Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ο Γκρούεφσκι είναι τρίτος, παγκοσμίως, στην προώθηση του εγκλήματος

Ο πρωθυπουργός του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων-FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι,  είναι ο τρίτος πολιτικός στη σειρά, παγκοσμίως, στην προώθηση του εγκλήματος και στη διαφθορά, σύμφωνα με κατάλογο που εκπονήθηκε από το διεθνές δίκτυο Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP -Organized Crime and Corruption Reporting Project). Το σερβικό πρακτορείο Beta, σημειώνει ότι  ο Γκρούεφσκι, είναι ο πρώτος Σλάβος- Σκοπιανός, που μπήκε στη λίστα του διεθνούς οργανισμού.
 
«Ο πρωθυπουργός της FYROM,  Νίκολα Γκρούεφσκι προέβη σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης καθώς και σε διώξεις πολιτικών αντιπάλων του και συμμετείχε στην συγκάλυψη φόνων», όπως σημειώνει το OCCRP.
Δεύτερο πρόσωπο της χρονιάς στον αρνητικό αυτόν κατάλογο τοποθετείται ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς που συνέβαλε στην εγκληματικότητα στη χώρα του, ενώ τα πρωτεία παγκοσμίως έχει η οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στη διαφθορά, στο έγκλημα και στην καταλήστευση του κράτους.

 
               
 

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν

Του Ανέστη Καλλιγά - Ο υπουργός Εξωτερικών της ΣαουδικήςΑραβίας ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Σαουδική Αραβία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από εξαγριωμένους Ιρανούς διαδηλωτές η Πρεσβεία της στην Τεχεράνη και το Προξενείο της στη Μασχάντ. Οι Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και προξένησαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό της Πρεσβείας διαμαρτυρόμενοι για τον αποκεφαλισμό του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρεσβευτής του Ιράν και η ιρανική διπλωματική αποστολή έχουν διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία.
Για ακόμη μια φορά η ατμόσφαιρα στη μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι μετά την εκτέλεση 47 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο σιίτης ιερωμένος.
Το Ιράν απέιλησε με αντίποινα τη Σαουδική Αραβία, με το ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας  Αλί Χαμενεΐ να αποδίδει φόρο τιμής με μήνυμά του στο Twitter στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε χθες, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.
“Awakening is not suppressible” (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), έγραψε ο Αλί Χαμενεΐ στο μήνυμα που συνοδεύονταν από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.
Στην ιστοσελίδα του αναρτήθηκε μια εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, καθώς και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.
Το άκουσμα της είδησης για την εκτέλεση του θρησκευτικού ηγέτη προκάλεσε κύμα οργής σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα “σοβαρό σφάλμα” και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε “δολοφονία”. Ενώ, ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα “να διαγραφούν από τις σελίδες της ιστορίας”.
Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν στην Ανατολική Επαρχία της χώρας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.
Παράλληλα, στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.
Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
Καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί είναι για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή με το Ριάντ να διαμηνύει σήμερα πως η κλιμάκωση της έντασης δεν θα ωφελήσει κανέναν.
 

Η Τουρκία βαράει διάλυση και εξάγει την κρίση στο Αιγαίο – Αμσφισβητεί τα σύνορα

Σε άνευ προηγουμένου προκλήσεις προχωρά η Τουρκία,επιχειρώντας κατά την προσφιλή συνήθεια της Άγκυρας να εξάγει την κρίση στο εσωτερικό της στο Αιγαίο, εγείροντας ανοιχτά ζητήματα «αδιευκρίνιστων» συνόρων.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι 8 ΝΟΤΑΜ αποτελούν πρόφαση για το ξεδίπλωμα της στρατηγικής της έντασης που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκία.
Το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου διπλωματικά απομονωμένο σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υπόθαλψης και χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πλέον έχει αποκαλυφθεί ανοιχτά μετά και την πολεμική προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, και ενώ στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών και ως επίσημοι σύμμαχοι ΗΠΑ και Μόσχας βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ την εθνική τους ανεξαρτησία που συνεπάγεται τη διάλυση της Τουρκίας, αναζητούν βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πολιτική της κλιμακούμενης έντασης που υιοθετεί η Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έρχεται όσο πλησιάζει η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ που εν πολλοίς αναμένεται να θάψει εν τη γεννέσει τους τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν για αποκατάσταση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες.
Πέραν τούτου, με τη στρατηγική της έντασης εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εγείρει εκ νέου ζητήματα και να προσδοκά σε… ανταλλάγματα μεσούσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης που η ίδια έχει καλλιεργήσει και συντηρεί σε βάρος αρχικά της Ελλάδας και εν συνεχεία της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Άγκυρα παρά τις σχετικές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ δεν έχει πράξει τίποτα από τα συμφωνηθέντα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, παρά συνεχίζει να ποιεί την νήσσα, επενδύοντας ουσιαστικά στην επιχείρηση δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί από λαθρέμπορους στα τουρκικά παράλια. Όπως τυχαία δεν είναι και η σχέση… στοργής που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να φέρει δια της πλαγίου το θέμα κοινών περιπολιών για το προσφυγικό, εξυπηρετώντας πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο.
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση εδώ και ένα 48ωρο η Άγκυρα αμφισβητεί εγγράφως το υπάρχον status quo στο Αιγαίο, με συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ.
Σε μία από αυτές μάλιστα που αφορά το Καστελόριζο ουσιαστικά η Άγκυρα συμπικνώνει όλη την επεκτατική πολιτική της, αφού αφορά την περιοχή που σύμφωνα με τις πάγιες τουρκικές θέσεις πρέπει να αρχίζει η τουρκική ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο και επιχειρεί να «κόψει» την σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ
Σε αυτές τις ΝΟΤΑΜ η Τουρκία:
•Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών.
•Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.
•Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.

tribune

ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο Νίκολα Γκρουέφσκι Πηγή: Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο Νίκολα Γκρουέφσκι

