΪΜΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Ελεγχόμενα μέσα από την διαπλοκή και το μητσοτακέικο θα ξεκινήσουν μαϊμού δημοσκοπήσεις για να δείξουν ότι ο Μητσοτάκης κερδίζει τον Αλέξη! Στόχος; Να κρατηθεί το μαντρί και οι αντιφρονούντες που δεν θα δεχθούν να κάνουν την ΝΔ ορντινάτσες του Σημίτη, να το σκεφθούν πριν αποχωρήσουν.
Ποιός να τους πιστέψει πια τους ξεφτίλες…

http://olympia.gr/2016/01/15/σχεδιο-μαϊμου-δημοσκοπησεων-για-να-στ/

Σαν σήμερα το 1822 σημειώνεται η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ΄21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.
Η Αϊτή, μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής, δεν ήταν δυνατόν να στείλει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρός της απάντησε με την ακόλουθο επιστολή, που χαρακτηρίζεται από θερμά αισθήματα για την ελληνική εξέγερση:
«Ελευθερία… Ισότης
Ιωάννης Πέτρου Βόγερ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην.
Εις τα Παρίσια
Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.
Μία  τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος. Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα. Επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ής προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ενδεία και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ’ επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι περιστάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν ημών τοις τέκνοις της Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.
Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.
Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
ΒΟΓΕΡ»
Η Αϊτή, προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Στις 12 Ιανουαρίου 2010 η Αϊτή επλήγη από ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί έφθασαν τις 316.000 και οι άστεγοι ξεπέρασαν το 1.600.000. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το χρέος της προς τη χώρα που πρώτη αναγνώρισε τα δίκαια του αγώνα της το 1821, ήταν από τις πρώτες που απέστειλε βοήθεια. Μάλιστα, στις 24 Ιανουαρίου Έλληνες και Γάλλοι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 24χρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου, δώδεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.
Πηγή: sansimera.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/660795/san-simera-to-1822-simeionetai-i-proti-diplomatiki-anagnorisi-tis-elladas#ixzz3xKvaa33g

Θρήνος στον Πύργο: «Έσβησε» η 30χρονη Εύη Ζαγκλή

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή η 30χρονη Εύη Ζαγκλή από το Ανεμοχώρι του δήμου Πύργου και άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/1) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου όπου νοσηλευόταν.
Η άτυχη κοπέλα νοσηλευόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, λίγο διάστημα μετά την τελευταία επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015.
Η 30χρονη Εύη είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν πήγε καλά και υποτροπίασε. Μετά τη δεύτερη μεταμόσχευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμφάνισε έντονα συμπτώματα απώλειας αίματος, με συνέπεια να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο. Μάλιστα, παραμονές της Πρωτοχρονιάς η οικογένειά της απηύθυνε έκκληση για αίμα, καθώς οι ανάγκες ήταν μεγάλες.
Η 30χρονη Εύη έδωσε σκληρή και γενναία μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, επιδεικνύοντας τεράστια αποθέματα ψυχής … Άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά της και τους φίλους της… Βυθισμένη στο πένθος είναι από το πρωί και η τοπική κοινωνία του Ανεμοχωρίου, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει τον άδικο και πρόωρο χαμό μιας νέας κοπέλας..
Η κηδεία πιθανότατα θα τελεστεί είτε Δευτέρα είτε Τρίτη στην Αθήνα.
Πηγή: patrisnews.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/661014/thrinos-ston-pyrgo-esvise-i-30xroni-eyi-zagkli#ixzz3xKhCVE9I

