Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
Αυτόν καιρό καλλιεργείται συστηματικά και στο διαδίχτυο ένα κλίμα συμπαθείας για τα θύματα του Παρισιού. Πολλοί αναρτούν τη σημαία της Γαλλίας στις εικόνες προφίλ τους στο Facebook, μέσω μιας καινούργιας εφαρμογής που κυκλοφορεί προκειμένου να δείξουν την συμπαράσταση τους στα θύματα της Γαλλίας.
Αυτό είναι άλλη μια μόδα που θα παρέλθει όπως γίνεται συνήθως από αυτούς που σχεδιάζουν την «πλύση» εγκεφάλων μέσω του διαδικτύου και μέσω των καθεστωτικών περιοδικών. Αυτούς τους βλέπεις όλη την ώρα στις διαφημίσεις με τις πολύχρωμες παρουσιάσεις τους, στο άκουσμα μιας θηλυπρεπούς μουσικής, με το προσωπείο κάποιου φεμινιστή λέγοντας  να υποστηρίξουμε κάποιον σκοπό. Αυτοί οι ίδιοι θα μας πουν : «Υποστηρίξτε το γάμο των ομοφυλοφίλων», ή «Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είναι ανθρώπινα δικαιώματα». Ένα παρόμοιο κλασικό παράδειγμα αυτής της πλύσεως εγκέφαλου ήταν το σκάνδαλο του Joseph Kony.
Πιο συγκεκριμένα, το 2012 κυκλοφόρησε ένα βίντεο για έναν πολέμαρχο στην Ουγκάντα, τον Joseph Kony, τον οποίο οι αρχές της Ουγκάντας είχαν να τον δουν χρόνια, και ξαφνικά άρχισαν να ενδιαφέρονται για αυτόν. Το βίντεο μέσα σε λίγες μέρες χτύπησε 10 εκατομμύρια προβολές και άνθρωποι από το πουθενά άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για ένα πολέμαρχο ο οποίος όμως είχε… εξαφανιστεί για χρόνια, πριν ακόμα προβληθεί αυτό το βίντεο. Χαρακτηριστικά σχόλια όπως, «Σταματήστε τον Kony» και «Πρέπει να σταματήσουμε τον Kony τώρα», είχαν γεμίσει τόσο το Facebook όσο και κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Σε αποκορύφωμα όλων αυτών των απατηλών, ο σκηνοθέτης του βίντεο, Jason Russell, βρέθηκε στο δρόμο εντελώς γυμνός ουρλιάζοντας και χτυπώντας τα χέρια του στο πεζοδρόμιο.
Αν ένα τέτοιο φιλμ, και μια τέτοια υπόθεση ενάντια στον Kony, ένα ανύπαρκτο στην ουσία πρόσωπο ήταν τόσο δίκαιο, πείτε μου πως μπορεί ένας τόσο ευγενής σκοπός να σκηνοθετηθεί από έναν τόσο διαταραγμένο άτομο? Η απάντηση είναι ότι ένας τέτοιος σκοπός δεν ήταν δίκαιος. Δεν ήταν καν πραγματικά ένας σκοπός. Απλά ήταν μια μόδα. Οι μόδες έρχονται και φεύγουν και πάντα πεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι αιώνιες αλλά προσωρινές.
Αλλά ας γυρίσουμε πάλι στο θέμα της Γαλλίας. Όλοι κυματίζουν τη σημαία της Γαλλίας λες και η Γαλλία ήταν απλώς ένα αθώο έθνος το οποίο ξαφνικά έπεσε σε μια παγίδα από εξωτερικούς βάρβαρους. Η αλήθεια όμως είναι για τους Γάλλους πικρή, όσο και αν θέλουν να την αγνοούν. Η εισβολή Σύριων μεταναστών η οποία προς το παρόν πλημμυρίζει την Ευρώπη, είναι ένα αποτέλεσμα των Δυτικών δυνάμεων που είχαν εισέρθει στην Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν τους τρομοκράτες. Αυτοί οι τρομοκράτες πως νομίζετε ότι έφτασαν στο σημείο να προκαλέσουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις ? Ο αιματηρός εμφύλιος της Συρίας που άρχισε το 2011, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που τον προκάλεσε αλλά και πρωτίστως η Γαλλία η οποία έσπρωξε τους Αμερικάνους να υποστηρίξουν την ισλαμική επανάσταση στη Συρία.
Το 2012 η επανεκλογή του Ομπάμα έδωσε το έναυσμα σε χώρες όπως Βρετανία και Γαλλία να προχωρήσουν στην επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ και μαζί τους και η Τουρκία. Η Γαλλία ήταν αυτή που πίεσε περισσότερο από όλους τις ΗΠΑ για την ανατροπή του Άσαντ. Και στη συνέχεια το 2014 οι Γάλλοι πίεσαν τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Τζιχαντιστές τρομοκράτες οι οποίοι στρέφονταν κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Τώρα οι Γάλλοι παίρνουν μια «γεύση από όλη τη βία την οποία άναψαν οι ίδιοι στην Συρία. Η Γαλλία βοήθησε αρκετά τους ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία. Η Γαλλία βοήθησε να δημιουργηθεί το τζιχαντιστικό τέρας στη Συρία, το τέρας το οποίο έσφαξε δεκάδες χιλιάδες και τώρα παραπονιούνται ότι οι τρομοκράτες τους οποίους βοήθησαν, κάνουν σε αυτούς αυτά που τους βοήθησαν αυτοί να κάνουν στη Συρία?
φοτο2Είναι λυπημένοι τώρα που μερικοί άνθρωποι στη χώρα τους σκοτώθηκαν από τις ίδιες ομάδες τις οποίες βοήθησαν, για να κάνουν αυτό το οποίο κάνουν τώρα στους δικούς τους συμπατριώτες? Αυτή είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας!