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τις 15 Ιουλίου 2015, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.
Στις 15 Ιανουαρίου, βάσει της συμφωνίας, θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στα τέλη Απριλίου. Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη,ενώ ο Ν. Γκρούεφσκι, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε ότι την απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τα όργανα του κόμματος.
Τις εξελίξεις σχετικά με την παραίτησή του και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η συμμετοχή της στις εκλογές εξαρτάται από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίζουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές και κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Μάλιστα, κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πρέπει να αναβληθούν για μερικούς ή περισσότερους μήνες οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία "τίμια" εκλογική αναμέτρηση.
Από την πλευρά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.
Ο Ν. Γκρούεφσκι, οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006, τάσσεται κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου, καθώς είναι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσει σε αυτές και επιθυμεί η όλη κατάσταση να ξεκαθαρίσει και να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο το συντομότερο δυνατόν.
Κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου τάσσεται και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και πάλι σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα "ρευστό" σκηνικό.
Η όλη κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει κάπως κατά την επίσκεψη στα Σκόπια, το επόμενο διάστημα, τού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επετεύχθη η συμφωνία του Ιουλίου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Χαν,σε επιστολή που απέστειλε το προηγούμενο διάστημα στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.
Οι Βρυξέλλες φέρονται να προβληματίζονται για τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, οι οποίες "πολώνουν" το κλίμα και απειλούν τη διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.


Πηγή: Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο Νίκολα Γκρουέφσκι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243825/ragdaies-exelixeis-stin-pgdm-paraiteitai-o-nikola-gkroyefski#ixzz3wIHZY3ze

«ΕΙΜΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ» «Μαύρες» προβλέψεις από τον Σόρος: Η Ελλάδα δεν θα συνέλθει ποτέ με το ευρώ -Ούτε θα αποπληρώσει τα χρέη της

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επικρίνει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη, εξαίρει ωστόσο τον ρόλο της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και το ουκρανικό.
«Κερδοσκόπο με την καλή έννοια του όρου» χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Σόρος, μιας και προέβλεψε και αποκάλυψε, όπως υποστηρίζει, τα τρωτά σημεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ο άνθρωπος που κάποτε με κερδοσκοπικές επιθέσεις στη βρετανική λίρα έγινε πλουσιότερος κατά 1 δισεκατομμύριο σε μια μόλις μέρα μίλησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, η οποία είναι, κατά την άποψή του η μόνη χώρα που μπορεί να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρώπης.
«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009 η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει υψηλό τίμημα», τονίζει ο Τζορτζ Σόρος προσθέτοντας: «Της ζητήθηκε να καταβάλλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν και πάλι όρους που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της».
Ολιγάρχες είχαν μοιράσει την Ελλάδα μεταξύ τους
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα είχε ενδιαφέρον ως τόπος επένδυσης για ιδιώτες ο Τζορτζ Σόρος είναι κατηγορηματικός: «Όχι, όσο η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».
Ο Τζορτζ Σόρος διακρίνει ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας: «Ο ουκρανικός πληθυσμός κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως οι Ευρωπαίοι δίνουν στο Κίεβο πολύ λίγα χρήματα κάνοντας το ίδιο λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η “παλιά“ Ουκρανία έμοιαζε με την “παλιά“ Ελλάδα. Ολιγάρχες είχαν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι επιδίωκαν τον προσωπικό πλουτισμό. Όμως οι άνθρωποι στην “νέα“ Ουκρανία επιθυμούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτό χρειάζονται την βοήθεια της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ίδια την Ευρώπη, διότι μια ευημερούσα Ουκρανία θα ήταν εφόδιο για την Ευρώπη, στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ της αλληλεγγύης, αλλά και μιας νέας αρχής στην Ουκρανία».
Μόνο οι Γερμανοί μπορούν να αποτρέψουν τη διάσπαση της Ευρώπης
Σχολιάζοντας την ανακήρυξη της Άγκελα Μέρκελ από το αμερικανικό περιοδικό TIME «πρόσωπο της χρονιάς», αλλά και τον χαρακτηρισμό της ως «καγκελάριου του δυτικού κόσμου» ο Τζορτζ Σόρος τονίζει:
«Δεν έχω αλλάξει γνώμη για την λανθασμένη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί στην Ευρώπη η Άγκελα Μέρκελ. Κατά την άποψή μου όμως είναι εδώ και πολύ καιρό η αδιαφιλονίκητη ηγέτης της Ευρώπης και κατά συνέπεια έμμεσα του δυτικού κόσμου, ιδίως από τότε που αντιτάχθηκε στον ρώσο πρόεδρο Πούτιν με αφορμή την ουκρανική κρίση. Πριν από αυτό την θεωρούσα απλώς μια ταλαντούχα πολιτικό, που λαμβάνει υπόψη τις σφυγμομετρήσεις. Έδειξε ωστόσο να αδιαφορεί για την κοινή γνώμη αναφορικά με τη Ρωσία. Και στην προσφυγική κρίση διέκρινε ωστόσο το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρώπης, με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα ανοιχτά σύνορα της ζώνης του Σέγκεν αλλά και για την εσωτερική αγορά».
Ο αμερικανός επενδυτής εμφανίζεται πεπεισμένος για το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Γερμανία ως ισχυρότερη οικονομικά δύναμη στην Ευρώπη: «Αν κάποιοι είναι σε θέση να αποτρέψουν μια διάσπαση της Ευρώπης, τότε αυτοί είναι οι Γερμανοί. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας Μέρκελ έγιναν οι ηγεμόνες στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα κάποιο τίμημα, κι ας διαμαρτύρονται ορισμένοι Γερμανοί για τις πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα. ΟΙ Γερμανοί είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι κερδισμένοι της νομισματικής ένωσης. Όμως οι ηγεμόνες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον. Οφείλουν να εκπροσωπούν και τα συμφέρονται εκείνων που τους εμπιστεύονται. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε αν η Γερμανία θα επωμιστεί τελικά την ευθύνη αυτή, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ μετά το 1945».
Πηγή: Deutsche Welle
4 ΣΧΟΛΙΑ

http://www.iefimerida.gr/news/243831/mayres-provlepseis-apo-ton-soros-i-ellada-den-tha-synelthei-pote-me-eyro-oyte-tha
 