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον κολλητό του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Φόρο και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με λογαριασμό της HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο εν λόγω λογαριασμός ανήκε στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως ισχυριζόταν ο Σταύρος Παπασταύρου.
«Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά», ισχυρίζεται ο Παπασταύρου, για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο πως «μακάρι να υπήρχαν δέκα Παπασταύρου στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», την είδηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, σε prive συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του δικηγόρου του, σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της κατάθεσης των 5.390.000 δολαρίων στην ελβετική τράπεζα HSBC, που περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
Από τις έως σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης φέρεται ότι προκύπτει πως ο επίμαχος λογαριασμός ανήκε στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και όχι σε γνωστό επιχειρηματία, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Παπασταύρου.
Σε βάρος του έχει διαταχθεί φορολογικός έλεγχος για την περίοδο 2000-2012, τον οποίο διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ. «Από τα μέχρι στιγμής πορίσματα οι φορολογικές Αρχές φέρεται ότι δέχονται πως ο κ. Παπασταύρου είναι ο πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα τη χρονική περίοδο για την οποία ελέγχεται», αναφέρει η «Δημοκρατία».
Στον κ. Παπασταύρου δόθηκε προθεσμία πέντε ημερών από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν πρόλαβε να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα και οι φορολογικές Αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν περισσότερο χρόνο.
Η οριστική κρίση των φορολογικών Αρχών, σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, αναμένεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2016 (σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας» το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα).
Κατά τους ισχυρισμούς Παπασταύρου, στις 31 Δεκεμβρίου εκλήθη από το ΚΕΦΟΜΕΠ να παραλάβει ένα επιπλέον στοιχείο σε cd. Πρόκειται για μία εγγραφή excel, στην οποία ο Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως τελικοί δικαιούχοι (Beneficial Owner) του λογαριασμού της STARBI.
Το συγκεκριμένο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», προέρχεται από το στικάκι που έδωσε στις ελληνικές δικαστικές Αρχές ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, Ερβέ Φαλτσιανί.
Η πλευρά Παπασταύρου αμφισβητεί την αυθεντικότητα του στοιχείου και ο δικηγόρος κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του με «χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνωμοσίας». Μάλιστα, επισημαίνει πως έπειτα από δεκάμηνο έλεγχο, τον Ιούλιο του 2015, ο ένας ελεγκτής είχε τη γνώμη ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο, ενώ ο δεύτερος κράτησε επιφυλάξεις ζητώντας νέο έλεγχο.
Ο τραπεζικός λογαριασμός με την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων που ελέγχει η Δικαιοσύνη ανήκει στην εταιρία STARBI με «πληρεξούσιο» τον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του.
Σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, μοναδικός δικαιούχος και κάτοχος των μετοχών της εταιρίας STARBI είναι ένας επιχειρηματίας, παιδικός φίλος του.
Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε δημιούργησε ένα εμπίστευμα (trust), με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταύρου και τους γονείς του πληρεξούσιους, ώστε να διαθέσουν τα χρήματα σε προσφιλή του πρόσωπα εάν του συνέβαινε κάτι.
Το όνομα του κ. Παπασταύρου εμφανίζεται και σε δεύτερο λογαριασμό, ο οποίος έχει κλείσει από το 2005.
Θυμίζουμε ότι ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει δώσει εξηγήσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2015, ενώπιον του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση με την ιδιότητα του «υπόπτου» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.


 
Τι γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο καταλογισμός προστίμων ύψους 3,3 εκ. ευρώ στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της ΝΔ, Σταύρο Παπασταύρου από το ΚΕΦΟΜΕΠ, αποδεικνύει πως οι ελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι την υποταγή σε πολιτικές πιέσεις. 'Αλλωστε, ο έλεγχος γίνεται με την επίβλεψη της ελληνικής δικαιοσύνης (μέσω των Οικονομικών Εισαγγελέων)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει δε ότι «το νέο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τον "εκλεκτό" του κ. Σαμαρά («Μακάρι να 'χαμε στην Ελλάδα δέκα Σταύρους Παπασταύρους!», τόνιζε με στόμφο σε συνεδρίαση της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), φαίνεται πως διαψεύδουν πλήρως τη ΝΔ, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταυρου, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση της για "συκοφαντία που πέφτει στο κενό"».
«Η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι δεδομένη. Μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης, επισημαίνουμε πως το καθήκον όλων των κυβερνήσεων είναι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις τήρηση των κανόνων δικαίου. Αν το τελικό πόρισμα για τον κ. Παπασταύρου επιβεβαιώσει το προσωρινό, θα είναι μάλλον δύσκολο να διαψευστούν όσοι έκαναν λόγο για άσκηση πολιτικών πιέσεων στη Δικαιοσύνη από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να προστατευτούν τα "δικά τους παιδιά"», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/661001/prostimo-3-3-ekat-eyro-ston-kollito-toy-samara-stayro-papastayroy-gia-ti-lista-lagkarnt#ixzz3xKgV2CsO

Υπό κράτηση 12 Tούρκοι ακαδημαϊκοί για την «επιστολή προδοσία»

Άγκυρα: Ξεκίνησε να περνά χειροπέδες η τουρκική αστυνομίαστην υπόθεση της διακήρυξης-καταγγελίας για την σφαγή στη νοτιοανατολική Τουρκία. Μετά την δικαστική έρευνα που άνοιξε σε βάρος των ακαδημαϊκών που υπέγραφαν τη διακήρυξη, 12 εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση. Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών».
Πηγή: news.in.gr
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


http://greeknation.blogspot.nl/2016/01/12-t.html

«Απίθανο να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ σε μειώσεις παραγωγής πετρελαίου»



Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες με τον ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου και ότι κάτι τέτοιο, ακόμα και αν συνέβαινε, θα ήταν αναποτελεσματικό.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, είναι απίθανο όλες οι χώρες εντός του ΟΠΕΚ να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μειώσεις της παραγωγής, πόσο μάλλον αυτές οι χώρες που δεν είναι εντός του συνασπισμού του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Τέτοιες διαβουλεύσεις διεξάγονται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από τότε που άρχισαν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου στα μέσα του 2014», δήλωσε. «(Αλλά) βλέπουμε ότι το 2015 χώρες όπως η Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει τη συνολική παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

