Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Bud Spencer: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα σπαγγέτι γουέστερν

Τον γνωρίσαμε μέσα από τις ταινίες δράσης των ‘70’s, έχει χαραχθεί στη μνήμη μας ως ο δυνατός γενειοφόρος πρωταγωνιστής, που μαζί με το κινηματογραφικό ταίρι του τονΤerence Hill, μοίραζαν... πόνο στους συμπρωταγωνιστές τους και γέλιο στους θεατές. Όμως ο Bud Spencer, ήταν πολλά περισσότερα από ένας ρωμαλέος τύπος που έδερνε.



Ο Carlo Pedersoli, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πριν «μεταμορφωθεί» στην κινηματογραφική καλτ φιγούρα των σπαγγέτι γουέστερν, ήταν πρωταθλητής κολύμβησης και μάλιστα έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος ιταλός κολυμβητής που έκανε σε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μέτρα! Πήρε μέρος σεΟλυμπιακούς Αγώνες, ήταν πρωταθλητής στο πόλο, ήταν μουσικός, σπούδασε νομική κι αυτά είναι μερικές μόνο από τις πτυχές της ζωής του Bud Spencer που δεν γνωρίζαμε.
Γεννήθηκε στη Σάντα Λουτσία της Νάπολης το 1929 κι αργότερα βρέθηκε με την οικογένειά του στη Ρώμη όπου σπούδασε χημικός. Αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στη Νότια Αμερική, όπου ο νεαρός Carlo εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στο Μπουένος Άιρες, αλλά και ως γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας στο Μοντεβιδέο, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει το αγαπημένο του σπορ, την κολύμβηση.
Το 1948, μια κλήση από την κολυμβητική ομάδα της Ρώμης τον έκανε να επιστρέψει στην πατρίδα του και δύο χρόνια αργότερα έγραψε ιστορία, σπάζοντας το φράγμα του ενός λεπτού σε αγώνα των 100 μέτρων. Οι καλές επιδόσεις του τον οδήγησαν στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1951, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ πήρε μέρος και σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1952 στο Ελσίνκι και το 1956 στη Μελβούρνη, φτάνοντας ως τα ημιτελικά των 100 μέτρων στην κολύμβηση.
Η επαφή του με το υγρό στοιχείο δεν περιοριζόταν στο κολύμπι, αφού ο Carlo Pedersoli, ήταν και πολίστας και μάλιστα είχε στεφθεί και πρωταθλητής Ιταλίας με την ομάδα τηςΛάτσιο.
Εκτός από κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, ο Bud Spencer είχε κλίση και στη μουσική... Έγραψε τραγούδια για Ιταλούς τραγουδιστές, σάουντρακ ταινιών και σιγά σιγά άρχισε η επαφή του με τον κόσμο του κινηματογράφου. Αρχικά έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες, ως το 1967 όταν ο σκηνοθέτης Giuseppe Colizzi, του έδωσε ρόλο σε ένα ιταλικό σπαγγέτι – γουέστερν, με τίτλο «Ο θεός συγχωρεί, εγώ όχι».
Πηγή: EPA/Domenech Castello
Τη δεκαετία του ’70 Carlo Pedersoli και ο Giuseppe Colizzi, αποτέλεσαν ένακινηματογραφικό δίδυμο που έκανε θραύση, παίζοντας μαζί σε περισσότερες από 20 ταινίες, όπου κυρίως μοίραζαν... σφαλιάρες σε κακοποιούς, ενώ δεν έλειπαν και οι φάρσες και οι γκάφες.
Ο Carlo Pedersoli, «μεταμορφώθηκε» στον Bud Spencer που όλοι γνωρίζουμε, αυτό που πιθανόν να μην ξέρουμε είναι το πώς αποφάσισε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Το όνομα Bud (μπουμπούκι), το διάλεξε γιατί έλεγε ότι είχε πλάκα επειδή ήταν τελείως αταίριαστο με την εμφάνισή του, ενώ το Spencer ήταν προς τιμήν του ηθοποιού Spencer Tracy.
Εκτός από τον Pedersoli, όνομα άλλαξε και ο Giuseppe Colizzi, ο γνωστός σε όλους μαςΤerence Hill.
Ο Bud Spencer μοιάζει με έναν άνθρωπο που είχε κάνει τα πάντα. Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικές παραγωγές για την ιταλική τηλεόραση, σπουδές χημικού και νομικού, επιχειρήσεις (είχε ιδρύσει εταιρεία με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία, ενώ αργότερα αγόρασε εταιρεία που έφτιαχνε παιδικά ρούχα), πολιτική (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), ενώ είχε αποκτήσει δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου, αλλά και αεροπλάνων τύπου jet.
http://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/37349/bud-spencer-apo-toys-olympiakoys-agones-sta-spaggeti-goyestern?utm_source=www.newsbomb.gr&utm_medium=dpgNewsBox&utm_campaign=CNN_NEWS