Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τούρκοι πράκτορες «μπερδεύονται» στη ρωσική Κριμαία

Η Τουρκία, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τουςΤατάρους – Τούρκους που ζουν στην Κριμαία ως παράγοντες επιρροής της στη ρωσική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κριμαίας, Σεργκέι Αξένοφ, όπως δημοσιεύει το πρακτορείο Tass.
«Αυτή, (η Τουρκία) πάντα προσπαθούσε και προσπαθεί με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της να βοηθήσει τους Τατάρους (της Κριμαίας) για να τους χρησιμοποιήσει ως παράγοντες επιρροής στον πληθυσμό.
»Πολλοί Τάταροι της Κριμαίας, νεαρής ηλικίας, εκπαιδεύονται στην Τουρκία και αποστέλλονται στην Κριμαία, μέσω των θρησκευτικών ιδρυμάτων. Τώρα αυτή ο οδός θα διακοπεί. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε εδώ τουρκικά σχολεία και δεν χρειάζεται να βοηθά σε αυτό η Τουρκία», πρόσθεσε ο Αξένοφ.
Πρόσθεσε ότι έχει διαταχθεί, επίσης, η διακοπή κάθε «μη κυβερνητικής οργάνωσης» και «ξένης επιχείρησης» που δεν έχουν εμφανείς δραστηριότητες.
Επεσήμανε ότι «οι Τάταροι της Κριμαίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προσαρμοσθεί στη ζωή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποδέχθηκαν με ευχαρίστηση το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στην ιστορική τους πατρίδα».
Ο επικεφαλής του «Οργανισμού για τις Εθνότητες», Ιγκόρ Μπαρίνοφ, είπε ότι η ένταξη των Τατάρων της Κριμαίας στην κοινωνία της Ρωσικής Ομοσπονδίας «είναι επιτυχής», τονίζοντας ότι «εάν γινόταν τώρα δημοψήφισμα ο αριθμός των Τατάρων που θα ψήφιζαν «υπέρ» της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία θα ήταν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερος από ό, τι το 2014.

http://www.tribune.gr/world/news/article/193499/tourki-praktores-mperdevonte-sti-rosiki-krimea.html

Πάνω από 70.000 άτομα επισκέφτηκαν την Ονειρούπολη Δράμας τις τρεις πρώτες μέρες της λειτουργίας της!

Πάνω από 70.000 άτομα επισκέφτηκαν την Ονειρούπολη Δράμας τις τρεις πρώτες μέρες της λειτουργίας της!

Οι πύλες του μαγικού χωριού του Αη Βασίλη άνοιξαν...

Πάνω από 70.000 άτομα επισκέφτηκαν την «Ονειρούπολη - Το χωριό του Αη Βασίλη» τις τρεις πρώτες μέρες της λειτουργίας της.
Στην «Ονειρούπολη» κάθε μέρα υπάρχουν εκδηλώσεις που μπορούν να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι αλλά και δεκάδες ΔΩΡΕΑΝ δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015
9:00 - 12:00 Ελάτε να παίξουμε στην «Ονειρούπολη». Εμψύχωση και παιχνίδια από τον ανιματέρ «Ξωτικό» της ομάδας «Πολυθέαμα Κρόκο & Λίνο».
17:30 -19:30 Σπιτάκι «Διαδραστικών Παραμυθιών & Σινεμά Ταινιών Μικρού Μήκους».
17:30 - 19:30 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Επι.κοινωνώ και Συμ.βιώνω» συμμετέχει στην «Ονειρούπολη» προσφέροντας δημιουργική απασχόληση για γονείς και παιδιά από δύο έως δέκα ετών.
18:00 - 19:00 Κεντρική Σκηνή. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Δράμας θα μας ταξιδέψει με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
19:30 Κεντρική είσοδος «Ονειρούπολης» (Άγαλμα Ελευθερίας). Το 19ο HolisteRUN (Νυχτερινό τρέξιμο) ξεκινά με δύο διαδρομές 5χλμ. και 10χλμ.
Εγγραφές 19:30 έως 20:45. Εκκίνηση 21:00 αυστηρά!
Πριν την εκκίνηση συγκεντρώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Πληροφορίες και εγγραφές www.holisteRUN.com

Ακολουθείστε στη σελίδα στο facebook
για να απολαύσετε τις εκπλήξεις και τους διαγωνισμούς που σας περιμένουν...
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=23823:pano-apo-70000-atoma-episkefthkan-thn-oneiroypolh-dramas-tis-treis-protes-meres-ths-leitoyrgias-ths&Itemid=177

Σοβαρά τραυματισμένη 64χρονη, σε τροχαίο στον Πύργο

Στο Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» μεταφέρθηκε όμως, βαριά τραυματισμένη και μια64χρονη γυναίκα, που χθες το μεσημέρι, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδόΠαπαγεωργίου στον Πύργο.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη 1:30 περίπου το μεσημέρι, όταν το ασημί αυτοκίνητο, που κινούνταν στην οδό Αγίου Γεωργίου, έστριψε αριστερά στην οδό Παπαγεωργίου και παρέσυρε την άτυχη γυναίκα που εκείνη την ώρα επιχειρούσε να διασχίσει κάθετα τον δρόμο. Η 64χρονη χτύπησε με σφοδρότητα πάνω στο παρμπρίζ του οχήματος και κατέληξε στο έδαφος. Αμέσως στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίοικοι και διερχόμενοι προσπαθώντας να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ο 29χρονος οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητο σοκαρισμένος.
Την γυναίκα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και λίγη ώρα αργότερα, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και της απαραίτητης φροντίδας από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».
 