Οι όποιες συντονισμένες προσπάθειες για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής «δεν θα ήταν αποτελεσματικές» ούτως ή άλλως, δήλωσε ο Νόβακ, διότι η ισορροπία στην αγορά εξαρτάται κυρίως από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση άνω του 70% τους τελευταίους 18 μήνες, κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς. Το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τη Ρωσία, όπου οι πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477645&catID=2

Χαβάη: Συγκρούστηκαν στον αέρα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, στα οποία επέβαιναν συνολικά 12 άνθρωποι, τα οποία κατέπεσαν πιθανότατα κοντά στις ακτές του νησιού Οάχου, στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, αφού συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον αέρα, αναζητά η αμερικανική ακτοφυλακή.

«Εντοπίσαμε μια ζώνη με συντρίμμια σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από την ακτή και ερευνούμε την περιοχή. Δεν έχουμε βρει κανένα μέλος των πληρωμάτων προς το παρόν», είπε μια εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων.

Η ακτοφυλακή ενημερώθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα (11.38 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Η εκπρόσωπος είπε ότι οι δυνάμεις του λιμενικού ανέλαβαν τις έρευνες αφού ενημερώθηκαν ότι «δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν στα ανοιχτά του νησιού Οάχου». Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το κάθε ελικόπτερο είχε 6μελές πλήρωμα.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ελικόπτερα MH65 Dolphin του λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων και ένα αεροσκάφος Hercules HC130. Στην έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχει και η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, με ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477642&catID=4

Στο τραπέζι προσφυγικό και μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Παυλόπουλου-Μέρκελ

Η προσφυγική κρίση, «η οποία επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία» και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/01) ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στα θέματα που θα απασχολήσουν αυτήν τη συνάντηση αλλά και τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή μεταξύ της κ. Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργών των δύο χωρών, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι θα συζητηθούν η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη και η αντιμετώπιση των αιτιών του προσφυγικού κύματος.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, προφανώς, θα συζητηθεί και η κατάσταση των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477587&catID=3

Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι θεωρούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή

Οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, σύμφωνα με μελέτη την οποία πραγματοποίησε πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η Έρευνα Κοινωνικών – Πολιτικών Τάσεων στην Τουρκία 2015 έγινε από το Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη.
«Αν και το Ισραήλ ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών που εθεωρείτο ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία από το 2011, φέτος η Ρωσική Ομοσπονδία αντικατέστησε το Ισραήλ στη λίστα. Τα ποσοστά αυτών που θεωρούν τις ΗΠΑ, τη Συρία και το Ισραήλ ως απειλές προς την Τουρκία έπεσαν το 2015» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίζει τις ετήσιες τάσεις στην κοινή γνώμη, και διεξήχθη μεταξύ της 9ης Δεκεμβρίου και της 17ης, με 1.000 ερωτηθέντες των 18 και άνω, σε 26 πόλεις. Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολιτική, οικονομία και κοινωνικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο campus του πανεπιστημίου.
Το 2015, οι Τούρκοι θεώρησαν την τρομοκρατία ως το σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα. «Ενώ το 13,9% των συμμετεχόντων υπέδειξαν την τρομοκρατία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας για το 2014, το ποσοστό ανέβηκε στο 39,3% το 2015» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με δεύτερο σημαντικότερο την ανεργία. «Η ανεργία, το θεωρούμενο ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα του 2015, με 16,3%, έπεσε σημαντικά από το 33% όπου βρισκόταν το προηγούμενο έτος».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων κατά του κουρδικού ΡΚΚ, ως ανεπιτυχή. «Πέρυσι 39,2% αυτών που απάντησαν δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές μέθοδοι ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Φέτος, ωστόσο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 31,6%».
Όσον αφορά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν για άλλη μια φορά ο θεσμός που εμπνέει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, με 62,4%/ Η αστυνομία ακολουθεί με 51,9% και τα πανεπιστήμια στο 49,8%. Οι θεσμοί που χαίρουν της μικρότερης εμπιστοσύνης είναι η βουλή (31,8%), τα ΜΜΕ (27,8%) και τα πολιτικά κόμματα, με 33,9%.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/15/turkey-russia-israel_n_8988414.html?1452865452&utm_source=News247&utm_medium=DiabasteAkoma_article&utm_campaign=24MediaWidget

Λουκέτο και στην Softex. Στο δρόμο 200 εργαζόμενοι


Έκλεισε και η τελευταία μεγάλη χαρτοβιομηχανία της χώρας. Ποιά είναι η ιταλική Bolton που πήρε την απόφαση
Μέσω τηλεφώνου ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στην Softex ότι το εργοστάσιο της ιστορικής χαρτοβιομηχανίας στον Βοτανικό διακόπτει οριστικά την λειτουργία του. Σε επικοινωνία που είχε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με τον πρόεδρο του σωματείου, του μετέφερε την απόφαση της διοίκησης της ιταλικής πολυεθνικής Bolton, που είχε περάσει τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, να διακοπεί η λειτουργία επικαλούμενος το οικονομικό βάρος που είχε προκύψει από την περσινή πυρκαγιά και την αδυναμία των μετόχων να καλύψουν το κόστος.