Το 2013, ο σοσιαλιστής αρχηγός της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, δήλωσε ότι θα μοίραζε όπλα στην ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», (Free Syrian Army), η οποία έσφαζε ανθρώπους χρόνια πριν από την εμφάνιση του ISIS. Σε μια δημόσια δήλωσή του ο Ολλάντ είχε ομολογήσει ότι παρείχε όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό επειδή αντιπροσωπεύουν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό τον οποίο αναγνώριζε σαν τον νόμιμο εκπρόσωπο των Συρίων και «σήμερα κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος». Η σφύρα είναι οι αερομαχίες και οι δράσεις του Συριακού καθεστώτος και ο άκμονας είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ»
φοτο3Οι ΗΠΑ δεν ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ανταρτών στη Συρία, αλλά οι Γάλλοι. Οι Γάλλοι υποστήριζαν όλο αυτό το «σκοτάδι» στη Συρία, παρέχοντας όπλα και χρήματα για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να πολεμήσουν τον Άσαντ και τις νομοταγείς δυνάμεις έτσι ώστε να καταστρέψουν το νόμιμο καθεστώς του Άσαντ. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν ξεφορτώνονταν τον Άσαντ ? Θάνατος, καταστροφή, χάος, η σφαγή αναρίθμητων ανθρώπων, το μακελειό των Χριστιανών.
Ενδιαφέρθηκε ποτέ γι’ αυτό η Γαλλία ? Νοιάζονται οι φιλελεύθεροι Γάλλοι πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν σαν αποτέλεσμα της υποστήριξής τους προς αυτήν την «επανάσταση» ? Φυσικά Όχι! Δεν θα κουνούσαν γι αυτούς ούτε το δαχτυλάκι τους. Η Γαλλική κυβέρνηση είναι η πραγματικά τρομοκρατική και όμως σοκάρονται και είναι ενοχλημένοι όταν οι τρομοκράτες τους οποίους βοηθούν τους γυρίζουν την πλάτη?
Δεν θα ήταν δυνατόν οι τρομοκράτες να πάνε στη Γαλλία και να άρχισουν να σκοτώνουν ανθρώπους αν δεν είχαν την στήριξη από κάποιους μεγάλους υποστηρικτές. Οι Γάλλοι υποστήριξαν αυτούς τους τρομοκράτες, βοήθησαν αυτούς τους δολοφόνους στο εγκληματικό τους έργο και τώρα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις ολέθριες αποφάσεις τους.
φοτο4Το 2012 είχε γίνει γνωστό ότι η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής για τους Ισλαμιστές αντάρτες, μερικοί εκ των οποίων είναι μέχρι και ανοιχτά ισλαμιστές τρομοκράτες. Σημαντικά φορτία χρημάτων μεταφέρθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση στην Τουρκία, από όπου μεταπήδησαν στους τρομοκράτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα λεφτά για να αγοράσουν τα όπλα τους, αυτά τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για να διαπράττουν τρομοκρατκές πράξεις, και τον ίδιο τύπο όπλων που θα χρησιμοποιούνταν για να σφάξουν ανθρώπους στη Γαλλία. Ανάμεσα στα ισλαμιστικά τρομοκρατικά γκρουπ τα οποία έλαβαν τα λεφτά είναι και η Liwa al-Tawhid, η οποία αποτελείται από 8.000 τρομοκράτες. Η Liwa al-Tawhid φανέρωσε ακόμα ότι είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν πυρομαχικά για πρώτη φορά, χάρη στους συμμάχους της τους…Γάλλους.
φοτο5Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι στρατιωτικές του δυνάμεις είναι από τις πιο βασικές μαζί με την Ρωσία που εμποδίζουν τη Συρία από το να γίνει ένα καθαρό ισλαμικό κράτος στο οποίο ο Χριστιανισμός θα θέτονταν εκτός νόμου και οι τρομοκράτες θα βασίλευαν. Τι κάνει γι αυτό η Γαλλία? Αντί να μάχεται τους τρομοκράτες τους υποστηρίζει και στρέφεται κατά του Άσαντ. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα? Οι τρομοκράτες ενδυναμώνονται και τώρα θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη μέσω μεταναστευτικών αριστερών «προοδευτικών» πολιτικών που επικρατούν στην Ευρώπη.
Αυτή η πολιτική που η Ευρώπη υποστήριξε, οδήγησε στην μαζική εισβολή μεταναστών και οι αριστερές πολιτικές είναι αυτές που έβαλλαν μέσα τους τρομοκράτες και αυτοί οι τρομοκράτες σκοτώνουν τώρα ανθρώπους οι οποίοι τους βοήθησαν. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν απλώς ένα αποτέλεσμα της υποστήριξης της Γαλλίας στους αντάρτες τονίζοντας : «Λάθος πολιτικές που υιοθετούνται από δυτικά κράτη, ιδιαίτερα από τη Γαλλία, απέναντι στα γεγονότα στην περιοχή, και η άγνοια της για την υποστήριξη ενός αριθμού των συμμάχων της τρομοκράτες είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την εξάπλωση της τρομοκρατίας».