Νάνσυ Σπυροπούλου

Τραγωδία στο δρόμο: Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο



Το όνομα ενός 38χρονου άνδρα Ρουμανικής καταγωγής, προστέθηκε χθες βράδυ στη μακρά λίστα των νεκρών της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου. Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου, εκεί που ο Ιοαν - Έντουαρντ Μασιντόν, άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ μια 46χρονη μητέρα με τον 12χρονο γιο της μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο του Πύργου.
Ήταν λίγο πριν τις 9:00 χθες το βράδυ, όταν ο 38χρονος, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επιχείρησε να διασχίζει κάθετα στην Ε.Ο Πατρών Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσηςΠαλαιοχωρίου - Σαβαλίων, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το γαλάζιο Ι.Χ που είχε κατεύθυνση προς Γαστούνη
Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το πρώτο όχημα, ανετράπη και σύρθηκε αρκετά μέτρα μακριά, καταλήγοντας ανάποδα μέσα σε ελαιώνα, ενώ το γαλάζιο Ι.Χ σταμάτησε την «τρελή» του πορεία πάνω στον κορμό δέντρου, δίπλα στην Ε.Ο. «Είδα μια λάμψη» είπε ο οδηγός του αυτοκινήτου που ακολουθούσε, προσπαθώντας να περιγράψει στους αστυνομικούς τα όσα συνέβησαν, ενώ κάτοικος της περιοχής που «πετάχτηκε» από το σπίτι της από τον κρότο της σύγκρουσης, είπε ότι είδε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού στο σημείο. Λίγα λεπτά αργότερα ισχυρή αστυνομική δύναμη από το Τμήμα Τροχαίας Αμαλιάδας - που διενεργεί και την προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος - καθώς και από την Π.Υ Αμαλιάδας, έφτασε στο σημείο, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί κόσμος. 
Δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τη μητέρα και το ανήλικο παιδί της, με τους διασώστες, στη διαδρομή μέχρι το Νοσοκομείο του Πύργου, να προσπαθούν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Για τον οδηγό του πρώτου οχήματος, ήταν ήδη πολύ αργά, αφού ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της Π.Υ για τον απεγκλωβισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας, ζούσε στο Ρουπάκι και εργαζόταν σε συσκευαστήριο της περιοχής. 

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/trohaio-me-traymaties-konta-sti-diastayrosi-savalion-plirofories-gia-nekro

Η VALERIE BOYER «ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ» ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Παρά τις επανειλημμένες απειλέςγια την ζωή της, παρά τα επανειλημμένα μηνύματα κατά της οικογένειας της από τους Τούρκους, η θαρραλέα Γαλλίδα βουλευτίνα Valerie Boyer, προχώρησε στη τελική φάση της ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από το γαλλικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Valerie Boyer βουλευτίνα της Μασσαλίας, κατάφερε να εγκριθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της γαλλικής βουλής το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας και έτσι τώρα προωθείται για τελική ψήφιση από το γαλλικό κοινοβούλιο. Στην κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ ψήφησαν 26 μελή, ενώ κατά μόνο 12.

Το νομοσχέδιο αυτό είχε συνταχτεί ακόμα από την εποχή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αλλά είχε καθυστερήσει να προωθηθεί καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Τώρα η Valerie Boyer κατάφερε να το φέρει στην γαλλική βουλή παρά την μεγάλη οργή των Τούρκων.
Υπενθυμίζεται ότι η Valerie Boyer είχε προκαλέσει ξανά την μεγάλη οργή των Τούρκων όταν τον Φεβρουάριο του 2013 είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλά η Κωνσταντινούπολη, και όχι η Istanbul, είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου χωρίς όμως… τους Τούρκους!
Ας πάρουν μαθήματα κάποιοι δικοί μας τουρκολάγνοι κ.λ.π. που διδάσκουν πώς να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι στον τουρκικό ιμπεριαλισμό, από την θαρραλέα αυτή Γαλλίδα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη. Προαναγγελία κινητοποιήσεων από τους κατοίκους



Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες. Τι καταγγέλλουν

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
"Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.
"Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση" τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως "δεν υπάρχει άλλη υπομονή".
Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης -ενός χωριού περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι- βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να "ξεφύγει" από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.
"Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή" τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί "μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό".
"Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων" επισημαίνει η κ. Σουπλή.
"Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους" υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά "να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος".
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/kazani-poy-vrazei-h-eidomenh-proanaggelia-kinhtopoihsewn-apo-toys-katoikoys-an-den-vrethei-lush.3805969.html

Λέρος: Ισόβια στην 25χρονη για τον θάνατου του 36 ημερών βρέφους της

Ποινή ισοβίων, χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού, επέβαλε το απόγευμα της Δευτέρας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στην 25χρονη μάνα από τη Λέρο, η οποία κρίθηκε υπαίτια για τον θάνατο του 36 ημερών παιδιού της, στο νησί της Λέρου.

Η υπόθεση συνέβη τον Ιανουάριο του 2013 και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και βέβαια τη μικρή κοινωνία του νησιού.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το αβάπτιστο αγγελούδι έφυγε από τη ζωή καθώς δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

Σε βάρος της 25χρονης μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω παραπέμφθηκε σε δίκη.