Το θέμα έφτασε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο κατήγγειλε την στάση της πολυεθνικής και με ανακοίνωση του αναφέρει ότι “σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας”.
Σε οικονομικό επίπεδο η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η οποία παρά την απαξίωση της (σ.σ. μηδενική προώθηση) κατέχει ακόμη και σήμερα πρώτη θέση σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων είχε παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 44,3 εκατ. ευρώ το 2014 με τα καθαρά αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η περίπτωση της Softex έρχεται να προστεθεί στα λουκέτα που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) του Πάνου Ζερίτη, που κήρυξε πτώχευση το 2012 και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013.
Η Bolton Group έγινε μοναδικός μέτοχος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας το 2002 μετά από την ιδιωτικοποίηση της κρατικοποιημένης επιχείρησης το 1999. Όπως αποκαλύφθηκε μόλις πέρυσι η συναλλαγή αυτή έγινε μέσα από ένα "διάδρομο" επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο ώστε ο όμιλος να πετύχει σημαντικές φοροαπαλλαγές.
Φωτογραφία: Sooc.gr
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/loyketo-kai-sthn-softex-sto-dromo-200-ergazomenoi.3862059.html

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ενας «εγκεφαλικά νεκρός» και 5 σε κρίσιμη κατάσταση από δοκιμή φαρμάκου στη Γαλλία

Ένα άτομο έμεινε «εγκεφαλικά νεκρό» και πέντε ακόμη μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από αποτυχημένη δοκιμή φαρμάκου σε γαλλικό εργαστήριο.

Ενας «εγκεφαλικά νεκρός» και 5 σε κρίσιμη κατάσταση από δοκιμή φαρμάκου στη Γαλλία
Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο στην πόλη Ρεν, ωστόσο στην ανακοίνωσή του δεν αποκαλύπτει το όνομα του φαρμάκου που εξεταζόταν, παρά μόνο ότι επρόκειτο για ένα παυσίπονο που περιέχει κάνναβη και λαμβάνεται από το στόμα.  
Ενας από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή έπεσε σε κώμα ενώ θεωρείται εγκεφαλικά νεκρός ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση πέντε ακόμη εθελοντών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. 
Αμέσως μετά το συμβάν, η υπουργός υγείας της χώρας ειδοποιήθηκε για ένα «πολύ σημαντικό ατύχημα» και αυτήν την ώρα μεταβαίνει στην πόλη της βορειοδυτικής Γαλλίας. 
Σύμφωνα με την Independent, η κλινική δοκιμή ακυρώθηκε αμέσως και οι εθελοντές που συμμετείχαν ανακλήθηκαν άμεσα. 
Αυτή ήταν η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής για το συγκεκριμένο φάρμακο με στόχο την αξιολόγηση της «ασφάλειας, της ανοχής και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του στελέχους» σε υγιείς εθελοντές.  
Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του ατυχήματος στο ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο είναι αδειοδοτημένο και ειδικεύεται σε κλινικές δοκιμές. 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64316804

Η "σχολή του Σικάγο" και "το δόγμα του σοκ"

Η "σχολή του Σικάγο" και "το δόγμα του σοκ"


«Μόνο μία κρίση -είτε είναι, είτε απλώς εκλαμβάνεται ως πραγματική- οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές. Όταν ξεσπάει μια κρίση, οι δράσεις που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τις περιρρέουσες ιδέες. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική λειτουργία μας: να αναπτύσσουμε εναλλακτικές πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες έως ότου το πολιτικά αδύνατον καταστεί πολιτικά αναπόφευκτο.» (Μίλτον Φρίντμαν, «Καπιταλισμός και Ελευθερία», 1962). «Αν υιοθετήσετε τη προσέγγιση του σοκ, πρέπει να ενεργήσετε σύντομα, πολλαπλά και ακαριαία.» (Μίλτον Φρίντμαν, σε επιστολή του προς τον στρατηγό Πινοσέτ, δικτάτορα της Χιλής, 21 Απριλίου, 1975). Ο αμερικανός Μίτλον Φρίντμαν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του 20ου αιώνα. Ήταν το ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος της «Σχολής του Σικάγου», η οποία χαρακτηρίζεται από ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό.