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Καμπάνια στο Διαδίκτυο: Δώστε το Νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες

Καμπάνια για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες, που άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, ξεκίνησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας υπογραφές.
«Δώστε την ψήφο σας για να λάβουν οι Ελληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες», αναφέρει ο τίτλος της καμπάνιας ενώ στο συνοδευτικό κείμενο όπου εξηγείται γιατί η ψήφος είναι σημαντική αναφέρεται: «Oι κάτοικοι των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο (και πολλοί άλλοι που φθάνουν εκεί από όλο τον κόσμο, μέλη ΜΚΟ και Ελληνες της διασποράς) κάνουν κάθε τι δυνατό για να  βοηθήσουν τους εκτοπισμένους Σύρους πρόσφυγες και να αισθανθούν πιο άνετα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν ελάχιστα να προσφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα εδώ και χρόνια. Δείχνουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις χριστιανικές αρχές αλλά και το φιλότιμο, την αγάπη, το σεβασμό και τη φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους που τους είναι παντελώς άγνωστοι. Οι πράξεις και οι θυσίες τους δεν περνούν απαρατήρητες καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και της επίτευξης σταθερότητας, ενώ αποτελούν παραδείγματα αγάπης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που θα μπορούσαν να μάθουν από αυτές τις πράξεις». 
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 υπογραφές. Για όσους θέλουν να ψηφίσουν μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της ψηφοφορίας ΕΔΩ


Πηγή: Καμπάνια στο Διαδίκτυο: Δώστε το Νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243758/kampania-sto-diadiktyo-doste-nompel-eirinis-stoys-ellines-gia-ti-voitheia-toys-stoys#ixzz3wIFL3atb

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΤΑ Το αλαλούμ με τις αποδείξεις -Αναπάντητα ερωτήματα για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Το 2016 μπήκε και σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ οι αποδείξεις που θα «μετράνε» για να συμπληρωθεί το αφορολόγητο όριο θα είναι αυτές που θα προέρχονται από ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τράπεζας ή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
Ωστόσο παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις συναλλαγές που θα «βοηθούν» τους φορολογούμενους να πιάσουν το αφορολόγητο. 
Το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων ενός νοικοκυριού φεύγει σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα μετρούν οι αποδείξεις των δύο στο αφορολόγητο. Την ίδια στιγμή περίπτερα και παντοπωλεία δεν έχουν το ειδικό μηχάνημα για κάρτες, άρα θα πρέπει να υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα.
Καμία διευκρίνιση δεν υπάρχει ακόμα και για το τι θα ισχύει με τα delivery και αν οι διανομείς κατ οίκον θα έχουν το ειδικό μηχάνημα. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που προκύπτουν και το ΥΠΟΙΚ καλείται να δώσει απαντήσεις άμεσα.


Πηγή: Το αλαλούμ με τις αποδείξεις -Αναπάντητα ερωτήματα για το χτίσιμο του αφορολόγητου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243760/alaloym-me-tis-apodeixeis-anapantita-erotimata-gia-htisimo-toy-aforologitoy#ixzz3wIEvWtBT

Δύσκολα... για «κόκκινη» επιχείρηση με εμπλοκή πρώτης κατοικίας κατά τον Σταθάκη

Το περιεχόμενο της... χαμένης αξιοπιστίας της κυβέρνησης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κληθείς να απαντήσει σχετικά με το πλαίσιο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που εμπλέκεται και πρώτη κατοικία. 
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις υπό διαμόρφωση υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία, σε όλη τη χώρα, 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες.
Όπως είπε σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "κόκκινο" ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης πρόκειται για Κέντρα Πληροφόρησης που θα συστηματοποιήσουν τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής.
Σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα σε αυτά που εμπλέκεται πρώτη κατοικία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, ο υπουργός τόνισε ότι επίκειται διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο νομικά το θέμα, να συνδυάζεται εμπορική δραστηριότητα και υπερχρεωμένο νοικοκυριό και ο λόγος είναι η απολύτως διακριτή φύση των δύο Δικαίων.
Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι και για τις τράπεζες μεγάλο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στη θωράκιση των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα, με εισοδήματα των 20.000 ως 35.000 ευρώ, το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά παρέχει εργαλεία στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.
Το πρώτο είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.
Το δεύτερο είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής.
Το τρίτο είναι τα 30 κέντρα πληροφόρησης που ιδρύονται ανά την επικράτεια, τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, με βάση την νέα νομοθεσία.
Θα πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες. Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής, είπε ο υπουργός.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επηρεαστεί η στόχευση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αν χρειαστεί παρέμβαση, θα κάνουμε», σημείωσε ωστόσο ότι με το υφιστάμενο όριο των 200.000 ευρώ η προστασία φτάνει το 85%-90% των δανειοληπτών, οπότε δεν είναι αυτό το σημαντικό κριτήριο, αλλά το εισοδηματικό. Με το 20% να καλύπτεται από το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ, ο στόχος είναι η αύξησή του μέσω της θωράκισης δανειοληπτών της εισοδηματικής ομάδας 20.000-35.000 ευρώ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/657413/dyskola-gia-kokkini-epixeirisi-me-emploki-protis-katoikias-kata-ton-stathaki#ixzz3wICDYSoL