Η 25χρονη διέμενε στη Λέρο, καθώς εκεί βρισκόταν ο σύντροφός της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το βρέφος γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 2,6 κιλά.

Η μεταφορά του βρέφους στο νοσοκομείο της Λέρου έγινε το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 όπου και μετά από εξετάσεις που έγιναν στο νεογέννητο διαπιστώθηκε ότι έφερε συμπτώματα ασιτίας, υποθερμίας και δύσπνοιας.

Οι γιατροί ενημέρωσαν ως όφειλαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το βρέφος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος συνόδευσε η νεαρή μητέρα του, έπειτα από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή.

Σύμφωνα δε με πηγές του νοσοκομείου, παρά τη νοσηλεία του στην εξειδικευμένη πανεπιστημιακή Μονάδα το μωρό είχε πλέον παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και η έκβαση της νοσηλείας του ήταν αβέβαιη. Πράγματι, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, το μικρό αγγελούδι δεν κατάφερε να σωθεί και τελικά υπέκυψε στις 22 Ιανουαρίου.

Η βασική αιτία πάντως της τραγωδίας είναι η άγνοια εκ μέρους των γονέων και όχι η οικονομική ανέχεια, σύμφωνα και τον διοικητή του νοσοκομείου Λέρου κ. Δημήτρη Καρανικόλα.

Καταπέλτης για τη μητέρα του άτυχου βρέφους ήταν ο ιατροδικαστής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε, με τα λεγόμενά του πραγματικά να σοκάρουν.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηρακλείου, ο θάνατος του βρέφους οφείλεται σε υποσιτισμό, έλλειψη γάλακτος και νερού, γεγονός που οδήγησε στην ολική ανατροπή του οργανισμού του βρέφους, το οποίο ξεψύχησε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε επίσης ότι το βρέφος είχε ελλιπή καθαριότητα, ενώ παρά το ότι δεν έφερε κακώσεις, διαπίστωσε σημάδια από έντονα συγκάματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 36 ημερών αγγελούδι δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

«Λυπάμαι που στη σημερινή εποχή είναι δυνατόν να υπάρξουν θάνατοι από αμέλεια των πρώτων οφειλόμενων φροντίδων οι οποίες είναι αυτόματες» τόνισε ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης.

«Η μητέρα θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές από τη διπλανή πόρτα του σπιτιού της, για το πώς θα πρέπει να φροντίσει το μωρό καθώς ήταν άπειρη στην ανατροφή ενός παιδιού. Το μωρό εισήχθη με κρυοπληξία σε κωματώδη κατάσταση. Πώς εκείνη η κοπέλα δεν μπόρεσε να θρέψει σωστά το βρέφος;», πρόσθεσε.

Το μωρό πέθανε με θερμοκρασία σώματος 35 βαθμών Κελσίου.

Με πληροφορίες από το rodiaki.gr
http://www.zougla.gr/greece/article/leros-isovia-stin-25xroni-gia-ton-8anatou-tou-36-imeron-vrefous-tis

Η Ρωσία θα εκδώσει ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων με νόμισμα αναφοράς το ρενμίνμπι (γιουάν) στη Μόσχα το επόμενο έτος, κίνηση που πιθανόν να ανοίξει μία νέα πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Η έκδοση αυτή θα ενισχύσει την επέκταση του κινεζικού νομίσματος σε διεθνές επίπεδο και μπορεί να οδηγήσει στο να εκδοθούν στην Κίνα ομολόγα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι καθώς και να συμβάλει σε αντίστοιχες σταυροειδείς εκδόσεις ομολόγων από άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Ο Ντένις Σουλάκοφ, επικεφαλής της Gazprombank για τις κεφαλαιαγορές, η οποία βοηθά ατύπως στην ετοιμασία της έκδοσης, δήλωσε ότι με το ομόλογο αυτό θα καθορισθεί επιτόκιο αναφοράς του ρενμίνμπι για τη Ρωσική Ομοσπονδία και, συνεπώς, και για τις εκδόσεις τίτλων από επιχειρήσεις. «Αυτός είναι ο πρώτος στόχος», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ο δεύτερος είναι να διαφοροποιηθεί (για τους Ρώσους δανειζόμενους) η επενδυτική βάση και να υπάρξει μία νέα πηγή ρευστότητας που προκύπτει από τη διεθνοποίηση του ρενμίνμπι». 

Από την προοπτική της Κίνας, το ομόλογο θα διευρύνει την διεθνή χρήση του νόμισματός της, το οποίο το ΔΝΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εντάξει στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων του, μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γεν και τη στερλίνα. Θα μπορούσε, επίσης, να ενισχύσει την ανάπτυξη εργαλείων της αγοράς χρήματος, η οποία θα επιτρέπει μεγαλύτερο μέρος τους εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αναδυόμενων αγορών να διεξάγεται σε νομίσματα των χωρών αυτών, παρακάμπτοντας τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα που προβλέπουν τυπικά το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας ακολουθεί αντίστοιχη της Βρετανίας, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη δυτική χώρα που εξέδωσε κρατικό χρέος με νόμισμα αναφορά το ρενμίνμπι. Η Κίνα ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει κρατικά ομόλογα σε ρενμίνμπι στο Λονδίνο. 