Η «Σχολή του Σικάγου» και ο Μίλτον Φρίντμαν προσωπικώς, συνδέονται με τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν τα καθεστώτα στην Χιλή, την Αργεντινή και άλλες Λατινοαμερικάνικες χώρες τις δεκαετίες του 1970 και 1980 και αργότερα στη Μέση Ανατολή (πόλεμος στο Ιράκ το 2003), ενώ σήμερα βρίσκει εφαρμογή, με την κρίση της ευρωζώνης, στον ευρωπαϊκό χώρο. Η επιρροή αυτή έμεινε στην οικονομική ιστορία ως «Τα παιδιά από το Σικάγο». Βασικός πυρήνας αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι η θεωρία του δόγματος του σοκ ή θεραπείας σοκ που βασίζεται στην ιδέα ότι μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός φυσικής καταστροφής ή πολέμου είναι η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος. Η επιτυχία της πολιτικής αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της επερχόμενης καταστροφής καθιστά τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έπεται.

Το δόγμα του σοκ συνδέει τα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ με το σοκ που δέχεται μια κοινωνία από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, όπως απέδειξε η Καναδή ερευνήτρια του φαινομένου αυτού, Ναόμι Κλάιν, στο βιβλίο της «The Shock Doctrine» (2007), στο οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά στα πειράματα με ηλεκτροσόκ και ψυχότροπες ουσίες που έγιναν στη δεκαετία 1950 στο Πανεπιστήμιο Μακγκίλ του Καναδά υπό την εποπτεία του καθηγητή ψυχιατρικής Γουέιν Κάμερον και τη χρηματοδότηση της CIA. Ο ψυχίατρος προσπαθούσε με ηλεκτροσόκ να αποκόψει έναν άνθρωπο από την πραγματικότητα και μέσα από το σοκ να τον επαναφέρει σε μια κατάσταση «λευκού χαρτιού», όπου ο καθένας θα μπορούσε να «γράψει» τον ιδανικό άνθρωπο.

Στην πολιτική στρατηγική η εφαρμογή του δόγματος του σοκ είναι μια μορφή στρατηγικού ψυχολογικού πολέμου, όπου αν σκοπός είναι να γίνουν ταχύτατες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν τέσσερα στάδια: πρώτον να υπονομευτεί το υπάρχον οικονομικό σύστημα, δεύτερον, να οδηγηθούν τα πράγματα σε μία κρίση όπου το κράτος από μόνο του να αδυνατεί να τη διαχειριστεί και να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια των διεθνών θεσμών, τρίτον, με τη διεθνή ανταπόκριση για βοήθεια να γίνει με τέτοιο τρόπο η διαχείριση της κρίσης, όπου το κράτος να απολέσει τη δυνατότητα ικανής διαπραγμάτευσης και να ευρίσκεται συνεχώς έμπροσθεν σκληρών διλημμάτων όπου η μία επιλογή να είναι η καταστροφή και τέταρτον, η εξομάλυνση, κατά την οποία το κράτος και η κοινωνία έχουν πλέον αποδεχτεί τις αλλαγές μετά το σοκ. Το αποτέλεσμα του στρατηγικού ψυχολογικού πολέμου είναι η διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας του κράτους και η παράδοση της οικονομίας του στις διεθνείς αγορές.

Για τη «Σχολή του Σικάγου» το δόγμα του σοκ έχει συγκεκριμένη μορφή. Πρόκειται για την επιβολή από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις του τριπτύχου: «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες», με αντάλλαγμα τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο). Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δόγμα αυτό είναι να υπάρξει μια κρίση που μπορεί να οφείλεται είτε σε πόλεμο είτε σε φυσικές καταστροφές είτε σε δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως το υπέρογκο χρέος. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του δόγματος του σοκ είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και σε κρατικό επίπεδο η διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας.

Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, η διεθνοποίηση και οι ασκούμενες οικονομικές πολιτικές είναι προϊόντα αποφάσεων των ελευθέρων αγορών για να προελάσουν διεθνώς και στη διαμόρφωση των οποίων οι θεσμοί που προωθούν την παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να λαμβάνουν ποικιλοτρόπως μέρος. Στη περίπτωση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο θεσμός που παίζει αυτό το ρόλο είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση έχει λάβει μία μορφή όπου αγκαλιάζει πολιτικούς και ιδεολογίες, μετατρέποντας τους πρώτους σε γραφειοκρατικές μαριονέτες που διαπεραιώνουν πολιτικές που λαμβάνονται εκτός κρατικής κυριαρχίας και τις ιδεολογίες σε προτάσεις και επιχειρήματα γιατί «όσο παράλογη ή ανήθικη και αν είναι μία πράξη, ο άνθρωπος αισθάνεται την ακατάβλητη ανάγκη να την αιτιολογήσει: να αποδείξει δηλαδή, τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους ότι, η πράξη του υπαγορεύεται από τη λογική – από την κοινή λογική ή, τουλάχιστον, από τα συμβατική ηθική. Ο άνθρωπος ενεργεί πολύ εύκολα παράλογα, αλλά του είναι σχεδόν αδύνατο να μην δώσει στην πράξη του την εμφάνιση ενός λογικού κινήτρου» (Έριχ Φρομ).