Νέο Ασφαλιστικό: Πείνα και ανέχεια για άλλα δέκα χρόνια

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ,ΤΟ ΕΦΚΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Το τελειωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις ετών και στην κατοχύρωση του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης δίνει το νέο ασφαλιστικό, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές.
Η κατακρήμνιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η μείωση στις κύριες συντάξεις προοιωνίζεται συντάξεις φτώχειας και πείνας αλλά και εργαζομένους που δεν θα μπορούν να προσδοκούν τίποτα παραπάνω από τα 385 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, προβλέπεται μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους και 30% στις συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ, καθώς και ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr θα ονομάζεται Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και με βάση τις ίδιες πληροφορίες θα είναι:
-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος
-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος
-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης θα ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.
Άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι:
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους)
  • Νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών: αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (κοινό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες)
  • Εξίσωση των αγροτικών εισφορών με τις αντίστοιχες των υπολοίπων ασφαλισμένων
  • Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος από το 2017.
«Αγγίζουν» και τους παλιούς ασφαλισμένους
Οι νέες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να αφήσουν ανεπηρέαστους και τους παλιούς ασφαλισμένους, παρότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν άμεσες περικοπές. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/657466/neo-asfalistiko-peina-kai-anexeia-gia-alla-deka-xronia#ixzz3wIBvVkwQ

Λαμία: Νεκρός 22χρονος από καραμπίνα στο σπίτι της γιαγιάς του

Ένα τραγικό περιστατικό έγινε πριν από λίγο στο χωριό Θερμοπύλες στη Λαμία με νεκρό έναν νεαρό 22 ετών.
Σύμφωνα με το lamiareport.gr το θύμα είναι από τη Δαμάστα και βρισκόταν στο σπίτι της γιαγιάς του στις Θερμοπύλες. Το παιδί βρέθηκε νεκρό πυροβολημένο από πολύ κοντινή απόσταση στο στήθος με καραμπίνα ενω μέσα στο σπίτι ήταν η γιαγιά και ο θείος του.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν σπεύσει στο σημείο και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
http://newpost.gr/ellada/507938/lamia-nekros-22xronos-apo-karampina-sto-spiti-ths-giagias-toy

Μεσολόγγι: Γιατί δεν έβρισκαν τους δύο φίλους που εντοπίστηκαν νεκροί (φωτό)

Έξι μέτρα βάθος και νερό που έφθανε σε ύψος τουλάχιστον τα δύο μέτρα είχε το αρδευτικό κανάλι, μέσα στο οποίο βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι αναποδογυρισμένο το αυτοκίνητο όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι σοροί του Βασίλη Γρατσάνη και του Γιάννη Κορδώση, οι οποίοι αγνοούνταν από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το αυτοκίνητο βρέθηκε στο αρδευτικό κανάλι που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Αιτωλικού - Αστακού, στο ύψος της Κατοχής, αφού προηγουμένως είχε εκτραπεί της πορείας του και ανατραπεί.
Επίσης, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η εξαφάνιση των δύο ανδρών είχε δηλωθεί από συγγενικά τους πρόσωπα στις 6 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο αστυνομικό τμήμα Αιτωλικού.
Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, οι δύο άνδρες είχαν αναχωρήσει από τα σπίτια τους αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Όσον αφορά την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου των δύο ανδρών, γίνεται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Αιτωλικού, το τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου και την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Οι δύο φίλοι είχαν βγει να διασκεδάσουν λίγη ώρα μετά την έλευση του νέου χρόνου και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους. 
Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, πυροσβέστες και αστυνομικοί από το Μεσολόγγι πραγματοποίησαν εντατικές έρευνες στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα, ενώ σήμερα στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο.
 http://newpost.gr/ellada/507976/mesologgi-giati-den-ebriskan-toys-dyo-filoys-poy-entopisthkan-nekroi-fwto

Τελικά 'βγάζουν' τη Γερμανία εκτός Σένγκεν. Η Δανία κλείνει τα σύνορα της

"Οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκονται σε κίνδυνο" δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση της Δανίας να εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία. Η Κοπεγχάγη κλείνει και τη γέφυρα Όρεσουντ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν έχουν αναγνωριστικά έγγραφα προς τη Σουηδία 


Η Δανία εγκατέστησε σήμερα ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων που δεν είναι εφοδιασμένοι με προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν λίγες ώρες αφού η Σουηδία εφάρμοσε το ίδιο μέτρο στα σύνορά της με την Δανία.
AdTech Ad

Σχολιάζοντας την κίνηση της Σουηδίας, να επαναφέρει και εκείνη τους ελέγχους, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου: "Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το ότι άλλες βόρειοευρωπαϊκές χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου".
Σύμφωνα με τον Δανό πρωθυπουργό, οι έλεγχοι στα σύνορα θα είναι προσωρινοί, αν και δεν διευκρίνισε μέχρι πότε θα διαρκέσουν.
Η αντίδραση της Γερμανίας ήταν άμεση και αιχμηρή. Οι αρχές της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινδυνεύουν", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
"Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη...", δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. "Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο", δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Κοπεγχάγης να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους, την ίδια ημέρα που και η Σουηδία επέβαλε μέτρα στα σύνορά της με τη Δανία δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς για τη συνολική πολιτική της Ε.Ε. ως προς το προσφυγικό ζήτημα.

Η Κοπεγχάγη έκλεισε τη γέφυρα Όρεσουντ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν έχουν αναγνωριστικά έγγραφα

Η Σουηδία απαιτεί από σήμερα λοιπόν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαθέτουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης για να τους επιτραπεί να διασχίσουν με τρένο ή λεωφορείο τη γέφυρα του Όρεσουντ, την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στη χώρα.
Εκτός από την ευθύνη που φέρουν οι μεταφορείς στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση που παραβούν τον κανονισμό αυτόν, συστηματικοί έλεγχοι γίνονται κατόπιν σχετικού μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στον δανέζικο σταθμό του Κάστρουπ, στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, από όπου αναχωρούν τα τρένα που διασχίζουν τη γέφυρα του Όρεσουντ προς τη Σουηδία. Επίσης έχουν στηθεί περίπου 30 σημεία ελέγχου.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/telika-vgazoyn-th-germania-ektos-sengken-h-dania-kleinei-ta-sunora-ths.3845063.html