Ο τρομοκράτης επιτίθεται στον υποστηρικτή του τρομοκράτη! Η ίδια η τρομοκρατία την οποία η Γαλλία υποστήριξε οδήγησε στη σφαγή 250.000 ανθρώπων στη Συρία και τώρα παραπονούνται όταν κάποιοι φιλελεύθεροι σκοτώνονται σε μια ροκ συναυλία από την ίδια τρομοκρατία την οποία προώθησαν? Όταν η Γαλλία υποστηρίζει την τρομοκρατία τότε δεν είναι τρομοκρατία, αλλά απλά υποβοήθηση μιας «επανάστασης». Αλλά όταν η ίδια η βία ασκείται στους Γάλλους, τότε είναι τρομοκρατία? Δηλαδή οι ζωές των Συρίων στοίχιζαν λιγότερο από αυτές των Γάλλων?
Λένε ότι τώρα θα πρέπει να λυπηθούμε για τα θύματα της Γαλλίας ενώ η βία με την οποία σφάχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε άλλες χώρες δεν είναι άξια προσοχής? Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία παρά μόνο ανάλογα σε ποιο κράτος γίνεται η βία και πόση προσοχή τις δίνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μιλάμε για τους τρομοκράτες οι οποίοι σκότωσαν Γάλλους, αλλά η ίδια η Γαλλία είναι ένα τρομοκρατικό έθνος.
Οι Γάλλοι βομβάρδιζαν και σκότωναν Χριστιανούς και κανένας δε διαμαρτυρήθηκε. Οι Γάλλοι βομβάρδισαν τους Σέρβους την δεκαετία του 90. Οι Γάλλοι σκότωσαν Χριστιανούς! Ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac μίλησε με υπερηφάνεια για το πώς η Γαλλία βομβάρδισε Χριστιανούς Σέρβους οι οποίοι αμύνονταν κατά των Μουσουλμάνων Αλβανών. «Ξέρω ότι οι Γάλλοι πολίτες θα καταλάβουν ότι έπρεπε να δράσουμε» είπε ο Chirac. «Με την αδικαιολόγητη και ακατανόητη ισχυρογνωμοσύνη του προέδρου Μιλόσεβιτς, οι σύμμαχοι ομόφωνα συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε καμιά άλλη επιλογή από το να παρέμβουν στρατιωτικά κατά στοχευμένων σερβικών στόχων. Αυτό προκειμένου να αποφευκτεί μια τραγωδία η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των Βαλκανίων όλο και περισσότερο». Δεν τους πείραξε καθόλου το γεγονός ότι οι Αλβανοί απήγαγαν Χριστιανούς Σέρβους και τους διαμέλιζαν ζωντανούς. Οι Γάλλοι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτήν την φρικτή πραγματικότητα, αλλά συνέχιζαν να σκοτώνουν Σέρβους.
Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί στο Κόσσοβο αιχμαλωτίζουν Χριστιανούς, τους διαμελίζουν ζωντανούς, παίρνουν τα όργανά τους και μετά τα πουλάνε στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία, τα δύο μεγαλύτερα στηρίγματα των Τζιχαντιστών. Αυτό έγινε γνωστό από έναν τοπικό Σέρβο Χριστιανό και βετεράνο αξιωματικό Ειδικών Δυνάμεων ονόματι Λουκάς. Σε μια συνέντευξη του αποκάλυψε : «Σκοτώνουν ανθρώπους και πουλάνε τα όργανά τους στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία. Απαγάγουν ανθρώπους στο Κόσσοβο, Σέρβους πολίτες, σε μερικές περιπτώσεις και Αμερικάνους, και παίρνουν τα όργανά τους. Βασανίζουν τους ανθρώπους και παίρνουν τα όργανά τους όσο είναι ακόμα ζωντανοί». Πρόσθεσε επίσης ότι τα περισσότερα θύματα είναι Χριστιανοί Σέρβοι, νέες γυναίκες και άντρες και επίσης παιδιά. Αυτή είναι η συνέντευξη στην οποία αποκάλυψε αυτά τα φρικτά γεγονότα.
φοτο6Πολλοί θα το θεωρήσουν δύσκολο να πιστέψουν τις αποκαλύψεις αυτού του ανθρώπου. Ο Λουκάς όμως έστειλε ένα βίντεο στην Deutsche Welle όπου αποδείκνυε το πως οι Αλβανοί τρομοκράτες έπαιρναν όργανα από Χριστιανούς Σέρβους και στη συνέχεια πουλούσαν τα όργανά τους.
φοτο7Οι Γάλλοι έκαναν μια τρομοκρατική επίθεση ενάντια των χριστιανών Σέρβων οι οποίοι υπέφεραν από τους Μουσουλμάνους, και τώρα οι φιλελεύθεροι στη Γαλλία υποφέρουν κάτω από τον ζυγό των ίδιων ανθρώπων που βοήθησαν έτσι ώστε να κάνει την Γαλλία να συνειδητοποιήσει ότι πληρώνουν την συμπεριφορά των προγόνων τους. Οι σημερινοί Γάλλοι δεν τίμησαν με την συμπεριφορά των Charles Martel, St. Bernard of Clairvaux, Godfrey of Bouillon, Tancred, Bohemond, Hugh I, St. Louis και γενικότερα όλων αυτών που πάλεψαν για την υπεράσπιση της Χριστιανικής Πίστης. Αυτοί είναι οι άντρες τους οποίους θα πρέπει να μιμηθούν, και όχι τα φεμινιστικά σκουπίδια ή τους ύπουλους καταδικασμένους του Charlie Hebdo.
φοτο8Πολλοί άνθρωποι σήμερα βάζουν τη σημαία της Γαλλίας στο προφίλ τους στο Facebook. Θα γίνει και αυτό άλλη μια μόδα κατά υποτίθεται της τρομοκρατίας ?
Για όλους αυτούς υπάρχει μια πικρής αλήθεια που την ξεπερνούν : Η προγραμματισμένη γενοκτονία σφάζει περισσότερους ανθρώπους μέσα σε μια μέρα από ότι αυτοί οι τρομοκράτες.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr
www.nikosxeiladakis.gr