Οι καλύτεροι αρωγοί του δόγματος του σοκ είναι ο εθνομηδενισμός, ο μεταμοντέρνος εκσυγχρονισμός, η διαστρεβλωμένη πολυπολιτισμικότητα και η δογματική κομματοκρατία.


* Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
http://kostasxan.blogspot.nl/2013/04/blog-post_7876.html

«ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» Επίθεση Καμμένου στον Μητσοτάκη: Νεοφιλελεύθερος με ακροδεξιούς συνεργάτες

«Το Ασφαλιστικό, για πρώτη φορά, δίνει λύσεις στα Ταμεία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «η μάχη που δώσαμε είναι για να μην υπάρξει "αίμα" στις κύριες συντάξεις» ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί φορείς δέχθηκαν την αύξηση εισφορών.

Επίθεση Καμμένου στον Μητσοτάκη: Νεοφιλελεύθερος με ακροδεξιούς συνεργάτες
Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον Ant1 υποστήριξε ακόμη, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στους δανειστές ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι υλοποιήσιμο και είναι μία πρόταση τεκμηριωμένη. «Αυτή η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών της. Δεν εκτελούμε αποφάσεις των δανειστών», δήλωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση που γίνεται έχει τα χαρακτηριστικά της δικής μας πολιτικής αντίληψης».
Σχολιάζοντας την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε «βέλη» εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον νεοφιλελεύθερο, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, με ακροδεξιούς συνεργάτες.
«Θεωρώ σημαντικό ότι εξεπλήρωσε ότι «έχουμε από τη μία μεριά τον νεοφιλελευθερισμό και τους ακροδεξιούς συνεργαζόμενους, ενώ λέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί έχουμε από τη μία μεριά κάποιον που γελάει όταν απολύει δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη την κοινωνική ευαισθησία», εξήγησε και συμαπό την άλλη οι ΑΝΕΛ εκπροσωπούμε το κομμάτι εκείνο της δεξιάς που έχει κοινωνική ευαισθησία».
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαρροές από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία. Επεσήμανε δε, ότι μετά το Ασφαλιστικό, ανοίγει η συζήτηση για διαγραφή χρέους, η οποία «θα οδηγήσει στο τέλος του μνημονίου».
Η Κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε, θα δώσει τις επόμενες ημέρες μία «τελευταία ευκαιρία» σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, προκειμένου να τα δηλώσουν και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. «Ή θα πληρώσουν και θα τα νομιμοποιήσουν ή θα δημευθεί η περιουσία τους» είπε χαρακτηριστικά.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64316364

«Έτσι όπως... ρέει θα καταλήξει σε αποξηραμένη κοίτη»

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2099294/chrisoveloni-to-ethnomidenistiko-potami-theli-na-xerizosi-tis-axies-tou-ellinikou-laou

«Είναι φανερό ότι το Ποτάμι θέλει να εξοβελίσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τις παραδόσεις του λαού μας. Με κάθε τρόπο επιδιώκει να αποκοπεί ο ελληνικός λαός από τις ρίζες του στο όνομα του νεφελώδους ψευδοπροοδευτισμού και του "δήθεν"», αναφέρει σε σχόλιό της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η κ. Χρυσοβελώνη επισημαίνει, τέλος, πως «το εθνομηδενιστικό Ποτάμι επιδιώκει να ξεριζώσει τις αξίες στις οποίες ακουμπά διαχρονικά ο ελληνικός λαός. Δεν θα τα καταφέρει».
«Έτσι όπως... ρέει το Ποτάμι όμως, θα καταλήξει σε αποξηραμένη κοίτη», καταλήγει.

Όσιος Παΐσιος: «Για τίποτε να μην έχετε άγχος…» Για τίποτε να μην έχετε άγχος. Το άγχος είναι του διαβόλου. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει...