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα σε ρενμίνμπι στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη διετία, αλλά για το ρωσικό κράτος η πρώτη έκδοση σε κινεζικό νόμισμα θα γίνει το επόμενο έτος. Πολλές ρωσικές εταιρείες δεν μπορούν να εκδώσουν ομολόγα σε δολάρια ή ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές επιχειρήσεις που θα εκδώσουν ομόλογα σε ρενμίνμπι στη Μόσχα αναμένεται να πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την έκδοση ομολόγων σε δολάρια. Ωστόσο, ο κ. Σουλάκοφ δήλωσε ότι, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Ρωσία θα χρειασθεί και πάλι νέες χρηματοδοτικές επιλογές.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015, 16:10

http://www.zougla.gr/money/article/i-rosia-8a-ekdosi-omologa-se-kineziko-nomisma-1268760

Πέφτει κι άλλο η τιμή του αργού πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέο χαμηλό από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να συνείχει την άντληση στα υπάρχοντα επίπεδα, παρά την πληθώρα του αγαθού στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) έπεσε στα $39,49 το βαρέλι ενώ το Brent έπεσε άλλο 0,5% στα $42,78 το βαρέλι.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεχίσει την άντληση στο επίπεδο των 31,5 βαρελιών την ημέρα ήρθε παρά την έκκληση από τις φτωχότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να μετριασθεί η παραγωγή ώστε να αυξηθούν οι τιμές του Μαύρου Χρυσού.

Το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Αλγερία η Νιγηρία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλούν το καρτέλ να μειώσει την παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι «έτσι θα σταθεροποιηθούν οι τιμές αποτρέποντας την κρίση την οποία υφίστανται». 

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ όμως, η Σαουδική Αραβία, αρνείται να μειώσει την παραγωγή της.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Minister Bijan Namdar Zanganeh υποστηρίζει πως με την απόφαση αυτή «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

http://www.zougla.gr/money/article/pefti-ki-alo-i-timi-tou-argou-petreleou

Επαμεινώνδας Κορκονέας: Ο θηριώδης «μπάτσος» που σήμερα ζει σαν αγρίμι στα κελιά της τιμωρίας....

elas-lyste.blogspot

Ακόμα και “δικοί” του άνθρωποι ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους…

“Έχουν περάσει εφτά χρόνια από το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου της 6ηςΔεκεμβρίου 2008 όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας μαζί με τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη, είχαν Υπηρεσία γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έπειτα από έναν λεκτικό διαξιφισμό παρέας του 15χρονου με τους αστυνομικούς, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού και γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μιλάει στο newsbeast.gr για τη ζωή του Κορκονέα πίσω από τις φυλακές.

- Έχει μετανιώσει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για την πράξη του;
«Από την πρώτη στιγμή. Το έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή».
- Επικοινωνείτε ακόμη μαζί του;

«Πολύ συχνά και τον επισκέπτομαι και επικοινωνώ με την οικογένειά του από τον Ταΰγετο που ζουν».

- Εάν θα μπορούσαμε σήμερα να μεταφέρουμε κάποια λόγια του Κορκονέα, ποια θα ήταν αυτά;

«Δε μπορώ να σας πω. Δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω σήμερα μαζί του. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας από την πρώτη στιγμή ποτέ δεν παραδέχτηκε πως ήθελε να σκοτώσει το παιδί. Εξάλλου, οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι έπεσε ένας πυροβολισμός χαμηλά, δέκα πόντους από το έδαφος, σε μία μπάλα και από εκεί εξοστρακίστηκε σε ορθή γωνία σχεδόν και χτύπησε το άτυχο παιδί. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο άνθρωπος αυτός έχει δηλώσει ότι “Θα προτιμούσα εγώ να είμαι στη θέση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου”. Έτσι είχε πει από την πρώτη στιγμή».

- Πώς είναι σήμερα η ζωή του στη φυλακή;
«Τραγική είναι η ζωή του. Είναι τεράστια ψυχική δοκιμασία η φυλακή για τον οποιονδήποτε. Φανταστείτε δηλαδή πως είναι για έναν άνθρωπο ο οποίος είχε συνηθίσει να ζει εντελώς διαφορετικά. Δεν ήταν ο κακοποιός που είχε συνδέσει την προσωπικότητά του με την προοπτική να ζήσει στις φυλακές είτε για μεγάλο είτε για μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν ένας άνθρωπος με τρία παιδιά και ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Ένας άνθρωπος που, όπως αποδείχθηκε στη δίκη, αγαπούσε τους συνανθρώπους του. Έδινε αίμα σχεδόν κάθε μήνα. Ήταν αιμοδότης. Αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε να είναι ο πρωταγωνιστής μιας τραγωδίας και φυσικά και της δικής του. Αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας ήταν να χάσει τη ζωή του ένα αγγελούδι. Έτσι, καταστράφηκε η ζωή του και τα τρία του παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τον πατέρα δίπλα τους».

- Τι θυμάται κάθε φορά που έρχεται η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου;

«Δεν μπορώ να σας πω. Φαντάζομαι αυτό που μπορώ να πω είναι εικασία. Φαντάζομαι λοιπόν ότι όπως όλοι μας, όταν έχουμε μια άτυχη στιγμή στη ζωή μας, όταν έρχεται η συγκεκριμένη ημερομηνία που χάθηκε η ζωή ενός παιδιού ή όταν έχουμε ένα δικό μας ατύχημα, όλοι θα θέλαμε να μην είχε έρθει αυτή η μέρα και αυτή η κακιά ώρα».

Αυτά δημοσιεύτηκαν το 2012.

