Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η αλήθεια για τους Τατάρους της Τζαμάλα στη Eurovision

της Γεωργίας Σάκκουλα


Ένα τραγούδι με πολιτικό μήνυμα, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι εξυπηρετεί προπαγανδιστικά κίνητρα, και αποκρύπτει ιστορικά στοιχεία από τα γεγονότα του 1944, επέλεξε να στείλει φέτος η Ουκρανία στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision και τελικά κατέκτησε την πρώτη θέση.
«Όταν φτάνουν ξένοι/Μπαίνουν στα σπίτια σας/Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι», λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού «1944», που έγραψε και ερμήνευσε στη Στοκχόλμη η 32χρονη Τζαμάλα, που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας.
Η ίδια θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για τον διωγμό των προγόνων της από την περιοχή τηςΚριμαίας το 1944 από τις δυνάμεις του Στάλιν, λέγοντας ότι τραγουδά για την ειρήνη και την αγάπη. Ξέχασε όμως να πει μια βασική λεπτομέρεια ως προς το ποιος ήταν ο ρόλος των προγόνων της στη Ναζιστική Κατοχή.
Οι Τάταροι, που ζουν σήμερα στην Κριμαία, είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την 300χρονη παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάστηκαν το σουνιτικό Ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα
Η Κριμαία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1475 μέχρι το 1774. Μετά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο η χερσόνησος ανεξαρτητοποιήθηκε και το 1783 περιήλθε στην Ρωσική Αυτοκρατορία.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα από τις αρχές του 1942 η χερσόνησος της Κριμαίας είχε περιέλθει στην κυριαρχία των ναζί, με μεγάλο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού να εκτελείται ή να αποστέλλεται στη Γερμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπήρξαν πόλεις και ομάδες που αντιστάθηκαν ηρωικά στην επέλαση των γερμανικών στρατευμάτων όπως η Σεβαστούπολη, η οποία κράτησε από τον Οκτώβρη του 1941 έως τον Ιούλη του 1942.
Υπήρξαν όμως και κάποιοι οι οποίοι όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν αλλά συμμάχησαν με τον κατακτητή και πολέμησαν στο πλευρό του.
Μεταξύ αυτών ήταν χιλιάδες Τατάροι της Κριμαίας (υπολογίζονται γύρω στις 20.000) οι οποίοι συνεργάστηκαν ενεργά με τις γερμανικές Αρχές Κατοχής, συμμετέχοντας στις λεγόμενες «Ταταρικές Εθνικές Επιτροπές», που συστάθηκαν από τα Γερμανικά όργανα πληροφοριοδοτών, και χρησιμοποιήθηκαν συχνά για την διείσδυση στα νώτα του Κόκκινου Στρατού από κατασκόπους και δολιοφθορείς.
Με την υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας, οι «Ταταρικές Εθνικές Επιτροπές», κάτι σαν τους δικούς μας ταγματασφαλίτες, στις οποίες ηγετικό ρόλο έπαιξαν οι Λευκοφρουροί-Τάταροι του εξωτερικού, προσανατόλισαν τις δραστηριότητές τους στις διώξεις και την καταπίεση του μη-Ταταρικού πληθυσμού της Κριμαίας, ξεκινώντας τις προετοιμασίες για την απόσπαση της Κριμαίας από τη Σοβιετική Ένωση με την βία, με την βοήθεια των Γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Μόλις ο Κόκκινος Στρατός επανάκτησε τον έλεγχο της περιοχής ο Στάλιν διέταξε τον εκτοπισμό των Τατάρων στο Ουζμπεκιστάν και στην κεντρική Ασία, κάτι που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουνίου 1944.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο Κρατικής Επιτροπής Άμυνας με ημερομηνία 11 Μαΐου 1944 και εκδόθηκε από το Κρεμλίνο Μόσχα -«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που παρατέθηκαν παραπάνω, η Κρατική Επιτροπή Άμυνας αποφασίζει πως: Όλοι οι Τάταροι πρέπει να φύγουν από την περιοχή της Κριμαίας και να μετεγκατασταθούν μόνιμα ως ειδικοί μέτοικοι στις περιοχές της Ουζμπεκικής ΣΣΔ. Η μετεγκατάσταση θα ανατεθεί στην Σοβιετική NKVD. Η Σοβιετική NKVD (σύντροφος Μπέρια) θα πρέπει να ολοκληρώσει την μετεγκατάσταση μέχρι την 1η Ιουνίου 1944».
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες ενώ άρχισαν να επιστρέφουν στη Χερσόνησο της Κριμαίας το 1980. Σήμερα αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Κριμαίας και στο δημοψήφισμα για προσάρτηση ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία τάχθηκαν ανοιχτά κατά.
Μάλιστα το 2015 η φιλοναζί κυβέρνηση της Ουκρανίας αναγνώρισε την εκδίωξη τους ως «γενοκτονία».
Στην παρακάτω φωτογραφία ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο ηγέτης των Τατάρων της Ουκρανίας,χαιρετά ναζιστικά ενώ συμμετέχει σε διαδήλωση. 

Το τραγούδι, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας που έστειλε το μήνυμα ότι «η πολιτική νίκησε την τέχνη» ενώ ήδη δημιουργείται κλίμα για μποϋκοτάζ του επόμενου διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία..Πριν από τον διαγωνισμό άλλωστε η Μόσχα είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των "πολιτικών" υπαινιγμών του τραγουδιού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει "τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα".
Από την πλευρά του βέβαια ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο έκανε λόγο για μεγάλη νίκη και ευχαρίστησε τη Τζαμάλα.
http://newpost.gr/kosmos/534385/h-alhtheia-gia-toys-tataroys-ths-tzamala-sth-eurovision