Για τίποτε να μην έχετε άγχος.
Το άγχος είναι του διαβόλου. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι. Ο διάβολος δεν πηγαίνει κόντρα. Αν υπάρχη μια τάση, σπρώχνει και αυτός, για να ταλαιπωρήση και να πλανήση τον άνθρωπο. Τον ευαίσθητο λ.χ. τον κάνει υπερευαίσθητο. Όταν έχης διάθεση να κάνης μετάνοιες, σπρώχνει και ο διάβολος να κάνης περισσότερες από την αντοχή σου και, αν οι δυνάμεις σου είναι περιορισμένες, δημιουργείται μια νευρικότητα, γιατί δεν τα βγάζεις πέρα, και στην συνέχεια σου δημιουργεί άγχος με ελαφρά απελπισία κατ’ αρχάς και μετά συνεχίζει… Θυμάμαι, όταν ήμουν αρχάριος μοναχός, ένα διάστημα, μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, μου έλεγε ο πειρασμός: “Κοιμάσαι; Σήκω! Τόσοι άνθρωποι υποφέρουν, τόσοι έχουν ανάγκη…” Σηκωνόμουν και έκανα μετάνοιες, ό,τι μπορούσα. Μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, άρχιζε ξανά: “Οι άλλοι υποφέρουν κι εσύ κοιμάσαι; Σήκω!”
Σηκωνόμουν πάλι. Μέχρι που έφθασα να πω: “Αχ, να μου κόβονταν τα πόδια, τι καλά! Θα ήμουν τότε δικαιολογημένος, αφού δεν θα μπορούσα να κάνω μετάνοιες”. Μια Μεγάλη Σαρακοστή την έβγαλα με το ζόρι, γιατί πήγαινα να στριμώξω τον εαυτό μου περισσότερο από την αντοχή μου.
Όταν νιώθουμε στον αγώνα μας άγχος, να ξέρουμε ότι δεν κινούμαστε στον χώρο του Θεού. Ο Θεός δεν είναι τύραννος να μας πνίγη.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/01/%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%90%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%af%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b5.html#ixzz3xJwJJsRB

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Ο Ντάισελμπλουμ πιέζει για τη δημιουργία ταμείου για την χρηματοδότηση της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φθάσει γρήγορα σε μια οριστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Τουρκία να βοηθηθεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η χορήγηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Πρόκειται να εστιάσω στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το ταμείο και να έχουμε μια συμφωνία για τα τρία δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους πριν από μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως η Ιταλία εμποδίζει μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως θα ακούσει τι έχει να πει για το θέμα αυτό ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Η Γερμανία -που είναι ο κύριος υποστηρικτής της συμφωνίας με την Τουρκία μετά την υποδοχή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015- τάσσεται υπέρ της αύξησης του ποσού των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά η ΕΕ να χορηγήσει στην Τουρκία, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε αυτές τις προσδοκίες.
"Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ νόημα να μιλάμε για περισσότερα χρήματα. Ας δημιουργήσουμε πρώτα το ταμείο των τριών δισεκατομμυρίων", είπε.
Η Τουρκία, από τις κύριες χώρες διέλευσης των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ, φιλοξενεί τώρα περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.


Πηγή: Ο Ντάισελμπλουμ πιέζει για τη δημιουργία ταμείου για την χρηματοδότηση της Τουρκίας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/245772/o-ntaiselmploym-piezei-gia-ti-dimioyrgia-tameioy-gia-tin-hrimatodotisi-tis-toyrkias#ixzz3xJKw6ulj

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Κρίση και στη σχέση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έφερε η διαγραφή Γρηγοράκου -«Δεν είχαμε ενημερωθεί»

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας ότι οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμπορευθούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ΔΗΜΑΡ, του δεύτερου εταίρου στη σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μιλώντας το πρωί, στον Σκάι, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ενημερώθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι οι «χειρισμοί θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί». Είπε ακόμη, ότι απαιτείται φυγή προς τα εμπρός και άμεση λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα οποία όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν, είναι δυνατή η διεξοδική συζήτηση όλων των προβλημάτων.
Οπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση αυτή καθώς ο κ. Θεοχαρόπουλος ενημερώθηκε μετά την ανακοίνωση διαγραφής Γρηγοράκου. Μάλιστα, κύκλοι Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνουν: «Χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της συμπαράταξης όπου εκεί μπορούν να συζητούνται και θέματα αυτά».
Την αντίδρασή της εξέφρασαν και οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», οι οποίες σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Θεωρούν δε ότι στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατίας βρίσκεται ο σεβασμός της διαφορετικότητας των απόψεων οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο στο πλαίσιο συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών.
Γρηγοράκος: Αυταρχική απόφαση η διαγραφή μου
Με σκληρή ανακοίνωση που κάνει αναφορές σε απαίδευτες ηγεσίες και αυταρχικές αποφάσεις, απαντά ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος στη διαγραφή του από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
«Η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος επικυρώνεται με την αυταρχική απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να με θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση κόντρα στις απαίδευτες ηγεσίες»



Πηγή: Κρίση και στη σχέση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έφερε η διαγραφή Γρηγοράκου -«Δεν είχαμε ενημερωθεί» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/245737/krisi-kai-sti-shesi-pasok-dimar-efere-i-diagrafi-grigorakoy-den-eihame-enimerothei#ixzz3xJKY84NB