Σήμερα από όσα ξέρουμε, ακόμα και “δικοί” του άνθρωποι(και δεν θέλουμε να επεκταθούμε)ετοιμάζονται ή ήδη έχουν ξαναφτιάξει τη ζωή τους. Αυτά που δεν φταίνε σε τίποτα είναι τα παιδιά του.  Ο κοινωνικός στιγματισμός θα ήταν ανεπίτρεπτος.


Πηγή ➤makeleio 

Handelsblatt: «Ο γιος του Ερντογάν είναι ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους»



«Παρά το ότι πολλές χώρες της Δύσης δεν θέλουν να πιστέψουν επίσημα ότι η Τουρκία εμπλέκεται στο παράνομο εμπόριο του πετρελαίου των τζιχαντιστών, η φήμη και το παρελθόν του γιου του Ερντογάν μιλάνε από μόνα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.

«Αν και στα χαρτιά ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει πολύ σημαντικές περγαμηνές, η πραγματική του βιογραφία έχει πολλά σκοτεινά σημεία» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα δίνοντας «πόντους» στα όσα του έχουν καταλογίσει οι Ρώσοι.

Το 2013 ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί ότι ξέπλενε χρήματα για τον πατέρα του σε μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014 υπήρξε ένα ακόμα καταγεγραμμένο τηλεφώνημα με τον πατέρα του, που μιλούσε για μία πληρωμή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τότε δεν είχε γίνει σαφές που αφορούσε η πληρωμή αυτή, με τουρκικά Μέσα να κάνουν λόγο για αποπληρωμή της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου και τον Ερντογάν από την πλευρά του να δηλώνει πως το ηχητικό ήταν ένα «βρώμικο ψέμα».

Το Νοέμβριο, ο Σύριος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζούμπι έκανε δημόσια δήλωση ότι η μεταφορική εταιρία η οποία ανήκει στον Μπιλάλ Ερντογάν είχε παραλάβει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ως αποτέλεσμα, ο Μπιλάλ ανακηρύχτηκε άτυπα στη Συρία ως «ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ένα μέλος της οικογένειάς του αποδειχτεί ότι έχει σχέσεις με την παράνομη διακίνηση πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.

«Ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Με τόσο κακά «χαρτιά» στα χέρια του, ο Ερντογάν είναι προφανές ότι παίζει σε ένα παιχνίδι με υψηλό ρίσκο» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.Handelsblatt: «Ο γιος του Ερντογάν είναι ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους»
TILEGRAFIMA.GR



http://www.eglimatikotita.gr/2015/12/handelsblatt.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+http%2Feglimatikotitablogspotcom+%28ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ%29

Ομάδα χάντμπολ απέτρεψε Ιορδανό από αεροπειρατεία στα 11.000 πόδια

Ενα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε 11.000 πόδια πάνω από την Αυστρία. Η ομάδα χάντμπολ της Βοϊβοντίνα επέστρεφε στη Σερβία μετά την βαριά ήττα με 37-15 από την Πόρτο στο Champions League.
Μέσα στο αεροσκάφος της Lufthansa ένας Ιορδανός επιχείρησε να κάνει αεροπειρατείας μιας και προσπάθησε να μπει στο κόρπιτ.
Το αεροπλάνο μόλις είχε αναχωρήσει από την Φρανκφούρτη και ανέλαβε... δράση ο αθλητής Αλεξάντερ Ραστβόρτσεφ που έχει ύψος 2 μέτρα και 115 κιλά, καθώς μαζί με τον βοηθό προπονητή Μίλαν Μίρκοβιτς απέτρεψαν τον Ιορδανό και τον φύλαξαν μέχρι την προσγείωση.
Ο Ιορδανός συνελήφθη αμέσως μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο, ενώ Γερμανική αεροπορική εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν. «Περίπου στα μισά της πτήσης ένας άνδρας προσπάθησε να κάνει κάτι σε μία πόρτα του αεροπλάνου. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Βελιγράδι και οι Αρχές τον παρέλαβαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρία.


Πηγή: Πεδίο μάχης η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής – Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/239539/pedio-mahis-i-kentriki-plateia-tis-komotinis-epeisodia-anamesa-se-opadoys-vinteo#ixzz3tecxV9no

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΚΑΡΑΒΙ» Ζάιμπερτ για το δημοσίευμα της Die Welt: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και με αυτή συζητούμε

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας και τους συνεργάτες της».
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που ήθελε την γερμανική πρεσβεία της Αθήνας να έχει υποβάλει έκθεση στην οποία περιγράφει την Ελλάδα ως "ακυβέρνητο καράβι".
Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη ότι δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν πάντως λόγο, για την καλη σχέση και την τακτική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε: «Δεν θα κάνω εδώ κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση. Κατά τα άλλα, το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη-μέλη, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά. Αυτο συζητείται τακτικά, γι' αυτό υπάρχουν οι θεσμοί, γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup. Δεν κάνουμε εδώ διμερείς αξιολογήσεις».


Πηγή: Ζάιμπερτ για το δημοσίευμα της Die Welt: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και με αυτή συζητούμε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/239498/zaimpert-gia-dimosieyma-tis-die-welt-i-ellada-ehei-kyvernisi-kai-me-ayti-syzitoyme#ixzz3tebNwm00

Πυκνώνουν τα σύννεφα – Η Ευρώπη ανησυχεί και προειδοποιεί για το μνημόνιο

Με ανησυχία και τροχιοδεικτικές βολές προς την Αθήνα, παρακολουθεί η Ε.Ε. την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος για το Μνημόνιο 3.
Το Eurogroup συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει την πορεία του προγράμματος και κυρίως να συμφωνηθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το 1 δισ.ευρώ το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έρθει πριν το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ.
Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ θα επανέλθουν πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο.