Συγκεντρώνει για τα ελληνόπουλα τόσα ευρώ όσες οι ημέρες ζωής του O Αυστριακός Ότο Τρομπέτερ έχει στόχο το ποσό των 21.916 κατά τον εορτασμό των 60ών γενεθλίων του

Να συγκεντρώσει για αναξιοπαθούντα παιδιά στην Ελλάδα το ποσό των 21.916 ευρώ, όσες θα είναι τότε και οι ημέρες της ζωής του, όταν στις 3 Δεκεμβρίου του 2016 θα γιορτάζει την 60η επέτειο των γενεθλίων του, επιθυμεί ο Αυστριακός συγγραφέας Ότο Τρομπέτερ.
«Γνωρίζω ότι πρόκειται για μεγαλεπήβολο στόχο, ωστόσο με τους πολλούς ανθρώπους, που έχουν μια καρδιά για τα παιδιά, θα είναι εφικτό», δήλωσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του στη διάρκεια εκδήλωσης όπου παρουσίασε το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του με τίτλο «Πατρίδα της καρδιάς - Εικόνες όπως η μουσική», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.
Στην εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας έγιναν και οι πρώτες δωρεές για το φιλανθρωπικό εγχείρημά του των «21.916 ευρώ» για τα μικρά Ελληνόπουλα, Αυστριακοί καλλιτέχνες διάβασαν αποσπάσματα από προηγούμενα έργα του Αυστριακού συγγραφέα.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2086781/sigkentroni-gia-ta-ellinopoula-tosa-evro-oses-i-imeres-zois-tou

Από το κακό στο χειρότερο

Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και την καθίζηση των πετρελαϊκών τιμών, το 2015 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. 

Η κρίση της Κίνας και των αναδυομένων αγορών

Το θορυβώδες σκάσιμο της κινεζικής χρηματιστηριακής φούσκας από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου έστειλε ρίγη σε όλον τον κόσμο. Σε μόνο μία ημέρα τον περασμένο Αύγουστο το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έχασε 8,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2007.
Ο πανικός μεταδόθηκε χτυπώντας όλες τις αγορές του κόσμου. Μέσα από αντίστοιχου μεγέθους βουτιές οι απώλειες από τα ρεκόρ του Ιουνίου για την κινεζική αγορά ξεπέρασαν κάποια στιγμή και το 40%.
Το σκάσιμο αυτό αντανακλά το ξεφούσκωμα της εξαγωγικά προσανατολισμένης κινεζικής οικονομίας, η οποία ύστερα από χρόνια εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξης καλείται σε ένα περιβάλλον χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης να μειώσει ταχύτητα.
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης αντανακλώνται στη ζήτηση για πρώτες ύλες και εμπορεύματα, οι τιμές των οποίων βυθίζονται συμπαρασύροντας μαζί τους οικονομίες, νομίσματα και αξίες των αναπτυσσόμενων χωρών που στηρίζονται στις εξαγωγές αυτών.

Η καθίζηση του πετρελαίου

Από τα 116 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, η τιμή του μπρεντ βούτηξε αυτόν τον μήνα στα 36,05 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Η μεγάλη πτώση των τιμών αντανακλά τη χαμηλότερη ζήτηση της ασθμαίνουσας παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την υπερπροσφορά καθώς ο ΟΠΕΚ -έρμαιο των προθέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των γεωπολιτικών σχεδίων της συμμάχου της ΗΠΑ- δείχνει αδύναμος να προχωρήσει σε μείωση των εξαγωγών του.
Η μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας δεν κατάφερε πάντως να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αντίθετα, γονατίζει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που στηρίζονται στις εξαγωγές του μαύρου χρυσού.

Η αλλαγή πολιτικής απο FED και ΕΚΤ

Η αμερικανική Fed προχώρησε στα μέσα αυτού του μήνα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ύστερα από μια δεκαετία, βάζοντας τέλος στην επταετή περίοδο μηδενικών επιτοκίων που ξεκίνησε το 2008.
Αρκετοί όμως αμφιβάλλουν αν η κίνηση αυτή όπως και ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα (που ενισχύουν το δολάριο και τις αξίες σε αυτό) υποδηλώνουν οριστική έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του 2007-2009.
Για την ώρα τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής πολιτικής από την αμερικανική κεντρική τράπεζα βιώνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, από τις οποίες εδώ και μήνες αποχωρούν μαζικά επενδυτικά κεφάλαια προς χάριν του δολαρίου, βυθίζοντας νομίσματα, μετοχές, επιχειρήσεις, οικονομίες.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο τις αγορές κρατικών ομολόγων και ανακοίνωσε επέκτασή τους αυτόν τον μήνα ώς τον Μάρτιο του 2017. Παράλληλα μείωσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο καταθέσεων (-0,3%).
Στόχος, η αναθέρμανση της οικονομίας της ευρωζώνης. Οσο και αν χαλαρώνει όμως η νομισματική πολιτική, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν ανακάμπτει. Η έλλειψη επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι εμφανής.
Ομως αυτό απαγορεύεται διά ροπάλου από το νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο που καθορίζει σήμερα την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα: οικονομική στασιμότητα και η ίδια ρητορική περί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ελληνική τραγωδία

Αν μη τι άλλο, η ελληνική κρίση οδήγησε πολύ κοντά στην άβυσσο την ευρωζώνη ενώ τροφοδότησε αρκετές φορές στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Διόλου τυχαία θεωρείται απ’ όλα τα διεθνή ΜΜΕ κορυφαίο οικονομικό γεγονός του 2015.
Να θυμίσουμε μόνο ότι σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, μετά από επτά χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας, η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και τις χειρότερες επιδόσεις σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η φτώχεια καλπάζει, οι Ελληνες έχουν χάσει περίπου το 1/3 του πλούτου τους ενώ η μεσαία τάξη περί τα 1,2 εκατ. μέλη από τις τάξεις της.
Κι όμως οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη.