Χατζησωκράτης: Η ΔΗΜΑΡ δεν ρωτήθηκε για τη διαγραφή Γρηγοράκου

Το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ρωτήθηκε για τη διαγραφή Γρηγοράκου επισήμανε το στέλεχος του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης
Μιλωντας στον ΣΚΑΙ το Ακραίως και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, είπε πως «με στεναχωρεί το γεγονός ότι τώρα έχουμε αρνητικά γεγονότα όπως η διαγραφή και μάλιστα ήρθε η διαγραφή σε μια φάση ανασυγκρότησης».  
«Με αυτά που είπε ο Γρηγοράκος και αφορούν τη Φώφη Γεννηματά διαφωνώ. Για τον χειρισμό όμως και την ανακοίνωση της διαγραφής η ΔΗΜΑΡ δεν ρωτήθηκε. 
Η διαγραφή έγινε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι από το ΠΑΣΟΚ και δεν ρωτηθήκαμε ως ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε.
http://newpost.gr/politiki/510172/xatzhswkraths-h-dhmar-den-rwththhke-gia-th-diagrafh-grhgorakoy

Λαφαζάνης: Ψευδείς αθλιότητες τα περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο

«Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως “παράκεντρο” και ως αντιδημοκρατική “παραεξουσία” στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του», τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμήδηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα περί σχεδίου εισβολής στο Νομισματοκοπείο.
Στη δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων:
Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον “Σκάι” τις βρόμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων.
Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το “θάψιμο” του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου.
Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει πως «το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο Γ. Στουρνάραςομολογεί, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι προκειμένου να συγκροτήσει “ένα τείχος και μια άμυνα” απέναντι στην κατ’ αυτόν σχεδιασμένη “εισβολή στο Νομισματοκοπείο” και ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, “συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να φτιάξει αυτό το “τείχος”».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους δηλώσεις είναι αμείλικτα και εγείρουν μείζονα θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία, εκτιμά το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ, που θέτει τα εξής ερωτήματα:
Από πού αντλούσε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τις δήθεν πληροφορίες για εισβολή, τάχα, στο Νομισματοκοπείο; Ποιοι πρότειναν σύμφωνα με τους “πληροφοριοδότες” του αυτήν την εισβολή; Διαθέτει ο διοικητής της ΤτΕ παρακρατικό μηχανισμό πληροφοριών; Ποιους συγκεκριμένα παράγοντες του Δημοσίου που χρημάτισαν πρωθυπουργοί συγκάλεσε; Με ποια ιδιότητα και ποια εξουσιοδότηση; Μίλησε πράγματι γι’ αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και “έφτιαξε” μαζί του το περίφημο “τείχος” στο οποίο αναφέρεται; Το επιβεβαιώνει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;.
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ ότι «προφανώς αποθρασύνεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την απλόχερη στήριξη και την εύνοια που του προσφέρεται από τη μεταλλαγμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία τον αξιοποιεί ως το δεξί της χέρι στο καταστροφικό της έργο. Ο Γ. Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος. Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία».
Καταλήγοντας ο πρώην υπουργός τονίζει τα εξής: «”Ριφιφί” στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό, πολύ περισσότερο ο υπογράφων. Το “Ριφιφί” στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα όπως της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Eurobank, για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του».
http://newpost.gr/politiki/509731/lafazanhs-rififi-sto-dhmosio-xrhma-dieykolyne-o-idios-o-stoyrnaras

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να μην κάνει «ντου» ο Λαφαζάνης

Φρουρά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε αναλάβει κατ’ εντολή της κυβέρνησης τη φύλαξη του Νομισματοκοπείου το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να αποτρέψει σχέδια εισβολής και «απαλλοτρίωσης» των χρηματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονταν εκεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Tvxs.gr, με εντολή Τσίπρα η ΕΥΠ ανέλαβε, κατά τις δραματικές ημέρες της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού, να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.
Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν ― για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Η ιστορία για το περιβόητο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τη συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ΣΚΑΪ: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».
Σύμφωνα, πάντα, με το Tvxs.gr, στις 14 Ιουλίου 2015 ο τότε επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και είχε πει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της Τραπεζας της Ελλάδος – τα οποία προσδιόριζε στα 22 δισ. ευρώ – ως «γέφυρα» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι να τυπωθεί το νέο εθνικό νόμισμα.
Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, στις 25 Ιουλίου, στο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο είχαν αναφερθεί και οι Financial Times κάνοντας λόγο για «κρυφό πλάνο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας». Η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου είχε προτείνει την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη και την δέσμευση των 22 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι βρίσκονταν εκεί.
Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, ωστόσο, είχε χαρακτηρίσει «αθλιότητες» τα σχετικά δημοσιεύματα περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/660938/apokalypsi-vomva-h-eyp-froyroyse-to-nomismatokopeio-gia-na-min-kanei-ntoy-o-lafazanis#ixzz3xJIu21Xt