Στο τραπέζι το ασφαλιστικό
Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπει ακόμη το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψε μέσω twitter ότι συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το θέμα.
Οπως έγραψε είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.
Ντομπρόφσκις:  Θέλουμε βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό στην Ελλάδα
Το ασφαλιστικό επέλεξε να θέσει ως ζήτημα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Ντομπρόφσκις, μίλησε για την ανάγκη να δομηθεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».
Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε επίσης να αφήσει αιχμές ποροσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Eχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά», δήλωσε. Οταν ρωτήθηκε για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως είπε «από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Μοσκοβισί: Προχωράμε καλά
Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν δυσκολίες αλλά η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο
Μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα είναι σε «καλό δρόμο», και αυτά που η Αθήνα υλοποίησε στο πλαίσιο του τρίτου πακέτο βοήθειας είναι ήδη περισσότερα από όλα μαζί από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολοι τομείς, ενώ και οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ένα θετικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον προϋπολογισμό και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκπληρώσει και τα τελευταία σημεία.
Εάν αληθεύει αυτό που δηλώνουν οι ειδικοί, ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρειάζεται τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τότε «είμαι αισιόδοξος, πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Τετ-α-τετ Τσακαλώτου με Ντράγκι
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Γεύμα Ντράγκι – Γιούνκερ
Γεύμα εργασίας είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι,  λίγο πριν την έναρξη των αφίξεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση των δύο προέδρων εστιάστηκε κυρίως σε τραπεζικά και οικονομικά θέματα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα συζήτησης των δύο αποτέλεσε ο «τρίτος πυλώνας» της Τραπεζικής Ένωσης, και το Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των καταθέσεων ακολουθεί την έγκριση του δεύτερου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης- και σκοπός του είναι η θέσπιση καθεστώτος προστασίας σε όλες τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας τους.
Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης καθώς και η «Έκθεση των Πέντε Προέδρων», μια έκθεση που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Γιούνκερ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Πρόεδρο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Η έκθεση έχει ως σκοπό να εμβαθύνει την νομισματική ένωση, βελτιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας της και ερευνώντας τα προβλήματα της.


Πηγή: Πυκνώνουν τα σύννεφα – Η Ευρώπη ανησυχεί και προειδοποιεί για το μνημόνιο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/239534/pyknonoyn-ta-synnefa-i-eyropi-anisyhei-kai-proeidopoiei-gia-mnimonio#ixzz3teSZ0otZ

Μήπως είμαστε σε πόλεμο;

Με τον Σενέρ Λεβέντ - Είμαστε σε πόλεμο. Τελικά συμπεριληφθήκαμε και εμείς. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας. Εκτός από τη Δεκέλεια και το Ακρωτήρι. Αλλά και εκεί είναι Κύπρος. Δική μας χώρα. Τώρα απογειώνονται στρατιωτικά αεροπλάνα από το Ακρωτήρι. Γι’ αυτό θεωρείται ότι είμαστε και εμείς σε πόλεμο. Δεν θα γίνει μόνο το Ακρωτήρι στόχος της άλλης πλευράς.
Όλη η Κύπρος θα γίνει. Και τότε θα καταλάβουμε και εμείς την αξία των εδώ βάσεων των Εγγλέζων! 
Οι Εγγλέζοι είναι πάντα οι ίδιοι Εγγλέζοι. Δεν έχουν φίλους. Μόνο συμφέροντα. 
Γιατί περίμεναν, περίμεναν και απογειώθηκαν τώρα ξαφνικά; Μήπως διερωτηθήκατε ποτέ γι’ αυτό; Δεν έπαψε ποτέ να αναφέρεται στον Άσαντ ο Άγγλος πρωθυπουργός Κάμερον. Δεν έβλεπε καθόλου το Ισλαμικό Κράτος, μόνο τον Άσαντ έβλεπε. Έπρεπε να ανατραπεί ο Άσαντ πάση θυσία. Ακούγαμε αυτό το τροπάρι για τέσσερα χρόνια από τον κύριο, σαν να ήταν ένας χαλασμένος δίσκος γραμμοφώνου. Πείσμωνε. Όλο για τον Άσαντ μιλούσε. Τώρα τι συνέβη; Τι έγινε και ξαφνικά είπε «πάω να χτυπήσω και εγώ το Ισλαμικό Κράτος»; Και μάλιστα ακριβώς την ώρα που ο πόλεμος στράφηκε υπέρ του Άσαντ; Τι είναι αυτές οι πτήσεις; Σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν ανάψει για τα καλά…
Ιδού οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν. Τα στρατιωτικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι χτύπησαν, λέει, τις πετρελαιοπηγές που κρατάει στα χέρια του το Ισλαμικό Κράτος. Λεπτομέρειες αργότερα. Αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.
Φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να υπολογίσει κανείς πού ακριβώς έπεσαν βόμβες που ρίχτηκαν από αέρος και τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Οι Ρώσοι πρώτα προσδιορίζουν καλά τον στόχο και μετά χτυπάνε, λέει. Άραγε έτσι χτύπησαν και οι Άγγλοι; Με συγχωρείς, κύριε Κάμερον, αλλά δεν πιστεύω τόσο εύκολα ότι χτύπησες το Ισλαμικό Κράτος.
Μετά από τόσα λόγια μην περιμένεις από εμένα να σε πιστέψω αμέσως. Μιλούσες για τον Άσαντ και στο τέλος χτύπησες το Ισλαμικό Κράτος! Γίνεται; Στόχος σου δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ο Άσαντ. Αν τώρα χτυπήσεις το Ισλαμικό Κράτος, μήπως αυτό δεν θα ωφελήσει τον Άσαντ; Μήπως θα διενεργούσες ποτέ κάποια επιχείρηση που θα ωφελούσε τον Άσαντ; Μήπως έχεις τέτοια σχέδια; Ο Γκάντι είδε τα σχέδιά σου προ πολλού.
Και εγώ τα είδα εδώ στην Κύπρο. Το πολύ να μπήκες στον πόλεμο για να σταματήσεις τους Ρώσους. Να δούμε το μυρωδιά θα βγει από αυτό. Πότε άρχισες να απογειώνεσαι; Όταν ο Πούτιν εγκατέστησε εκεί τους S-400 και έβαλε μπρος για δεύτερη βάση.
Μόλις η Τουρκία παραγκωνίστηκε. Ανέλαβες εσύ καθήκοντα. Κοίτα που ο Πούτιν τα αποκάλυψε όλα με φωτογραφίες. Απαρίθμησε πώς η Τουρκία διεξάγει εμπόριο με τους ψυχοπαθείς που ονομάζονται Ισλαμικό Κράτος.
Μήπως δεν τα ήξερες και εσύ αυτά; Ο Πούτιν έχει δορυφόρους και εσύ δεν έχεις; Μήπως δεν είδες πώς φυγαδεύεται το πετρέλαιο στην Τουρκία;
Δεν μπορεί να μην το έχεις δει. Τότε γιατί σώπασες; Αν δεν τα αποκάλυπτε ο Πούτιν δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ, έτσι δεν είναι;