Φοροδιαφυγή πολυεθνικών

Για ακόμη μία χρονιά οι αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών, τη μεγάλη μάστιγα της παγκόσμιας οικονομίας και των λαών του πλανήτη, περίσσεψαν. Starbucks, Fiat, Amazon, Google, Ikea και άλλοι κολοσσοί συνέχισαν -με τη βοήθεια κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού κυρίως Βορρά- να πληρώνουν καθόλου ή ελάχιστο φόρο για τα κέρδη τους στη γηραιά ήπειρο, στερώντας από τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών πολύτιμα έσοδα και εξαναγκάζοντας τους λαούς αυτών στη διαρκή λιτότητα.
Αποκαλύφθηκε ότι αρωγοί σε αυτό το έργο, με το «φιλικό» στις επιχειρήσεις φορολογικό τους καθεστώς, δεν είναι πια μόνον οι συνήθεις ύποπτοι, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Ιρλανδία, αλλά και μερικές από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Βρετανία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με έρευνες που είδαν το φως στη διάρκεια της χρονιάς, οι τράπεζες της τελευταίας δέχονται εύκολα καταθέσεις-προϊόν φοροδιαφυγής.
Παρά τις αποκαλύψεις, η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των Βρυξελλών ήταν αμέτρητη.
Παρά τις αντίθετες υποσχέσεις κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πάταξη αυτού του οικονομικού εγκλήματος δεν έχει ληφθεί. Απόρροια του ελέγχου των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων από τα επιχειρηματικά λόμπι.
Στα τελευταία αφιέρωσαν πέρυσι πάνω από το 75% των συναντήσεών τους οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Tο σκάνδαλο VOLKSWAGEN

Η αποκάλυψη του λογισμικού που είχε εγκαταστήσει στα πετρελαιοκίνητα οχήματά της η Volkswagen προκειμένου να παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και να τα βγάζει καθαρά ήταν αναμφίβολα το σκάνδαλο της χρονιάς.
Η απάτη ξεμπρόστιασε όχι μόνο τον γερμανικό κολοσσό αλλά όλο το γερμανικό επιχειρείν, ξεθωριάζοντας το περιβόητο «made in Germany», τη φήμη δηλαδή της Γερμανίας για την ποιότητα των προϊόντων της -ειδικά των βιομηχανικών.

Οι επιχειρηματικές συγχωνεύσεις

Ενας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αποφάσισαν ότι το 2015 ήταν η σωστή στιγμή για να κάνουν τη στρατηγική κίνηση. Ετσι, η συνολική αξία των εξαγορών παγκοσμίως -κυρίως από τις ΗΠΑ προς την Απω Ανατολή- χτύπησε στις αρχές Δεκεμβρίου ρεκόρ, στα 4,6 τρισ. δολάρια.
Πραγματοποιήθηκαν 9 συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης των 50 δισ. δολαρίων, 5 περισσότερες από το 2014, και καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισαν τα χαμηλά επιτόκια.
http://www.efsyn.gr/arthro/apo-kako-sto-heirotero

Όσιος Ονούφριος ο Νέος



Βιογραφία
Ο Όσιος Ονούφριος γεννήθηκε στο χωριό Κάμπροβα του Μεγάλου Τυρνάβου το 1787 μ.Χ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δέτζιο και αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Δανιήλ. Η δε μητέρα του ονομαζόταν Άννα.

Το πρώτο όνομα του νεομάρτυρα αυτού ήταν Ματθαίος και οι ευσεβείς και πλούσιοι γονείς του τον μεγάλωναν με χριστιανοπρέπεια. Κάποτε λοιπόν, όταν ήταν οκτώ ετών, οι γονείς του τον μάλωσαν για κάποια του αταξία και αυτός θυμωμένος είπε μπροστά σε Τούρκους ότι θα τουρκέψει.

Τότε με χίλια βάσανα οι γονείς του κατόρθωσαν να αποτρέψουν την περιτομή του. Όταν μεγάλωσε ο Ματθαίος πήγε στο Άγιο Όρος στη Μονή Χιλιανδαρίου, όπου χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Μανασσής.

Αλλά οι τύψεις από το παιδικό εκείνο περιστατικό τον έκαναν να αγωνίζεται με αυστηρή νηστεία και προσευχή για να εξιλεωθεί στον Θεό. Αργότερα αποφάσισε να ομολογήσει τον Χριστό μπροστά στους άπιστους και να υποστεί μαρτυρικό θάνατο. Πήγε λοιπόν στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, όπου δοκιμάστηκε για 4 μήνες από τον πνευματικό Νικηφόρο και κατόπιν έγινε μεγαλόσχημος μοναχός με το όνομα Ονούφριος.

Έπειτα με την ευλογία του πνευματικού του και αφού πήρε σαν συνοδό του κάποιο Γρηγόριο Πελοποννήσιο, πήγε στη Χίο.

Εκεί αφού και πάλι προετοιμάστηκε κατάλληλα, φόρεσε ρούχα Αγαρηνών και πήγε στο κριτήριο, όπου μπροστά σε πολλούς αγάδες με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό και αναθεμάτισε τον μουσουλμανισμό. Και έριξε κάτω το πράσινο σαρίκι που φορούσε.

Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν ανελέητα και φρικτά. Τελικά πέθανε αφού τον μαχαίρωσαν οι βασανιστές του, στις 4 Ιανουαρίου 1818, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3 μ.μ. Το Ιερό του λείψανο οι Τούρκοι το έριξαν στη θάλασσα. Ακολουθία και βιογραφία του Αγίου συνέγραψε ο Ονούφριος Ιβηρίτης, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1862.
http://www.saint.gr/475/saint.aspx

Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός


Βιογραφία
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο Σηρικάρι, καστανοχώρι στα δυτικά του Νομού με υγιεινό κλίμα, με όμορφα δάση, πλούσια νερά, φαράγγια και σπήλαια. Το χωριό αυτό έχει μια ιδιομορφία που δεν την συναντούμε συχνά: είναι χωρισμένο σε ένδεκα γειτονιές, οι οποίες πήραν και το όνομα τους από τις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν εκεί. Έτσι ο Άγιος μας γεννήθηκε στην γειτονιά των Κωστογιάννηδων. Οι γονείς του ήταν απλοί και ευλαβείς χωρικοί, οι οποίοι ενώ ακόμη ήταν μικρό παιδί πέθαναν και τον άφησαν ορφανό. Έτσι, σε ηλικία 13 ετών, έφυγε από το σπίτι του. Ο παππούς του που είχε αναλάβει να τον μεγαλώσει τον πήγε στα Χανιά να εργαστεί εκεί σ’ ένα κουρείο για να μάθει την δουλειά. Τότε εμφάνισε και τα πρώτα σημεία της νόσου του Χάνσεν δηλ. την λέπρα. Εκείνη την εποχή, τους λεπρούς τους απομόνωναν στο νησί Σπιναλόγκα, διότι η λέπρα ως μεταδοτική αρρώστια αντιμετωπίζονταν με φόβο και αποτροπιασμό.

Ο Νικόλαος όταν έγινε 16 ετών και όταν τα σημάδια της νόσου άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στην Σπιναλόγκα έφυγε με κάποιο καράβι για την Αίγυπτο. Εκεί έμενε εργαζόμενος στην Αλεξάνδρεια, πάλι σ’ ένα κουρείο, όμως τα σημάδια της νόσου γίνονταν όλο και πιο εμφανή, ιδίως στα χέρια και στο πρόσωπο. Γι’ αυτό με την μεσολάβηση ενός κληρικού κατέφυγε στην Χίο, όπου υπήρχε τότε ένα λεπροκομείο, στο όποιο ήταν ιερεύς ο πατήρ Άνθιμος Βαγιανός, ο μετέπειτα Άγιος Άνθιμος (βλέπε 15 Φεβρουαρίου).

Ο Νικόλαος έφτασε στη Χίο το 1914 μ.Χ. σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου, που ήταν ένα συγκρότημα με πολλά ομοιόμορφα σπιτάκια, υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής. Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο. Η νόσος προχωρούσε και εξελίσσονταν και ελλείψει καταλλήλων φαρμάκων, επέφερε πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις (το φάρμακο βρέθηκε αργότερα το 1947 μ.Χ.).

Ο π. Νικηφόρος ζούσε με αδιάκριτη, γνήσια υπακοή, με νηστεία αυστηρή, εργαζόμενος στους κήπους. Μάλιστα κατέγραψε σε ένα κατάλογο και τα θαύματα του Άγιου Ανθίμου, τα όποια είχε δει «ιδίοις όμασιν» (πολλά αφορούσαν θεραπείες δαιμονιζόμενων).

Υπήρχε μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση του Άγιου Άνθιμου με τον μοναχό Νικηφόρο, ο οποίος «ουδέ εν βήμα εμάκρυνεν απ’ αυτού», όπως αναφέρει ο πατήρ Θεόκλητος Διονυσιάτης στο βιβλίο του «Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου». Ο π. Νικηφόρος προσευχόταν τη νύχτα ώρες ατελείωτες, κάνοντας μετάνοιες αμέτρητες, δεν είχε λογοφέρει με κανένα ούτε χάλασε την καρδιά κάποιου κι ήταν ο κύριος ψάλτης του ναού. Εξ αιτίας της ασθενείας του όμως, σιγά-σιγά έχασε το φως του κι έτσι έψαλλε τα περισσότερα τροπάρια και απήγγειλε τους Αποστόλους από στήθους.

Το 1957 μ.Χ. έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο.

Εκεί, στον αντιλεπρικό σταθμό ζούσε και ο πατήρ Ευμένιος, ο οποίος είχε κι αυτός προσβληθεί από την νόσο του Χάνσεν, αλλά με την επιτυχή φαρμακευτική αγωγή θεραπεύτηκε τελείως. Απεφάσισε όμως να μείνει όλο το υπόλοιπο της ζωής του μέσα στον αντιλεπρικό σταθμό κοντά στους συνασθενείς του, τους οποίους φρόντιζε με πολλή αγάπη. Έτσι έγινε και υποτακτικός στον πατέρα Νικηφόρο, στον οποίο ως ανταμοιβή της υπομονής του ο Κύριος του είχε δώσει πολλά χαρίσματα. Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελλάκι του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, για να πάρει την ευχή του. Παραθέτομε μερικές μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν:

«Ενώ ο ίδιος του ήταν κατάκοιτος, με πληγές και πόνους, δεν γόγγυζε αλλά έδειχνε μεγάλη καρτερία». «Είχε το χάρισμα της παρηγοριάς των θλιβομένων. Τα μάτια του ήταν μονίμως ερεθισμένα, η όραση του ελαχίστη, είχε αγκυλώσεις στα χέρια και παράλυση στα κάτω άκρα. Παρ’ όλα αυτά ήταν γλυκύτατος, μειλίχιος, χαμογελαστός, διηγείτο χαριτωμένα περιστατικά, ήταν ευχάριστος, αξιαγάπητος». «Το πρόσωπο του, που ήταν φαγωμένο από τα στίγματα της ασθένειας, και τις πληγές, έλαμπε κι έπαιρναν χαρά όσοι τον έβλεπαν αυτόν τον πάμπτωχο και φαινομενικά ασθενή άνθρωπο που έλεγε: Ας είναι δοξασμένο το άγιο Όνομα Του».

Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 μ.Χ., κοιμήθηκε ο πατήρ Νικηφόρος. Μετά την εκταφή, τα άγια του λείψανα ευωδίαζαν. Ο πατήρ Ευμένιος, και άλλοι πιστοί ανέφεραν πολλές περιπτώσεις, όπου έγιναν θαύματα με την επίκληση των πρεσβειών προς τον Θεό, του πατρός Νικηφόρου. Λαμπρό παράδειγμα και πρότυπο για όλους μας ο βίος του Οσίου Νικηφόρου, ήταν ευάρεστος στο Θεό διότι υπέμεινε πολλά. Για το λόγο αυτό και έχουμε πολλές μαρτυρίες: ότι ο Άγιος μας είχε δεχθεί από το Πανάγιο Πνεύμα το χάρισμα της διορατικότητας καθώς και πλήθος άλλων χαρισμάτων. Χρειάζεται επίσης να σημειώσομε ότι πλείστα είναι τα θαύματα που είναι καταγραμμένα καθώς μέχρι και σήμερα ο άγιος δίδει απλόχερα βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα πολλά θαυμαστά που δεν θα έχουν έρθει στην επιφάνεια.