Σε ισχύ το διάταγμα Μεντβέντεφ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ένα διάταγμα σχετικά με την εφαρμογή των ειδικών οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας, το οποίο υπεγράφη από τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, με τη δημοσίευση του εγγράφου στην επίσημη Ρωσική διαδικτυακή πύλη για νομικές πληροφορίες.

Το διάταγμα «Περί μέτρων για την εφαρμογή του διατάγματος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 28ης Νοεμβρίου 2015 № 583» με τίτλο «Μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της την προστασία των Ρώσων πολιτών από εγκληματικές και άλλες παράνομες δραστηριότητες και τη χρήση ειδικών οικονομικών μέτρων κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας» έχει αναρτηθεί στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

«Το παρόν διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του και θα ισχύσει μέχρι την κατάργηση των ειδικών οικονομικών και άλλων μέτρων που θεσπίστηκαν με το διάταγμα», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την λίστα με τα γεωργικά προϊόντα, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα τουρκικής προέλευσης, τα οποία θα απαγορεύεται να εισαχθούν στη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2016. Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις Ρωσικές αρχές, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει τώρα και κρέας από πουλερικά (κατεψυγμένα μέρη και παραπροϊόντα από κοτόπουλα και γαλοπούλες) και το αλάτι. 
http://gr.rbth.com/news/2015/12/02/se-ishy-to-diatagma-mentventef-gia-tis-kyroseis-kata-tis-toyrkias_546705

Ρόζα Εσκενάζυ 1890 – 1980

Ρόζα Εσκενάζυ

Κορυφαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού.
Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883 - 1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία). Το πραγματικό όνομά της ήταν Σάρα Σκενάζι.
Γύρω στο 1900 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια αργότερα και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, η Ρόζα ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία ως χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασης, ενώ σύντομα άρχισε και να τραγουδά, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. Ο Παναγιώτης Τούντας δεν άργησε να την ανακαλύψει κι έτσι το 1928-29 έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις. Γρήγορα έγινε αρκετά γνωστή και κατά τη δεκαετία του 1930 ηχογράφησε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης, όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Ιάκωβος Μοντανάρης, ο Ιωάννης Δραγάτσης (ή Ογδοντάκης), ο Κώστας Τζόβενος, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Καρίπης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σωτήρης Γαβαλάς, ο Μανώλης Χρυσαφάκης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλοι.
Τα δημοφιλέστερα τραγούδια της: ΔημητρούλαΤα κεριά τα σπαρματσέταΝαυτάκιΧαρικλάκιΚάτω στα λεμονάδικαΜπαμπέσαΚαναρίνι μου γλυκόΑμανέςΜπαμ και μπουμΜη βιάζεσαι μικρή μου θα σ' αρραβωνιαστώΓύφτισσαΛιλή η σκανταλιάραΣέρβικος πολίτικοςΈλα φως μουΜού 'χεις πάρει το μυαλόΑερόπλανο θα πάρωΠατρινιάΜαρικάκι μου, κ.ά.
Η Ρόζα Εσκενάζυ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που τραγούδησε σε πάλκο. Άψογη ερμηνεύτρια, με ύφος, τεχνική και πάθος, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο όλων των μετέπειτα τραγουδιστριών. Τραγική σύμπτωση, το ρεμπέτικο του τεκέ, που τόσο ιδανικά υπηρέτησε, έμελλε να σβήσει με αφορμή ένα δικό της τραγούδι: Το Πρέζα όταν Πιεις στάθηκε η αφορμή για την επιβολή της Μεταξικής λογοκρισίας, που άνοιξε το δρόμο στη σχολή Τσιτσάνη, θέτοντας στο περιθώριο τους ρεμπέτες του μεσοπολέμου.
Τη δεκαετία του 1940 και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε ως τραγουδίστρια στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο, έκανε περιοδείες στις Η.Π.Α. και την Τουρκία. Παρέμεινε "μάχιμη" ως τα γεράματά της, διατηρώντας τις ωραίες ανατολίτικες φορεσιές της (σαλβάρια) που είχε από τα νεανικά της χρόνια. Μετά το 1977 έπασχε από άνοια και παρουσίαζε κρίσεις αμνησίας. Πέθανε στο σπίτι της, στην Κηπούπολη Περιστερίου, στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/352#ixzz3tC0KWfcx

Η Μόσχα δημοσίευσε στοιχεία για ‘συμμετοχή’ του Ερντογάν στη διακίνηση πετρελαίου με το Ισλαμικό κράτος