Είμαστε σε πόλεμο, αλλά κοιτάξτε τη δουλειά του διαβόλου.
Δεν ακούστηκε καμία σοβαρή φωνή εδώ. Εκτός από μερικά άτομα κανείς δεν ρώτησε «γιατί μας ρίχνεις στη φωτιά;»
Ξέρεις τους Κύπριους, κύριε Κάμερον. Αν δεν τους ήξερες, σίγουρα σου το έχουν πει οι παππούδες σου. Είμαστε υπάκουοι άνθρωποι εμείς. Μας αρέσει να χουζουρεύουμε ξαπλωμένοι πάνω σε τέσσερις καρέκλες ταυτοχρόνως. Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλοί ανάμεσά μας που δεν μνημονεύουν ευλογώντας σε επειδή αποδείχτηκαν πιο ανηλεείς από εσένα εκείνοι που σε διαδέχτηκαν εδώ. Βομβάρδισε και μην φοβάσαι! Θα βρεθούν μόνο 5-10 άτομα ανάμεσά μας να πουν έξω οι βάσεις.

Παρά ταύτα, αν βομβαρδίζεις το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχω να πω τίποτα. Αν στόχος είναι ο Άσαντ. Τότε μην εκπλαγείς αν βρεις απέναντί σου τον Πούτιν και όχι εμάς. Είσαι έτοιμος να χορέψεις στον πάγο με την αρκούδα;

www.politis-news.com/cgibin/hweb

Γιατί δεν θέλει η Μόσχα την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ρώσοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρκετά έντονα σε αυτή την είδηση.
«Συγχαίρω το Μαυροβούνιο. Αυτή είναι η αρχή μιας αξιοσημείωτης Ένωσης», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ(Jens Stoltenberg), μετά την ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης στο Μαυροβούνιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ονόμασε την απόφαση «ιστορική», ενώ στην κοινή δήλωση των υπουργών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημειώνεται ότι «η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει το επίπεδο της ασφάλειας στην περιοχή και της Συμμαχίας ως σύνολο». Ο Στόλτενμπεργκυπογράμμισε ειδικά ότι η απόφαση αυτή «δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, αλλά αφορά μόνο τις σχέσεις του Μαυροβουνίου με το ΝΑΤΟ».

Αναμενόμενη αντίδραση

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ με το Μαυροβούνιο, έχει από καιρό καθοριστεί. Από το 2011, ακόμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκφραστεί για το θέμα, λέγοντας ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου δεν θα προσθέσει ασφάλεια ούτε στην περιοχή, ούτε στη Συμμαχία ως σύνολο, ενώ το 2014 χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως μια πράξη «ανεύθυνη και προβοκατόρικη».
Στα μέσα του Νοεμβρίου 2015, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας), απευθύνθηκε προς το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, καθώς και προς τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ. Στο έγγραφο τονίζεται ότι «η προσέγγιση για την ασφάλεια μιας χώρας που εκφράζεται με τη συμμετοχή της σε συγκεκριμένο στρατιωτικό μπλοκ», «η προσέλκυση κρατών για ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες, ειδικά όταν αυτό γίνεται σε αντίθεση με τη θέληση των λαών τους», είναι πολιτικά εργαλεία της εποχής του «Ψυχρού Πολέμου». Η Κρατική Δούμα σημείωσε, ότι «η επιδίωξη του καθεστώτος του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, που βρίσκεται στην εξουσία του Μαυροβουνίου για σχεδόν 25 χρόνια, να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, είναι αντίθετη με τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού της». Η σύγκλιση με το ΝΑΤΟ «θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Ρωσίας-Μαυροβουνίου», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο ρωσικός παράγοντας