«Παιδιά μου, προσεύχεσθε; και πώς προσεύχεσθε; ...με την ευχή του Ιησού να προσεύχεσθε, με το ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ. Έτσι να προσεύχεσθε. Έτσι είναι καλά» (πατήρ Νικηφόρος).

Ἀπολυτίκιον
Ήχος α΄.
Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα, καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν, νῦν δὲ δόξῃ ἐστεφάνωται παρ᾽ Αὐτοῦ, θαυμάτων διακρίσεσιν. Χαίροις τῶν Μοναστῶν χειραγωγέ, χαίροις φωτὸς ὁ πρόβολος· χαίροις ὁ εὐωδίας χαρμονήν, προχέων ἐκ λειψάνων σου.

http://www.saint.gr/4301/saint.aspx

ΤΡΕΛΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ σε «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» και ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ και τις ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Όργιο σπατάλης εις βάρος των Ελλήνων από την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων: 2,4 εκατομμύρια ευρώ για επιμόρφωση λαθρομεταναστών!
«Λεφτά υπάρχουν». Η θλιβερή όσο και εφιαλτική αυτή ατάκα φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκει πρακτική εφαρμογή. Όχι, βεβαίως, για να δοθούν χρήματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους άνεργους, αλλά για την επιμόρφωση (ούτε καν σίτιση) των λαθρομεταναστών.
Όπως διαβάζουμε σχετικά στην εφημερίδα «Δημοκρατία» από τον τίτλο «2.340.312 ευρώ για να επιμορφωθούν οι μετανάστες γράφονται τα εξής:
«Ένα καράβι λεφτά ξοδεύει η Ελλάδα για τους μετανάστες και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών οδεύουν προς τα ταμεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχουν δοθεί μόνο το 2015 (από πόρους της Ε.Ε. αλλά και της Ελλάδας) συνολικά 2.390.312 ευρώ!
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν αφορούν σίτιση ή στέγαση μεταναστών (δηλαδή τις ανάγκες επιβίωσης), αλλά την «κοινωνική τους ένταξη» και άλλες… φιλολογικού περιεχομένου δράσεις.
Το πρόγραμμα
Ειδικότερα, από το ετήσιο πρόγραμμα του 2012 έχουν διανεμηθεί για την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών σε διάφορες ΜΚΟ (όπως τη Civis Plus και την Praksis) 132.174 ευρώ, για την «ευαισθητοποίηση της κοινωνίας» άλλα 183.855 ευρώ, με δικαιούχο τη «Μετάδραση», και για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας κρατών – μελών της Μεσογείου και την… ανταλλαγή απόψεων (!) και εμπειριών (!) 174.749 ευρώ.
Από το ετήσιο πρόγραμμα του 2013, 115.000 ευρώ δόθηκαν για την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών όσον αφορά τη διερμηνεία και τη διαπολιτισμική μεσολάβηση σε υπηρεσίες μιας στάσης για την έκδοση αδειών διαμονής. Ακόμη, από τα κονδύλια των προγραμμάτων από το 2014 έως το 2020 αναμένεται να εκταμιευθούν 222.835 ευρώ πάλι για δράσεις πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης και για την παροχή συμβουλευτικής σε μετανάστριες και άλλα 276.193 ευρώ για την «προαγωγή της διαπολιτισμικότητας». Παράλληλα, έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 107.263 ευρώ για τη «διαπολιτισμική επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών ή χειρίζονται θέμα που σχετίζονται με αυτούς». Για την ίδια, μάλιστα, δράση αναμένεται να εκταμιευθούν άλλα 200.000 ευρώ, από τα οποία έχει λαμβάνειν μεταξύ άλλων και η ΜΚΟ Praksis.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ότι εκτός από τις ΜΚΟ, δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις, εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμοί κατάρτισης κλπ.
Από εθνικούς πόρους
Και όλα αυτά όταν από τις 24 Μαΐου του 2015 έως και σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου (όπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα η «κυριακάτικη δημοκρατία») έχει μοιράσει σε 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το ποσό των 4.167.000 ευρώ!
Με άλλα λόγια, κάθε μήνα το κράτος δίνει το λιγότερο 1.000.000 ευρώ σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες. Αυτά, ωστόσο, είναι χρήματα που αντλούνται από εθνικούς πόρους, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο, που καθημερινά προσπαθεί να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι κατατοπιστικό για την κατάσταση που επικρατεί. Την ώρα που ο Ελληνικός Λαός υποφέρει από τις επιπτώσεις των τριών συνεχόμενων Μνημονίων δίνονται χρήματα σε ΜΚΟ για λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Χρήματα που προέρχονται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος «ξεζουμίζεται» από κάποιους προκειμένου να παριστάνουν τους ευαίσθητους και τους φιλάνθρωπους στην δική τους πλάτη.
Ένα «πάρτυ», δηλαδή, το οποίο μάλιστα δεν έχει να κάνει με τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στην Χώρα μας, αλλά με φληναφήματα περί «ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών». Το να ξοδεύονται μ’ αυτόν τον τρόπο τέτοια ασύλληπτα ποσά για αμφιβόλου ποιότητας ενέργειες, την ώρα που οι Έλληνες υποφέρουν, αποτελεί ξεκάθαρη Εθνική και Κοινωνική πρόκληση.  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Πηγή: http://elldiktyo.blogspot.com/2015/12/trelo-xrima.html#ixzz3w5CzsulL