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Τετάρτη, δημοσίευσε μια σειρά δορυφορικών εικόνων, που αποδεικνύουν  τη συμμετοχή της τουρκικής ηγεσίας στην αγορά του λαθραίου πετρελαίου από την τρομοκρατική οργάνωση του ‘ισλαμικού κράτους, το οποίο ελέγχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, όπως σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα παρουσίασε  βυτιοφόρα τα οποία ήταν φορτωμένα με λαθραίο πετρέλαιο τα οποία περίμεναν στη σειρά στα τουρκικά –συριακά σύνορα  για να εισέλθουν στην τουρκική επικράτεια.
Ενώ άλλες δορυφορικές εικόνες παρουσίαζαν τη φόρτωση και το ξεκίνημα των βυτιοφόρων από τις περιοχές που ελέγχει το ISIS στην  Συρία με προορισμό την Τουρκία.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του (τον υιό του) για την αγορά του λαθραίου πετρελαίου  από το ISISκαι την μεταπώλησή του στη διεθνή αγορά και εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Τουρκίας ως εκδικητική ενέργεια την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τόνισα  ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν  ότι η Τουρκία είναι ο αποδέκτης του λαθραίου πετρελαίου  του ‘ισλαμικού κράτους’, καθώς βιντεοσκοπήθηκε και η διαδρομή που ακολουθούν τα βυτιοφόρα με το λαθραίο πετρέλαιο προκειμένου ν διέλθουν  τα συρο-τουρκικά σύνορα.
--
 
               
 

Τελεσίγραφο για την έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν Απογοήτευση και η οργή των υπόλοιπων κρατών-μελών που δίνουν διορία λίγων ημερών στην Αθήνα

Αυστηρή προειδοποίηση, ταυτόχρονα με μια απειλή, στέλνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα είναι αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν.
Η απογοήτευση αλλά και η οργή των υπόλοιπων κρατών-μελών εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων καθώς προετοιμάζονταν για τη σύνοδο της Κυριακής.
Εκεί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου (που έχει και την προεδρία αυτήν την περίοδο) εκφράστηκε πολύ έντονα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει τον Οκτώβριο με τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια.
Διπλωματική πηγή εξηγούσε στην «Καθημερινή» ότι:
-Πρώτον, το κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο δεν λειτουργεί.
-Δεύτερον, η Αθήνα έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό –όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν– ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού του Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή.
-Τρίτον, η Αθήνα επιμένει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex (Rabid).
-Τέταρτον, η Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ιντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού.
-Πέμπτον, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν παράπονα ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διπλωματική πηγή εξηγούσε στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα έχει μερικές μέρες μπροστά της για να προχωρήσει σε βαθμό που να ικανοποιεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Δεκεμβρίου) η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση προόδου.«Τότε θα είναι η ώρα της αλήθειας», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι τελείως αντίθετη με την επιβολή εξόδου από τη Σένγκεν, αν η Ελλάδα δεν κάνει αποφασιστικά βήματα τις επόμενες μέρες, η μόνη πραγματική πίεση που έχουν οι εταίροι αυτήν τη στιγμή είναι η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο για αποπομπή της χώρας μας από τη Σένγκεν, ως λύση στις μεταναστευτικές ροές, στην οποία αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση της Ελλάδας στον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», κάλεσε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.
Ο κ. Κούτρας απηύθυνε αυτή την πρόσκληση στον κ. Φίτσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας στον χώρο Σένγκεν. Στις δηλώσεις του, ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά την αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».

Τι αποκάλυψαν οι Financial Times

Μάλιστα πριν λίγες μέρες οι Financial Times έγραφα ότι ένα σενάριο είναι η αποπομπή της Ελλάδας. Όπως έγραφε η εφημερίδα: «Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Σένγκεν: ο βασικός διάδρομος για τους πρόσφυγες προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κατά γενική ομολογία το λιγότερο ικανό κράτος της Ε.Ε. Οποιαδήποτε χώρα θα δυσκολευόταν με την εισροή προσφύγων από την γειτονική Τουρκία που αντιμετωπίζουν τα ανατολικά της νησιά. Αλλά η αποτυχία της να σφραγίσει τα σύνορα της ή να εξετάσει τις αιτήσεις για άσυλο αποτελεί εμπαιγμό της αρχής ότι το κράτος μέλος πρώτης εισόδου πρέπει να έχει την ευθύνη για το μέλλον του πρόσφυγα. Αντίθετα, η Αθήνα έχει την τάση να αφήνει τους πρόσφυγες να συνεχίζουν το ταξίδι τους ώστε να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου.
"Αυτή η μετάθεση της ευθύνης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η συνθήκη του Σένγκεν καταρρέει" δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που διαχειρίζεται την κρίση.
Στον κώδικα της συνθήκης του Σένγκεν έχει συμπεριληφθεί και η δυνατότητα για αποβολή μιας χώρας «για συστηματικές ελλείψεις» στην διαχείριση των συνόρων. Είναι γνωστή ως η ελληνική ρήτρα και ενοχλημένοι ηγέτες της Ε.Ε. εξετάζουν τώρα αν θα την χρησιμοποιήσουν.
Ορισμένοι αξιωματούχοι κατηγορούν την ελληνική ανικανότητα. Αλλοι φοβούνται ότι, όπως και η Ιταλία, δεν θα εφαρμόσει ποτέ κανόνες που θα την κάνουν μια ζώνη απομόνωσης για την υπόλοιπη Ε.Ε».
Στο τραπέζι βρίσκεται και η Ολλανδική πρόταση για το σχηματισμό μιας μίνι-ζώνης Σένγκεν στην οποία θα μετέχουν μόνο η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Την επανέφερε πριν λίγες μέρες σε νέες του δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στην Financieele Dagblad ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό θα είναι αν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία για τον χειρισμό των προσφυγικών ροών κάτι όπως παραδέχθηκε «σήμερα δεν υπάρχει».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ «οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν κάνουν το μερίδιό τους για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες. Και οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάλληλη καταγραφή των αιτούντων άσυλο».
Ο ίδιος είπε πως: «Οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει που το παραδέχομαι».
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2049719/telesigrafo-gia-tin-exosi-tis-elladas-apo-ti-sengken