Πράγματι, στο Μαυροβούνιο τα τελευταία δύο χρόνια διεξάγεται μια επιθετική καμπάνια υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η έμφαση μάλιστα, δόθηκε ειδικά στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που «κυκλοφόρησε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, τον Ιούνιο του 2015, υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα ψήφιζε το 47% των πολιτών του Μαυροβουνίου, και κατά, το 43%. Την ίδια στιγμή, περίπου το 65% των ερωτηθέντων ήταν πεπεισμένοι ότι το κράτος θα γίνει μέλος της Συμμαχίας στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, εναλλακτικές έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν αρκετά διαφορετικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζεται μόνο από το 32% του πληθυσμού και η πλειονότητα των πολιτών της βαλκανικής χώρας δεν αποδέχεται αυτή την εξέλιξη.


 Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ουκρανών συναδέλφων τους, οι Αρχές του Μαυροβουνίου κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις αντινατοϊκές διαδηλώσεις που εκδηλώθηκαν στη χώρα. Όπως δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στη RBTH, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, «ο Τζουγκάνοβιτς δεν μπορεί με τίποτα να εξαναγκάσει τους συμπολίτες του να αγαπήσουν το ΝΑΤΟ, όπως και να ρίξει όλη την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα στη Ρωσία».
Η δυσπιστία στα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, ενδυναμώνεται από τα πολλαπλά σκάνδαλα διαφθοράς, για τα οποία έγινε διάσημος ο Τζουγκάνοβιτς. Το πρόσωπό του εμφανίζονταν συνεχώς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν το θέμα αφορούσε σε ροές λαθραίων προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου, ή σε εμπόριο οργάνων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Ανάμεσα στις πιο «φρέσκες» κατηγορίες, είναι η δήλωση του ρώσου γερουσιαστή, Φραντς Κλιντσέβιτς, περί εμπορίου όπλων του καθεστώτος Τζουκάνοβιτς με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Παλιοί φίλοι

Παρά το γεγονός, ότι στο ΝΑΤΟ έχουν ενταχθεί αρκετές χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ακόμα και τρεις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, η ένταξη ειδικά του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προκαλεί μια συναισθηματική αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία και το Μαυροβούνιο συνδέονται με σχεδόν 300 χρόνια στενής συνεργασίας. Πολύ περισσότερο, η Ρωσία είναι εκείνη που συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Μαυροβουνίου σαν κρατική υπόσταση στο ΧΙΧ αιώνα και βοήθησε τη χώρα να γίνει ανεξάρτητη το 2006.
Ο διευθυντής του ρωσικού Βαλκανικού Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία, Βίκτορ Κολμπανόβσκι, εξήγησε στην RBTH ότι η ιδιαίτερη προσοχή που δίνει η Ρωσία στο πρόβλημα οφείλεται στο ότι το «αδελφικό» Μαυροβούνιο σε κάποιο βαθμό «πρόδωσε πολιτικά» τη Ρωσία, όταν το 2014 συντάχθηκε με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις της ΕΕ. Τώρα, η Μόσχα βλέπει την Ποντγκόριτσα να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την τελική ρήξη των παραδοσιακών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία.

Αντίμετρα

Στις 2 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, την είδηση σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ: «Σε όλα τα επίπεδα, η Μόσχα πάντα τόνιζε ότι η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς τα ανατολικά, δεν μπορεί φυσικά, παρά να οδηγήσει σε απαντητικές ενέργειες από τη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε θέματα ασφαλείας και να ενεργήσει για τη διατήρηση των ισορροπιών».
Πιο συγκεκριμένα για το θέμα, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελεζνιάκ, ο οποίος δήλωσε στην RBTH ότι «θα πρέπει να περιορίσουμε με τον πιο κατάλληλο τρόπο τις επαφές μας στον οικονομικό και σε άλλους τομείς συνεργασίας». Ο επικεφαλής του βαλκανικού τομέα του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, Νικήτα Μπόνταρεφ, πιστεύει, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα μπορεί να αποβούν αντιπαραγωγικά, δεδομένου ότι θα πλήξουν πρωτίστως τους απλούς Μαυροβούνιους και τους Ρώσους, που ζουν σε αυτή τη χώρα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «η Ρωσία πρώτα απ’ όλα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει το ειδικό διπλωματικό και πολιτικό βάρος της, ώστε να πετύχει τη διενέργεια ενός πανεθνικού δημοψηφίσματος πάνω στο θέμα της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ». Για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος λέει ο Σεργκέι Ζελεζνιάκ: «Υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις ομάδες πρωτοβουλίας που επιμένουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα εξελιχθούν περαιτέρω τα γεγονότα. Ο εμπειρογνώμονας του «Carnegie Center» της Μόσχας, Μαξίμ Σαμορούκοφ, πιστεύει ότι στρατηγικά για τη Ρωσία τα Βαλκάνια «έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους», λόγω της απώλειας του ενδιαφέροντος για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, τύπου «South Stream», στην περιοχή. Έτσι, λόγω της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, «είναι μάλλον απίθανο να ακολουθήσουν σοβαρές δράσεις αντίμετρων της Ρωσίας στα Βαλκάνια».
http://gr.rbth.com/politics/2015/12/07/giati-den-thelei-i-mosha-tin-entaxi-toy-mayrovoynioy-sto-nato_547877