Η Τουρκία κλείνει το Βόσπορο για τα ρωσικά πλοία Η πράξη παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία βάζοντας μεγάλα εμπόδια στη διέλευση τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή.
Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες..»
Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, "εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις."
Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.
Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά."
Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) παρέμεινε σε ισχύ.
Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.
Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ( Σαρλ ντε Γκολ), θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/246445/h-toyrkia-kleinei-to-vosporo-gia-ta-rosika-ploia.html

Μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα το Μαυροβούνιο - Έντονη αντίδραση από τη Μόσχα

Μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα το Μαυροβούνιο - Έντονη αντίδραση από τη Μόσχα



Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να καλέσουν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη Βορειoατλαντική Συμμαχία

Με μία χειραψία, η υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου επισφραγίζει την συμφωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να καλέσουν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη Βορειoατλαντική Συμμαχία - μία κίνηση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας προς ανατολάς ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της.
"Συγχαίρουμε το Μαυροβούνιο" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνεδρίαση της Συμμαχίας, στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. "Αυτή είναι η αρχή μιας πολύ όμορφης συμμαχία", πρόσθεσε.
Η αντίδραση της Μόσχα σε μια τέτοια προοπτική ήταν άμεση, προειδοποιώντας για διακοπή όλων των κοινών επιχειρήσεων με το Μαυροβούνιο – ακόμα και των στρατιωτικών συνεργασιών - αν η πρώην κομμουνιστική χώρα ενωθεί με το ΝΑΤΟ. 
Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε το Σεπτέμβριο την ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 50 ψήφους σε σύνολο 79, με την αντιπολίτευση να ζητά ένα εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα.
Η διαδικασία για την πλήρη ένταξη μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες ενώ η πλέον πιθανή ημερομηνία για την επισφράγιση της ένταξης θεωρείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο 2016. Πρόκειται για την πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από το 2009, οπότε εντάχθηκαν η Αλβανία και η Κροατία.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/246539/melos-toy-nato-syntoma-to-mavrovoynio-entonh-ant.html

ΜΕΤΑ ΤΑ «ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ» ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16

Μετά τα «τιτιβίσματα» του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Twitter για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, εμφανίστηκαν και πάλι χθες το μεσημέρι απροειδοποίητα τα τουρκικά μαχητικά στο Αρχιπέλαγος πραγματοποιώντας μία από τις πιο προκλητικές πτήσεις τους πάνω από το σύμπλεγμα των νησιών πέριξ των Φούρνων Ικαρίας.

Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16
Στις 3 το μεσημέρι με τη λήξη της βάρδιας ένας σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 μπαίνει στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Ο τουρκικός σχηματισμός διασπάται σε τέσσερα και δύο αεροσκάφη αντίστοιχα και κατευθύνεται προς το σύμπλεγμα των μικρονήσων πέριξ των Φούρνων Ικαρίας και όπως πάντα τα μαχητικά πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά:
• Στις 15.25 η τετράδα των τουρκικών F-16 πετάει πάνω από τους Φούρνους στα 4.000 πόδια.
• Στις 15.27 το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πετάει πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 8.500 πόδια και 8.200 πόδια αντίστοιχα.
• Στις 15.29 το ζευγάρι των τουρκικών F-16 συνεχίζει την προκλητική πορεία και πετάει πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.100 πόδια.
Εν συνέχεια και τα έξι τουρκικά μαχητικά, αφού επί σχεδόν μισή ώρα κάνουν «παρέλαση» στο Ανατολικό Αιγαίο και πετούν πάνω από τα κεφαλιά των κατοίκων των τεσσάρων ελληνικών νησιών, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής και στις 15.30 βγαίνουν από το FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.
Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16
Η χθεσινή τουρκική πρόκληση θεωρείται πολλαπλή για τους εξής λόγους:
• Η τουρκική πρόκληση σημειώνεται αργά το μεσημέρι εκτός ωραρίου, που ο αιφνιδιασμός προσλαμβάνει επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.
• Στον τουρκικό σχηματισμό συμμετείχαν και οπλισμένα μαχητικά.
• Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν και τα έξι πάνω από τα ελληνικά νησιά πέριξ των Φούρνων Ικαρίας. Πρόκειται για την 78η φορά που τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από το συγκεκριμένο σύμπλεγμα των νησιών!
Στοιχεία
Η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ της τελευταίας πενταετίας. Κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 1.500 παραβιάσεις. Εγιναν ογδόντα τέσσερις (84) υπερπτήσεις, εκ των οποίων οι εβδομήντα οκτώ (78) πάνω από το σύμπλεγμα των Φούρνων.
Επίσης μέσα στην πενταετία σημειώθηκαν 18 ναυτικά επεισόδια στο Αιγαίο με ισάριθμες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Και τις 18 φορές τα τουρκικά πολεμικά σκάφη έφτασαν ανοιχτά του Σουνίου και έκαναν βόλτες στις Κυκλάδες.
Αποκορύφωμα η πρόκληση της 11ης Νοεμβρίου 2014, όπου επί 25 ώρες η κορβέτα Bugucadi έκοβε βόλτες στις Κυκλάδες περνώντας από το στενό του Καφηρέα, ανοιχτά του Σουνίου και κυκλώνοντας τα νησιά των Κυκλάδων με επίκεντρο τη Μύκονο.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64296588

ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 150.000 € Αναστέλλονται για δύο μήνες οι κατασχέσεις

Παράταση κατά 2 μήνες για την έναρξη της εφαρμογής των κατασχέσεων και δεσμεύσεων που θα ξεκινούσαν σήμερα, για εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναστέλλονται για δύο μήνες οι κατασχέσεις
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ρύθμιση, η μετάθεση για την 1.2.2016 αφορά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 και της περ. α της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 4337/2015 σχετικά με την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων του δημόσιου συμφέροντος και καταργείται η παρ. 1 του άρθ. 55 του ίδιου Κώδικα σχετικά με τις παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα από 1.2.2016 θα ισχύσουν: «

2. α. Η παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
 «5. Εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ. Π. Α., Φ. Κ. Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Ειδικότερα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μην παραλαμβάνει και να μην χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους.»
 β. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
 «6. Τα μέτρα της παραγράφου 5 επιβάλλονται σωρευτικά σε βάρος των ομορρύθμων εταίρων προσωπικών εταιριών, καθώς και σε βάρος κάθε προσώπου εντεταλμένου από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση οποιουδήποτε νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας από τη γένεση της υποχρέωσης απόδοσης ή από το χρόνο της διάπραξης, κατά περίπτωση, και μέχρι την ενεργοποίηση των μέτρων, ανεξάρτητα αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα αυτή με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε αιτία.»»

Καθώς επίσης και η κατάργηση της παράγραφου 1 του άρθρου 55 του ν. 4174/2013 που λέει ότι «1. Εάν, με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66 υποβάλλεται αμελλητί μηνυτήρια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64296199

ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ Η ΜΕΤΡΟ αγοράζει τον Βερόπουλο

Νέο φιλόδοξο εγχείρημα για τον σχηματισμό ενός μεγάλου ελληνικού ομίλου, με τζίρο 1,1 δισ. ευρώ στην αγορά των σούπερ μάρκετ, από τον όμιλο Βερόπουλου και την οικογένεια Παντελιάδη, που έχει την αλυσίδα ΜΕΤΡΟ.

Η ΜΕΤΡΟ αγοράζει τον Βερόπουλο
Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση ολόκληρου του ελληνικού τμήματος των σούπερ μάρκετ Βερόπουλου στα «My Market» της ΜΕΤΡΟ. Είναι η δεύτερη απόπειρα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ν. Βερόπουλου, έχοντας προηγηθεί εκείνη με τον όμιλο Σκλαβενίτη, «γάμος» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα περιέλθουν στη ΜΕΤΡΟ οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων «Βερόπουλος» που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας. Διασφάλιση Η οικογένεια «Βερόπουλου» θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και στη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.
Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βιωσιμότητα της Βερόπουλος, μιας ιστορικής ελληνικής εταιρείας με 4.500 εργαζομένους. Ετσι, δημιουργείται ένας ισχυρός ελληνικός πόλος στην αγορά των σούπερ μάρκετ, που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας και σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.
Με δηλώσεις του ο Ν. Βερόπουλος τονίζει: «Η συμφωνία αυτή στηρίζεται από δυο εταιρείες που μοιράζονται και υποστηρίζουν διαχρονικά μια κοινή αντίληψη για την ελληνικότητα. Μια κοινή φιλοσοφία, που βασίζεται στον προσεκτικό σχεδιασμό, στον αδιαπραγμάτευτο επαγγελματισμό, τις ξεκάθαρες συνεργασίες και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων μας. Σε αυτούς χρωστάμε την πορεία μας μέχρι σήμερα, σε αυτούς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για ένα καλύτερο αύριο».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64296578

ΠΡΟΒΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ Στο «πόθεν έσχες» και τα μετρητά στο στρώμα

Προπομπό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα ισχύσει για όλους τους φορολογούμενους αποτελεί η νέα δήλωση «πόθεν εσχες» για κρατικούς λειτουργούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφους κ.ά., στην οποία για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγραφούν τα «μετρητά στο στρώμα» εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ, καθώς και κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και λίθοι με συνολική αξία πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στο έντυπο του «πόθεν έσχες» θεωρούνται προάγγελος του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους φορολογούμενους
Οι αλλαγές στο έντυπο του «πόθεν έσχες» θεωρούνται προάγγελος του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους φορολογούμενους
Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα υποβάλλεται από τους υπόχρεους από την 1-1-2016 ηλεκτρονικά και σε αυτή πέραν των καταθέσεων και των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα». Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων και κεφάλαια εκτός τραπεζών ή εντός θυρίδων, καθώς και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας.
Οι παραπάνω αλλαγές στο έντυπο του «πόθεν έσχες» θεωρούνται προάγγελος του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους και στο οποίο με βάση τους σχεδιασμούς θα υποχρεούνται να δηλώνουν αναλυτικά τη συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ακόμα και τα μετρητά που έχουν στο σπίτι τους, ή κοσμήματα, διαμάντια, πίνακες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Στο «πόθεν έσχες» και τα μετρητά στο στρώμα
Η κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία, τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, στην οποία θα αποτυπώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων αλλά και των ανήλικων τέκνων τους, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
• Ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.
• Κατά την υποβολή της δήλωσης ο υπόχρεος οφείλει σε κάθε περίπτωση να επικαιροποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με τη δήλωση του αμέσως προηγούμενου έτους και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί. Κατά την υποβολή της δήλωσης από τον υπόχρεο τα βασικά στοιχεία αυτού, δηλαδή ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο.
• Σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης.
Σε περίπτωση απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.
Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης και μεταβίβασης, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, οχημάτων, καθώς και πλωτών και εναέριων μέσων.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης η δήλωση θεωρείται ως αρχική και ως εκ τούτου περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι μόνο τις μεταβολές.
Με την οριστική υποβολή της δήλωσης ο υπόχρεος δύναται να αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αντίγραφο της δήλωσης, ως αποδεικτικό υποβολής, όπου εμφανίζονται ο αριθμός αυτής και η ημερομηνία υποβολής της.
Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64296564

Αύξηση 6% στο λιανεμπόριο τροφίμων λόγω capital controls

Σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών είχε η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα καταναλωτών σουπερμάρκετ, με δείγμα 1.350 ατόμων, που πραγματοποίησε τοΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).
Σε σχέση με την συμπεριφορά καταναλωτή και συγκεκριμένα σε σχέση με τις αγορές τροφίμων δύο είναι βασικές τάσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ:
- Ποσοστό 55% των καταναλωτών φοβήθηκε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμωνλόγω της επιβολής των capital controls, ενώ μόλις το 30% δηλώνει ότι δεν φοβήθηκε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, παρά τη δήλωση αυτή, ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό (38%) των καταναλωτών δήλωσε ότι έκανε αγορές όπως π.χ. προμήθειες τις οποίες δεν είχε σχεδιάσει πριν, ενώ η πλειοψηφία, το 47% έκανε τις συνήθεις αγορές του χωρίς στοιχεία πανικού.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων παρουσίαζαν αύξηση κατά 1,25% και τον μήνα Ιούλιο παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 6% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου (εβδομάδα πριν το Δημοψήφισμα), οπότε και οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από 30%. Από τότε οι πωλήσεις κινούνται στην χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών κάτι που οφείλεται εν μέρει στις προμήθειες που έκανε μεγάλη μερίδα του κοινού μετά την επιβολή των capital control αλλά και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κακής ψυχολογίας του κοινού.
- Ένας στους δύο καταναλωτές (49%) δηλώνει ότι μετά την επιβολή των capital controls χρησιμοποιεί πιο συχνά πιστωτική κάρτα για την πληρωμή των αγορών του στο σούπερ μάρκετ. Έως την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στο λιανεμπόριο (95%) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στο λιανεμπόριο τροφίμων το ποσοστό χρήσης εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο 2015 ήταν στα επίπεδα του 7-8% για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και κάτω από 1% για τα μικρά σημεία πώλησης. Εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων μεσοσταθμικά από 4,5% σε 19,5%, με αύξηση για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ από 7,5% σε 30% και για τα μικρότερα σημεία πώλησης από 1% σε 7,5%.
Αυτή η τάση θα πρέπει να σημειωθεί έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος, καθώς σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι η πληρωμές με πιστωτική κάρτα έχουν σημαντικά υψηλότερα κόστη σε σχέση με τις αγορές με μετρητά.
Υπολογίζεται ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,21% των πωλήσεων (σημειώνεται ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 1-1,5%).
Στο πλαίσιο της έρευνας οι Έλληνες καταναλωτές αξιολόγησαν και την ανταπόκριση που είχαν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων στις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.
Η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 70% θεωρεί ότι τα Σουπερμάρκετ (σε συνεργασία με τους προμηθευτές προϊόντων) ανταποκρίθηκαν θετικά στα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls, κάτι που αντικατοπτρίζει όλες τις ενέργειες και εικόνα που είχαν οι επιχειρήσεις την περίοδο αυτή όπως: τη συνεχή αναπλήρωση των ραφιών με προϊόντα, τον περιορισμό των ελλείψεων στο ελάχιστο, την αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινότητα, την αποφυγή πανικού παρά τον συνωστισμό στα καταστήματα, αλλά και ενέργειες που έλαβαν δημοσιότητα, όπως την πληρωμή από όλες τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των εργαζομένων με μετρητά κλπ.
Η θετική αυτή εικόνα φαίνεται και στη σύγκριση ανάμεσα σε όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων.
Συγκριτικά με άλλα σημεία πώλησης τροφίμων (λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, περίπτερα, κλπ) το σουπερμάρκετ θεωρείται με διαφορά το σημείο που ανταποκρίθηκε καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών την περίοδο των capital controls, με ποσοστό 73%, ενώ ακολουθεί η λαϊκή αγορά με 8% και τα λοιπά σημεία πώλησης με πολύ χαμηλά ποσοστά.
Αυτό σχετίζεται με το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, τις οικονομίες κλίμακας, την επιχειρηματική στρατηγική των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμής και σύγχρονα POS, εν γένει τα συστήματα πληροφορικής, αλλά και γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
http://newpost.gr/oikonomia/501605/epibebaiwsh-newpost-paraiththhke-o-epikefalhs-toy-sdoe